Не-културни събития

Here be unicorns. И музика и филми, вдъхновени от човешките ни книги. И всичко, дето ви е на сърце, ама не може да се побере в ^такива^ тесни теми...

Re: Не-културни събития

Postby frog » Tue Mar 09, 2021 2:34 pm

"Малко" съм под влияние на книга от '61-'62 г., която чета - "Ромео, Жулиета и мракът" от Ян Отченашек. Красиво преведена от Катя Витанова. И се чувствам малко като еврейката, която не бива да излиза от укритието. Защото почти не излизам от къщи, пометена от липсата на комуникация и от смачканата "комуникция". С 300 зора да поканиш някого на "най-хубавото греяно вино в града", с 300 зора да подариш на някого книга (първо да се сети да си каже графика), с 300 зора да кандиса някой на Миро, с 300 зора всичко. И така – в събота смятам да се доредя до греяното вино, ако все още греят. Ще трябва и нещо да съм яла, за да не ме приспи напълно. Хора ще има около мен.
В личния ми живот вероятно завинаги ще има спомен за 5 и 8 март, макар че през годините е различно поизбледнял, но вече определено и 13 март ще се отбелязва. Такъв резил, гнет и болка не бива да се подминава.

Протестна бира при Абордаж тази събота от 14 ч. - 13 март.
Една година COVID-19 е предпоставка за хаотично предприемане на действия без грижа или компенсации за нашия бизнес и целия бранш. Средствата за икономическо подпомагане на засегнатите бизнеси са бутафорни.
Напълно разбираме рисковете от разпространението на COVID-19. Ние и семействата ни също сме потърпевши. Това обаче не може да служи за оправдание на гаврата с нашия бизнес и #живот .
Заповядайте тази събота, 13.03 (една година след първия локдаун, който НЕ спря вируса) на ул. Веслец, в центъра на София и изпийте по една протестна бира - на улицата.
Благодарим Ви!
Бесовете ви чувам“ ~ Jane Eyre Grisel. I refuse to be there for you when you need me.

User avatar
frog
добромет
 
Posts: 3265
Joined: Mon Nov 19, 2012 12:27 am
Has thanked: 115 times
Has been thanked: 3586 times

Re: Не-културни събития

Postby frog » Fri Mar 12, 2021 2:34 pm

Книжен базар с кауза – от Trouble Bakers в "Абордаж" - 24-25 април, 11-15 ч.
Време е за книжно пролетно почистване! И то не какво да е, а такова, което:
- ще ти освободи място за нови попълнения;
- ще те поведе на нови литературни приключения;
- ще подпомогне добра кауза!
Три страхотни неща в едно-единствено събитие - това не го може всеки, нали (да, хвалим се)?!
Ние, книжните сладкарки от Trouble Bakers, заедно с пиратите от (доказано!) най-доброто място за бордови игри и медовина в София - Абордаж, те каним да се включиш в книжен базар с кауза по случай настъпването на пролетта. Очакваме те на 24-25 април (събота и неделя) от 11 до 15 ч. на ул. Веслец №22.
Как да станеш част от това суперско събитие?
1. Като донесеш запазени твои книги, които искаш да дариш в Абордаж преди деня на събитието! В делнични дни това може да стане в интервала 16-22 ч., а през уикенда - между 14 и 22 ч.
2. Като посетиш бара на 24-25 април, за да си избереш ново интересно четиво!
3. Като обединиш точка 1 и точка 2 и направиш двойно добро! Така старите ти книги ще заживеят нов живот, а ти ще откриеш нещо интересно, с което да запълниш празните места в библиотеката си.
Всички книги ще бъдат внимателно разгледани и подредени в различни ценови категории, които да отговарят на тяхната страхотност! Най-скъпите ще бъдат по 10 лв, а най-евтините - по 2 лв. Ние самите сме приготвили чудни книжни находки, които със сигурност ще надвишават определените от нас продажни цени. Книгите, които не намерят новите си (по)читатели ще бъдат дарени на читалище в страната.
Каква е каузата?
Ние, човеците, традиционно правим основно почистване през пролетта, но нашите приятели - лешоядите, наричани още “санитарите на природата”, се грижат да е чисто през цялата година. За тях пък се грижи Фонд за дивата флора и фауна ФДФФ. Лешоядите са хищни птици, които са защитен вид и са особено важни за екологичното равновесие. Затова и усилията на ФДФФ са от съществено значение, а най-хубавото е, че вече дават резултат - всички новини около програмите, по които работят може да намериш на сайта им - http://www.fwff.org.
Нека заедно помогнем за опазването на природата в България!
И понеже “гладна мечка хоро не играе” (или в нашия случай “гладен читател книги не избира”), ние от Trouble Bakers ще се погрижим за почерпката. Ела навреме, за да се подсладиш с вкусни книжни хапки и да си поговорим за любимите си книги!
Следи събитието за всякакви важни важности - ще разкрием поне част от четивата, които сме подготвили, и покани приятели! Книжният базар ще се проведе при спазване на всички епидемични мерки и не предполага струпване на много хора накуп - затова и е цели два дни!

Вече съм изготвила списък с петнадесетина книги за даване. Може би е добре да го огранича така, за да не ги засипвам. В Абордаж не е кой знае колко просторно въпреки наличието на три помещения.
http://troublebakers.eu/%d1%81%d1%8a%d0 ... 0%b8%d1%8f
Бесовете ви чувам“ ~ Jane Eyre Grisel. I refuse to be there for you when you need me.

User avatar
frog
добромет
 
Posts: 3265
Joined: Mon Nov 19, 2012 12:27 am
Has thanked: 115 times
Has been thanked: 3586 times

Re: Не-културни събития

Postby frog » Fri May 21, 2021 12:48 pm

Дарителски и доброволчески инициативи:
до 31 май - книги по списък - https://timeheroes.org/bg/ptpi-the-dolphins-varna/podari-knigi-zadulzhitelna-literatura-chitalishte-varna
до 15 юни - дрехи - https://timeheroes.org/bg/pregarnata-priroda/izprati-stari-drehi-art-instalacia-burgas
уреждане на читалищна библиотека - https://timeheroes.org/bg/narodno-chitalishche-kultura-1927/biblioteka-chitalishte-negovan#information

На 24 май в Bulgaria Mall - стара книга за нова, списъкът с подаръци не е чак толкова лош https://www.bulgariamall.bg/bg/article/215. Даренията отиват в местното читалище.

И малко комерс от Orange – при три книги – бонус безплатна. Турили са някакъв подбран списък с български книги, ровещи в миналото с оня "леко" гнусен патриотичен романтизъм. Само Възвишение я оправдавам, защото беше първата ever. https://blog.orangecenter.bg/balgarski- ... ash-24-maj
В по-големия промоционален списък задължително присъства и модерната тематика за Аушвиц и Чернобил :|. Много тематичен s-crap се нарои... Не казвам, че са задължително лоши, понеже не съм ги чела, но не обичам модата в литературата. И предъвкването на WWII. Освен да почна да чета историческите ни романи от XX век за друга форма на протест не се сещам.
Иначе има и ценни неща в списъка.

Но нищо не може да бие по точки промоциите на Ozone, де. ОБАЧЕ Time Heroes малко ме озадачиха – преди години са събирали доброволци за Панаира на книгата...
ДОБРОВОЛЦИ...
:shock: :shock: :shock:
ЗА ПАНАИРА НА КНИГАТА...
Бесовете ви чувам“ ~ Jane Eyre Grisel. I refuse to be there for you when you need me.

User avatar
frog
добромет
 
Posts: 3265
Joined: Mon Nov 19, 2012 12:27 am
Has thanked: 115 times
Has been thanked: 3586 times

Re: Не-културни събития

Postby negesta » Sat May 29, 2021 7:27 pm

За втора година "Европейските дни на научните изследвания и иновациите" се провеждат онлайн (23-24 юни).
Посещанията на различните секции са безплатни, изисква се регистрация.

А това е предварителната програма:

https://ec.europa.eu/research-and-innov ... ys_mailing

User avatar
negesta
 
Posts: 737
Joined: Thu Jan 03, 2013 6:53 pm
Has thanked: 2662 times
Has been thanked: 1445 times

Re: Не-културни събития

Postby frog » Sun Jun 13, 2021 11:37 pm

Социален playback театър Storycatchers / "Ловци на истории", viewtopic.php?p=31680#p31680
16 юни, сряда, 19 ч., камерна зала на Националния студентски дом при площада пред парламента. На най-долния етаж вляво и в дъното вдясно.
Свободен вход, но с предварително записване на storycatchers.pt въ gmail или при мен.

Предния път изпаднах в много кофти ситуация и им се отрази, за жалост. А бяха сякаш за първи път толкова поетични, но аз не бях в спокойно състояние :roll:
Бесовете ви чувам“ ~ Jane Eyre Grisel. I refuse to be there for you when you need me.

User avatar
frog
добромет
 
Posts: 3265
Joined: Mon Nov 19, 2012 12:27 am
Has thanked: 115 times
Has been thanked: 3586 times

Re: Не-културни събития

Postby Кал » Mon Jul 19, 2021 10:10 am

Покана от Ангел Апостолов:

(...) за тези, които имат интерес към изследването на Космоса или имат деца с такъв интерес, добре дошли сте на нашето събитие "Ало, Космос! Говори България!", което ще се проведе на 26 юли в СофияТехПарк, а гвоздеят на програмата ще бъде директна връзка с астронавтите на международната космическа станция. Това е сайтът на събитието: https://hello-space.eu/.

User avatar
Кал
Първопроходец
 
Posts: 12506
Joined: Thu Jan 03, 2008 11:59 am
Location: Рамо до рамо. Искаш ли?
Has thanked: 9816 times
Has been thanked: 7731 times

Re: Не-културни събития

Postby Кал » Tue Jul 20, 2021 3:36 pm

Покана от фондация „ЕкоОбщност“:

#ClimateOfChange:
СЪВРЕМЕНЕН ЦИРК РАЗКАЗВА ЗА ВРЪЗКАТА НА ВСЕКИ ЕДИН ОТ НАС С КЛИМАТИЧНИТЕ ПРОМЕНИ


Драги приятели,

Този път не ви каним на акция, а бихме искали да ви поканим на едно тридневно артистично събитие, което ще се проведе на 23, 24 и 25 юли на паркинга пред стадион „Академик“, срещу парк „Гео Милев“. Входът е свободен!

Събитието е необикновено, защото ще ни провокира да се замислим за климатичните промени и нашата роля в тях. Предвидени са различните работилници и творчески занимания, а гвоздеят на програмата е вечерното представление на италианската циркова трупа МагдаКлан. Спектакълът ни кара да се замислим за малките неща и ни провокира да станем част от глобалното въздействие за подобряване на климата, като променим нашето мислене, поведение и нагласа. Повече може да видите тук: https://bepf-bg.org/programa-maf11/

А ако желаете да се включите и като доброволци, които да ни помогнат в организирането и провеждането на събитието, може да се запишете през платформата на TimeHeroes - https://timeheroes.org/bg/ekoo/mini-art-fest-2021

Заповядайте! Поканете и своите близки и приятели и елате да станем заедно част от магията на съвременния цирк и климата на промяната!

User avatar
Кал
Първопроходец
 
Posts: 12506
Joined: Thu Jan 03, 2008 11:59 am
Location: Рамо до рамо. Искаш ли?
Has thanked: 9816 times
Has been thanked: 7731 times

Re: Не-културни събития

Postby frog » Sat Aug 21, 2021 9:48 pm

Абе неведоми са пътищата, по които научавам за разни неща!

https://zelenoznanie.com/blog
Кампанията по събиране на книги в книжарниците ще приключи на 31 август 2021 г.

https://zelenoznanie.com/book-stores#bmap
Проект за кръгова икономика, целящ да върне непотребните книги отново в употреба!
Даренията към библиотеки/читалища и др. в страната ще се осъществяват до средата на септември 2021 г.

Има лоши книжарници в списъка, но има и разни по-неутрални, като "Татко Фин" в моя квартал. Ще инвентаризирам след малко останалото ми от благотворителното в "Абордаж" и ще видя кое ще замъкна.
Бесовете ви чувам“ ~ Jane Eyre Grisel. I refuse to be there for you when you need me.

User avatar
frog
добромет
 
Posts: 3265
Joined: Mon Nov 19, 2012 12:27 am
Has thanked: 115 times
Has been thanked: 3586 times

Re: Не-културни събития

Postby frog » Sun Sep 05, 2021 10:33 pm

Богданова и Данаилова пак ще забият с благотворително книжно събитие - базар на книгата в Перник от 6 до 12 септември, от 8 до 20 ч., пл. Кракра Пернишки.
Пълното зареждане на книги очаквайте във вторник, защото се оказа, че ще ни трябват доста повече маси и така с лек старт ще дадем начало на събитието.
На централен площад Перник (ларгото, малко след ГУМ) ще откриете всякакви книги.
Каузата е за наши болни съграждани.
1. Бебе Ники -страда от ДЦП
2. Бебе Влади -страда от ДЦП
3. Ивайла -страда от ДЦП
4.Ради -страда от тежка форма на детски аутизъм
5. Кристиян - спешна нужда от операция на гръбначен стълб
6. Цвети -левкемия
7. Иво Христов -страда от рядка болест причиняваща тумори в мозъка и гръбначният стълб
8. Спазваме желанието за анонимност ( от страна на родителите ) и работа с лични данни на детенце, което страда от злокачествени нови образувания в белия дроб. [за да не разбере детето какво му е]
Ние сме изумителен град, с много дълбоко и лично отношение към всеки един нуждаещ се.
Силно вярваме, че и този път ще надминем очакванията си.
За поредна година благодарим на младежите от БМЧК Перник!
Всеки, който иска да помогне е добре дошъл!
Събитието се провежда под прекия патронаж на кмета на града ни-господин Станислав Владимиров и Община Перник. Благодарим на всеки един докоснал се до тази кампания!
Очаквайте подробни включвания.
Бъдете здрави!

Тъкмо когато съм решила, че нямам пари и място за книги в момента...
Бесовете ви чувам“ ~ Jane Eyre Grisel. I refuse to be there for you when you need me.

User avatar
frog
добромет
 
Posts: 3265
Joined: Mon Nov 19, 2012 12:27 am
Has thanked: 115 times
Has been thanked: 3586 times

Re: Не-културни събития

Postby frog » Thu Sep 16, 2021 5:25 am

Фестивал "Реките на София", конкретно филмът за Greenpeace How to Change the World (a must) на 19 септ., неделя, от 20 ч. някъде на Лъвов мост. ЗАСЕГА ПРОЖЕКЦИЯТА ОТПАДА.

На 15 септември „Грийнпийс“ навършва 50 години.
На тази дата през 1971 г. дванайсет души се отправят с малко корабче на океанска мисия да спрат ядрените опити на САЩ на остров Амчитка в Аляска. Наричат корабчето „Грийнпийс“.
Активистите така и не успяват да стигнат до острова, но смелата постъпка бързо се разчува. Следващата година правителството на САЩ спира тестовете под напора на масирания обществен натиск и районът до ден днешен е защитена местност.

Скрит текст: покажи
Този подвиг дава силен тласък на човешкото желание за мир и опазване на природата по цял свят. Организацията приема името на корабчето и постепенно се разраства и отвъд Канада и САЩ. Днес вече има присъствие в над 55 държави и милиони доброволци, дарители и други поддръжници.
В България организацията навърши десет години тази пролет.
По този повод „Грийнпийс“ – България специално организира прожекция на документалния филм „Как да променим света“. Тя ще е със свободен достъп и ще се състои на 19 септември от 20:00 ч. на площад „Лъвов мост“, в рамките на фестивала „Реките на София“.
„Как да променим света“ представя историята на зараждането на „Грийнпийс” и от премиерата си през 2015 година насам, получава редица международни награди за майсторска документалистика.
Още от първата акция, чрез изразните средства на седмото изкуство – киното, активистите от „Грийнпийс” запечатват на 16-милиметрова лента своето приключение.
„Как да променим света“ разказва за първите кампании на активистите, използвайки техни архивни кадри от именно онези първи моменти вдъхновили зеленото движение преди 50 г.

Реките на София 2021 - преобразяваме Лъвов мост и се събираме заедно на Владайска река.

~Програма~
Изложба съвременно изкуство - предстои да се обявят артистите

17.09., петък
∙ 18:30-20:00 - DJ SMYAH
∙ 19.40 - огнено шоу
∙ 20:00-21:00 - stand up comedy - “Inside Joke”
∙ 21:00 Dj Rastiwoman
18.09., събота
∙ 16:00 - открит урок по йога
∙ 20:00-21:00 - музикално участие на Петко Славов
∙ 21:00-22:00 - музикално участие на Vick
19.09., неделя
∙ 17:00 - лекция за реките - Rewilding Europe
∙ 18:00 - лекция за устойчивото развитие - Саша Безуханова, Move.bg
∙ 19:00 - лекция на Creative Europe
∙ 20:00 - кинопрожекция - Greenpeace
21.09., вторник
∙ 19:00 - Орлин Дорянов и Добри Атанасов - изкуство над реката
∙ 20:00 - Ангел Маринов / танго - музика
∙ 21:00 - танго - танци и пърформанс
24.09., петък
∙ 19:00 - музикално участие - Anjay
∙ 20:00 - музикално участие - DJ Smyah
∙ 21:00 - музикално участие - Ivan Shopov
25.09., събота
∙ 11:00 - куклен театър - „Роден под щастлива звезда“
∙ 14:00 - литературно четене, част от уъркшопа „Как да пишем за природата“ на Фондация „Елизабет Костова“ с писателя Димитър Кенаров
∙ 16:30 - представяне на „Танца на реката“ и работна група за африкански танц с Мария Коса
∙ 18:00 - музикална инсталация с народни песни "Седемте чудеса на България"
∙ 19:00 - открит урок по суинг танци със Swing Society
26.09., неделя
∙ 16:00 - 19:00 - Magic Bar шоу
∙ 17:00 - Sofar Sounds Sofia
∙ 19:00 - музикално участие на Albena Taneva
∙ 20:00 Хаус парти с DJ Groovy George
∙ 21:00 - танцов спектакъл с огън
Бесовете ви чувам“ ~ Jane Eyre Grisel. I refuse to be there for you when you need me.

User avatar
frog
добромет
 
Posts: 3265
Joined: Mon Nov 19, 2012 12:27 am
Has thanked: 115 times
Has been thanked: 3586 times

Re: Не-културни събития

Postby frog » Thu Nov 04, 2021 1:38 am

Неща, които си набелязах от междунар. геод. симпозиум. Ми... почти всичко :shock:. Явно ще търся записа после... Запис?!
Този четвъртък и петък, от сутрин до вечер. Досега не знаех колко е интересна програмата, въпреки че в понеделник я сглобявахме. http://sym2021.geodesy-union.org/program-bg
Приложение на фотограметрични методи и изкуствен интелект за инвентаризация на количествата и качеството на скрап в Стомана Индъстри АД, гр. Перник
Предизвикателства за обучението по ГИС по време на световната здравна криза
Използване на дистанционни методи за картиране на бургаски залив (Български сектор на Черно море)
Референтни Координатни Системи на Бъдещето в САЩ
Заснемане на стадион ,,Национална спортна академия“ с безпилотна летателна система
Подробно фотограметрично заснемане на планински масиви със сложен релеф чрез БЛС: Приложение за територията на П.П. „ВРАЧАНСКИ БАЛКАН“
Приложения на фракталния анализ в изучаването на слънчевата система
Използване на данни от регистрации на черноморското ниво за изследване на цунами
Геодезически изследвания на БАБ „Св. Климент Охридски“ в Антарктика и приносът им за проследяване на глобалните климатични промени
Изучаване поведението на скалния масив при камерно-стълбова система на разработване в рудни находища чрез маркшайдерски наблюдения
Използване на индекса NDRE за изследване на лонгозните гори в защитена територия „Устието на р. Велека
Използване на сателитни изображения за провеждане на гео пространствени анализи с цел мониторинг на околната среда
Приложение на дистанционни изследвания за мониторинг на свлачища
Спектрални данни от синергична система за дистанционни изследвания в оптични и микровълнови дължини на вълната
Спектрални характеристики на калиев фелдшпат и зеолит
Близкообхватната фотограметрия, като метод за реконструкция на скулптури в паркови пространства
Фотореалистична 3D реконструкция на архитектурни обекти, базирана на въздушни и земни изображения
Бесовете ви чувам“ ~ Jane Eyre Grisel. I refuse to be there for you when you need me.

User avatar
frog
добромет
 
Posts: 3265
Joined: Mon Nov 19, 2012 12:27 am
Has thanked: 115 times
Has been thanked: 3586 times

Re: Не-културни събития

Postby Кал » Mon Nov 08, 2021 5:45 pm

До утре:

В пощата ми Георги Мичев wrote:КАНДИДАТСТВАЙ ДО 23.59 ЧАСА НА 09.11.2021 г. !!!

ВСЕКИ ДЕН ЩЕ СЕ РАЗГЛЕЖДАТ КАНДИДАТУРИТЕ НА УЧАСТНИЦИТЕ И ЩЕ СЕ ИЗВЪРШВА СЕЛЕКЦИЯ, ТЪЙ ЧЕ НЕ ГУБЕТЕ ВРЕМЕ, ДА ЧАКАТЕ КРАЙНИЯ СРОК.

Здравейте,

Сдружение “Глобъл организейшън фор дивелъпмънт /Г.О.Д./” набира 2 участника (16 - 30 + г.) и 2 груп лидери (18 + г.) за проект "How to become more attractive on the labor market?".

Българската група е от 10 участника. 6 участника вече са селектирани.

Препоръчително и желателно е участниците да са ваксинирани срещу корона вирус.

По проекта не могат да бъдат покрити PCR/антигенни тестове.

Място: курортът Wierzchosławice (в близост до Краков), Полша.

ЕДИН ДЕН ОТ ПРОЕКТА ЩЕ БЪДЕ ПОСВЕТЕН НА РАЗХОДКА В КРАКОВ ЗА ЗАПОЗНАВАНЕ С ПОЛСКИЯ БИТ, КУЛТУРА И ЗАБЕЛЕЖИТЕЛНОСТИ.

Дати: 15- 22 ноем. 2021 г. (с дни на път)

При ваше желание можете да останете в Полша и допълнителни дни- до 4 дни- 1 или 2 дни преди проекта и 1 или 2 дни след проекта, т.е. пристигане на 13 или 14 и отпътуване на 23 или 24 ноем 2021 г. Разходите за храна и спане по време на допълнителните дни са за сметка на участниците.

Пътните разходи на участниците се възстановяват до 275 евро (София- Wierzchoslawice - София).

Препоръчва се да се лети до Краков, Полша. От летището в Краков до хотела, където ще се проведе проекта ще има организиран транспорт за участниците. Подобен организиран транспорт ще има и на връщане до летището в Краков.

Настаняването по време на проекта ще бъде в Centrum Kultury Wierzchoslawice. Повече информация и снимки са налични на следните линкове-
http://www.kultura.wierzchoslawice.pl/

ХРАНАТА И СПАНЕТО СА ПОКРИТИ ОТ ОРГАНИЗАТОРИТЕ ЗА ДНИТЕ НА ПРОЕКТА.

Проектът ще се проведе на АНГЛИЙСКИ ЕЗИК, така че е желателно познанията Ви по английски език да са на добро работно ниво.

Повече информация за програмата и целта на проекта можете да намерите на следния линк- https://drive.google.com/drive/folders/ ... sp=sharing

Insurance: Please, make sure you have the European Health card with you.

Допълнителна здравна застраховка е препоръчителна, но не се възстановява по проекта.

Участникът се задължава сам да проверява и съблюдава актуалните мерки за път по време на Ковид 19.
Г.О.Д. не носи отговорност при отмяна на резервации и или промени в разписания на транспортните средства до и от мястото на проекта, както и за карантинни мерки, ако има такива.

Моля, желаещите да изпратят:
• CV или резюме
• актуална снимка;
• актуален гсм номер;
• актуален имейл;
• дата на раждане- (ден/месец/година)
• кратка мотивация за участие на английски или български език;
• линк на Фейсбук профила си (а не името Ви във Фейсбук)
до 23.59 часа на 09.11.2021 на erasmus.plus(at)youthtriumph.com (за да изпратите успешно мейл трябва да заместите (at) с @). Ако не получите автоматичен отговор от нашия имейл, че писмото Ви е получено успешно, то Ви моля, да го изпратите отново, докато получите автоматичен отговор, че е доставено успешно.

За по-добра филтрация на писмата моля, сложете като заглавие на и-мейла си PROEKT POLAND

След като бъдете селектирани за участие в проекта се закупуват самолетните билети, които предварително трябва да бъдат одобрени от Сдружение “Г.О.Д.” и координатора на проекта. Ако закупите билети различни от одобрените, Сдружение “Г.О.Д.” си запазва правото да Ви дисквалифицира за участие в проекта и сумата за транспортните ви разходи не се възстановява.

Одобрените кандидати ще трябва да закупят билетите си до 23.59 часа на 10.11.2021 г.

Ако не закупите билетите си до указания по- горе срок, участието Ви в проекта се прекратява. При такъв случай се преминава към избор на нов участник от списъка с резерви.

С настоящето кандидатстване за участие в проекта Вие предоставяте личните си данни и разрешавате на Сдружение Г.О.Д. да ги обработва за целите на проекта.

Всеки одобрен участник се задължава да изпрати снимки и видеа от проектните дейности до една седмица след приключване на мобилността, а цялата българска група се задължава да подготви и изпрати доклад за реализирането на мобилността в рамките на 1 страница на англ. език до една седмица след приключване на мобилността.- Това е задължително условие, за да бъдат възстановени пътните разходи!

За одобрените участници- с участието си по проекта Вие разрешавате на Г.О.Д. да ползва за разпространение на резултатите по проекта, за отчетни и рекламни цели- снимки и видеа, на които присъствате по време на проекта.

С кандидатстването си за участие по настоящия проект, Вие се съгласявате с по-горните условия.

Абонирайте се за нашия БЮЛЕТИН, за да Ви информираме за нашите Еразъм + проекти: https://goo.gl/forms/Mf8FdlwhTnNBvjbH2
User avatar
Кал
Първопроходец
 
Posts: 12506
Joined: Thu Jan 03, 2008 11:59 am
Location: Рамо до рамо. Искаш ли?
Has thanked: 9816 times
Has been thanked: 7731 times

Re: Не-културни събития

Postby Кал » Wed Nov 10, 2021 4:58 pm

До 5 декември:

Имате ли любимо дърво? Разкажете за него!

За дванадесета поредна година фондация „ЕкоОбщност“ обявява набирането на предложения за „Дърво с корен” – конкурсът, с който не търсим най-старото, най-високото или най-китното дърво, а онова, което се е запечатало в сърцата и умовете на хората.

Ако има дърво, което наистина обичате и почитате – вие, вашият род, съседи, приятели или цялата ви общност и населено място – разкажете неговата история! Разкажете защо то е ценно за вас, защо сте го обикнали, с какво е оставило неизличим спомен в душата ви, коя незабравима случка с него винаги извиква усмивка на лицето ви.

Дървото победител ще представи България в международния конкурс „Европейско дърво на годината” и също така, като награда, ще бъде посетено от арбористи, които ще направят оглед и дадат препоръки за подобряване на състоянието му.

Както и досега, измежду всички постъпили предложения ще бъдат отличени дървета и в две допълнителни категории:

„Млад природолюбител” – за истории на дървета, които са засадени от или за които се грижат деца и юноши на възраст от 6 до 16 години.
„Вековните дървета говорят“ – за вековни дървета, които са свързани с исторически събития, значими личности или местни предания; които са се превърнали в символ и пазител на дадено населено място; които са важна част от делника и празниците на местната общност, нечий род или отделен човек; които таят в клоните си скъп спомен за отминала случка; които са толкова забележителни, почитани и обичани, че заслужават нашето признание.

Как да включите вашето дърво в конкурса
Разкажете неговата история и защо е важно за вас, направете поне 3 снимки, на които да се вижда в общ план, и ги изпратете на tree -в- bepf-bg.org до 5 декември 2021 г. Предложението ви трябва да съдържа също местоположение, вид и описание на дървото, както и данни за връзка с вас.

Конкурсът е отворен за участие към всички и приема номинации за дървета от цялата страна. Дори да сте участвали с вашето любимо дърво в миналогодишни издания, но то не е спечелило, опитайте отново тази година.

Всички предложения ще бъдат разгледани от жури, което ще отличи участника в категорията „Млад природолюбител“ и ще излъчи финалистите в „Дърво с корен” и „Вековните дървета говорят”. Изборът на победителите ще се извърши чрез онлайн гласуване от обществеността, което ще протече от 15 декември 2021 г. до 14 януари 2022 г.

Пълните условия за участие в конкурса са достъпни на интернет страницата на фондация „ЕкоОбщност“ в раздела „Дърво с корен“: https://bepf-bg.org/дърво-с-корен/условия-за-участие/

Любопитните истории на всички постъпващи номинации може да следите на Фейсбук страницата Конкурс „Дърво с корен“, където те ще се публикуват текущо.

Конкурс „Дърво с корен” на фондация „ЕкоОбщност” се провежда с подкрепата на
„Асоциация на арбористите в България“ и „Адвенчър нет”.


+ Бонус
User avatar
Кал
Първопроходец
 
Posts: 12506
Joined: Thu Jan 03, 2008 11:59 am
Location: Рамо до рамо. Искаш ли?
Has thanked: 9816 times
Has been thanked: 7731 times

Re: Не-културни събития

Postby Кал » Thu Nov 25, 2021 6:13 pm

В пощата на ЧоБи Любомира Колчева от фондация „ЕкоОбщност“ wrote:Драги колеги и приятели,

имамe удоволствието да отправим покана към вас - ако попадате в посочената възрастова група - или ваши възпитаници и приятели на възраст 18-26 години за участие в "Дебати за климата за младежи" на 2 и 3 декември 2021 г.

Състезанието по младежки дебати има за цел да провокира младите хора да се запознаят с проблемите и предизвикателствата пред процесите на глобално развитие, опазване на човешките права, миграцията и съхраняване на чиста и жизнена околна среда, породени от климатичните промени.

Изчерпателна информация за условията за участие, темите на квалификационните дебати и формата, можете да намерите на страницата за регистрация.

Въпреки че състезанието ще се проведе отборно, участниците ще получават и индивидуални оценки за представянето си. Отличилият се като най-добър дебатьор ще има честта да се включи в международна група от младежи от 13 европейски страни и да посети държава от Глобалния юг, за да се запознае с отраженията на климатичните промени върху живота на хората и природата и да стане посланик за климата, за промяна и задържане на процеса.

Повече информация за онлайн турнира и формуляр за записване до 13 ч. на 1 декември 2021 г., ще намерите тук: https://forms.gle/KeDG8Mv4g84JKrwD9.

За въпроси: Любомира Колчева, ел. адрес: office -в- bepf-bg.org, телефон: 0882 620 948 между 10 и 19 ч.

Споделете и с ваши приятели и колеги, които имат интерес и желание да участват!


Доста голяма част от тази година ми мина под знака на подготовката на тези дебати, та ще се радвам някой от нас да участва в тях и да разкаже как му се е сторило. :)
User avatar
Кал
Първопроходец
 
Posts: 12506
Joined: Thu Jan 03, 2008 11:59 am
Location: Рамо до рамо. Искаш ли?
Has thanked: 9816 times
Has been thanked: 7731 times

Re: Не-културни събития

Postby Кал » Mon Nov 29, 2021 12:51 pm

В пощата ми Георги Мичев wrote:Скъпи приятели,

Моля Ви, да гласувате в две категории за мен и неправителствената ми организация (в анкетата има три категории, моята организация е във втората категория, а аз съм в третата), а именно:

• В категория- “Доброволческа организация" - Сдружение „Глобъл организейшън фор дивелъпмънт“ /Г.О.Д/ (предпоследната организация в категорията)

• В категория- "Доброволец"- Георги Иванов Мичев (последният кандидат в категорията)

Задължително е да се гласува и за първа категория. Кликнете върху произволен отговор.

За да изпратите google формуляра, моля, кликнете след попълване на всички въпроси на зеления бутон - ИЗПРАЩАНЕ.

Линкът за гласуването е https://forms.gle/gmLUcVFKMmUiyTXi8

Трябва да имате акаунт в Gmail, за да гласувате и трябва да сте влезли в акаунта си в Gmail.

Може да гласувате до 01.12.2021 г. Аз и моята организация сме селектирани от Министерство на младежта и спорта на Република България за участие в конкурса Мисията Доброволец (НЕ)Възможна 2021.

На снимката съм с едно от най-големите си признания на национално и международно ниво- медал Pro Merito Melitensi от Малтийския орден. На 24 юни 2021 г. бях удостоен с медал Pro Merito Melitensi с указ от централата на Малтийския Орден в Рим, който ми бе връчен от посланика на Суверенния Малтийски Орден в Република България за моите заслуги, безрезервна подкрепа и помощ по време на пандемията Ковид 19. По-настоящем продължавам да подпомагам Ордена про боно.

(...)

Моля Ви, да разпространите по вашите канали до още хора, които да подкрепят мен и моята организация в настоящия конкурс.

Благодаря Ви предварително!
User avatar
Кал
Първопроходец
 
Posts: 12506
Joined: Thu Jan 03, 2008 11:59 am
Location: Рамо до рамо. Искаш ли?
Has thanked: 9816 times
Has been thanked: 7731 times

Re: Не-културни събития

Postby Кал » Tue Dec 14, 2021 10:26 am

Покана за уебинар „Засаждане на декоративни дървета в населените места“

Уважаеми колеги,

ако следите теми, свързани с устойчивото развитие на нашите градове и села и искате да научите повече за тези процеси и начините, по които бихте могли да се включите в тях, заповядайте на предстоящото ни обучение.

В първата от поредицата ни лекция поговорихме за предназначението, планирането и изграждането на зелената система в населените места (запис), а сега ще се спрем на засаждането на дървета в градска среда, като разгледаме чисто практическите страни на темата.

Заповядайте на 21 декември 2021 г. от 18 ч. на уебинара „Засаждане на декоративни дървета в населените места“, за да научите:
Кое е подходящото време за засаждане?
Как се избира мястото за изкопаване на дупка и с какво се съобразява?
Подбор на растителни видове с оглед мястото и заобикалящата среда.
Техники за засаждане и последваща грижа.
Какви са нормативните изисквания и разрешителни документи?
Можем ли ние, като граждани, да допринесем за градското озеленяване и какъв е законовият ред?

Срок за записване: 20 декември 2021 г.
На ел. поща ще получите връзка за включване през платформата Zoom. Запис от обучението впоследствие ще бъде достъпен в раздела с ресурси на интернет страницата на фондация „ЕкоОбщност”.

Наши лектори ще бъдат ланд.арх. Станимир Шаламанов и ланд.арх. Невена Пачеджиева, които имат дългогодишен опит в областта на ландшафтната архитектура, обществените обсъждания и изготвянето на становища за градската среда в Пловдив. В момента те са част от екипа на „ЕкоОбщност“, който предоставя безплатно консултации и съвети за НПО и дейни граждани по теми от компетенциите си: зелена система и видов подбор, градска среда, засаждане, поддържане и резитба на дървета и храсти, устойчиво устройствено планиране. Може да се възползвате от тях, като пишете на consult -в- bepf-bg.org.

Ще се радваме да ви видим на предстоящото обучение!

Поздрави,
Екип на фондация „ЕкоОбщност”

Записвам се

Проект „Да върнем гражданското си пространство!“ се изпълнява с финансова подкрепа, предоставена от Исландия, Лихтенщайн и Норвегия по линия на the EEA and Norway Grants Fund for Regional Cooperation (ФМ на ЕИП и НФМ чрез Фонда за регионално сътрудничество).
Повече за проекта може да научите на: https://civilspace.eu.


Кал wrote:Аз мисля да се запиша за този уебинар. Вие?

И следващия път да си спретнем една партизанска акция по садене на дървета из града. Guerilla gardening, babeh!


И даже вече се записах. :mrgreen:
User avatar
Кал
Първопроходец
 
Posts: 12506
Joined: Thu Jan 03, 2008 11:59 am
Location: Рамо до рамо. Искаш ли?
Has thanked: 9816 times
Has been thanked: 7731 times

Re: Не-културни събития

Postby Кал » Sat Feb 05, 2022 6:28 pm

Кампания „Как (не) се прави“ – добри и лоши градски практики в грижата за дърветата

Уважаеми колеги и приятели, честита да е новата година!
Пожелаваме ви да е здрава, благополучна, пълна с хубави преживявания и късмет!

За всички вас, които имате дейно отношение към заобикалящата ни среда и бихте искали да допринесете за подобряването й, отправяме покана за включване в новата ни кампания „Как (не) се прави“. Чрез нея искаме да окажем въздействие върху общинските практики за поддръжка на дърветата в града.

В рамките на кампанията ще онагледим добрите и лошите примери на засаждане и поддръжка на дървета и храсти по улиците, зелените площи, градинките и парковете в населените места в страната. Също така ще изготвим препоръки към съответните звена на институциите.

Ако сте наблюдавали добри или лоши примери за начина, по който отговорните институции се грижат за зелената система в града, споделете ги с нас!
За целта е необходимо да направите съответни снимки и ни ги изпратите с кратко описание, като за улеснение може да използвате този формуляр. Включете се, ако сте били свидетели на случаи, като:

добре поддържани зелени площи;
„обезглавени“ дървета;
асфалтирани стволове;
неукрепени дървета;
засадени, но изсъхнали поради липса на последващо поливане;
окастрени над 50% от живите клони;
дървета и храсти, озовали се пътя на велоалеи;
ниски и стърчащи клони, пречещи на преминаването на хора и превозни средства;
и други добри и лоши примери.

Събирането на материали ще продължи до 30 май 2022 г. Може да се включите по всяко време в този срок и колкото пъти прецените, ако сте наблюдавали съответни практики, които намирате за ценно да споделите.

С участието си в кампанията ще подпомогнете дългосрочните ни усилия да допринесем средата, в която живеем, да бъде по-красива, функционална и приятна, да обърнем вниманието върху този належащ проблем, както и да повлияем положително на възприетите общински практики в тази област.

Подробности за кампанията „Как (не) се прави“ и условията за участие може да прочетете тук.

Използваме случая и за да ви напомним, че може да се възползвате от безплатните консултации, които екипът на фондация „ЕкоОбщност“ предлага по теми, свързани с: взаимодействие с институции, активизиране на общности по даден проблем, организиране на събития, подобряване на дейността ви, кандидатстване по финансиращи програми, градска среда, засаждане и грижа за дървета. Може да се свържете с нашите експерти на ел. поща consult -в- bepf-bg.org или да попълните формуляра за запитвания.

Поздрави,
екип на фондация „ЕкоОбщност“

User avatar
Кал
Първопроходец
 
Posts: 12506
Joined: Thu Jan 03, 2008 11:59 am
Location: Рамо до рамо. Искаш ли?
Has thanked: 9816 times
Has been thanked: 7731 times

Re: Не-културни събития

Postby Топчо » Fri Feb 18, 2022 1:06 am

Из пощата:

Покана за уебинар „Резитби на декоративни дървета и храсти в населените места“

Драги приятели,

бихме искали да ви поканим на нашето онлайн обучение, посветено на резитбата на градските дървета, защото е важно да има красота и зеленина не само в гората, но и там, където живеем. Ако сте наблюдавали и сте оставали озадачени от общинските практики на кастрене и искате да научите как всъщност е правилно да се оформят короните на дърветата, вярваме, че то ще ви е интересно, а също и полезно, ако желаете да разберете как да разпознавате нередностите, за да подадете сигнал.

Заповядайте на 23 февруари 2022 г. от 18 ч. на уебинара „Резитби на декоративни дървета и храсти в населените места“, на който ще обърнем внимание на следните въпроси:
Общи правила за резитба.
Кое е подходящото време за извършването й.
Какви видове резитби съществуват.
Какви са правилните техники.
Как гражданите могат да въздействат върху възприетите общински практики.
След като се запишете, на ел.поща ще получите връзка за включване през платформата Zoom.

Наши лектори ще бъдат ланд.арх. Станимир Шаламанов и ланд.арх. Невена Цветкова, които имат дългогодишен опит в областта на ландшафтната архитектура, зелената система и градската среда в Пловдив. В момента те са част от екипа на „ЕкоОбщност“, който предоставя безплатно консултации и съвети за НПО и дейни граждани по теми от компетенциите си: зелена система и видов подбор, градска среда, засаждане, поддържане и резитба на дървета и храсти, устойчиво устройствено планиране. Може да се възползвате от тях, като пишете на consult - на- bepf-bg точка org

Ще се радваме да ви видим на предстоящото обучение!

Поздрави,
Екип на фондация „ЕкоОбщност”


За обучението може да се запишете като натиснете ЕТО ТУК

User avatar
Топчо
Global Moderator
 
Posts: 23
Joined: Tue Aug 25, 2020 4:32 pm
Has thanked: 5 times
Has been thanked: 44 times

Re: Не-културни събития

Postby Топчо » Mon Feb 21, 2022 8:29 pm

Из пощата.
Не-културно събитие, макар че ако питате мен, науката е една така хубава, и основоположна, форма на културата.

Международна астрономическа онлайн конференция, обединена под лъчите на инфрачервената светлина; разкриваща поглед в миналото и обещаваща "Infrared-bright future" .

Линкове и дати към прякото излъчване на всеки от участниците: ТУК

Българското участие ще бъде осигурено от Валентин Иванов, в сряда, 26.02 вечерта. А ето тийзър, или по-културно казано, абстракт на темата:

Valentin Ivanov (ESO Garching)
Wed Feb 23 2022 7:00 pm
(Wed 23 Feb 2022 17:00 UTC)
Инфрачервената астрономия - поглед към невидимото (Infrared astronomy - a look at the invisible): През 1800 година великият английски астроном Уйлям Хершел открил, че зад най-червената светлина, която може да видят човешките очи, има и друга, невидима за нас светлина – днес я наричаме инфрачервена. Повече от два века, с нейна помощ можем да изучаваме част от Вселената, която остава невидима за нас. В инфрачервената час от спектъра излъчват най-голямата част от енергията си множество интересни обекти, като се започне от планетите (в нашата Слънчева система и около други звезди) и се стигне до далечните загадъчни галактики, където са се образували голяма част от химичните елементи, от които сме направени самите ние. В тази лекция ще ви разкажа за тези загадъчни обекти, а също и за огромния напредък в инфрачервената астрономия от последните няколко десетилетия, голяма заслуга за който има Европейската Южна Обсерватория (ЕСО).

User avatar
Топчо
Global Moderator
 
Posts: 23
Joined: Tue Aug 25, 2020 4:32 pm
Has thanked: 5 times
Has been thanked: 44 times

Re: Не-културни събития

Postby Кал » Tue Feb 22, 2022 5:23 pm

СДП „Балкани“: Snap the wildlife: гражданска наука в действие

Екипът на СДП БАЛКАНИ ще обучи доброволци, които да поставят фотокапани в над 100 локации из цялата страна. Така ще се изгради любителска мрежа за наблюдение на диви животни и ще се събират актуални данни за фауната в България – например регистрация на нови местообитания на видове или интересни моменти от живота на дивите ни съседи.

Фотокапаните са устройства, които се активират при движение и заснемат преминаващите пред тях обекти. Чрез присъствени и онлайн обучения доброволците изследователи ще разберат за какви научни изследвания може да ги ползваме, как се работи на терен с тях и как да се обработват събраните данни. Информацията ще бъде обобщена и достъпна за ученици, учители и всички заинтересовани на специално създаден за целта сайт. А най-добрите снимки от фотокапаните ще бъдат включени в пътуваща фотоизложба.

Проектът допринася за развитието на гражданската наука в България, при която любителите събират данни, след което ги предават към изследователи, които ги обработват и анализират с научни или природозащитни цели. По този начин в кратки срокове се събира огромно количество данни, а гражданите се запознават отблизо с работата на биолозите и еколозите.

От СДП БАЛКАНИ отправят отворена покана и към хората, които притежават собствени фотокапани, да се включат в инициативата. Съвсем скоро ще бъде отворен и формулярът за кандидатстване за участие в доброволческия любителски мониторинг на диви животни. Ако проявявате интерес и искате да получите информация за този проект, може да оставите вашите контакти, като попълните формуляра:

https://forms.gle/4r6yme9Z38GWCC136
User avatar
Кал
Първопроходец
 
Posts: 12506
Joined: Thu Jan 03, 2008 11:59 am
Location: Рамо до рамо. Искаш ли?
Has thanked: 9816 times
Has been thanked: 7731 times

Re: Не-културни събития

Postby frog » Sun Feb 27, 2022 11:58 pm

На 3 март явно ще се ходи на Бакърени гробища при бае Darkstorn...

Защото ще има Бунар пазар наблизо в градина за градско градинарство О'беля. 10-17 ч. Не знам точно къде ще се проведе.
https://utopiabg.life/events/vtori-buna ... ina-obelya
https://utopiabg.life/wp-content/upload ... scaled.jpg
viewtopic.php?p=32852#p32852

Цецко кани на първата Балканска синергийна конференция "Балканско ЕдинЕние" в гр. Шипка от 18 до 21 март. Имало къща за преспиване. И храна. И коли. Приемам другарчета, да не са много досадни.
https://sinergia.life/%D0%BC%D0%B5%D0%B ... 1%82%D0%B8
Бесовете ви чувам“ ~ Jane Eyre Grisel. I refuse to be there for you when you need me.

User avatar
frog
добромет
 
Posts: 3265
Joined: Mon Nov 19, 2012 12:27 am
Has thanked: 115 times
Has been thanked: 3586 times

Re: Не-културни събития

Postby Люба » Sun Apr 10, 2022 11:14 pm

Възможност за млади хора на възраст 19-35 години да се потопят в курс, който ще ги промени като гражданска нагласа, участие, поглед - "Лидери на промяната 2022":

https://www.lead-change.info

Срок за кандидатстване: 22 април 2022 г.

Критерии за участие

Групата ще бъде съставена от максимум 24 участника, подбрани съобразно следните критерии:
- възраст между 19 и 35 години;
- актуално CV, прикачено във формата за кандидатстване (в .pdf формат);
- мотивация за участие, свързана с целите на програмата, видимо от попълнената форма за кандидатстване;

- ангажираност с политическия и обществен живот, видима от попълнената форма за кандидатстване и от CV;

- изричен ангажимент за участие за цялото времетраене на двата модула на програмата, заявен във формата за кандидатстване*;

- кратка неформална препоръка (в .pdf формат), прикачена във формата за кандидатстване. Тя трябва да бъде от друг член на организацията, да съдържа данни за контакт с нея или него и да аргументира от перспективата на организацията защо кандидатът е подходящ участник в програмата.

Кандидатури без организационна принадлежност, както и от представители на организации, несъвместими с ценностите на Фондация Фридрих Еберт, няма да бъдат разглеждани.

В 23:59 ч. на 22 април 2022 г. формата ще бъде затворена и кандидатстването ще приключи. Кандидатури след този срок няма да бъдат разлеждани.

При селекцията на одобрените по горните критерии кандидати ще се търси баланс по пол и по типове организационни форми (партии, НПО, синдикати и други). В рамките на броя представители от всеки тип организационна форма ще се търси възможно по-широко представителство на различни конкретни организации.

Всички кандидати ще бъдат информирани за резултата по електронна поща след 29 април.

User avatar
Люба
 
Posts: 3919
Joined: Mon Jul 25, 2011 10:52 pm
Has thanked: 3365 times
Has been thanked: 4962 times

Re: Не-културни събития

Postby Люба » Mon May 02, 2022 6:17 pm

Информация за възможност за включване в обучения за две по-различни системи за движение и общуване, които подобряват общуването и физическото състояние на тялото:

Обучения на открито по една създадена от Димитър Кръстев танцова технология и мирно изкуство, наречена Чаткалина. Съчетал е по хармоничен начин елементи от Несиметричната гимнастика, 6 бойни изкуства и танцуването, и се е получила една уникална, красива и полезна за мозъка и тялото система. Изучава се и една бавна форма Тай Чи Чаткалина, която е и за самостоятелни занимания, като са запазени всички благотворни ефекти на нейния първоизточник – формата на системата за здраве и добро състояние и бойно изкуство Тай Чи Чуан.

Неговите намерения са да обучи инструктори, които да обучават свои групи, след това да се правят флашмобове, а в по-далечно бъдеще - и национални и международни фестивали.

Така че освен преките ползи за здравето, доброто настроение и веселото общуване има и големи перспективи за разпространяването ѝ в страната и чужбина.

Заниманията в посочените дни са от 18.00 ч.:
Вторник – парк “Възраждане“.
Четвъртък – Южния парк – около фонтана, срещу входа откъм “Витоша“.
Събота – Борисовата градина – около Откритата сцена.
Цената е 5 лв. за час и половина.

Повече информация може да намерите тук:

Демонстрация на Дуоника и Чаткалина в Борисовата с обяснения зад кадър:
https://www.youtube.com/watch?v=Y2eYrKfD8FU

Едно по-артистично приложение - клипчето “Черно и бяло“
https://www.youtube.com/watch?v=HFyGsIcYqLM&t=31s

Групата се среща и в социалната мрежа под името “Приятели на Дуоника и Чаткалина“.

User avatar
Люба
 
Posts: 3919
Joined: Mon Jul 25, 2011 10:52 pm
Has thanked: 3365 times
Has been thanked: 4962 times

Re: Не-културни събития

Postby Люба » Fri May 13, 2022 12:48 am

Тази година ще е жив и здрав фестивалът "Свободата да бъдеш" - 14-15 май 2022
Хубавото е, че качеството на лекторите (поне по моите вкусове) показва повишаване в добрия смисъл на думата.
Билети - 75 лв. за цялата програма

https://justbe.bg/
User avatar
Люба
 
Posts: 3919
Joined: Mon Jul 25, 2011 10:52 pm
Has thanked: 3365 times
Has been thanked: 4962 times

Re: Не-културни събития

Postby Кал » Tue May 17, 2022 9:35 pm

Безплатни онлайн уроци по български и английски за украински бежанци

Ако познавате бежанци, препратете ги към тази инициатива на нашия приятел Daniel Bensen:

http://mejduchasie.com/for-ukrainian-refugees-en/

Дан току-що ми каза, че са събрали много учители доброволци... и сега нямат достатъчно ученици. :О
User avatar
Кал
Първопроходец
 
Posts: 12506
Joined: Thu Jan 03, 2008 11:59 am
Location: Рамо до рамо. Искаш ли?
Has thanked: 9816 times
Has been thanked: 7731 times

Re: Не-културни събития

Postby Люба » Wed Jul 20, 2022 6:51 pm

Едно интересно и безплатно събитие - за връзката ни с нас и растенията:
https://theshiftnetwork.com/How-Your-Fa ... ur-Healing

Изисква се регистрация, 22 юли 2022 г., 15:30 ЕЕТ

Скрит текст: покажи
Извинете френския по-долу, но нямам времевъзможност да го преведа :(

Access the innate wisdom of nature through plants and trees — to heal emotional wounds, create balance between your thoughts and feelings, and be empowered to live as your truest self.

Скрит текст: покажи
Nature was created as a divine matrix, and we’re intrinsically tied to all the ecosystems we live among. We are all connected to all of nature.

But what if there were a reason for your special affinity for certain plants? What if the answers you’ve been seeking, and the emotional healing you’ve longed for, can all be found within your favorite plants and trees?

You may not be aware that plants can communicate with you to help you flourish — to heal old wounds... release unresolved traumas and old, fixed, limiting beliefs... and assist you in regaining your natural inner balance so you can cultivate a sense of peace and wellbeing.

Over the last couple of years, many of us have been isolated from the healing energy found in nature. We’ve been stuck inside, coping with inner fears while being besieged with dire news.

The pandemic may have caused you to disconnect from the nurturing influence of plants and trees. The peaceful sanctuary you feel when surrounded by plants provides a clue that your love of plants also connects you to their wisdom, which has the power to heal and liberate us.

Join Emma Farrell, healer, author, and plant shaman, in a free one-hour online event in which she’ll share her expertise about plant communication and healing.

During this compelling workshop, Emma will share how plant life has a secret language, which you can learn to interpret by transcending the intellect and experiencing the plant world through an open heart.

Her breakthrough teachings, which go beyond nature as physical medicine, present a deeper realization of nature as an actual wisdom teacher that can be accessed through the plant world for physical and emotional healing.

Emma will describe a natural wisdom that prepares and guides you to actively participate in the profound shift in consciousness that’s unfolding in today’s world.

Emma’s dedication to this work began as a teenager, when her mother took her to a non-traditional healer for a chronic condition. Once well, she began a lifelong devotion to the understanding and application of the healing arts and the power of consciousness.

She immersed herself in mystical traditions and spiritual teachings — living with monks in Tibet, studying Buddhism in a monastery, working with plant healers, and anchoring her own relationship with the trees and plants that were “calling to her.”

During the hour, Emma will guide you to dive deep into the essence of plant spirit healing. You’ll discover how nature gives each life its unique gifts, talents, and abilities. Each plant has particular strengths... like the element of fire found in the oak tree, or the element of air found in light, flowy plants.

You’ll discover which plants have the energy and power to help you move forward in life — with insights into your unique gifts — as you heal old wounds that may have held you back from living the creative, abundant, and rewarding life you were born for.

Maybe you were taught that nature was something outside yourself — a force to be tamed or managed. Emma will reframe your relationship with nature, revealing that all of nature is here to assist you. You’ll discover how to connect to the plant world and be open to its ancient intelligence.

And, she’ll guide you through what she calls a “head-to-heart meditation,” where you’ll start to experience the liberation and empowerment that happens when you feel at one with the world around you and recognize that you’re surrounded by plant allies that are willing to help you transform and heal.

In this online event celebrating nature, you’ll discover:

- What plant healing is from an entirely new, revolutionary perspective — and why that knowledge is so essential right now
- A powerful meditation to help you move from your head to your heart — and open you to an expanded world of plants and trees
- How to work with nature, specifically plants and trees, to heal emotional wounds and unresolved issues through a pathway of expanded consciousness
- Why you’re drawn to certain plants and trees — and how this may influence where you’ve chosen to live
- Feelings of empowerment, value, and liberation through the realization of your connectedness to all of nature

User avatar
Люба
 
Posts: 3919
Joined: Mon Jul 25, 2011 10:52 pm
Has thanked: 3365 times
Has been thanked: 4962 times

Re: Не-културни събития

Postby frog » Sat Jul 23, 2022 12:14 pm

Събитието беше интересно, но както всички подобни вдъхновяващи инициативи на The Shift Network е маркетингово насочено с цел зарибявка за платен курс. Имаше една кратичка медитативна практика все пак.
Иначе днес ще го прожектират в 22 ч.
Бесовете ви чувам“ ~ Jane Eyre Grisel. I refuse to be there for you when you need me.

User avatar
frog
добромет
 
Posts: 3265
Joined: Mon Nov 19, 2012 12:27 am
Has thanked: 115 times
Has been thanked: 3586 times

Re: Не-културни събития

Postby брръм » Sat Sep 02, 2023 3:09 pm

Е, краят на една епоха, колкото и да не е била непременно с голям сблъсък.. Магазинчето за чуждоезична литература на Славейков ще затваря, и има последна разпродажба на книги, манги, енциклопедии, и тн, днес и утре, от 16 до 20ч
User avatar
брръм
 
Posts: 186
Joined: Sun Feb 18, 2018 3:38 pm
Has thanked: 483 times
Has been thanked: 318 times

Previous

Return to ... и Вселената

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 0 guests