Search found 540 matches

Return

by Лъч
Tue May 14, 2019 9:39 am
Jump to forum
Jump to topic

Re: Културни събития

По-добре късно, отколкото никога: този четвъртък (16.05.) играем отново импро театър с моята група "Направо ШиЗастър". https://www.facebook.com/events/1027357314321576/ 20 ч, Шизи Импро Клуб на ул. Г. Раковски 127 Отново ще обединим вдъхновението си, ще слеем отчуждението си, ще смесим странностите с ...
by mitseva
Sat May 25, 2019 9:07 pm
Jump to forum
Jump to topic

Re: Книги, автори, размисли творчески и човешки

Мислих си доста по темата. Едни от най-важните произведения за мен са "Сините пеперуди" на Вежинов и "Голото слънце" на Азимов. Пеперудите ме вдъхнови да напиша първата си история. Не помня какво беше, надали я пазя даже, не съм била повече от 6 клас. Тогава учителката ми по БЕЛ я прочете, много я ха ...
by Vessey
Sat May 25, 2019 10:43 am
Jump to forum
Jump to topic

Прочела съм много книги, които съм обикнала и които означават много за мен, така че в никакъв случай не мога да посоча само една и да кажа: "This is THE book for me" Което е хубаво, защото всяка година ще мога да излизам с нова препоръка. :) Сега, като за първи път, избирам "A Room of One's Own" на В ...
by valentindivanov
Tue May 28, 2019 8:35 am
Jump to forum
Jump to topic

Re: Образованието

... тази седмица децата са във ваканция и аз си взех един ден отпуска в понеделник и ходихме до Франкфурт. Преди малко се върнахме. Цялата неделя прекарахме в Experiminta - това е интерактивен образователен музей. На лапетата не им се излизаше, страхотно е направено, всичко е организирано като и ...
by Dess
Wed Jun 12, 2019 1:14 pm
Jump to forum
Jump to topic

Копирам една покана, получена в пощата ни - може да представлява интерес за някого. :) Скъпи колеги и приятели, Имаме удоволствието да Ви поканим на първия по рода си форум "Кино в училище" , който ще се състои на 21, 22 и 23.06 в зала "Славейков" на Френски институт в България. Като част от фестивал ...
by Dodo
Sat Dec 16, 2023 3:51 pm
Jump to forum
Jump to topic

Thank you sincerely! My Bulgarian is certainly too poor to read poetry. My Polish is much better. But I believe (sad experience, besides other things) poetry should only be read in the source language. Truth be told, I don`t really like poetry, or, more precisely, I`m rather picky and choosy about ...
by Dodo
Fri Dec 15, 2023 9:16 pm
Jump to forum
Jump to topic

Thanks for the review and Thanks for the kind words about the translation! My Bulgarian is still very poor, but, as far as I understand from the review, this particular translation is beautiful. It`s very nice and encouraging to know that beautiful translations still happen. Because the general ...
by Кал
Mon Jul 08, 2019 2:13 pm
Jump to forum
Jump to topic

Re: Не-културни събития

Дарете Bat World Bulgaria Приятели грижовници (: Мнозина от вас познават Вяра Крушкова (или Рох ;) – къде лично, къде покрай истории за спасяване на прилепи в социалните мрежи или по медиите. Отскоро Bat World Bulgaria създаде спасителен център – и нужда от дарения за ремонта и обзавеждането му, так ...
by svetliche
Wed Jul 24, 2019 6:40 pm
Jump to forum
Jump to topic

Не знам дали тук има фенове на Стефан Вълдобрев и Обичайните заподозрени, но аз съм им МНОГО голяма фенка и не пропускам концерт де що има в София... та на 28 август от 19 часа в лятното кино на НДК Кабана имат концерт. Билетите на предварителна продажба от ивентим са по 20 лева, аз вече се сдобих с ...
by Кал
Mon Jan 08, 2018 2:21 pm
Jump to forum
Jump to topic

Покана: Уважаема госпожо, Уважаеми господине, По повод Българското председателство на Съвета на Европейския съюз Френски институт в България Френски институт в Париж Европейската програма CINED и сдружение „Седем“ - България Имат удоволствието да Ви поканят на кръгла маса КИНОТО И АРТИСТИЧНОТО ОБРАЗО ...
by Кал
Fri Sep 20, 2019 1:30 pm
Jump to forum
Jump to topic

Отзив в Goodreads за Political Philosophy: Fact, Fiction and Vision : A truly enriching experience, as my reading notes testify: ~ Not even more recent social thinkers, such as John Stuart Mill, Karl Marx, Emile Durkheim, Max Weber, Vilfredo Pareto, John Dewey, Joseph Schumpeter, Harold Laski, Karl P ...
by Dess
Wed Nov 13, 2019 1:07 pm
Jump to forum
Jump to topic

Калин Николов, един от нашите Рисуватели, ни кани на организирана от него изложба „Жената в творчеството на европейски графици от XIX и XX век“ (до 5 януари): https://xn--b1agjhxg2e.com/post/188121806201/%D0%BA%D1%80%D0%B8%D1%82%D0%B8%D1%87%D0%B5%D0%BD-%D0%BF%D0%BE%D0%B3%D0%BB%D0%B5%D0%B4-%D0%B6%D0%B ...
by Dodo
Mon Jun 27, 2022 12:00 am
Jump to forum
Jump to topic

Re: За руските книги

Being the merge-itchy moderator here, I'll honor your request. Thank you! I know where I would like you to start: by telling us about Russian books that 1) are new--written in the past 10 or at most 20 years; 2) have won your heart and mind. I`d dearly like to start with a Russian writer that could ...
by Dodo
Mon Jun 27, 2022 3:14 pm
Jump to forum
Jump to topic

Cold shower and cold beer, and I can continue. Макс Фрай most translated is the Echo series. "Лабиринты Эхо", written together with Игорь Стёпин (at the beginning the pen-name covered both writers; now it`s Светлана Мартынчик by herself) is available in EN, too; the EN title is "The Strangers Magic", ...
by Dodo
Thu Jun 30, 2022 5:41 pm
Jump to forum
Jump to topic

Another Russian writer I`d like to recommend is Святослав Логинов. He`s a SF writer, first and foremost, and his SF is OK (some outstanding things, too, like, say, "Свет в окошке" https://readaholicme.weebly.com/lit-little-window.html ), but it`s not his SF that I absolutely love. I do love his "Kitc ...
by Radiant Dragon
Thu Jun 30, 2022 6:52 pm
Jump to forum
Jump to topic

But the question I really need answered is this: Do Bulgarian people also try to oust everything Russian, books included? It was one of the reasons that made me start this thread. Could/would anybody here enlighten me on that? Thanks! As far as I'm aware, there has been no widespread "witch hunt ...
by Dodo
Sun Jun 26, 2022 5:00 pm
Jump to forum
Jump to topic

За руските книги

I simply must have this discussed, because there are lots of outstanding Russian books undeservedly forgotten, but mostly because the damn war in Ukraine is also a war on books. Don`t know about Bulgaria, but in Lithuania, and quite a few other countries, hating Putin has evoked hate towards ...
by Лъч
Fri Nov 22, 2019 12:38 am
Jump to forum
Jump to topic

Re: За Филмите и Хората...

Лелееее... Ле-ле!!! Току-що приключихме с филма Swiss Army Man (2016) / "Мъртвецът, най-добрият ми при ...
by Кал
Sat Jul 02, 2022 11:21 am
Jump to forum
Jump to topic

Re: За Филмите и Хората...

До 15.07.: Събирам желаещи да гледаме Everything Everywhere All at Once Мили (: Вълнува ли ви темата за отношенията родители – деца? ... Знам, знам. Въпросът е реторичен. :D И служи само за да отведе към топлата ми препоръка за филма Everything Everywhere All at Once. От години не мога да се впечатл ...
by Dess
Mon Jan 06, 2020 7:57 pm
Jump to forum
Jump to topic

И едно събитие, за което (покрай очния преглед на децата!) се надявам да се вредим :) Ако още някой ще идва, дайте знак, моля! :) Уважаеми колеги, Излезе от печат първото “хартиено” издание на най-голямото българско онлайн списание за фантастика ShadowDance – фензин с над 20-годишна история, хиляди ж ...
by mitseva
Sun Jan 12, 2020 6:19 pm
Jump to forum
Jump to topic

Оле, много як филм! Много го харесвам и с носталгия ми напомня за ънскулърските ни години.
Още повече ми харесва как боцка яко "правоверните" фенове на стандартното образование. :D :D :D
by mitseva
Fri Jan 24, 2020 2:42 pm
Jump to forum
Jump to topic

Re: Не-културни събития

Каня ви на едно красиво и полезно събитие, от което ще бъда част - Вълшебството на живота (среща-разговор и концерт, посветени на пренаталния период) Екипът на ЦЗО „Едикта“ работи по инициативи, свързани с пренаталния период повече от 10 години. Статии, лекции и семинари, музикален диск и книга са са ...
by Лъч
Sat Feb 15, 2020 7:36 pm
Jump to forum
Jump to topic

Бетовен на 250 г. - Първи концерт 19.02.2020, сряда 19-21 ч., Организирано от Silhouettes Chamber Ensemble и City Mark Art Center - Сити Марк Център за Изкуство (София, бул. "Янко Сакъзов" 30) https://www.facebook.com/events/443097726645718/ Камерен ансамбъл "Силуети" ще се присъедини към европейскит ...
by Лъч
Sat Feb 29, 2020 3:08 am
Jump to forum
Jump to topic

Всеки четвъртък от 18 ч в аулата на НБУ има безплатна филмова прожекция. Добре сте дошли! :) РЕПЕРТОАРЕН ПЛАН НА КИНОКЛУБ НБУ ЗА МЕСЕЦ МАРТ, 2020 г. 05-и МАРТ (ЧЕТВЪРТЪК), 2020 г. – 18.00 ЧАСА ОСЪДЕНИ ДУШИ Държава: България Година: 1975 Времетраене: 141 минути Сценарист: Въло Радев Режисьор: Въло Рад ...