Комикси, манга

Here be unicorns. И музика и филми, вдъхновени от човешките ни книги. И всичко, дето ви е на сърце, ама не може да се побере в ^такива^ тесни теми...
Post Reply
Кал
Първопроходец
Has thanked: 3103 times
Been thanked: 2531 times

Комикси, манга

Post by Кал »

Тъкмо приключих с коректурата на глава 3 от „Амилова“... и се сетих, че не съм ви похвалвал тия два комикса както трябва.

Ето ги:

Амилова

Хемисфери

Комиксите растат. Заедно с читателите си, и целия ни свят...
Last edited by Кал on Tue Feb 04, 2014 10:22 am, edited 1 time in total.
Reason: разширявам на Изток
Triumpha
Global Moderator
Has thanked: 32 times
Been thanked: 43 times

Re: Комикси

Post by Triumpha »

Юхуууу, имате(ме) си тема за комикси! :D Май няма много ентусиасти, но аз нали съм си идеалист, мисля да разбутам кошера малко. :)

И тъй, кой освен мен и Кал чете комикси и кой какво чете? (Аз съм новак де, още съм чела много малко неща, но съм върл фен на медиума като цяло и ентусиаст да пиша сценарии.)
Кал
Първопроходец

Re: Комикси, манга

Post by Кал »

Аз съм силно спорадичен читател на комикси. Сега като си ги броя, повечето, на които съм посвещавал време през скорошните години, са манга. (Което ме подсеща да разширя заглавието на темата.) Най-вече Claymore. И... ъъъ... кое друго... Май няма.

Но препоръки приемам по всяко време. :)

Лекс, а щом ти се пишат сценарии за комикси, сигурно и това ще ти хареса...
Triumpha
Global Moderator

Post by Triumpha »

Мммм, мерси, ще го изчета внимателно в скоро време, че нещо организацията ми със задачите е критична тия дни...

Аз, в интерес на истината, не мога да препоръчам кой знае какво - четенето на комикси от екран ми е също толкова дразнещо, колкото на книги, а пък доминиращите в жанра супергеройски истории с безкрайните си вариации на една и съща тема са ми скучни до смърт, затова за батмани и супермени мен не ме търсете... От нещата, които съм минала или следя обаче има две доста интересни. Първото е проект на три момчета, българи, с които се познаваме, и представлява уебкомикс, озаглавен "Скитници". Помещава се ето тук и засега е излязла малка част от историята, но макар и бавно, момчетата са се наели сериозно да го реализират. От вътрешен източник знам, че в историята ще има "по малко от всичко", а поне за мен дори само стилът на художника си заслужава да му се обърне внимание. :)

Второто е невероятно-безумно-як (по мое мнение) уебкомикс, проект на някакви канадци май (позабравих историята) - Romantically Apocalyptic. Действието се развива в постапокалиптичен свят с лек дъх на киберпънк, а историята направо прелива от абсурди и шантаво чувство за хумор. Изпълнението е страхотно, силно го препоръчвам - това е една от малкото истории, на които съм се смяла с глас повече от веднъж, няма такава изродщина! :D

Сега точно подхванах една от класиките на Уорън Елис, Transmetropolitan, но съм минала само няколко броя и още не мога да коментирам кой знае колко. Доколкото знам от човека, който ми го препоръча и от видяното до момента, е доста пиперлива история, пак някъде на границата между киберпънк и антиутопия, за журналист на име Spider Jerusalem. Не е много за нежни натури, но мен страшно ме кефят истории, в които посланието не се захаросва и чрез грозното се открива и човешкото...

Ииии, очаквайте продължение, трябва да си поразбутам архивите на другия компютър да видя какво съм заделила там. Сещам се още няколко добри неща, които са ми попадали, но ще стрелвам информацията на по-малки постове, да не става отегчително. :)
Purple
Has thanked: 95 times
Been thanked: 65 times

Post by Purple »

Нека препоръчам малко по-"нова" манга... или може би трябва да кажа излизаща/завършена през последните години.
От най-дълбоко и тежко, но пък и лично, към по-весело и всеобщо:

Deadman Wonderland - засяга повече психологически нагласи, хорър, никак не й липсва дълбочина и трагедия. Героите имат по няколко страни, действието се развива доста бързо. Лично аз много време бях под влиянието й. За ваше щастие, вече е завършена, по едно време беше в застой и това беше една от допълнителните агонии, свързани с тази манга. Драматична е, няма чак толкова много комедийни моменти, четете, ако си търсите нещо сериозно.

Pandora Hearts - своеобразна "Алиса в страната на чудесата". Нищо не е това, което изглежда в тази манга. Тя е като един огромен, сложен пъзел, който като го разбъркаш се получават други пъзели... Има повече хумористични части, но като цяло също е драматична. Мозайка е. Ако вземете само една част от нея, няма да бъде завършена. Все още не е завършена, но краят наближава.

Magi - представям ви приключенията на Аладин и Али Баба такива, каквито не ги познавате... На пръв поглед увлекателно, жизнерадостно приключение, но всъщност засяга и общностни проблеми. Най-хумористична, но също ще те накара да се замислиш. Най-дълга и все още в хода на развитието си.

Още - допълнително ;)
Triumpha
Global Moderator

Post by Triumpha »

Абе, Чобитчета, бе, къде ми е акълът?! Защо не съм ви го препоръчала това досега? (уорнинг: фенгърлинг ъхед!)

Не става въпрос точно за комикс, а за предисторията му, или по-скоро за художника - Дан Лувиси (Daniel LuVisi). Попаднала съм в някакъв момент на него като съм скиторела из deviantArt и оттогава е любов, любов... Както ще видите, пичът рисува хиперреалистично (умишлено една дума, или на английски така го водят, или пак не съм разбрала нещо) и има супер шантаво чувство за хумор. А нещото, което препоръчвам, се казва Last Man Standing: Killbook of a Bounty Hunter и е разкошен, наскоро преиздаден и допълнен артбук, описващ (пред)историята на Гейбриъл, футуристичен супервойник, "героят на Америка", а-у, който след като спасява света не един и два пъти, внезапно бива набеден в някакво тежко престъпление, развенчан, осъден набързо и прекарва девет години в ада на специално изграден за такива като него затвор. После успява да избяга оттам, благодарение на някакъв загадъчен помощник, и се почва едно отмъщение...

Ще го видите, няма да ви надувам излишно главите - в профила му има доста неща от книгата. Единственото тъжно е, че артбукът струва нещо от порядъка на 60 долара (за пощенски разходи не ми се мисли), затова съм виждала само preview-тата на Амазон. Доколкото знам, Лувиси наскоро започна работа по същинския комикс (и нямам търпениееее!). И, доколкото знам за Дан, работил е по разни холивудски продукции, не е вчерашен. И освен това е коткофил, а единият му котарак е герой в LMS. :D
Така, между другото, можете да видите и серията му Popped Culture в профила - няма такава изродщина! :D

Млъквам. Млъквааам. И предлагам създаването на тема за любими художници, в която да ви спамя с разни. :)

Опа, десерт - има саундтрак, който се разпространява безплатно (второто парче = личен фаворит). :) - https://www.youtube.com/watch?v=ySV2TETkB6s
Кал
Първопроходец

Post by Кал »

Да... и аз не знам къде ми е моята глава(и дали ще кажа нещо ново за четящите тук) – но:

„Последният еднорог“, комиксов

И на страницата на Renae De Liz, едната му художничка.
Кал
Първопроходец

Post by Кал »

ИНСТИТУТ ЗА ИЗСЛЕДВАНЕ НА ИЗКУСТВАТА – БАН

СЕКЦИЯ „КОМИКС“ – СБХ

СДРУЖЕНИЕ „ПРОЕКТ ДЪГА“

ПОКАНА

за участие в международна научна конференция

Скъпи колеги,

каним ви да вземете участие в международната научна конференция „Комикс/
анимация/кино
“, която се провежда в периода 4-6 септември 2014 г. в София и e
организирана от ИИИзк – БАН, секция „комикс” при СБХ и сдружение „Проектът Дъга”.
В конференцията могат да участват професионалисти, докторанти и ценители на
изкуствата комикс, анимация, кино и граничните територии между тях. Тя се провежда в
рамките на международната изложба „София комикс експо 2014”, в салоните на СБХ на
ул. „Шипка” 6.

Заявките трябва да съдържат тема, анотация и кратка информация за автора и да бъдат
получени не по-късно от 20 юни на адрес в линка по-долу:

comixconference -в- abv.bg

Одобрените за участие теми ще получат потвърждение до 30 юни.

Презентациите по време на конференцията не трябва да надвишават 15 мин. Предвижда
се издаване на сборник от научни текстове на хартиен и дигитален носител.

Организационен комитет:

доц. д-р Радостина Нейкова

Антон Стайков
Кал
Първопроходец

Post by Кал »

Кал wrote:Амилова

Хемисфери

Комиксите растат. Заедно с читателите си, и целия ни свят...

Сетих се, че в „Амилова“ например има една сцена, в която татко обяснява на невръстната си щерка откъде идва социалното неравенство – докато я пази от палките на полицаите и веригите на протестиращи екстремисти на един митинг...

Отбелязвам си да проверя какво става с тая поредица. :)
Triumpha
Global Moderator

Post by Triumpha »

Две неща:

За феновете на Star Wars, попадна ми уебкомикс, рисуван от японец, който разказва историята от оригиналната трилогия по малко по-разчупен начин. Прочела съм само първите три глави засега, но е много яко - http://www.webtoons.com/en/sf/Star%20Wa ... isode_no=1

Понеже писках за Трансметрополитън в първия пост, ето още нещо разкошно от Уорън Елис, за което пак ме открехна приятел - http://www.freakangels.com/?p=23. Безплатен уебкомикс, напълно завършен, има го и по торентите качван във вида, в който се продава на хартия. Жестока история, по мое мнение нарисувана страхотно, кървава и насилствена от време на време, но не до непоносима степен. Няма да преразказвам самата история, на първата страничка е обяснено в 5 изречения доста по-добре, отколкото аз мога да го направя, но за феновете на постапокалиптичните и паранормални истории е чудесно четиво. :)
Mellindor
Has thanked: 1 time
Been thanked: 6 times

Post by Mellindor »

В темата за Star Wars: някой попадал ли е на Darths And Droids? Това е изключително забавен комикс, който представя историята от първите три части като игра на ДнД - с всичките абсурди и смешни ситуации :) (малко реклама на комикса)

А ето и част от моите любими уеб-комикси:
Archipelago има страхотна история за приключения, опасности и приятелства. Това е първият комикс, който реално ме е карал да се страхувам за героите му и да изпитвам истинско облекчение, когато успеят да се измъкнат от някоя ситуация. Също така обожавам това как историята започва съвсем дребно, локално, но постепенно се разраства и осъзнаваш колко много зависи от това, което правят героите. Освен това стилът на художничката се развива заедно с комикса и някъде към трета книга става много по-добър.

Namesake пък е първият (и засега единствен) комикс, който си купих на хартия - толкова ми хареса като история и стил. Главната героиня, Ема, отива да вземе сестра си от библиотеката, където точно в този момент някой краде Важен Магически Артефакт. Двете сестри се забъркват в историята, но лека-полека се оказва, че това съвсем не е случайно. Освен това бърканицата в приказките е страхотна (голяма част от първата книга се развива в страната Оз)! :)
erejnion
Has thanked: 9 times
Been thanked: 29 times

Post by erejnion »

Namesake как се развива? Четох го преди година-две май че, и забравих да го следя...

Transmetropolitan беше пиперливо, с много анти-авторитарни възгледи, и... супер симплистично. Очаквах повече, честно казано, ама Спайди-чан е толкова сладък че ще му простим.

Иначе, една препоръка от мен: ходете четете Unsounded. Може би най-добрият фентъзи уебкомикс някога създаван, естествено ако изключим Errant Story от бройката.
Triumpha
Global Moderator

Post by Triumpha »

Пак по темата за Star Wars - http://starwars.wikia.com/wiki/Star_War ... f_the_Jedi.

Dawn of the Jedi е личният ми фаворит от комиксите във вселената на SW - разказва за зараждането на джедайския орден около 36 000 години преди битката при Явин, а самият комикс е сравнително нов и стилът е доста свеж. Там са преплетени и две доста ценни според мен истории - на расата Rakata, която, доколкото знам, се появява за кратко в някои от игрите, и за това как е създаден светлинният меч, а ситите още са просто една от многото раси с умения в Силата. Философията на дже'даите (доста преди да се превърнат в познатите ни джедаи) е интересна с това, че почива на баланс между Светлата и Тъмната страна.
Дже'дайският кодекс:

There is no ignorance; there is knowledge.
There is no fear; there is power.
I am the heart of the Force.
I am the revealing fire of light.
I am the mystery of darkness
In balance with chaos and harmony,
Immortal in the Force.

Естествено, като всичко друго преди Дисни, и тази история вече не е канонична, но ми се иска да беше...
Кал
Първопроходец

Post by Кал »

Покрай лекцията за европейските комикси на Зимната Таласъмия:
Ивайло Динков wrote:Понеже искахте конкретни имена след лекцията ми за европейските комикси, тук са събрани повечето от личните ми фаворити :)
Ето отново и линковете, откъдето можете да си свалите доста от комиксите:
http://www.bookgn.com/translations - на английски
http://rus-bd.com/ - на руски
Кал wrote:Лекцията беше страшна – особено откъм радост за окото. :) Сега комиксовото ми сърце се къса: дали да открадна част от него (от Япония и Корея ;) ) и да го пренасоча към Европа?...
erejnion
Has thanked: 9 times
Been thanked: 29 times

Post by erejnion »

http://www.lfg.co/page/290/
...и защо се случва тази романтична плотлиния? Идва буквално от никъдето. Почна да ми се струва че размиват есенцията на този комикс, но това ми идва в повече. Има нулево внимание към нормални човешки взаимоотношения. Всичко бе почнало да става само битки, а сега трябва да го направят тотален Холивуд и да добавят и романсът идещ от никъде и отиващ никъде. Оф, по дяволите, сега се ядосах.
Кал
Първопроходец

Post by Кал »

Преди малко в писмо до Sivooka Кал wrote:Радост за окото и душата

Тоя художник на комикси беше на Анивенчъра, но тогава не му обърнах
внимание (освен че рисува прекрасни тела и много динамични):

https://www.yehudadevir.com/blog

Оказва се, че всичкото е вдъхновено от него и жена му...

Да са живи и ЖИВИ!

К)))
Току-що на [url=https://www.patreon.com/yehudadevir/]Patreon страницата на Yehuda Devir[/url] Кал wrote:Aniventure was the first place I saw your comic. And then I looked you up and realized it's based on real life: your life. And I loved them both: the art and the idea that a couple's life can be captured in such a way. And ... here I am. :)
Та така. Това е вторият Patreon (освен на Tobias Cornwall), който подкрепям в момента. :)
Кал
Първопроходец

Post by Кал »

Прясно-прясно от пощата ми:
Здравейте,

Каним Ви в обновената ни Фейсбук страница! https://www.facebook.com/Emiliyan-Valev ... 6998066451
Можете да я споделите с други почитатели на фантастичното:)

Поздрави!
Емилиян Вълев
Станимир Вълев
http://eandspresent.blogspot.com/
Кал
Първопроходец

Post by Кал »

Айде малко фенбойщина:

Tobias Cornwall: After Life - A Visual Story
Кал wrote:Tobias, thank you so much for the alpha! I wish you could've seen me guffawing, especially at the meta jokes in "Soulmate." :D

Also, I'm thorough happy that you've been working on this project. I recently went through the worst time of my bipolar disorder, spending ten months without doing anything meaningful--and what I missed the most was creative work. (Tama Yoshi knows. ;) Creative work is one of the strands that keeps me attached to this world and this existence. It is the same for you, too, yes?

I need to run offline now, but I'll be following the progress of After Life. The topics you're aiming to include so resonate with me. Could we be ... soulmates? ;)
Кал
Първопроходец

Post by Кал »

Отзивче за GENU, Vol. 1:

Although this first installment is some fifty pages, the story appears to be quite big in scope ... so I cannot yet say how I feel about it. Will it be yet another thinly disguised dystopia? Will
Spoiler
the arrival of the E.T. (?)
change things fundamentally, bring about new paradigms and epiphanies? I'm looking forward to the next volumes.

Scene I liked best: the repercussions of bypassing the "dirty words" filter of your (pretty) smart comm device. ;)

Scene that hit me worst: the strike of the micrometeors.
Spoiler
I felt a visceral pain, watching all those deaths. Although not graphic, they were still very explicit, and I hurt when I witness this kind of mass pain.
Purple
Has thanked: 95 times
Been thanked: 65 times

Post by Purple »

Една препоръка за webtoon от мен: Sweet Home.

На пръв поглед изглежда просто като зомби апокалипсис. Но му дайте шанс. Има доста голямо психологическо развитие на персонажите. А и ако търсите нещо тип хорър/трилър, ще ви хареса. Не е обаче типичният потискащ хорър. Прочетете 20-30 глави и пробвайте.
Кал
Първопроходец

Post by Кал »

Две манга находки, които ми припомняха какво значи да се усмихваш (или направо хихикаш) през последното полугодие:

Tomo-chan is a Girl!
Spoiler
Tomo-chan is a guy. Things would've been so much simpler if more people recognized the idea. :P
Yamada-kun and the Seven Witches
Spoiler
Warning! This one may turn kissing into the most hilarious activity imaginable--thereby spoiling your romantic life forever.
брръм
Has thanked: 200 times
Been thanked: 97 times

Post by брръм »

Рандал Мънро е един, надявам се, интересен пример за това с какво се занимават хората след НАСА. Като студент е работил за НАСА, и след като не са му подновили договора през 2006-а, когато е бил на 22, е почнал да развива това което сега е един от най-добрите webcomics - XKCD. Заглавието на този комикс е "A webcomic of romance,
sarcasm, math, and language", и горе-долу добре описва за какво става дума.

Ето по-долу някои примери за това защо е станал популярен комикс:

https://xkcd.com/162/ - може би първото издание на комикса, което ми направи силно впечатление, преди 15тина години
https://xkcd.com/979/
https://xkcd.com/875/
https://xkcd.com/1236/
https://xkcd.com/1238/
https://xkcd.com/1345/
https://xkcd.com/2193/
https://xkcd.com/2414/
https://xkcd.com/256/ - издание посветено на онлайн обществата от преди 15тина години

Спирам до тук, че мога до утре да изреждам интересни ми издания на комикса. Във всеки такъв комикс има и "алтернативен текст", който допълва комикса, и се появява като оставите курсора на мишката върху картинката за секунда (или цъкнете и задържите на мобилно устройство)

Това е един от по-сложните като техническо изпълнение комикси, оглеждах се за още такива, но явно са по-редки отколкото си спомням:
https://xkcd.com/2198/

Специално споменавам тук Time, една монументална XKCD анимация, поне според количеството онлайн обсъждания, които предизвика през месеците (!) в които се издаваше :

https://www.explainxkcd.com/wiki/index.php/1190:_Time
http://geekwagon.net/projects/xkcd1190/

Също, има сайт explainxkcd, който е много полезен за по-трудно разбираемите издания на комикса

ExplainXKCD1242
ExplainXKCD917

Също, имаше и 'блог' what-if.xkcd, който се занимава главно с научни отговори на въпроси. Казвам 'имаше', защото от години не е обновяван, и вероятно Рандал е приключил с този формат на креативност, но все пак има около 150 издания
https://what-if.xkcd.com/151/

Рандал е написал и книги - една, в която е събрал what-if блога, една с красноречивото заглавие How to: Absurd Scientific Advice for Common Real-world problem, и една в която обяснява сложни неща с прости думи. https://en.wikipedia.org/wiki/Randall_Munroe за повече инфо
Кал
Първопроходец

Post by Кал »

On CuMnaTu4ko's recommendation, I read Warning Label. I can stand behind most of the relationship advice inside. (Except for punching your ex's ex and telling them to "get over it." Give people time, sheesh.) And some of those expressions are really evocative.

Recommended.
Andrey358
Has thanked: 2 times
Been thanked: 3 times

Post by Andrey358 »

Това ще е първото ми ревю на комикс. Старата ми страст по комиксите случайно се събуди след като попаднах на постове от уебтунът Wind Breaker. Впрочем така и случайно разбрах какво е уебтун.
Image
Ето какви са впечатленията ми от този доста мащабен комикс с излезли до момента 414 епизода в рамките на... 10 години. Точно така Wind Breaker излиза някъде от 2013г. насам.
Това е корейски комикс чиято поне формална тема е - колоезденето. В действителност обаче сюжета и развитието на героите се отличава със завидна дълбочина и обхваща широк спектър от теми - междуличностни отношения, романтика, социални проблеми и дори философски въпроси.

Главният герой се казва Джей Хо, който леко клиширано е ученик в гимназията, зубър, интроверт.
Image

Един от основните проблеми, които залага историята е начинът по който корейското общество издига зубрачеството в култ и ужасяващите последици, които това има върху развитието на младите хора и връзката с техните родители. Без изненади, родителите на Джей са лекари, собствената му майка е един от основните антагонисти в цялата история, като манията двамата ѝ сина да се изучат достига до абсолютна гротеска, която историята успява безжалостно да ни демонстрира с течение на времето.
Image
Логично Джей е не просто зубър, той е най-добрия ученик в цялото даскало и изглежда така сякаш нищо извън ученето не го интересува. Това което действително го радва обаче е колоезденето. Той е сред малкото момчета идващи на училище с колело. Стар бегач, наследство от трагично починалия му чичо, който е бил професионален колоездач. Завръзката идва, когато донякъде въпреки желанието си Джей се присъединява към група ученици сформиращи отбор, който се записва за аматьорски турнир по колоездене. Новото му хоби разбира се влиза в директна конфронтация с родителското тяло, един антагонизъм който ще тегне през целия сюжет.
Image

Главния герой обаче далеч не изчерпва богатата палитра от персонажи на Wind Breaker. Има дори моменти в които други герои поемат за момент водещата роля. Това което наистина ме спечели в комикса е колко автентични и разнообразни са всички персонажи.

Image

От Мину - основателя на отбора, и неговата сестра Юна, които са деца от много богато семейство и на пръв поглед имат всичко, но техния живот в действителност никак не е лесен, през Дом, чиито баща е бос от подземния свят, през Вини - отгледан от самотната му и болна майка на дъното на обществената йерархия, Шели която е готината европейка дошла на обмен в Корея, имаща нещастието да се влюби в нашия зубър главен герой и т.н.
Image
Windbreaker e история за смисъла на приятелството и за възпитателната сила на спорта, която може да даде позитивна цел в живота на младите хора и да ги отдалечи от най- само-унищожителните им наклонности. Историята задава интересни философкси въпроси, но не по натрапчив - опитващ се да имитира дълбочина начин, както сме виждали на други места, а наистина по автентичен и естествен начин.
Image
И понеже това е комикс, а не книга, 50% (поне) от стойността на произведението идва от качеството на арта, което според мен е едно от най-добрите които съм виждал в комикс. Стилът е азиатски, но не е типичната супер-деформирана манга.
Image
Героите са анатомично много добре издържани с реалистични пропорции. Лицата са изрисувани със значителни за комикс подробности и са изключително изразителни. И тук автентичността е водеща, както в изобразяването на героите, велосипедите, дрехите и т.н. Малък недостатък е че на много места фоновите изображения са преработени снимки. Но поне са ретуширани така че да не бият на очи. Също така качеството на арта се повишава с течение на комикса, в началото е доста по опростен, но все пак минали са 10 години, автора е задобрял.
Image
Сега все пак нека кажа и малко критики. Сюжета допуска една-две не много значителни дупки. Все пак автора го е правил това в течение на 10, години, а аз го прочетох за няколко дни, нормално е аз да помня какво е станало в първи епизод, а той не :D Цялостно обаче историята поддържа своята последователност, става дума за дребни неща.

Друг недостатък е че историята на моменти излишно се развлачва. Все пак няма как да иначе да направиш 400 епизода. Това е дискусионно до колко е недостатък, защото не е направено под формата на типичните досадни филъри. Всъщност сюжета отделя време да ни разкаже за историята на животите не само на всичките главни герои, но също и на поддържащите. Това придава дълбочина на всичките персонажи и допълнителен контекст на начина по който реагират или се чувстват в даден момент. Доста ценно. Когато обаче историята се отклонява от основната си линия за да ни разкаже за живота на някой ТРЕТОРАЗРЯДЕН персонаж, това вече идва малко в повече.

И говорейки си за персонажи, в комикса имаме споменатата вече Шели и още няколко европееца.
Image
Тук имам известни възражения в начина по който те са представени, а именно че по нищо не личи да са европейци, освен по това че е казано че са или може би някакви козметични външни разлики. Като цяло те се държат доста...корейски. Но като се замислим западните произведения също не са известни с абсолютно точно представяне на чуждите култури, така че от мен да мине.

Image

Друго което ме дразни са прекалените улични побоища с които комикса изобилства. В един момент това се случваше постоянно, човек ще рече че действието се развива не в Южна Корея ами в Люлин началото на 90-те. Ама се понася де, за съжаление не може да се скипне понеже побоищата имат съществена роля в сюжета.

Та като цяло това е. Горещо препоръчвам Wind Breaker, няма да съжалявате.
Radiant Dragon
Global Moderator
Has thanked: 367 times
Been thanked: 626 times

Post by Radiant Dragon »

Andrey358 wrote: Друг недостатък е че историята на моменти излишно се развлачва. Все пак няма как да иначе да направиш 400 епизода. Това е дискусионно до колко е недостатък, защото не е направено под формата на типичните досадни филъри. Всъщност сюжета отделя време да ни разкаже за историята на животите не само на всичките главни герои, но също и на поддържащите. Това придава дълбочина на всичките персонажи и допълнителен контекст на начина по който реагират или се чувстват в даден момент. Доста ценно. Когато обаче историята се отклонява от основната си линия за да ни разкаже за живота на някой ТРЕТОРАЗРЯДЕН персонаж, това вече идва малко в повече.
Повечето самобитни таланти (в това число и аз, когато тепърва започвах с писането) не познават едно от първите, не особено интуитивни правила на разказвачеството: Законът за консервация на детайлите. Разбира се, както всяко друго правило, и това може да бъде нарушавано, ако творецът знае какво прави (и защо го прави).

При slice of life историите може да игнорираш консервацията на детайлите до някаква степен - because that's the point of slice of life stories. Пак обаче е възможно да прекалиш, защото от един момент нататък натоварваш читателя/зрителя с ненужни количества информация, които може да "задълбочават" света на повествованието, но ако нямат пряки връзки със сюжета тогава размиват общия фокус.

Коментарът ти относно побоищата смятам, че е форма на творческа хипербола, която цели или да акцентира по някакъв начин върху историята, или защото самият автор може да е бил жертва на такива обстоятелства и да ги вплита в творчеството си, понеже му е важно. На мен като относително кръвожаден индивид не биха ми попречили да се насладя на комикса, макар че за други читатели YMMV.
IN ORDER TO RISE AGAINST THE TIDE, FIRST ONE MUST BE BELOW IT.

Аз съм графист, а не кечист.
(Ама вече разбирам и от кеч, ако трябва)
Аз съм. Това ми стига.

'Tis I, master of the first floor, aspirant to the last, the Radiant Dragon.

Accepting reality since 2017

And loving it since 2021

And now, I step fully into the Light, complete and replete. The way to Ascension is open.
-- some Dude, circa 2022
Andrey358
Has thanked: 2 times
Been thanked: 3 times

Post by Andrey358 »

Аз лично смятам, че тук развлачването е по-скоро умишлено с цел да се направяте повече епизоди. Все пак Wind Breaker е един от много успешните комикси и е Webtoon Original - което ще рече че от самия сайт имат думата за някои неща и според мен не искат да колят златната кокошка като приключат по-бързо.

Иначе за побоищата, аз също нямам против екшън-сцените по принцип, просто в случая особено по едно време почнаха да стават твърде много.
Post Reply

Return to “... и Вселената”