Search found more than 1769 matches
- Fri Mar 15, 2013 12:22 am
- Jump to forum
- Jump to topic
Re: Тема за коректори
Трябва да е „Склонна ли сте“. Примерите ти са корект(ур)ни.
- Thu Mar 14, 2013 3:56 pm
- Jump to forum
- Jump to topic
Re: Тестове за коректори
Няма нужда от запетая след „дори при нисък полет“.
За главните и малките букви – точно така!
За главните и малките букви – точно така!
- Sat Mar 16, 2013 10:21 pm
- Jump to forum
- Jump to topic
- Sat Apr 06, 2013 8:40 am
- Jump to forum
- Jump to topic
Re: Тема за коректори
Това не го намирам обяснено в новия правописен речник, но го знам отпреди:
Главна буква за учтива форма се пише в официални документи и кореспонденция. В недотам официално общуване (каквото е повечето в пощата на ЧоБи) и особено в художествената литература се пише малка.
Главна буква за учтива форма се пише в официални документи и кореспонденция. В недотам официално общуване (каквото е повечето в пощата на ЧоБи) и особено в художествената литература се пише малка.
- Mon Apr 08, 2013 11:35 am
- Jump to forum
- Jump to topic
Re: Нова серия работилнички (март+ 2012; януари+ 2013)
Работилничка с Daniel Bensen на 7 април: звукозапис
Daniel's notes: Rules for Writing and Storytelling
Daniel's notes: Rules for Writing and Storytelling
- Thu Apr 11, 2013 6:12 pm
- Jump to forum
- Jump to topic
Re: Федора под лампата [В редакция; ЗАГЛАВИЕ!]
Съкрати го:
Последният ординарец
Заглавия от такъв тип неминуемо стават легендарни. *смея се, но съм сериозен*
Последният ординарец
Заглавия от такъв тип неминуемо стават легендарни. *смея се, но съм сериозен*
- Fri Apr 12, 2013 8:27 pm
- Jump to forum
- Jump to topic
Как пишем есе (с теза)
Просто, но проверено: Първо си водете записки. Нахвърляйте теза; примери, които я подкрепят; примери, които я опровергават. Накрая изберете трите най-силни примера „за“ и един силен пример „против“. Помислете как ще си защитите тезата срещу примера „против“. И като седнете да го пишете – ще е на 90% ...
- Sun Apr 14, 2013 11:07 pm
- Jump to forum
- Jump to topic
Re: Как пишем есе (с теза)
Нахвърлям още няколко чести препоръки: - Наблегнете на конкретните примери: особено от собствения ви живот, или от произведения, които са ви впечатлили дълбоко. (Което = „от собствения ви живот“. :D) – В идеалния вариант ще сведете тезата си до едно изречение. Като сте готови - изкарайте си я някъде ...
- Tue Apr 23, 2013 12:28 pm
- Jump to forum
- Jump to topic
Редакции: смислови, структурни, стилови
Или: Какво ще причини Кал на текстовете, които подложите под редакторската му секира. Ако въобще им посегне. :P Първа вълна редакции: смислови Следим за: 1. Инфодъмпове: пасажи, които струпват прекалено много информация на едно място, звучат като извадка от есе или енциклопеди ...
- Sun May 12, 2013 11:01 pm
- Jump to forum
- Jump to topic
Re: Как пишем критика
Значи говорим за напълно различни идеи.
Целта на моето занятие е да се научим да разпознаваме повече художествени похвати. Да се научим да четем, тоест.
Целта на моето занятие е да се научим да разпознаваме повече художествени похвати. Да се научим да четем, тоест.
- Thu Jun 27, 2013 2:38 pm
- Jump to forum
- Jump to topic
Книжовният език и диалектите
Като паралел на размишленията ми за пълния член , начевам още една тема, която вълнува радетеля за empowerment (овластяване) у мен. Започвам с цитат: – Без да го осъзнаваме дори и без да го ...
- Mon Aug 05, 2013 11:30 pm
- Jump to forum
- Jump to topic
- Tue Aug 06, 2013 6:30 pm
- Jump to forum
- Jump to topic
Re: Аз срещу Той [ДИСКУСИЯ]
На мен разсъжденията ти ми харесват много. А и ще са ти много по-ценни, тъй като си ги стигнал сам.
Spoiler
„Всезнаещият аз“ се появява в последната част на „Реквиема“. Най-страшната.
- Mon Aug 19, 2013 11:25 am
- Jump to forum
- Jump to topic
Re: Писателска работилница в Китен, август 2013
Работилницата мина прекрасно. Даже взех да си мечтая как ЧоБи ще се сдобие с нови редактори... :D Имаме звукозаписи от заниманията, но сме се уговорили с Ани Илиева да ги п ...
- Sat Sep 28, 2013 10:47 pm
- Jump to forum
- Jump to topic
Re: Федора под лампата [ЗАВЪРШЕН ПРОЕКТ]
Уточнявам дефиницията: „взискателните читатели“ имат избор от десет хиляди книги за четене. Те захвърлят всяка, която не им звучи добре до страница 10. Литературните агенти и издателите са същите – само дето те издаянват до страница 2. Не подценявай гладкостта, казвам. Универсално мерило е – особено ...
- Sun Sep 29, 2013 1:47 pm
- Jump to forum
- Jump to topic
Re: Федора под лампата [ЗАВЪРШЕН ПРОЕКТ]
Не казвам, че другите десет хиляди по' ги бива – просто че ги има. И читателят/агентът трябва да ги „изгази“ в търсене на своята книга. Оттам е логиката на 10-те, респ. 2-те страници „тест“. (100+ ръкописа месечно как ти звучи? ;) Средното натоварване на един агент.) На въпроса „Откъде ги намирате“: ...
- Thu Oct 03, 2013 1:10 pm
- Jump to forum
- Jump to topic
- Wed Oct 02, 2013 7:45 pm
- Jump to forum
- Jump to topic
Re: Хари Потър фенфик
Снежи: следващия път, когато на добронамерен отзив отговориш с „Бъди колкото искаш невпечатлена, аз продължавам да пускам. Достатъчно смела съм да не се уплаша от човек с 12 мнения, който не ме харесва как пиша“, лично ще ти набия кофата. :evil: И откога бройката мнения стана мерило за каквото и да е ...
- Fri Dec 13, 2013 1:02 am
- Jump to forum
- Jump to topic
Re: За пълния член – но най-вече за инструмента „език“
Любе - пак ще те пратя в първи клас, пардон, на първия ред от темата... :D Как различаваш кой кого в изреченията „Лисицата сх ...
- Thu Jan 09, 2014 12:00 am
- Jump to forum
- Jump to topic
Re: За пълния член – но най-вече за инструмента „език“
Нямах предвид тези две. (Те променят смисъла на изречението.)
Втори опит?
Втори опит?
- Sun Feb 16, 2014 10:58 am
- Jump to forum
- Jump to topic
- Sun Feb 23, 2014 10:12 am
- Jump to forum
- Jump to topic
Re: Редакторска работилница, февруари+ 2014
Упражнение две Мили участници (: Първо искам да благодаря на Габ (svetliche), Пешо (apocalexxnow), Еле (Mokidi), Яна (JaneObr), Еми (sunshinen), Тори (tori.ayame) и Мари (mari), които пратиха редакциите си по първите задачи. ( Пропуснах ли някого? ) ...
- Sun Mar 02, 2014 10:45 am
- Jump to forum
- Jump to topic
Re: Редакторска работилница, февруари+ 2014
Мили участници (: Благодаря на Мару (Purple) и Еми (sunshinen), които пратиха редакции през миналата седмица. Този път очевидно ви измъчих :D – а привикването с tracked changes и коментарите е наистина ВАЖНО за редакторската ни работа. Затова ще използваме идващата седмица, за да си нав ...