Кал wrote:Goa wrote:Вижте, примерите са една малка частичка от защитата и обясняването на някаква позиция. Да речем, 5%.
Ето ти една подсказка как да постигнеш по-голяма удовлетвореност у мене като събеседник:
Забрави за 95-те процента обяснения. Аз нямам нужда от тях. Нямам нужда, понеже по рождение съм склонен да анализирам, и умът ми цикли през цялото време по разни неща (освен когато успея да го "блъсна в стената"... но това вече е друга тема) - а като следствие от това, повечето възможни обяснения аз вече съм минавал през тях. Може би не със същите думички, с които ще ги кажеш ти, или Трип, или exPesho - но в огромната част от случаите е достатъчно да ми подадеш две-три изречения, за да довърша мисълта ти. Пробвай ме на живо някой път.
Това, което ми липсва обаче, са примерите. Точно тия примери, които са те довели до извода, че Хърбърт е "автор, който до [най-голяма] степен [...] се е задълбочил в търсенето на алтернативи, на работещи решения, на изходи, на развитието и БЪДЕЩЕТО на разума". За да мога аз да изкарам примерите, които са довели мен до извода, че Зиндел е абсолютният връх в областта "да си представим постижимото (и желано) бъдеще на човека". После ще ги гледаме едни до други и ще си правим нови изводи. Но да чета само изводи, без предпоставките им - това лично на мен ми носи почти нулева нова информация. А аз жадувам за ново. За Следващото. *смея се*
(Впрочем - вече си направихме един такъв експеримент с Манол Глишев. Той вадеше цитати от поредицата "Дюн" - аз отвръщах с цитати с подобно послание от "Реквиема". Като някои стигаха до 2-3 страници парчето... Забавлението беше огромно. И поне аз научих доста за "Дюн" - двойна полза.)
Ползата от примерите
- Кал
- Първопроходец
- Has thanked: 3103 times
- Been thanked: 2531 times
Ползата от примерите
Зачекната оттука: