Не мога да не кажа
че до голяма степен е въпрос на
привикване. Аз също помня много образно условията на прочитане на дадена книга, което не ми пречи да помня условията и за книги, прочетени на четеца, със същата принципна яснота. И "тактилния" ми спомен от прелистването на електронната страничка е относително достоверен - не като номер
но мога да цитирам къде ми е бил на екрана даден текст (което не е от значение принципно).
От друга страна обаче аз работя на компютър от 1990-та и съзнателно съм се дресирала да пиша на компютър, още оттогава. В началото имах нужда от хартиена патерица, т.е. разпечатвах си разказите; отдавна това не ми е необходимо и мога да се саморедактирам на екран. Мисълта ми тече гладко, пиша по-бързо, редактирам по-лесно и като цяло ми е толкова привична медия, че на ръка ще ми е дяволски по-трудно вече. Помня си архитектурата по дисковете, кое къде се намира (и всякакви файлове, не само разказите) и това ми е "реално".
От тази гледна точка преминаването на четец не ми беше проблем, напротив - чета еднакво бързо, с еднакво възприемане и с еднакво удоволствие; и не правя разлика между хартиената книга и четеца, освен - естествено - че на него имам много повече книги накуп. За мен изживяването е еднакво добро, а подозирам, че след още 1-2 години интензивно ползване на четеца, той ще стане "по-добрият" от моята гледна точка.
Та... въпрос на привикване.
Подозирам, че не е частен случай.