Постовете на Снежи (Jane Undead) бяха изтрити от самата нея на 10.10.2013. -- Кал
Пускай спокойно.
Аз лично не съм голям фен на Хари Потър (въпреки че като малък съм го препрочитал доста /go figure/, така че познавам света в дълбочина), но мога да ти предложа поне конструктивна критика по отношение на темпо, последователност на сюжета и да следя за вътрешно-логикови грешки.
Признавам, спомените ми за устройството на магьосническия свят малко са ръждясали, но поне още знам, че Круциус, Авадата и компания (а де, кое беше третото ) са сред забранените заклинания и проч.
ПП. Това е писателска работилница. Всеки може да излага свободно работата си, така че ще ми е интересно да видя кой ще възрази. А ако никой не обръща внимание, това просто означава, че няма интерес, но не изключва непременно желанието за стимул на съответния работяга (писател).
Нали?
Хари Потър фенфик [авто-цензуриран]
- Radiant Dragon
- Global Moderator
- Has thanked: 367 times
- Been thanked: 626 times
Хари Потър фенфик [авто-цензуриран]
Last edited by Кал on Thu Oct 10, 2013 11:15 am, edited 2 times in total.
Reason: +контекст
Reason: +контекст
IN ORDER TO RISE AGAINST THE TIDE, FIRST ONE MUST BE BELOW IT.
Аз съм графист, а не кечист.
(Ама вече разбирам и от кеч, ако трябва)
Аз съм. Това ми стига.
And now, I step fully into the Light, complete and replete. The way to Ascension is open.
-- some Dude, circa 2022
Аз съм. Това ми стига.
'Tis I, master of the first floor, aspirant to the last, the Radiant Dragon.
Accepting reality since 2017
And loving it since 2021
And now, I step fully into the Light, complete and replete. The way to Ascension is open.
-- some Dude, circa 2022
- Radiant Dragon
- Global Moderator
- Has thanked: 367 times
- Been thanked: 626 times
Re: Хари Потър фенфик
frog wrote:Jane, давай, но няма да мога да чета много и често.
Вик, Емпирио.
Хриси, въртях се из мрежата в опит да разкодирам коментара ти, попадайки на това и това, но явно ми е твърде рано сутринта, за да схващам нови концепции.
Казано на кратко, не разбрах какво казваш.
ПП. Все пак, вземи едно благодаря от мен, задето научих нещо ново.
IN ORDER TO RISE AGAINST THE TIDE, FIRST ONE MUST BE BELOW IT.
Аз съм графист, а не кечист.
(Ама вече разбирам и от кеч, ако трябва)
Аз съм. Това ми стига.
-- some Dude, circa 2022
Аз съм. Това ми стига.
'Tis I, master of the first floor, aspirant to the last, the Radiant Dragon.
Accepting reality since 2017
And loving it since 2021
-- some Dude, circa 2022
- Gilraen
- Global Moderator
- Has thanked: 6 times
- Been thanked: 15 times
Да започна с това, че не съм любител на фенфикове, въпреки че не мога да се закълна, че никога не съм чела. Чела съм и дори съм попадала на доста добри неща, но това не променя отношението ми. Що се касае до света на Хари Потър, попадала съм - това е, разбира се, строго лично мнение, само на един наистина добър фик. Авторката, mad martha, познава изключително задълбочено характерите на персонажите и особеностите на света.
По същество. Не съм впечатлена. Героите ми звучат фалшиво. Липсва нещо в атмосферата, някак е стерилна. Има и неща, които не мога по никакъв начин да съотнеса със света на Хари Потър: Снейп води светска беседа? Свестява припаднали дами? Дъмбълдор не е представил новата преподавателка на учениците и колегите? Майка е донесла предварително учебниците на разглезен ученик? ( в предположението на Снейп). Абсурд. Разбира се, фикът ти дава право да променяш характеристики на героите, да ползваш алтернативна вселена, да изграждаш нови истории с тях...в тази връзка, предишните ми забележки може и да не се приемат сериозно. Като цяло върви вяло. Не зная в каква посока искаш да поемеш с твоята история, но не е зле да поработиш малко над стила. Далече съм от мисълта, да имитираш Роу. Просто трябва постепенно да си изградиш собствен, разпознаваем стил, без грапавини.
И този нов Снейп, който очевидно ще искаш да ни покажеш, не убеждава. Поне мене де.
Явно историята ти се развива преди Волдеморт да е победен - търси се начин да се разреши проблемът със ЗЧСИ? А може ли някакво резюме? Сигурно имаш някаква предварително очертана сюжетна схема. Би ли я споделила?
Сега, да не се втренчваме в неща като "удобрително" и още едно-две такива. Коректорът ти ще ги поправи, само ти обръщам внимание.
Всичко, написано от мен, е напълно добронамерено.
По същество. Не съм впечатлена. Героите ми звучат фалшиво. Липсва нещо в атмосферата, някак е стерилна. Има и неща, които не мога по никакъв начин да съотнеса със света на Хари Потър: Снейп води светска беседа? Свестява припаднали дами? Дъмбълдор не е представил новата преподавателка на учениците и колегите? Майка е донесла предварително учебниците на разглезен ученик? ( в предположението на Снейп). Абсурд. Разбира се, фикът ти дава право да променяш характеристики на героите, да ползваш алтернативна вселена, да изграждаш нови истории с тях...в тази връзка, предишните ми забележки може и да не се приемат сериозно. Като цяло върви вяло. Не зная в каква посока искаш да поемеш с твоята история, но не е зле да поработиш малко над стила. Далече съм от мисълта, да имитираш Роу. Просто трябва постепенно да си изградиш собствен, разпознаваем стил, без грапавини.
И този нов Снейп, който очевидно ще искаш да ни покажеш, не убеждава. Поне мене де.
Явно историята ти се развива преди Волдеморт да е победен - търси се начин да се разреши проблемът със ЗЧСИ? А може ли някакво резюме? Сигурно имаш някаква предварително очертана сюжетна схема. Би ли я споделила?
Сега, да не се втренчваме в неща като "удобрително" и още едно-две такива. Коректорът ти ще ги поправи, само ти обръщам внимание.
Всичко, написано от мен, е напълно добронамерено.
Не падайте духом, а с весели сърца препускайте срещу съдбата си!
- Кал
- Първопроходец
- Has thanked: 3103 times
- Been thanked: 2531 times
Снежи: следващия път, когато на добронамерен отзив отговориш с „Бъди колкото искаш невпечатлена, аз продължавам да пускам. Достатъчно смела съм да не се уплаша от човек с 12 мнения, който не ме харесва как пиша“, лично ще ти набия кофата. И откога бройката мнения стана мерило за каквото и да е?
Ако всъщност нямаш нужда от странични мнения – просто си кажи. Да знам да не губя времето на хората.
(Може би все пак съм ви разглезил, с начина, по който ви поднасям моите препоръки...)
П.П. Ако не си разбрала – gilraen e Светла, от кореспонденциите ни. Светла няма интернет у дома си – тоест е положила доста усилия, за да стигне отзивът до теб. (Това навярно обяснява и малкият ѝ брой постове - м?)
Ако всъщност нямаш нужда от странични мнения – просто си кажи. Да знам да не губя времето на хората.
(Може би все пак съм ви разглезил, с начина, по който ви поднасям моите препоръки...)
П.П. Ако не си разбрала – gilraen e Светла, от кореспонденциите ни. Светла няма интернет у дома си – тоест е положила доста усилия, за да стигне отзивът до теб. (Това навярно обяснява и малкият ѝ брой постове - м?)
- Gilraen
- Global Moderator
- Has thanked: 6 times
- Been thanked: 15 times
Взискателна съм по принцип към всяко четиво, Снежи.
Да отбележа, че този единствен фик по ХП, който ми допадна, също бе на чужд език:), но това не е от значение.
Всеки знае, че човек пише фикове, защото нещо в историята на автора не му допада. Или пък не иска тя да свършва и си я продължава сам. Или просто има желание да пише. Твоят случай, очевидно, е първият, ОК.
Естествено, повечето хора са чувстителни към критиките, дори и когато са ги потърсили сами. Но не бива да очакваш тук да си поддакваме и да се възхищаваме на всеки изписан ред; тук си пишем честно мнението. Това е работилница, хората тук овладяват тайните на занаята . Щом искаш пускай, щом не те кефи - недей.
Вярно е, че човек се развива. Десет години не са малко време. В тази връзка, човек си преработва ...ъъъ...щях да кажа "писанията", но да се спра на "написаното". В това няма нищо лошо. Толстой е преработвал 7-8 пъти Ана Каренина, например. Макар че подобно сравнение не е съвсем уместно в случая - просто всеки, който се опитва да пише, има огромен път за извървяване пред себе си ( и повечето, да не кажа почти никой, не стигат до онова място на пътя, до което е стигнал Толстой), и този път обикновено не е равен, нито е ограден с цъфтящи дървета. Аз затова не се опитвам да пиша. Предпочитам да чета. Но ти си се впуснала по него, така че - успех! Аз няма да прочета втора глава и не защото съм натъжена от твоята неовладяна реакция (за момент се почувствах като в старите времена на дир.бг), а защото съм доста изкушена в четенето, колкото и нескромно да ти звучи, и това, което видях, ми е достатъчно.
Но, разбира се, останалите ни приятели тук може да са на друго мнение, което е нормално, защото хората са различни.
Ето, тук можеш да прочетеш как се пише и защо се пише резюме, ако наистина те интересува. Извини ме, че слагам линк, а не ти обяснявам със свои думи; не е защото не зная как се пише резюме, просто реакцията ти не ме подтиква да ти отделя повече от времето си.
http://moetouchilishte.blogspot.com/2009/12/blog-post_25.html
Да отбележа, че този единствен фик по ХП, който ми допадна, също бе на чужд език:), но това не е от значение.
Всеки знае, че човек пише фикове, защото нещо в историята на автора не му допада. Или пък не иска тя да свършва и си я продължава сам. Или просто има желание да пише. Твоят случай, очевидно, е първият, ОК.
Естествено, повечето хора са чувстителни към критиките, дори и когато са ги потърсили сами. Но не бива да очакваш тук да си поддакваме и да се възхищаваме на всеки изписан ред; тук си пишем честно мнението. Това е работилница, хората тук овладяват тайните на занаята . Щом искаш пускай, щом не те кефи - недей.
Вярно е, че човек се развива. Десет години не са малко време. В тази връзка, човек си преработва ...ъъъ...щях да кажа "писанията", но да се спра на "написаното". В това няма нищо лошо. Толстой е преработвал 7-8 пъти Ана Каренина, например. Макар че подобно сравнение не е съвсем уместно в случая - просто всеки, който се опитва да пише, има огромен път за извървяване пред себе си ( и повечето, да не кажа почти никой, не стигат до онова място на пътя, до което е стигнал Толстой), и този път обикновено не е равен, нито е ограден с цъфтящи дървета. Аз затова не се опитвам да пиша. Предпочитам да чета. Но ти си се впуснала по него, така че - успех! Аз няма да прочета втора глава и не защото съм натъжена от твоята неовладяна реакция (за момент се почувствах като в старите времена на дир.бг), а защото съм доста изкушена в четенето, колкото и нескромно да ти звучи, и това, което видях, ми е достатъчно.
Но, разбира се, останалите ни приятели тук може да са на друго мнение, което е нормално, защото хората са различни.
Ето, тук можеш да прочетеш как се пише и защо се пише резюме, ако наистина те интересува. Извини ме, че слагам линк, а не ти обяснявам със свои думи; не е защото не зная как се пише резюме, просто реакцията ти не ме подтиква да ти отделя повече от времето си.
http://moetouchilishte.blogspot.com/2009/12/blog-post_25.html
Не падайте духом, а с весели сърца препускайте срещу съдбата си!