Раздумки на коректори
Раздумки на коректори
Отцепено от тук. -- Кал
Тц, не е пълно правилото :Р
Сказуемното определение също е с пълен член
Сказуемно определение е това определение, дето е свързано с подлога чрез форми на глагола съм и ставам.
Иван е най-красивият мъж на света.
Петкан се оперира и стана най-грозната жена на света.
Тц, не е пълно правилото :Р
Сказуемното определение също е с пълен член
Сказуемно определение е това определение, дето е свързано с подлога чрез форми на глагола съм и ставам.
Иван е най-красивият мъж на света.
Петкан се оперира и стана най-грозната жена на света.
Last edited by Кал on Sat Feb 22, 2014 3:46 pm, edited 1 time in total.
Reason: контекст
Reason: контекст
- Кал
- Първопроходец
- Has thanked: 3103 times
- Been thanked: 2531 times
Re: Помагало
Което противоречи на правилото как?
*гледам те изпод вежди в момента. Ако се чудиш защо те сърбят ушите *
*гледам те изпод вежди в момента. Ако се чудиш защо те сърбят ушите *
Доста хора може да не се сетят да го приложат спрямо сказуемните определения, затова го отбелязвам А и по-лесно се помни с "Подлог + съм/ставам = още един пълен член в думичката след това." вместо с "Той е той." и "Той стана той."
- Кал
- Първопроходец
Кал wrote:Специално за пълния член пълното (и просто ) правило е:
Ако може да заместите членуваната дума/фраза с „него“ – пише се кратък член.
Иначе е с пълен.
Може ли сказуемното определение да се замени с „него“?
Не може.
Значи НЕ се пише кратък член.
Значи се пише пълен член.
Значи правилото е пълно (и по-просто от граматическите).
P.S. Можеш ли да изброиш всички бг глаголи, които влекат със себе си сказуемно определение?
Пак ти казвам - хората може да не се **сетят** да го extend-нат до сказуемното определение. Затова си трябва напомняне + в кои случаи въобще **имаме** сказуемно определение.
П.П. Да, глаголите са два + синонимите им ("превърна се" като синоним на "стана") + перифразите им ("се прочу" = "стана прочут")
П.П. Да, глаголите са два + синонимите им ("превърна се" като синоним на "стана") + перифразите им ("се прочу" = "стана прочут")
- Кал
- Първопроходец
Абе не се сещат...
Имаш ситуация с членувана дума в нея. В мъжки-шибан-сексистки род.
И се чудиш „Къ'в сега е члена? Членът? Членъ? Членат?“
Тогава – *музиката на „Мечетата с нежни сърца“* – на помощ се притича горното мое пълно правило. И те спасява. Пак, и все така безкористно.
А глаголите са повече.
Имаш ситуация с членувана дума в нея. В мъжки-шибан-сексистки род.
И се чудиш „Къ'в сега е члена? Членът? Членъ? Членат?“
Тогава – *музиката на „Мечетата с нежни сърца“* – на помощ се притича горното мое пълно правило. И те спасява. Пак, и все така безкористно.
А глаголите са повече.
- Кал
- Първопроходец
преставам/спирам да бъда
Има и поне още един, с който се изненадах съвсем наскоро... но сега не го помня.
А щом трябва помнене – бягайте! Бягайте далеч! :/
Отделно че за случаите като „Той целият се изпоти. Подуших го, целия.“ изприщването не ти мърда, тръгнеш ли да разсъждаваш граматически...
Има и поне още един, с който се изненадах съвсем наскоро... но сега не го помня.
А щом трябва помнене – бягайте! Бягайте далеч! :/
Отделно че за случаите като „Той целият се изпоти. Подуших го, целия.“ изприщването не ти мърда, тръгнеш ли да разсъждаваш граматически...
Ненам, шорткътите не ме кефят принципно. Искам да видя, че човекът, дето пише вярно пълния член, знае що е то подлог, сказуемо и сказуемно определение, а не да ми каже, че "не може да се замени с него, значи е пълен член, за кво ти е друго?" Подобно мислене не му е в услуга като писател, според мен.
А в изречението с подушването не виждам никакви граматически завъртяности ва.
А в "преставам/спирам да бъда" инфинитивният глагол си е "съм", все пак
А в изречението с подушването не виждам никакви граматически завъртяности ва.
А в "преставам/спирам да бъда" инфинитивният глагол си е "съм", все пак
- Кал
- Първопроходец
Ехххх...
Какво е „целият“ и какво – „целия“, в двата мои примера? Като граматически функции?
За да усложним нещата, ето още един вариант: „Той се изпоти целият/целия“ – кое е вярното?
(Ако ще си говорим за бг граматика, мога да бия масата народ тук от сега до вдругиден. Което би било ебаси загубеното време. )
А колко хора ще се сетят, че „спирам/преставам да бъда“ е граматически еквивалентно на „съм“? Приложи собствената си логика за сещането, м?
Чакай да отключа тая тема, да се включват всички.
Какво е „целият“ и какво – „целия“, в двата мои примера? Като граматически функции?
За да усложним нещата, ето още един вариант: „Той се изпоти целият/целия“ – кое е вярното?
(Ако ще си говорим за бг граматика, мога да бия масата народ тук от сега до вдругиден. Което би било ебаси загубеното време. )
А колко хора ще се сетят, че „спирам/преставам да бъда“ е граматически еквивалентно на „съм“? Приложи собствената си логика за сещането, м?
Чакай да отключа тая тема, да се включват всички.
И в двата случая определя "той" и "него", съответно Целият той, целия него, просто словоредът е поставил определението накрая.
А ще се сетят хора, на които им е важно да знаят и да мислят за тия неща. Механиката на езика започва с типографията и граматиката му. Употребата му не само започва, но и всъщност се изчерпва с това. Както казах, шорткътите точно в това отношение не ме кефят. Невъзприемчивостта не бива да се насърчава.
А ще се сетят хора, на които им е важно да знаят и да мислят за тия неща. Механиката на езика започва с типографията и граматиката му. Употребата му не само започва, но и всъщност се изчерпва с това. Както казах, шорткътите точно в това отношение не ме кефят. Невъзприемчивостта не бива да се насърчава.
Добавка: В "Подуших го, целия/т", знаейки, че "целия" е определение, авторът може да реши **на какво** да е определение - на скрития подлог или на допълнението. При мен знанието само и единствено подхранва творчеството. В моя опит горното е просто невярно. Сподели в какви случаи си се убеждавал, че е - интересно ми стана
На мен разликата в типографията на пряката и непряката реч ми е давала поне няколко пъти готини стилистични идеи. Добиването на знание е естетическо удоволствие, а естетическото удоволствие подхранва създаването на естетически модели.
На мен разликата в типографията на пряката и непряката реч ми е давала поне няколко пъти готини стилистични идеи. Добиването на знание е естетическо удоволствие, а естетическото удоволствие подхранва създаването на естетически модели.
Мен в училище ме учиха да задавам въпроси към частите на изречението. Ако отговаря на "кой" - подлог. Ако отговаря на "кого" или "какво" - допълнение. Подлог - вършител на действието. Допълнение - получател на действието. Ограничено правило, но досега не ме е подвеждало. Имаше и едни такива специални синтактични разбори дето подчертавахме всяка част на изречението с права черта, две прави черти, права черта с пресечка, вълнообразна...
Help, help.
1. Имам колебания и несигурност кога трябва да пиша думи като "оттогава - от тогава", "дотук - до тук". Моля някой да ми изясни кога кое се пише и за някое просто мнемонично правило за да знам кое да избера.
2. Имам и колебания относно глаголни окончания - не съм сигурен дали "пишат" или "пишът" и др. глаголи от този тип е правилно, защото гласната в края ми звучи като мешавина между двете и не мога да определя по усет. Моля някой да ми изясни кога кое се пише и за някое просто мнемонично правило за да знам кое да избера.
И как се пише "презкуп за грош" ?
Освен това, когато се редуват в едно изречения няколко различни по вид допълнения ( object ), коя е по-правилната или поне по-благозвучната последователност в българския, и съответно в английския?
Help, help.
1. Имам колебания и несигурност кога трябва да пиша думи като "оттогава - от тогава", "дотук - до тук". Моля някой да ми изясни кога кое се пише и за някое просто мнемонично правило за да знам кое да избера.
2. Имам и колебания относно глаголни окончания - не съм сигурен дали "пишат" или "пишът" и др. глаголи от този тип е правилно, защото гласната в края ми звучи като мешавина между двете и не мога да определя по усет. Моля някой да ми изясни кога кое се пише и за някое просто мнемонично правило за да знам кое да избера.
И как се пише "презкуп за грош" ?
Освен това, когато се редуват в едно изречения няколко различни по вид допълнения ( object ), коя е по-правилната или поне по-благозвучната последователност в българския, и съответно в английския?
- frog
- добромет
- Has thanked: 28 times
- Been thanked: 856 times
Re: Раздумки на коректори
Гледам, мога да се запиша на СИД, щото си нямам друга работа. Но да се образовам, нали.
http://slav.uni-sofia.bg/index.php/comp ... 6-sid-2016
И мисля, мисля... Не виждам никъде "Езикова култура". Първия семестър ще да е била. Изтървах, да му се не види! Шегата настрана, не съм убедена, че в нашия факултет има такова нещо. Най-много при българистите да има. Помня, че ФКНФ проимаха след мен. И им завиждах не твърде благородно.
ОПА! УТКРИХ!!! „Актуални въпроси на писмената комуникация”
http://slav.uni-sofia.bg/index.php/comp ... 603-pismen
Добре, ама освен това ще искам да си избера и още нещо.
Записах се на каквото исках и на Непознатото лице на старобългарската литература. Hope it's nice.
http://slav.uni-sofia.bg/index.php/comp ... 6-sid-2016
И мисля, мисля... Не виждам никъде "Езикова култура". Първия семестър ще да е била. Изтървах, да му се не види! Шегата настрана, не съм убедена, че в нашия факултет има такова нещо. Най-много при българистите да има. Помня, че ФКНФ проимаха след мен. И им завиждах не твърде благородно.
ОПА! УТКРИХ!!! „Актуални въпроси на писмената комуникация”
http://slav.uni-sofia.bg/index.php/comp ... 603-pismen
Добре, ама освен това ще искам да си избера и още нещо.
Spoiler
От практическа гледна точка за старобългарския език ще ми е полезно, но дините и мишниците... А за праславянския език ще ми е още по-полезно в някакъв смисъл, но не бива да изпадам в мазохизъм. Но пък иначе не виждам някои неща как ще станат.
Чудя се за литературата и киното, но нали вече минах едно такова. Пък и "Начини на изпитване: курсова работа, разработване на страница в Уикипедия, превод на научен текст."... Второ и третото - иди-дойди, ама първото...
Освен да ходя просто да се образовам. Без да ми дирят сметка за нищо.
Маргарет много я харесвам, но дисциплината нещо не ми импонира.
Чудя се за литературата и киното, но нали вече минах едно такова. Пък и "Начини на изпитване: курсова работа, разработване на страница в Уикипедия, превод на научен текст."... Второ и третото - иди-дойди, ама първото...
Освен да ходя просто да се образовам. Без да ми дирят сметка за нищо.
Маргарет много я харесвам, но дисциплината нещо не ми импонира.
Записах се на каквото исках и на Непознатото лице на старобългарската литература. Hope it's nice.
- frog
- добромет
Приключих си списанието доста преди крайния срок. Обикновено жената е много мила с мен и по човешки ме разбира.
Обаче като опре до имиджа на списанието, злоби се. Ето сега получих писмо без нищо мило в него, без благодарност, че съм приключила навреме. Не че имам нужда от това, просто всеки път го прави и супер много се радва.
Вместо това писмото ми е следното:
Значи за първата дума не знаех, че е възпр... (Явно не е с корена, за който съм предполагала, ами съвсем друг.) Обаче със сигурност трябва да е с буквата е.
Другите две неща са ясни.
А третото ме паникьоса, защото почти всяко божие списание проверявам тук дали имаме запетайки около според. Долу-горе няма.
Направих си труда да отворя 16-те файла и във всеки да пусна търсене за според. В 7 от тях имаше. За всеки конкретен случай обясних защо. Само на 2 места е необходима СПОРЕД МЕН.
Бях се паникьосала, защото са ми правили забележка за consistency. И не е приятно. Сега обаче ако ми направят такава забележка, обмислям да се фръцна и да изврещя, че ако нещо някъде съм недогледала (принципно си попреглеждам списанията, като излязат, и ми се е случвало да (си) открия грешки, вкл. технически), то е или защото:
- понякога се изнервям да чета някои неща - принципно не съм по списанията
- не знам по каква причина някои пасажи ми излизат с прозрачни букви и трябва да правя еквилибристики с мащаба на изгледа, за да не са прозрачни-празни буквите - т.е. понякога и след еквилибристиките буквите не са удобни за четене
- ми е писнало да чета откровено не(до)редактирани неща и си прекарвам времето в писмени предложения, които да пооправят положението в най-фрапантните случаи.
Объркващо ми е като читател и наистина ми втръсна да чета такива работи:
Любимо в тоя брой ми е:
Съжалявам, може да е напълно нормално такова терминологично изразяване и съвместяване, но мен ме обърква.
Обаче като опре до имиджа на списанието, злоби се. Ето сега получих писмо без нищо мило в него, без благодарност, че съм приключила навреме. Не че имам нужда от това, просто всеки път го прави и супер много се радва.
Вместо това писмото ми е следното:
...Някой въпроси, които се появиха:
- въспряни или възпрени
- Неслучайно или Не случайно
- обикновенно или обикновено
- според ....., .... - със запетайка или без? Има го и в двата варианта.
Значи за първата дума не знаех, че е възпр... (Явно не е с корена, за който съм предполагала, ами съвсем друг.) Обаче със сигурност трябва да е с буквата е.
Другите две неща са ясни.
А третото ме паникьоса, защото почти всяко божие списание проверявам тук дали имаме запетайки около според. Долу-горе няма.
Направих си труда да отворя 16-те файла и във всеки да пусна търсене за според. В 7 от тях имаше. За всеки конкретен случай обясних защо. Само на 2 места е необходима СПОРЕД МЕН.
Бях се паникьосала, защото са ми правили забележка за consistency. И не е приятно. Сега обаче ако ми направят такава забележка, обмислям да се фръцна и да изврещя, че ако нещо някъде съм недогледала (принципно си попреглеждам списанията, като излязат, и ми се е случвало да (си) открия грешки, вкл. технически), то е или защото:
- понякога се изнервям да чета някои неща - принципно не съм по списанията
- не знам по каква причина някои пасажи ми излизат с прозрачни букви и трябва да правя еквилибристики с мащаба на изгледа, за да не са прозрачни-празни буквите - т.е. понякога и след еквилибристиките буквите не са удобни за четене
- ми е писнало да чета откровено не(до)редактирани неща и си прекарвам времето в писмени предложения, които да пооправят положението в най-фрапантните случаи.
Объркващо ми е като читател и наистина ми втръсна да чета такива работи:
Spoiler
- От тази гледна точка другите хора са част от света, създаден да обслужва нашите желания, или пък съперници в стремежа да ги задоволим възможно най-бързо.
- човекът, който го е подслонил при посещението му в София в дома си
- центърът не отрича въздействието на дейностите по време на този период върху емоционалната стабилност на майката и бебето
- факта, че се допускат жени да преминат през тази метаморфоза
- В основата водата се събирала в улеи, минаващи през цялата зала, стигайки вън, вливайки се в басейна!
- човекът, който го е подслонил при посещението му в София в дома си
- центърът не отрича въздействието на дейностите по време на този период върху емоционалната стабилност на майката и бебето
- факта, че се допускат жени да преминат през тази метаморфоза
- В основата водата се събирала в улеи, минаващи през цялата зала, стигайки вън, вливайки се в басейна!
Spoiler
Вертикалното разделение на тялото и по-специално хоризонталното зониране на двете ходила са основата на рефлексната терапия.
„Бесовете ви чувам“ ~ Jane Eyre Grisel. I refuse to be there for you when you need me.
- Кал
- Първопроходец
За случаите с променливо „я“ съм бесен на новия правописен речник. А сега, когато и http://rechnik.chitanka.info/w/%D0%B2%D ... 0%BD%D0%B8 ми дава Connection timed out, се чувствам направо безпомощен...
Бих ратувал да мине една реформа за променливото „я“, която да обяви възможните варианти за дублети. Бездруго правилата са наложени изкуствено с отпадането на ятовките от азбуката ни.
Бих ратувал да мине една реформа за променливото „я“, която да обяви възможните варианти за дублети. Бездруго правилата са наложени изкуствено с отпадането на ятовките от азбуката ни.
Още едно питане. Развила съм патологичност да забелязвам грешки в изписването на редни числителни
Днес гледах един хубав филм, но като видях "9-ти, 8-ми", "подтискам се" и т.н. изписвания в субтитрите - разсейвам се.
Питанката ми е: имате ли идея как може да се бори езикова чистота за субтитрите? Към кого да пиша, за да хване ограмотяващо някак дикиш
Днес гледах един хубав филм, но като видях "9-ти, 8-ми", "подтискам се" и т.н. изписвания в субтитрите - разсейвам се.
Питанката ми е: имате ли идея как може да се бори езикова чистота за субтитрите? Към кого да пиша, за да хване ограмотяващо някак дикиш
Last edited by Кал on Tue May 15, 2018 9:55 am, edited 1 time in total.
Reason: премествам + преименувам
Reason: премествам + преименувам
- Cliff_Burton
- Дзен-лунатик
- Has thanked: 72 times
- Been thanked: 76 times
Re: Тема за искане и даване на помощ
За субтитрите ако говорим за филм свален от мрежата, най-лесно ще е да се регистрираш на сайта, откъде са сваляни субтитрите и да предложиш корекция. А ако е купуван, пишеш едно писмо до фирмата, която го разпространява примерно
Last edited by Кал on Wed Apr 20, 2016 9:30 am, edited 1 time in total.
Reason: изтривам цитат на непосредствено предхождащ пост
Reason: изтривам цитат на непосредствено предхождащ пост
PEACE & LOVE
Re: Тема за искане и даване на помощ
Мда, точно това опитах да намеря - фирмата-продуцент-разпространител на "ПРОКУРОРЪТ, ЗАЩИТНИКЪТ, БАЩАТА И НЕГОВИЯТ СИН"
От българския екип. Попаднах на Klas film
И те явно са много в арт-а, защото телефонът на страницата им не съществува. Но пък ще им напиша, да видим
От българския екип. Попаднах на Klas film
И те явно са много в арт-а, защото телефонът на страницата им не съществува. Но пък ще им напиша, да видим
- frog
- добромет
Почти needless to say, но някакъв, чието лице дори не погледнах, докато чаках пред магазин, ми подаде много тъничко и мънинкичко грозно книжленце. Религиозно, естествено. Сега го разгърнах и ако преди това не съм била убедена, че директно ще замине за рециклиране, ето сега съм! Защото,след като напишат запетая,не слагат интервал! В повечето случаи си спестяват интервали, но някъде май си ги и измислят . А на корицата има дори несъществуващ предлог, така че... Off with you.
Трябва да реша какво да правя с цяла подобна агитационна книга, която беше оставена за всеки апартамент... Хм Принципно бих могла да си я оставя за някакво събитие лично да я горя но най-добре да я дам за рециклиране и да се отърва по-скоро.
ХАХАХА!!! Другият вариант е (не тоалетна хартия!) да я ползвам за уплътняване на чупливи неща в пратка... само към себе си ХУБАВА ОБЕМНА ХАРТИЯ Прозира не само от себе си, но и от съседен лист.
Още един вариант - да изрязвам късметчета, но за целта трябва да я чета - отпада.
За оригами не знам дали става. Грозно е.
Ако брошурката е с шрифт, типичен за някои по-стари библии, то книгата е с нещо като Arial, т.е. абсурд да чета тия адвентистки ш-ни. И са ползвали горни въвеждащи кавички навсякъде освен на първата възможна страница. И малко тире.
Единствено мога да направя 4-5 разделителя от корицата.
Трябва да реша какво да правя с цяла подобна агитационна книга, която беше оставена за всеки апартамент... Хм Принципно бих могла да си я оставя за някакво събитие лично да я горя но най-добре да я дам за рециклиране и да се отърва по-скоро.
ХАХАХА!!! Другият вариант е (не тоалетна хартия!) да я ползвам за уплътняване на чупливи неща в пратка... само към себе си ХУБАВА ОБЕМНА ХАРТИЯ Прозира не само от себе си, но и от съседен лист.
Още един вариант - да изрязвам късметчета, но за целта трябва да я чета - отпада.
За оригами не знам дали става. Грозно е.
Ако брошурката е с шрифт, типичен за някои по-стари библии, то книгата е с нещо като Arial, т.е. абсурд да чета тия адвентистки ш-ни. И са ползвали горни въвеждащи кавички навсякъде освен на първата възможна страница. И малко тире.
Единствено мога да направя 4-5 разделителя от корицата.
- frog
- добромет
Speaking of...
Какво има на стр. 16 в Куфара на Християн:
И любимото ми "освен"!Донеси всички дрехи, които не използваш в обособената зона в мола,
освен дрехи, обувки и аксесоари (колани, шалове) може ли да се носят?
- frog
- добромет
Бясна съм. Просто съм бясна.
За мен трагедия е да се пише неграмотно. Трагедия е насред цяла изписана статия да цъфне това.
Просото е ценна култура, през която не е никак добре да се кара.
Сигурно е трагедия, да. Макар че от това изречение не се разбира точно какво се е случило. И кой е припаднал.Трагедия е часове след като се родиш, баща ти да влезе в ареста, защото е бил лекарката, която те е изродила до припадък.
За мен трагедия е да се пише неграмотно. Трагедия е насред цяла изписана статия да цъфне това.
Просото е ценна култура, през която не е никак добре да се кара.
- Кал
- Първопроходец
По повод на свободния български словоред, особено в поезията – ха сега, деца, кажете има ли запетайка в следната фраза:
(Жокер: Пред „че“ твърдо няма.)–но зная нещо наобратно че те връща
- frog
- добромет
Преди "нещо".Кал wrote:ха сега, деца, кажете има ли запетайка в следната фраза:но зная нещо наобратно че те връща
„Бесовете ви чувам“ ~ Jane Eyre Grisel. I refuse to be there for you when you need me.
- frog
- добромет
https://kaksepishe.com/dronove - Дронове или дрони
б) В книгата на Андро е точно обратното, защото си има причини... ама взе че се отказа от тях в името на... статуквото.
в) Е това вече е наистина срамен аргумент! Дай да говорим като медиите... Човек трябва да е в крак с времето, но не точно с медиите!!!
а) Изказване несъстоятелно освен ако не е взела "обратния" речник на българския език и е броила думи. Това е речник, който е подреден според завършека на думите.Правописът на това съществително име и формата му за мн.ч. не са нормирани. Съветваме ви да пишете дронове – по следните причини:
а) повечето едносрични съществителни имена от мъжки род в българския език образуват мн.ч. с окончание -ове;
б) употребява се по-често от дрони;
в) предпочита се от медиите.
б) В книгата на Андро е точно обратното, защото си има причини... ама взе че се отказа от тях в името на... статуквото.
в) Е това вече е наистина срамен аргумент! Дай да говорим като медиите... Човек трябва да е в крак с времето, но не точно с медиите!!!
- frog
- добромет
I'll always be mad when I have to.
Когато видя това, wtf, си заврете някъде смисловите паузи, нерегламентирано поставени пред сравняващото "като", МОЛЯ ВИ!!!
Децата учим да пишат!
Поради тази причина,
Ну. У меня ответ ^_^
Децата учим да пишат!
Поради тази причина,
Кавички:Здравей, Мая!
Бих искала 2 комплекта карти.
Аз съм Христина от Човешката библиотека. Моля с Калин или някой друг, ако той няма възможност, задължително да коригирате и картите. Те също съдържат текст, както книгите , и има подхлъзващи моменти с пунктуацията. (Принципно може и с мен, но имам задачи за довършване.)
Благодаря!
Spoiler
Разбира се, че няма да пусна картите без корекция от Калин!
За сега все още се опитвам да събера достатъчно желаещи да ги купят, защото за да ги издам ще трябва да тегля кредит и искам да съм спокойна, че ще мога да го изплатя
Когато съм сигурна, че ще пусна картите в печат ще се свържа с Калин!
Мерси за подкрепата!!!
Поздрави и усмихнат и слънчев ден!
- frog
- добромет
Аз и моето "хоби" да чета обяви за работа
Човек трябва да се грижи за чистотата! Написах писмо на Скапто (https://skapto.bg/bg/home/), защото не издържам вече!!! Първо е писмото, после цитирам повода и причината:
За Краси Кирчев става дума. Не че ми е авер. viewtopic.php?p=28454#p28454
Да бях написала "най-бургерни чувства". По-прилагателно ми звучи.
Текст в "джобса", който можете да видите и тук https://www.jobs.bg/company/184361:
____________________Здравейте!
От няколко месеца ви следя обявите за работа и е време да ви пиша, понеже в обявлението за пекар(ка) има някои смущаващи неща от гледна точка на езикова култура. Занимавала съм се с чешка филология, което за добро или ЛОШО се учи заедно с българска филология, но още в V-VII клас съм се научила да следя за правилно изписване. От VIII клас досега по този въпрос нищо ново не съм научила нито в училище, нито в университета.
"никак не перфектен и уникален" според вас какво значи? За да означава това, което бихте искали, и за да може да ви върши работа, е необходимо да се поиграе малко с препинателни знаци за разграничаване на "не перфектен" и "уникален". Съюзът "и" също не е най-добрият избор в случая.
Има някакво J в текста, излишни или липсващи интервали, а тия странни многоточия са доста объркващи. Някой ми беше казал, че в англоезичната литература (прекалените) многоточия сигнализират за умствена изостаналост на литературния герой. Това не знам дали е така, аз обичам многоточията, но точно в обява за работа на точно тези места в текста са ми непонятни.
Не на последно място, "ПЕКАР / КА" дава следните два варианта: "пекар" и "ка".
Всичко това ви пращам с най-бургерски чувства, макар че не съм много по месото и опушването. Пиша ви и понеже дори заведение за хранене трябва да е безупречно в езиковата си култура – в днешно време масово се пише все по-неграмотно. Определено ме усмихвате, като ви чета обявите, но ме и разочаровате.
Кафе не знам дали предлагате, аз съм начинаещ любител барист, на когото много му липсва хубавата кафемашина, за да радва хората, но на този адрес можете да ми пращате ваши служебни текстове, които да коригирам.
А мераците на един авер да победи в надпреварата с поглъщането на грамадния бургер доста ме притесняват. Засега е жив, може би не е успял
Поздрави и успех с набирането на нови колеги!
Христина
За Краси Кирчев става дума. Не че ми е авер. viewtopic.php?p=28454#p28454
Да бях написала "най-бургерни чувства". По-прилагателно ми звучи.
Текст в "джобса", който можете да видите и тук https://www.jobs.bg/company/184361:
ПЕКАР / КА
Кои сме ние?
От 2013 в СКАПТО творим. Творим необикновени бургери, направени на момента.
Всеки един от тях е направен на ръка, никак не перфектен и уникален...какъвто е всеки един от нас, хората.
За да творим необикновени бургери, следваме няколко принципа:
- Подбираме телешкото си месо от малки ферми и никога не го замразяваме!
- Приготвяме картофките всеки ден. На ръка. С други думи, ползваме истински картофи J
- И сами измисляме и приготваме сосовете и подправките си.
Защото крайната ни цел е да усмихваме. Да доставяме щастие. По нашия си начин.
Затова в СКАПТО не очаквай да се сблъскаш с обикновени неща.
Със скучни неща.
Какво точно ще правите при нас?
Ще бъдете част от подготовката и магията на приготвяне и изпичане на нашите класически
брьош питки , които правят бургерите ни толкова вкусни.
Разполагаме с цех в кв.Слатина оборудван с всички необходими машини за приготвянето на качестени питки. Задълженията включват работа с тестобъркачка, втасвател , конвектомат.
Квалификации ,които търсим....
Предишен опит ,като пекар/хлебар и опит при приготвянето на различни тестени изделия...
Средно образование..........
Възможност за нощни смени.......
Още ли сте с нас?Супер!
Като част от SKAPTO екипа може да очаквате:
-Пари , разбира се
-Безплатна карта за фитнес
-Неограничен брой бургери и приятели