Редакторска работилница, февруари+ 2014

Обсъждаме лични художествени текстове и споделяме идеи за разхубавяването им.
Post Reply
Кал
Първопроходец
Has thanked: 3103 times
Been thanked: 2531 times

Редакторска работилница, февруари+ 2014

Post by Кал »

Започва работилница от моя праг...

NB! Ако искате да участвате в работилницата официално – прочетете как става в горния линк.
Last edited by Кал on Sun Oct 12, 2014 4:03 pm, edited 1 time in total.
Reason: пояснение
Кал
Първопроходец

Re: Редакторска работилница, февруари+ 2014

Post by Кал »

Мили участници (:

Започвам с няколко насоки за начина, по който ще правим това обучение.

Първо и най-важно: Всички участваме по свое желание. Доброволно. Не се чувствайте виновни, ако не успеете да изпълните упражненията в срок. Просто се опитайте да наваксате в следващите седмици... или ги прескочете. Вие определяте в каква част от заниманията ще участвате – и в крайна сметка, колко полезна ще ви бъде работилницата.

Аз ще играя ролята: а) първоначално – на измислящ, раздаващ и коментиращ упражненията; б) по-нататък – на медиатор: посредник, който ви помага да се опознавате помежду си, за да сформирате редакторски екипи.

Това последното е ИЗКЛЮЧИТЕЛНО важна цел на работилницата. Помните ли какво бях писал в самото начало?

Мили пишещи,

Търсете тоя ваш знаещ, усещащ, можещ приятел, който има търпение да чете умотворенията ви, има желание да ви дава насоки и препоръки, и има сила да търпи фасоните и фръцканията ви впоследствие. За вашето писане този човек (или хора, ако сте истински късметлии) е толкова важен, колкото спътника ви (най-близките приятели) за живота ви като цяло; и се открива и задържа със също толкова търпение и себеотдайност.

Сега, в тази работилница, започваме търсенето. Отдайте му се. С търпение. :)

И още: понеже и аз съм в работилницата по свое желание, доброволно – ако животът ми стовари сериозни изненади, може да се наложи да прекъсвам/отлагам заниманията ни. Стане ли така, поемам ангажимент да ги продължим при първа възможност. В най-лошия случай: от ноември нататък.

В идеалния случай пък ще свършим с обучителната част до края на април. Но работилницата ще продължи – със самообучителна част: вие сами ще си разменяте текстове помежду си, ще ги обсъждате, редактирате... а може даже да се включите в редакцията на следващите издания на Човешката библиотека. (Нали бях споменал и че се готвим за професионалисти? :))

От май до октомври аз съм в отпуск от повечето си доброволчески дейности. Приемете, че тогава ме няма. А ако се вясвам насам – съм просто един от вас. Предлагащ и търсещ редакции от другарчетата си. ;)

Конкретните срокове на упражненията:

За всяка серия упражнения ще имате по една седмица – от неделя до следващата събота.

Ще се старая упражненията да не ви отнемат повече от 3 часа. Но не винаги ще успявам да преценя точно – а и всички се различавате откъм опит и скорост на работа. Затова – NB! – моля когато пращате отговорите си, да отбелязвате и колко време са ви отнели. Така ще ме улесните в преценката за по-нататъшните задачи.

Отговорите си по принцип пращайте на пощата на ЧоБи – poslednorog. Освен ако не съм указал друго.

... Какво ли забравям? Ако зърнете неясноти някъде – питайте! По всяко време. :)

И сега вече стигаме до...

~

Упражнение едно :)

1. Ако още не сте се регистрирали в този форум – регистрирайте се.

(Напълно умишлено няма да ви подскажа какъв е отговорът на въпроса при регистрация. Добрият редактор е добър търсач на информация. :) [spoiler]И... екипен играч.[/spoiler] ;) )

2. Отговорете, в тази тема:

А. Защо се записахте в работилницата? Какво очаквате от нея?

Б. От кои автори и книги се възхищавате/вдъхновявате най-силно?
Интересуват ме най-вече конкретни имена.

В. Самите вие пишете ли? Какво? Откога?

3. Изтеглете си прикачения файл.
01_zaRed.odt
задача 1
(40.47 KiB) Downloaded 1335 times

4. Отворете го.
Ще ви трябва LibreOffice; или MS Word 2007 и нагоре.

За целите на работилницата умението да отваряте ODT файлове е ВАЖНО. Ще разберете защо, когато започна да ви пращам мои редакции.

Самите вие може да пращате вашите файлове в какъвто формат предпочитате – аз мога да отварям (почти) всичко. :) Все пак, ако сте на MS Word, имайте предвид, че DOCX не се отваря от по-старите версии. Затова препоръчваме да записвате в Word 2003 (или по-стар) DOC.

5. Редактирайте файла – изцяло по ваш вкус и усмотрение.
Единственото условие е редакциите ви да се виждат лесно от страничен човек. Вие решавате как.

Пратете редактирания файл на пощата на ЧоБи.

... Давайте! До събота, 22-ри. :)
svetliche
Global Moderator
Has thanked: 171 times
Been thanked: 67 times

Post by svetliche »

Очаквам да се запозная с готини хора и да станем приятели и да се науча да редактирам.

Властелинът на пръстените на Джон Роналд Руел Толкин, Майсторът и Маргарита на Михаил Булгаков, Хрониките на Амбър на Роджър Зелазни, Урсула ле Гуин, Съмърсет Моам, Туве Янсон, Михаел Енде, Стефани Майер, Херман Хесе, Весела Фламбурари и други.

Да пиша разкази - проза от 2005-а насам.
Обичайте и бъдете обичани, любовта ще спаси света.
sunshinen
Global Moderator
Been thanked: 12 times

Post by sunshinen »

Записах се, защото винаги несъзнателно търся дупки в сюжета, изказа и други такива като чета. Ако взема, че наистина разбера как става ще е наистина страхотно. Очаквам да науча нещо ново и полезно, да се запозная с нови хора и общо взето да се забавлявам.

"Аз, роботът" на Айзък Азимов, "На изток от рая" на Стайнбек, разказите на Робърт Хайлайн, "Клетниците" на Виктор Юго, "Франкенщайн" на Мери Шели. Харесвам също Артър Хейли, Мопасан, Реймънд Чандлър, Джон Уиндъм, но и много други влизат в шарената ми селекция от автори.

Още от много малка, но за съжаление нямам културата да пазя всичко написано и много от нещата са безвъзвратно загубени. Пиша разкази, въпреки че напоследък съм позарязала тези си дейности.

: )
Purple
Has thanked: 95 times
Been thanked: 65 times

Post by Purple »

Както винаги, започнах да пиша дълъг отговор и си затворих прозореца. :ugeek:

Опит. Вдъхновение. Да разбера къде са пропуските ми. Насоки, защото често се чувствам като овца в небрано лозе, която все сама трябва да намери пътя към дома.

Скот Линч, Патрик Ротфус, Брандън Сандерсън, Дейвид Едингс, Робин Хоб, Джо Абъркромби, Урсула ле Гуин.
И Харуки Мураками.

В момента имам друг приоритет и писането ми е на заден план поради липса на идеи и вдъхновение. По принцип пиша кратки разкази и поезия. Доколко са успешни - някой друг път.
Last edited by Purple on Sun Feb 16, 2014 12:52 pm, edited 1 time in total.
Кал
Първопроходец

Post by Кал »

[spoiler]
Purple wrote:Както винаги, започнах да пиша дълъг отговор и си затворих прозореца. :ugeek:

Лъче: къде бяхме давали спасителни указания за такива случаи? Линк?[/spoiler]
Purple

Post by Purple »

Въпросът с главно В.

Да поправям ли "пукнатини" в съдържанието на самия текст - като смисъл и пластове? При положение, че е само пролог.
Ще ми се да го направя, но мога и да не се впускам толкова надълбоко :D Да се съсредоточа ли върху "почистването" на основни грешки?
Въпросът ми е доколко точно да действам на свободен принцип :)
Кал
Първопроходец

Post by Кал »

Доколкото прецениш самата ти. Наистина. :)
tori.ayame
Global Moderator
Been thanked: 1 time

Post by tori.ayame »

Така.. тук - Тори/Ви. Ще гледам да не точа локуми и ще говоря направо 

А:Защо се записахте в работилницата? Какво очаквате от нея?
Хммм... Записах се поради няколко причини: обичам книгите, обичам да пиша, обичам да чета чужди творби, уча журналистика и харесвам редакторската работа. С две думи: страст и практика. Заради тези две неща се записах. Очакванията ми са да се забавлявам и да уча.

Б: От кои автори и книги се възхищавате/вдъхновявате най-силно?
Фууу, това ще е доста трудно. Нека просто да кажа любими автори: Дан Браун, Оскар Уайлд, Чарлс Дикенс, Артър Конан Дойл, Дж.К. Роулинг, Кора Кармак, Мег Кабът, Джейми Маглуайър, Аби Глайнс (Abbi Glines – не знам дали правилно го пиша на български), Емили Сноул, Броуди Аштън (Brodi Ashton – пак не съм сигурна дали се пише така), Л.Дж.Смит, К. С. Луис. Ами това са малка част от авторите, които харесвам. Взимам вдъхновение от съвсем различни неща. Просто музата ми идва не докато чета, а докато ходя, танцувам, слушам музика, спя и т.н.

В: Самите вие пишете ли? Какво? Откога?
Пиша откакто се помня(за жалост, в момента ще нямам особено много време). Още от малка пишех сценарий и разни приказки. В момента имам подговтен план за фентъзи книга, но не ми стига време, за да седна и да напиша самата книга (ако на някого му се занимава и пише, но не намира мотивация, можем да си организираме wordwars – ще да е забавно и може да се мотивирам малко да пиша повечко). Най-често пиша фрагменти и бих казала, че ми се получават доста добре. Пиша и разкази. Преди поддържах един фенфик.

Мисля, че това е всичко :)
Кал
Първопроходец

Post by Кал »

Аууу... Искам да се извиня за недодяланата конструкция „От кои автори се възхищавате“. :( Първо бях намислил някакъв вариант, който върви и с „възхищавате“, и с „вдъхновявате“ – но ми е излетял. И не ще да се върне вече...

Тъй де. Като ще се редактираме, и себе си ще. ;)
JaneObr
Been thanked: 3 times

Post by JaneObr »

Обичам да пиша и чета повече от всичко (или поне всичко, което познавам досега). Обичам да работя с текстове: мои, чужди, преводи, редакции, всичко, свързано с литература ми допада. А и редакцията е един друг поглед върху нещата, кара те да се опиташ да вникнеш и в чуждата глава, което си е полезно (:D). Бих искала да се науча да вниквам в детайлите, да разбирам по- добре хората (и в частност сложните във всяко отношение автори)...

Карл Май и Джордж Мартин. Те имат специално място в сърцето ми :) Сред другите са Роулинг, Антон Дончев, Конан Дойл, Агата Кристи, Толкин, естествено, Удхаус, Ботев, Ерих Кестнер, на Астрид Линдгрен "Братята с Лъвски сърца".. Това са най-важните :)

Мда, разкази. И проза като цяла, горе-долу откакто се помня, но едва напоследък започвам да създавам нещо, което... Не че ми харесва, но поне "става".

Едит: Леле, как можах да забравя Пратчет?? Та да, и него, на едно от първите места даже, пф :)
Last edited by JaneObr on Sun Feb 16, 2014 9:52 pm, edited 1 time in total.
Mokidi
Global Moderator
Has thanked: 129 times
Been thanked: 173 times

Post by Mokidi »

Да се отчета и аз, докато се моткам, че настоящата книжка, която ми е в ръцете, изисква специална нагласа, а още не съм открила каква музика върви с нея...
Защо се записах? От една страна с (не-тайна) цел самоусъвършенстване и самоподобряване - имам нужда. От друга страна, защото и аз като JaneObr обичам да работя с текстове, да се чудя как бих казала аз дадено нещо или как би прозвучало по-добре... и искам да се науча по-добре да надничам в главите на другите хора, а какъв по-добър начин от техните словоизлияния?! Освен това признавам, че ме води и чисто, ъъъ, комерсиалната идея, че не е лошо да владея по-добре и истинската редакция (нямам предвид просто коригиране). Все ще влезе в употреба.

За писането: Дълга и широка, има го в представянето ми в "За спасяването на света" от гледна точка на факти. Тук в представянето по-скоро ми се ще да кажа, че писането е... умствен сърбеж; непроизволно като кихавицата е - ако имаш нужда, правиш го, независимо какво друго имаш да правиш или въпреки на това, което имаш да правиш. Тъй че ако не "го" правиш, значи нямаш достатъчна нужда.
Признавам си, че през последните години "го" правя рядко, по много и различни причини, но реалната е, че не изпитвам в достатъчна степен сърбежа, не ме тревожат гласове, твари и събития, които напират да излязат навън; или поне не ме тормозят в достатъчна степен, че да не загубя интерес доста бързо. Като ми се освободи време - може би наесен? - ще се мъча да направя нещо по въпроса, но пък последните две години ми е толкова наситена програмата, че...
[spoiler]Уточнявам се, съвсем честно, че това може да се брои за къмто десетгодишна писателска дупка; около Нова Година съм се хвалила тук във форума, че най-накрая, за първи път от много отдавна, завърших нещо (с малко късмет ще го видите на пролетния панаир). Просто... имаше една книга - "Отсенки на Мрака", близо до края на която е моментът, в който всичко свърши. Завърших я и оттам нататък няма повече. До съвсем скоро. От друга страна, пак тук на форума, в темата за Любовта, може да се намери и първото ми стихотворение от още повече години насам. Та има надежда де. Поне така се самоуспокоявам.[/spoiler]

За писателите и вдъхновяване/възхищаване: много са. Пратчет, Кинг и Джордж Мартин са ясни; спомена се Астрид Линдгрен - честно не знам дали "Братята с лъвски сърца" или "Роня, дъщерята на разбойника" ми е по-любима, и двете са прекрасни и трогателни по своему; другите й книги харесвам, но някак си не те... докосват толкова брутално. По-детски са. По-нежни са... Оттам нататък - Зелазни, Грег Биър, Дейвид Брин, от по-скорошните - Питър Уотс, Брандън Сандерсън (абсолютно страхотен), Чайна Миевил (още по-свръх-страхотен)... в момента тия тримата са ми специални любимци. И още един куп по-нови и по-стари:), тук-там и по някой български автор (себе си се изключвам от списъка, естествено).
Dante Lee
шпионин прия(еда)тел
Has thanked: 2 times
Been thanked: 33 times

Post by Dante Lee »

Щото ми се ще като пиша да не ми се налага да се редактирам по 15 пъти. Очаквам да науча правилния изказ в буквен вид.

Михаел Енде, Елиф Шафак, Петър Делчев, Деян Енев... туй са последните дето съм чел, а щом съм ги чел значи са ми били възхитителни : )

Пиша/Пишех... всичко... от 2004 до 2011...
Лъч
Лъч
Has thanked: 1234 times
Been thanked: 254 times

Post by Лъч »

Кал wrote:[spoiler]
Purple wrote:Както винаги, започнах да пиша дълъг отговор и си затворих прозореца. :ugeek:

Лъче: къде бяхме давали спасителни указания за такива случаи? Линк?[/spoiler]

[spoiler]Ctrl+Shift+T за отваряне на последно затворен подпрозорец; работи в обратен ред, разбира се - до не знам колко броя; не ми се търси къде сме го давали :([/spoiler]
svetliche
Global Moderator

Post by svetliche »

Пропуснах от авторите, които ме вдъхновяват да спомена прекрасният и голям Деян Енев.

Простете за вметката, но не можах да се сдържа.
apocalexxnow
Been thanked: 14 times

Post by apocalexxnow »

Ха, доста хора сме :) Дано да не затрудним Кал прекалено много ;)

Та, ето моето "кратко" представяне:

Защото имам амбиция някой ден да стана писател. Ама ми се ще да съм от онези, които ги издават в цял свят в многомилионен тираж и правят филми по тях, а те по цял ден се размотават по басейни и коктейли и току напишат 2-3 реда ако се вдъхновят :) Редакционните ми умения в момента стигат колкото да редактирам статиите в SciFi.bg, но за писане на разкази и романи ми трябва малко повече. Със сигурност ще ми е от голяма полза ако първо поредактирам чужди текстове.

Бернар Вербер, Робърт Шекли, Кристофър Прийст, Питър Уотс, Тери Пратчет, сигурно и други, за които не се сещам в момента. Но вдъхновения за сюжети, истории, герои и т.н. получавам предимно от сериали. Истината е, че преди да се захвана със SciFi.bg четох много, много малко. И ако не беше сайтът сигурно още щях да карам само на сериали и Тери Пратчет.

Пиша. Първият ми по-голям опит (недовършен) беше в годината преди първи клас (прабаба ми ме научи да чета, пиша и смятам на 4). Тогава имаше едно детско "Конан Варварина" и се бях вдъхновил да напиша книга-игра по-него. Стигнах донякъде, но я зарязах :) Втори клас пък се захванах да пиша продължение на "Билбо Бегинс", в което драконът Смог и Билбо бяха някъде замразени, но в наши дни ги размразяваха и се събуждаха :) Изписах 2 тетрадки и бях започнал трета, но майка ми ги изхвърли всичките, защото погледнала, видяла, че са изписани, и решила, че са някакви глупости.

Това за известно време ме отблъсна от писането, но през 2005 година любимият ми сериал "Лекс" толкова ми влезе под кожата, че му написах фенфик - продължение. Писах много бавно, до 2008 написах 10 епизода, след което почти написах 11-ти и, аха да го публикувам, компютърът ми гръмна и епизодът си замина. Така и не го написах отново и фенфикът беше прекратен (но поне вече знаех как искам да завърши - бях планирал 5-ти сезон до края, после 6-ти и накрая един кратък 7-ми, който да е последен :) ). Фенфикът като цяло не е кой знае какво, но си личи как почва несигурно и дезориентирано и постепенно придобива повече увереност, смисъл и мисъл :)

2010 участвах в един конкурс на шадоуденс с разказ, който тотално го разкостиха :) Аз тогава се мислех за голямата работа и не виждах какво чак толкова му има, но сега даже нямам нерви да си го изчета докрай :)

Чак наскоро написах нов разказ за конкурс, по покана на организаторите, за него може и да знаете. Интересното е, че в петък имах по-малко от 30 гласа, сега изведнъж са почти 80 :) Или ме е набарала някоя тайна фен-група, или е станала някаква шашма, но така или иначе не съм се гласил да го печеля този конкурс, просто го използвах като упражнение (то и за да спечеля ще ми трябва доста по-сериозна шашма :) ).

В други конкурси не съм участвал, защото мразя да пиша (и чета) разкази. Според мен една хубава идея трябва да се развие най-малкото в роман :) Съзнавам обаче, че са необходима стъпка, през която трябва да мина.

Имам и един доста интересен проект, който съм го написал, но още не съм го публикувал - планирам да го сложа в SciFi.bg, но първо трябва да си оправим доста неща по функционалността на сайта, да намеря кой да ми направи техническата част и да измисля какво ще правим с илюстрациите, тъй като аз ИЗОБЩО не мога да рисувам :)

Отделно съм започнал 2 романа, единият го замразих някъде на 50-та страница просто защото осъзнах, че още ми е твърде рано да развивам толкова амбициозна идея. Там имам доста герои и доста интересни хрумки, но ми е малко сложно да ги използвам както трябва. След него реших да си развия друга идея, в която главният герой е само 1 (така хем е по-лесно, защото не се разпиляваш, хем е по-трудно, защото предполага по-задълбочен образ). Завършил съм го може би на 80%, но отсега съзнавам, че и той си има наивности и слабости, а също и че ми трябва повече работа върху въпросния главен герой. Явно ми е проблем, че героите ми все се получават твърде пасивни и схематични (отчасти защото самият аз не съм толкова емоционален, отчасти и защото съм свикнал героите да ги гледам на сериал, а не да ги чета). Та, следващото, което ще завърша, ще бъде този роман, но не и преди да изкарам редактилницата :)

ПС: Малко се олях с отговора на третия въпрос, надявам се да не съм досадил ;)
-------------------------------
SciFi.bg
Кал
Първопроходец

Post by Кал »

По-горе забравих още една своя роля в редактилницата – като в) участник, редом с всички вас. :)

Та...

Защото ЧоБи – а и българското книгосъздаване въобще – наистина има нужда от още редактори.

Защото всеки пишещ, който умее и да редактира – себе си и другите – става по-внимателен читател. А внимателни читатели са и ще бъдат нужни все повече. Не само на България – на целия ни свят.

И защото съм стадно животно. С най-голяма радост и успех развивам силите си, като съм част от хергеле. Ммммм! :mrgreen:

Хихи... тук ще чийтна. Взимам ги наготово:

„Пипи Дългото чорапче“ и „Карлсон“ на Астрид Линдгрен. Романите на Карл Май, особено „Винету“. „Приказка без край“ на Михаел Енде. Светът на Диска (и „Нация“) на Тери Пратчет. Поредицата за Ъплифта на Дейвид Брин. Поредицата за Майлс Воркосиган на Лоис Макмастър Бюджолд. „Ендимион“ на Дан Симънс. Requiem for Homo Sapiens на Дейвид Зиндел. Идеите на Едуард де Боно. „Време разделно“ на Антон Дончев. „Последният еднорог“ на Питър Бийгъл. „Повече от човешки“ и разказите на Теодор Стърджън. „Аз, грешният Иван“ на Николай Светлев. „Разговори с Бога“ на Нийл Доналд Уолш. „Илюзии“ на Ричард Бах. „Четирите споразумения“ на Дон Мигел Руис. „Приказка за Стоедин“ на Никола Русев. „Мигновечност“ и есетата на Атанас П. Славов. Величка Настрадинова и нейната Марта. The Host на Стефани Майър. „Слънце недосегаемо“ на Николай Теллалов. … Кое ли ще е следващото?

(Може би Earth на Дейвид Брин.)

Прописах активно - и изведнъж – през 2003-а. Започнах с миниатюри в проза (по-късно разбрах, че на Запад им викат flash fiction) и с бели стихове. После добавих една шепа римувана поезия (образец); и все повече, все по-дълга проза: разкази, новели, едно повестоподобно, а от този януари за първи път гоня дължина роман.

Голяма част от текстовете са съавторски; в повестоподобното бяхме шестима. Стадно животно съм. :mrgreen: Но май нямам два текста с един и същи съавтор. Нещо... плаша ли ви? *примигв*

Най-ранният текст, който още си харесвам, е разказът – пътуване към себе си Seven Nights with the Sea от 2001-ва. Писах го директно на английски (тогава учех в международна гимназия). По-късно го адаптирах и като радиопиеса. Някой ден може дори да я запишем. ;)

Най-важният ми цикъл в последната петилетка са приказките за Юнаци и злодеи. В предния линк се крият и най-големите ми страхове като пишещ човек.

моля когато пращате отговорите си, да отбелязвате и колко време са ви отнели

30 мин.
negesta
Has thanked: 811 times
Been thanked: 388 times

Post by negesta »

Напоследък не обичам да отговарям на въпроси и да се обяснявам, но за тази тема ще направя изключение. Беше ми приятно да прочета всичко написано по-горе от останалите участници в работилницата. Радвам се да се запознаем. :)

Едно от заниманията, които са ме задържали най-дълго над някой текст (мой или чужд), е редактирането им. Текстът трябва с лекота да се разгръща пред погледа/ухото или мисълта, да внушава и чрез формата си. Това, което най-силно ме е впечатлявало в някои книги, е смисълът, станал едно цяло с формата.

Какво очаквам. Очаквам да науча още неща за редактирането, за да го правя все по-добре. Да науча от всеки един от вас. :)
Също така обичам редактиране (и не само), което е екипна работа.

Дейвид Зиндел, Роджър Зелазни, Питър Бийгъл, Лоис Бюджолд, Тери Пратчет, Робърт Хайнлайн, Бари Хюгарт, Робер Мерл, Любен Дилов. Сигурно пропускам някого ...

Тук не мога да не добавя три имена на български поети, "моите" поети: Добромир Тонев, Камелия Кондова и Елица Мавродинова.

Пиша стихове (с прозата не се обичаме много). Не обичам да пиша за награди или конкурси или пари. Това не е моята мотивация. Пиша, за да споделям, без претенции. От примерно ... 2005. Понякога през годините досега това е било ежедневна необходимост, както храната и въздуха. Ей тук споделям свободно; и все по-малко.
mari
Global Moderator
Has thanked: 1 time
Been thanked: 2 times

Post by mari »

Записах се защото се опитвам да открия с какво да се занимавам за в бъдеще. Тъй като писането е важна част от моят живот реших, че ще ми е от полза такъв вид обучение. Също така винаги ми се е искало да участвам в нещо подобно и щом се появи възможността защо да я изпускам!!
Конкретни очаквания нямам. Надявам се да науча нещо и да се забавлявам в същото време!

Не съм сигурна, но фаворити са ми : Стивън Кинг, Джордж Оруел, Джек Лондон, Харуки Мураками и т.н.
Книги, които ме вдъхновяват са : "Аз съм номер четири" - Питакъс Лор, "1984" - Джордж Оруел ...

Пиша, може би от около 4 години. Писането е мой верен приятел. Общо взето ми е като терапевт, пред който си изливам душат. Предимно пиша кратки разкази, стихове ( бели предимно ) и истории ...

=]]
Кал
Първопроходец

Post by Кал »

Упражнение две

Мили участници (:

Първо искам да благодаря на Габ (svetliche), Пешо (apocalexxnow), Еле (Mokidi), Яна (JaneObr), Еми (sunshinen), Тори (tori.ayame) и Мари (mari), които пратиха редакциите си по първите задачи. (Пропуснах ли някого?) И веднага да им дам нова...

... Но нека първо напомня задачката, която важи за всяко упражнение:

0. Измервайте колко време ви отнемат всички задачи, и най-накрая го отбележете в отговорите си тук (в темата).

И тъй:

1. Имаше ли нещо в процеса на редакция, което ви затрудни/подразни?
Интересува ме техническата страна – нанасянето на вашите промени в текста.

Пишете тук (в темата).

@ Всички останали – още имате време. Вижте указанията – и давайте. :)

(Тук мислех, вместо коментар по изпратените редакции, да ви разкажа нещо за влиянието на чуждите коментари върху желанието ни да се занимаваме с творчество; за вътрешната и външната мотивация. Сега обаче не ми стига вдъхновение. Отбелязвам си го като задача към мене си.

А това, което открих от редакциите ви, ще вплета в следващите части на редактилницата. Отново благодаря.)

2. Свалете прикачения файл.

02_zaRed.odt
Задача 2
(45.3 KiB) Downloaded 735 times

3. Отворете го и го разгледайте.

Вътре ще откриете два от редакторските инструменти, които ползвам аз:

а) промени в текста (tracked changes)

и

б) коментари

4. Отговорете ми:

4.1. В колко часа и на коя дата съм вмъкнал коментара, който започва с „1) П с „едно време“...“?

4.2. В колко часа и на коя дата съм задраскал думата „разни“ към края на първия абзац?

4.3. Какво предполагате, че означават вертикалните чертички || в „|име на| място“?

4.4. Какво предполагате, че означава съчетанието -> в „географската->картографската“?

Напомням:

Отговорите си по принцип пращайте на пощата на ЧоБи – poslednorog. Освен ако не съм указал друго.

5. Прегледайте трите вълни редакции, през които прекарвам всеки текст:

http://www.choveshkata.net/forum/viewto ... f=47&t=624

6. Пишете тук (в темата):

6.1. Имате ли въпроси по тях?

6.2. Липсва ли ви нещо? Какво още бихте редактирали вие?

(НБ! Към този въпрос ще се върнем отново – след няколко седмици. Не се кахърете, ако сега ви липсват идеи или точните думи да ги формулирате. ;))

ВАЖНО: Преди да продължите нататък, прочетете и изпълнете тези указания. После се върнете тук.

7. Отворете отново файла от точка 2. Направете му СТИЛОВА редакция. Помагайте си с моите означения от точка 5 – третата вълна редакции. (И, разбира се, с редакциите, които правихте през първата седмица. ;))

В частност: към всяка редакция добавяйте коментар, който съдържа:
– типа на редакцията (с един от акронимите „К“, „Д“, „П“, „Я“ или „Ш“; тук няма „Р“; може да добавите и някакви свои акроними, ако тези не ви стигат)
~ (по желание) обяснение с думи защо предлагате съответната редакция. Това е ВАЖНО, ако предполагате, че авторът няма да ви разбере/няма да се съгласи.

НБ! Не правете смислова или структурна редакция (първите две вълни). Не правете коректура.

Пратете ми редактирания вариант (в poslednorog).

НБ! Ако имате технически трудности с включването на Track/Record Changes или добавянето на коментари, разгледайте постовете надолу в темата, на тази и следващата страница. Те съдържат указания как се работи с LibreOffice, Open Office или Microsoft Office.

... Давайте! До събота, 1 март. :)

П.П. За Калоян текстът за редакция в т. 7 ще е друг. ;) Коко, като стигнеш дотук, драсни ми един ред в poslednorog.
Last edited by Кал on Fri Feb 15, 2019 1:12 pm, edited 2 times in total.
Reason: добавям акронима „Я“
svetliche
Global Moderator

Post by svetliche »

1. Ами мен като цяло ме затрудни целия текст.

ЦЕНЗУРА

За другата редакция, която се изисква от мен ще се въздържа. Не се справям нещо и се затруднявам.
Поздрави,
Габи
Last edited by Кал on Sun Feb 23, 2014 11:03 am, edited 1 time in total.
Reason: изрязвам отговорите, които не са за форума ;)
Кал
Първопроходец

Post by Кал »

svetliche wrote:За другата редакция, която се изисква от мен ще се въздържа. Не се справям нещо и се затруднявам.

А можеш ли да формулираш какво те затруднява?

(Не бързай. До събота има време. :))
svetliche
Global Moderator

Post by svetliche »

А можеш ли да формулираш какво те затруднява?

(Не бързай. До събота има време. :))

ами самия текст нещо не ми допада и ми се струва труден и сложен и някак си не мога да го редактирам, не ми идват правилните думи.
Purple

Post by Purple »

1. Имаше ли нещо в процеса на редакция, което ви затрудни/подразни?

Не съм толкова сигурна за нанасянето на промени.
По-скоро не.

[spoiler]Съжалявам за недоразбирането >_<[/spoiler]
Last edited by Purple on Sun Feb 23, 2014 10:27 pm, edited 2 times in total.
Кал
Първопроходец

Post by Кал »

Май не съм обяснил достатъчно ясно това:
Кал wrote:1. Имаше ли нещо в процеса на редакция, което ви затрудни/подразни?
Интересува ме техническата страна – нанасянето на вашите промени в текста.

Въпросът ми е само за нанасянето на промените (по начин, който лесно да се забелязва от външен човек); не по мисловния процес на редактиране.

Ако някой се сеща за по-ясна формулировка – моля да предложи. Ще заместя в указанията горе.
apocalexxnow
Been thanked: 14 times

Post by apocalexxnow »

Текстът наистина беше мн труден за редакция и е от такъв тип, че както и да го редактираш, все няма да си доволен от крайния резултат.

Аз досега не съм работил с инструментите на Кал и съответно нямам представа как да го правя, но ще се постарая да се науча през тази седмица (всъщност ако някъде има линк за тези неща, ще се радвам да ми го дадете :) ). Иначе за редакцията просто задрасквах това, което исках да махна/променя и след него записвах с червени букви моя вариант. Само на едно място, където ми се щеше да махна половин абзац, го оградих със скоби и сложих бележка отдолу. И това ми беше досадничко, представям си ако трябва да слагам цели коментари по начина на Кал :) То явно просто така си се прави де, и така е правилно. Но ако стана редактор за ЧоБи, такива текстове директно ще ги отказвам :)

Трите вълни по редакцията:

1. Нямам въпроси. То и в този текст втората вълна няма как да я упражним, а първата сравнително малко. Аз си позволих да отбележа само един инфодъмп, останалата част от моите редакции принадлежат по-скоро към третата вълна. Ще ми отнеме известно време да свикна да използвам тези съкращения К, П и тем подобни (П за мен си означава Пешо, не Повторения ;) ). За мен като редактор по-голямата дилема е доколко мога да си позволя да се меся на автора в първата вълна. Ако зависи напълно от мен, половината текст просто ще изчезне.

2. Така теоретично погледнато ми е трудно да допълвам.

3. Не мога да не правя коректура :) Знам, че за това си има отделен човек, но физически ми е невъзможно да оставя един текст с непоправени правописни грешки :) Иначе да - ще го кажа още веднъж, че изобщо си нямам понятие как се вмъкват коментари и тракд чейнджис - мога да се опитам сам да науча, но ако някой ми спусне информацията наготово, няма да му се разсърдя :)
-------------------------------
SciFi.bg
Кал
Първопроходец

Post by Кал »

apocalexxnow wrote:Аз досега не съм работил с инструментите на Кал и съответно нямам представа как да го правя, но ще се постарая да се науча през тази седмица (всъщност ако някъде има линк за тези неща, ще се радвам да ми го дадете :) ).

Молба към всички, които умеят tracked changes и коментари: споделете как става магията.

Аз ще мога да дам указания (само за LibreOffice) чак към сряда-четвъртък.

(Това е взаимоучителната метода. Безценна е в доброволчески дейности, когато времето е кът. ;))

[spoiler]Purple, ^всичко^ е наред. Моята формулировка явно има нужда да се доредактира. ;)[/spoiler]
negesta
Has thanked: 811 times
Been thanked: 388 times

Post by negesta »

Мога да помогна само за Open Office (тъкмо ще се допълним с Кал :)

1. За да включите записването на всички промени, трябва да направите следното:

Отивате на падащо меню Edit > Changes (някъде 11-то поред от падащото меню) > Record

Когато изберете Record, се появява отметка вляво от него. От този момент нататък всичко, което пишете в текста, се маркира в различен цвят – и добавеното(подчертава се) и изтритото (зачерква се). [spoiler]Хубаво е да зададете някъде името си като автор на документите в този редактор, ако искате да се вижда кой е направил промените. Сега обаче не помня откъде въведох моето. Ще допълня по-късно.[/spoiler]
Като сложите маркер над промените се вижда кой и кога ги е правил. Ако искате да одобрите промяна, използвате Accept Changes (под Record или от десния бутон на мишката). Аналогично се използва Reject Changes - за отхвърляне на промяна.

Ако искате да спрете записването на промените, отивате по същия път отново при Record, кликвате, отметката пада и си пишете нормално.

2. За коментарите: Падащо меню Insert > Comment или клавишна комбинация Ctrl+Alt+C. Ако искате да отговорите на вече съществуващ коментар, долу на самия коментар има малка стрелка, която отваря допълнително меню.

Накратко е това. Насреща съм, ако има някакви неясноти и затруднения.
Cliff_Burton
Дзен-лунатик
Has thanked: 72 times
Been thanked: 76 times

Post by Cliff_Burton »

Да се включа и аз с информация за Word 2010.
От лентата се отива на Review -> оттам имаме Track Changes (бутонче, което се намира централно в лентата), като натиснем бутончето малко над текста спираме/пускаме Track Changes. Ако натиснем текста ни се отварят малко повече опции - например с какво име да сме, как да ни се виждат редакциите и т.н... За приемане/отказване на промените ползваме бутоните Accept/Reject леко вляво се падат от Track Changes бутончето. За коментари пък имаме бутонче New comment, то се пада леко вдясно спрямо Track Changes. Имаше и някакъв short cut, но нямам спомен сега какъв беше.
PEACE & LOVE
Mokidi
Global Moderator
Has thanked: 129 times
Been thanked: 173 times

Post by Mokidi »

Извинявам се, че тая седмица няма да успея да намеря време за стиловата редакция, ама така стана, че имах ходене в чужбина и наваксвам бясно, а това е най-безболезненото за отлагане. Та... моля да бъда извинена :) , ще гледам вторник-сряда да си наваксам изоставането.
Само да отбежа, че при мен одт-то се отваря само с коментари, никакви чейндж не показва тоя път, коментарите са основно горе в началото (възможно е да не показва и нещо друго). Както го виждам аз, ще трябва да си кача и оупън офис... явно. Някой да знае дали се клашват с майкрософтския офис? :?:
Post Reply

Return to “Писателска работилница”