Кал wrote:Тест 3 за коректори на проза
Предлагайте верните според вас варианти.
Кал wrote:Тест 5 за коректори на проза
Предлагайте верните според вас варианти.
И всички тия животинки, както и много други добитъци и влечуги, сякаш се бяха изсипали от чудодеен Рог на изобилието. Или от чутовен Ноев ковчег.
1. Капките, които падаха от дърветата, дълго след като дъждът бе престанал, я развеселяваха.
(2. Капките, които падаха от дърветата, дълго след като дъждът бе престанал я развеселяваха. (...).)
Още като студент, той откри машината на вечното движение - прословутото „перпетуум мобиле“, над което бяха блъскали главите си хиляди мъдреци, учени, мечтатели и авантюристи…
е възможен вариант – но има ли и други верни?Градът е защитен от невидима преграда - тя изпуска искри, труднопреодолима е, а изпаренията на околните блата обгръщат, като мътна вълна, напуснатия град; дори при нисък полет, погледът не може да проникне в това омагьосано място.
Тогава тези, които държаха да няма радост, решиха да го заловят с подлост и обявиха, че ще дадат награда за главата му. (?) (тук чувам запетая преди "и", обаче не зная по кое правило, ако наистина има)
И тя отново отвори рояла, и запя: „Припомнù си моите думи, Евридика, Евридика…“ (?)
1. Капките, които падаха от дърветата, дълго след като дъждът бе престанал, я развеселяваха.
(2. Капките, които падаха от дърветата, дълго след като дъждът бе престанал я развеселяваха. (...).)
Още като студент, той откри машината на вечното движение - прословутото „перпетуум мобиле“, над което бяха блъскали главите си хиляди мъдреци, учени, мечтатели и авантюристи…
Градът е защитен от невидима преграда - тя изпуска искри, труднопреодолима е, а изпаренията на околните блата обгръщат, като мътна вълна, напуснатия град; дори при нисък полет, погледът не може да проникне в това омагьосано място.
Кал wrote:Лъч – в твоите варианти имам смущения с:И всички тия животинки, както и много други добитъци и влечуги, сякаш се бяха изсипали от чудодеен Рог на изобилието. Или от чутовен Ноев ковчег.
Кал wrote:Ще подскажа: съсредоточи се върху запетаите.
И всички тия животинки, както и много други добитъци и влечуги, сякаш се бяха изсипали от чудодеен Рог на изобилието. Или от чутовен Ноев ковчег.
negesta wrote:Нещо с главните букви?:) - "ноев ковчег" е като "дамоклиев меч". А "рог на изобилието" - като "ябълката на раздора".
Кал wrote:За главните и малките букви – точно така!
Кал wrote:Тест 4 за коректори на проза
negesta wrote:Десет, двайсет..., хайде да речем – сто души.
– Смърдял на парфюм! – не преставаше Мария, и майка ù се почувства задължена да ù напомни:
– Не забравяй, че котките имат много по-силно обоняние от нашето. Одеколонът на Борис сигурно я дразни…
– Ха! На Борис! – гневно измърмори госпожа Писанска.
– Ау! Ау! – премрежи очи малката Матева. – Ти си ми станала една сплетница, една клюкарка и интригантка. Значи_ не ти харесва парфюмът на Снежанка?
Виждах във въображението си, и то много ясно, как вървях по коридорите на някакъв замък, и носех на рамо старинен инструмент – лютня, струва ми се.
Сребристорусите ù коси бяха потекли по възглавниците чак до пода, и от безнадеждните ù зеници, и от горчивата чупка над посинелите ù устни вееше непостижима красота.
Ковчегът беше открит, и отдалеч (аз имам остро зрение) видях, че мъртвата е с черна превръзка на очите, когато наближиха – че е млада и е много красива, и когато се изравниха с мен – че мъртвата носи чертите на моето видение – на умиращата дъщеря на краля.
Приемат, че в името на науката, която служи на хората, могат да бъдат изтезавани всякакви живи същества, с изключение на самите хора.
Той всъщност почиства каналите на времето и е малко виновен за случилото се тук, защото, без да иска, изтърва нещо от миналото, и затова къщата се пренасели с дриади, самодиви, духове и чортелеци.
Според древната рецепта, те трябва да бъдат захлупени с решето - това ги омаломощава, (...)
(...) и си въобразих, че съм услужила на света…, а то… сега се появили кой знае какви канали (...)
Прегърнах я, като че ли не съм я виждал от години, и поставих индийския пръстен на ръката ù. (?)
Павлина wrote:Когато е употребено като наречие, като че ли не се придружава от запетаи: Художникът като че ли се въздържа да изрази своето мнение. Може да се срещне и като съюз, който въвежда подчинени изречения за сравнение – те се “озапетайчват”: И ме погледна, като че ли съм похитител.
negesta wrote:Значи не ти харесва парфюмът на Снежанка?
Сребристорусите ù коси бяха потекли по възглавниците чак до пода и от безнадеждните ù зеници, и от горчивата чупка над посинелите ù устни вееше непостижима красота.
Павлина wrote:Когато е употребено като наречие, като че ли не се придружава от запетаи: Художникът като че ли се въздържа да изрази своето мнение. Може да се срещне и като съюз, който въвежда подчинени изречения за сравнение – те се “озапетайчват”: И ме погледна, като че ли съм похитител.
Сребристорусите ù коси бяха потекли по възглавниците чак до пода и от безнадеждните ù зеници и от горчивата чупка над посинелите ù устни вееше непостижима красота.
Return to Писателска работилница
Users browsing this forum: CCBot and 0 guests