Жените, книгите-игри, игрите, книгите, ...

Here be unicorns. И музика и филми, вдъхновени от човешките ни книги. И всичко, дето ви е на сърце, ама не може да се побере в ^такива^ тесни теми...
Кал
Първопроходец
Has thanked: 3103 times
Been thanked: 2531 times

Жените, книгите-игри, игрите, книгите, ...

Post by Кал »

(отцепено от тука)

Кал wrote:Някои от най-чаровните куестове и РПГ-та са с девойка в главната роля: Dreamfall: The Longest Journey, Eternal Sonata, Fatal Frame, Haunting Ground, The Path *кхъхъхъ*, (ху, да можех да намеря името на оная японска пуцалка с невероятните салта...) И даже не споменавам дамското присъствие във Final Fantasy XIII, че и по-преди.

Мили Нововълнови автори - заразете се и вие. Поне мъничко, м?

Кал wrote:
Ashlie wrote:... да гледа на мъжете през призмата на евентуални сексуални или романтични обекти...

Ashlie - тук подозирам сериозен проблем. У авторите.

Поне от появилите се до момента, ни един няма да успее да се въплъти (убедително ;) ) в психиката на такава героиня. Върдж да ме поправя, ако греша. Ама след всичко четено от нея - мигар мога да греша? :P

Сега да преобърна въпроса - кога повече жени ще започнат да пишат книги-игри?

Кал wrote:
Ashlie wrote:Да дам за пример творчеството на Лукяненко, който се справя чудесно, според мен, с това да пише през призмата на женски персонаж. Женските персонажи във Вещерът също според мен са много добре описани, макар и да не са главни... Наскоро се зарибих по Скот Уестърфелд, който съумява освен да пише за главна героиня жена, но тя е и тийнеджърка.

Ако е за сериозни автори *смиг* - на мене много ми допадна Цири на Сапковски, във "Вещерите". Ама той през такива мелници я прекара, че накрая не й остана много пол, ни мъжки, нито женски...

Друг, друг автор мъж, дето да ме е убедил в героините си... въх. От българските не се сещам ни един. От чуждите... хъм, Стърджън в някои разкази. Макар че и той рядко си позволява да "влиза" в образи жени. Струва ми се, че просто е честен - разбира, че не може да ги съпреживее толкова пълно.

Сам аз имам опити в тая посока... но мойта юнакиня Юна е с малко по-различни функции. "Половостта" й е вторичен белег, т.д.с.к. ;)

Пък ако някой от тукашните (несериозните :D ) автори иска да почерпи емоционален опит, с пълни шепи - препоръчвам The Host, на Ст. М. В оригинал. Не, Алекс, хич не се шегувам.

П.П. Въх 2! Сетих се! От бг автори напълно убедителна ми е Христина в "Ортодокс" на Григор Гачев. Но тя пък е детенце...
Тарикат ХХ ранг
Has thanked: 10 times
Been thanked: 44 times

Re: Жените, книгите-игри, игрите, книгите, ...

Post by Тарикат ХХ ранг »

И колко често чудесни жени са антигеймърски и антифенски настроени! Не казвам винаги, но често.
Кал
Първопроходец

Post by Кал »

От нашите не са много... ;)
Mokidi
Global Moderator
Has thanked: 129 times
Been thanked: 173 times

Post by Mokidi »

Ей пък ако знаете откога ме човърка да го кажа...
Беше едър. Под коженото яке според мен се криеха огромни мускули. Разпиляната по раменете му коса и високите ботуши не бяха в състояние да скрият войнишката му стойка. Имаше вид не на рокер, а на бияч. Зловещ вид. Опасна личност. Готова бях да се обзаложа, че тъкмо той си е опаковал спретнато силата, но се постарах да не го гледам. Честно. Той мина напред-назад по заведението, сякаш търсеше или празна маса, или, може би, някого, върна се и се настани на масата от другата страна на вратата, като демонстративно ни обърна гръб. Хубав гръб имаше, дори под коженото яке си личеше.
Кал
Първопроходец

Post by Кал »

Тотален офф: Нашият форум почва да добива все по-интересен вид. И все повече модератори.

*хахаха*

И пак он: А откъде е този явно сексапилен тип?
Mokidi
Global Moderator
Has thanked: 129 times
Been thanked: 173 times

Post by Mokidi »

"Червено".
Казва се Джъд. Един от помощните герои.
Кал
Първопроходец

Post by Кал »

Червено! Червено! Червено! :mrgreen:

(Не знам докъде я докарахте с гласуването за следващи проекти в КИ.нет – но моите любимци си остават. (Любимци. :D) Дори, ако богът на бъдещето и графиците ми го позволи, бих ти помагал с редакторски предложения в някои. А може и за библиотечната ни поредица да ги мислим...)
Zornica
Has thanked: 7 times
Been thanked: 33 times

Post by Zornica »

Тарикат ХХ ранг wrote:И колко често чудесни жени са антигеймърски и антифенски настроени! Не казвам винаги, но често.

Хъх?! Не схванах?
Zornica

Post by Zornica »

Отговор? От някого?? Може и от Кал?
Кал
Първопроходец

Post by Кал »

В смисъл?

(Не върви аз да обяснявам какво е имал предвид Тарикат ХХ ранг, да?)
Zornica

Post by Zornica »

Кал wrote:В смисъл?

(Не върви аз да обяснявам какво е имал предвид Тарикат ХХ ранг, да?)

Ами търся идеята на самата тема (в текущия си вид), цитирането и последвалия коментар, на който ти отговаряш - явно го разбираш? Не схванах къде е антигеймърското и антифенското в цялата история?
Кал
Първопроходец

Post by Кал »

И аз не схванах откъде се яви идеята за анти-. Манол (Тарикат) да си казва. :)

(Аз познавам няколко жени, които са антигеймърски настроени. Познавам и няколко мъже. И в двата случая са твърде малко, за да си позволя обобщения.)

Много по-интересно ще ми е обаче да споделиш дали си имаш любими героини в игрите и книгите.
Zornica

Post by Zornica »

Ами вече май съм посподелила :) Все пак сте ме цитирали (макар и доста поорязяно и се губи контекстът) :)

И не разбрах как от това, че ми се иска да се обърне по-специално внимание на жените в посочения литературен жанр, излиза, че съм антигеймърски настроена :) Още повече, че съществуват КИ, насочени специално към женската аудитория, които за съжаление не достигат до българския пазар.

Иначе естествено имам много любими героини в литературата. В случая май съм посочила повече примери с достоверни и чудесно описани героини, родени под перото на автори мъже. Опитвах се да покажа, че не е важен полът на автора, а писателският му талант.

Сред компютърните игри също имам "любимки", но там малко или много съм повлияна и от самата визия на играта, не само от сюжета и изграждането на персонажите. Ако трябва да посоча някоя гейм-мацка - на първо място ми изниква Джил, от древната вече трилогия Jill of the Jungle. Малко странен избор, но за времето и жанра на играта, героинята определено "рути мивки". Запомнила съм я и редовно я давам за пример как можеш да натикаш огромно количество сексапил в толкова ограничено количество пиксели. Вече не ги правят такива (замечтана въздишка).

Та така, не знам дали да продължавам да споделям за литературните героини?
Кал
Първопроходец

Post by Кал »

Ashlie! Ти пишеш, отново! :) :) :)

(Сериозно - бях се притеснил, като изчезна от онова място, а подире ти остана само името, посивяло, все едно го е настигнало Нищото от "Приказка без край"...)

Сега ще възстановя и твоите цитати от оная тема... или искаш ти сама да ги пренесеш тук?

(Принципно - не смея да цитирам други хора без разрешението им.)

А за героините - пиши, пиши! Компютърни, литературни, сексапилни, вътрешно плътни... всякакви! :)

(Барем прилъжем и нашата Светла/Gilraen да се включи пак... Тя ни е "експертът" по женски образи. ;))
Zornica

Post by Zornica »

Аз никога не съм спирала да пиша - на различни места, различни неща...

(размишления по тази тема - прехвърлени там от Кал)

Та на темата:

Ами естествено ми идва като жена да търся женски персонажи и в литературата и в киното. Особено важи това за игрите (компютърни, книжни, бордови). Все пак няма лошо да се "пренасяш в образа" на другия пол, но има нужда от разнообразие. Силно подозирам, че и мъжете не се радват кой знае колко на мъжки персонажи, които са далеч от истината.

В гейм индустрията много отдавна са осъзнали, че женската аудитория представлява голяма част от пазара и е също толкова взискателна, но и предана като потребители и клиенти. Има доста игри както изцяло насочени като съдържание и визия към жени, така и просто с женски персонажи. Е, разбира се, част от героините са създадени почти изцяло с мисълта, че играта винаги се продава по-добре, ако туриш някъде чифт добре развити млечни жлези (тук мога ли да кажа "цици"?). Има и много мъже, на които просто им доставя удоволствие да наблюдават красиви женски персонажи, докато играят, или просто се разнообразяват. Да не говорим РПГ жанра, където отдавна има равноправие между половете :)

В случая все пак е добре да говорим за главни(или поне достатъчно значими) героини, които не са в играта/книгата колкото "за цвят", а половата им принадлежност е напълно умишлена и неделима част от историята.

Ако продължа с любимите ми героини от игри, задължително трябва да спомена Керигън от СтарКрафт. Чудесен образ, много добре развит и според мен достоверен. Женските персонажи във Вещерът също са пълнокръвни и чудесно създадени, но пък играта е по книгите, така че заслугите са повече на Сапковски. През годините съм се радвала и на героините от StillLife и Siberia. Лейди Арибет от Neverwinter Nights също заслужава адмирации, но пък тя е NPC :( За съжаление не се сещам в момента за други гейм-героини, които да съм запомнила достатъчно и да са играели по-важна роля в играта. Може и да пропускам, пък и не твърдя, че съм изиграла всичко дето съществува - никой не е...

От литературата образите са прекалено много. Особено като се вземе в предвид любовта ми към ърбън фентъзито, където доминират жените главни герои. Ако трябва да давам примери - много харесвам Мис Марпъл на Агата Кристи. Чудесно описана главна героиня, много женствена, истинска и интересна. Харесвам Бриджит Джоунс, Анита Блейк, Матилда... Прекалено много са.

Ако трябва да се спра на пълнокръвни женски персонажи, създадени от мъже - също има безбройни примери. Джан Дорвин от "Небесните господари" на Джон Броснан, макар и любимата ми героиня да е друга (да, Ашли идва от там). Героините в книгите на Лукяненко - не само в Патрулите, а и в Дълбината и в Линия на бляновете - чудесни са, истински в едно с всички плюсове и минуси на липсата на Y хромозома. Вече споменах Сапковски. Новият ми любимец Скот Уестърфелд, който дори е и издаван на български. Няма нужда да споменавам Стивън Кинг, но като говорим за по-страховитото и задълбочената психология бих посочила Уилиям Питър Блати. Йовков, Роалд Дал, Хари Харисън...

Има безброй писатели мъже, които съумяват много добре да пресъздадат образа на жената. Да уловят в страниците чудноватия начин на мислене, хормоналната вихрушка, разликите във възпитанието, различното отношение от и към обществото. Има много хора, които бих нарекла "момченца", за които споменаването на търсене на женския главен герой е равносилно на "дамски превръзки и фон-дьо-тен". Е, за съжаление, колкото и да не ни се иска, физиологията при хората играе съществена роля в поведението ни. И да, хормоните ни карат да вършим странни и глуповати неща. И жените, и мъжете. Защото жените не реагират на мъжете главни герои с "о, пак ли тестостерон, миризливи крака, косми в ушите и нечленоразделна реч". Дали е от толерантност, дали е от интерес именно към тези, в крайна сметка, естествени неща, съпътстващи реалните мъже. Защо тогава "момченцата", умират от кеф при поредната кървава битка, а се гнусят само при споменаването на думата "цикъл"? А те майки не са ли имали? А някой ден ще имат съпруги и може би дъщери? Само дето, тези върли "мъжкари" не се изхвърлят обикновено толкова пред женските си половинки.

Ох, пак се оплеснах и стана прекалено дълго. А подозирам, че има не малко какво да се говори по темата. Но в крайна сметка моето мнение е, че "Който го може, го може!". Както не се изисква един писател да навършил възраст, за да описва достоверно пенсионери, нито пък трябва да е наркоман, хомосексуалист, расист, масов убиец, вампир, извънземен или древен грък за да опише изброените персонажи, така е напълно възможно и постижимо да създаде и жена в главната роля. Дали ще успее зависи единствено от таланта и усилията му. И да, от желание да го направи. Дали авторите на КИ или каквата и да е литература ще пожелаят да направят този реверанс към дамите, които купуват книгите им със същите български левове - зависи от самите тях. Но аз все още чакам своята "книга, в която ГЕРОИНЯТА съм аз" :)
Last edited by Кал on Tue Sep 27, 2011 8:02 pm, edited 1 time in total.
Reason: прехвърлям офф-а в отделна тема
Радо
Been thanked: 15 times

Post by Радо »

Ако трябва да се спра на пълнокръвни женски персонажи, създадени от мъже - също има безбройни примери. Джан Дорвин от "Небесните господари" на Джон Броснан, макар и любимата ми героиня да е друга (да, Ашли идва от там).

Апокрифна поредица която си мислех че сме я чели и я харесваме само десетина човека в българия :) Явно имало и други.
Във gamer workshop (имаше едно такова списание до 2007, сега част от него еволюира в сайт с огромен форум) бяхме правили класация за женски героини. Ще го изровя и ще дам примери по темата защото има много.

(размишления по тази тема - прехвърлени там от Кал)
Last edited by Кал on Tue Sep 27, 2011 8:04 pm, edited 1 time in total.
Reason: прехвърлям офф-а в другата тема
Zornica

Post by Zornica »

Е, чак пък апокрифна :) Не сте само 10-ина, само покрай мен са я прочели и харесали поне 5-има. Но наистина, жалко е, че такава чудесна според мен трилогия, в момента не мога да открия да закупя на английски :( Но то, много са добрите книги, които страдат от липса на популярност, особено на българския пазар, особено в последните години... Чак ми е странно, че книгите са издадени и са стигнали до мен още навремето (първата я прочетох като дете от библиотеката, а после се разделих с голяма част от спестяванията си, за да си купя останалите, а след години и още по един-два екземпляра. Крадат ги, явно ги харесват!)

Аз всъщност нямам точно идея на къде клоним темата тук... С разни класации - лошо няма, но винаги са субективни и в един момент почваме да си мерим пишките кой какво кога и колко играл, кой разбира и кой е леймър...

Дали говорим за нуждата от главни женски персонажи, от качествата им в различни произведения? Може би е по-интересно да обърнем внимание по-скоро на някакви черти, които отличават "добрите примери" в тази област? Или пък мъжката гледна точка по темата - защо? как? дали?
Радо

Post by Радо »

Не ме разбра - сетих се за класацията като вид систематизиран списък който да ми припомни позабравени примери.
Аз лично избягвам концепциите за подреждане в класации и топ 10 списъци.
Lachdanan
Has thanked: 18 times

Post by Lachdanan »

Зорница, като спомена Сара Керигън, какво мислиш за "спасението" и от Рейнър? На мен ми се струва, че Близард прекалиха с мелодраматизма, Тайкъс трябваше да натисне спусъка.
Впрочем Керигън си има сестра близначка в Warcraft и после World of Warcraft - Силвана, кралица на баншите.
Zornica

Post by Zornica »

Lachdanan wrote:Зорница, като спомена Сара Керигън, какво мислиш за "спасението" и от Рейнър? На мен ми се струва, че Близард прекалиха с мелодраматизма, Тайкъс трябваше да натисне спусъка.
Впрочем Керигън си има сестра близначка в Warcraft и после World of Warcraft - Силвана, кралица на баншите.

Ами нищо не мисля, защото бойкотирах един вид 2-ката. Близард се проявиха много нелоялно и алчно към клиентите си, така че поиграх съвсем малко... Иначе като цяло ми се стори прекалено много мелодрама и фенси-шменси текстури, за сметка на оригиналност откъм самата игра и в крайна сметка до там докъдето стигнах ми се стори повече като произведение в стил Лукас - дай да изцедим каквото още можем от сантименталните фенове. Инак Керигън ме изкефи най-вече в книгата, като си говорим за стабилни героини. Но пък във "Войната на Либърти" всички са стабилни...

Warcraft-а признавам си играла съм недостатъчно, нямам никаква идея в какъв смисъл е близначка...
Кал
Първопроходец

Post by Кал »

Толкова ме засърбяха пръстите покрай живналия диалог тук

(ура! урааа! урррррааааа! най-сетне! :mrgreen: )

че искам да споделя с вас моята част от материала-отзив за Dreamfall: the Longest Journey, който написахме със Свети (Severn).

Обикнах Dreamfall в мига, в който видях Зоуи за първи път.

(Не, не когато се разхождаше по бельо из стаята си. Е, и тогава беше сладка.)

Обикнах я, когато видях неподвижното й тяло, затворените очи и чух оня глас, който разказва – не само с думите си, разказва с тембъра си, с паузите... с полепналата тежест.

Зоуи, казах й/казах си, две минути след като тя бе почнала да ми разказва, Слънце... ти си в депресия.

А аз... знам. Знам какво ти е. Понеже, знаеш ли... и на мен ми е такова.

И наистина, беше ми такова. В момента, в който открих Dreamfall, се чувствах точно като Зоуи в началото на пътя й. И ми стана два пъти по-интересно
(а който е преживявал нещо подобно, знае, че въобще да ти стане интересно си е постижение, когато се чувстваш така)
– стана ми интересно да видя как тя ще излезе от дупката си. И ще ми помогне ли аз да изляза от моята? Поне с някаква идея?

А идеята ставаше все по-интригуваща. Ето ви рецепта за излизане от дупки, лични; една възможна:

Вкарай се в още по-големи дупки – само че не лични. Вкарай се в реални бедствия, случващи се на света наоколо ти.

Спомни си какво значи да те е грижа за друг. Да се грижиш за друг.

Спомни си, че света също го боли. И навярно – по начини и причини, много по-оправдани от твоите.

Излез от себе си – ти и без това си дупка, както толкова търсиш там... Тръгни навън, тръгни на тоя quest, това търсене. И виж какво ще откриеш.

Какво открива Зоуи... първо, е спойлър, който предпочитам да ви спестя; Свети по-нагоре е подсказала достатъчно. Второ, и по-важно, точното „какво“ не е съществено. Нашият свят е различен, за всеки от нас, във всеки миг – така че онова, което ще откриеш, също няма да се побере в ни едно обобщение. Всеки път, във всяка ситуация, ще е различно.

Пътят, търсенето, the quest – те са важното.

Рагнар Торнквист, и всички вие знайни и незнайни човеци, допринесли за сбъдването на Dreamfall – благодаря ви. За пътуването, в което ми позволихте да бъда спътник. Чудно е да знаеш, че не си самичък. Чудно е да ти напомнят, че мечтателите идват и си заминават, но мечтата продължава.

Зоуи... Слънце... аз те слушам.

Цялото отзив - в което частта на Свети е пет пъти повече ;) - ще излезе в новия алманах "ФантАstika 2010-2011". Нещо като тез тука... ама по-другаво. ;)

(А че, по закона на Мърфи, изведнъж отвсякъде ме заринаха организаторски задачи - колкото да мога да ви се радвам само отстрани... Ееееех. Гаден Мърфи. Ще ми паднеш ти някой ден. :twisted: )
Радо

Post by Радо »

Зоуи беше дотлкова в моето положение като играх играта че няма накъде - бях си издънил опита за дипломна , нямах работа бях в някаква дупка тотална , спях до 12 часа и изобщо - много добре разбирах какво чувства героинята.
Lachdanan

Post by Lachdanan »

WARCRAFT SPOILER!!!

Има там една елфица - Силвана. Играеше го контра на немъртвите (местните зергове). Те я бастисаха, анимираха и в един момент тя се превърна в тяхна кралица. Близард обичат да ползавт сработилия веднъж стереотип, на принципа, че играещия брат/сестра ще преглътне всичко, стига да е подсладено с драматична история и посолено с кървави сцени. Та тя е толкова Кериган, колкото е възможно да бъде без да е червенокоса.

Зорница, двойката на SC и аз я бойкотирах, понеже претоплени манджи за 60 евро - айде нема нужда. Но по едно време Близард я пуснаха по 40 и се прежалих. Останах приятно изненадан. Не от историята, там нещата са бетер сапунен сериал, а от мултиплеъра. Хем е старият познат Старкрафт, хем има нови тактически възможности.

Аз, май за разлика от повечето homo ludens-и, не играя с женски персонажи. Понеже приемам играта много лично и се идентифицирам с героя. За такива, като мен Bioware добре са го направили в Dragon age 1&2, както и в Mass effect-ите. Хем си оставаш избрания от теб персонаж, хем (си) поиграваш и с останалите от компанията. До колкото става ясно, на същия принцип ще бъде и Old Republic.

П.П. Всъщност имам любим женски персонаж от игра, Adrienne от експанжъна на Heroes of Might and Magic 3 :).
Zornica

Post by Zornica »

Lachdanan wrote:Зорница, двойката на SC и аз я бойкотирах, понеже претоплени манджи за 60 евро - айде нема нужда. Но по едно време Близард я пуснаха по 40 и се прежалих. Останах приятно изненадан. Не от историята, там нещата са бетер сапунен сериал, а от мултиплеъра. Хем е старият познат Старкрафт, хем има нови тактически възможности.

Аз, май за разлика от повечето homo ludens-и, не играя с женски персонажи. Понеже приемам играта много лично и се идентифицирам с героя. За такива, като мен Bioware добре са го направили в Dragon age 1&2, както и в Mass effect-ите. Хем си оставаш избрания от теб персонаж, хем (си) поиграваш и с останалите от компанията. До колкото става ясно, на същия принцип ще бъде и Old Republic.

Първо офтопика:

Ах, като прочета някой да започва с обръщение към мен "Зорница" и нещо в мене се присвива. Все очаквам един вид да ме сгълчат, евентуално да се заядат. Глупаво, нелогично, още повече че така съм се регистрирала, но...

Ами двойката аз я бойкотирах, защото макар че се бяхме бръкнали за преордер и всякакви шукарии, се оказахме прецакани, да не кажа прее... Според Близард, ако в едно семейство има повече от един фен на игрите им, значи трябва да си плащат на глава. Няма значение какъв дистрибушън на играта си си купил. И така се оказа, че аз мога да играя играта или с юзъра на мъжа ми или като някакъв мизерен гост. Накараха ме да се чувствам гост в собствената ми къща! Е, не мерси! Мразя подобно отношение към лоялните потребители, които са се бръкнали от любов и уважение към продуктите на компанията. Дори не засягам качествата на самия продукт или другото нелоялно отношение и проблеми, които възникнаха още с пускането й. За пореден път се убедих, че човек може да иска да бъде честен и лоялен, но май е по-добре първо да изчака, да си играе пиратски копия, а чак после евентуално да купува. За съжаление последния случай с "Вещерът 2" - пак преордър и всички екстри, само затвърдиха мнението ми, че пари за игри трябва да се дават само на тези, които заслужават и то с конкретния продукт!

Колкото до играта с разни персонажи - е, отдавна има подобни игри. На първо четене се сещам за Lure of the Temptress (дано не бъркам името), да не говорим за Dungeon Siege - кеф ти жени/мъже/магарета...

А сега по темата (хахаха, като малко гладно тролче съм, май):

Пак ми се ще да изясним малко за какво говорим. Примерно има жени героини, които ни се харесват. Създадени са да се харесват, но не и точно да се идентифицираме с тях. Има такива, които са създадени хем да се идентифицираме, хем да ни харесват много. Голяма част от тях попадат в графа "Мери-Сю". А има и персонажи, които са създадени такива, че да бъдат максимално реалистични - дори и с риск да не бъдат харесвани. И именно заради това ги харесваме. Подозирам, че говоря малко объркано...

И се чудя, ние за кои женски образи говорим най-вече? За тези, които ни се харесват като визия/характер или за тези, в които можем да повярваме, които правят персонажа жив? Естествено, най-вероятно говорим и за трите :)

Мога да дам пример с Бела Суон от "Здрач". Дочух ли освиркване? Та нейният образ за мен е доста достоверен. Реагира като реална тийнейджърка и ми беше приятно да прочета книгите. Не, далеч съм да се идентифицирам с нея (подминала съм с няколко петилетки възрастовата граница), нито пък я харесвах. И все пак беше истинска...

Друг пример е всеобщата любимка Йенефер - може да ти скъса нервите просто. Типична жена отвсякъде. Чудесен, разкошен персонаж!

Всепризнат пример за Мери-Сю е Анита Блейк - всички си падат по нея, рита всички задници, нови сили и идат с всяка книга... И все пак книгите до един момент са чудесни и приятни за четене. Човек има нужда и от комиксов тип литература. Отделно, че дори и този лош пример за героинята-мечта могат да се открият, като малки бисерчета, несигурността на героинята, комплексите й, предразсъдъците й и разни други дребни и не дотам дефекти в характера й, които измъкват персонажа от кофата със захарен сироп и го правят по-близък до човешкото.

Ако трябва да дам пример за безлични женски персонажи, ми е много трудно да се сетя. Може би защото е трудно да запомниш незапомнящото се. Все пак бих дала за пример жените на Толкин във "Властелинът". Бяха ми стерилни, леко захаросани и като цяло прекалено малко за света и обема на произведението. От една страна според сюжета притежаваха всички необходими качества, но четейки книгите, не ги почувствах, не ме накараха да ги заобичам или мразя. Е, това си е мое мнение де, не искам да засегна феновете на Толкин.

А между другото, повечето неща, които си говорим в тази тема важат и за мъжките персонажи...
Кал
Първопроходец

Post by Кал »

[spoiler]
Zornica wrote:Първо офтопика:

Ах, като прочета някой да започва с обръщение към мен "Зорница" и нещо в мене се присвива. Все очаквам един вид да ме сгълчат, евентуално да се заядат. Глупаво, нелогично, още повече че така съм се регистрирала, но...

Имате права да си сменяте ника колкото пъти пожелаете. Знаете ли как става? :)[/spoiler]
Zornica

Post by Zornica »

[spoiler]Ами не искам да си сменям ника, в крайна сметка така се казвам. Просто споделях...[/spoiler]
Lachdanan

Post by Lachdanan »

Ашли (това беше момичето-програма от Небесните господари, нали?), тука малко ме фърляш в недоумение.

Zornica wrote:Ами двойката аз я бойкотирах, защото макар че се бяхме бръкнали за преордер и всякакви шукарии, се оказахме прецакани, да не кажа прее... Според Близард, ако в едно семейство има повече от един фен на игрите им, значи трябва да си плащат на глава.

Ми, да... ако трима души искат да играят играта им трабват 3 копия, така си е от време оно. Изключения съм виждал за мултиплеъра на някои игри, където се допуска с едно копие да джиткат няколко човека, но кампаниите винаги са си били персонални. То ако беше на домакинство, аз с петчленното си домочадие на каква кирия щях да съм, ехеее :). Пък сега - WoW акаунт за единия син, па за другия; Диабло 3 се задава - акаунт за мен, за жената (тя добре, че не поиска да играе Old Republic, там се отървах само с 1 преордър :mrgreen: ).

Напълно споделям виждането ти, че първо трябва да се изиграе пиратско копие и чак после да се плаща и то само ако продуктът отговаря на исканата цена - точно за това изчаках Близард да свалят цената на Старкрафта, исканата сума беше прекомерна за това качество.

И така, на темата... каквато и да е тя (оглеждам се за Кал).

Не съм гледал "Здрач", та не знам, трябва ли да свиркам. Я по добре не, че човек свирва за вятър, пък повиква буря.
Като толкинофанатик изобщо не се засягам, тоя дърт англичанин се отнася много праволинейно към женските образи - ронене на сълзи, пеене на тъжни песни, шиене на байряци, въздишки и очакване на любимия, приключенски настроена кръвосмесителка (1 бр.), приключенски настроена елфическа принцеса, спасяваща любимия с песничка (1 бр.).

Много ми е трудно да харесам женски образ, май се рисува по-трудно от мъжкия. Или излиза някоя ревла, затворена в кула, или мъжкарана, на която по-скоро бих лепнал един зад врата, нежели да я залюбя.
Изключения са принцеса Фиона от Шрек и Мета от Свят на смъртта. И двете са направени по модела на лисицата от Малкия принц, само дето не ги изоставят накрая (то санким смееш ли?!).

П.П. Като казах Свят на смъртта - наскоро видях, че имало четвърта част: НЕ Я ЧЕТЕТЕ :evil: , написана е от някакъв неизвестен тип и образите нямат нищо общо с оригиналните!
Zornica

Post by Zornica »

Ашли не е програма е един вид дигитализирано копие на човек, Карл беше прилежащата й програма :)

За СтарКрафта - не ме разбра, не съм казвала, че искам да играем всички едновременно. Проблемът на двойката е, че веднъж регистрирано копието, дори да се редим на компа един след друг пак не можем равностойно да играем. Защото, разбирате ли, няма възможност за профили. Виж това вече е едно изключително новаторство (и уникална глупост) от страна на Близард. Дори в собствените им продукти, дори и в WoW, такъв проблем досега не бе имало. Да не говорим изобщо, че доколкото помня няма проблем за мрежов мулти в предишния СК с едно копие (простете ако се бъркам). Така че - не, проблемът не е в моя телевизор.

Никой не ме въпросна за Вещерът 2, но да си кажа. Пак преордър. На ултра-мега-гига-юбер едишъна. И се почна едно чакане. И чакане. Хората отдавна я изиграха играта с пиратски копия. Ние още чакаме. Разбираш ли, имало проблем с пакетирането и някои фигурки били повредени. Продължихме да чакаме. Нов пакаджинг, нов тираж, трамвая ли, що ли... Накрая все пак писахме на поляците, откъдето ни уведомиха, че те до България никога не са доставяли и нямат и такива планове. Е, може ли такава селска история. Ясно че тукашните дистрибутори няма да ми преведат и елементарни материали от закупеният от тях продукт. Ясно, че ще ми вземат повече пари. Ама може ли такова нещо?! Изводът - от Пулсар вече и батерии за дистанционно няма да купя!!!

За "Здрач" имах предвид книгите. Филмите, както си му е реда, не са на нивото на литературния вариант. Пък и тук май за филми поне не говорим.

"Свят на смъртта" по мои последни изчисления има и 5 :), но аз само до 3 съм чела. Но на Хари Харисън още повече харесвам "Опцията на Тюринг", макар и заслугата да не е само негова.

Като каза рисуване на женски образ - забелязала съм, че в действителното рисуване доста мъже, адски се затрудняват с женските форми. Незнайно защо. В двете крайности са - или ги рисуват страхотно, или хич не им се удава. Аз пък имам проблем с рисуването на мъже, та ми се налага в момента да се упражнявам като първолаче...

Това излезе почти изцяло офтопик. Очаквам да му се случи нещо...
Радо

Post by Радо »

[spoiler]/офтопик/Ще мога ли да помоля да няма повече коментари за Старкрафт и издателската политика на големите фирми.[/spoiler]
Кал
Първопроходец

Post by Кал »

Само по офф притесненията:

Тая тема е за всякакви женски образи. Във всякакви форми на изкуството. (И филми, да.)

Аз бих ви фокусирал върху ония женски образи, които наистина са ви впечатлили. Написани, изиграни, нарисувани (може и с линкове, ей! :D ) Понеже на мен това ми е най-интересно. Но... вие знаете кое ви е най-интересно на вас. Карайте по него. ;)

За политиките на компютърните фирми - наистина е по-добре да ги отцепим някъде другаде. Но сега аз не искам да се занимавам. Други безстрашни модери? :)

А по съдържанието на темата – знаете - не мога да се включа, поне не веднага. :(
Post Reply

Return to “... и Вселената”