ФантАstika 2007

Мед или катран - важното е да не го убием от мълчание.
Post Reply
Кал
Първопроходец
Has thanked: 3103 times
Been thanked: 2531 times

ФантАstika 2007

Post by Кал »

Георги Малинов:

Здравей, Наско !
Сега, да ти кажа направо, че тоя сборник дето си го сътворил и изстрадал е най-готиното нещо,което съм държал в ръцете си в последно време. Да, минаха през мен и Мигновечност и 10-9 и Раиа и Ангели пазители и Когато един мъже е на колене (ревах на тази книга)и Квазар и Величка и разни Тери, Ваяния и други хубави неща. Но този сборник страшно ме възторгна и ме обезсъни (каква дума, а?). Да ти го кажа на простоват, народен език: Зверско евала.
Най-странното е, че повечето разкази съм ги чел, чел съм и някои от статиите, знам какво става на Таласъмиите... И въпреки това удоволствието, глупости, какво ти удоволствие, кефът беше голям. Вече три вечери - нощи, си седя ровя си насам натам из сборника, чета си нещо, споря с някой, потупвам някого по рамото, блещя се в картините и се потапям в тях,повтарям си наум някой стих, и си мисля за следващия сборник. Щото нали съм в творческия екип :) Това пък направо ме накара да се надуя от гордост. Сериозно, за миг се почуствах като хлапак дето му е излязъл разказ в училищния вестник. Нощи на удоволствие, плюс гарнитура от Величка Настрадинова и сборника на Квазар. Но основното, основното е важно.
Сега ще ти кажа конкретно. Повечето неща съм ги чел. Добри, умни и прекрасни разкази. Някои, както ти обичаш да казваш концептуални,като Ксанаду например. Други просто красиви, като Две сърца и Скерцо... Младите гласове, и тях ги бях чел, но пак ме зарадваха, даже повече от старите. Доколкото разбрах Мария Спирова не пише редовно, но Андон и Иван Петров... Браво.
Има обаче неща,които поне за мен бяха открития и дълбоко преживяване.
Румен Дешков. Познавам го от години, когато изпрати в магазина една пространна статия за американските награди, така майсторски изпипана и печатно оформена, че тогава казах на Генерала: Е, това е истински фен. Сега, обаче със статията за Тим Уайт ме впечатли окончателно. И не просто с факта,че ми разкри един магьосник, а и с начина по-който го е направил. Това си е направо своего рода литература. Направо се кефих на отделни изрази и изречения. Много добро. Браво.
От къде идват писателите фантасти. Валъо общо взето не може да ме изненада. Той е перфектен. И страхотно ме зарадва с разни информация, която сякаш изглежда клюкарска, а е всъщност толкова жива, весела и брилянтно поднесена. Пак браво и пак бис.
Както казваше Кот Бегемот: Ние сме възхитени.

Накрая стиховете. И преди съм чел Росица и Васко и Иван. Мъдрел съм се над думите им, попивал съм светоусещането им. Сега не успях. Един стих не успях да прочета от тях, един ред, една дума... Захвърлих ги в килера. За друг път. Защото първо прочетох Агоп. Мелконян. И разбрах, че този човек в четири стиха е казал всичко. За живота, вселената и всичко останало. И ме блъсна и ме омая, и ме натъжи и ме зарадва. И го е направил по трудния начин - в с стих. В класическия, римуван стих. Аз не съм почитател на белия стих. Поезията за мен е рима. Музиката на речта, тоналността на думите, леещата се симетрия на разума. (Леле как го казах). Затова пред великия Уитман предпочитам Шекспир и Пушкин и Яворов пред най-мъдрите мисли просто разказани.

Е Агоп и с това ме плени. С леката си нежна рима. С изяшната си симетрия, с подредената си философия. Извини ме пред Иван Пунчев, но след това:

Разтваряй се, разтваряй се в далечното
Дочуваш ли-една изнервена Вселена
е тръгнала от нищото към вечното
Така ще стане някога и с мене

не ми се четат сложни мейнстрийми описани в тежък бял стих (бял ли?). Поне не сега.

казах ли вече браво? А има още неща, които не съм прочел. Както се казва приключението продължава.

Понеже си ме изтипосал в творческия съвет, се почуствах длъжен да дам някаква лепта, а тя е някои предложения за рубриките.
Специално за Изгревът на следващото си мисля за няколко разказа. Ти със сигурност ги знаеш. В някои отношения те доближават, в други превъзхождат Ксанаду (между другото в преводът на Ксанаду има нещо ръбеливо, незнам откъде идва, но го има). Това са Кимон на Клифърд Саймък и Краят на дългата нощ на Ерик Франк Ръсел. Мислех си и за Чудовището на А. Е. ван Вогт. Ксанаду не го бях чел отдавна. Велик разказ. Сега ми направи впечатление, може би покрай романа на Ники Теллалов, че всичко, което става с хората и е станало на самата Ксанаду е вследствие не на някакво социално развитие, а вследствие на революционна технология. И после слагаш колана и готово, вече си друг. Точно като при Ники. В началото това ме подразни, преди години изобщо не го бях възприел така. После си викам, а може би така и ще стане. Технологиите ще станат моралният императив на човечеството. Наноиндустрията ще замени образованието, коланите учебниците. Знам ли.

Така де.
Дали ти казах, че сборникът ме обезсъни? А, че ми хареса :)))))

Край. Лягам си. Утре ще си чета разни нещица от него.

Орфеус от Пазарджик
glishev
Been thanked: 2 times

Re: ФантАstika 2007

Post by glishev »

Сборникът наистина се оказва добър. Само че така казано, това нищо не значи. Разнообразен е. В него ги има и неща, които вече са излизали, и неща, които не съм виждал, а и не съм очаквал да видя. Има и разкази (някои от които са върхът, наистина), и материали за художници, и малко от любимия ми критицизъм, таковата (добри материали при това). Има си всичко, което му трябва. Ако нивото на първия алманах стане ниво на следващите, това ще е глътка свеж въздух. Представителен е, защото има от всичко по толкова, че на човек да му се прииска повече.
Ето я заслугата на сборника за мен. На Нова година Наско ме пита чета ли нова фантастика. Признах си, че от сто години не съм хващал. Но сега изчетох сборника, едновременно с него и книгата на самия Наско (за нея друг път, но и тя много си струва - благодаря, Наско), а накрая не издържах и отидох да си купя "Хроники на Западния бряг" на Ле Гуин, защото апетитът идва с яденето. На фона на изсушаващите мозъка османски архиви и византийски писма, които ми се налага да чета напоследък, това си беше кръвопреливане и то се дължи на двете книги - алманаха и "Мигновечност". Така де, не може само с архаизми да се живее :)
Кир Мануил Григора, прониар на Христолюбивия василевс+
Post Reply

Return to “Общи отзиви”