Бленуващите кристали

Заглавията, влезли в библиотеката или пристъпящи към нея

Бленуващите кристали

Postby svetliche » Wed Dec 10, 2008 3:14 pm

Приятели :)

Бленуващите кристали на Теодор Стърджън излизат днес от печатница.

А ние с Калин като едни щастливи родители (Калин за втори път всъщност, първо се роди Последният еднорог) ;) се радваме от цялото си сърце, което започва да прелива вече ;)
Та... ето я новината в човешкия ни дом

Ако искате бройки на сайта ни пише подробно как и къде можем да се намерим - ние вас или вие нас. А най-добре на живо.

Радващи се!
Габи и Кал
Last edited by Кал on Mon Apr 23, 2018 1:00 pm, edited 1 time in total.
Reason: премествам + преименувам
Обичайте и бъдете обичани, любовта ще спаси света.
User avatar
svetliche
Global Moderator
 
Posts: 325
Joined: Sat Jan 05, 2008 8:24 pm
Location: Средната земя
Has thanked: 496 times
Has been thanked: 262 times

Бленуващите кристали

Postby Кал » Thu Mar 05, 2009 11:19 am

User avatar
Кал
Първопроходец
 
Posts: 12506
Joined: Thu Jan 03, 2008 11:59 am
Location: Рамо до рамо. Искаш ли?
Has thanked: 9816 times
Has been thanked: 7731 times

Re: Бленуващите кристали

Postby SAlexandrov » Fri Mar 13, 2009 11:21 pm

Дрязгите в Шадоуденс:

http://www.shadowdance.info/forum/viewtopic.php?t=4029

Моята позиция:

1.Рисунката на корицата е крайно неподходяща... - затова вдигнах ръка и в Ефремов.

2.Заглавието е неподходящо.

За всичко останало - нямам забележки.

Ако някой натирва носовете на някого... Да е там, моля...
I lead the army of Angmar
http://www.space-bg.org
User avatar
SAlexandrov
 
Posts: 103
Joined: Wed Nov 26, 2008 2:00 am
Has thanked: 3 times
Has been thanked: 21 times

Re: Бленуващите кристали

Postby Кал » Fri Mar 13, 2009 11:41 pm

Тук ще е - там не се чувствам добре.

1. Нали видя колко човека вдигнахте ръка в Ефремов за корицата? От общо колко?

(Но пък не чу как Тервел ми каза накрая: "Много правилно сте се насочили - хванете децата, те са-най-важни...")

Оставям те да помислиш защо децата са ни по-важна публика от попорасналите читатели.

Останалите - чувствайте се поканени да обсъждате и вие. Отдавна мисля да направим едно ПИТАНЕ за корицата на "Кристалите", до всички читатели - смятате ли, че е смислено?

2. Как да преведем dreaming, така че да съхрани и двете значения на dream? Плюс съществителната си употреба, в съчетания като Who understands a dream fulfilled?

(Хубавото на въпросите е, че ви дават шанс да се поизпотите сами. И като дойде време да поемете щафетата - да сте подготвени. От много отговори пък се затъпява... ;) )
User avatar
Кал
Първопроходец
 
Posts: 12506
Joined: Thu Jan 03, 2008 11:59 am
Location: Рамо до рамо. Искаш ли?
Has thanked: 9816 times
Has been thanked: 7731 times

Re: Бленуващите кристали идват!...

Postby Кал » Sat Feb 13, 2010 10:27 am

И други възвестители:

Stars in my Pocket

Starry Night
User avatar
Кал
Първопроходец
 
Posts: 12506
Joined: Thu Jan 03, 2008 11:59 am
Location: Рамо до рамо. Искаш ли?
Has thanked: 9816 times
Has been thanked: 7731 times

Re: Бленуващите кристали

Postby Кал » Sat Feb 13, 2010 10:34 am

User avatar
Кал
Първопроходец
 
Posts: 12506
Joined: Thu Jan 03, 2008 11:59 am
Location: Рамо до рамо. Искаш ли?
Has thanked: 9816 times
Has been thanked: 7731 times

Re: Бленуващите кристали

Postby Кал » Tue Mar 16, 2010 3:43 pm

User avatar
Кал
Първопроходец
 
Posts: 12506
Joined: Thu Jan 03, 2008 11:59 am
Location: Рамо до рамо. Искаш ли?
Has thanked: 9816 times
Has been thanked: 7731 times

Re: Бленуващите кристали

Postby frog » Fri Jan 25, 2013 1:12 am

OMG, OMG, it's me, it's me!!!

Image
Погледнах си в пощата и представянето на "Слънце недосегаемо" е било на 21.II. 2010 :D
Бесовете ви чувам“ ~ Jane Eyre Grisel. I refuse to be there for you when you need me.
User avatar
frog
добромет
 
Posts: 3265
Joined: Mon Nov 19, 2012 12:27 am
Has thanked: 115 times
Has been thanked: 3586 times

Re: Бленуващите кристали

Postby Dante Lee » Wed Feb 27, 2013 3:13 pm

По заповед на щуката да се случи на минутата :

я какво си имаме от Трабадурите (и по специално от Адовата Анна):
http://trubadurs.com/2013/02/26/samota-po-theodore-sturgeon-anna-hells/
Oпп и цитатче : )
Хората родени са самотни, търсят изхода, лекарството за не-множието през целия си живот, и пак, накрая, сами се изправят пред съда на тъмнината след края. И смятат себе си за достатъчно нещастни, че да описват теглото на единственото число във всяка литературна, музикална, артистична или кошмарна форма, без оглед на това колко не-хора някъде там изпитват тегобата на прекомерната уникалност безмълвно.
Тиодор Стърджън е от не-човеците, но мислещи за хората като за братя в безкрайно непознат за мене смисъл, и никой не може да ме убеди в принадлежността му към хомо сапиенса. Така топло и искрено за човещината никое хуманоидно нищожество не може да помисли дори и в най-възвишения момент на животеца си. И макар да се осмелих само две книги да докоснат там някъде онова неестественото в мен, все още неочаквано усещам вълните на преклонение пред талант и душевност, превъзхождащи що-годе всичко донякъде познато на ума ми досега.
Повече от човешки е романът за следващата стъпка в еволюцията без видими физиологични, но с повече от видни емоционално-интелектуални изменения, подчинена на светата цел по създаването на същество от много форми, уж равнопоставени, но заменими пипалца на гигантско мекотело с мега терабайти мозък. И все пак в него няма нищо твърде извънземно техническо или нравоучително сухарско. Имаме шепа деца, препораснали без време, блъскани от живота и ограниченията на телата си, и все пак минали на следващия пласт от тортата на развитието на собствения си биологичен вид, далеч от фигурките на върха, но все пак не толкова близо до гравитацията на плужеците там долу. Наградата за допълнителното вдишване развитие са подаръчета от типа на телекинеза, телепатия, свръхлогика и божествено отегчение, разпределени неравноделно между участниците в хомо гещалт бъдещето на симбиотичната група, където самотата е споделено, а не индивидуално усещане. Но само моралът и етичният код на срама могат да обвържат в окови разпалващия се божествен гняв на детето с лупа пред големия мравуняк в ярък слънчев ден. Хуманизмът се разпростира до такива граници на понятието, че губи връзката на нашата логика и нещата стават толкова надчовешки, че почти божествени и неприемливи за научения на лесносмилаема храна съвременен мозък. Мащабността на текста е сравнима само с най-жестокото вселенско наказание на стопаджията, а именно да откриеш колко незначителен си на фона на целия живот. А от подобно осъзнаване милиони мозъчни клетчици ще умрат в писъци на очарование от собствената си анихилация.
Бленуващите кристали е елегия за нечовешкото, родено у човека в преследване на възможния край на човешкото. Ненавист към себе си, обърната самота и копнеж по срещане на себе си в другия, създаване на светове сънища през смъртта и любовта с еднакъв знаменател, и толкова много неразбираема човещина. Отново светът е в ръцете на деца, макар и не точно деца, всъщност и не точно хора, но по-човешки от единствените, за които бях почти сигурна в хомо сапиенският им произход и на които им се пада ролята на унищожителите, нарочени за унищожение от съзидателите на битието. Пътуващ цирк — е, всъщност шоу на изродите, — където най-голямата грозота е прилежно скрита зад маска от любопитство и интерес към света; едно странно дете, можещо да управлява живота си в най-божествения смисъл благодарение на камъни без душа, но с толкова много мечти; няколко джуджета, албиноси, алигатори, амфибии, недовършени божии създания, сътворени не винаги от този Бог, за който се сещаме първосигнално. И един път — криволичене между неслучили се дни, привидно проста история, с блясък на мегаломания, застиваща на последната страница тъкмо когато някой намекна за по-обобщено спасение на света. Оставаме в края на всичко с един объркан читател, разлистващ отначало-докрай в опит да открие може би подминатия ключ към най-голямата загадка на съществуването, а именно — налагането на не-самотността пред самотата, но сякаш туй решение е някъде изпаднало между генома и партийната принадлежност и толкова много други така незначими неща.
За тези книги не мога да пиша много, не мога да пиша повече. За момента не мога и да чета. Мога да ви заглавичквам с разни чудесни умности какъв специален език Стърджън използва и какви внушения от къде взима, и как еди-кой си, еди-къде си копира от него, ама защо? Това са книги за самотата, онази самодивна самотност, която те очаква зад затворените клепачи и те пита как е бил денят ти, когато никой друг не го е сторил. А за толкова лични разговори е безкрайно трудно да се говори, че даже и мисли, поне от хора, които умеят да слушат вътрешните си гласове с ясно съзнание и без помен от популярна идея като например утопично-удобен материализъм за масите. Стърджън е храна за душата — и най-изгладнялата, и най-невидимата, и най-несъществуващата. Но после е трудно да се справяш с остатъците от мозъчна каша по страниците — понякога простата истина, написана твърде красиво, се явява твърде буквален от-душник.
Ана Хелс

User avatar
Dante Lee
шпионин прия(еда)тел
 
Posts: 183
Joined: Fri Jan 16, 2009 2:46 pm
Has thanked: 23 times
Has been thanked: 211 times

Re: Бленуващите кристали

Postby Кал » Thu Oct 03, 2013 10:27 pm

Отзив от deadface

Въпреки че се води научна фантастика, романът звучи повече като приказка - не само защото главният герой е дете, а и заради начина, по който е написана книгата (по някакъв начин ми напомни за "Нещо зло се задава" на Бредбъри, въпреки че двете са съвсем различни като сюжет). Същевременно "Бленуващите кристали" разглежда доста сериозни теми - омразата, приятелството, различността, човечността. Повечето главни герои се чувстват отритнати от обществото, защото са изроди/джуджета/албиноси и си изкарват прехраната като циркови атракции (...). Централният персонаж (8-годишно момче на име Хортън, което е тормозено систематично от приемните си родители и избягва от тях, за да намери подслон в пътуващия цирк на изродите) (...) притежава различни свръхестествени способности, които тепърва трябва да опознае, за да разбере кой е и какво представлява. Въпреки това в него има много повече човечност, отколкото в социопатичния управител на цирка Людоа-Людоеда (телепат и хипнотизатор)... Кой и какво е Хортън, ще успее ли да осуети чудовищните планове на Людоеда да унищожи човечеството и какво представляват бленуващите кристали, ще разберете, ако прочетете романа. Аз го прочетох и не съжалявам.


Отзив от Ico

Романите обаче, романите са „Уау”. Повече от човешки, е невероятна книга, но върхът на сладоледа за мен лично беше Бленуващите кристали. Невероятен стил на автора съчетан с оригинална идея, и постоянно действие. Страхотно, определено това е най-добрата книга която съм почел тази година.
User avatar
Кал
Първопроходец
 
Posts: 12506
Joined: Thu Jan 03, 2008 11:59 am
Location: Рамо до рамо. Искаш ли?
Has thanked: 9816 times
Has been thanked: 7731 times

Re: Бленуващите кристали

Postby Кал » Mon Sep 01, 2014 9:41 am

Искате ли да подкрепите „Бленуващите кристали“ в онлайн класацията „Книгата, която ме вдъхновява“? Гласувайте тук. :)
User avatar
Кал
Първопроходец
 
Posts: 12506
Joined: Thu Jan 03, 2008 11:59 am
Location: Рамо до рамо. Искаш ли?
Has thanked: 9816 times
Has been thanked: 7731 times

Re: Бленуващите кристали

Postby Кал » Mon Oct 20, 2014 4:56 pm

До тази неделя, 26 октомври, гласуваме за „Бленуващите кристали“ в Топ 30 на „Книгата, която ме вдъхновява“. :)
User avatar
Кал
Първопроходец
 
Posts: 12506
Joined: Thu Jan 03, 2008 11:59 am
Location: Рамо до рамо. Искаш ли?
Has thanked: 9816 times
Has been thanked: 7731 times

Re: Бленуващите кристали

Postby Кал » Fri Apr 01, 2016 10:18 am

От 9 до 30 април в Goodreads ще тече томбола за „Бленуващите кристали“:

Кал wrote:„Бленуващите кристали“ е дебютният роман на Теодор Стърджън: автор, наричан от колегите си „въплътената любов“ и посветил целия си живот на начините, по които стигаме едни до други и растем. До края на април ви чакат пет бройки от българското му издание. :)

Открийте повече тук: http://choveshkata.net/blog/?page_id=215


Очаквам да я одобрят до понеделник.
User avatar
Кал
Първопроходец
 
Posts: 12506
Joined: Thu Jan 03, 2008 11:59 am
Location: Рамо до рамо. Искаш ли?
Has thanked: 9816 times
Has been thanked: 7731 times

Re: Бленуващите кристали

Postby Кал » Wed Apr 27, 2016 1:00 pm

Томболата за „Бленуващите кристали“ свършва в събота:

Мили По-желали Стърджъновите „Кристали“ (:

(Днес съм егаси творческият талант...)

Ако познавате хора, които искат да четат книгата; и ако тия хора имат
(или си направят) регистрация в Goodreads – поканете ги да се включат
в томболата:

https://www.goodreads.com/giveaway/show/181753

И усмихнете празниците!

(Напук на всички Grammar Nazis, тъй де, граматикари...)

В необяснимо весело настроение,
ЧоБи: Кал)
User avatar
Кал
Първопроходец
 
Posts: 12506
Joined: Thu Jan 03, 2008 11:59 am
Location: Рамо до рамо. Искаш ли?
Has thanked: 9816 times
Has been thanked: 7731 times

Re: Бленуващите кристали

Postby Кал » Sun May 01, 2016 12:57 pm

Резултати от томболата:

Включиха се 38 участници.

14-ма добавиха книгата за четене сега. (Един-двама вече я бяха добавили.)

А петимата късметлии са тук.

(Особено се радвам за Knigoqdec, моя посестрима в книгопоглъщането. :D )
User avatar
Кал
Първопроходец
 
Posts: 12506
Joined: Thu Jan 03, 2008 11:59 am
Location: Рамо до рамо. Искаш ли?
Has thanked: 9816 times
Has been thanked: 7731 times

Re: Бленуващите кристали

Postby Кал » Thu May 12, 2016 12:25 pm

Отзив от Knigoqdec в Goodreads:

~Giveaway книга ^^~

Когато "чудаците" са повече хора от хората...
Свързвам разказа (по моите критерии това е разказ) на Стърджън с един пасаж от стихотворение, което ми беше направило голямо впечатление, когато бях ученичка, и което странно се връзва с тази история. Съответният пасаж звучи ето така:
"Но в затвора попаднал на хора
и станал
човек..."

Красивата и нежна любов на Зийна към момчето, първоначално обречено да живее в един отвратителен свят на омраза, ще променят света му.
То не е обикновен човек. Тя не е обикновен човек.
И двамата искат да пораснат. По различни начини, но със стремежа към нещо истински чисто и съкровено.
Една борба срещу дивата омраза към човека и човешкото. В търсене на онова, което ни прави хора. Не, в търсене на онези неща. Мъничките, скътаните дълбоко някъде там. Красиви неща, на които почти не обръщаме внимание. Не се замисляме за тях.
Кристалите също не се интересуват от тях. Но това не значи, че малките неща не са там. Или че не умеят да играят роля, огромна роля.
Книга, писана преди повече от век? И какво от това? Нима човекът се е променил съществено? Едва ли...

User avatar
Кал
Първопроходец
 
Posts: 12506
Joined: Thu Jan 03, 2008 11:59 am
Location: Рамо до рамо. Искаш ли?
Has thanked: 9816 times
Has been thanked: 7731 times

Re: Бленуващите кристали

Postby Кал » Tue Dec 20, 2016 2:54 pm

Отзив от Кристина Андреева в „Книгоядец~“

(...) Всеки един герой, около който се върти историята, си има своите подбуди, своите стремежи и причини да направи нещо. Дори образът на Людоеда - злодеят, който мрази всички хора на света – причина, която звучи изтъркана и пресилена, тук е обоснована. Може би тя на пръв поглед не изглежда реалистична, но според мен е достатъчна, за Людоеда да реши, че няма смисъл да зависи от хората и следователно – да им помага по какъвто и да било начин, след като той не получава разбиране и помощ от останалите. Той решава, че е най-добре да е сам и не желае останалите да се бъркат в работата му, от което идва и антипатията му.

(...) Всички положителни герои имат неразрушими връзки с онези, които обичат, и са готови на всичко за тях. От книгата струи топлина, разбиране и оптимизъм, дори действието да е поставено в мрачен цирк с парад на уроди или в кабинет с мазно чудовище.
Трябва да се отбележи, че е възможно някои части от сюжета да са предсказуеми. Аз успях да предвидя доста от случките, но не това е важното. Силата на книгата е в това, че те кара да разсъждаваш най-вече върху това какво ни прави хора.
„Бленуващите кристали” е книга за онези, които копнеят да имат поне малко човешко в себе си. Искат го толкова много, че успяват да го постигнат.


Скрит текст: покажи
И моят отклик в Goodreads:

Топло благодаря за този мил отзив. :) След няколко зъзнещи месеца имах нужда от точно такъв...
User avatar
Кал
Първопроходец
 
Posts: 12506
Joined: Thu Jan 03, 2008 11:59 am
Location: Рамо до рамо. Искаш ли?
Has thanked: 9816 times
Has been thanked: 7731 times

Re: Бленуващите кристали

Postby Кал » Thu May 16, 2019 11:49 am

Отзив от KnijenZadnik в Goodreads

Уникално! Открих книга писана за уроди, преведена и издадена в България от уроди. (...) Бленуващите Кристали е трогваща книга за хора с увредена душевност, и въобще не мога да видя "човечността", която според ревюиращите блика от всяка втора страница. Подобно на повече от човешки имам чувството, че чета една крайно уродлива и неприятно история.

User avatar
Кал
Първопроходец
 
Posts: 12506
Joined: Thu Jan 03, 2008 11:59 am
Location: Рамо до рамо. Искаш ли?
Has thanked: 9816 times
Has been thanked: 7731 times

Re: Бленуващите кристали

Postby Кал » Wed May 18, 2022 3:03 pm

Във форума на ShadowDance Martix wrote:По-добре късно, отколкото никога, и голямо благодаря на @kalein за борбата да изкара това бижу на българския пазар. Книгата е просто невероятна. Трудно ми е да повярвам, че толкова зрял и модерен роман е не само първия на автора, но и е излязъл през 50-та година. Прозата е Рей Бредбъри, Главния герой е странника Валънтайн на Хайнлайн, а историята е нищо по-малко от концентрирана :heart:
10/10
User avatar
Кал
Първопроходец
 
Posts: 12506
Joined: Thu Jan 03, 2008 11:59 am
Location: Рамо до рамо. Искаш ли?
Has thanked: 9816 times
Has been thanked: 7731 times


Return to Книгите

Who is online

Users browsing this forum: CCBot and 0 guests