Настолни (вкл. бордови) игри

Here be unicorns. И музика и филми, вдъхновени от човешките ни книги. И всичко, дето ви е на сърце, ама не може да се побере в ^такива^ тесни теми...

Настолни (вкл. бордови) игри

Postby Lachdanan » Mon Jan 09, 2012 6:59 pm

От едн известно време се запалих... завърнах към бордовите игри. Като дете играех на "Идат танкове". Картата представляваше плетеница от пътища по които двама противници придвижват бойните си единици - танкове и ВВС. Освен това се залагаха и три вида мини, които разкриваха свойствата си при преминаване отгоре им. Играта беше детска и една битка отнемаше около 15 мин. Играх я, докато таблото се разпърца, а фигурките се изгубиха.
После Дядо Мраз ми донесе доста по-сложната "Морски бой". Играчите започваха на различни континенти, а между дях се кипреше архипелаг. Всеки разполагаше с армада от 20 кораба: самолетоносач, крайцери, подводници, миноносци, катери, като всеки вид имаше уникални функции. Играта щеше да е прекрасна, ако преводачът от руски не беше осрал правилата (абсолютно същото се случи с Каркасон Мейфлаур преди месец! Някакъв ръб я беше превел от немски с, очевидно, помощта на чичко Гугъл).
Близки приятел на родителите ми имаха "Монопол", игра, която ми се виждаше фантастична преди 30 години. Нямах търпение, кога пак ще ни поканят на гости и ще накажат 8 години по-големия ми брат да надзиравата децата, докато играят.
Преминах на "сериозни" борд игри, като шах (пълен провал), дама (чат-пат) и табла (справях се много прилично). Неусетно "порастнах" и поисках, както казва Валери Петров:
Не да играе на дама,
а да играе с дама на двама.
Към борд игрите ме върнаха девет годишните ми синове и желанието ми да ги откъсна от компютъра, прекарвайки забавни мигове заедно с тях. Минахме с променлив успех през "Монопол", "Европолия" и още поне десет производни игри, докато в далечен Ставангер не се изгубих в Стария Град. Това е бая трудно постижение, но аз някак смогнах да се залутам из кривите калдаръмени улички. И там, като в "Приказка без край", видях да се гуши между салон за обувки и хипермарект малко магазинче с магнетичното име Outland. Не. Не влизайте! Или поне не си носете кредитната карта! Удивително е, как на такава малка площ бяха побрали толкова много вещи, които поисках да притежавам. Мечове, брадви, магически жезли, пръстени и всичко това с подчертан измишльотенски стил. Рафтове отрупани с Толкин и васалните му автори. Фигурки на герои от World of Warcraft и още много други игри. Продавачът учтиво ме изчака да си затворя устата. Обясних му, че въпреки лудия блясък в очите, не възнамерявам да рейдна дюкянчето, а търся подарък за синовете си. Така половин час по-късно се озовах на калдъръмената уличка и две торби, олекнала кредитна карта и Castle Ravenloft. Хлапетата бяха във възторг, жената го преживя мъжки. Последва The legend of Drizzt, отново на Dungeons and Dragons, но не беше толкова забавна. За сметка на това можеше да се сглобява с предишната и да се получава огромно подземие. Крясъците на скачащите от засада чудовища, стенанията на умиращите, триумфалните викове на победителите и диалозите, които разигравме с децата, окончателно затвърдиха мнението, че съм бавноразвиващ се.
По-горе споменах "Каркасон", борд игра, която децата получиха за Никулден (именния ден на по-големия син). Хубава е... но няма черва. Няма касаплък. Пък в на'ща фамилия сме си кръволоци.
Новата звезда е "Игра на тронове второ издание", при това преведена на български! Донесе ми я Дядо Мраз и сега в къщи се водят безкрайни битки за Железния трон.
Last edited by Кал on Thu Aug 17, 2017 10:26 am, edited 1 time in total.
Reason: разширявам темата

This post by Lachdanan received thanks from: 2
Кал (Mon Jan 09, 2012 8:25 pm) • Тарикат ХХ ранг (Thu Jan 12, 2012 1:29 am)
Rating: 18.18%
 
Lachdanan
 
Posts: 56
Joined: Sat Aug 13, 2011 5:49 pm
Has thanked: 36 times
Has been thanked: 58 times

Re: Борд игри

Postby Кал » Mon Jan 09, 2012 8:34 pm

Ние с моите другарчета, бидейки:

а) лишеното поколение на 90-те

б) вечно недоволтворческото поколение,

хич не се кефехме на разните „Монополи“ и други твърде лесни игри. И какво да направим тогава? Ами да си направим наша собствена...

Помня, че движението беше по спирала навътре, с няколкостотин полета, и че си бяхме намерили едни чекове отнякъде, вместо пари, и че разнообразие наистина имаше... и – толкова. :( Онази игра май е нещото, за което ме е яд най-много, че се е загубило – след петдесетте страници от първия ми сериозен опит за книга-игра (по света на Въображение). За тях пък и сега чак ми става криво. Ех.

Като влязоха комп-игрите от сорта на Realms of Arcania и Planescape: Torment (че даже и разните стратове на „Мега“), всякакви неща на дъска взеха да ни се видят твърде, ама наистина твърде простички...

Но някой ден и аз ще съм татко, и аз ще му мисля. Та – благодаря предварително, Симо. :)

(Хъммм... да си направим някой ден бордова игра по Въображение? С книжка, чиито правила се пре-/донаписват самички през цялото време? Хахаха... дръжте се, малки мои! :twisted: )
User avatar
Кал
Творчески директор
 
Posts: 10271
Joined: Thu Jan 03, 2008 10:59 am
Location: Рамо до рамо. Искаш ли?
Has thanked: 7026 times
Has been thanked: 5475 times

Re: Цитатите, които ни създадоха

Postby Тарикат ХХ ранг » Thu Jan 12, 2012 1:28 am

Преместено от една тема, която е за цитати от книги, а не от „живи класици“. ;) - Кал

Lachdanan wrote:... Толкин и васалните му автори...

Тази вечер ще си легна по-щастлив от вчера :D
Last edited by Кал on Thu Jan 12, 2012 1:37 am, edited 1 time in total.
Reason: модераторско пояснение
User avatar
Тарикат ХХ ранг
 
Posts: 76
Joined: Fri Aug 26, 2011 7:08 pm
Location: София
Has thanked: 18 times
Has been thanked: 77 times

Re: Борд игри

Postby Тарикат ХХ ранг » Thu Jan 12, 2012 1:28 am

Lachdanan wrote:... Толкин и васалните му автори...
Очарован съм :)

Спомням си Calle de la Princesa № 151 в Мадрид. Огромен игрови магазин с какво ли не вътре. Нищо не си купих, за съжаление. Същото и в Белград, където имат магазин за игри, в който продават и трактатите на бай Еко за красотата и грозотата. Както и да е, за мен любимите игри на дъска остават шах, таблут и гуидбуил. Отлично се връзват с всякакви ларпове, исторически въстановки и тихи разпивки далеч от дамска компания. Или пък само в дамска компания, както се казва, преди финалната офанзива. Шахът си е шах, има си очарованието, при все че останах просто кухненски играч. Таблут и гуидбуил са един вид опростен шах от средновековна западна Европа. Черните се опитват да приклещят белия цар, а той се стреми да избяга. Интересни игри са.

Игрите на карти също са бордови. Спомням си безкрайните игри на война от времето, когато в София имаше режим на тока и ту мама, ту брат ми трябваше да ме забавляват на свещи. Мисля, че животът ми започна във фентъзи: беше тъмно и студено, в кухнята горяха свещи, кучето дремеше под масата и с брат ми играехме карти с едно старо, но невероятно красиво тесте, на което дамите бяха изключително красиви, поповете бяха достолепни крале, а асата - гирлянди от цветя. Една вечер си изгорих ръката на огъня от свещта, остана ми белег и така се научих как да разпознавам ляво и дясно. Homo ludens :)

This post by Тарикат ХХ ранг received thanks from: 2
Lachdanan (Thu Jan 12, 2012 7:39 am) • Кал (Thu Jan 12, 2012 9:37 am)
Rating: 18.18%
 
User avatar
Тарикат ХХ ранг
 
Posts: 76
Joined: Fri Aug 26, 2011 7:08 pm
Location: София
Has thanked: 18 times
Has been thanked: 77 times

Re: Борд игри

Postby Lachdanan » Thu Jan 12, 2012 8:04 am

Ах ах! Полските (ако не ме лъже паметта) карти за игра! Поп пика войнствено размахваше меч и брадата му се вееше, като на съдията Ди, преследващ злосторник. На шест бях влюбен в дама спатия. Когато за първи път се шмугнах в света на Амбър се сетих точно за валетата от тази колода. Имахме две тестета. Едното прокъсахме от игра с батко, който безкрайно отегчен от перспективата да учи въведе един първолак в белота. Другото падна дан на госпожа Лозкова и твърдото и становище, че дори хуманитарите не могат да играят карти в час по литература. Повече от петнадесет години усилията ми да намеря такава колода остават безплодни.

This post by Lachdanan received thanks from: 2
Кал (Thu Jan 12, 2012 9:37 am) • Тарикат ХХ ранг (Thu Jan 12, 2012 8:57 pm)
Rating: 18.18%
 
Lachdanan
 
Posts: 56
Joined: Sat Aug 13, 2011 5:49 pm
Has thanked: 36 times
Has been thanked: 58 times

Настолни игри, къде ги има

Postby отсъстващ » Sat Dec 07, 2013 7:22 pm


This post by отсъстващ received thanks from:
Кал (Sat Dec 07, 2013 10:49 pm)
Rating: 9.09%
 
отсъстващ
 
Posts: 402
Joined: Wed Apr 03, 2013 3:41 pm
Has thanked: 196 times
Has been thanked: 441 times

Re: Настолни (вкл. бордови) игри

Postby Broken Dragon » Thu Aug 17, 2017 4:00 am

По молба на Кал, пускам следният линк:

Що е то настолна ролева игра: Интервю с практикуващи играчи (да, знам, че заглавието е дълго и тромаво, ама по-елегантно със същото ниво на описателност не можах да измисля)

^Това, както и бордовите игри, попадат в макро-сферата на настолните (tabletop) игри; тъй като тук няма dedicated тема за тях, поствам в тази. Модератори, вие сте на ход. Ок, виждам, че заглавието е променено; good job guys and gals. :)

Казано накратко, горният линк води към пилотен проект, направен с цел популяризацияta на нРИ (настолни* ролеви игри) в България, който за съжаление, макар че не умря в зародиш, си остана малко бонзай дръвче между океана на мързела и бреговете на незаинтересуваността.

Нямам какво повече да кажа. Видеото само говори за себе си.

Скрит текст: покажи
*Тая дума е ключова; тук не говорим за ларп, секс игри, психологически игри и тем подобни деривати на хобито. We're all about the hardcore stuff.
Last edited by Кал on Thu Aug 17, 2017 10:27 am, edited 1 time in total.
Reason: ход на модераторите ;)
IN ORDER TO RISE AGAINST THE TIDE, ONE MUST FIRST BE BELOW IT.

Аз съм графист, а не кечист.
(Ама вече разбирам и от кеч, ако трябва)

'Tis I, master of the first floor, aspirant to the last, the Broken Dragon.


Accepting reality since 2017

This post by Broken Dragon received thanks from:
Кал (Thu Aug 17, 2017 10:24 am)
Rating: 9.09%
 
User avatar
Broken Dragon
 
Posts: 426
Joined: Sun Aug 14, 2011 8:46 pm
Location: Локалната супер-реалност
Has thanked: 219 times
Has been thanked: 400 times

Re: Настолни (вкл. бордови) игри

Postby frog » Sun Mar 18, 2018 12:56 am

За разучаване за следващия път, когато има игри в init Lab:
Munchkin - първото нещо на страницата, надявам се - http://www.worldofmunchkin.com/rules.
Не сме длъжни да разучаваме правилата вкъщи, но ако го направим, там няма да се губи твърде много време в обясняване, а и тази игра била от по-сложните. Дори човек добре да обяснява, някои неща сигурно са трудни за схващане.

А "Катан" е супер смешна. Не съм я играла, но отстрани само се чува (примерно): "Разменям дърво за две овце".

Основният "Каркасон" не е сложен.

"Саботьор" е от леките, но не глупави игри.
"Бесовете ви чувам"
User avatar
frog
добромет
 
Posts: 1788
Joined: Sun Nov 18, 2012 11:27 pm
Has thanked: 78 times
Has been thanked: 1929 times

Re: Настолни (вкл. бордови) игри

Postby Broken Dragon » Mon Mar 19, 2018 4:56 pm

Munhkin е супер забавна (във всичките ѝ "разновидности") и правилата всъщност са доста прости. Предимство е и фактът, че маменето е офицално разрешено, ако не те хванат. (Да, сериозно. :) )
Замислям се всъщност дали да не разработя нещо базирано върху нейните правила, но с мой homebrew flavor.

Катан - най-скучната игра на всички времена; хвърляш зарове и или печелиш, или губиш в зависимост от резултата. Предпочитам класически хазарт.

Каркасон съм го играл май само два пъти, както и Саботьора, първата не ми хареса, втората е окей за игра на по бира, толкова мога да кажа отвъд лични впечатления.

Ако някой път се намърдам на тези настолни сбирки и Танер още не си я е взел от мен, предлагам ви "Arabian Nights" - има доста задълбочен (за съжаление с малко куцащ RNG) "разказвачески" елемент, което може да допадне на по-"сюжетно" ориентираните сред вас. Има само две условия за игра: да разбирате добре (и да четете прилично на глас) английски и голяма маса за разполагане на компонентите.
IN ORDER TO RISE AGAINST THE TIDE, ONE MUST FIRST BE BELOW IT.

Аз съм графист, а не кечист.
(Ама вече разбирам и от кеч, ако трябва)

'Tis I, master of the first floor, aspirant to the last, the Broken Dragon.


Accepting reality since 2017

This post by Broken Dragon received thanks from:
Кал (Mon Mar 19, 2018 7:09 pm)
Rating: 9.09%
 
User avatar
Broken Dragon
 
Posts: 426
Joined: Sun Aug 14, 2011 8:46 pm
Location: Локалната супер-реалност
Has thanked: 219 times
Has been thanked: 400 times

Re: Настолни (вкл. бордови) игри

Postby frog » Tue Mar 20, 2018 12:39 am

Вик, ами следи в календара на Лаба, защото ще има събитие за представане на авторски игри.

Катан - скучна-нескучна, винаги има кой да я играе и все се хиля на нещата, които чувам откъм оня край на масата - "Предлагам сено" :D

В Каркасон има неприятен елемент, но засега бива.

За 1001 нощи маса/маси има. И англо има, но също така и хора, които не са, така че... ситуационна комедия.

Ако прочета основните правила на Мънчкин, ще бъда ли safe on any side относно разбирането на играта?

Рик и Морти... Гнусна игра по явно доста гнусен сериал, напомнящ визията на Сем. Симпсън... Човек ако игнорира грозотията, може и да намери нещо ценно в тази игра, защото има елемент на задружност и съобразяване на някои неща. Но... too bad.

От игрите в Лаба засега Саботьор е на върха. Щото спечелих (въпреки че в единия от трите рунда бях лишена от злато) и имаше много интересни хрумки откъм сина на Силва.
Например беше саботьор или се преструваше на такъв и се договори с работливото джудже Емил взаимно да си поправят повредени пособия, за да могат отново да участват пълноправно всеки за своя отбор.
"Бесовете ви чувам"

This post by frog received thanks from:
Кал (Sun Apr 08, 2018 8:59 am)
Rating: 9.09%
 
User avatar
frog
добромет
 
Posts: 1788
Joined: Sun Nov 18, 2012 11:27 pm
Has thanked: 78 times
Has been thanked: 1929 times

Re: Настолни (вкл. бордови) игри

Postby Broken Dragon » Sat Mar 24, 2018 1:22 am

frog wrote:Ако прочета основните правила на Мънчкин, ще бъда ли safe on any side относно разбирането на играта?


Това не го вдянах, честно. :?:

frog wrote:Рик и Морти... Гнусна игра по явно доста гнусен сериал, напомнящ визията на Сем. Симпсън... Човек ако игнорира грозотията, може и да намери нещо ценно в тази игра, защото има елемент на задружност и съобразяване на някои неща. Но... too bad.


Много ми я хвалят тая анимация, ама от това, което съм research-вал за нея... Не.
IN ORDER TO RISE AGAINST THE TIDE, ONE MUST FIRST BE BELOW IT.

Аз съм графист, а не кечист.
(Ама вече разбирам и от кеч, ако трябва)

'Tis I, master of the first floor, aspirant to the last, the Broken Dragon.


Accepting reality since 2017
User avatar
Broken Dragon
 
Posts: 426
Joined: Sun Aug 14, 2011 8:46 pm
Location: Локалната супер-реалност
Has thanked: 219 times
Has been thanked: 400 times

Re: Настолни (вкл. бордови) игри

Postby frog » Sat Nov 17, 2018 3:18 am

Погледнах тъпия сайт на идиотската игра https://cardsagainsthumanity.com.
Не мога да ви дам link към FAQ, но са ~ забавно четиво. Bottom of page.

Update:
Тая вечер играх играта. Гнусна е, но човек ако игнорира гадостите (за щастие, са на английски и някои може и да не ги схване изобщо), е забавна. Постигнах доста добър резултат, а пристигнах час и половина след останалите. И обрах овациите (кикота) заради изреченията, които съставях с картите си.
Накрая имах малко повече карти от останалите - явно съм теглила, когато не е трябвало. За последния рунд на някой не му достигаше и си избра от моите. Много му я харесаха. Аз си изиграх хода заедно с останалите. А неизиграната ми карта на самия финал гласеше Nothing ;)
It was cool.
Имаше асоциативна карта My granny finds disturbing yet very charming... и от моите карти комбинирах с нещо като
Скрит текст: покажи
my wet pussy, ама не помня подробностите.
I won the round :D

​Оцениха още следните ми комбинации (преразказано):​
- На световното по still being a virgin шампион е Барак Обама.
- [Нещо като] Винаги е хубаво да имаш a Japanese toaster to fuck.
- В централата на нацистите отказаха да извършат поисканата от вас услуга немско затворническо порно.
- Днешно време децата за съжаление продължават с печалната тенденция fucking my sister.
- Отидох на групова терапия, за да излекувам травмата си от fisting.
- [имаше нещо с готов модел] my abusive boyfriend who's not that bad once you get to know him. Май беше нещо като заплаха/закана.
- Един Гулаг никога не би могъл да бъде съвършен без някой умиращ старец.

Харесаха:
- С повече усилия и постоянство Киану Рийвс може да се превърне в динозавър.
- На вратата те чака Daniel Radcliffe's sweet asshole.
- Не влизай в банята! Там има fingering.
- В основата на расизма е представата колко е прекрасно да си бял.

Недооцениха:
- Уважаеми Г-н и Г-жо Диас, търся ви във връзка с обезпокоителния факт, че дъщеря ви е Darth Vader.
- [Имаше и нещо като] С много тренировки на leprosy успях да постигна the black death.
- What's that smell? - chicken farmers, но не се сещам от коя държава
- Our marriage was ruined by the Holy Bible.
Избраха просто God.
- Разклатените отношения между мъжа и жената могат да се оправят само с the heart of a child.
- Ще постигна излизане от водата и овършаване на цяло Токио посредством снасяне на яйце.

На мен ми хареса:
- С много усърдие и комуникация, комуникация, комуникация неполагането на никакви усилия в полза на обществото може да се превърне в [не помня точно, нещо като "взаимопомощ"].

Наложи ми се да оценя:
- По време на кризата на средната възраст баща ми много си падна по мъжете.
- Безмълвната игра на асоциации (с показване като мим; оказва се, че има название с ch, но не го запомних) тотално се провали, когато майка ми трябваше да изиграе My neck, my back, my puss and my crack.

А имаше едно чуждо доста симпатично:
- Да носиш октопод на главата си may turn into making a friend :D ;)

За едно изречение доста се старах, но не съм сигурна дали не смесвам 2-3-4 различни изречения в момента:
- При цялата тази американизация намирам убежище единствено в drowning the kid in the bathtub/dead birds everywhere/мирова скръб.

Мога да кажа, че определено избягвах комбинации, свързани с причиняване на жестоко неравенство и вреда, демек с гавра.
__________________________
После играхме на memory, което се наричаше Dick Match - с рисувани картинки на всякакви видове. Отблизо не ги гледах (че и имена/прякори имаха), за да не сънувам кошмари, но понеже имам фотографска памет и обичам memory, бях втора по точки.
"Бесовете ви чувам"

This post by frog received thanks from:
Кал (Sat Nov 17, 2018 9:58 am)
Rating: 9.09%
 
User avatar
frog
добромет
 
Posts: 1788
Joined: Sun Nov 18, 2012 11:27 pm
Has thanked: 78 times
Has been thanked: 1929 times


Return to ...и Вселената

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest

cron