Конкурс за български фентъзи роман, 2012

Човешката расте, Копнеейки

Конкурс за български фентъзи роман, 2012

Postby Кал » Thu Nov 29, 2012 3:12 pm

Тема за впечатления от Конкурса за български фентъзи роман, организиран от „Сборище на трубадури“, издателство MBG Books и Човешката библиотека.
User avatar
Кал
Първопроходец
 
Posts: 12506
Joined: Thu Jan 03, 2008 11:59 am
Location: Рамо до рамо. Искаш ли?
Has thanked: 9817 times
Has been thanked: 7731 times

Re: Конкурс за български фентъзи роман, 2012

Postby Кал » Thu Nov 29, 2012 3:21 pm

В „Сборище на трубадури“ Anna Hells wrote:Конкурсът за български фентъзи роман е на финиш-линията — всички участници са уведомени с имейл за резултата — а именно дали са сред финалистите, или сред тези, които трябва още мъничко да поработят, за да демонстрират потенциала си по най-добрия възможен начин. До средата на декември ще обявим и победителя. Всички в топ 10 са напълно достойни като качества, така че аз лично бих се радвала да ги видя издадени до един без изключения.

И нещо много, много лично.

Благодаря на всички участници за прекрасните романи, които ни изпратиха и имах удоволствието да прочета заедно с колегите жураещи. Поне 20 заглавия от всички получени над 100 заслужават да заживеят своя електронен или книжен живот и да достигнат до сърцата на своите си читатели. Насърчавам всички автори, които не грабнат главния приз, да продължават да опитват и в други издателства, и в други конкурси и инициативи, но и да чуват критиката, когато идва от тяхната публика.

Журито на конкурса бе съставено от десетина активни и млади читатели и блогъри, някои от тях с авторски наклонности, други — само с читателски, но всички четящи по много повече от стандартните за България 1 книга на година. Никой от нас не е от типа синодални старци, които живеят в душите си преди 89-та, които, където могат, уреждат шурея си да мине по-тънко и които имат закостенели като на мамутски фосили убеждения какво е добро и какво не. Всички ние се включихме в инициативата доброволно и безплатно с една-единствена цел — да прочетам най-накрая нещо качествено и българско. Успяхме, поне в тази част. Но и уморихме очите си с откровени щуротии, създадени от очевидно нездравословно покровителствани от майките, гаджетата, учителките си по литература или прекомерно активните си лели автори. Посредствено е реалната оценка на половината кандидати в този конкурс. Но пряко себе си реших да бъда максимално позитивна и да помогна с градивна, а не кисело-деструктивна критика на участниците, като се заех с очевидно неблагодарната задача да обединя мненията на всички жураещи в импровизирани рецензии. За което получих от много от тези участници по една кофа лайна, с извинение. Но другата половина начинаещи или не толкова начинаещи автори се оказаха истински чисти и прекрасни хора, разбиращи и тълкуващи точно думите и съветите, без страх, злоба и наранена гордост. Радвам се, че Ви опознах, дори и само задочно, чрез книгите Ви, за мен е и ще бъде винаги чест и невероятно преживяване, че четох може би първите романи на бъдещите български литературни класици.

За всички , които не са разбрали – това е конкурс на “MBG books”. Аз не съм част от техния екип. Не съм част от никое издателство. За мое огромно съжаление. Някой ден бих искала да имам свое издателство. Сега нямам. Имам нормална работа на висока позиция в корпоративния свят, която няма нищо, нищичко общо с книгите. Крада от времето и здравето си, за да чета. Защото книгите са моята любов. Първата и последната. Аз съм читател с интелект и мнение и на всичкото отгоре с достъп до интернет, така че не се свеня да порязвам всеки, който ме е накарал да си загубя парите в книжните му словоблудства. Ако излезете с работата си пред хора извън семейството, учителите, гаджетата си или кандидатствате в конкурс с цел издаване (разбирайте: инвестиране на средства във вас), трябва да мислите за публиката, за читателите, за парите им. Това е професионалния начин. Другото е гордост и предразсъдъци, ама не по Джейн Остин.

Ако някой иска да ми каже нещо, винаги е свободен да се изкаже на annahells -в- dir.bg . Чакам ви в едната ръка със сопа, а другата ми е готова за приятелско ръкостискане. И няма вече Mr. Nice Guy. Дверите на ада скърцат леко и или ще ви стоплят без сметка от Топлофикация, или ще ви препържат веждичките. Елате ми повече ! :)


Пак там Кал wrote:Предложение към Alice и всички пишещи, които искат да развиват уменията си:

Разгледайте форума „Писателска работилница“ към Човешката библиотека:

viewforum.php?f=47

Преслушайте звукозаписите – особено тези от работилницата в Китен 2011 и Велинград 2012.

Сигурен съм, че ще откриете полезни неща.

Колкото до конструктивната, конкретна критика – тя изисква много време. Особено когато става дума за роман. (На мен ми се е случвало да пиша редакторски препоръки за един разказ 6 часа. Словом: шест.) Не съм смятал колко ми отнемат тия 3 – 4 редакции, които правим на всеки роман в поредицата ни – но сигурно ще са средно 100+ часа.

Ако това всичкото е доброволен труд (както бе с този конкурс) – ясно е, че денонощието няма да ни стига, даже да не спим. :( Може би трябва да се предлага като платена услуга, с уговорка между автор и редактор. А може би само ще си вземем беля на главата, съдейки по някои от реакциите, на които съм попадал… Не знам. Нямам достатъчно наблюдения още, нямам и усещане.

Горният линк обаче е съвсем безплатен – и от вас зависи как и колко ще го ползвате.]


За още:

- За Конкурса за български фентъзи роман (Колонката на Ана Хелс)

- Финал на Конкурса за български фентъзи роман
User avatar
Кал
Първопроходец
 
Posts: 12506
Joined: Thu Jan 03, 2008 11:59 am
Location: Рамо до рамо. Искаш ли?
Has thanked: 9817 times
Has been thanked: 7731 times

Re: Конкурс за български фентъзи роман, 2012

Postby Кал » Fri Nov 30, 2012 11:33 am

В „Сборище на трубадури“ cellforteen wrote:@Alice, всяка реакция срещу написаното от един писател е напълно оправдана и добавен бонус към усилията му. Съгласен съм с Ана: концентрирайте се върху причината да пишете на първо място и изследвайте различните начини да го правите. Конкурсът не е писателски уъркшоп, но щом се интересувате от допълнителна конструктивна критика, Калин ви дава отлично предложение; потърсете курсове по творческо писане, където можете да разширите разбирането си за мотивацията зад читателския отклик; пращайте свои творби и за рубрики като тази за Къс разказ – така значително ще ускорите процеса и ще прилагате наученото на практика.


Kosta Sivov wrote:Алис, похвално е да си отстояваш позицията и от думите ти си правя извода, че си много интелигентна жена (надявам се не бъркам пола). Аз самият, като човек, който се занимава “активно” с писане съм си извел следните няколко извода:
1. Оценяването на писателя като такъв е строго субективно – аз харесвам едно, ти друго, журито – трето. Може да си написала най-големия шедьовър, но това не означава, че определена група от хора ще го хареса.
2. Писането в БГ е за удоволствие – няма пазар, за да се превърне в бизнес (за жалост!).
3. Добрият писател е този, който се е научил да приема критиката и отказите – аз лично имам поне 20 отказа до момента, но те не са ме накарали да се откажа.
Относно конкурса:
Ясно е, че тук се търси продукт, който да бъде комерсиален и добре приет от аудиторията. Няма нищо лошо в това – самият аз бих постъпил по същия начин, защото никой не би вложил огромна сума средства само защото смята, че “някой” ще бъде новия Хемингуей. Аз лично участвах с проект, който е хорър-фентъзи. Знаех, че няма да спечели, защото това е жанр, който се приема само от определена маса от хора, но въпреки това получих градивна критика за произведението си, която ме накара да осмисля цялостната си практика. Като цяло съм изключително доволен от конкурса, в който всичко беше явно и се публикуваше информация за развитието постоянно. Не искам да давам примери с други конкурси, в които дори и не знаеш какво се е случило накрая…
Лично аз бих се радвал да прочета някое твое кратко произведение и бих изразил откровено мнение.
Поздрави от мен и ти пожелавам много бъдещи успехи!


Кал wrote:Сърдечно благодаря на cellforteen и Коста Сивов за мненията и се подписвам под тях. И се радвам на посоката, в която тръгна разговорът.
Alice (: Когато се появи първата ми книга, сборник с „приказки“ (приказки… хъхъхъ), получих за нея общо три и половина отзива. (Впрочем единият беше от AnnaHells – която я подреди както само тя умее. :D) Огромна част от приятелите ми – хората, с които сме най-близки като душевност – не успяха да я прочетат, или въобще не опитаха. И ми беше криво и самотно… да, понякога още ми е.
Само че аз си мисля, че пишещият човек пише най-вече понеже не може да не пише. А четящият човек – неговите читатели – рано или късно ще се появят.
Затова и не спрях. И гледам да мачкам мрънкащото гласче в мене, и да го пренасочвам в някакви по-съзидателни посоки. Към писане, да речем. :D
User avatar
Кал
Първопроходец
 
Posts: 12506
Joined: Thu Jan 03, 2008 11:59 am
Location: Рамо до рамо. Искаш ли?
Has thanked: 9817 times
Has been thanked: 7731 times

Re: Конкурс за български фентъзи роман, 2012

Postby Кал » Fri Jan 04, 2013 4:44 pm

Сборище на трубадури: Книжната 2012 (Колонката на Ана Хелс)

Събитието на годината си остава Конкурсът за роман на новото и свръхамбициозно издателство МБГ Букс (за което не работя и което не ми плаща хонорар, тъпофили мнителни такива, вие си знаете кои сте). Естествено се развихриха огромно количество полемики, както сред участниците, така и сред всички замесени в инициативата, което всъщност не очаквах в действителност. Самият факт, че има издателство, искащо да издава фентъзи, и то българско, ме изпълни с толкова бурен ентусиазъм, че зарязах реализма на първата круша и се врязах челно в събитие много по-голямо от възможностите ми. И все пак — 108 интересни заглавия, половината от които много добри, а двадесетина — просто чудесни. През годината за справка с положението на пазара прочетох и не малко български романи, вече издадени по други начини и канали, и мога да кажа чистосърдечно, че финалистите в този конкурс са в пъти по-добри от почти всичко, което успях да прочета през тази година, плод на български усилия. И когото и да изберат издателите, в никакъв случай няма да сбъркат. Позволявам си да издам и най-новото около конкурса, а именно – ще има повече от един победител и съответно повече автори ще получат възможността да бъдат издадени. На мен лично ми се привижда цяла поредица ново българско фентъзи, но ще видим дали и самите издатели, сещате се — хората с парите, ще споделят виденията ми за бляскаво бъдеще с дракони, юнаци и мрачни замъци. И съм готова да чакам финалното решение с не по-малко трепет от финалистите, колкото се наложи — чакането си заслужава, щом е така Мечо-Пуховско — колкото повече, толкова повече. Човешката библиотека са вече в контакт с авторите, избрани във финалната селекция според специалните критерии на чобитите, и самите автори се оказаха напълно достойни и прекрасни хора, в унисон с ценностите и търсенията на ЧоБи, така че следете и там за развитие кой роман или романи — ще бъдат електронно издадени под шапката им.
User avatar
Кал
Първопроходец
 
Posts: 12506
Joined: Thu Jan 03, 2008 11:59 am
Location: Рамо до рамо. Искаш ли?
Has thanked: 9817 times
Has been thanked: 7731 times

Re: Конкурс за български фентъзи роман, 2012

Postby Кал » Sun Jan 27, 2013 7:52 pm

Сборище на трубадури: Наградените – Конкурс за фентъзи роман 2012

“Сборище на трубадури”, “Човешката библиотека” и издателство “MBG Books” с гордост обявяват победителите в

Конкурса за Български фентъзи роман 2012!

“Разторг” от Антон Фотев
“Приказка за магьосници, физици и дракон” от Геновева Детелинова
“Песни за отвъд — Жертвата” от Радостин Нанов

Както виждате, наградените с издаване романи са цели три, а не един и имаме личното уверение на издателство “MBG Books”, че книгите ще излязат на българския пазар в предстоящите месеци до края на 2013 година.

Очаквайте още информация за авторите, журито и конкурса и… не спирайте да пишете, прекрасни български автори!


presly wrote:Аз искам специално да се обърна към автора на “Ням свят”, не знам нито името, нито пола му, нито дори дали е от тази планета :) Идеята на романа ти е страхотна, за мен може би най-оригиналната от всички в съзтезаващите се текстове. Но има нужда да работиш и се упражняваш много върху изразяването и думите, върху всяко изречение… продължавай да пишеш и най-добре се пробвай да описваш някакви банални неща, така че да станат интересни и вълшебни. Успех! :) Преслава


Кал wrote:Моите „отличници“ (не съм слагал оценки този път: давам само романите, които сами оставили най-ярък – и хубав, де ;) – спомен) са:

петте приключения на Витек Доман
„Самагра“
„Отиум“
„Осмото джудже“

И най-много:

„Нощта на скорпиона“
„Их, магесническа му работа, значи“
„Почти божествена комедия“

И най-най-много:

„Приказка за магьосници, физици и дракон“


- - -

Зимна Таласъмия, 26.01.2013: обявяване на (86 %) от отличените романи
(започва с представяне на алманаха „ФантАstika 2012“)

User avatar
Кал
Първопроходец
 
Posts: 12506
Joined: Thu Jan 03, 2008 11:59 am
Location: Рамо до рамо. Искаш ли?
Has thanked: 9817 times
Has been thanked: 7731 times

Re: Конкурс за български фентъзи роман, 2012

Postby Кал » Wed Jan 30, 2013 10:44 am

Сборище на трубадури: Конкурсът за фентъзи роман 2012, в цифри и факти

Дами и господа,
Драги читателки, читатели и читателчета,

Конкурсът за фентъзи роман на издателство “MBG books” приключи.

Вече стана ясно кои романи спечелиха прим-приза на състезанието, но освен това останаха още много въпроси:

Кои романи бяха допуснати до финала на конкурса и имаха шанс да спечелят? Кои пък останаха на косъм от шанса? А кои спечелиха втората награда — възможността да бъдат издадени в електронен вариант от “Човешката библиотека”? Колко автори участваха в конкурса и що за птици бяха те? Ще се опитам да задоволя любопитството на всички, които се глождят вътрешно с подобни питанки.

Конкурсът за фентъзи роман на издателство се проведе между 30 май и 15 ноември 2012 г., а крайните резултати бяха обявени на 20 януари тази година. Срокът за изпращане на романите беше до 15 септември, а в следващите два месеца се довърши първоначалното изчитане и оценяване на романите, подборът на финалистите и пълно изчитане на класираните романи, за да се дадат окончателните препоръки. След това за издателството остана нелеката задача да избере най-добрите.

Журито се състоеше от следните хора, на които вече можете да отмъстите, ако се чувствате персонално ощетени от тайния диктат на анунаките, чиито наследници сме ние:

Ана Хелс (душа, ум и тяло на конкурса), Александър Даков (представител на “MBG books”), Калин Ненов, Лъчезар Енчев и Александър Василев (Човешката библиотека), Преслава Кирова, Михаил Абаджиев, Стоян Христов и Джовани Чемишанов — Гост (Сборище на трубадури).

Желание да се включат в конкурса проявиха около сто автора. От останалите двама автори представиха творби с обем далеч от този на роман, една беше с неуредени авторски права, а останалите само декларираха за интерес, но не го реализираха. В крайна сметка до участие бяха допуснати 95 творци с общо 108 произведения. Шестима души (петима мъже и една дама) участваха с по два романа, а трима успяха да представят по три романа за разглеждане. От това може да изглежда, че мъжете са били много по-продуктивни, но всъщност в конкурса взеха участие едва 37 мъже срещу 57 жени… Разликата с 95 се състои от авторския колектив на творческия клуб “Светлини сред сенките” с ръководител Валентина Димова.

Възрастовото разпределение на участниците е в значителните граници между 13 и 49 години, като мога да се закълна, че има и още по-възрастни участници. Все пак младите бяха много повече и средната възраст на авторите е приблизително 24.3 години. Една груба сметка ми показва, че за спечелването на този конкурс са били впрегнати близо 2300 години човешки опит. Впечатляващо наистина…

Разнообразието на възрастите не е единственото интересно около авторите. Местата, от които ни писаха, са също разнообразни. Най-екзотични бяха Нова Зеландия и Испания, но освен оттам, романи пристигнаха и от всякакви кътчета на България. Наистина бих бил много благодарен, ако в следващия конкурс някой от участниците е от Монголия, Коста Рика или Финландия. Едни такива дестинации могат да разнообразят скучната работа на статистика и да дадат храна за въображението му.

Количествено разпределението е както следва:

София: 14
Велико Търново (приятно изненадващо): 6
Бургас, Добрич, Генерал Тошево, Плевен, Пловдив, Разград, Русе, Стара Загора, Шумен и Черни вит: 2

Има и още много с по един представител — общо романите пристигнаха от 35 локации, а много автори не оставиха адрес за връзка, така че картата не е пълна.

Авторите обаче, подозирам, не са най-интересната част от статистиката. Техните романи са онова, което буди най-голямо любопитство, както и как се е представил всеки от тях. Общо, както вече казах, бяха 108 произведения. Жанрово те се разпростираха от хумористични приключения сред различните измерения на Вселената до мрачни дистопии, в които Земята загива сред хаоса на нечия поетична лудост. Желанието да се оцени всяка добра книга доведе до това, че първоначално замисляните 5-6 финалисти се увеличиха до десет автора с общо четиринадесет романа, а чувството, че поне още толкова са останали онеправдани, глождеше всеки един от журито. Списъкът на авторите финалисти е както следва:

Александър Кълбов, “Съветът на алчните”
Антон Фотев, “Разторг”, “Последното пътуване на Уидан”
Венета Въжарова, “Трите книги”
Геновева Детелинова, “Приказка за магьосници, физици и дракон”
Димитър Цолов, “Пет приключения на витек Диман”, “Клиника в средата на нощта”
Евел Инара (псевдоним), “Otium”
Ефтим Борисов, “Чертозите на бога”
Калоян Захариев, “Их, магесническа му работа, значи”, “Почти божествена комедия”
Радостин Нанов, “Наемни остриета — Буря”, “Отвъд — жертвата”
Стефан Кръстев, “Ням свят”

След дълго колебание и тежка вътрешна борба издателството подбра трите романа, които ще бъдат издадени. Те вече са обявени, но не се съмнявам, че авторите им нямат нищо против, ако пак ги споменем:

Антон Фотев, “Разторг”
Геновева Детелинова, “Приказка за магьосници, физици и дракон”
Радостин Нанов, “Отвъд — жертвата”

Освен тях обаче има и други спечелили. Макар електронно издадените книги засега да нямат престижа на хартиените издания, много хора не мислят така. Ето защо специалната награда в конкурса беше издаване от “Човешката библиотека” на подбран от тях роман. Както всичко в този конкурс, резултатът надмина всички очаквания, включително тези на организаторите. В един момент се оказа, че чобитите са се ангажирали да издадат четири романа, които са намерили за неустоими. Получилите този шанс са:

Калоян Захариев, “Их, магесническа му работа, значи”, “Почти божествена комедия”
Мария Гюзелева, “Нощта на скорпиона”
Стефан Кръстев, “Ням свят”

Поздравления за победителите!

Всички онези, които не са сред тях, да не се отчайват. Идеята за следващ конкурс вече се носи из въздуха като обещание за пролет. Така че наострете перата, изчистете правописните, граматическите и пунктуационните грешки; форматирайте по прегледен начин; подгответе улавящи вниманието първи страници; изхвърлете всички клишета; придайте автентичност на световете си; направете героите си достоверни и отчетливо индивидуални; проверете вътрешната логика на сюжетите си; и знайте: приключението тепърва предстои!


Кал wrote:Едно уточнение:

Отличените от Човешката библиотека романи не са „втората награда“. Те са, ами, отличените от Човешката библиотека романи. Тоест: онези пет текста (четирите, споменати горе + По-желаната отпреди това „Приказка за физици, магьосник и дракони“), които са харесали най-много на журито от ЧоБи – били са най-близко до нашите критерии какво искаме да видим в поредица „Човешката библиотека“.

(Впрочем ще забележите, че един от тях даже не е в „официалния списък на финалистите“. Нито е фентъзи. :D С което искам да напомня на всички автори: от жури до жури, от читател до читател, има разлики-бездни. Това, че някъде са ви харесали – или не – означава само едно: че сте случили – или не сте – на ваш тип читатели. Само по себе си, това класиране не ви казва нищо, или почти нищо, за уменията ви като автори.)

А иначе – и аз благодаря за богатото представяне! (И чакам включване от Монголия... :D)

P.S. Особено много благодаря за последния абзац. Такъв сбит опис на важните за всеки автор нещица скоро не бях виждал...

User avatar
Кал
Първопроходец
 
Posts: 12506
Joined: Thu Jan 03, 2008 11:59 am
Location: Рамо до рамо. Искаш ли?
Has thanked: 9817 times
Has been thanked: 7731 times


Return to Копнежите

Who is online

Users browsing this forum: CCBot and 0 guests