За ползите и вредите от четенето

Here be unicorns. И музика и филми, вдъхновени от човешките ни книги. И всичко, дето ви е на сърце, ама не може да се побере в ^такива^ тесни теми...
Post Reply
Кал
Първопроходец
Has thanked: 3103 times
Been thanked: 2531 times

За ползите и вредите от четенето

Post by Кал »

Кал wrote:Rose - как ти се отрази "Лолита" на дванайсет? (Ако не влизам в твърде лични територии, разбира се.)

Аз успях сам да си "навредя" с някои книги, и то в не съвсем детска възраст. В детска - 9-10-годишен - си навредих с една четворка романи на Стругацки - "Охлюв по склона", "Бръмбар в мравуняка" и т.н. Бяха твърде мрачни и стряскащи за малкото човече мен. Кофтито е, че и досега трудно посягам към Стругацки. Класическа ранна травма. :(

По-късно - 16-18 - най-лошо ми се отразиха "Цветя за Олджърнън", "Мисия Земя" (агх...) и "Прекрасният нов свят". (Тук съм разправял как и защо, и с какво се лекувах после.)

Като стигнах до "Портокал с часовников механизъм", вече бях достатъчно голям да се подхилквам, вместо да я взимам на сериозно... ;)

А последната книга, която помня да ми е влияла зле (и да е нямало начин да я хвърля), беше "Нюйоркската трилогия" на Остър. Накрая, за да я изчистя от системата, й спретнах отмъщение-пародия.

(Чувам, че Остър се е пооправил с времето. Сори, приятел, аз втори шанс няма да ти дам. Да си помислил малко повече - или поне издателят ти, - преди да пръснеш по света автотерапиите си... :/)
Кал
Първопроходец
Has thanked: 3103 times
Been thanked: 2531 times

Re: За ползите и вредите от четенето

Post by Кал »

Бранимир се опитва да ме ядосва, за пореден път.

Подозирам, че сега ще си го отнесе.

Кал wrote:Coblin - както обичайно - говориш наизуст.

Имаш ли идея кой е L. Ron Hubbard? Какво е създал, и доколко познава начините да ти бръкне в мозъка? Ама - трайно?

"Мисия Земя" е вредна книга. Казвам го напълно отговорно - като човека, който е гледал Earthlings, без да мигне, или I Come with the Rain, или Elfen Lied. Ужасиите във всяко едно от тях имат смисъл; може да са ни полезни. Гадостите в "Мисия Земя", напротив, до такава степен ме отвратиха от (например) секса, че трябваше да дойде друга книга с подобна мощ - само че в обратната посока, - "Реквием за Хомо сапиенс", за да се възстановя.

(Тук съм разказал малко повече.)

Разбира се, да, сега някои ще се втурнат да я тестват на свой гръб. И на някои даже ще им понесе.

@ Всички други - моля ви, бъдете предпазливи. Ако сте ей тонинко нестабилни или крехки - оставете я. За друг път.

П.П. Радо, за "сатирата":

А знаеш ли, че част от садо-мазо практиките в МЗ са взети от реалния опит на някои висшепоставени сциентолози?

Sweet, ain't it?
Тарикат ХХ ранг
Has thanked: 10 times
Been thanked: 44 times

Post by Тарикат ХХ ранг »

Неее, "Мисия Земя" съм я чел... как се казваше... девствен и все пак открих, че просто е тъповата. Може и да е замислена като сатира, не знам. Не е чак вредна, ако човек не е свръхчувствителен. Не съм забелязал да вреди по някакъв начин.
Lachdanan
Has thanked: 18 times
Been thanked: 33 times

Post by Lachdanan »

Мисия Земя беше забавна пародия. Нива под "Не е време за герои", но върховете се достигат веднъж. Т'ва първата книжка, на втората вече се прозявах и нямам ясен спомен за нея. От останалите съм прочитал по малко из автобуси и влаци - предъвкан опит за още някой друг лев. Може би не ми направи сериозно впечатление, защото вече бях минал през Антъни Бърджес и Достоевски, а ако си оцелял след тоя дует на 16 Хабърт няма да може и драскотина да ти направи на 18. Тоест Мисията би могла да е вредна с много условности, също както може да е вредно да ядеш солено, ако имаш проблеми със сърцето.
Triumpha
Global Moderator
Has thanked: 32 times
Been thanked: 43 times

Post by Triumpha »

По тази тема (и какви ли не други) силно препоръчвам публикациите на моя научен ръководител, доцент доктор Милена Цветкова (има ги в ЛитерНет и по разни други места, а изскача и при търсене с Гугъл). Тази жена просто няма спирачки - бутнете я по каквато и да е тема, свързана с книги, и има да ви говори... и все интересни неща. Смея да твърдя, че е една от най-големите в България в момента по книжните въпроси, плюс това е много интересен и приятно шантав човек. :) Споменавам я, понеже се сетих, че ни беше говорила за някакви изследвания по темата за вредите от четенето, а неведнъж сме обсъждали и проблема със "задължителната" литература в училище и други подобни.
Post Reply

Return to “... и Вселената”