Упражнения по мислене

Човеците, които правят библиотеката
Roheryn
Global Moderator
Has thanked: 14 times
Been thanked: 23 times

Re: Упражнения по мислене

Post by Roheryn »

Кал wrote:1. Познавайки другите Чобити – кои от тях според вас могат да изпълнят условията:

Roheryn wrote:Т.е. един отговорник, докато е действащ, трябва да
- остави писмени указания какво и как
- преди да спре да отговорничи, трябва да намери човек/човеци, които да поемат след него.

Аз не познавам много Чобити, но до тук е съм срещала човек, който да не може да се справи с това да опише работата си. Нито пък такъв, който да не може да пусне 5 мейла с призив.

Кал wrote:Ако се окажат прекалено малко - как бихте модифицирали „отговорностите на отговорника“, за да могат да се впишат (без писъци ;)) повече Чобити в тях?

Не знам дали модфициране се налага. Защото, когато някой поеме да бъде отговорник, той първоначално се запознава с това, което трябва да се прави. И няма нищо страшно и кой знае колко обемно в това да го записва в процеса на разбирането и правенето. Това важи поне за новоотговорник. Дъртите пушки ще трябва да се понасилят да го направят (ако случайно не са).
А за намирането на заместник - не е толкова трудно да опита поне. Като започне от собственото си ядърце.

Вупште... май не разбирам : ) Толкова ли е голяма драмата?
В смисъл - като си преценил, че можеш да поемеш отговорност, да я поемеш?
(Аз затова не поемам - знам, че за продължително ангажиране не ставам.)[spoiler]Изключение прави "От Сърцето на Човешката", с което ще се тествам. Но от него не зависи цялата дейност на ЧоБи, а най-много неговото си съществуване. И, дори и да не се осъществи изцяло, поне ангажиралите се ще имат полза за себе си.)[/spoiler]

[spoiler]
Кал wrote:Вяре, изкушавам се да ти възложа задачата да събереш ядърце, така де, специален отряд „Преговарящи“... :D

С това може и да имам шанс да се справя, защото е повече кампанийно, отколкото постоянно занимание : )[/spoiler]
Обичай съдбата си
Кал
Първопроходец
Has thanked: 3103 times
Been thanked: 2531 times

Post by Кал »

Упражнение „Какво правим, когато някое ядърце се окаже без отговорник?“ - обобщение на Кал

От дадените предложения най-ефективни и приложими веднага ми се струват тези на Нев, затова мисля да се възползвам от тях, когато имам взимане-даване с ядърца без отговорник. В частност:

Ако никой не иска и има конкретна задача, тя се отправя към всички, с препоръка да се самоорганизират.

Ако до определен срок никой не е свършил нищо по въпросната задача, срокът се удължава с предупреждението, че ако няма активност – от ядърцето няма смисъл. (По-дипломатично от това, но в този дух:)

(Разбира се, внимателно следя какво ще покаже практиката за всички други варианти.)

Вяре – възлагам ти задача да събереш ядърце „Преговарящи“. :D След като уговорите състава му – моля прати списъка в poslednorog-а, за да може някой от Мъдреците да добави Чобитите в мейл-листата „ядърце-Преговарящи_Рох“.
Кал
Първопроходец

Post by Кал »

Упражнение „Какво правим, когато някоя наша х-нига се изчерпа?“

Въпросът е актуален за постоянно. В момента е особено актуален за „Непоискано добро I“, „Докосвания“, „Тринайсетте цвята на дъгата“, „Да пробудиш драконче“, „Последният еднорог“ и „За змейовете и вампирите, за Марта, за потомството“.

Провокиран е от дискусията с Хриси във форум „Пътешествието“.

Цитирам подвъпросите към него:

frog (с вмъкване на Х1-4 от Кал) wrote:...

Х1. Сега... не знам има ли бройка за библиотечното начало. От една страна получаващият ако знае, че следва да върне книгата, сигурно ще я върне, но от друга страна не искам да вардя този процес. Предпочитам за мое библиотечно начало книгата да се води моя.

Х2. Хм. Хрумна ми вариант какво да направя, ако не мога да изтрая преди да допечатаме. Мога да си направя копие и да го платя за Теллалов. Ще ви пречи ли, ако давам това копие за четене, или ще дам лош примен на хората и ще си снимат и те?

Х3. Т.е. въпросът е какъв е регламентът за допечатка. В кой "критичен" момент книжното ядро ще реши, че трябва точно тогава. И какви условия са необходими? 50 бройки не знам колко струва да се отпечатат.

Х4. И ако преди това се юрнат поръчки, да уговаряме ли хората да се записват и да пре
Дплащат, за да си помогнем?

И от мен:

К1. Какво правим, ако от съответната х-нига имаме бройки, оставени в книжарници, но още неотчетени? (Познават се по червения фон в съответните таблици.)

[spoiler](От „Дракончето“ имаме поне две такива.)[/spoiler]

К2. Как проверяваме дали имаме бройка от наша х-нига в Общественото ни крило и къде се намира в момента? Ако някой иска да я чете – какво да направим? (Помислете и за вариантите, в който тя вече е взета от друг читател: а) скоро; б) преди доста време.)

... Слушаме вашите предложения и разсъждения.

(Особено разсъжденията. :))

П.П. Моля Мъдреците да се включат най-рано 2 дни след като са писали всички други желаещи Чобити.
ruevs
Been thanked: 1 time

Post by ruevs »

Когато някоя хартиена книга се е изчерпала:

1. Проверява се за колко време, колко бройки са се продали (изключват се "авторски копия" и копия за пожелали) - примерно 150 броя за 2 години.
2. Преценява се дали има пари които да се вложат в същият брой копия за горе-долу същото време.
3. Ако няма се преценява дали си заслужава да се отпечата по-малък тираж (цена/бройка, продажна цена и т.н.). Ако пак няма - книгата си остава изчерпана до "по-добри времена"...
4. Ако има и оригиналният тираж се е изчерпал "твърде бързо" се преценява дали може да се отпечата по-голям (пак казвам не се броят "авторски" копия и копия за пожелали).

П.С. Две бройки от "Дракончето" непродадени в книжарници рано или късно ще се продадат - няма смисъл да се броят. (Ако ми кажеш къде са веднага ще отида да ги купя ;-)
Предполагам същото важи и за другите книги по книжарници освен ако бройките не са значителен процент от тиража.
Лъч
Лъч
Has thanked: 1234 times
Been thanked: 254 times

Post by Лъч »

Кал wrote:Упражнение „Какво правим, когато някоя наша х-нига се изчерпа?“

...

Когато някоя х-книга се изчерпа, започваме да събираме поръчки за допечатване. Поставяме някакъв срок/граница — дата или необходима бройка (например 50 бройки като минимум), при чието достигане допечатваме книгата. Списък с предварително поръчаните бройки събираме в общата поща под формата на група с контакти.

На мен ми идва наум идеята, че ако имаме наличен ресурс (пари), бихме могли да допечатваме 10-20 бройки над предварително поръчаните, като тия допълнителни бройки биха зависили от търсенето на книгата преди да се изчерпа. Естествено, не знам доколкото някаква статистика ще помогне за определяне на тая допълнителна бройка, но пък само предлагам. (:
Кал
Първопроходец

Post by Кал »

Опитайте се да отговорите на всички номерирани въпроси. От Хриси са 4, от мен – 2.
negesta
Has thanked: 811 times
Been thanked: 388 times

Post by negesta »

X1-X4:
За допечатките - консултираме се с тези, които правят х-ниги (ядърцето?:) за това колко бройки най-малко трябват за допечатка на разумна цена. Малкото бройки са скъпи и няма смисъл, освен ако читателите искат да плащат много, само и само да имат хартиеното издание (тук напомням идеята да имаме "бутикови" издания ... на кого беше ?:) - понякога се намират ценители, които са готови да платят повече, особено ако знаят, че има малко издадени бройки:)

Докато не се съберат достатъчно желаещи за хартиено издание, спокойно можем да насочваме интересуващите се към електронните издания на съотвените книги. Т.е. предлагаме го като вариант, ако не искат да чакат за допечатка или да платят за скъпо хартиено издание. Другият (а може би допълващ?) вариант е този на Хриси (дори да дадем на читателите 'вредни' идеи - кое е най-лошото, което може да стане? И не са ли е-книгите и сега достъпни дори и без заплащане? ... Но същевременно е редно да се поиска и съгласието на автора. Ако той е съгласен ...)

K1:
За книжарниците - съвсем не зная - а и зависи какви са договорките с тях, дали са добросъвестни и т.н. Ако има бройки там, а у нас не са останали, не следва ли да ги изтеглим (ако са некоректни) или да ориентираме читателите да ги търсят в съответната книжарница, ако са в същия град ? Обаче през книжарницата ще плащат корична цена. Ама пък няма да плащат на куриер. ... Зависи от конкретния случай.

K2:
Общественото крило - тук: http://choveshkata.net/forum/viewforum.php?f=40

Какво има в него: https://spreadsheets.google.com/pub?key ... utput=html

Правилата за ползване: http://choveshkata.net/forum/viewtopic.php?f=40&t=262

За невърнатите книги - неприятна тема....

[spoiler]... Заради личното ми опарване с несериозни елементи, които ми задигнаха ценни книги, които вече няма как да издиря, тук няма да се изказвам, защото ставам буреносна към всякакви недобросъвестности спрямо заети книги .... А гневът не е добър съветник, нито мислител.[/spoiler]

Но тук и аз имам въпроси. Има ли човек (различен от Кал;) , който следи движението на книгите и сроковете, в които да се върнат? А през последните години има ли въобще движение на книгите в ОК ?:)
Кал
Първопроходец

Post by Кал »

ruevs wrote:1. Проверява се за колко време, колко бройки са се продали (изключват се "авторски копия" и копия за пожелали) - примерно 150 броя за 2 години.
2. Преценява се дали има пари които да се вложат в същият брой копия за горе-долу същото време.

Това предполага ли, че интересът към дадена х-нига се запазва един и същ през времето? С други думи, че бройките се продават равномерно?

За „Дракончетата“: при допечатка от 30 (последната май беше толкова), 5 залежаващи в книжарници е солиден процент... :/ Но пък идеята на Нев (по К1) да пренасочим читатели натам ми харесва. Остава да разберем дали бройките не са се продали междувременно. Тук вече могат да проявят самоинициативност Куриерите ни – или всеки, който умее да говори по телефон. ;)

Лъч wrote:Когато някоя х-книга се изчерпа, започваме да събираме поръчки за допечатване. Поставяме някакъв срок/граница — дата или необходима бройка (например 50 бройки като минимум), при чието достигане допечатваме книгата. Списък с предварително поръчаните бройки събираме в общата поща под формата на група с контакти.

+ допълненията от negesta

-> Задачка: Да създадем страница в блога, на която обясняваме как събираме поръчки за изчерпаните ни х-ниги, и да слагаме линкове към нея на страниците на въпросните х-ниги.

Една от частите на Х4 остана без отговор: да предплащат ли желаещите поръчаните от тях бройки?

Възникна ми въпрос К3: Какво правим, ако съберем нужната бройки поръчки за допечатка, но от ядърце „Х-ниги“ продължават да се спотайват – т.е. няма кой да осъществи самото отпечатване?

Нев донякъде е отговорила на К2 – остава да разберем: Ако някой иска да чете книга от Общественото ни крило – какво да направим?

На въпросите:

„Има ли човек (различен от Кал;) , който следи движението на книгите и сроковете, в които да се върнат?“ - За момента не. Има си хас, при такъв наплив от доброволци... :D

[spoiler]Аз и срокове не следя – гледам ги само ако някой поиска книга, взета от друг.[/spoiler]

„А през последните години има ли въобще движение на книгите в ОК ?:)“ - Това се вижда най-пълно с Revision History, като отвориш таблицата на ОК в редакторски режим. А най-просто: има – малко, но равномерно разпределено.
frog
добромет
Has thanked: 28 times
Been thanked: 856 times

Post by frog »

Х2. Хрумна ми вариант какво да направя, ако не мога да изтрая преди да допечатаме. Мога да си направя копие и да го платя за Теллалов. Ще ви пречи ли, ако давам това копие за четене, или ще дам лош примен на хората и ще си снимат и те?
Това беше въпрос само за моето ползване - еднократно едно копие се прави, за да давам на приятелите си да го четат. За потърсване на съгласието на Теллалов благодаря.

Въпрос К3 не съществува.
Бесовете ви чувам“ ~ Jane Eyre Grisel. I refuse to be there for you when you need me.
Кал
Първопроходец

Post by Кал »

Изтече почти седмица от последното включване на Чобит по упражнението, затова предлагам да го завършим.

Моля Чобитите в ядърце „Х-ниги“ да напишат обобщение на резултатите – и да ги прилагат, ако преценят, че си струват.

Междувременно имам тема за следващо упражнение – но заради ниската активност по предните приемам, че лятото не е добро време за мислене, и ви оставям да си почивате. Наесен с песен. ;)
отсъстващ
Has thanked: 44 times
Been thanked: 110 times

Post by отсъстващ »

Упражнение „Къде събираме знанието и опита в ЧБ?“

Ал ми спомена, че мисли създаването на уики за ЧБ, преди няколко месеца. Тогава беше зает и не беше изчистил идеята, концепцията.
Аз подкрепям тази идея и мисля има нужда от хранилище за знанието и опита в Човешката библиотека. Защото изисква доста енергия да обясняваш всеки път как се прави и защо го правим дадено нещо. Тези две неща как и защо мисля трябва да са фокуса на хранилището.

С тия думи просто повдигам темата за хранилище за знанието и опита в Човешката библиотека. За мен целта му е да се опише как и защо правим нещо в ЧБ. Не съм се задълбочил в това, само повдигам темата.

Повдигнах въпроса с идеята ако сте За да кажете как сте за, защото аз само споменавам доста общо какво може да е. Как виждате това хранилище.
Ако сте Против как сте против, какво не одобрявате и защо.
Last edited by Кал on Sun Nov 24, 2013 12:44 pm, edited 1 time in total.
Reason: +заглавие
Кал
Първопроходец

Post by Кал »

Изясняващи въпроси от мен:

1. Къде търсите в момента актуална информация за практиките на ЧоБи (кое как го правим)?

2. Към всички, които знаят какво представляват звукозаписите „Помагало за работа с ЧоБи“:

2.1. Смятате ли, че информацията, събрана в тях, още е актуална?

2.2. Ако да – ще участвате ли в допечатването и/ли редакцията им?

(Както и досега, моля Мъдреците да не се включват, докато не изтекат поне 2 дни от последния отговор на други Чобити.)

И да кажа предварително: целта на тези упражнения НЕ Е да се ограничат с мисленето. Разчитам, че след като измислите общо решение (или решения), също така ще ги задействате. (Леко тъпо ще е да обособявам тема „Упражнения по действане“... :D)

Забележете, че това НЕ се случи с резултатите от предните упражнения (и съответно ми уби мотивацията да правя нови – поне тази година).
отсъстващ

Post by отсъстващ »

според мен въпросите на Кал са да си ги задаем да си изясним какво е сегашното положение, а не да им отговаряме в дискусията.
Кал wrote:И да кажа предварително: целта на тези упражнения НЕ Е да се ограничат с мисленето. Разчитам, че след като измислите общо решение (или решения), също така ще ги задействате. (Леко тъпо ще е да обособявам тема „Упражнения по действане“... :D)

Аз виждам по друг начин нещата. Тук в дискусията никой не е задължен да действа въху предложенията си. Ал има желание да направи технически уикито. Уикито няма да се попълва със стара информация. Хора продължително вършещи някаква работа като членовете на ядро "е-книги" описват каквото сметнат, че е полезно за идващите в ядрото или за останалите в ядрото. Съществуващата информация не я смятам за приоритет. Може да се попълни от група посветена само на това.
Относно изпълняването, аз го виждам да важи за всички от ЧБ, които смята, че могат да допринесат за нещо полезно в хранилището.

[spoiler]Кал, знам че всеки да действа върху предложението ти идва от предишни случаи, но този въпрос е различен и не може един човек или няколко, които участват в дискусията да го изпълняват. Губи се смисъла всеки да описва опита си.[/spoiler]
Кал
Първопроходец

Post by Кал »

Georgi wrote:според мен въпросите на Кал са да си ги задаем да си изясним какво е сегашното положение, а не да им отговаряме в дискусията.

Аз не виждам как ще стигнем до ново положение, без да си изясним сегашното... :?:

Къде предлагаш да отговаряме на моите въпроси (ако не тук)?

По частта „не се ограничавайте с мисленето – после И действайте“ не сме се разбрали. Не казвам „кой предложи – той заложи“ – казвам, че ако измисленото тук отново остане само в сферата на пожеланията, по-добре да не си губим времето изобщо. :(

А кой ще приведе измисленото в действие, е въпрос на по-нататъшна взаимна уговорка помежду ни. Възможно е да се получи „кой предложи – той заложи“ (най-малкото защото предложилите най-добре разбират собствените си идеи). Възможно е и изпълнителите хич да не съвпаднат с идейниците. Моето натъртване е да има изпълнители.

(И като стигнем до отговорите на моя въпрос 2, ще се разбере най-добре защо го натъртвам. ;) Проблемът извинете, предизвикателството не е от вчера.)
отсъстващ

Post by отсъстващ »

Кал wrote:Аз не виждам как ще стигнем до ново положение, без да си изясним сегашното... :?:

Аз не знам какво е сегашното положение да мога да коментирам цитата/

Кал wrote:Къде предлагаш да отговаряме на моите въпроси (ако не тук)?

Смятам, че е достатъчно да се сложат линковете към досегашните източници на знание и опит и всеки да види какво са. Ако започнем да ги коментираме дискусията ще се измести към какво имаме сега, а не към какво ще правим.

Кал wrote:По частта „не се ограничавайте с мисленето – после И действайте“ не сме се разбрали. Не казвам „кой предложи – той заложи“ – казвам, че ако измисленото тук отново остане само в сферата на пожеланията, по-добре да не си губим времето изобщо. :(

А кой ще приведе измисленото в действие, е въпрос на по-нататъшна взаимна уговорка помежду ни. Възможно е да се получи „кой предложи – той заложи“ (най-малкото защото предложилите най-добре разбират собствените си идеи). Възможно е и изпълнителите хич да не съвпаднат с идейниците. Моето натъртване е да има изпълнители.

Съгласен съм, че е хубаво нещата да се случат. Не можем да насилим ЧоБитите да го правят, единствено може да им обясним какъв смисъл има от това и те да го припознаят или отрекат и съответно да участват или не.

Кал wrote:(И като стигнем до отговорите на моя въпрос 2, ще се разбере най-добре защо го натъртвам. ;) Проблемът извинете, предизвикателството не е от вчера.)

По въпроса за "Помагалото на ЧоБи" за мен не най-важното. В моето виждане за това, по важното е да се попълва с нова информация от опита на ЧоБити. Напомням, всеки Чобит има право на друго мнение и ще приема каквото искате.
Кал
Първопроходец

Post by Кал »

[spoiler]Засега няма да взимам повече отношение по темата – изчаквам участие от останалите Чобити.[/spoiler]
отсъстващ

Post by отсъстващ »

Да поясня за не разбралите, че на мен чак сега ми се изясни.
Двамата с Кал правим две различни предложения за съхраняване на знанието в ЧоБи. Аз не схванах, че Кал, деликатно предлага нещо съвсем различно от това, с което дадох начало на дискусията. С моето начало аз задавах различно решение, от това което Кал, предлага и така просто предлагам на обсъждане само моето решение. Кал, предлага друго решение. Всъщност би трябвало да изясним какво предлагаме Ето това, което писах и мисля е достатъчно ясно, ако не е пишете ще го изясня.
Аз подкрепям тази идея и мисля има нужда от хранилище за знанието и опита в Човешката библиотека. Защото изисква доста енергия да обясняваш всеки път как се прави и защо го правим дадено нещо. Тези две неща как и защо мисля трябва да са фокуса на хранилището.

Ал има желание да направи технически уикито. Уикито няма да се попълва със стара информация. Хора продължително вършещи някаква работа като членовете на ядро "е-книги" описват каквото сметнат, че е полезно за идващите в ядрото или за останалите в ядрото. Съществуващата информация не я смятам за приоритет. Може да се попълни от група посветена само на това.
Относно изпълняването, аз го виждам да важи за всички от ЧБ, които смята, че могат да допринесат за нещо полезно в хранилището.

[spoiler]Кал, ако виждаш за нужно маркирай или изясни своето предложение. Тоя деликатен начин на общуване ме затруднява. Ако може по-директно казвай, че можеше съвсем да не схвана какво всъщност става в тоя спор с тоя деликатен подход.[/spoiler]
Люба
Has thanked: 540 times
Been thanked: 704 times

Post by Люба »

Споделям опит от друг форум. В който групата минава почти всяка година в ново състояние на взаимоотнощения и знание. Еволюира
Уикито е добър и лесен вариант (поне със сегашните безплатни и достъпни средства). Ако има различни места като център на информацията, дори при добър пътеводител, хората не ги четат и са склонни да питат. Което пък убива мотивация и енергия на онези, които знаят, защото се качва рискът да са "съдържателите на Знанието". Да станат жертва.

Затова бих подкрепила уики-то. С ясното разбиране, че това е доста труд. Бих се включила в писане на нещица, които си мисля, че се досещам как стават. Но преди да се обещая с принос и време, бих изчакала да видим дали се заформя достатъчна група за подобно, за да се разпредели и задачо-товар.
negesta

Post by negesta »

Накратко :
Мен ме притеснява, че това хранилище по някакъв начин ще дублира нещо вече съществуващо (което поне на мен ми върши добра работа). По-скоро трябва да има първо допитване до чобитите имат ли те нужда от подобна база с данни и доколко.

Притеснява ме също наблюдението, че има идеи, но като цяло няма реализатори на идеи.

И имам въпрос: Георги, това уики публично ли го виждаш, или затворено само за ЧБ ?
отсъстващ

Post by отсъстващ »

@Нев
Това би трябвало тук да се изясни за това дали да е публично или не уикито. Аз се колебая, мога да заложа на сигурно, да е полу-публично да не се вижда от интернет търсачките, но да е достъпно с линк.
отсъстващ

Post by отсъстващ »

negesta wrote:Накратко :
Мен ме притеснява, че това хранилище по някакъв начин ще дублира нещо вече съществуващо (което поне на мен ми върши добра работа). По-скоро трябва да има първо допитване до чобитите имат ли те нужда от подобна база с данни и доколко.

Подкрепям допитването само че трябва да се обясни какво е това вече съществуващо, което ще се дублира. Ако съдя по себе си, аз даже не знам къде да го търся. Сигурно тези, на които им трябва се интересуват от това съществуващо и се запознати с него, но аз не съм от тях, може би де (може просто да съм карал през просото :) ).
negesta

Post by negesta »

Да, но ако те разбрах правилно в писаното от теб по-горе - ти не искаш тук да обсъждаме вече съществуващото. Поне така отговори на Кал, когато намекна за това къде сега търсим информация:) --- Или?

Допитване можем да направим, да. Ще има смисъл от нещо все пак трудоемко и което трябва да се поддържа (от всички?), ако то е наистина необходимо. [spoiler]Бих помагала във всякакви такива неща, когато се стигне до действия. Но наближават празници и Край на годината, и ще намекна само, че това ме хвърля в затворени и необщителни и несътрудничещи, и въобще тъмни фази. Друга тема. --- Мисълта ми е, че не мога да обещая, че ще си изпълня обещанията.[/spoiler]
отсъстващ

Post by отсъстващ »

Да писах, че не искам да обсъждаме вече съществуващото. След това обясних, че не съм схванал какво става в този разговор и си промених позицията, с което признах, че моето и на Кал предложение са равностойни за обсъждане. С отказа си, преди това, да обсъждам сегашното положение аз отричах предложението на Кал.
[spoiler]Аз няма да участвам в действия по тая дискусия (освен ако сметна за удачно да попълвам уикито с мой опит). Тъкмо се усетих, че предишния ми пост ще ме въвлече в действия по дискусията, ама късно. Но все пак няма да участвам в действия, само ако има въпроси по предложеното от мен ще отговарям.[/spoiler]
Roheryn
Global Moderator
Has thanked: 14 times
Been thanked: 23 times

Post by Roheryn »

Аз имам неистова нужда от подобно хранилище.
[spoiler]дори за миниатюрните неща, дето правя, се налага да си попълвам файлче със стъпка1, стъпка2, стъпка3, иначе изпускам (дори повече от сега) неща за правене.[/spoiler]

Имам нужда и от едно място (портално място?), в което да са линкнати течащите задачи.
Това за мен означава, когато имам свободен ресурс (2 свободни дни, 20 свободни дни), да вляза, да погледна какво е актуално сега и да видя мога ли да се включа.
[spoiler]иначе изпускам. Каквито и римайндъри да си направя, изпускам. Това си е мой недостатък, но резултатът е налице.[/spoiler]

[spoiler]Част от моя проблем с помагането на ЧоБи, е че не мога да се ориентирам. Топката е в мен, не в ЧоБи, знам. Липсата на подходяща лична организираност, не е поправим от ЧоБи. Но реалността ми е, че нямам време и се занимавам толкова абсолютно различни едно от друго неща, че превключването ми е трудно, и не смогвам да обхвана чобишките. Други хора могат без проблем, но моят вечно хвърчащ и генериращ какво ли не мозък, не може да се справи (за много неща аз дори не съм сигурна дали са истински, или само съм си ги мислила - твърде реално - като случили се). Дори когато схвана кое, как и къде, след броени дни вече не го помня, или "помня" 10 варианта, и не знам къде да го намеря пак.
Знам/предполагам, че във форума има всичко, но никога не смогвам да се ориентирам и запозная с това всичко. Дори и да съм го видяла, чела, това не означава, че го помня и знам как да се върна при него - опитвала съм с абониране за теми и подфоруми, но платформата на форума отказва да ме информира за нещата, за които съм се абонирала, освен временно - за темите, в които съм била активна точно преди това. ("защо не успявам да се ориентирам и запозная с това всичко" е друг въпрос; не му е мястото тук да ви занимавам с ветровете и огньовете на природата ми.)
И така ставам не просто безполезна, но и вредна в моментите, които зависят (и) от мен.

Така че аз имам неистова нужда - ако искам да има полза от мен, или поне да съм безобидна - да има такова хранилище. И такъв конспектиран портал на задачите.[/spoiler]

Кой ще ги поддържа... ами който отговаря за тях + допълнения от всеки, който знае.
- хранилището: ръководители на ядърца, хора поели задачи и т.н. Сори - да, това означава, че колкото повече работа върши някой, толкова повече работа трябва да свърши. Ама няма как чисто нов юзър да напише юзър менюъл.
- портала със задачи: всеки, поемащ задача, си поема и да я запише (и линкне към тема във форума, към парчето от хранилището и каквото е нужно)
Обичай съдбата си
Cliff_Burton
Дзен-лунатик
Has thanked: 72 times
Been thanked: 76 times

Post by Cliff_Burton »

Накъдето пое темата - разпределение на задачи, изпълнение, прогрес и т.н... се сещам за нещо, което съм ползвал на работа. Програмката се казва JIRA, уеб приложение е, но не съм сигурен дали е свободно за ползване (ще проверя ако има интерес).
Идеята в най-общи линии е следната - имаме си някаква задача. Например трябва да се направи fb2 оформлението на "Спасяването на света". Правят се подзадачи - например всеки разказ е отделна подзадача (това е тегавата част, че ще трябва някой да разделя една задача на подзадачи). Всяка такава подзадача първоначално си няма изпълнител. Логва се някой от ЧоБи и първото, което вижда е списък със задачи без изпълнители. Решава, че може да помага по някоя от тези подзадачи и се пише изпълнител и си слага срок до който ще е готов. Имаме си различни статуси - незапочнат, започнат, приключил и т.н...
Удавих ви ли в моя мислопоток? Мога да продължа, но ако има интерес :)
PEACE & LOVE
Кал
Първопроходец

Post by Кал »

Roheryn wrote:Имам нужда и от едно място (портално място?), в което да са линкнати течащите задачи.

Според мен това е съвсем друго упражнение. Дайте да приключим предното, преди да газим тука. ;)
отсъстващ

Post by отсъстващ »

Кал wrote:
Roheryn wrote:Имам нужда и от едно място (портално място?), в което да са линкнати течащите задачи.

Според мен това е съвсем друго упражнение. Дайте да приключим предното, преди да газим тука. ;)

Кал, не схващам каква ти е идеята зад думата "упражнение" и би ме услеснило ако ми обясниш подробно какво представлява едно упражение.

На мен ми харесва, това което направи Вяра. Ако не стане друго поне генерираме нужди и идеи за тях. Аз нейното го разглеждам като предложение. Кал, твоето предложение също се различваше от моето. На Вяра предложението мога да го свържа със знанието в ЧБ с това, че това е знание за минали, текущи и бъдещи задачи.
Кал
Първопроходец

Post by Кал »

Georgi wrote:Кал, не схващам каква ти е идеята зад думата "упражнение" и би ме услеснило ако ми обясниш подробно какво представлява едно упражение.

В добавка към написаното отначало, „упражнението“ представлява обсъждане тук:

1) по една конкретна тема;

[spoiler](Ако темите станат повече – губим фокуса.)[/spoiler]

2) чиято желателна цел е достигане до конкретни резултати. Пример. Почти-пример.

[spoiler](Въпросът дали някой Чобит впоследствие прилага резултатите е отделна тема.)[/spoiler]

Упражнението тече, докато преценим, че сме изчерпали темата. (В най-добрия случай: с обобщение на резултатите - и прилагане.)

При поява на нови теми изчакваме края на упражнението и след това започваме ново. (Отбелязвайте си тия нови теми някъде. Аз съм отбелязал 10+. ;))

Жоро, обърни внимание: аз не съм давал предложение. Зададох изясняващи въпроси към твоето предложение.

(На които до момента отговор не съм получил, освен косвено от Нев. Затова изчаквам още, преди да се включа пак.)

Това, което предлага Вяра („място, в което да са линкнати течащите задачи“), не го виждам като същата тема „Къде събираме знанието и опита в ЧБ?“. Може би е възможно да се направят като едно цяло; главната разлика между двете конкретно за ЧоБи е, че опитът и знанията на ЧоБи вече ги събираме някъде, докато течащите задачи – не. В единия случай има върху какво да стъпим, в другия – трябва да го мислим съвсем отначало.
отсъстващ

Post by отсъстващ »

Кал wrote:Жоро, обърни внимание: аз не съм давал предложение. Зададох изясняващи въпроси към твоето предложение.

Кал, добре че каза позицията си за това, защото си помислих, че си съгласен с казаното от мен. За мен се изясни, че твоите въпроси са в противоречие с това, което предлагам, защото ще се втренчим как се е правило до сега, което за мен няма да помогне. Аз предлагам нещо абсолютно наново да се прави и то от повечето ЧоБити. Това, което е правено до сега, доколкото разбрах предимно от теб, се основава на друга практика. Това, което предлагам и съществуващото знание в ЧБ е като да сравниш енциклопедия Британика с Уикипедия.
Кал
Първопроходец

Post by Кал »

Като гледам липсата на активност, си мисля, че трябваше да почна по-отдалеч – с въпроси като:

0. Кой от вас активно ползва събраното знание и опит в ЧБ?

и

0,5. А кой ангажирано възнамерява да го ползва през следващата (поне) година?

Отговорите им ще определят колко сили и време да отделим на „преструктуриране“. (Които сили и време най-вероятно ще трябва да „вземем“ от другите ни дейности. Освен ако изведнъж не се включат нови Чобити.)

ВАЖНО: Тъй като планът Кал предвижда да помагам в тоя тип обучително-логистични дейности през февруари и април, до февруари оставям мисленето, решенията и действията на вас. За да не се чувствате препънати, даже няма да се включвам с въпроси.

(Ако вие имате въпроси към мен – и виждам, че сте направили всичко възможно първо да намерите отговора му сами – ще им отговарям.)
Post Reply

Return to “Екипът”