Не-културни събития

Here be unicorns. И музика и филми, вдъхновени от човешките ни книги. И всичко, дето ви е на сърце, ама не може да се побере в ^такива^ тесни теми...
Post Reply
frog
добромет
Has thanked: 28 times
Been thanked: 856 times

Re: Не-културни събития

Post by frog »

Тъ-дъъън! 9 мои авокади пак ще помагат на кучета и котки! + една теменужка и разни работи.
Събитието е от утре до неделя включително ;)

кв. Редута, ул. Попова шапка 44А - мястото е бутик "Златина Gold".
11-20 ч., 28-30.Х.2016 г.

https://www.facebook.com/events/653835284791430/

https://www.facebook.com/darijivot - Кауза Дари живот помага на кучета, спасени от улицата. Не просто спасени, а лекувани и обгрижвани. Понякога буквално спасени от смърт. С лични и дарителски средства.
Скъпи приятели, на този благотворителен базар ще се събират средства не само за животинките на Краси, но и за спасените от Златина Антонова кучета. Вещите ще бъдат обозначени, така че ще знаете средствата от тях в помощ на кои животинки отиват. При Краси както знаете има над 100 кучета и около 40 котки. Кучетата на Златина са 4. Всичките са спасени от улицата. Рич чийто албум можете да видите тук: https://goo.gl/6DWV1V ,Рики който е сляп, Кари на която е необходима кастрация и Марта спасена на скоро. Бъдете с нас и този път нека помогнем кой с колкото и с каквото може.
Краси очевидно е организирала собствен приют. Лошото е, че хората около нея не само че не помагат, ами ѝ пускат още кучета, понеже явно си няма достатъчно.
frog
добромет

Post by frog »

Стана ми супер смешно, като видях тая снимка:
Spoiler
Image
21-24 ноември, 10-18 ч., ректорат СУ
Uneco Eco club представя:

"РАЗДЕЛЯЙ И ЖИВЕЙ"
част от европейската седмица за намаляване на отпадъците

В този забързан свят понякога е хубаво да спрем и да се замислим. От къде идваме и накъде отиваме? Каква следа оставяме?

В седмицата, посветена на намаляването на отпадъци, ще обърнем внимание на цикъла, в който всеки един от нас участва - цикъла на отпадъците. Ще проследим пътя на отпадъка, и ще видим къде системата се чупи. И какво може да направи всеки от нас за да я закърпи.

Заедно ще потърсим отговор на следните въпроси:
- Защо е важно разделното събиране?
- Как се случва рециклирането в България?
- Какво е това нулеви отпадъци?
- Къде е твоето място в системата?

Ползваме фоайето на първия етаж на северното крило, където ще имаме възможността да се срещнем, да споделим опита си, да предложите идеи, да задавате въпроси, да творите и да оставите своята следа.
Освен това сме извикали на помощ приятелите ни от Za Zemiata, както и половин дузина артисти и музиканти, които, както винаги, ще помогнат за лекото и лесно смилане на информацията.

Чакаме ви! - от понеделник до четвъртък, между 10 и 18ч.

За UNECO:
Юнеко е неформална група от приятели, а също и
еко клубът на Софийски Университет "Свети Климент Охридски".
Любовта към природата ни събира и ни подтиква към действия. Защото знаем, че промяната започва от нас!
Юнеко е отворена платформа, в която намираме подкрепа за идеите си, развиваме уменията си, учим се и растем заЕдно. Развиваме връзката си с природата и връзките помежду си. И всеки е добре дошъл!

Повече за нас:
- сайт -
Сайт?
Свържи се с нас тук или на
uneco.su въ gmail.com

Събитието се организира с подкрепата на:
Софийски университет, Екопак, За Земята
Люба
Has thanked: 540 times
Been thanked: 704 times

Post by Люба »

Школа по орнитология и природозащита
Лекция 6 [22.11.2016 г.]
Видове птици от разредите Пеликаноподобни (2-ра част), Щъркелоподобни, Фламингоподобни и Ястребоподобни (1-ва част)

С над 420 вида птици, установени до момента в страната, България е сред най-богатите в орнитологично отношение страни в Европа. Всички желаещи да разширят своите познания върху птиците са добре дошли на лекциите на Българската орнитологическа централа.
Школата по орнитология и природозащита е безплатна.

Лекциите се провеждат всеки вторник от 18:30 ч., а дължината им е 60-90 мин., в зависимост от конкретната разглеждана тема.

Школата се провежда в заседателната зала на НПМ-БАН в София, бул. Цар Освободител 1 (обща сграда на База-2 на Института по биоразнообразие и екосистемни изследвания при БАН с Националния природонаучен музей, вход откъм Руската църква).

Лекциите са онагледени с помощта на съвременни аудио-визуални средства, организират се и екскурзии сред природата.
Ако сте пропуснали някоя лекция не се колебайте и посетете следващите.

Школата дава възможност за професионална ориентация на учениците и студентите.

Лекционният курс се води от доц., д-р Борис Николов.
Люба

Post by Люба »

Коледно издание на SoBAZAAR на 3-ти и 4-ти декември 2016 г. - за седми път SOHO събира ценителите на функционални и красиви дизайнерски продукти с техните автори - София, ул. "Искър" 4

В рамките на първия декемврийски уикенд домакините от SOHO отново ще поднесат балансирана селекция от внимателно подбрани автори на лимитирани серии интериорни дизайнерски продукти, дамска, мъжка и детска мода, играчки, книги, козметика, бижута и други аксесоари, гарнирани с кулинарни изкушения. SoBAZAAR е създаден за хора, които ги е грижа какво използват и държат нещата около тях да не са просто неодухотворени предмети, ами освен функционалност да носят и радост за душата. По-скоро концептуален “pop-up магазин”, отколкото базар, събитието дава платформа за изява на талантливи автори и производители на стойностни продукти и вдъхновява колаборации между тях.

Организацията почива на 6 предходни издания и става все по-впечатляваща със своя размах. В  резултат  цялата триетажна къща на ул. "Искър" 4 ще бъде изпълнена с 47  участници, над една трета от които се появяват за първи път и повечето са с нови колекции с дебют на събитието. Друго нововъведение е “зонирането” на различните пространства. На първия етаж ще ви посрещнат ръчно изработени мебели и предмети за дома сред нестандартни цветя и дамска мода, която дефилира по най-големите световни подиуми. До тях ще има цяла зала, напълно посветена на мъжете (нещо, което досега не е било постигано). Вторият етаж ще е изпълнен с кулинарните изкушения - такива, които да наситят сетивата на момента, но също така и подходящи за изненада на любими същества. Третият етаж е посветен поравно на дамите и децата съответно с фини бижута, био козметика и предмети за дома в скандинавски стил и играчки, аксесоари и дрехи за малчугани, разделени от книгите на 2 издателства, които носят послания както за малки, така и за големи.

Участниците са: Street Chefs | Zhana Yordanova | CONCEPT/ceramic studio/ | Tochka & Tochka | Studio Object | PLIK | LampiONstudio | Arya Sense | Emilia Emileva | ИВАН АСЕН 22 - концептуална дизайнерска платформа | NEA | Crupon | OurHood | BRADABRAT | The Socks | БОР | brocode wear | Spizing | Chilli Hills Farm | Drekka | Cakey Bakey | Roobar - Organic 100% Raw + Superfoods | KANAAL | Гайо Шоколад - Gaillot Chocolate | Chez Fefe macarons & cafe | Издателство "Точицa” | Nenekidz | ARCHABITS | Cardbunny | PlanToys Bulgaria | Репичка | бебеshore | tin tin | Бяла лодка/lodkata.com | ИК Жанет 45 | I/tems | ARTEFAKTI | Simeon Shomov Jewerelly | Evgeniya Tsancova Jewelery | yana tankovska design | Victor Pavlov Jewelleryl | Mypompom.eu | ДРЪВкулки | Stampa | Nuagehome | Jelanié | Handmaids Cosmetic.
frog
добромет

Post by frog »

17 декември, събота, 10-19 ч. в мол "Сердика", ниво -1 - благотворителен базар за не знам защо все неродени ми иде да ги нарека недоносени бебета - такива като мен. Друго обяснение за 1,600-1,700 г нямам.

На страницата на събитието има представяне на участниците. Аз смятах да правя някоя и друга гривна от чаени конци, но като видях участниците... къде да се бутам.

Имат календари по 10 лв., но се надявам нещо друго да си харесам и да ми е по джоба.
frog
добромет

Post by frog »

Знаех си, че пропускам нещо! Например обявяването на дългоочаквания благотворителен базар на "На ТИ с Природата"!
Очакваме ви от 17 до 24.12. от 11 до 19 часа на адрес: ул. „Иван Вазов“ 15
Централа на нещо е, не помня на какво.
На базара ще намерите:
- изненадващо разнообразие от подаръци,
- полезни вещи, книги, играчки,
- ръчно изработени красоти и украса,
- сладки и солени лакомства и много други.
Със специален щанд ни гостуват и нашите приятели от Friends for Animals.
Ако желаете, можете да донесете и дарите за каузата запазени вещи, които биха зарадвали някого.
Това, което не успеем да продадем на базара и е подходящо, ще дарим на нуждаещи се семейства.

Средствата, събрани от събитието, ще бъдат използвани в помощ на животни в беда и за разходи, свързани с правна защита на правата на животните.

Подробности за дейността ни можете да научите на http://iwns.org
Учудва ме, че няма да правят онлайн базар с останалото, поне предната година така щяха да правят, но сигурно са се отказали.
Сладките и соленките са много хубави! С домашни продукти.

И на двата базара ще се постарая да отида съвсем рано, за да не ме размине някой ^_^
На тоя за животните също ще има календар и обещава да е хубав.
frog
добромет

Post by frog »

19-23.ХІІ., 12-21 ч., магазин "Метро" Бургас - благотворителен базар за Александра Кръстянина - бебе, което се нуждае от операция на краче(тата), за да може да ходи.
frog
добромет

Post by frog »

Мъничкият Дилян, бебето, чиято благотворителна група във fb от близо една година "неуморно" събира пари първо за него, а след това за други болни хора, когато е станало ясно, че не може да бъде спасен, днес е... ами... тялото му се е предало. На туморите. Огромните. Около органите.
Майка му се молеше да няма болка. Просто да си угасне. Но... преди дни сподели, че последно преди месец (и половина) се бил усмихнал.

Не знам какво да кажа.
- срок 25 февруари https://timeheroes.org/bg/icantoo/marte ... uzhdi-2017
Ще се класирам с едно нещо за първата. За втората ще ми е зор, но поне нещо ще успея. С моите сърцевини от чаени конци. Не знам защо тия гривни вече ги правя изключително бавно.
frog
добромет

Post by frog »

Събитие като от първия ми post на тази страница: благотворителен базар за кучета и малко котки.
20-22 януари, 11-20 ч.
кв. Редута, ул. Попова шапка 44А - мястото е бутик "Златина Gold"
Изчерпах се на артикули, но ще пробвам студенобезопасно да занеса 2 х симпатични малки растения.
Човек може да си поръча неща - https://www.facebook.com/events/1896116 ... discussion.
Всъщност имам нови тривки жаба и Дядо Коледа, някой ако иска... :|
На 28 и 29.01.2017 г. ще бъде проведен благотворителен базар за малката Александра Кръстянина. Тя се роди с фибуларна хемимелия на дясното краче - пълна липса на малък пищял и скъсен крак с деформирани глезен и стъпало. За нейното лечение са нужни 250 000 долара. DMS ALEXANDRA 17777. Базарът ще бъде проведен в Пловдив, ж.к Тракия в магазин МЕТРО. Ще има книжки, играчки, подаръци, мартенички.
Пише от 7 до 19 ч., но не гарантирам, че това ще са часовете. https://www.facebook.com/events/1994453 ... _tab=about
frog
добромет

Re: Културни събития

Post by frog »

Васко # wrote:Здравейте, Приятели!
Пиша тези тревожни думи с усилие, което ми е нужно да преодолея срам, неудобство и пр. задръжки, защото става въпрос за спешна нужда от операция на нашият басист Смилен М-р Сми. Много по-лесно е когато свирим благотворително за болно дете... пострадал моторист и пр., но когато става въпрос за един от нас, е много деликатно, но какво пък, нали в трудните моменти се броят истинските приятели. От доста време човекът е атакуван от коварно износване на става и се налага спешна операция. Сумата е около 5000 лв. и срокът е около месец. С бандата решихме единодушно да се опитаме да помогнем за набирането на сумата, като обявим следващия ни концерт благотворителен в полза на Мистър Сми. И така каним ви на БЛАГОТВОРИТЕЛЕН КОНЦЕРТ, 4-ТИ ФЕВРУАРИ, 22.00 ч., СТУДИО 5 НДК. Мястото се намира от към паркинга на НДК. Билетът ще струва минимум 30 лв., ще се продава и сборен албум на същата цена. Надявам се да сте в настроение и да откликнете на тази покана. Предварително благодаря от името на цялата банда.
Васко Кръпката
Към 21 ч. тази вечер Васко # wrote:Йес!!! 2100 лв. за едно денонощие! Събра се достойна част от нужните пари, за което искам да напиша ГОЛЯМО БЛАГОДАРЯ на всички, които откликнаха... от цяла България и по Света... но всъщност най-хубавото в цялата история са прекрасните думи, готовността на всички ВАС (въпреки проблемите и недоимъка), отзивчивостта, загрижеността на знайни и незнайни приятели на нашата музика!!! И колкото и да е важен басът за оркестъра, толкова е важно ПРИЯТЕЛСТВОТО! Благодаря ви, Приятели!!! Борбата продължава!!!
Първо да кажа, че не мога да отида на този концерт при билет минимум 30 лв. Съответно ще трябва да си стоя вкъщи и да мисля колко от парите ми за Ивалена да пратя за басиста. Ще следя информацията до 4 февруари и ще реша в движение. Надявам се да не се наложи да деля от парите ми за Ивалена, щото бая трудно ги събирам.
Spoiler
И не е като да не ми трябват на мен.
frog
добромет

Post by frog »

Васко # wrote:"Нямам думи...развълнуван съм...не знам какво да кажа..." Това каза М-р Сми като се чухме току що.Освен това каза, че в сметката са събрани 3120 лв., което е достатъчно за сега, скъпи приятели!!!Приключваме с даренията, скривам сметката....този път и аз нямам думи!!! За денонощие и половина събрахме толкова пари!!!! От тук нататък ще се справим, надявам се с приходите от концерта ни на 4ти февруари в Студио 5. и разбира се със собствени сили. И пак СЪРДЕЧНО БЛАГОДАРЯ НА ВСИЧКИ ВАС !!!Това ни е и духовна и морална...и музикална награда !!!
Ами ха дано. Остават 1880 лв./30 лв. билет = ... 62, 6 човека, в период. Долу-горе нормалната вместимост на Студио 5. Ами кофти решение да се спре с предварителните дарения. Да видим колко човека ще отидат на 30+ лв....
frog
добромет

Post by frog »

Винаги съм знаел, че "Съединението прави силата!", ама сега се убедих наистина .Като сме заедно сме силни!!! Мисията "Приятел в нужда се познава" може да се похвали с изключителен успех. Сумата 5000 лв. (и малко отгоре) е събрана, въпреки, че скрихме банковата сметка още завчера.... Благодаря на всичики и МОЛЯ НЕ ПРАЩАЙТЕ ПОВЕЧЕ!!!! Адски неудобно се чувства М-р Сми, не може да спи ... и аз също...то в дългите зимни нощи освен да дрънкам с китарата некви нови парчета....А концертът в събота в Студио 5 ще бъде с нормален вход от 10 лв. Вие си елате на концерта...ще се разцепим яко!!! Не мога да намеря думи за благодарност на всички вас, просто не мога...ще оставя песните да говорят вместо нас!!!С много обич, приятелство и признателност, Васко Кръпката , Смилен Славщенски - М-р Сми, Краси Табаков, Емил Тасев-Телескопа , ВИНАГИ ВАШИ Подуене Блус Бенд!!!

;) Парите ми за Ивалена - непокътнати. Билет - нормален :D
frog
добромет

Post by frog »

На 04 и 05.02.2017 г. ще бъде проведен благотворителен базар за малката Александра Кръстянина - в София в сградата на Mall of Sofia на бул. Ал. Стамболийски. Ще бъде разположен на мостчето пред магазин Хиполенд. Ще има книжки, играчки, подаръци, мартенички.
Засега ще допринеса с една книга, музикални дискове от Люба и о, :twisted: тривка жаба.

https://www.facebook.com/events/1121661261278213
frog
добромет

Post by frog »

Отново благотворително за малката Александра - 11 и 12 февруари, базар в магазин Метро на Цариградско шосе.

А Чешкият център има отчайваща нужда от старите ви чисти чорапи!
Чешкият център обявява кампания за събиране на чорапи и чорапчета.

През месец февруари ще ни гостува Галина Миклинова - майката на чешкия бестселър „Чифтояди“ (Lichožrouti), която ще представи своя изложба илюстрации при нас и ще организира детски уъркшоп. Именно за уъркшопа се нуждаем от голямо количество чорапи, които може да са останали поединично (най-вероятно заради чифтоядите), да са скъсани, овехтели, но задължително чисти.

Може да предавате чорапите в Чешкия център. Телефон за информация: 0886156172.
Мислех, че ще са ги затрупали, пък то...
Има ли достатъчно чорапи за инициативата с Галина Миклинова? Имате ли нужда от още?
Нямаме много чорапи, необходими са още и още ;) Дори обмисляме входът за детската работилница да е минимум десет чорапа под мишница ;)
Радваме се на всеки новодошъл чорап в коша ни за пране. Ако имате такива, с удоволствие ще ги приемем.
Хм. А голямо количество по-мрачни чорапи как ви се струва или да търся по-пъстрички? ;)
Приемаме всичко. Мрачните чорапи ще бъдат за пълнеж ;)
frog
добромет

Post by frog »

Аз тази седмица ще нося чорапи, а работилницата е на 16 февруари от 18 ч. в Чешкия център.
http://sofia.czechcentres.cz/news/ponok ... miklnovou1
Значи сигурно и другата седмица могат да се носят чорапи до 17 ч.
Люба

Post by Люба »

Българска фондация Биоразнообразие
Курс „Опазване на биоразнообразието“

Тази седмица на гости ще ни е един прекрасен млад изследовател, художник-анималист и приключенец - Яна Николова. Тя ще ни разкаже за далечния Изток и особеностите на тамошния живот и биоразнообразие. Ще ни потопи в разнообразните миризми, носещи се из лепкавия въздух на пазара Чутачак в Бангкок. Ще ни сподели предизвикателствата в опазването на природата и начините, чрез които хората се опитват да продължат живота си след невиждано от 30 години насам наводнение на тайландските острови Самуи и Панган. За животът горещ, разнообразен и далечен ще си говорим!
Темата:

„През Макао до Тайланд и назад: един разказ за биоразнообразие, чай, храмове и природни стихии.“

01.03 (сряда), 2017 г. от 18:30 ч., в зала 163, в Биологическия факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“
frog
добромет

Post by frog »

Изкачване на връх Стража в защита на трънската природа
12 март - 10:30-16 ч.
Уникалната природа в община Трън е застрашена от проект за мащабен златодобив в планините Руй и Ерулска. Ако желате да се насладите на невероятната и все още непокътната природа на Краището и да подкрепите борбата за запазване на това райско кътче, заповядайте на 12 март 2017 г. в центъра на с. Лялинци.
Групата тръгва към върха в 10.30 ч. Парамунската планина /Стража/ е една от 39-те български планини, а от първенеца й, висок 1389 м , се открива чудесна панорамна гледка във всички посоки. При хубаво време се виждат над 30 български и сръбски планини, включително Рила и Пирин. От връха се добива най-ясна представа за проекта за златодобив. Той е разположен на около 3.5 км по въздух от проектоконцесионната площ.
Сред нашите съмишленици на изкачването на Стража ще бъдат алпинистът Боян Петров, председателят на Българската асоциация за алтернативен туризъм Любомир Попйорданов, планинският водач и управител на туроператор "ТРЕКИНГ" ООД Евгений Динчев, много трънчани и наши приятели.
Сдружение „Трън”
Който ще идва, да ми пише, за да пробвам да преброя коли.
Имало за 6 лв. автобуси до Трън от автогара София Запад/Овча купел, но спирали на разклона към селото (4 км до центъра му).
Кал
Първопроходец
Has thanked: 3103 times
Been thanked: 2531 times

Post by Кал »

„За Земята“ имат нужда от дарения за следващото почистване в планините:
Подкрепете Чистене 2017 в НП Централен Балкан и ПП Българка

С настоящия призив ви молим да подкрепите реализацията на тазгодишната акция. От 2011 година кампанията се финансира с дарения и материална подкрепа от широк кръг приятели и съмишленици и от За Земята искаме това да се превърне в традиция.

Ето груба разбивка на основните разходи за едно почистване:
Храна – 2500 лв.
Транспорт – 500 лв.
Чували, ръкавици – 300 лв.
Други разходи – 200 лв.

И така трябва да съберем 3500 лева, ЗА ДА СЕ СЛУЧИ Чистене 2017!

Можете да получите хромирано канче (направено в България) с логото на За Земята и с логото на кампанията Умна раница или тениска, торбичка или плакат от конкурса "Скрития живот на вещите" срещу дарение по ваша преценка (започваме от 10 лева), което също отива за Чистене 2017. Всеки принос е от полза!

Как да дарите?

- По банков път (молим, посочете като основание за трансфера „Дарение за Почистване“ и ни оставете телефон или имейл за връзка)

- Чрез e-pay

- Лично в офиса на За Земята

- чрез апела ни в Платформата.бг

С благодарност!
Земляните
(Този сайт Платфорфмата.бг изглежда интересен... Напомня ми на ZaBulgaria.org.)
Люба

Post by Люба »

https://www.facebook.com/events/1729825720649874/

СДП "Балкани" организира събитие в подкрепа на сваните

19 юни 2017 - 19:30-22 ч. - езерото с лилиите в Борисова градина, София

Кавказките върхове слизат в Борисовата градина. Сваните, жителите на района Сванетия в Грузия, имат нужда от вашата помощ, за да запазят своята природа, култура и традиции. Високите планини и недокоснатите реки са под заплаха от строителство на огромни язовири, финансирани от международни банки.
Грузинската вечер в парка ще промотира и набира средства за фестивала We Are Svaneti (15-17 юли 2017): https://www.wearesvaneti.org/we-are-sva ... ival-2017/
Заповядайте на фестивала, а преди това на 19 юни в Борисовата градина (Езерото с лилиите). Ще може да се насладите на грузински вина, коняк, сирене и чурчхела.
Програма:
- 19:30 представяне на Сванетия и проблемите с мегапроектите (Сдружение за дива природа Балкани)
- 20:00 музика от Сванетия и джаз музика на живо с Петър Георгиев (китара) от албума му Inspirations. Петър ще е гост и на фестивала, а музиката му е вдъхновена от планините по света, които е посетил - Алпи, Анди, Хималаи, Кавказ...
- 21:00 документални филми за Грузия, Монголия и други държави, които трябва да избират посоката на своето развитие (За Земята).
Вход свободен, но срещу консумация ще се събират даренията за организационни разходи за фестивала.
Кал
Първопроходец

Post by Кал »

Конкурсът „Дърво с корен“ расте ли расте... :)
ВКЛЮЧЕТЕ СЕ В КОНКУРСА "ДЪРВО С КОРЕН 2017" ДО 31 ЮЛИ

Познавате ли забележително дърво? Дърво, което остава в спомените, което събира хората и за него се разказват легенди? Или може би имате любимо дърво - което сте посадили сами или на което е била вързана люлката ви в детството? Дърво, което е необичайно, интересно или с интересна история? Разкажете ни за него!

Включете се в конкурса "Дърво с корен 2017" до 31 юли 2017 г. Как да го направите и на какви условия трябва да отговаря номинацията - вижте тук.

Тази година в конкурса има две допълнителни категории:

- "Млад природолюбител", за деца от 6- до 14-годишна възраст;
- "Вековните дървета говорят", за всички дървета над 100 години.

В конкурса могат да участват всички, без възрастови ограничения. Номинациите могат да бъдат както индивидуални, така и групови - на цял клас, клуб, училище, детска градина. Дървото победител ще представи България в международния конкурс "Европейско дърво на годината 2018".

Очакваме вашите разкази за любими и забележителни дървета!

За допълнителна информация:

Александра Георгиева
alexandrageorgieva -в- bepf-bg.org
frog
добромет

Post by frog »

Скъпи приятели,

На ​​26-и август 2017 г.​​ Фондация „Наука за природата“ и Институтът по биоразнообразие и екосистемни изследвания (ИБЕИ) – БАН, ви канят на „НОЩТА НА ПРИЛЕПИТЕ“. Събитието ще се проведе в две части – теоритична и практическа.

​​От 12:00 ч. в заседателната зала на ИБЕИ на ул. Юрий Гагарин 2​​ в София ще се изнесат 2 лекции. Първата ще е на докторант Хелиана Дундарова на тема „Филогения на мустакатите нощници (M. mystacinus morpho group) на Балканския полуостров“. В нея ще чуете за последните изследвания за произхода и еволюцията на тази група прилепи. ​​Втората презентация ще е на Вяра Крушкова от Фондация „Дивите животни“ на тема „Рехабилитация на прилепи и хора – истории от кухнята“, където ще разберете за усилията и ентусиазма на група хора за спасяването на прилепите, живеещи около нас.

Практическата част от събитието ще се проведе извън София в пещера „Режишка“ (с. Лакатник), където колегите Стоян Горанов и Димитър Рагьов ще проведат обучение на тема „Наблюдение и улов на прилепи в пещери за целите на тяхното изследване и опазване“. Обучението започва в 20:00 ч. и ще продължи до полунощ. След това се планира лагерен огън и спане на палатки с разговори за прилепни приключения!
Заповядайте да се запознаете с тайния живот на прилепите и работата по тяхното проучване и защита.

НОЩТА НА ПРИЛЕПИТЕ е международна инициатива на „UNEP/EUROBATS – Съглашение за опазването на европейските популации на прилепи“ от 1997 г, която се провежда в повече от 30 страни. Тя цели информиране на широката общественост за начина на живот на прилепите и техните нужди.

Повече информация за събитието и организацията му – на телефон 0877764110 и email: info въ sciencefornature.org

Фондация „Наука за природата“
Spoiler
"Прекрасен" сайт, а?!... http://sciencefornature.org
Моля някой да запише Вяра, защото аз не мога да отида.
Кал
Първопроходец

Post by Кал »

frog wrote:Моля някой да запише Вяра, защото аз не мога да отида.
Ауу... аз май ще съм в Пд, на семеен РД, точно тогава. :( :( :(

Присъединявам се към молбата на Хрис. (Ако случ съм в Сф, ще я запиша аз, разбира се. И не само ще я запиша... :mrgreen: )
Люба

Post by Люба »

http://www.righttoknowday.net/news/2017 ... vrychvane/

Подкрепете ПДИ за провеждането на церемонията по връчване на награди за Международния ден на правото да знам на 28 септември 2017
09.08.2017 г.
Програма Достъп до Информация стартира кампания за набиране на средства по повод Международния ден на правото да знам 28 септември.
Всеки може да подкрепи каузата на достъпа до информация в България, като ни помогне да съберем необходимата за провеждането на церемонията по връчване на награди сума в платформата Indiegogo до 14 септември 2017.

Денят на правото да знам бе създаден на конференция в България през 2002 г. и оттогава се отбелязва от хиляди застъпници за свобода на информацията по света.

28 септември бе признат за Международен ден на всеобщия достъп до информация от ЮНЕСКО през 2015, а тази година ще бъде отбелязан и от Европейската комисия.

Вече 15 години ПДИ организира и провежда церемония по връчване на награди на 28 септември в България. Отличаваме граждани, неправителствени организации и журналисти, както и институции, с принос към свободния достъп до информация. Порицаваме изоставащите институции в прозрачността.
Събитието се превърна в най-силното средство в кампанията за насърчаване на упражняването на правото на информация и застъпничество за повече прозрачност и отчетност в управлението.
ПДИ вече 20 години наблюдава състоянието на достъпа до информация, предоставя безплатна правна помощ в случаи на търсене на обществена информация, подкрепя журналистически разследвания по обществено значими теми, провежда обучения и разяснителни кампании за правото на достъп до информация.

Вашата подкрепа за провеждането на Петнадесетата Церемония по връчване на награди за деня на правото да знам на 28 септември 2017 е важна за нас!

Може да ни подкрепите с фиксирана сума от 50 USD, 100 USD, 200 USD или с избрана от вас сума като натиснете бутона от връзката в началото на това съобщение
Системата позволява даряване на малки суми от дебитна/кредитна карта.

Страницата на кампанията на ПДИ за набиране на средства е: https://igg.me/at/irtkd2017-Bulgaria/x.
Системата позволява да изберете името ви да не се появява публично в списъка на дарителите.
Всяка подкрепа е от значение!

Може да го направите и на нашите банкови сметки в УниKредит Булбанк
BIC: UNCRBGSF
IBAN (BGN): BG77 UNCR 7630 1022 5620 87
IBAN (EUR): BG42 UNCR 7630 1422 5974 10
IBAN (USD): BG95 UNCR 7630 1122 5918 49

Титуляр: Фондация "Програма Достъп до Информация".

Разчитаме на вашата подкрепа!
Last edited by Люба on Thu Oct 05, 2017 2:29 am, edited 2 times in total.
Reason: премествам за повече видимост + Л.: и друг път, моля и преименувай, че създава проблем другото. Благодаря!
frog
добромет

Post by frog »

Солидарно споделяне на дрехи - "чешмите с минерална вода срещу Халите"

27 август, неделя, 15-18 ч.
Донесете своите ненужни, излишни, умалели, големи и всякакви запазени дрехи и обувки. Вземете си дреха, донесена от друг и/или оставете дреха, която не ви трябва.

Без търговия, без задължителен бартер, абсолютно безплатно!
Преди това от 14 ч. не знам дали ще има солидарна вегетарианска кухня.
Люба

Post by Люба »

Двама смислени човеци са решили да направят кампания за набиране на капачки, за закупуване на кувьоз.

28 октомври 2017 - 10-13 ч. на стадион "Васил Левски" в София

https://www.facebook.com/events/131768984214383/

МНОГО хора събират пластмасови капачки!
Други още не събират, но искат да се грижат по-добре за околната среда и/или да помагат на хората в нужда.

Ние - Martina Yordanova И Lazar Radkov подновяваме кампанията на "Капачки в действие" като целта ни е следната:

=> да съберем достатъчно пари, с които да се закупи кувьоз за болница в по-малък град, която се нуждае от такъв;

=> Всяко 3то дете в България, което е било в кувьоз, получава увреждане на очите, защото наличната техника е на над 20 години. За момента проверяваме няколко по-малки болници - искаме да закупим техниката за някъде, където работят добри и съвестни специалисти, както и отговорно и съвестно ръководство на болницата. (в избора ни помагат наши приятели лекари);

=> Намерихме пункт близо до София, където ще изкупят капчките ни;

=> Намерихме и добри хора, кои да извозят с микробуси събраните капачки;

=> Идеята ни е да имаме поне акция на месец, в която всеки да носи събраните капачки в сборен пунк на паркинга с битака до Националния стадион, и от там с автобуси и коли да ги извозваме към пункта за вторични суровини до София;

=> Целта на начинанието ни е да има максимална прозрачност и затова ще докуменитраме абсолютно всичко със снимки и видео.

Правим го, защото вярваме, че България и светът като цяло могат да станат едно по-приятно за живеене място, когато всеки от нас започне да полага ежедневни усилия за това.

Очакваме ви на 28.10.2017 между 10:00 и 13:00ч. до Националния стадион.
(ще пуснем точна карта с означения, за да ни намерите по-лесно)
Кал
Първопроходец

Post by Кал »

Български хелзинкски комитет, Институт по социални дейности и практики и Национална мрежа за децата wrote:На 12 октомври, от 11 ч. пред Народен театър „Иван Вазов“ ще се съберем, за да поискаме от институциите да изпълнят ангажимента си и да реализират реформата в детското правосъдие.

Десетки хиляди деца в България плащат с настоящето и бъдещето си за липсата на ефективни действия от страна на отговорните институции. Цялото ни общество плаща последствията за това, че позволява да има „ничии деца“, които да бъдат затваряни в интернати, вместо да получават подкрепа, когато са в трудна ситуация. Ако и ти искаш да бъдеш част от промяната, присъедини се към нас в четвъртък!
Много ми се иска да присъствам, но дали ще си напасна графика...

Още от ФБ:
Всяка година над 10 000 деца в България са засегнати от 60-годишния Закон за борба срещу противообществените прояви на малолетните и непълнолетните. Той трябва да решава проблемите на деца, извършили нарушения като бягство от дома, скитничество, просия, кражба на хранителни продукти и др. Неща, за които в повечето случаи възрастните не търпят санкции. Децата, които попадат под ударите на този закон са изключително уязвими. Много от тях са били малтретирани или неглижирани, а семействата им често живеят в крайна бедност, без достъп до адекватни услуги и подкрепа.

На практика се получава така, че в България деца, които са жертви и имат нужда от помощ, са третирани като престъпници и биват допълнително наказвани за тежката си съдба. „Най-тежко провинилите се“ или тези, които не могат да разчитат на помощ от собственото си семейство и близки, биват настанявани в интернати, познати като поправителни домове. Това са затворени институции, в които децата често стават жертви на насилие, а битовите и хигиенните условия са нечовешки. На много места достъпът до образование и адекватна медицинска грижа е силно ограничен.

Вярвайки, че всеки ден без реформа в детското правосъдие е един ден по-малко детство, ние от Български хелзинкски комитет, Национална мрежа за децата - National Network for Children Bulgaria и ИСДП (SAPI) организираме кампанията “Детство без решетки”.

Тя цели:
*** Приемането на нов закон за детско правосъдие, който да замени сега действащия 60-годишен закон.

*** Закриване на интернатите, които не превъзпитават децата, а задълбочават проблемите им.

*** Създаване на специализирани детски съдилища, осигуряване на справедлив процес, достъпна и качествена правна помощ за деца.

*** Специализация на професионалистите, работещи с деца – полицаи, следователи, съдии, прокурори, социални работници и др.

*** Развитие на нови услуги и мерки, алтернативни на лишаването от свобода – програми и услуги за превенция, подкрепа и реинтеграция на децата и младите хора.
Кал
Първопроходец

Post by Кал »

Още 7 дни гласуваме за Дърво с корен

7 дни остават до 31 октомври, когато приключва гласуването за избор на любимо и на най-интересно вековно дърво в двете категории на конкурса "Дърво с корен 2017".

Всички приятели на природата могат да се запознаят с най-вълнуващите истории и дървета в конкурса, избрани от журито за участие във втория етап, който ще излъчи и участника от България в конкурса "Европейско дърво на годината" през 2018 г.
Той ще бъде избран измежду 10-те дървета в категория "Дърво с корен 2017" чрез най-много събрани гласове.

Други 3 прекрасни дървета в категория "Вековните дървета говорят" ще определят кое е най-интересното вековно дърво, отново с помощта на гласовете на разгледалите историите и посочили впечатлилото ги най-много.

Страницата за гласуване в двете категории се намира на адрес: http://bepf-bg.org/%D0%B4%D1%8A%D1%80%D ... D0%B8-2017
След като подадете глас за избрано дърво трябва да го потвърдите чрез изпратената по ел.поща връзка. Само така той ще бъде признат и отчетен.

През последните 4 дни от гласуването броят на подадените гласове ще бъде скрит, за да запазим елемента на изненада при обявяване на победителите през м. декември тази година.

Споделете с близки и приятели и помогнете да популяризираме тези прекрасни дървета и техните истории, и да изберем любимците в двете категории!
Всички те заслужават повече хора да научат за тях и да не пропускат да се отбият и ги посетят при пътуванията си сред красивите български градове и природа.

За допълнителна информация:

Любомира Колчева
bepf -в- bepf-bg.org
мобилен: 0882 620 948
Кал
Първопроходец

Post by Кал »

Здравейте, приятели и членове на СДП-БАЛКАНИ,

Вече повече от 25 години Сдружението се бори за природата на България и доброто съжителство между хората и дивите животни. В момента сме в най-тежката ситуация от създаването си през 1992 г. Неправителствените организации, които се борят за законност, са обявени за враг от управляващите партии, министърът на околната среда открито говори срещу гражданското общество, в медиите се плащат огромни пари, за да се пишат статии срещу нас, а наскоро и съдебната власт влезе в тази битка. Напоследък имаме затруднения да плащаме офиса си и да поддържаме борбата със същата активност.

Имаме нужда от вашата помощ, за да продължим напред. Взехме решение да започнем събирането на членски внос и дарения от приятели, които да отиват целево за офис разходи и юридическа помощ. Много ще се радваме да се включите.

Членският внос е 20 лв. на година, а даренията могат да са и на по-висока сума :)
Може да заплатите (като напишете "членски внос" или "дарение") по следните начини:

СИБАНК IBAN: BG97BUIB98881043731700
BIC: BUIBBGSF

или на ръка в офиса на БАЛКАНИ.

С уважение
УС на СДП-БАЛКАНИ
Аз метнах 50...
frog
добромет

Post by frog »

Семинар за етика и екологично мислене "Етичен свят: По-добро бъдеще"
4 ноември, Народно читалище "Пенчо Славейков" 1921 г., София
бул. Черни Връх 35 - https://www.google.com/maps?q=%D1%83%D0 ... l&source=g

15:00-15:15 Откриване на семинара, встъпителни думи от Ръководител "ЕТИКА" към БВО – Петя Богданова
15:15-16:00 "Капитан Планета 2017: 10 начина да замърсяваме по-малко"– лекция и дискусия с Марина Васильовска
16:00-16:45 „Илюзията на личния избор“ – лекция и дискусия с Димитър Райков
16:45-17:00 Пауза
17:00-17:45 „Етично веганство – първи стъпки“ – лекция и дискусия с Ирина Стоянова
17:45-18:30 „Диетата на децата ни – основи на личния хранителен избор“ – лекция и дискусия с Петя Богданова
18:30-19:30 „Вегетарианството като начин на живот“ – български филм за причините за вегетарианство и веганство, с автор Александра Вали

Ще има "Зелени разкази (ама наистина)".
Бесовете ви чувам“ ~ Jane Eyre Grisel. I refuse to be there for you when you need me.
Лъч
Лъч
Has thanked: 1234 times
Been thanked: 254 times

Post by Лъч »

На стоп до Финландия и обратно - разказ за пътуването ни на стоп до Финландия, престоят там и връщането ни в България. Главни участници - Лана и Лъч.

Добре сте дошли на 12-и ноември (неделя) от 18:27 ч. в ШиЗи Импро Клуб. :)

Адрес: ул. Георги С. Раковски 127, София (Влизате във входа с надпис "Славянска беседа" и веднага свивате вдясно, качвате се по стълбите и се озовавате в предДверието - вляво е входът към камерна сцена "Славянска Беседа", а вдясно е ШиЗи Импро Клуб. Тоалетната пък е зад гърба ви.)

Вход: свободен.
Post Reply

Return to “... и Вселената”