Сагата chitanka.info и е-книгите като цяло
- Кал
- Първопроходец
- Has thanked: 3453 times
- Been thanked: 2770 times
Сагата chitanka.info и е-книгите като цяло
Важна информация за chitanka.info
В частност: как може да помогнем
За повече: при Григор Гачев
За смях, против стреса : http://chitanka.gdbop.com/
В частност: как може да помогнем
За повече: при Григор Гачев
За смях, против стреса : http://chitanka.gdbop.com/
Last edited by Кал on Wed Jun 23, 2010 11:30 am, edited 1 time in total.
Reason: +смях, целебен
Reason: +смях, целебен
- Кал
- Първопроходец
Re: Сагата chitanka.info и е-книгите като цяло
Още образование:
Webcafe: САЩ: Пиратството ограбва? Лъжат ви!
Пак там: България: 451 по Фаренхайт (статия от Ники Русиновски)
ЕС: Проект Europeana
Webcafe: САЩ: Пиратството ограбва? Лъжат ви!
Пак там: България: 451 по Фаренхайт (статия от Ники Русиновски)
ЕС: Проект Europeana
- Кал
- Първопроходец
Неуморен, трудолюбещ Ermand. Станахме двама.
Пратих писъмце с три въпроса и половина до участниците в асоциация "Българска книга". Сега трепетно чакам отговори.
ЕДИТ: Обособих темата да си е отделно.
Пратих писъмце с три въпроса и половина до участниците в асоциация "Българска книга". Сега трепетно чакам отговори.
ЕДИТ: Обособих темата да си е отделно.
- Кал
- Първопроходец
Милена Цветкова: Големият страх от читателите
Ако не си бях пратил "становището" няколко часа по-рано, щях да се засрамя и нищичко да не пращам. Само горния линк.
Ако не си бях пратил "становището" няколко часа по-рано, щях да се засрамя и нищичко да не пращам. Само горния линк.
- Кал
- Първопроходец
Жен (така де... един юрист ) за правния статут на Моята библиотека
За "общодостъпна библиотека" легална дефиниция няма, не е и нужна, защото понятието е повече от ясно – библиотека, до която имат достъп неограничен брой лица, без целите да са търговски. По всички правила на четене и съотнасяне на правни норми в момента „обществена библиотека” е по-тясно понятие, от понятието „общодостъпна библиотека” и няма абсолютно никакво правно основание за приравняване на двете.
Да, Читанката категорично не отговаря на условията да е обществена, но докато няма някакво законово определение (или официално тълкуване на върховен съд) , което да я изключва от понятието за общодостъпност – тя категорично е общодостъпна.
При положение, че в момента само Законът за авторското право използва „общодостъпни библиотеки” и то в посока да ги извади от приложението си – за мен единственото логично тълкуване е, че сайтът не нарушава закона.
- Кал
- Първопроходец
- Кал
- Първопроходец
Николай Теллалов: пак за Читанка.info
ФорумЪт: Когато белезниците засрамено мълчат
ФорумЪт: Когато белезниците засрамено мълчат
Ангел Петров wrote:В България върлува синдром, най-вече у хората, извършващи някакъв вид производствена или търговска дейност: "от нищо - нещо" и, по възможност, на чужд гръб. Иначе казано, приложена шопската мъдрост: "Он ми плаща колко да н' Умрам, па я му рАботим колко да н' зАспим".
Масова дезинформация плъзна по адрес на chitanka.info. С твърдения от сорта: "600 книги на месец", "милиони левове загуби" и пр. ГДБОП заслужи за великата си спецакция името "Комиците". Някои издатели прокараха още по-нагли лъжи, че търпели загуби от стотици хиляди левове, заради десетки хиляди сваляния на техни книги от chitanka.info. Хайде, като почнат да издават книгите си в тираж над 5000 и да си плащат и данъците за тях, да се обадят да им се извиня. Вият издателства-перачници на пари. Вият издателства укриващи данъци, издателства, които не заплащат адекватно труда на преводачи, редактори, коректори. Вият, защото chitanka.info ги е изпреварил технологично.
Вият и скимтят, защото не могат да сложат ръка върху нея. А явно някой играч подготвя портал за продажба на електронни книги и просто елиминира конкуренцията, заклеймявайки я като нелоялна и незаконна, подриваща културното развитие и ограбваща интелектуалната собственост. Ако въобще говорим за ощетяване обаче, терминът би бил по-скоро "пропуснати ползи", което също не е съвсем вярно, вижте изследванията, които е посочил Калин.
Вместо да надават вопли, че chitanka.info ощетява нечий бизнес, нека собствениците на същите тия бизнеси най-накрая положат малко труд, за да бъдат адекватни на времето си, а не само да пищят колко напред били amazon.com и др. с хилядите им електронни книги. Вашите къде са? Ако имаше, щяха да се купуват, защото ние също купуваме от чуждестранните портали за книги, защото ни е по-удобно, по-евтино и, защото, там има каквото търсим. А и България не е САЩ, разликата в размера на пазарите е бомбастична, това забравихте ли го? Прогресът не може да бъде спрян и нека издателите се ориентират навреме. Ако имах издателство, бих издирил хората от chitanka.info и бих обсъдил с тях варианти за съвместна дейност, бих се обърнал към Народна Библиотека и гилдията на библиотекарите, бих кандидатствал за европейски субсидии, бих искал съдействие от АБК и Министерство на Културата. Ако издателите положат наполовина труда на хората от chitanka.info, биха постигнали много.
Аргументи на твърденията ми и цитати от закона, можете да намерите в публикациите посочени тук: http://chitanka.info/#articles
Калин Ненов wrote:За мен акцията на ГДБОП срещу chitanka.info е незаконна, неоправдана и
неразумна. За всяка от тези три оценки вече се изписаха достатъчно
качествени мнения онлайн. Вместо да ги дублирам, писах директно до
отделните членове на асоциация "Българска книга", за да проверя
доколко са били информирани за акцията и доколко я подкрепят. В
момента чакам отговори, които (ако имам разрешение) ще публикувам при
нас в Човешката.
А по темата като цяло - моето пътеводно правило е: Не пречете на
читателите да четат. По никакъв начин. Книгата не е баничка, та да
можем да я изберем само по корицата. Каквото наистина си струва - ще
се купува. Насърчавайте читателите да плащат онова, което си е
струвало - за да могат творците да създадат още.
Накрая искам да насърча българските издатели също да четат.
Така: http://webcafe.bg/id_1467740031
И така: http://www.bgkniga.bg/news/81/Prouchvan ... daniq.html
Или така: http://liternet.bg/publish3/mtzvetkova/chitatelite.htm
Ще си позволя да си направя автореклама:
Ако библиотеките бяхаот днес...
Получи се интересен спор със студенти от специалност Книгоиздаване в СУ на тема именно е ли Читанка библиотека или не е. Аз не съм юрист и не мога да ги убедя в това, че е библиотека. Чета вашите аргументи и пак не ми става много ясен правният статут.
Ако библиотеките бяхаот днес...
Получи се интересен спор със студенти от специалност Книгоиздаване в СУ на тема именно е ли Читанка библиотека или не е. Аз не съм юрист и не мога да ги убедя в това, че е библиотека. Чета вашите аргументи и пак не ми става много ясен правният статут.
- Кал
- Първопроходец
Не е автореклама то, ами съвсем валиден въпрос. Пуснах при теб коментар за каквото знам аз.
- Кал
- Първопроходец
Shannara: За книгоиздаването в България с тъга, или на кого пречеше chitanka.info
...цифри! факти! Личните мнения и усещания вече ги чухме.
И за да не умираме от сериозност:
НЕ!Новините: Явор Колев: Четенето уврежда очите
За десерт - най-конструктивното предложение, което намерих дотук:
Създаване на Българско виртуално читалище chitanka.info
...цифри! факти! Личните мнения и усещания вече ги чухме.
И за да не умираме от сериозност:
НЕ!Новините: Явор Колев: Четенето уврежда очите
За десерт - най-конструктивното предложение, което намерих дотук:
Създаване на Българско виртуално читалище chitanka.info
- Кал
- Първопроходец
От форума към Ефремов:
ЕДИТ: Вижте и коментара на vstoykov
Odisey wrote:...получхме отговор на изискванията, които трябва да отговаря една библиотека.
Не са много, но са определящи.
Сега дреболиите с печата на библиотеката и номера на 1 и 17 страница и тнт ги оставям настрани.
Но основното изискване е защитата на книгите от копиране. Затова в библиотеките по ценните издания не се пускат за изнасане извън читалнята.
Съвсем накратко - Читанката ако искат да станат библиотека, освен че трябва да станат юридическа организация, трябва да гарантират че книгите не могат да се копират по никакъв начин, а могат само да се четат. Тогава, пак с редица условности, би могло да се приемат за библиотека и да нямат тези проблеми.
ЕДИТ: Вижте и коментара на vstoykov
Законът позволява книгите да бъдат копирани. (...)
- Кал
- Първопроходец
- Кал
- Първопроходец
- AllyVRK
- Global Moderator
- Has thanked: 31 times
- Been thanked: 49 times
аре нещо и от мен за интернет-"пиратството"
TPB AFK: The Pirate Bay Away from Keyboard HD
надъхващи са тия момчета в Швеция...
TPB AFK: The Pirate Bay Away from Keyboard HD
Last edited by Кал on Tue Jan 12, 2016 2:58 pm, edited 1 time in total.
Reason: премествам + преименувам
Reason: премествам + преименувам
The hardest thing you'll ever learn to say is how to say 'goodbye'.
- AllyVRK
- Global Moderator
- Has thanked: 31 times
- Been thanked: 49 times
Re: Смислени споделения, които ИЗОБЩО не са за „Помежду ни“
Лъч wrote:Ако имаш предвид ей това:
аре нещо и от мен за интернет-"пиратството"
http://www.youtube.com/watch?v=-SXMRuoA4-I
тц, хич нямам това предвид. Филма The Social Network е холивудски (много добре написан, между впрочем, от Аарон Соркин) и се разказва за създаването на фейсбук (но не е документален) нищо де, не е важно. ако ти попадне и те интересува тематиката - хубав е.
The hardest thing you'll ever learn to say is how to say 'goodbye'.
- Кал
- Първопроходец
Две години по-късно, Асоциация „Българска книга“ отново бива замесена в „борбата с пиратството“.
(Дали? Ще видим...)
(Дали? Ще видим...)
- Кал
- Първопроходец
- Кал
- Първопроходец
Изкарвам въпросите към АБК до момента (ще ми трябват при сглобяването на писмото).
С (О) отбелязвам отворените, с (Р) – риторичните. По следната класификация:
Ето и въпросите:
С (О) отбелязвам отворените, с (Р) – риторичните. По следната класификация:
Кал wrote:Опитайте се да формулирате отворени въпроси (такива, чийто отговор не знаете или не можете да предположите предварително).
Избягвайте риторичните въпроси (които практически съдържат отговор или мнение). Те допринасят за спор, но не и за разбиране на отсрещната страна.
Ето и въпросите:
Борислав wrote:(О) дали въобще подкрепят тази акция на АБК
slavyana wrote:(О) Какъв им е проблема с читанката и склонни ли са в нормален разговор да се разреши този проблем
zearendil wrote:(Р) По-важни ли са вашите (евентуални) печалби от възможността на хората да четат?
Rainbird wrote:(О) Смятате ли се лично ощетени от Читанката? И ако да - посочете конкретни случаи.
(Р) Вярвате ли (подобно на АБК...), че броят на безплатно свалените от Читанката екземпляри от една книга, се равнява на броя, който читателите действително щяха да си купят от съответната книга, в един свят, в който Читанката не съществува ?
(Р)И при положение, че себестойността на дигиталната книга не се равнява на тази на отпечатаната на хартия, не са ли изнасяните цифри за загуби втори път умишлено преувеличени ?
Ако се разграничавате от подобни манипулативни твърдения, желаете конструктивен диалог и изказванията и действията на АБК, от "ваше име", не съответстват на собствените ви виждания - (О) бихте ли излезли с ваше собствено становище по въпроса за библиотека (именно "библиотека", а не "книжарница") като Читанката?
ganiva wrote:1. (О) Уважаеми господа, как едно време повечето книги бяха с твърди корици и подшити, някои от тях четени и препрочитани многократно, на възраст са 30, 40 и повече години и сякаш са вечни, а струваха по 2-3 левчета? (Р) Нима тогава не са се плащали авторски права? И не се издаваха "розови бози" или вампирски саги, а все стойностна литература, както и класика? А сега? (Р) Какво издавате вие, господа? Всякакъв тюрлю гювеч, задължително с меки корици, много от книгите, които имам, се разлепиха още при първия прочит!!!, да не говорим за често ужасния превод и многобройните правописни грешки. Да, едно време книгите имаха и коректори, ама сега вие не се бръквате да плащате на такива, та в резултат на това в книгите се четат всякакви глупости и недомислия. На фона на всичко това - доста некачествена продукция, която предлагате - вие непрекъснато увеличавате цените. (Р) Как не ви е срам при заплати от 300 до 400 лв масово в България вие да искате цени на книги по 15, 20, че и нагоре лева?
2. (Р) Мислите ли, че като закриете Читанката и други подобни сайтове, хората ще почнат да купуват вашите книги на хартиен носител? Абсурд!!! На фона на това бездуховно време, когато книгата, да не говорим за театър или опера, станаха непостижим лукс за огромната част от населението в страната, хората ползват такива сайтове, за да задоволят поне малко духовния си глад, иначе освен най-бедни, ще станем и най-безпросветни и невежи в Европа. (Р) Това ли целите?
3. Като сте толкова загрижени да си продавате "продукцията" погрижете се управляващите да намалят ДДС-то на книгите и оттам да намалите цените на книгите. Нали сте все в София, не може да не поназнайвате все някои политически мафиоти, дето ни управляват последните 23 години, упражнете върху тях натиск да падне ДДС-то върху книгите, а не да да пресирате един хубав и полезен сайт. /Доколкото съм чувала, в доста страни ДДС-то върху книгите е 6-8%, а не 20%, както тук. (Р) Ама вие не искате да си намалите печалбите, нали? На принципа "Ден година храни" - да изкярите максималното от всяка една книга, пък качеството й да върви на майната си /пардон за израза/. Аз разбирам да давам 15-20 лв за книга, ама да е с твърди корици и подшита. Имам книги още от прадядо си, от началото на 20-ти век и още са здрави и читави, нищо че са със стария правопис. (Р) А вашите книги колко време ще изтраят, а? От ден до пладне!
4- ФБР-то щяло да ви помага, хахаха. (Р) Ами да питаме ли ФБР-то колко струват книгите в САЩ, особено с меки корици, и какви са заплатите в САЩ? Че милиони американци могат да си позволят да си купят книга с меки корици, примерно ако пътуват със самолет, да я прочетат по време на полета и после да я хвърлят в кошчето за боклук? (Р) В България кой може да си го позволи това? То, сигурно има хора, които могат да си го позволят, ама тия с многото пари не четат книги, а слушат чалга да речем и изобщо не им е до култура.
natispain wrote:Аз живея в чужбина и ползвам Киндъл. (О) Как да си купувам електронни книги на български език за моя четец. (О) И въобще - колко електронни книги без ДРМ, а и с ДРМ и на достъпни цени, се продават в България? Как да чета на български?
Agarvaen wrote:(О) Защо няма свободен достъп до сканирани или електронни варианти на университетски учебници и книги от университетските библиотеки?
Last edited by Кал on Sat Jul 20, 2013 3:03 pm, edited 2 times in total.
Reason: +
Reason: +
Кал, не знам как се оправяш с тия първобитни хора. Имам в предвид Издател от коментарите в следващия линк
http://azcheta.com/debatat-za-eknigite-v-bylgaria/
http://azcheta.com/debatat-za-eknigite-v-bylgaria/
- Кал
- Първопроходец
Засега избягвам да чета дискусии другаде освен в темата в „Моята библиотека“. Там пък чета „дискусионните“ постове по диагонал.
Сложил съм си тунелното зрение на филтър „въпроси към издателствата“. Тунелното зрение може и да помага.
Сложил съм си тунелното зрение на филтър „въпроси към издателствата“. Тунелното зрение може и да помага.
- Кал
- Първопроходец
Започвам обобщението на въпросите към издателствата – участници в асоциация „Българска книга“.
Ще ползвам само отворените (по дефиницията горе) въпроси. Реторичните силно препоръчвам да не се включват в писмото: едно, за да го направим по-кратко; две, за да избегнем „заядливото“ звучене. И двете увеличават шанса да ни отговорят повече издателства.
Въпроси:
Подкрепя ли вашето издателство инициативата, предложена от г-н Веселин Тодоров от „Сиела“? (+цитат от писмото)
Създава ли ви съществуването на Моята библиотека (http://chitanka.info) някакви проблеми? Смятате ли се за лично ощетени? (Моля посочете конкретни случаи.)
Ако да – склонни ли сте да разговаряте (писмено или устно) с членове на екипа, за да потърсите решение на проблемите?
Ако одобрявате съществуването на „Моята библиотека“ – бихте ли излезли с ваше собствено становище с какво е ценна тя? Бихте ли го обсъдили с колегите си в Асоциация „Българска книга“?
Някои от читателите ни живеят в чужбина и ползват Киндъл. Как да си купуват електронни книги на български език за Киндъл?
Колко български електронни книги на достъпни цени (до 40% от коричната цена на съответното хартиено издание) продавате вие? Колко от тях са без DRM? (DRM правят е-книгите нечитаеми под Линукс – например.)
Защо едно време повечето книги бяха с твърди корици и подшити, някои от тях четени и препрочитани многократно, на възраст 30 и повече години и сякаш вечни, а струваха по 2-3 лева – сравнени със сегашните 20-30?
(Към университетските издателства) Защо няма свободен достъп до сканирани или електронни варианти на университетски учебници и книги от университетските библиотеки?
... Това са. Вие сте на ход, приятели.
Ще ползвам само отворените (по дефиницията горе) въпроси. Реторичните силно препоръчвам да не се включват в писмото: едно, за да го направим по-кратко; две, за да избегнем „заядливото“ звучене. И двете увеличават шанса да ни отговорят повече издателства.
Въпроси:
Подкрепя ли вашето издателство инициативата, предложена от г-н Веселин Тодоров от „Сиела“? (+цитат от писмото)
Създава ли ви съществуването на Моята библиотека (http://chitanka.info) някакви проблеми? Смятате ли се за лично ощетени? (Моля посочете конкретни случаи.)
Ако да – склонни ли сте да разговаряте (писмено или устно) с членове на екипа, за да потърсите решение на проблемите?
Ако одобрявате съществуването на „Моята библиотека“ – бихте ли излезли с ваше собствено становище с какво е ценна тя? Бихте ли го обсъдили с колегите си в Асоциация „Българска книга“?
Някои от читателите ни живеят в чужбина и ползват Киндъл. Как да си купуват електронни книги на български език за Киндъл?
Скрит текст: покажи
Колко български електронни книги на достъпни цени (до 40% от коричната цена на съответното хартиено издание) продавате вие? Колко от тях са без DRM? (DRM правят е-книгите нечитаеми под Линукс – например.)
Защо едно време повечето книги бяха с твърди корици и подшити, някои от тях четени и препрочитани многократно, на възраст 30 и повече години и сякаш вечни, а струваха по 2-3 лева – сравнени със сегашните 20-30?
Скрит текст: покажи
(Към университетските издателства) Защо няма свободен достъп до сканирани или електронни варианти на университетски учебници и книги от университетските библиотеки?
... Това са. Вие сте на ход, приятели.
Last edited by Кал on Tue Jul 23, 2013 12:35 pm, edited 1 time in total.
Reason: Готово.
Reason: Готово.
Кал wrote:
Горното си е чиста проба заяждане. Може да се пита, защо не издават книги с добра подвързия и колко ще струват.
Кал wrote:(Към университетските издателства) Защо няма свободен достъп до сканирани или електронни варианти на университетски учебници и книги от университетските библиотеки?
Тука може да се пита "Кое пречи да има....текста горе...и след това текст за защо е хубаво да е така."
Аз като бивш студент знам, ама като сте решили да питате
- Кал
- Първопроходец
Едно изследване (от 2010-а) за корелацията между наличието на безплатна версия и продажбите на една книга:
The Short-Term Influence of Free Digital Versions of Books on Print Sales
Чели ли сте някакви други? Моля цитирайте ги тук.
The Short-Term Influence of Free Digital Versions of Books on Print Sales
Abstract
Increasingly, authors and publishers are freely distributing their books electronically to increase the visibility of their work. A vital question for those with a commercial stake in selling books is, “What happens to book sales if digital versions are given away?” We used BookScan sales data for four categories of books (a total of 41 books) for which we could identify the date when the free digital versions of the books were made available to determine whether the free version affected print sales. We analyzed the data on book sales for the eight weeks before and after the free versions were available. Three of the four categories of books had increased sales after the free books were distributed. We discuss the implications and limitations of these results.
Чели ли сте някакви други? Моля цитирайте ги тук.
- Кал
- Първопроходец
Кал wrote:... Това са. Вие сте на ход, приятели.
Кал, много ти благодаря за прекрасното обобщаване на въпросите! Дано писмото донесе положителна за всички промяна в тази велика сага.
- Кал
- Първопроходец
Впрочем – ако потрябва още помощ, насреща съм. Вярвам, че и други Чобити ще дадат рамо.
-
- Лъч
- Has thanked: 1395 times
- Been thanked: 315 times
- Кал
- Първопроходец
haripetrov wrote:Търсим допълнителни машини за хостване на статичното съдържание на наскоро спряното Грамофонче. Тъй като ще се сервират само статични файлове, не са нужни свръхмощни машини, достатъчно е да имат поне 50–60 GB свободно място и поне 512 MB операционна памет. Трафикът на единичен сървър зависи от броя на машините, както и от популярността, която ще придобие Грамофончето. При само един сървър, в началото се очаква трафик от около 250 GB на месец, при два - по около 125 GB и т.н.
(продължава тук)