by Roheryn » Wed Aug 17, 2011 12:47 am
Аз съм си чисто "не", но по Дени-съображения (..."нямам нужда от огледалния форум. Но това не значи, че искам да ви спирам...") вотнах с "друго".
Тъй че ще обяснявам защо съм "НЕ".
- Първо, не схващам целта, честно. Защо да се прави? Защото книгите-игри са перспективни? Ок, ако се реши, че това е бъдещето и ЧоБи ще се втурне със душата и главата напред да участва в концентрирането на интереса.
Но за мен това е ... хабене на енергия. ЧоБи съвсем спокойно може да се впише в това бъдеще и без това втурване.
- Второ, заради опита ми като модератор. Тук имам две съображения:
Външно - видяла съм и съм участвала в редица "алтернативни форумни-създания". Не работи. Освен ако не се извърши главоломно от всички (с пренебрежими изключения - обикновено сред вече така и така отпадащите). Това обикновено се прави за някаква качествена крачка, която в стария формат е невъзможна, и без която старото ще замре (пример: бг-мама : Р). Или ако алтернативата не се заформи от силно мотивирана голяма група съмишленици, достатъчно концентрирани върху темата, за да могат да поддържат нещото реално живо. Но при този вариант винаги остава чувството за разделение и кофти привкус. Което на мен не ми се нрави и отива в другото съображение.
Вътрешно - Слънце, знаеш, че бях модератор в дира - едно лудо, лудо място. И все пак успях да "променя" някои хора - т.е. да разберат форумните причина-следствие. Което означаваше, че "Рох не ви е чистачката, нито майката, която ще бърше лайната ви - ако смятате да леете екскременти, моля, ваша воля, сами се оправяйте." Тази отговорност включва и "справедливата" реакцията към потенциално реактивизиращи мнения. Защото всички знаем, че има една камара начини да кажеш едно и също нещо. И тук е отговорността на всеки за това как ще поднесе мнението си. (За което и говореше и WATO.) Всеки сам преценява точно как ще подходи в дадена ситуация. И това не е неизказваненамнение_неутралнопозициониране. А Избор - как да го изкажеш, за да имаш максимален ефект, отчитайки, че срещу теб има хора - също толкова съвършени, но имащи накъде да се развиват, като теб самия.
Не виждам кой тук ще се захване с такава задача - бан и модераторски предупреждения са чистаческа работа - не ми се побират в светогледа.
Контрол! Аре нема нужда : ))))) И какво ще промени той? Индивидуалност Х идва, използва си я дясната ръка, я лявата, я двете в комбинация, получава си интелектуалния оргазъм и после контрольорът-чистач да се забавлява. Тук има една много важна подробност - самият акт на публикуване на мнението носи "удовлетворението" повече, отколкото онова, което ще се случи след това. Така че, ти контролирайки и чистейки, поддържаш стерилността на симптома. А причината си цъфти и просперира.
Вътрешно II - някак ми се иска да не забелязвам промъкващото се усещане, че тук (и ние тук) сме си голямото да си такова таковата. ("Хората в "книги-игри.нет" като цяло са добронамерени и не чак так толкова зли, колкото изглеждат. Обаче все пак те са с доста по-ограничен светоглед, отколкото може би потребителите на този форум. А как показваш най-ясно на един човек, че си по-възвишен от него? Отговор: Не му обръщаш внимание.")Не, не сме. Нито сме по-такива, нито по-онакива.
Да създадем алтернатива, защото сме по-пекани? Защото тук нещата са и ще бъдат различни? Ние, различните, ще направим така? А да направим "различното" другаде? В книги-игри.нет, а? Изобщо не е нужно да си модератор, за да промениш нещо.
Да, знам, малко преекспонирам. Но духовния снобизъм ми е също толкова противопосочен на желаното, колкото и интелектуалния.
Късно е, няма да си чета написаното. А и може, разбира се, изобщо да не съм схванала картинката : )))) И затова да смятам така.
Обичай съдбата си