Въздухоплаване

Here be unicorns. И музика и филми, вдъхновени от човешките ни книги. И всичко, дето ви е на сърце, ама не може да се побере в ^такива^ тесни теми...

Въздухоплаване

Postby frog » Sun Jan 23, 2022 1:19 pm

+ фотограметрия в геодезията

Уж много ги вардим геодезическите курсове, пък презентациите са качени на открита страница от сайта, не след влизане в системата ;). Nice. Съответно моля заповядайте: https://educad.geodesy-union.org/#/docu ... -materials.
"Дистанционни методи за целите на кадастъра" представя и видовете дронове (БЛС), а накрая винаги се впечатлявам от снимката на стр. 70.
"Съвременни технологии" пак е много интересно, пак има БЛС.

И двете презентации наблягат на нуждата пилотите на безпилотни :D летателни средства да са предварително обучени и задължително да подават заявление къде ще летят, за да си няма никой проблеми. Имало и неактуални военни зони, където си оставало забранено, без вече да е.

Координиране на въздухоплаването:
https://www.caa.bg/index.php/bg/category/633
https://drones.caa.bg
https://www.bulatsa.com/uslugi/informatsiya-duvs

https://x-tesla.caa.bg/home

Дали птици нападат дронове ;). Май не се случвало често и птиците нападали колкото себе си - примерно ято гълъби напада малък дрон, а гларус или ястреб - по-голям. Случвало се, защото звукът ги плаши. Решението било лепенки с очи и жълт/оранжев клюн. Само не разбрах дали сигнално оцветяване, поставено с други цели, ги привлича да нападат или ги плаши да бягат.

Иначе ме изуми най-новото – лазерен скенер - с него като се заснеме обект вкл. отгоре, вътре в къщата се вижда всичко, разпределено по етажи - е, не могат да ви прочетат заглавията в библиотеката... май, но се вижда примерно леглото, обемът и релефът на възглавницата, дали е оправено :D, гънките по завивката.
_____________
При въздушно заснемане вече дори нямало проблем със стрехите на къщите, които пречат на видимостта, защото имало алгоритми за проследяване на вертикалите на стените, или по-точно вертикалното натрупване в облака от точки, нещо такова :lol:. И така се виждало къде свършва стената. Има едни много красиви "рентгенови" изображения на не плътночерен фон с беличко, където е всичко вертикално. Стените са линии, колчетата са точки. Загатнатите корони на дърветата са много тъмнозелени и цялата тая мешавица много ми хареса. Стр. 48-53 от втората презентация.
Бесовете ви чувам“ ~ Jane Eyre Grisel. I refuse to be there for you when you need me.

User avatar
frog
добромет
 
Posts: 3248
Joined: Mon Nov 19, 2012 12:27 am
Has thanked: 113 times
Has been thanked: 3559 times

Return to ... и Вселената

Who is online

Users browsing this forum: CCBot and 0 guests