Не бих рекла чак създали ме цитатати, но нека кажем, силно въздействащи, както и силно въздействали ми, особено наскоро тези от "Играта на Стъклени Перли". Нямам навик да записвам цитати, а съм чела твърде много неща, затова сега давам малка извадка от това, което все пак съм си записвала поради една или друга причина.
"Ад", Данте
Съдбата е капризно същество:
потребно е да бъде изменчива,
да сменя неуспеха с тържество.
О сляпа алчност, о гняв безрасъден,
пришпорвате ни в кратките ни дни,
за да ни давите в света отвъден!
"Чистилище", Данте
Небето ви зове: край вас кръжи
то с вечните си хубости, а вие
сте впили поглед в земните лъжи;
Всевиждащият затова ви бие.
"Рай", Данте
Тя малко ме търпя такъв свенлив
и почна със такова умиление,
че даже в огън бих горял щастлив.
"Клетниците", Виктор Юго
Когато човек пътува, той непрекъснато се ражда и умира. Редуват се светлини и сенки. След всеки проблясък - затъмнение. Гледаш, бързаш, протягаш ръце, за да уловиш мимолетното. Всяко събитие е все едно завой по пътя. И едва опомнил се, ето те стар. Сепваш се: пред тебе мрак. Черният кон на живота ти е спрял внезапно своя бяг.
Във файтона - ледена тишина. Мариус, неподвижен, с отпусната на гърдите глава, сякаш чакаше само ковчега. Жан Валжан напомняше сянка, а Жавер бе сякаш камък. Случайността беше събрала злокобно трите трагични символи на неподвижност: труп, призрак и статуя.
Не е страшно да умреш. Страшно е да не живееш.
"Играта на Стъклени Перли", Херман Хесе
Защо няма съвършен ред, няма избавление от познатите заблуди! Защо все отново и отново човек трябва да се преборва с едни и същи грешки и да изтръгва едни и същи бурени!
Истината се преживява, не се преподава.
Който разглежда историята, според мене трябва да носи в себе си най-трогателна детска вяра в систематизиращата сила на нашия ум и методите ни, но освен и въпреки това да изпитва уважение пред необозримата истина, реалност и неповторимост на събитията. Да се занимаваш с история, драги мой, не е шега и безотговорна игра. Да се занимаваш с история, изисква предварително да знаеш, че си се устремил към нещо невъзможно, но все пак необходимо и крайно важно. Да се занимаваш с история, значи, да се оставиш на хаоса и въпреки това да съхраниш вярата си в реда и смисъла. Това е много сериозна задача, млади човече, а навярно и трагична.
Но са може би прекалено удивителни, премного красиви, те са толкова красиви, че човек едва ли може да ги наблюдава, без да се страхува за тях. Не е удоволствие да се мисли, че те, както всичко, някога ще трябва да загинат. И все пак трябва да се мисли за това.
И от портретите на живелите в миналото Кнехт познаваше подобно изражение, по ликовете на някои учени или хора на изкуството се четеше една трогателна, полуболезнена, полусъдбовна печал и усамотение, и безпомощност.
Оправдано е да се твърди, че поначало на земята всеки човек би могъл да разкрие душата си пред всеки друг, но също и да се твърди, че на света изобщо няма двама души, между които да е възможно истинско, безкрайно дълбоко откровение и разбирателство — първото е толкова вярно, колкото и второто.
Духът е благотворен и благороден само когато е подчинен на истината; щом й измени, щом се откаже от страхопочитанието пред нея, стане ли продажен, огъва ли се за нечия угода, вече понася в себе си като възможно дяволското, което е много по-лошо от първичното, инстинктивно животинското, което винаги и въпреки всичко запазва нещо от невинността на природата.