Защо 2019-а Кал спира да участва в издаването на нови книги

Човеците, които правят библиотеката

Защо 2019-а Кал спира да участва в издаването на нови книги

Postby Кал » Tue Oct 02, 2018 9:07 am

Мили ми (:

Краткият отговор на горното е: Защото Човешката библиотека вече има достатъчно книги. Това, което ни липсва, са читатели.

Надолу обяснявам по-надълго. ;)

~

Разгледайте таблицата, в която отразяваме кой от нас кои от книгите ни е чел:

https://docs.google.com/spreadsheets/d/ ... dit#gid=10

И пребройте: Колко Чобити са прочели поне две трети от книгите? Поне половината?

Сега си припомнете: Кое е онова, което ни събира в Човешката библиотека? Защо е влязъл всеки от нас вътре?

...

В такава ситуация – когато предполагаемо най-ентусиазираните ни читатели не смогват да четат огромна част от книгите, които правим – аз не намирам за разумно да правя още книги. Вместо това предпочитам да се посветя на начини, по които вече съществуващите книги да достигнат повече читатели.

(Ако горната таблица не ви се струва показателна, мога да ви дам статистики за свалянията на е-изданията ни; или да потърсите книгите ни в Goodreads. Поне за мен числата там само потвърждават горния извод.)

~

Един от начините да достигнем повече читатели е новият формат на Копнежа ни за растящо творчество (http://choveshkata.net/blog/?p=6834). Откривате ли разликата? Идеята се зароди в разговор между мен и Наско, когато осъзнахме, че досега все насърчаваме пишещите хора (и те – казвам го съвсем искрено и убедено – стават все по-умели)... ала четящите? Тях някога насърчавали ли сме ги?

Втори начин е като направим съвместна премиера на „Момичето от квартала“ и „Ортодокс“, на която ще опитам да доведа българския глас на Хана Монтана и един куп анимации и ще се забавляваме с четене по роли. (А и „Момичето“, и „Ортодокс“ са изключително забавни за четене на глас.)

Трети начин е когато Хрис каже „Тая неделя ще продавам книгите ни на фермерския пазар – кой ще ми помага?“, да не се оказва сам-сама, при условие че Чобитите в София сме поне 15.

Другите начини ще ги търсим заедно.

Впрочем: това не е първият път, в който се отказвам от участие в нови издания. Разгледайте анализа ми от декември 2015-а:

viewtopic.php?f=24&t=863

Най-вече заради възможните канали за разгласа, които съм събрал там.

~

Имам и други причини догодина да се оттегля от издателските ни деяния.

Някои са по-общи: Ами ако книгите като цяло вече не са достатъчно въздействащ начин за достигане на хора? (Сега е моментът да си припомните и защо всъщност правим книги в Човешката библиотека.) Ако ролята им полека се поема от други форми на изкуство?

Дали тогава да не съсредоточим усилията си в създаване на визуални романи (viewtopic.php?f=51&t=794)? Дали да не обърнем повече внимание на предстоящата магистърска програма „Дигитални медии и видеоигри“ (https://sfgameseminar.wordpress.com/tag ... %BC%D0%B0/)?

Някои са по-лични: От тази година започвам да проучвам как се осиновява дете. Това ще иска сериозни сили и промени в начина ми на живот.

(Я да вдигнат ръка всички, които се шокираха, че Кал има и личен живот. Лелеее... :D )

~

Веднага бързам да успокоя обезпокоените ;), че до април 2019-а остават шест месеца. През тях активно ще помагам в случването на вече обещаните издания: алманаха „ФантАstika 2018“; романа „Ортодокс“; и – стига да ги По-желаят достатъчно Чобити – книжките „Харт“ и „Омагьосана страна“, и сборника на Жоро Атанасов, и романа „ Последното пътуване на Уидан“ (ако Тони реши да го издаде при нас)... Някого забравям ли? Дано не, че само списъкът дотук е нездравословно дълъг. :D

Освен това ще отговарям на всякакви въпроси, свързани с книгоиздаването. Ще ви подготвя да ме наследите... стига да има искащи. Все пак това ще е последният ми път (последното пътуване? ;) – да го наситим и да се накефим.

Давайте,
ЧоБи: Кал)

User avatar
Кал
Първопроходец
 
Posts: 12506
Joined: Thu Jan 03, 2008 11:59 am
Location: Рамо до рамо. Искаш ли?
Has thanked: 9816 times
Has been thanked: 7731 times

Re: Защо 2019-а Кал спира да участва в издаването на нови кн

Postby Vessey » Tue Oct 02, 2018 1:53 pm

Аз обичам да чета. И се старая да го правя редовно. Съжалявам. че дотук съм прочела само три от книгите. които сте издавали/препоръчвали. Проблемът е. че имам и други приятели. за които е важно определени книги да бъдат прочетени и се старая да балансирам между вас и тях. Старая се да бъда активен литературен приятел. Дори реших да чета само книги. препоръчани или написани от приятели. защото е важно за мен да подкрепям и помагам. Книгите на Човешката библиотека са в списъка ми с важни книги. които искам да прочета. Не съм Пожелавала повече книги. защото отлагам до момента. когато наистина ще мога да започна да чета книгата. Не би ми било комфортно да кажа. че я искам. а после да ви оставя да се чудите защо няма обратна връзка след това.

Vessey
Global Moderator
 
Posts: 110
Joined: Mon Dec 04, 2017 4:20 pm
Has thanked: 578 times
Has been thanked: 289 times

Re: Защо 2019-а Кал спира да участва в издаването на нови кн

Postby Кал » Tue Oct 02, 2018 2:05 pm

Още една причина да оставим теб и други читатели в подобно положение да си наваксате, вместо да ви затрупваме с нови и нови книги. :) Неслучайно преди години се опитвахме да спазваме принципа „Не повече от три издания (включително алманаха) годишно“. Но какво, какво се случи с нас... ;)
User avatar
Кал
Първопроходец
 
Posts: 12506
Joined: Thu Jan 03, 2008 11:59 am
Location: Рамо до рамо. Искаш ли?
Has thanked: 9816 times
Has been thanked: 7731 times

Re: Защо 2019-а Кал спира да участва в издаването на нови кн

Postby Vessey » Tue Oct 02, 2018 2:19 pm

Аз пък мисля. че е добре. когато човек има творческа енергия. да я оползотворява :) Защото не се знае накъде ще те отнесе животът по-нататък. По-добре е. докато можеш и искаш. да го правиш. за да може ако не съвременниците ти. то тези след теб да бъдат достигнати. Но те разбирам. Гордей се с това. което си направил. а аз ще гледам да наваксам. :)
Vessey
Global Moderator
 
Posts: 110
Joined: Mon Dec 04, 2017 4:20 pm
Has thanked: 578 times
Has been thanked: 289 times

Re: Защо 2019-а Кал спира да участва в издаването на нови кн

Postby Кал » Sat Jan 05, 2019 12:31 pm

Мили (:

Пиша това:

- като равносметка на първите три месеца от активното ми полугодие в ЧоБи;

- като подготовка за трите оставащи активни месеца – и особено за нещата, които ще ви помоля като помощ на живата ни сбирка утре.

Първото и най-важно, което искам да ви споделя, е, че плановете са чудесно нещо... ако искаме да разсмеем Космоса. ;) Аз планирах да се посветя на търсенето на щерка за осиновяване чак след като привърша с обещанията си към ЧоБи. Космосът се разсмя... и навръх новата година се оказах не само с щерка (Стела :), но и с нова спътница (Ани :). С тях тепърва ще ви срещам (ако още не съм); важното сега е, че в новата ситуация (която ще включва и доста сноване между Пловдив и София) имам да си преподреждам силите и пренастройвам графиците.

Силите... ех, силите. :)

До края на март силите би трябвало да ми стигнат:

1. Да наглеждам администрирането на конкурса „Изгревът на следващото“.

2. Да помагам в издаването и разгласата на „По пътя към...“, сборника на Жоро. Цел: да излезе преди средата на февруари.

3. Да редактирам „Харт“, повестта на Момчил Даскалов, а после да помагам в издаването и разгласата ѝ. Цел: да излезе втората половина на март.

4. Да организирам електронните издания на алманасите „ФантАstika“ 2007, 2008, 2009, 2010-11, 2012, 2017 и 2018. Задача: да излязат в такъв момент, че да не се сблъскат с „По пътя към...“ и „Харт“. (Април? Нищо не пречи аз да подготвя чернови за блога ни по-рано, а да ги публикува някой друг.)

5. Да довърша обучението за редактори, в което засега участват Вики и Ради. Цел: Когато някой (като Митко ;) ме потърси с нужда от редакция, да имам към кого да го пренасоча. И по-общо, да имаме кой да се грижи за следващите ни издания.

(Впрочем, Ради, мисля, че намерих редактор за твоя роман... но нека първо свършим с редактилницата. ;)

6. Да продължа обучението на Мъдреци (и на всички останали от вас... поне докато Мъдреците не достигнат заветната бройка от трима ;). Цел: Пощата на ЧоБи да не змре, когато си взема отпуската от април до септември.

7. Да мислим още начини за разгласа на изданията ни. (Здрасти, Миро, Деси... Ани. :) Да организирам поне едно представяне в детския отдел на Столична библиотека (към края на март, като изпроводяк ;).

8. Да продължа да отговарям на всякакви въпроси, свързани с книгоиздаването ни. Цел: виж 5.

... Сериозен списък, да? :) Той върви със също тъй сериозна МОЛБА: да ме пазите от въвличане в допълнителни задачи. Тоест да ме пазите от рухване поради претоварване. Силите... ех, силите.

Най-сериозните ми ПРИТЕСНЕНИЯ пък са:

- по точка 6: Поради външни обстоятелства Велко най-вероятно ще се оттегли от ролята си на Мъдрец. Оставаме само с Веси... което ни поставя в крайно неустойчиво положение. Ако до края на март трайните Мъдреци не станат поне трима, е възможно всичките ни дейности да си вземат отпуска до октомври – като няма кой да препраща имейли и да им отговаря...

- по точка 8: През изтеклите три месеца имам чувството, че твърде малко Чобити се интересуват от процеса, през който преминава всяко наше издание. Ако приемем, че книгоиздаването вече няма да ни е приоритет, притеснението ми си заминава и започвам да си свиркам волно. ;) Ако обаче държите да правим още издания – книги в поредицата ни или алманаси – топло ви моля да следите издателските ни процеси до март; и да участвате в тях. След няколко дни например ще ви пратя указания какво имаме да правим по сборника на Жоро.

Това е и принципната ми молба за ВСИЧКО, което ще правим в следващите месеци: следете внимателно и участвайте. Само така ЧоБи наистина значи „заедно“.

На живата сбирка утре ще добавя още щрихи. Сега стига толкоз, че ни глътнах съботата. ;)

Заедно,
Чобик)

User avatar
Кал
Първопроходец
 
Posts: 12506
Joined: Thu Jan 03, 2008 11:59 am
Location: Рамо до рамо. Искаш ли?
Has thanked: 9816 times
Has been thanked: 7731 times

Защо 2019-а Кал спира да участва в издаването на нови книги

Postby frog » Sat Jan 05, 2019 12:51 pm

2. Да помагам в издаването и разгласата на „По пътя към...“, сборника на Жоро. Цел: да излезе преди средата на февруари.

До средата на февруари може да излезе само електронен сборник на Жоро без картинки.
Бесовете ви чувам“ ~ Jane Eyre Grisel. I refuse to be there for you when you need me.

User avatar
frog
добромет
 
Posts: 3265
Joined: Mon Nov 19, 2012 12:27 am
Has thanked: 115 times
Has been thanked: 3586 times

Re: Защо 2019-а Кал спира да участва в издаването на нови кн

Postby Кал » Sat Feb 02, 2019 10:31 am

Мили (:

Добре дошли във февруари! Добавям още няколко общи щриха към горната картина.

Най-важният е, че едното ми притеснение – липсата на Мъдреци (точка 6 от горния ми пост) – през януари се разреши. Сърдечно благодаря на Веси, Деси и Ани, които се включиха в активната поддръжка на пощата ни. Би трябвало да сте го усетили всички: вече не получавате толкова много масови писма с указания, да?

Скрит текст: покажи
Каквооо?! Не сте го усетили? Спамът пак бил твърде много?... А аз мога ли да ви подкарам наред с гьостерицата? Ти се мъчиш да му наливаш спечелената си с пот и кръв мъдрост, пък то... мрън-мрън-мрън...

;)


Съществената промяна през февруари и март ще е, че аз ще отговарям на въпроси, свързани с ЧоБи, в четните дни от седмицата: вторник, четвъртък и събота. През другото време разчитайте на трите ни Мъдрекини. (И... им помагайте, нали? Те ще си казват какво им е нужно. :) ) Разбира се, ако изникнат свръхспешни питания, ще се включвам и извънредно.

Всичко друго по осемте точки горе като че ли върви по план. Дори интересът ви към книгоиздателския ни процес (точка 8) сякаш доста живна през януари. Я рад. :) „По пътя към...“ и „Харт“ се движат с известно закъснение – но без да объркват останалите ми обещания. На 16 февруари пък ви очаква една изненада, която ще видите съвсем скоро. ;)

Имате ли нещо да ме питате? :)

User avatar
Кал
Първопроходец
 
Posts: 12506
Joined: Thu Jan 03, 2008 11:59 am
Location: Рамо до рамо. Искаш ли?
Has thanked: 9816 times
Has been thanked: 7731 times

Re: Защо 2019-а Кал спира да участва в издаването на нови кн

Postby frog » Sat Feb 02, 2019 1:30 pm

На 16 февруари пък ви очаква една изненада, която ще видите съвсем скоро.

Айде да ме изненадаш отсега, че ако е нещо, което изисква отиване някъде, имам ангажимент на тая дата привечер/вечерта.
Бесовете ви чувам“ ~ Jane Eyre Grisel. I refuse to be there for you when you need me.

User avatar
frog
добромет
 
Posts: 3265
Joined: Mon Nov 19, 2012 12:27 am
Has thanked: 115 times
Has been thanked: 3586 times

Re: Защо 2019-а Кал спира да участва в издаването на нови кн

Postby Кал » Sun Mar 03, 2019 1:36 pm

Мили (:

Честит празник! Добавям финалните щрихи към общия ми план до края на март – и моето активно полугодие в ЧоБи.

Най-важният е, че поради забавяния в подготовката на „По пътя към...“, непредвидени нови задачи (като една книга, излизаща под шапката на ЧоБи, която ще изненада почти всички ви в средата на март), големи платени поръчки и здравословни неволи (от 10 дни си имам кашлица, която ревнува съня ми и е казала, че едно легло с него няма да дели... а питате ли Ани какво ѝ е :D), се оказах с чувствително по-малко време-сили за оставащите задачи на ЧоБи. Това означава, че влизам в режим „Действай, не се обяснявай“. ;) В частност:

1) Голяма част от оставащите ми обещания (като медийния анонс за „По пътя към...“) ще ви ги давам наготово, без предварителни обсъждания и без да се допитвам до вас.

2) Ще препращам всякакви въпроси, отправени към мен, към Мъдреците ни или други Чобити, които би трябвало да знаят отговора им. Аз ще отговарям само на въпросите, с които никой друг Чобит не е наясно.

Активните ми дни за ЧоБи въпроси остават вторник, четвъртък и събота. (Днес е изключение. ;))

Сега някои конкретни промени по 8-те точки тук:

3. „Харт“ ще излезе най-вероятно към края на април. NB! Това означава, че финалните фази от подготовката му (публикации в сайта, събиране на По-желали и предварителни поръчки, комуникация с печатниците – ако изобщо правим хартиено издание, разгласа в други сайтове и медии, ... ... ...) ще трябва да ги поемете вие. Помислете отсега кой има желание.

4. Електронните издания на алманасите „ФантАstika“ ще останат за месец май. (Но до края на март ще съм подготвил чернови за блога ни.)

7. Представянето в детския отдел на Столична библиотека вече е уговорено за 30 март, събота. Запазете си датата. ;) Подробности ще ви пратя в близката седмица.

Вие нещо да питате? Вече си мисля към кого ще препратя въпросите ви... :mrgreen:

User avatar
Кал
Първопроходец
 
Posts: 12506
Joined: Thu Jan 03, 2008 11:59 am
Location: Рамо до рамо. Искаш ли?
Has thanked: 9816 times
Has been thanked: 7731 times


Return to Екипът

Who is online

Users browsing this forum: CCBot and 0 guests