Хубавото у нас

Here be unicorns. И музика и филми, вдъхновени от човешките ни книги. И всичко, дето ви е на сърце, ама не може да се побере в ^такива^ тесни теми...

Хубавото у нас

Postby frog » Sun Jul 31, 2016 4:14 pm

В случая не просто хубаво, а в TOP 3!!!

"Хоризонт" все ще намерят за какво да ме образоват. Призори беше за минералните извори. България е ВТОРА в СВЕТА по брой/концентрация на находища. След Исландия.

Значи имаме 200 находища и над 500 извора.

В Сапарева баня е най-топлият в Европа - 103 градуса.

В България на юг са ни повечето топли извори. На север - повечето студени.

Специално се изтъкнаха лечебните свойства на извора при Марикостиново и на Павел баня (мисля), като първият беше особено впечатляващ.
______________________________
Не помня веднъж с какъв чужденец имаше интервю, но стана ясно, че човекът света е изрушкал. И едно от нещата, които му направили впечатление за нас (май в София), е, че колите дават път на пешеходците. Ех, почваме да стигаме някъде! Беше му направило впечатление, че сме и внимателни към другия. Това не е еднозначно, но го разбирам.

Пак призори водещата обяви, че понеже сме любознателен народ, е редно да ни припомни някои основни неща за работата на Европейския съюз, за да не шашваме Google като някои... хора :D

И така. Сматям БНР за национално богатство. Малко вредно, щото като се заслушам, и не ми дава мира да спя ;) Седя и слушам.

Скрит текст: покажи
Открих нов странен рефлекс: като почват новините, не ми е досадно, защото не ме дразнят като телевизионните или на други медии. Откакто станаха ония работи в Турция, едва ли не с всяка емисия (с интерес) очаквам информация какво ново е решил болният гъС. Т.е. следя процеса, за който хората казват, че е диктаторски като по учебник. Step by step.

_______________________________
БНР информира за всякакви български специалисти в най-различни области. Това в нощния блок. През деня почти не слушам.
Имаше интервю със специалист по... кхм, светлината. Обясни какво осветление трябва да се ползва в съответната среда - за работа, вкъщи, за да е ефективно, а не противоестествено. Само човек да може да запомни основните идеи и да ги прилага.

Възхищават ме българските производители на примерно лимец, които са започнали с него, защото ги е грижа, че има все повече деца аутисти (и се открива връзка с глутена). Хората не го правят заради мода. Те вярват в лимеца.

А в Природонаучния музей имаше фотоизложба на портрети на тамошни изследователи на различна възраст, които бяха просто прекрасни! Някои хора включително с принос към науката в световен мащаб! Ами то на почти всички лицата им бяха приветливи и одухотворени. А просто бяха снимани на работните си места в музея сред любимите си неща. Е, имаше един-двама с freak-и външен вид като на леко извратени гении аутсайдери, но това не съм го казала! Просто имам разбирания и усещания за външен вид :D
________________________________
Едно от изумително развитите ни и печално необходими свойства е да събираме средства за благотворителност! В гр. Костенец във фризьорски салон позната на екипа разнасяше табла с лично приготвено сладко руло. Каузата беше за детенце в близка махала/село. И тогава чух историята, чиито параметри вече ми се губят, но за един друг случай примерно за 6 дни били събрани... над 40 000 лв. за друго дете. Как? Ами ходели от магазин на магазин, от заведение на заведение, от фабрика на фабрика. Вие представяте ли си за 6, дори 10 дни или две седмици, да съберете 40 000 лв.?!?!?! ХОРАТА ДАВАТ!!!
Да не става легендарно. Дните май не бяха 3... Или бяха...
И там във фризьорския салон нямаше срам. Не беше както примерно аз да се притеснявам, че ще искам нещо от хората заради някой друг.

User avatar
frog
добромет
 
Posts: 3244
Joined: Mon Nov 19, 2012 12:27 am
Has thanked: 113 times
Has been thanked: 3552 times

Re: Хубавото у нас

Postby frog » Sat Aug 06, 2016 12:47 am

Парите за детското онкохематологично отделение в Пловдив са събрани! За основен ремонт и оборудване.

20 000 лв. били дарени от анонимно семейство. 10 500 лв. - от майка на наскоро починало детенце :\
Близо 60 хиляди лева ще струват материалите за ремонта на помещенията, които ще се ползват за вливки, още 26 хиляди трябваха за оборудването им. Фирмата, наета за остойностяване на необходимите ремонтни дейности на помещението, ще извърши реконструкцията напълно безвъзмездно.

Десетки [?!?!] дарители се включиха в кампанията, за която дори бяха направени онлайн благотворителни търгове на вещи, сумите от които да постъпват по сметката за закупуване на строителни материали за ремонта.

Значи от около 86 000 лв. (щото има непреброени средства от кутии) от единични дарители са предоставени... ~ 55 500 лв. Не знам за колко време. Все пак такива статистики са за любопитковци. Не че не е адреналинно.

В групата с благотворителна базар вероятно ще продължаваме да събираме пари за други деца. Обаче не знам как ще избираме за кого...

Скрит текст: покажи
За лична употреба си слагам два линка:
край първи етап 18 юли - https://www.facebook.com/groups/1687289 ... 174318108/ - за строителни материали; голямо дарение
край втори етап 4 август - https://www.facebook.com/groups/1687289 ... 260338066/ - за оборудване; голямо дарение.

В началната група "Бели лястовици" по-прегледно се следят обобщаващите информации - https://www.facebook.com/groups/191871701160991/.
Само не знам вече съществуващата клиника, към която ще е отделението, как е била създадена.

User avatar
frog
добромет
 
Posts: 3244
Joined: Mon Nov 19, 2012 12:27 am
Has thanked: 113 times
Has been thanked: 3552 times

Re: Хубавото у нас

Postby frog » Mon Sep 26, 2016 4:42 pm

Информация за новото отделение на пловдитската детска онкохематология:
[...] Искрено вярваме, че освен обикновения българин, който заделя от залъка на своите деца, все повече фирми ще подкрепят нуждаещите се деца и млади хора, които се борят за здраве и живот!
Ще използваме случая да Ви информираме как се движат нещата по тази кампания.
Благодарим на фирмата изпълнител, която започна ремонта и се очаква до месец да приключат.
В понеделник ще бъде пусната и заявката за изработването на мебелите- медицинското оборудване, тъй като от фирмата искат да знаят в каква цветова гама да ги изработят.
Другото оборудване, като телевизори, компютри, хладилник ще бъдат заплатени по банков път до дни.
Първия превод към фирма ЕКОСИСТ ЕООД (извършваща ремонта на помещението, което ще е в полза на детска онкохематология гр. Пловдив) на стойност 26 688.29 лева беше извършен на 01.09.2016 година. Това е 50% от сумата определена за ремонтна дейност.
Остатъка ще бъде изплатен при завършване на ремонта и приемане на обекта.
Остава да се закупят още няколко няколко неща от списъка, който получихме от лекарите, като маса, диван, мивка.
Благодарим на всички Ви, че станахте част от тази кампания.
Всяко заплащане се извършва само и единствено по банков път, след получаване на проформа фактури от самите фирми.
Остатък, какъвто и да е той по сметката може да се използва единствено и само за дарения по дарителски сметки.
Това гарантира на всички Ви, че всеки дарен лев, ще бъде само в полза на наистина нуждаещи се.
Сметката е разкрита дарителска с ясни условия.
Бели лястовички- БЛАГОДАРИМ ВИ!

Иначе за "новото" момиченце (с ДЦП) са събрани поне половината пари. За специална проходилка, с която да проходи.

Като цяло, от себе си и Мо съм дала, ако правилно помня: 20, 15, 19.
Не мои чаши допринесоха за 30 лв.
Мои неща осигуриха... 10, 20, 10, 7.

Нещо ме ми искат авокадите и теменужката. Може би най-много се учудвам заради списанията.

Сега от къщи докарах още някоя подбрана джунджурия. Трябва да си вкарам маркетинговите умения в употреба.

Ако имах време, много неща бих предложила, ама... е малко неблагодарно занимание. Имам и творчески идеи при все липсващото ми вдъхновение/въображение, но повече ми липсва мотивация.

User avatar
frog
добромет
 
Posts: 3244
Joined: Mon Nov 19, 2012 12:27 am
Has thanked: 113 times
Has been thanked: 3552 times

Re: Хубавото у нас

Postby frog » Mon Feb 20, 2017 1:10 pm

Вчера Варта Ш. заради откриването на новия сектор към пловдивската детска онкохематология wrote:
Скъпи Приятели, благодарим Ви от сърце за сторената добрина!
Всичко това стана възможно благодарение на всички Вас, добрите и отговорни сънародници, тук и зад граница!
Децата Герои, както всички ги наричаме заслужават нашата обич и подкрепа. И всички Вие доказахте това с вашите действия!
Днес с радост споделяме с Вас дарители постигнатото Добро!
Благодарим на всеки един поотделно спомогнал това днес да бъде реалност!
Специални благодарности на фирма : „Екосист“ ЕООД и нейния управител Христо Николов, които извършиха ремонта напълно безвъзмездно. Те бяха и хората, които отделиха лично време, за да се подреди в завършен вид новото звено към детска онкохематология гр. Пловдив.
Благодарим на семейството, което анонимно направи дарение на стойност 20 000 лева.
Благодарим на екипа на „Уникредит Булбанк“ - Варна, клон – „Пирин“, които изслушаха молбата ни, направиха всичко възможно да разкрият една напълно защитена дарителска сметка. ( Дарения само за каузата, остатък ако има по други дарителски сметки на нуждаещите се)
Дарител е и едно небесно ангелче- Ясен! Яско , почивай в мир,мило дете! И тук е момента да благодарим на всички онези майки и татковци на деца Герои, които застанаха зад тази кампания! Те бяха неотлъчна част от самата кампания! Даряваха, призоваваха хората да се включат и да подкрепят децата на България, децата герои, каквито са и техните малки ангелчета! Благодарим Ви сърдечни и отговорни родители!
Благодарим на фирма Сокотаб ЕООД за дарението на стойност 10 000 лева.
Още няколко наши фирми се включиха в кампанията- Благодарим Ви от сърце!
Общата стойност на ремонта е приблизително 80 000 лева.
Децата заслужават нашата обич и подкрепа, заслужават я и медиците, които се борят, за да спасят детски живот!
Радваме се, че те не са сами в тази битка. До тях сте всички Вие! Както знаете преди година пак благодарение на вашата добрина бяха дарени 16 инфузомата – инфузионни помпи за прецизно вливане на медикаменти, и 8 стойки за тях на обща стойност 68 000 лева.
Коледно парти за герои и още много други инициативи са подпомагали децата в тежката битка, която водят всеки ден. На откриването децата получиха вкусна торта, играчки, които Вие дарихте. Също така получиха и 5 броя таблети от Венелин Романски с пожелание да са цветни и пъстри дните им занапред, както цветни са филмчетата , които ще гледат на тях.
Очакваме банката да приключи документално кампанията, веднага след това ще бъдат качени и всички документи (проформи и фактури)
Застраховка ''Здраве'' няма, но когато е живо Доброто, надежда винаги има!
На екипа на клиниката пожелаваме по-малко пациенти да имат нужда от това дарение. А всяко постъпило за лечение дете да излиза победител през вратите на отделението!

Сили и кураж, майки и татковци!
Скъпи Дарителю, днес ти беше този, който доказа, че в малка България хората са отворени за чуждата болка!
Поклон пред добрината Ви!
Бъдете здрави, Вие, вашите близки, вашите дечица!
И нека доброто бъде заразно!

https://dcnews.bg/%D0%BE%D1%82%D0%BA%D1 ... %BE%D1%85/
http://www.marica.bg/%D0%BE%D1%82%D0%BA ... 02425.html

User avatar
frog
добромет
 
Posts: 3244
Joined: Mon Nov 19, 2012 12:27 am
Has thanked: 113 times
Has been thanked: 3552 times

Re: Хубавото у нас

Postby frog » Thu Feb 15, 2018 2:08 am

Има хора, които дори да ядат киви, не се въодушевяват, когато чуят за българското киви. Очават да е нещо различно на външен вид. Може би с крака, човка и мустачки.
Да. То е просто зелено киви. С нормално високо съдържание на витамин С за този плод, а не с много повече, както при златното/жълтото киви (което никога не съм опитвала).
Но е българско. Факт. :|
- Българско киви ядеш ли?
- Не. Аз ям всякакво киви [т.е. българското нямам причина да го ям].

А български шоколад със сушено киви да сте яли? Е, скъпичък трябва да е...

Пък за българските батати/сладки картофи научих, че някои хора с кората ги варят и хапват. Тя не лютяла, както при обикновения картоф. (И всъщност увират почти светкавично бързо :lol: Без майтап.)
Също и сурови можели да се конумират :shock:
Но това не ме учудва особено, след като проядох сурови млади тиквички преди някоя и друга година.
Бесовете ви чувам“ ~ Jane Eyre Grisel. I refuse to be there for you when you need me.

User avatar
frog
добромет
 
Posts: 3244
Joined: Mon Nov 19, 2012 12:27 am
Has thanked: 113 times
Has been thanked: 3552 times

Re: Хубавото у нас

Postby Кал » Thu Feb 15, 2018 7:00 am

Аз съм суперфен на петричкото киви. (Понякога го докопвам от Женския пазар.) За разлика от вносното узрява сравнително бързо. И никога не ме е разочаровало с декадентски, такова де, загниващ вкус.

А картофи необелени ям всякакви, не само батати. :D Но сега ще дам превес на бататите – откакто ги пробвах при тебе, лигите ми останаха при тях...

Тиквичките пък не мога да ги понасям, кат се „разлигавят“, затова последните години ги поемам само сурови на салата. Млади, стари, не подбирам. Нещо като краставицата са.
User avatar
Кал
Първопроходец
 
Posts: 12423
Joined: Thu Jan 03, 2008 11:59 am
Location: Рамо до рамо. Искаш ли?
Has thanked: 9684 times
Has been thanked: 7613 times

Re: Хубавото у нас

Postby frog » Thu Feb 15, 2018 5:22 pm

Петричкото киви има декадентски вкус, когато много (но не знам колко) престои и почне да чорбясва. Поне това от кооперативите. И според мен узрява твърде бавно, но явно имаме различно количество опит и търпение за кивита. Т.е. на мен ми липсва и от двете.

Червените боядисващи (тиквени) небългарски батати Деми ми ги показа - нарязани на картофени паралелепипедчета и върху кухненска хартия препечени със зехтин и малко сол. Чудесен вариант за такива като мен, които не понасят тиква, но обичат съвсем различни неща да имат удивително сходен вкус*. Тогава Лч обяви, че ще го запомни това мезе.

После купих от българските и пак така изпекох покрай мой рожден ден. Но не са толкова тиквени.

След това Люба ни зариби със същите български (кестенови) светли батати, но варени! Тогава ти не ядеше шоколад и обяви, че ще им ползваш сладостта.
Забравих да ги похваля, че и лесно се режат - без дъска. Но пак оставят лепкаво усещане и за измиване трябва да се ползва по-специален препарат. Проблемно ми е пипането и на разрязана сурова тивичка, но... няма как.

Бисер от мой рожден ден:
- Как си ги направила тия картофи да са толкова сладки?
- Ами... те са сладки. :|

*Анри Поанкаре: Математиката, в лицето на функциите, била изкуство различните неща да се назовават с еднакви имена :lol:
17,5 години тази мисъл не напуска паметта ми.
Бесовете ви чувам“ ~ Jane Eyre Grisel. I refuse to be there for you when you need me.

User avatar
frog
добромет
 
Posts: 3244
Joined: Mon Nov 19, 2012 12:27 am
Has thanked: 113 times
Has been thanked: 3552 times

Re: Хубавото у нас

Postby frog » Tue Apr 07, 2020 12:10 am

Фердинанд дресирал 4 лични слона като... професионални самосвали. Тук в София.
Ходел на експедиции до Южна Америка, интересувал се от ботаника, орнитология и други науки. Когато делегацията отишла да го покани да стане български владетел, той събирал пеперуди в покрайнините на Виена :shock:
Зоопаркът се намирал в сегашния център на София, "но не на мястото на парламента". Бил е малък, но с впечатляващо разнообразие от животни. Останало само езерото и няколко алпинеума.
По време на втората световна война служители търсели убити сред руините от бомбардировките животни от зоопарка, за да хранят хищниците.
1974 г. започва да се изгражда новият зоопарк по модел на тогавашния в Източен Берлин.

А една интервюирана не е наясно, че мн. ч. на лама не е ламИ...
Бесовете ви чувам“ ~ Jane Eyre Grisel. I refuse to be there for you when you need me.

User avatar
frog
добромет
 
Posts: 3244
Joined: Mon Nov 19, 2012 12:27 am
Has thanked: 113 times
Has been thanked: 3552 times


Return to ... и Вселената

Who is online

Users browsing this forum: CCBot and 0 guests