Конкурс за български фентъзи роман

 

Списанието на твърдите фантазийните любители в онлайн пространството Сборище на трубадури, уникалната книгообичаща, книгоправеща и книгоразпространяваща общност Човешката библиотека и най-младото и активно издателство за фентъзи в България MBG Books обявяват всенароден куест за откриването на истински добрия български фентъзи роман , дългоочаквания отговор на вълните чуждоезични очилати магьосници, блестящи вампири и безумни асасини, нападнали ни в последните десетилетия, който за по-комуникативно ще наричаме КОНКУРС ЗА БЪЛГАРСКИ ФЕНТЪЗИ РОМАН.

Изискванията:

Очакваме вашите творби в електронен формат – rtf или doc, написани възможно най-грамотно на български език във формата му на класическа кирилица. Жанрът е фентъзи в най-широкия му смисъл – позволени са всякакви пълчища диви елфи, мрачни вампири, летящи амфибии , чудовища, демони , нехора , населяващи всевъзможни магични фантазийни светове и офентъзена реалност, важното е да ни разкажете искрено и страстно за вашата несънувана възможна нереалност или бленувана невъзможна реалност. НО внимавайте сериозно с писмените излияния на непредизвикана жестокост към човешки, животински и инопланетянски видове – откровените гнусотии няма да бъдат толерирани.

Няма ограничения за обем, нито за брой произведения от един автор. Единственото изискване е романът да бъде завършен, като е допустимо и използването на умерено отворен финал с цел разгръщане на идеята в евентуална поредица. Ще се радваме , ако придружите своите произведения и с кратка анотация-представяне на идеята, героите и самите себе си. Допуска се писането под псевдоним и активното участие на всяко алтер-его.

Наградите:

Голямата награда е естествено издаването на най-добрия български фентъзи роман под шапката издателство MBG books след професионална редакция и коректура. Не липсват и много поощрителни награди под формата на книги от MBG Books за първите отличили се, както и публикуване на части от вашите романи в електронно списание Трубадурите . Специалната награда на ЧБ е за най-окрилените от вас –  издаване в електронен формат на отличило се и покриващо критериите на чобитската общност заглавие.

MBG books и ЧБ си запазват правото да не присъждат първа и специална награда при липса на достоен за това кандидат. Но се надяваме да не се стига до подобни нежелани варианти, като вярваме искрено, че най-добрите български фентъзисти точно сега четат настоящия текст и се вдъхновяват.

Срок:

Крайният срок на конкурса е : 15.09.2012. Получени след тази дата работи могат да бъдат разглеждани само извън рамките на конкурса.

Журито:

Журито ще оценява романите напълно анонимно и независимо. Членовете са активни четящи блогъри, хора,  обичащи искрено книгите и професионалисти , заминащи се с книгоиздаване, с различни вкусове и ценности, но разбиращи безусловно от добри заглавия. Всички те са официални членове на MBG books, Трубадурите и Човешката Библиотека.

Контакт:

Изпращайте своите произведения на мейл:  contest@mbgbooks.eu.

Не забравяйте да упоменете и своето име, както и да начин да се свържем с вас – мейл, телефон, адрес.

П.П. Резултати очаквайте след средата на ноември.

23 коментара за “Конкурс за български фентъзи роман

 1. Щракнете върху линка „XX коментара“, който е под заглавието. (В момента XX = 22.)

 2. Вижте коментарите под тази статия:

  http://trubadurs.com/2012/09/17/

  (И имайте търпение. Журито – което се състои само от доброволци, даващи личното си време безвъзмездно – е приключило с оценките и сега изчаква единия организатор на конкурса за финално мнение. В такава ситуация припирането ни се отразява зле.)

 3. Вече мина средата на ноември, кога излизат резултатите и къде ще бъдат качени?

 4. Здравейте скъпи участници,
  по молба на организаторите на конкурса искам да ви информирам, че резултатите ще излязат най – рано към средата на ноември поради огромното количество романи, които бяха изпратени в последните дни от конкурса. Благодарим ви предварително за проявеното разбиране.

 5. Да, трябва да е завършен, конкурсът тече от три месеца и половина 🙂 Днес приемаме романи до полунощ… и малко след това за хората по други времеви пояси. За бъдещето е рано да се каже.

 6. трябва ли текстът да е окончателно довършен? или може да ви пратим част и след това да го дописваме? /знам, че е малко тъп въпросът, но днес научих за конкурса, а творбата ми не е донабрана/ Също така – смятате ли да правите следващи издания на конкурса ако някой не успее за този?

 7. Den-Jen – допускат се само неиздадени под каквато и да е форма романи.
  Dessie – засега не.
  Shilen – да, романите не трябва да са свободно достъпни за прочит никъде, и трябва да бъдат свалени за времето на конкурса до обявяването на крайните резултати.
  Вито А – правата са си за авторите. Издателството и сайтовете свързани с общностите, които организират конкурса няма да публикуват нищо без съгласието на авторите на романите.

 8. Как стои въпроса за правата на получените от вас неща?

  Благодаря и успехи на всички желаещи 🙂

 9. Книгата, която вероятно ще изпратя на конкурса е качена в един сайт. Нужно ли е да я сваля от там?

 10. Чудесна инициатива! А мислите ли скоро да правите нещо подобно, само че за сборник с фентъзи/фантастични разкази? За по-скромните от нас, които още не са дорасли да пишат романи… 🙂

 11. А ако кандидат-романът е издаден само електронно и авторът е носител на пълните права, тогава има ли шанс да участва за първата награда?

 12. Емо – кратичък е верно , но пък достатъчен за мини трилогия 🙂 За 3 месеца може да се направи доста с един текст , все пак не очакваме да има много неща над 200 страници, така че си е постижимо. А и е лято, талантът ври и кипи, само чака да създава и печели публика.
  Упир – по принцип е важно да не е издавано, най-малкото са проблеми са правата и прочие, но ако примерно е издавано преди 10 или повече години от някое вече заминало си издателство, мисля че не пречи да бъде прочетено и оценено по достойнство. Но съветвам стари издавани апокрифно текстове да бъдат все пак коригирани и леко редактирани – на мен лично ми се иска да си пренаписвам повечето неща всяка година – винаги има какво още ново да кажа, или да забравя , че съм казала 🙂

 13. Има ли някакво изискване творбите да не са публикувани, печелили други награди? Благодаря предварително за отговора.

 14. Кратък ми се струва срокът 🙂
  Но предпочитаните кандидатури така или иначе са сигурно някакви написани или почти написани неща

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Към началото