Дивна
- Кал
- Първопроходец
- Has thanked: 3103 times
- Been thanked: 2531 times
Дивна
Тема за "Дивна" на клуб "Светлини сред сенките": още любими откъси, отзиви, предложения, въпроси...
- divna3
- Светлинка
- Has thanked: 113 times
- Been thanked: 69 times
Re: Дивна
Ще е интересно някой да сподели критики и любими моменти, изобщо да си каже мнението. ТУк книгата се чета предимно от младежи, много са я харесали, но те са познати на авторите. Хайде кажете нещо!
- svetliche
- Global Moderator
- Has thanked: 171 times
- Been thanked: 67 times
Айде и аз да се престраша, все пак я прочетох веднага след като излезе от печатницата...
Много ми хареса (колко лаконично DD)
Книгата е вълшебно-реалистична и същевременно страшно замисляща, екологична, готина, свежа...
Книга, която трябва да се прочете и от възрастни и от деца, с много истински послания, за това, което в момента е нй-важния проблем пред нас, а именно опазването на природата... Скоро земята няма да е същата, затова за мен Дивна е и пророческа книга освен всичко друго.
А Аурелион 2 колко е якккк ))
Много ми хареса (колко лаконично DD)
Книгата е вълшебно-реалистична и същевременно страшно замисляща, екологична, готина, свежа...
Книга, която трябва да се прочете и от възрастни и от деца, с много истински послания, за това, което в момента е нй-важния проблем пред нас, а именно опазването на природата... Скоро земята няма да е същата, затова за мен Дивна е и пророческа книга освен всичко друго.
А Аурелион 2 колко е якккк ))
Обичайте и бъдете обичани, любовта ще спаси света.
- Кал
- Първопроходец
- divna3
- Светлинка
Радвам се, че ви е харесала! ЩЕ издам малко от пранираното за по-нататък. Партията ще се провали в зародиш, но Стас ще стигне далече, далече... 2 част ще е брутална, тежка, но отнава с лъч светлина... Трета я планираме само светлина, но не се знае. За сега се концентрираме върху Аурелион 2 и най-вече 3 за който имаме грандиозни идеи... децата ги имат, а аз ги хваля, уточнявам се да не излезе грандомансо.
- Кал
- Първопроходец
- Кал
- Първопроходец
- Кал
- Първопроходец
- Кал
- Първопроходец
- Кал
- Първопроходец
- Кал
- Първопроходец
В момента, в който се появят още два отзива някъде онлайн - считаме, че за книгата се е шумяло достатъчно, т.е. сме готови да й направим официалната премиера.
- Cliff_Burton
- Дзен-лунатик
- Has thanked: 72 times
- Been thanked: 76 times
"Дивна" - изгубеното детство на изгубената планета ето един появен отзив някъде
PEACE & LOVE
- Кал
- Първопроходец
- Кал
- Първопроходец
Отзив от Евгения Василева:
...Светлинки? Ще издавате ли тайни от кухнята?
Тъкмо прочетох "Дивна". Малко ми е трудно да намеря точните думи, с които да опиша тази книга. Тя беше точно от онези, които най - харесвам, които ще запомня, книгите, в които постоянно се изненадваш и не знаеш какво ще се случи, книгите, които те карат дълго да мислиш за тях и да им се радваш, книгите, които не биха омръзнали никога, защото са прекрасни.
Хареса ми и това, което беше написал накрая на книгата. Сякаш я дозавърши.
Интересно ми е да видя какво ще се случва нататък в другите части. Лично се надявам на повече драматични моменти и малко повече смърт сред главните герои, за да може да има и тъга, не само надежда.
...Светлинки? Ще издавате ли тайни от кухнята?
- divna3
- Светлинка
Както казах преди за статията на Сашо, сега ще повторя, ето за такива мнения и такова разбиране си струва да се борим и да пишем, и да издаваме... Благодаря, за разбирането, защото целта ни беше да направим точно такива книги. Влагаме в тях цялата си душа, а на редакции на Аурелион и Играта, дори имаше сълзи... такива моменти бяха написали някои от участниците.
Дивна 2 ще има и то в разширен, подобрен екип! Сега пишем Аурелион 3, става чуден. Толкова съм доволна. Ще се постараем да издадем Аурелион 2 до края на годината, а 3 да допишем поне до другата пролет. Такива се плановете ни, но има още 2 идеи, една на Стефан и една на Симо... доста писане ни чака. Представа нямам, кога с кое ще се заемем, но ще се стараем всичко да е добро.
Дивна 2 ще има и то в разширен, подобрен екип! Сега пишем Аурелион 3, става чуден. Толкова съм доволна. Ще се постараем да издадем Аурелион 2 до края на годината, а 3 да допишем поне до другата пролет. Такива се плановете ни, но има още 2 идеи, една на Стефан и една на Симо... доста писане ни чака. Представа нямам, кога с кое ще се заемем, но ще се стараем всичко да е добро.
- divna3
- Светлинка
Ааа, забравих да кажа, че Дивна 2 е планирана като много тежка книга. Ще има доста жертви, трима от тях ще са главни герои, които трудно ще бъдат прежалени и от екипа и от читателя, но пък дивна 3, ако я напишем в близките години, ще е отново пълна с надежда. Това е от кухнята.
- Кал
- Първопроходец
Мисля, че мина достатъчно време, за да си споделя възраженията, без да повлияя на нечие мнение ;):
В отговор на рецензията на Цонко, Кал wrote:Нещата, с които съм СИЛНО несъгласен (тоест мога да вадя контрацитати с тонове), са:
- "Децата са с доста елементарни характери, говорят много, не казват нищо конкретно и лесно се дразнят, сърдят и отклоняват от темата, вниманието им не се задържа върху нищо продължително време"
(...не забравяй, че Валя и останалите автори общуват с деца нон-стоп. Ти какво, искаш децата да не се държат като деца ли? :DDD)
- "Здрав конформизъм сред децата, не съм сигурен, че е добре да се поощрява"
(...сети се само за решението им да провалят операцията на Колосор, и гениалния начин на осъществяването му - къв конформизъм, кви пет лева?)
~ Това, че прилича на "Хари Потър" (и по скайбола, нали?) е проблем на литературата, не на "Дивна". Всъщност първата версия (със скайбол ;) е писана, ПРЕДИ да се появят "Потърите" ("Дивна" е роман на Валя отпреди 10-ина години, преработен изцяло от Светлинките). Питал съм специално - НЕНАВИЖДАМ и най-малкото увлечение към плагиатство и ползване наготово. Това е едно от нещата, които гоня до дупка, когато редактирам. Същото май важи и за "Ендър" (макар че за него не съм питал специално - така и не прочетох серията на Кард, та там може да съм "пропуснал" влияния). "Хакери" не съм го гледал. С "Вчера" не можах да направя никаква връкза (може би защото съм учил в същата гимназия в Пловдив, и тоя филм ми е Уеко травматичен, и Уеко със затворени очи го гледам... :///)
(А кат си говорим за влияния - Камерън какви ги е надробил в "Аватар"... Съмнявам се, че някога някой ще успее да направи пълен списък... :DDD)
Всичко друго е напълно лично усещане на читателя и няма как да се заяждам за него. ;)
Ако искаш, остави материала както си е - пък аз мога да те чопля по горните теми в коментарите. Ако обещаеш да не се засягаш, де - ами да се защитаваш мъжки и докрай. :DDD
(И ако аз преценя, че няма ПАК да ми скочат как сакън не давам думица да се издума против "Светлинките" и как искам само хвалебствия да се сипят, и как... Оххх. *въздъх*)
Ако искаш пък, нека ги обсъдим тия конкретни критики на мейли, пък ти после да ги вмъкнеш редактирани. Както прецениш.
Преди всичко обаче - благодаря! Много!
К)))
P.P. И за това не си прав:
"може би още 1-2 редакции, които да гледат не само за пропуснати запетайки"
- няма редакция, която гледа за запетайки (вика му се "коректура" :P). Просто е трябвало ти да си един от редакторите на книгата - само тогава тя би станала такава, каквато си я представяш _ти_. Ето, сам си го казал: "може би различна представа от моята по въпроса какво трябва да съдържа роман за подрастващ"...
Ние, тримата редактори, си я представяхме _точно_ както се е получила.
Затова и можем да се заяждаме с тонове цитати, де... :D
- Кал
- Първопроходец
Въпрос: Има ли разлики между електронното и хартиеното издание на „Дивна“?
Отговор: Електронното издание на „Дивна“ е напълно идентично като текст с хартиеното от 2009-а. Но – поне засега – няма илюстрации.
Отговор: Електронното издание на „Дивна“ е напълно идентично като текст с хартиеното от 2009-а. Но – поне засега – няма илюстрации.
- Кал
- Първопроходец
- Кал
- Първопроходец
Отзив от Елена
Пишете много искрено и непосредствено. Най-хубавото е, че докато четях книгите ви отново се почувствах на 15. Благодаря!
- Кал
- Първопроходец
Отзив от Martix във форума на Shadowdance
Всяка секунда живот уврежда непоправимо вашето здраве!
-надпис в мегаклуба на трошачите.
Дивна е написана преди продължението на Монетата, и по мое мнение много по-добра от него във всяко отношение. Около светлинките се шумеше в началото. После реших, че ще са чудо за три дни, но те упорито продължават да пишат. Това уважавам в тях. Имат мечти и упорството да се борят за тях. А както пишат в настоящата книга - Всеки човек е длъжник на мечтите си.. И стигаме до тук. Досега не бях възхитен от творчеството на светлинките, но само досега.
Дивна е нещо различно. Докато досегашните романи на светлинките бяха по-скоро упражнения по писане, без някаква добра идея, спояваща ги, Дивна е нещо много по-завършено, и най-важното - обмислено.
Започваме със сюжета. В близкото бъдеще Земята е унищожена от неименуван катаклизъм. Единственият спомен от нея са двата астероида - Ромео и Жулиета, останки от колапсиралата Луна, но обречени от орбитите си на сблъсък някъде в неуточненото бъдеще. Оцелелите хора живеят на станции, пръснати из Слънчевата система. И това не е само един пълнеж за увода. Катаклизмът е променил човечеството, така, както не бях очаквал, че светлинките ще успеят да опишат убедително. Е, успели са. Най-добре мога да опиша бъдещето в Дивна със следния цитат от книгата:
Ако не се внедрим в системата, тя ще ни изплюе! На четиринайсет сме. Време е да пораснеш, Дивна.
Да, това е поредната метафора за нашето днес. В бъдещето децата влизат в Академията на 14, а всеки пълнолетен възрастен е и полицай. Дивна и приятелите й трябва да се оправят с живота си в Академията, балансирайки уроците при Снейп с приключенията в Лигата на Дъмбълдор. А един Координатор се опитва да наложи пълен контрол, но не защото е зъл, а защото мисли на-доброто на човечеството. Няма да разказвам нататък, само ще кажа, че сюжетът не е най-силната страна на романа, запазена марка на светлинките
Силната страна е в героите. Имам едно подозрение. Вместо да измислят реалистични герои, светлинките са взели себе си и съучениците си и са ги преписали в Дивна. Не съм сигурен дори за себе си дали това е плюс или минус за романа. Но е факт. Героите са реалистични до степен да си ги представям в училище(е, вече не съм ученик, но достатъчно отскоро). Всички до един са правилните тийнейджъри. И не правилни защото ме кефят. Правилни, защото тийнейджърите са такива и разсъждават така. Дивна(защо най-досадните герои винаги имат най-много странично време), емоционалната тийнейджърка, която си мисли, че разбира как стоят нещата и много обича да философства или поне да пуска философски one liner-и. Питър, загадъчния талантлив и добър тийн, който си мисли, че разбира как стоят нещата и много обича да философства или поне да пуска философски one liner-и. Марти, вечния център на купона, който прикрива вътрешния си мир с маска, и който ---||---. Сташек, братът на Дивна, който зубри до главоболие и все повече се озлобява срещу сестра си(браво, мой човек), незнам, може би защото тя го играе Хари Потър, никакво учене и ядосва възможно най-много зли-гадни-бяхСиУчилПък!!!! учители на квадратен метър на учебен час. Има и много други герои, някои дори интересни, но няма да задълбавам, прочетете си ги сами. Възрастните бяха може би, малко по-разбиращи мисленето на децата си отколкото е нормално, но можем да го препишем на променената психика в бъдещето(или, но това не сте го чули от мен, на възрастта на авторите.).
Атмосфера - пречупена през призмата на Дивна, т.е. силно емоционална. Все пак ми хареса достатъчно, че да ви я хваля.
Език и писане - много на място. Нищо специално, но нямаше никакви сериозни издънки, освен много редките грешки, които хванах на две-три места. Трошачите използват свой сланг - уличен език, достатъчно често, че да се направи пойнтът, че са се развили по-различен начин от учените академици, но не толкова изпълнен с измислени думички, че да пречи на четенето.
Черно на бяло - Корицата, всъщност, ми хареса, въпреки злеташкия шрифт и нулевата обработка. Илюстрациите са два вида. Хубави(няколко ми харесаха достатъчно, за да оправдавам поставянето им в книгата) и ... не хубави(лица, spooky взиращи се в очите ти). Най-големия фал оставям за последно. В моето издание, което си взех от Панаира на книгата, десет страници бяха съсипани от печатащата машина(напечатани са две различни страници идна върху друга) и нечетими. Едва ли съм пропуснал нещо, което да ми смени мнението кардинално, но е проблем.
+Интересни и пълнокръвни герои.
+Интересен и реалистичен свят
+Доста дребни добри идейки, пръснати из нея
+Имаше и малко нелош екшън.
+Напечатана е на рециклирана хартия - тематично се връзва с водещата тема в романа.
+Continuity има и много му се радвам.
?Пълна с интересни one liner-и. За мен са плюс, но някой може да не си пада по псевдофилософия.
?Героита са откраднати от училище СОУ "Insert Name Here".
-Отново си личи възрастта на авторите, но този път е feature, а не bug.
-Сюжетът не е нищо особено.
-Точно, когато един непознат герой помогна на един познат(оправдавайки тази си постъпка с услуга, която ще поиска от познатия в бъдеще) реших, че историята ще се поусложни в продължението. Достави ми се лека доза разочарование, когато този непознат герой беше убит след две страници.
-Следва Продължение...
Крайна оценка 7/10
Ако изобщо имате някакъв интерес към светлинките, точно това е книгата, която трябва да прочетете.
- Кал
- Първопроходец
- frog
- добромет
- Has thanked: 28 times
- Been thanked: 856 times
Първо да кажа, че ще проявя в някакъв момент и похвалата си - събирам материал, но сега искам да изтъкна потреса си от съществото Марти.
Извинете ме, че името не ме радва поради лични асоциации. Сигурно неминуемо му се случва на човек в живота - някое име да бъде заклеймено макар и да се старая да не вкостявам подобни неща.
Няма да пиля за името. Само ме гложди защо и в по-късната Непоискано добро ІІ името е Марти. Ако го открия и в трета книга, ще организирам подписка
Името не пречи. Но "Най-големият/най-голямата/най-големите!" и "ГAЛИБA!" П Р Е Ч А Т Дори ме накарахте да проверя и времето отговаря... Някой много е гледал M. Idol 2 и е попивал И. Ангелов...
Извинявам се, че post-ът ми е толкова субективен. Но ако беше положителен, пак щеше да е субективен.
Ако "най-големият" беше замествано с нещо като "юрдъмен", може би щях да мирувам. Но като се появи и думата с Г, изпаднах в потрес.
Не оспорвам свободата ви да си представяте героите, както ви се случва. Просто ми дойде в повече и при всяко "най-големият" ще стискам зъби и ще дишам дълбоко.
Извинете ме, че името не ме радва поради лични асоциации. Сигурно неминуемо му се случва на човек в живота - някое име да бъде заклеймено макар и да се старая да не вкостявам подобни неща.
Няма да пиля за името. Само ме гложди защо и в по-късната Непоискано добро ІІ името е Марти. Ако го открия и в трета книга, ще организирам подписка
Името не пречи. Но "Най-големият/най-голямата/най-големите!" и "ГAЛИБA!" П Р Е Ч А Т Дори ме накарахте да проверя и времето отговаря... Някой много е гледал M. Idol 2 и е попивал И. Ангелов...
Извинявам се, че post-ът ми е толкова субективен. Но ако беше положителен, пак щеше да е субективен.
Ако "най-големият" беше замествано с нещо като "юрдъмен", може би щях да мирувам. Но като се появи и думата с Г, изпаднах в потрес.
Не оспорвам свободата ви да си представяте героите, както ви се случва. Просто ми дойде в повече и при всяко "най-големият" ще стискам зъби и ще дишам дълбоко.
„Бесовете ви чувам“ ~ Jane Eyre Grisel. I refuse to be there for you when you need me.
- frog
- добромет
- Has thanked: 28 times
- Been thanked: 856 times
Имаше една страница, на която думата с Г присъстваше три пъти...
Помня, че преди съм проверявала какво означава, защото едната ми баба използва много турцизми. Пише: "навярно, вероятно, изглежда, като че ли, май". Тя понякога казва: "май г." като вариант на "май-май". И никога не ме е дразнело. Но онзи човек - винаги.
В книгата ми е много ценно колко точно в почти всички случаи се предават жестове, гримаси - реакции. Аз обичам хубавите формулировки. Доставят ми удоволствие. Е, в тази книга ги има в изобилие. Някой път ще дам примери. Повечето формулировки са напълно разбираеми, има някои, които леко бих преработила, а само незначителна част не ги схващам от раз.
Радвам се, че няма червени точки в книгата. Опасявам се, че за в бъдеще от Светлинките ще чета предимно старите работи и новите на малките заради възрастта. Или просто трябва изключително съвестно да ме предупреждавате за червени точки. Говоря сериозно - важно е. Иначе ставам нещастна. Дайте ми да чета за децата и съм добре. Очевидно такава атмосфера ми е необходима. Евентуални причини си ги знам.
И разни други мисли ми нахлуват, но спирам да пиша.
Помня, че преди съм проверявала какво означава, защото едната ми баба използва много турцизми. Пише: "навярно, вероятно, изглежда, като че ли, май". Тя понякога казва: "май г." като вариант на "май-май". И никога не ме е дразнело. Но онзи човек - винаги.
В книгата ми е много ценно колко точно в почти всички случаи се предават жестове, гримаси - реакции. Аз обичам хубавите формулировки. Доставят ми удоволствие. Е, в тази книга ги има в изобилие. Някой път ще дам примери. Повечето формулировки са напълно разбираеми, има някои, които леко бих преработила, а само незначителна част не ги схващам от раз.
Радвам се, че няма червени точки в книгата. Опасявам се, че за в бъдеще от Светлинките ще чета предимно старите работи и новите на малките заради възрастта. Или просто трябва изключително съвестно да ме предупреждавате за червени точки. Говоря сериозно - важно е. Иначе ставам нещастна. Дайте ми да чета за децата и съм добре. Очевидно такава атмосфера ми е необходима. Евентуални причини си ги знам.
И разни други мисли ми нахлуват, но спирам да пиша.
„Бесовете ви чувам“ ~ Jane Eyre Grisel. I refuse to be there for you when you need me.
- Кал
- Първопроходец
В „Играта“ има червена точка – но сцената там е оставена най-вече на въображението на четящите.
В другите Светлинически няма.
В другите Светлинически няма.
- Кал
- Първопроходец
- Кал
- Първопроходец
Ето и по-интересните коментари от „Книгата, която ме вдъхновява“:
Ангелина Банкова wrote:Героите са все хора, които си срещал някъде, не можеш да си спомниш къде . . . Дали не беше тази сутрин в огледалото? Книгата е огледало на нашия свят - показва го такъв, какъвто е, но и още нещо. Подсказва пътя към спасението. По детски мъдро.
- Кал
- Първопроходец
Отзив от Adi в Goodreads:
В началото "Дивна" ми напомни за Играта на Ендър - училище в космоса, където отиват брат и сестра, за да се обучават. Сестрата - Дивна, постепенно разбира, че това което си е представяла, няма общо с действителността в училището, докато братът й близнак Стас като че се адаптира доста успешно.
Разбира се, след като навлезеш в историята, приликите с книгата на Кард спират и започваш да навлизаш в света на След Земята и трошачите.
За мен героите бяха прекалено много - и главни, и второстепенни - и в един момент изобщо спрях да различавам трошачите един от друг. С малки изключения. Поведението на Дивна на моменти скачаше от едната крайност в другата и не можах да я разбера напълно. Харесвам Стас - много повече от Дивна - и се надявам в продължението да мога да го наблюдавам.
Илюстрациите бяха прекрасни - поздравления за художника.
Като цяло имах чувството, че идеята е била прекалено голяма и развитието на героите е пострадало за сметка на света.
Адмирации на създателите на книгата - имате с какво да се гордеете.