Културни събития

Here be unicorns. И музика и филми, вдъхновени от човешките ни книги. И всичко, дето ви е на сърце, ама не може да се побере в ^такива^ тесни теми...
Post Reply
frog
добромет
Has thanked: 28 times
Been thanked: 856 times

Re: Културни събития

Post by frog »

Spoiler
The f!!! НБУ, г. на географията : (((((((((( В учебен ден :(
Ще мисля усилено какво да направя... Трябва да пропусна упражнения по чешки и да си ги правя съвсем сама и някой да ми ги провери.
Ще match-на транспортите, за да оптимизирам процеса.
Бесовете ви чувам“ ~ Jane Eyre Grisel. I refuse to be there for you when you need me.
Adi
Global Moderator
Has thanked: 101 times
Been thanked: 290 times

Post by Adi »

Патрик Нес като гост за Панаира на книгата

След като късно снощи писах на Патрик Нес в Туитър дали е потвърдено идването му за Панаира на книгата, човекът беше така добър да ми отговори в рамките на 20 минути, че да, ще идва между четвъртък и събота и Артлайн трябва да имат подробностите.
Spoiler
Patrick Ness ‏@Patrick_Ness Dec 6

@C_Naismith_V Thursday to Saturday! Artline Studios should have the details.
Беше излишно да му обяснявам, че не, Артлайн не пуснаха подробности и в програмата на Панаира участието му не го видях. Предпочетох да пиша още веднъж на издателството и да видя какво ще стане.
Днес вестта най-сетне се появи.
Коледният панаир тропа на вратата, а ние, останалите, просто... нямаме търпение да се срещнем с Патрик Нес!

Патрик ще раздава автографи и ще отговаря на вашите въпроси на 12.12.2015 (събота), от 16:00 ч. на щанда ни (№102)!
Източник - Фейсбук страницата на Студио Артлайн.
Кал
Първопроходец
Has thanked: 3103 times
Been thanked: 2531 times

Post by Кал »

Adi wrote:След като късно снощи писах на Патрик Нес в Туитър дали е потвърдено идването му за Панаира на книгата, човекът беше така добър да ми отговори в рамките на 20 минути (...)
Spoiler
Ади, имаше ли fangirl squeal в тоя момент? Опитвам се да си те представя... :D
Та, кога да те чакаме? :)

(А след автографите ще ви водя на айкидо демонстрация... ако още се държите на краката си, де.)
Кал
Първопроходец

Post by Кал »

Сега да си кажа и аз моята болка:
Кал wrote:Софийски международен панаир на книгата започва днес. Ако обаче искате _наистина_ да подкрепите българските писатели и издатели, открийте как да стигнете директно до тях. (А не, както е случаят в Панаира, по-голямата част от парите ви да остават в посредника. :( )

Човешката библиотека предлага един възможен начин – вижте най-долу тук: http://choveshkata.net/blog/?p=5619
+ в Goodreads
Last edited by Кал on Wed Dec 09, 2015 3:46 pm, edited 1 time in total.
Reason: +
Кал
Първопроходец

Post by Кал »

Александър Торофиев wrote:Стартира обречен на успех български проект - играта на карти "Wolfed" ("Мафия", "Werewolf").
Изключителните илюстрации са дело на Светослав Петров ("Котарака и Черният нарцис", "Призвание герой") и Валери Петков:
https://www.kickstarter.com/projects/71 ... nav_search

Нека го подкрепим с малко популяризация, момчетата са истински ентусиасти и изключително талантливи.
Кампанията за набиране на средства тече до 9 януари.
Adi
Global Moderator
Has thanked: 101 times
Been thanked: 290 times

Post by Adi »

Премиера 5 в 1 - Новите книги на "Сдружение книги-игри" в Пловдив

16 декември /сряда/
18.00 часа
Културен център Тракарт - Пловдив
Културен център - музей "Тракарт" и Сдружение Книги-игри
Ви канят на премиерата на интерактивния роман
"Седемте живота на Мая" от Красимира Стоева и
четири нови книги от Сдружение книги-игри:
- Сборникът "Призвание Герой 4", който съдържа "Зъби" от Стефан Стефанов, "Вълча дупка" от Слави Ганев и "Убежището" от Радослав Апостолов;
- "Герои" от Ерих Берт;
- "Ной" от Коен Линвинстън;
- "Списание за книги-игри", бр. 5, 2015 г.
На събитието ще се продават с отстъпка и останалите книги, издадени от Сдружение Книги-игри.
Кал
Първопроходец

Post by Кал »

Кал wrote:До 11 декември тече тазгодишното издание на конкурса „Моята любима книжарница“.

Гласувайте!

Да не повтаряме резила от 2014-а. ;)
Повторихме резила. :( :( :(

Оставих коментар в „Аз чета“, основния медиен партньор на конкурса:
Кал wrote:Поздравления за „Нисим“, „Книжен ъгъл“, „Елефант букстор“ и всички самоотвержени и отзивчиви книжари!

Първото място на „Гринуич“ за втора поредна година ме натъжава, по причините, за които разказвам тук:

http://choveshkata.net/blog/?p=4712
EDIT: Пуснах го и в „Четецът“. (Като там се сетих да спомена и „Вияна“ + „Български книжици“.)
Last edited by Кал on Fri Dec 18, 2015 3:58 pm, edited 2 times in total.
Кал
Първопроходец

Re: Подари ми история

Post by Кал »

Лъч wrote:Въобще, как ви звучи идеята да четем по роли книги като "Да пробудиш драконче"? (-:
Само да вметна, че от около седмица Илка записва „Да пробудиш драконче“ (с разрешение от автора :)) и май е точно за тая инициатива... но трябва да сверя с нея.
Люба
Has thanked: 540 times
Been thanked: 704 times

Post by Люба »

Дата: 7-и януари 2015 г.
Час: 21:00 ч., Цена: 8 лв.

На 7-и януари заповядайте в Studio 5 oт 21:00 и се насладете на живо на легендата Ицко Финци!
Ицко Финци е български театрален и филмов актьор, който освен роли в театъра има и множество участия в популярни български филми като „Преброяване на дивите зайци“, „Вилна зона“ и други. През 1991 г. получава Аскеер за цялостно творчество. Носител е и на множество награди за най-добър актьор.

Ето какво казва и самият той за участието си в Studio 5 :
„Актьор решава да започне да пише. И не знае за какво. Най–добре е първо да разбере своята публика.
Помага си с пиано. Звучи странно, но е така.“

ОЧАКВАМЕ ВИ ! :)
Резервирайте местата си на тел: 02 / 963 12 54 или 0887 934 335 (след 14ч), a ако желаете винаги да знаете какво се случва на сцената на Studio 5 следете програмата на клуба на http://www.clubstudio5.com или станете наши приятели във Facebook: Studio 5* music club, защото музиката има значение.
Люба

Post by Люба »

Здравейте,

С голяма радост искам да ви поканя на премиерата на филма Jumbo Wild за България на 14-и януари (четвъртък) от 19:00 ч. в кино Люмиер.

Това е вторият, след DamNation, природозащитно насочен пълнометражен филм на Patagania (една от най-искрено и силно ангажираната компания по отношение на природата и условията на труд на служителите си).

Темата този път е дългогодишната борба между инвеститори и местни жители и спортисти за дивото място в Британска Колумбия - Jumbo Glacier.

Трейлър може да видите тук: https://www.youtube.com/watch?v=qNRYgn7T2C4.

Филмът ще се прожектира безплатно и в Банско на 16-и януари от 19:00 ч. в читалище "Никола Вапцаров".

От Прозрачни планини ще сме много благодарни, ако споделите с ваши приятели и разпространите поканата.
Събитията във фейсбук са следните:
София: https://www.facebook.com/events/533988313438900/
Банско: https://www.facebook.com/events/1663929570527246/

Поздрави,
Мартина
Кал
Първопроходец

Post by Кал »

Spoiler
Любе, хубаво е, че сме покрили всички фронтове... :D

Ама как инак ще разбера кой го чете тоя форум, де.
Люба

Post by Люба »

Spoiler
Ами сбърках с хипотезата, че днес всички адресати са го получили (т.е. вчера - 7.1.) Явно някои сте с връзки ;) Сега остава и в "За Земята" да го пусне някой ;) Триеш ли?
Cliff_Burton
Дзен-лунатик
Has thanked: 72 times
Been thanked: 76 times

Post by Cliff_Burton »

Концерт на Явор Генов

25. 01. Понеделник, 19.00 часа
Музей "Борис Христов"
В програмата: Джон Дауланд (1563-1626)
Джовани Джироламо Капсбергер (ок. 1580 – 1650)
Алесандро Пичинини (1566 – 1638)
Билети – 5 лева
PEACE & LOVE
Кал
Първопроходец

Post by Кал »

Люба wrote:23 януари 2016 г., 17 ч. в Книжарница Гринуич
Любе. Защо. Получаваме. Покана. За събитие. В Гринуич?

(Ако нямаш удовлетворителен отговор, моля да се самопочистиш.)
Люба

Post by Люба »

Защото не съм знаела, че там се канят да го организират събитието, за да им говоря за друго място
А книгата, екипът и всичко като замисъл е чисто и много професионално направено.
Първото им беше в Студио 5, но сега явно са избрали нещо по-книжарничесто

Ако заради мястото все пак държиш, ще го изтрия. Мога също да вкарам удачни коментари защо сме против мястото, ако това би му дало шанс да остане
Кал
Първопроходец

Post by Кал »

Абсолютно държа да не популяризираме повече събития в „Гринуич“ или другите несвестни места в нашия сайт. От новата година ставам безкомпромисен за тия неща. Иначе почваме да звучим като фурнаджийски лопати: „Абе хубаво е нещата да стават еди-как си, ама...“. И (както вече съм писал) нещата ни се ухилват и си карат по старому.

Отговорността ни по-скоро е да предупреждаваме приятелите и съратниците си навреме. И достатъчно на брой пъти, докато им уври. *въздъх*

P.S. След малко ще мина през целия сайт и ще почистя всички постове, рекламиращи по някакъв начин някое от въпросните места.

EDIT: Готово. Ако зърнете, че съм изтървал нещо – пращайте линк към него на мейла ми.
Last edited by Кал on Sun Jan 17, 2016 4:57 pm, edited 1 time in total.
Люба

Post by Люба »

8-и фестивал на киното от Близкия изток
и Северна Африка

Sofia MENAR Film Festival
14 януари - 31 януари 2016

Дом на киното, Евро Синема, Културен център G8,
Къща-музей Панчо Владигеров, Чешки център, Институт Сервантес

Програмата: http://www.menarfest.com/
frog
добромет

Post by frog »

Pan docent wrote:филм, който разказва за това как се купуват протестери, тоест как се организират платени протести в последно време.
Филмът е утре, в 19 часа, с безплатен вход. Таман време за почивка от многото сесийно четене!
Каня ви на прожекция на късометражния ми филм „Стопанинът на къщата“, в четвъртък от 19 часа, блок 4 (от 19 до 20:45), кино Одеон. Вход свободен. Прожекцията е в рамките на международния кинофестивал „Нова вълна“. Почетен председател на журито е проф. Боян Биолчев.
Това е моят дипломен като режисьор, а негов художествен ръководител е проф. Георги Дюлгеров. Сценарият на филма беше селектиран за Сараево Талант Кампус 2015, а филмът – в конкурсната програма на най-стария български кинофестивал „Златна роза“ 2015 и на още няколко фестивала в чужбина.
С участието на Димитър Николов, Биляна Георгиева, Владимир Люцканов и др.
Игрален, 27 минути.
Тук е програмата на фестивала: http://newwavefilmfest.com/?page_id=70
Линк към трейлъра на филма: https://www.youtube.com/watch?v=ZVkVe_EBCR0
Ще се радвам да ви видя!
Галя Георгиева
Бесовете ви чувам“ ~ Jane Eyre Grisel. I refuse to be there for you when you need me.
YZ
Location: Понякога в София, обикновено в една доста кървава савана.
Has thanked: 3 times
Been thanked: 10 times

Post by YZ »

Привет! Едно бързо известийце от мен - поканиха ме на 29ти януари (петък) като лектор на Plovdiv Game Jam 2016. Ще говоря за разказвачеството във видео и компютърните игри от 13:40, а през остатъка от деня ще има и други любопитни лекции. Събитието като цяло е тридневно и е за дивелопърската аудитория, но лекциите в петък са отворени за всички и мисля, че ще са интересни.
Който е наоколо - ще се радвам да се видим на или след джама. ;)

Събитието + програма:
https://www.facebook.com/events/139557419750000/
http://www.plovdivgamejam.org/
frog
добромет

Post by frog »

След НДК веднъж, след 2 бр. в Пловдив/Бургас в една вечер, след Варна, след други два броя в Люмиер в една вечер
този филм ще го дават отново пак по изключение - 27 и 28 януари (сряда/четв.), 19 ч., Люмиер. Сигурно 12 лв.
https://www.facebook.com/events/1677034295868321/

"Някой посети душата ми" по част от "Братя Карамазови" http://mariuskurkinski.com/?p=324
С изключително участие на Мариус Куркински. Това значи единствено :>
Režie: Стефан Ненков-3inSpirit
С музика на Дживан Гаспарян.

Гледах го два пъти. На път съм да потретя. Първия път заспах, защото бях изтощена. Втория път бях будна, но не всичко запомних добре, защото нали първия път не бях напълно в съзнание през цялото време. Третия път се надявам всичко да разбера.

Филмът произведе поразителен ефект върху Мо. Първо бяхме едни от последните, които напуснаха залата - Мо попиваше от музиката и атмосферата. Второ - мълчеше повече от мен, което значи, че е останал без думи (и е внимавал във финалните надписи). Трето и най-важно: не ме припря да тичаме за един зелен светофар!!! Измънка нещо от рода на че нямало закъде да бързаме :shock: Такова нещо аз вече почти 7 години не помня :shock:

Замислете се дали да не отидете на филма, с мен (по възможност в четвъртък) или без мен.
frog
добромет

Post by frog »

Датите продължават. То стана малко като филма на Вал Т.
Поради нестихващия интерес към филма(последните 4 прожекции бяха изкупени напълно).... и желанието, а явно и нуждата, на още много хора да го гледат .... пускаме още 2 дати:
15 февруари от 19ч
16 февруари от 20ч.
БлагоДарим отново!
Поздрави
Мариус и Стефан ;)
Засега повече няма да го гледам, сама, защото снощи бях подложена на двойно и отвратително изпитание, което не бих искала да се повтори. Ще споделя и поискам съвет в друга тема. Всъщност вече поисках, но получих само едно предложение.
После се жалвах на Мо, пусна ми Дживан Гаспарян и не можех да спра да плача, докато не го спря и не мернах стар руски филм, в който веднага разпознах, че някой не се намира в своето време - в случая Иван Грозни.

За филма с Мариус едно невинно наглед, но досадно мнение:
Не бях чела мнения преди да отида на прожекцията (съвсем умишлено), знаех само, че е върху част от „Братя Карамазови“. Вероятно леко автоматично очаквах изборът на текст да падне върху „Великият инквизитор“, а избраният пасаж обръща нещата (поне в тази посока ни се въртеше разговора след прожекцията) – от неспособността на човека да понесе тежестта на свободния избор към преодоляването на изкушението и вярата. Та въпросът всъщност е защо е избрана точно тази част от текста и с какво послание?
Дали някаква предварителна подготовка на зрителите какво да очакват няма да е от полза? (и снощи имаше излизащи си от прожекцията, и тук чета, че хора са си тръгвали).
Къде е снимано, ако не е тайна някаква?
Благодаря.
Да, обърнах внимание на това мнение. Да, защото при Мариус не бива да се очактва очакваното.
Благословена съм (била), че не съм чела Братята, значи. За да не очаквам нищо.
Е, ще ви кажа: избраният откъс е за усопшия отец Зосима, отец Паисий, Альоша и отец Терапонт.
Spoiler
Добре, ще намекна: от лявата ми страна седеше второкласничка, от нейната страна - майката. Момиченцето поне 20 от 65 минути гриза с отворена уста "Помбер" - ред 6, място 1 и 3. От лявата ми страна седяха девойки, които от някакъв момент нататък си гледаха в смартфоните. Непосредствено до мен (ред 6, място 7) преди филма си отвори can-че бира. Извади го от чантата си и не знам как не се бе разбълникало повече. Ето тези хора исках да си тръгнат. Жадувах да ги изгоня аз. С ритници. Аз също гризнах нещо пред и в залата, но приключих преди филма.
Едно ме тормози - че филмът няма да се издаде на диск.
Люба

Post by Люба »

Кал wrote:„Златната ябълка“ току-що мина нужния ѝ минимум от 10 000 лири.
За който иска да ги подкрепи, ето още една възможност - http://www.tricotage.bg/shop/bg/causes/ ... s-tee.html
Last edited by Кал on Sun Jan 31, 2016 10:30 am, edited 1 time in total.
Reason: премествам + преименувам
frog
добромет

Post by frog »

Spoiler
Ъх... да знаех защо помагането с тениските на Златната ябълка е културно събитие...

На 4 февруари 2016 г. в 16.30 часа в Аулата на СУ директорът на Библиотека "Александрина" д-р Исмаил Серагелдин ще изнесе публична лекция: „Седемте колони на революцията на знанието“. http://slav.uni-sofia.bg/index.php/bibl

Пак този четвъртък, 20 ч., EggBar - Миро https://www.facebook.com/events/1025253704180222/
Кал
Първопроходец

Post by Кал »

Spoiler
Хрс, моля да се „разчекваш“. Не е толкова работа – а помага на визията, за която снощи написах:
(...) „за мен форумът си е наред и сега“ ще ми е обица на ухото, да не си правя компромиси с визиите
frog
добромет

Post by frog »

Необходимо ми е обяснение "защо помагането с тениските на Златната ябълка е културно събитие".
За мен всички помагания отиват в другата тема, включително едно на културна тематика, което не съм написала.
Кал
Първопроходец

Post by Кал »

Защото е свързано с културно явление.

Разпределяме ги в една от двете теми (тази или „Не-културните“ – предполагам, нея имаш предвид) не според това дали изискват помощ, а според областта, в която е помощта.
frog
добромет

Post by frog »

Съжалявам, че малко в последния момент:

На 9 февруари 2016 г. от 17:30 часа в зала 19 на ИЕФЕМ ще бъде представянето на книгата от поредицата „Ние българите“
„ПОГЛЕД ОТВЪН“, съдържаща
Огюст Дозон „Неиздавани български народни песни“;
Леополд Гайтлер „Поетически традиции на траките и българите“.

ул. Московска 6А
http://www.baspress.com/news.php?l=b&id=81 - събитието
http://baspress.com/book.php?l=b&id=1199 - книгата.
frog
добромет

МОЛЯ ДА НЕ РАЗДЕЛЯМ БРАТ И СЕСТРА!

Post by frog »

Тук срокът приключил, но все пак ви пиша за събиране на пари за детски музикален албум:
https://www.indiegogo.com/projects/kid-album#/.
Косьо Кучев е творческа натура с живички идеи в себе си. Музикант е и на цигулка грешен тон не може да изсвири освен евентуално нарочно, ако се напъне и си постави за цел.

В Студио 5 има интерактивни събития понякога, но така и не съм ходила, причината ми е болно да я обяснявам. Имаше скоро, но не става да намеря link. Ето от по-преди: http://clubstudio5.com/events/382/%D1%8 ... %B0%D0%BD/
И за последния път https://www.facebook.com/events/1554834611505316/

Човек трудно се отказва от харитативните дейности. Ще пробвам по някакъв начин да го видя и да му дам някой лев за албума. Мисля и за книга на ЧоБи. Приемам предложения.

Със сестра си Весела Кучева явно и двамата са особено талантливи. Тя прави ръчноизработени неща https://www.facebook.com/kompot.ot.krushi. Преди имаше магазинче, но реалността го победи и не успях да го видя. Сега явно изпълнява поръчки. И явно върви добре. Нещо споменава за галерия "Виза" https://www.facebook.com/GaleriaVIZa/, трябва да видя какво нейно има там.

Spoiler
Пожелайте ми някой път да не стигна до страница във fb! Ако трябва, ще помоля Мо да ми направи сайт!
Кал
Първопроходец

Re: МОЛЯ ДА НЕ РАЗДЕЛЯМ БРАТ И СЕСТРА!

Post by Кал »

frog wrote:Мисля и за книга на ЧоБи. Приемам предложения.
„Дивна“ или „Монетата“. А ако са по-мънинки: „Дупка в небето“ или „Таванска стая без ключалка“.
Last edited by frog on Thu Feb 11, 2016 11:09 pm, edited 1 time in total.
Reason: Аз за него мислех, така че няма да е Дупката.
frog
добромет

Post by frog »

Интервю с Елена Кутева и Георги Андреев https://www.youtube.com/watch?v=hnscKot ... e=youtu.be. Има и друго интервю и материали, но не ми се публикуват.

Концерт в памет на Маргарита Дикова - информацията е в края на записа. 29 февруари, 19 ч., Синдикален дом на културата, на транспортните работници ;)
https://www.facebook.com/events/588171317998019/
[quote="Озаглавено "Филип Кутев at stake" frog"]http://www.choveshkata.net/forum/viewto ... 219#p22219

Най-кратката петиция, която съм виждала: за Национален фолклорен ансамбъл "Филип Кутев", http://www.peticiq.com/136806.

Spoiler
Мо'е да е кратка, 'ма пак има грешки.

РЕ ВЕ МИ СЕ http://www.ploshtadslaveikov.com/imame- ... lip-kutev/

Малко по-дълга подписка за ансамбъл "Филип Кутев". Първата точка е леко wordy. http://www.peticiq.com/136806

А!!! Това законно ли е?! Променили са текста и това е предната смотаничка петиция!
[/quote]
Post Reply

Return to “... и Вселената”