Конкурс „Изгревът на следващото“

Човешката расте, Копнеейки

Конкурс „Изгревът на следващото“

Postby Кал » Mon Mar 26, 2018 9:37 am

Издание 2018

Медиен анонс:

Дружество на българските фантасти „Тера Фантазия“ и фондация „Човешката библиотека“ канят всички автори да участват в първия

Конкурс „Изгревът на следващото“


В момента се провежда не един конкурс за български художествени текстове, но този е единственият, който има за тема възможното движение към позитивно бъдеще. Днес, в епохата на ширещи се антиутопии и безкритично катастрофично мислене, се изисква истинска интелектуална смелост, за да потърсим формите за Изхода. Смелост да допуснем, че Човешкият дух е в състояние да намери пътя си към по-високото ниво, интелект да си го представим и талант да го защитим художествено.

Какво е решението на задачата, наречена „Кризисно съвремие“?

Какво е решението, което води до по-висше състояние на ЧоВечността и Човечеството, към бъдеще, в което ЧоВечният Разум е надрасъл безчовечното невежество?

Какво е решението, което ще създаде свят, в който науките и технологиите ще се развиват, за да расте качеството на Човека, а не богатствата на единици?

Какво е решението, което ще избегне застиналите утопиянства, където позьори с бели хитони рецитират един на друг надути речи?

Конкурсът „Изгревът на следващото“ ще бъде мястото, където ще се публикуват истории, посветени на това търсене. Произведения, които с художествен талант и моделираща сила ще защитават нови светове от този вид по един от следните два начина:

По спиралата към следващото: Съдби на индивиди и общества, търсещи изхода от съвременното кризисно състояние на света ни; образи на учени, мислители и обикновени хора, напипващи в мрака на неизвестното пътищата към тази цел; приключения на личности, въвлечени в такъв спирален процес и постепенно осъзнаващи смисъла му.

Визии на следващото: Изграждане на образи, възникнали в нашето съвремие, но носещи белезите на новото, притежаващи вътрешната свобода, въпреки че са затворени в клетката на настоящата социална несвобода; образи на групи и общества, постигнали белези на следващото, без ескейпизъм, фанатизъм и аскетизъм. Хуманитарни технологии, водещи до освобождаване от опредметяването, разкриващи етическите и интелектуалните ресурси на ЧоВечното. Непротиворечиви и реалистично обрисувани общества на бъдещето, в които всяка личност е пълноценно разгърната и осъществена, без да зависи или да бъде притежавана от друга.

Приемливи са всички жанрове – достатъчно е разказите да засягат поне една от горните две теми.

Крайният срок за участие е 1 юни 2018.

Трите най-високо класирани разказа ще получат награди по 200 лв. и заедно с други подбрани заглавия от конкурса ще бъдат публикувани в следващите издания на алманаха „ФантАstika“.

Пълните условия са описани в сайта на Човешката библиотека: http://choveshkata.net/blog/?p=6668

Там ще откриете и най-актуална информация в случай на промени.


Отражения:
- radiovox.bg
- posredniknews.com
- scifi.bg
- knigi-igri.bg/forums
- urban-mag.com
- flgr.bg
- kulturni-novini.info -> novinitednes.net
- segabg.com
- teenews.eu
- gatchev.info -> webkeybg.info
- balchiktelegraph.com
- shadowdance.info/magazine
- razkazvachite.com
Last edited by Кал on Sun Sep 09, 2018 11:22 pm, edited 13 times in total.
Reason: +отражения

This post by Кал received thanks from: 2
negesta (Mon Mar 26, 2018 9:41 pm) • svetliche (Mon Mar 26, 2018 9:57 am)
Rating: 18.18%
 
User avatar
Кал
Творчески директор
 
Posts: 10551
Joined: Thu Jan 03, 2008 11:59 am
Location: Рамо до рамо. Искаш ли?
Has thanked: 7539 times
Has been thanked: 5926 times

Re: Конкурс „Изгревът на следващото“

Postby Кал » Thu Apr 05, 2018 7:57 pm

Навръх празника разгласих конкурса и в личния ми блог. Барем покрай всеобщото прераждане се породи и някой творчески порив. ;)
User avatar
Кал
Творчески директор
 
Posts: 10551
Joined: Thu Jan 03, 2008 11:59 am
Location: Рамо до рамо. Искаш ли?
Has thanked: 7539 times
Has been thanked: 5926 times

Re: Конкурс „Изгревът на следващото“

Postby Кал » Tue May 08, 2018 1:07 pm

Симпатични размисли на Вальо във форума на „Ефремов“

valio_98 wrote:Припомням, че целта на конкурса (обявата му с условиата може да видите тук: http://sf-sofia.com/forum/index.php?f=7&t=27350&rb_v=viewtopic) е да открие произведения, свързани с търсенето на оптимистично бъдеще. Това ме накара да се спомня как преди време Димитър Съселов, астроном в Харвард, изнесе TED доклад за първите резултати от търсенето на планети с американския космически телескоп „Кеплер“. TED е съкращение от Technology, Education and Design и макар че в тези дни на глобализация едва ли ще остане някой не разбрал, давам превода: технология, образовани и дизайн. По това време „Кеплер“ вече беше работил известно време, но още не бяха публикувани никакви статии с резултати, и явно в момента по света не се случваше нищо достойно за интереса на новинарските агенции, защото те подхванаха новината и съобщиха с огромни заглавия, че планетите от земен тип (по-точно е да се каже – с размер, подобен на земния, защото „Кеплер“ мери само размерите на планетите, не месите и още по-малко – химическия състав на атмосферите или температурата на повърхността им) се срещат често в Млечния път. Дори да оставим настрана стремежа към сензационност, това е важна новина, защото означава, че в нашата галактика има много планети (оценката е милиарди), които потенциално биха могли да поддържат живот, подобен на земния.
Докато четях коментарите на новината в страницата на CNN, бях изумен: много хора негодуваха, че резултатът от тази американска мисия е бил обявен в Лондон, при това от някой си с явно неамериканско име, и т.н. и т.н.
Обаче изходът от тази неприятна на пръв поглед ситуация беше положителен. Огромният брой коментари потвърждава големия обществен интерес към астрономията и в частност към търсенето на живот. Злобарстващите коментатори, вместо да извадят очи, изписаха вежди, както каза друг колега. Скоро тимът, който управлява „Кеплер“ публикува плеада от статии със забележителни резултати, а продължението на мисията – наречено К2 – прие много по-открита политика по отношение на данните, което е допълнителен бонус за астрономите по света. А също и за създателите на „Кеплер“, защото тяхното творение ще остави по-широка следа в науката.
Последният алманах „ФантАstika 2017“ (http://sf-sofia.com/forum/index.php?f=7&t=27352&rb_v=viewtopic#p46750) излезе съвсем наскоро. Появата му също беше съпроводена с проблем – поради не дотам добра комуникация се оказа, че нямаме разрешение за публикуване на един от най-добрите разкази – „Терпсихора“ от Тереса Мира де Ечеверия (http://teresamira.blogspot.de/) от Аржентина.
Какво да се прави в подобна ситуация? Написахме на авторката, обяснихме проблема, извинихме ѝ се и ... намерихме нова приятелка! На снимката по-надолу ще видите Тереса с нашия алманах в ръка.

Какво общо имат тези истории с конкурса? – Те показват, че от лошото може да се направи добро, още повече, че понякога няма от какво друго, Разкази за това търсим...

Тереса с новия алманах „ФантАstika 2017“:
Image
User avatar
Кал
Творчески директор
 
Posts: 10551
Joined: Thu Jan 03, 2008 11:59 am
Location: Рамо до рамо. Искаш ли?
Has thanked: 7539 times
Has been thanked: 5926 times

Re: Конкурс „Изгревът на следващото“

Postby Кал » Mon May 28, 2018 2:35 pm

И още размисли на Вальо:

valio_98 wrote:До крайния срок остават броени дни (условиата може да видите тук: http://sf-sofia.com/forum/index.php?f=7&t=27350&rb_v=viewtopic), което ми напомни пак за „Сапиенс – кратка история на човечеството“ – книгата на Ювал Харари, в която той се опитва да предложи на читателите си един балансиран и дококото изобщо е възможно, обективен поглед върху човечеството.
Една от идеите, който той развива е, че за да работи успешно, човешкото общество се нуждае от илюзии. Харири разглежда три типа реалности: обективната и субективната са две, за които всички ще се сетим, Но освен тях той въвежда още една, наречена интерсубективна – най-общо това е системата от правила и понятия, която субектите споделят. Колкото по-сложни са тези общи идеи, толкова по-важни са за обществото. И тук не става дума за лексиката на някой език, а за сложни концепции, като бог, религия, държава... а също банка и валута. Ние хората до голяма степен възприемаме тези понятия като реални: печелим пари за корпорацията, водим войни за собствената си държава. Обаче ако корпорацията не фалира, тя няма да страда, а ако загубим войната, държавата също няма да страда. И в двата случая ще страдат хората, съответно: служителите, вложителите и акционерите или целокупното население на държавата. Харири очертава границата между обективната и субективната част на интерсубективна реалност с въпроса дали има страдание или не.
Което ме довежда до конкурса – страданието за хора и идеи винаги е било част от избора на пътя към бъдещето и книгата на Харири подсказва още един инструмент, с който можем да определим от къде преминава границата на приемливото.
User avatar
Кал
Творчески директор
 
Posts: 10551
Joined: Thu Jan 03, 2008 11:59 am
Location: Рамо до рамо. Искаш ли?
Has thanked: 7539 times
Has been thanked: 5926 times

Re: Конкурс „Изгревът на следващото“

Postby Кал » Sun Sep 09, 2018 11:14 pm

„Изгревът на следващото“ 2018: резултати

И писъмце до участниците:

Драги участници в конкурса (:

Резултатите са тук:

http://choveshkata.net/blog/?p=6813

Честито на отличените! А на всички ви – наистина – вдъхновение за
следващите Следващи! Догодина, бъдеще да е, ще обявим ново издание на
конкурса и ще ви чакаме още по-дръзновени и окриляващи. :)

На отличените сред вас до няколко дни ще пишем за допълнителни уточнения.

БъДейте!
За екипа на журито: Кал)
User avatar
Кал
Творчески директор
 
Posts: 10551
Joined: Thu Jan 03, 2008 11:59 am
Location: Рамо до рамо. Искаш ли?
Has thanked: 7539 times
Has been thanked: 5926 times

Re: Конкурс „Изгревът на следващото“

Postby Кал » Thu Oct 25, 2018 12:29 pm

Каним ви на: Награждаване на „Изгревът на следващото“ и разговор за бъдещето, 02.11.2018, София

От личната си поща Кал wrote:Приятели на фантастичното... или въобще на бъдещето ;):

Сърдечно ви каня на 2 ноември – да си направим един всеобщ празник.
Това навярно ще е най-голямото ни събитие тази година. Моята лична
радост да се видим с вас ще е още по-голяма. :)

Предайте нататък, ако познавате хора, на които също ще им се празнува.

До среща,
К)

---------- Forwarded message ---------
From: Човешката библиотека / The Human Library
Date: Thu, Oct 25, 2018 at 11:01 AM
Subject: [ЧоБи] 2 ноември: награждаваме „Изгревът на следващото“ и си
говорим за позитивни бъдещета
To: Приятели на Човешката библиотека


Мили участници в конкурса „Изгревът на следващото“ и приятели (:

Каним ви на 2 ноември, петък, от 19 часа в Конферента зала в ректората
на СУ „Св. Климент Охридски“, за да обявим наградите от конкурса
официално, да споделим впечатления на журито... и най-вече да си
поговорим за позитивни бъдещета. :)

Ето програмата:

https://choveshkata.net/blog/?p=6908

Очакваме ви! Доведете всички съмишленици, които се вълнуват от
бъдещето и пътищата към него. :)

Бъдеем,
От Човешката библиотека и Тера Фантазия: Кал)

This post by Кал received thanks from:
Люба (Sat Oct 27, 2018 4:04 pm)
Rating: 9.09%
 
User avatar
Кал
Творчески директор
 
Posts: 10551
Joined: Thu Jan 03, 2008 11:59 am
Location: Рамо до рамо. Искаш ли?
Has thanked: 7539 times
Has been thanked: 5926 times

Re: Конкурс „Изгревът на следващото“

Postby Кал » Mon Oct 29, 2018 9:46 am

Медиен анонс:

През пролетта на 2018 г. Дружество на българските фантасти „Тера Фантазия“ и фондация „Човешката библиотека“ за първи път организираха конкурс за разкази „Изгревът на следващото“. Той е единственият досега, който има за тема възможното движение към позитивно бъдеще. Днес, в епохата на ширещи се антиутопии и безкритично катастрофично мислене, се изисква истинска интелектуална смелост, за да потърсим формите за Изхода. Смелост да допуснем, че Човешкият дух е в състояние да намери пътя си към по-високото ниво, интелект да си го представим и талант да го защитим художествено.

С подкрепата на Културен център на СУ „Св. Климент Охридски“, като част от сесията „Съвременни утопии“, на 2 ноември, петък, от 19 часа в Нова конферентна зала в Ректората на СУ „Св. Климент Охридски“ ще представим резултатите от конкурса и ще обсъдим темата „възможни позитивни бъдещета“.

Програма


19:00 – 19:20: Впечатления на участници в журито (Атанас П. Славов и Калин М. Ненов): забелязани тенденции и препоръки.

19:20 – 19:30: Награждаване на победителите.

19:30 – 21:00: Панел с участието на Атанас П. Славов, Миглена Николчина, Калина Александрова, Калин М. Ненов и Чавдар Парушев на тема противопоставянето между позитивния и негативния поглед към бъдещето – опит да ги дефинираме, да формулираме защо са привлекателни (или не). Анализ на привидната „честност“ на негативния възглед за бъдещето. Дискусия с публиката.

Всички участници в панела са представени в сайта на Човешката библиотека: https://choveshkata.net/blog/?p=6908

Там ще откриете и най-актуална информация в случай на промени.


Отражения:
- teenews.eu
- pixelmedia.bg -> b2bmedia.bg
- uchi.bg
- fantasylarpcenter.com
- cefulesteven.blog.bg
- avtora.com
- diaskop-comics.com
- scifi.bg
- kulturni-novini.info
Last edited by Кал on Sat Nov 17, 2018 11:04 am, edited 7 times in total.
Reason: +отражения
User avatar
Кал
Творчески директор
 
Posts: 10551
Joined: Thu Jan 03, 2008 11:59 am
Location: Рамо до рамо. Искаш ли?
Has thanked: 7539 times
Has been thanked: 5926 times

Re: Конкурс „Изгревът на следващото“

Postby Кал » Sat Nov 17, 2018 10:41 am

Звукозапис от събитието на 2 ноември

(С благодарности към Лъч, Хрис и Ал. :) )
User avatar
Кал
Творчески директор
 
Posts: 10551
Joined: Thu Jan 03, 2008 11:59 am
Location: Рамо до рамо. Искаш ли?
Has thanked: 7539 times
Has been thanked: 5926 times

Re: Конкурс „Изгревът на следващото“

Postby Кал » Tue Nov 20, 2018 3:50 pm

До 30 ноември събираме предварителни поръчки за алманаха „ФантАstika 2018“, в който ще публикуваме седемте отличени разказа.

Приятели (:

До края на ноември събираме поръчки за предстоящия брой на алманаха
ни. ВНИМАНИЕ! Този път ще определим тиража изцяло по предварителните
заявки. Това значи, че ако не го поръчате сега, по-късно вероятно няма
да има как да си го купите.

Специален фокус на броя ще бъдат разказите, които отличихме в първия
конкурс „Изгревът на следващото“ за позитивни бъдещета. Открийте
откъси от тях и още подробности за изданието в сайта ни:

https://choveshkata.net/blog/?p=6940

Фантастични озарения,
От екипите на Човешката библиотека и Тера Фантазия: Кал)


(Откъсите са от „Бетелгейзе в световете“ на Калина Александрова.)
User avatar
Кал
Творчески директор
 
Posts: 10551
Joined: Thu Jan 03, 2008 11:59 am
Location: Рамо до рамо. Искаш ли?
Has thanked: 7539 times
Has been thanked: 5926 times

Re: Конкурс „Изгревът на следващото“

Postby Кал » Tue Nov 20, 2018 3:58 pm

Пуснах вестта в Goodreads групите Bulgaria reads и Bulgaria.

Мисля къде другаде има смисъл.
User avatar
Кал
Творчески директор
 
Posts: 10551
Joined: Thu Jan 03, 2008 11:59 am
Location: Рамо до рамо. Искаш ли?
Has thanked: 7539 times
Has been thanked: 5926 times

Re: Конкурс „Изгревът на следващото“

Postby Кал » Thu Jan 03, 2019 12:50 pm

Издание 2019

Покана до Приятелите ни и приятелски автори:

Пишещи приятели (:

Ще се радваме, ако се включите във второто издание на конкурса
„Изгревът на следващото“:

https://choveshkata.net/blog/?p=7009

Очакваме текстовете ви до 31 март.

И заедно вървим към бъдещето, в което ще ни е приятно да живеем – да?

За пълна с вдъхновения 2019-а,
От екипите на ЧоБи и „Тера Фантазия“: Кал)
User avatar
Кал
Творчески директор
 
Posts: 10551
Joined: Thu Jan 03, 2008 11:59 am
Location: Рамо до рамо. Искаш ли?
Has thanked: 7539 times
Has been thanked: 5926 times

Re: Конкурс „Изгревът на следващото“

Postby Кал » Mon Jan 07, 2019 11:02 am

Медиен анонс:

Дружество на българските фантасти „Тера Фантазия“ и общността на Човешката библиотека канят всички автори да участват във втория

Конкурс „Изгревът на следващото“


В момента се провежда не един конкурс за български художествени текстове, но този е единственият, който има за тема възможното движение към позитивно бъдеще. Днес, в епохата на ширещи се антиутопии и безкритично катастрофично мислене, се изисква истинска интелектуална смелост, за да потърсим формите за Изхода. Смелост да допуснем, че Човешкият дух е в състояние да намери пътя си към по-високото ниво, интелект да си го представим и талант да го защитим художествено.

Какво е решението на задачата, наречена „Кризисно съвремие“?

Какво е решението, което води до по-висше състояние на ЧоВечността и Човечеството, към бъдеще, в което ЧоВечният Разум е надрасъл безчовечното невежество?

Какво е решението, което ще създаде свят, в който науките и технологиите ще се развиват, за да расте качеството на Човека, а не богатствата на единици?

Какво е решението, което ще избегне застиналите утопиянства, където позьори с бели хитони рецитират един на друг надути речи?

Конкурсът „Изгревът на следващото“ ще бъде мястото, където ще се публикуват истории, посветени на това търсене. Произведения, които с художествен талант и моделираща сила ще защитават нови светове от този вид по един от следните два начина:

По спиралата към следващото: Съдби на индивиди и общества, търсещи изхода от съвременното кризисно състояние на света ни; образи на учени, мислители и обикновени хора, напипващи в мрака на неизвестното пътищата към тази цел; приключения на личности, въвлечени в такъв спирален процес и постепенно осъзнаващи смисъла му.

Визии на следващото: Изграждане на образи, възникнали в нашето съвремие, но носещи белезите на новото, притежаващи вътрешната свобода, въпреки че са затворени в клетката на настоящата социална несвобода; образи на групи и общества, постигнали белези на следващото, без ескейпизъм, фанатизъм и аскетизъм. Хуманитарни технологии, водещи до освобождаване от опредметяването, разкриващи етическите и интелектуалните ресурси на ЧоВечното. Непротиворечиви и реалистично обрисувани общества на бъдещето, в които всяка личност е пълноценно разгърната и осъществена, без да зависи или да бъде притежавана от друга.

Приемливи са всички жанрове – достатъчно е разказите да засягат поне една от горните две теми.

Крайният срок за участие е 31 март 2019.

Трите най-високо класирани разказа ще получат награди по 200 лв. и заедно с други подбрани заглавия от конкурса ще бъдат публикувани в следващите издания на алманаха „ФантАstika“.

Пълните условия са описани в сайта на Човешката библиотека: https://choveshkata.net/blog/?p=7009

Там ще откриете и най-актуална информация в случай на промени.


Отражения:
(предпремиерни ;))
- diaskop-comics.com
- cefulesteven.blog.bg
(редовни)
- kafene.bg
- citadelata.com
- cefulesteven.blog.bg
- eurochicago.com
- pazardjik.marica.bg
- urban-mag.com
- avtora.com -> novinitednes.net
- fantasylarpcenter.com
- scifi.bg
- ndt1.com
- perspektivi.info
- karieri.bg
- kulturni-novini.info
Last edited by Кал on Wed Feb 06, 2019 4:24 pm, edited 7 times in total.
Reason: +отражения
User avatar
Кал
Творчески директор
 
Posts: 10551
Joined: Thu Jan 03, 2008 11:59 am
Location: Рамо до рамо. Искаш ли?
Has thanked: 7539 times
Has been thanked: 5926 timesReturn to Копнежите

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest