Развитие на Човешката библиотека

Човеците, които правят библиотеката
Dante Lee
шпионин прия(еда)тел
Has thanked: 2 times
Been thanked: 33 times

Развитие на Човешката библиотека

Post by Dante Lee »

Здравейте.
Бих искал да отворя тази тема за "Развитие на Човешката Библиотека"
Пук мисля да слагаме предложения за развитието на фондацията,
да даваме идвей, критики и насоки като цяло или в частност...

та първо:
Искате ли да си направим Facebook Група на "Човешката Библиотека"
там поредлагам да слагаме разни events (събития), да публикуваме
малко инфо, снимки, видео (евентуално).
Кале, ако това ще ти се стори много административна дейност
предлагам аз(или да си гласуваме) да съм админ на групата ;)
*ех това влечение към управление*

та второ:
да се разберем... така де... парите, ох извинявам се.... исках да
кажа членския внос : )

та трето:
Срещи... Срещи... абе искате ли да се срещаме някак си периодично
или не много периодично, инцидентно или не много инцидентно...
нещо като... хм, ще видим де : ) Пък лятото си мисля че можем да
си правим костуващи срещи (като например... някъде си)

и четвърто:
ами не знам, Вие как мислите... трябва ли ни едно такова развиване
или трябва да прекръстя темата (т.е. админа да я прекръсти) или
въобще *така сме си добре* ?

та толкоз от мен: )
Last edited by Кал on Thu Feb 28, 2013 12:47 pm, edited 1 time in total.
Reason: Побългаряваме заглавието
Кал
Първопроходец
Has thanked: 3103 times
Been thanked: 2531 times

Re: "Човешката Библиотека" Development

Post by Кал »

Хъм, тая тема на два пъти я местя и продължавам да се чудя дали съм уцелил... може би и самият ни форум има нужда от преструктуриране/нови теми...

Но пък да видим първо колко хора изобщо го четат. :/

1. ИСКАМ! И понеже идеята идва от тебе - редно е ти да си Шефъ. Пиши каква помощ ще ти трябва, другите да пишат с какво могат да се включат... и деем!

2. За парите засега се разбираме по мейла. Пак да кажа: всеки дава колкото може, когато може. Никакви чувства за вини, дълг и други престъпления срещу думата "чувство". ;)

3. ЗАДЪЛЖИТЕЛНО! Тия дни не си правим специални срещи само защото те си стават спонтанно - я на протест, я в "Ефремов"...

Кога искате да е следващата, и къде?

4. Развитието е нашата майка.

Кой ще ни стане баща? *кхикхихкхи...*
Dante Lee
шпионин прия(еда)тел

Post by Dante Lee »

Скъпи Човеци : ) или както каза вчера Габи : ) Драги Колеги
Може да си погледнете профилите във Face Book - групата
вече е създадена... Помощта, която ще ми трябва за сега е:
какъв текст да сложим за заглавен, каква да бъде картинката
кой още иска да има административни права : )
Пишете какво искате и очаквате от групата...
bodilka
Global Moderator

Post by bodilka »

Тъй :)

Але, привет :) И на всички.
Издирих групата във facebook.
Имам няколко въпроса/забележки:
1. Има две групи "Човешката Библиотека" (съ' се втората главна буква и двете :) ). Защо? Няма ли да настане объркване? Като гледам и двте са администрирани/създадени от 'нас'. Възможно ли е да се "изтрие група"? (аз от скоро имам акаунт за facebook и още разглеждам възможностите му, та затова... за тъпите въпроси ... простете :) )
2. Името ни е изписано замо на кирилица. Отлично, лошо няма. Но имаме приятели, които не ползват кирилица. Дай боже, ще имаме за в бъдеще все повече и такива, които не знаят български и не могат да пишат на кирилица. Та предлагам: или да напишем името изцяло на латиница (ако е възможно да се сменя име на група, без да се прави нова) или да направим mirror или свързана група, която да е за хората, които не ползват, не знаят кирилица/бг език.
3. Да сложим логото на Човешката. Не че има против лицето ни да е лицето на Еднорогата, но смятам, че Човешката не се изчерпва с Еднорогата, макар да се роди от нея (а всички знаем кой е бащата :-P ) Освен това, все ще растем, нали, и ще се обвързваме с повече книги. Хубаво е да си имаме единно лого. (Знам, че Кал имаше някакви идеи настоящето лого да се ползва за някакви други аспекти на дейността, а за книгите специално да се измисли друго нешо, но ... не помня точно :( Кале, забележки? )
4. За админ правата: все още не съм сигурна дали ще ми трябват, когато искам да пускам теми, да слагам снимки или нещо от сорта, НО АКО Ал, ИМА НУЖДА ОТ АДМИНИ - ПИШИ МЕ :)

Туй за сега.
Кал
Първопроходец

Post by Кал »

2. В никакъв случай да не се сменя името на латиница. Зат'ва бия през пръстите, да знаете.

Ако държите да имаме и латинична версия - казваме се The Human Library, и ще трябва да я администрира някой англоговорящ, и да е насочена към приятелите ни от чужбина (имаме и такива вече, главно мои съученици от Колежа на обединения свят). Желаещи?

3. Понеже това е група във Фейсбук, а не официалното ни лице пред света - оставете го логото; илюстрацията, която Ал е избрал, е едно малко чудо на съвършенството, що се отнася до подходящо лице на Човешката. Зяпах я поне 7 секунди... което при моя метаболизъм е бая време. :D

4. Аз админ права не ща. ;)
Dante Lee
шпионин прия(еда)тел

Post by Dante Lee »

Извинявам се за първия : )
тогава ми заби вскичо и не мислех че го е направил : )
който каквито предложени има да дава сега аз ще мисля какво още да слагаме
със сигурност трябва да си качим картитните от блога във групата, но за това
Кал да каже, защото не знам как е въпроса с правата : )

Бодилке : ) за картинката си права : ) обаче тая си имах, пък все и пасна много добре, но си
мисля че по някое време ще я сменя с логото ни :) и онова с дракончето и онова с двамата
танцуващи : ) тъй тъй не мисля да се задържа само едно нещо...

За огледални и образ : ) ами аз не бих се навил английския ми е терибъл относно такавата му
дейност : )))

Калинееее, теб те направих офицер защото първо :
1. не искаше да си, а човек трябва да свиква с това което не иска
2. Защото то си, както съм писал (най) отговорен за ЧБ, но това не
значи че си отговорен и за фейсбука : )

Ангелееее, те те на ; ) админ си и ти
Кал
Първопроходец

Re: Развитие на Човешката библиотека

Post by Кал »

Тази тема се казваше „Огласящи“, но след напускането на Ermand осиротя, затова я сливам тук. -- Кал

Ermand wrote:...
01. Наред с личните данни в елктронното писмо или разпечатката споменаваме, че сме част от Човешката библиотека, давайки препратка. Повече не е необходимо.
02. Пак там. Може да посочим и някоя от длъжностите си. Например: огласящ, продуцент и т.н. (Хм, като се замисля, май ще ни трябва и нова длъжност - пишещи, хаха.)

Само по тия две точки бързи включвания:

01. Аз съм привърженик на дълбоките, тоест тихи, води. Не е нужно да казвате какви и кои сте още преди да са ви прочели творенията. Нека първо ни харесат с това, което умеем, пък после да разберат кои сме. ;)

02. А това твърдо ви съветвам да не го правите. Нашите "титли" са вътрешен жаргон - думички, които само за нас в Човешката значат нещо... поне докато целият свят не разбере що е то ЧБ. ;) На хора, които не ни познават - като журиращите/администраторите на тия конкурси, - те могат да се сторят претенциозни, изсмукани от пръстите (това съм го чувал по повод на понятието "копнеж", впрочем) и кой знае още какви. Това не прави автоматично въпросните хора идиоти. *смея се* Просто не е нужно още в първия миг на познанството да изкарваме различието си на преден план. То ще се усети така или иначе, не бойте се. :D

За другите работи подкрепям на драго сърце. По 06: помнете, че всичко, което правите тук, е доброволно. Ако някой някога ви каже друго - докладвайте ми го. *смръщ* Ако някога самите вие се почувствате другояче - отстъпете крачка назад, затворете очи, вслушайте се в себе си. Ако не успеете да откриете какво, кога и къде се е объркало - намерете някой от другите човеци и си поговорете. И се върнете към деенето чак после.

Айде, че и аз взех да по-учавам, а ме чака "Песента на ханджията", и приятели също...

К)
Last edited by Кал on Mon Oct 09, 2017 12:04 pm, edited 2 times in total.
Reason: премествам + преименувам
Meloman No 1
Been thanked: 4 times

Post by Meloman No 1 »

Здравейте,
Можете да развиете още потенциала на форума, като изпълните няколко много полезни стъпки. Първият ми съвет е да включите в действие български езиков пакет според версията на phpBB. Можете да промените и изображението, разположено в близост до главните надписи.
Кал
Първопроходец

Post by Кал »

Здравей и тук!
Meloman No 1 wrote: Първият ми съвет е да включите в действие български езиков пакет според версията на phpBB.

Имаме си причина да не го правим. Най-общо казано – навигирането на английски език създава полезни навици за работа с международни форуми. Българските преводи пък не са достатъчно стандартизирани, а понякога просто ни ужасяват... (Казал филологът. ;))

Можете да промените и изображението, разположено в близост до главните надписи.

Ако някой има желание/предложение с какво да го променим – направо да дава линк към желанието.
Meloman No 1

Post by Meloman No 1 »

Кал wrote:Имаме си причина да не го правим. Най-общо казано – навигирането на английски език създава полезни навици за работа с международни форуми. Българските преводи пък не са достатъчно стандартизирани, а понякога просто ни ужасяват... (Казал филологът. ;))

Е, тук не си прав. Българските преводи са много добри от гледна точка на използвани думи и речниково значение. Поне инсталирайте български езиков пакет, за да мога да си превключа на него, когато пожелая. Така не съм свикнал и не ми е удобно.
Кал wrote:Ако някой има желание/предложение с какво да го променим – направо да дава линк към желанието.

Вие сте си сложили фон на сайта, състоящ се от две изображения. Цепите на две и оставяте едното след предварително оразмеряване - не е толкова трудно.
Кал
Първопроходец

Post by Кал »

Meloman No 1 wrote:Поне инсталирайте български езиков пакет, за да мога да си превключа на него, когато пожелая. Така не съм свикнал и не ми е удобно.

Сега ще приложим правилото на „двуцифреното число желаещи“. То ни е много любимо – показва кога от нещо наистина има нужда. (Тоест заслужава да му посветим част от ограничения си ресурс „време“.)

Създай отделна тема-анкета – предлагам да е в подфорум „... и Вселената“. Чрез нея провери дали ще се съберат поне десет потребители, желаещи български пакет. В момента, в който се съберат, със SecondShoe ще се задействаме. (Освен ако междувременно той не изтъкне някакви проблеми с другите инсталирани модули.)

Вие сте си сложили фон на сайта, състоящ се от две изображения. Цепите на две и оставяте едното след предварително оразмеряване - не е толкова трудно.

Тоест – да сложим и във форума един еднорог?
Meloman No 1

Post by Meloman No 1 »

Кал wrote:Сега ще приложим правилото на „двуцифреното число желаещи“. То ни е много любимо – показва кога от нещо наистина има нужда. (Тоест заслужава да му посветим част от ограничения си ресурс „време“.)

Цялата работа по монтирането трае едва пет минути. Първо е нужно да дръпнете Bulgarian Language Pack v. 1.0.1, защото версията на форумната система най-вероятно е 3.0.9. После декомпресирате папката със заглавие "Bulgarian Language Pack v. 1.0.1" и я архивирате с разширение ".zip" и заглавие "bg". Заявявате на FTP сървъра, независимо чрез кой клиент, че желаете да прехвърлите директорията в "language" и сте готови. Това е. На пръв поглед обяснението не е толкова лесно, но на практика работата свършва за триста секунди, без да броим времето за теглене и споделяне.
Кал wrote:Тоест – да сложим и във форума един еднорог?

Да, за да се отличава някак от другите форуми.
Кал
Първопроходец

Post by Кал »

Meloman No 1 wrote:
Кал wrote:Сега ще приложим правилото на „двуцифреното число желаещи“. То ни е много любимо – показва кога от нещо наистина има нужда. (Тоест заслужава да му посветим част от ограничения си ресурс „време“.)

Цялата работа по монтирането трае едва пет минути. Първо е нужно да дръпнете Bulgarian Language Pack v. 1.0.1, защото версията на форумната система най-вероятно е 3.0.9. После декомпресирате папката със заглавие "Bulgarian Language Pack v. 1.0.1" и я архивирате с разширение ".zip" и заглавие "bg". Заявявате на FTP сървъра, независимо чрез кой клиент, че желаете да прехвърлите директорията в "language" и сте готови. Това е. На пръв поглед обяснението не е толкова лесно, но на практика работата свършва за триста секунди, без да броим времето за теглене и споделяне.

... които триста секунди може да ползваме за три други дейности, за които със сигурност знаем, че са важни. :)

Междувременно говорих със SecondShoe. Той потвърди опасенията ми, че българският пакет е неграмотно преведен. Така че - твърдо остава вариантът с анкетата и 10+ желаещи.

За картинката с еднорог моля другите Чобити за мнение.
AllyVRK
Global Moderator
Has thanked: 22 times
Been thanked: 47 times

Post by AllyVRK »

аз също съм сравнително против да ползваме превод за навигациите на форума. по изказаните причини, а и за чисто удобство. ако юзъра има начин да си го превежда само за себе си - супер, но за останалите мисля че е много по-образователно да е на универсалния език на технологията.

за картинката, принципно не съм против, ама и защо ни е? тоест - някаква практическа / естетическа полза има ли? аз пак не разбирам съвсем къде ще стои тя? ще замества бекграунда ли?
The hardest thing you'll ever learn to say is how to say 'goodbye'.
Meloman No 1

Post by Meloman No 1 »

AllyVRK wrote:аз пак не разбирам съвсем къде ще стои тя? ще замества бекграунда ли?

Не. В горния ляв ъгъл стои буквеното словосъчетание "phpBB - creating communities", а може да бъде заместено с логото на сайта, за да се намира по-лесно и бързо от всички привърженици.
Лъч
Лъч
Has thanked: 1234 times
Been thanked: 254 times

Post by Лъч »

Аз съм условно ЗА картинка. По-лесно бих харесал идеята, ако мога да си представя как ще стои. За момента не успявам съвсем, но ми харесва да гледам еднорогата, където и да стои/седи/тича.
AllyVRK
Global Moderator
Has thanked: 22 times
Been thanked: 47 times

Post by AllyVRK »

а, супер звучи, да, харесва ми като идея за картинката, и аз подкрепям!
The hardest thing you'll ever learn to say is how to say 'goodbye'.
Кал
Първопроходец

Post by Кал »

Как да ангажираме повече Чобити в делата на ЧоБи

Сега ще ви предложа един лош вариант. От вас очаквам да чуя добрите. :D

И тъй:

При всяко гласуване в ЧоБи се броят гласовете само на онези Чобити, които през последните 3 месеца са допринесли по някакъв начин за работата на ЧоБи.

„По някакъв начин“ е широко понятие: може да означава участие в подготовката на книга, в организацията на събитие/жива среща, в журирането на Копнеж, в разпращането на информация, в измислянето на нови начини за развитието на ЧоБи :D ... доверявам се на вашия усет какво още. Ако се колебаете „Това моето води ли се принос?“ – питайте. ;)

Чобитите, които нямат приноси за последните три месеца, си участват в дискусиите както и досега, но в гласуването гласът им не се брои. Докато не отбележат нов принос. (Чини ми се, че активното участие в дискусии не е принос само по себе си... но търпя разубеждаване. ;))

За повечето от нас се вижда лесно кой е бил активен напоследък, кой – не. Все пак, ако някъде имаме колебания – Гугългрупите „Ядро“ и „Сподвижници“ имат архив, с едно търсене ще проверим дали Чобитът под въпрос има скорошни приноси.

... Сега слушам вас. ;)
Dante Lee
шпионин прия(еда)тел

Post by Dante Lee »

Предлагаш пълна лустрация?!

Аз по скоро съм за задаване на всеки по една малка задачка. Който си я изпълни в срок има право да гласува, който не... ми няма право да гласува.

втори вариант. Понижаване на фунциите и изискванията към Сподвижниците и засилване на тези на Ядрото. В момента аз не виждам ясно разграничение между писмата към сподвижници и ядро. И двете са навсякъде. Така че сподвижницте може да ги отржем от повечето неща а да ги ползваме само за четене на неща и менение. Като дваж месечно се прави един доклад(как звучи само) от ядрото с проблеми и движения свързани с ЧоБи и пращане към сподвижниците с допитване дали имат нещо да кажат, предложат и т.н. и ако някой от тях се размърда повечко да го теглим автоматично към ядрото, без негово допитване - направо пльос.И така стигаме до писане на лично писмо до всеки с въпроса къде се вижда в ЧоБи и с какво би искал да допринесе за чоби... и къде искат да са (след като им поясним какво ще стане със сподвижниците и с ядрото)...

слушам критика : )
negesta
Has thanked: 811 times
Been thanked: 388 times

Post by negesta »

Ако някой има мотивация - добре, но ако няма/или я изгуби - каквото и да измислим, той би действал по принуда, а не воден от своето искрено желание.

Именно искреното, неподправено желание за съ-действие е движещата сила на ЧоБи, или не?
Тогава има вдъхновение, тогава се правят истински неща.
Кал
Първопроходец

Post by Кал »

Dante Lee wrote:Аз по скоро съм за задаване на всеки по една малка задачка. Който си я изпълни в срок има право да гласува, който не... ми няма право да гласува.

Твърдо против. Задачките може да си ги измисли всеки – или просто да се „прикачи“ към някоя от тия, дето ви ги мисля постоянно. :)

Втория вариант донякъде го приложихме през декември (когато си осъвременихме страницата с длъжностите в блога).

[spoiler]Изкушавам се да ви призная какво случих на онези, които не отговориха нищо на питането... но ми е по-хубаво сами да си го открият. ;) Все пак, ако някой пита: в момента се намираме в ЧоБи, версия 3,5.[/spoiler]

Това с автоматичното вкарване в Ядрото няма да стане. Най-горчив опит: вкарването на Дени „насила“. :(

В момента например изчаквам Хриси да прецени дали иска да бъде в Ядрото. Убеден съм, че каквото и да е насилие спрямо нея ще доведе до обратен ефект.

(Але, няма да е лошо да откриеш време за опознаване на новите Чобити. Има какво да се научи от тях. ;))

Доколко се припокриват Ядро и Сподвижници като брой задачи – не мога да преценя. Така или иначе, припомнете си дефиницията на група „Сподвижници“. Ще е зле, ако Сподвижниците получават неща, които не са им в дефиницията. Има ли такива случаи напоследък?
divna3
Светлинка
Has thanked: 113 times
Been thanked: 69 times

Post by divna3 »

Отговарям, макар да нямам нещо ново за казване. В клуба правим нещо подобно, на това което се прави в Чоби, срещаме и сродни проблеми.
Кал, аз съм твърдо убедена, че /поне за важните неща/ ти или някой, твой помощник трябва да поставя и разпределя задачите. Хората не са научени да поемат самоинициатива. При мен нещата не вървят, ако изчакам някой да се предложи за нещо. Трябва да го възложа. Разбирам те, защото аз винаги съм искала да следвам и да изпълнявам, а не да ръководя. Ужасно противно ми е да налагам и възлагам, но свикнах да го правя, защото иначе... просто няма да има "светлинки". Мисля, че трябва да ги има.
Аз самата също очаквам да ми се поставят задачи в Чоби, защото не съм близо до вас и макар да не ми се иска, се чувствам като част от едно миниядро, но от същинското. Това е което имам да кажа, но то е погледнато от моята гледна точка. Не казвам, че ще проработи на 100%, просто при мен така работи. Друг вариант за да го има нашия клуб, няма.
Кал
Първопроходец

Post by Кал »

divna3 wrote:Кал, аз съм твърдо убедена, че /поне за важните неща/ ти или някой, твой помощник трябва да поставя и разпределя задачите.

Няма да съм аз.

Всъщност... обяснявал ли съм досега защо?

За всички другите Чобити: позицията е отворена.
divna3
Светлинка

Post by divna3 »

Кал wrote:
divna3 wrote:Кал, аз съм твърдо убедена, че /поне за важните неща/ ти или някой, твой помощник трябва да поставя и разпределя задачите.

Няма да съм аз.

Всъщност... обяснявал ли съм досега защо?

За всички другите Чобити: позицията е отворена.

На мен не си ми обяснявал и ще ми е интересно. А иначе, аз самата не обичам да налагам и се чувствам странно като го правя. за целта се научих да влизам в роли. Когато налагам, не съм точно аз - това е някоя друга, която трябва да воеводства примерно. май съм добра актриса :mrgreen:
Люба
Has thanked: 540 times
Been thanked: 704 times

Post by Люба »

Валя, без да съм сигурна дали някои от моите аргументи в подкрепа на Калинския са и неговите, но ми се струва, че мотивацията му далеч не е свързана с това дали и как би могъл да влиза в роли.
То ролите всеки, който е почвал да "мъчи" някой за случване на нещо и бутане на подобни начинания - влиза в тях и си разбира съпътстващата отговорност ще не ще.

Моят опит показва, че да, хората са много отворени и с желание да се включат в задачи, ако им харесат, имат времето и други събития от не/случаен характер. Въпросът е по-скоро как да се осъществи "дърпането на машината" напред-настрани-в друга посока по начин, по който да е независимо движеща се и да не иска наливане на гориво и масло от скрит или видим механик :) Т.е. всеки от пътниците да знае кои са джаджите, дето я карат да върви и вътрешно-(само)координирано да се случва наливането на гориво, масло, водене на баня на машината, без ни за миг да заглъхва двигателят. И даже нови пътници да се присъединяват. Това горното иде да отрази и моята невъзможност (времево и лично ограничена) да стана ефективна брънка в машината. Макар че - вярвам - ако има мерак да се обмисли движението й нонстоп, може да се измисли нещо (я версия 4, я 5) и да действа. Само да се случва естествено процесът, мисля, е важното...
Не на последно място и защото като се научим всички кои са важните неща и как да се разпределят и свършват, тогава ще се види кое е възможното полезно действие
divna3
Светлинка

Post by divna3 »

Това ми е ясно, а и звучи много по-добре и много по-приемливо от моите методи :mrgreen: Работа е там, че не дава отговор как да продължи Чоби - а при мен отговорите са нужни /на часа и секундата/. Казвам това, защото работя с деца и младежи. Те искат всичко да се случи, да се случи по-най-добрия начин и да се случи веднага. Искат, разочароват се ако не се случи, но не предприемат нищо сами. Затова влизам в роля /неприятната и неблагозвучната част от нещата/ и давам задачи.
Пак казвам, това е моят опит. Очевидно е, че в Чоби той няма да работи, защото няма желаещи да разпределят задачи и отговорности и защото всеки предлага само и единствено своите доброволни, желание, мотивация, свободно време... просто ако искате Чоби да я има и нещата да се случват нещо трябва да се задвижи. Ако моят модел е твърде нелицеприятен, то той просто може да се използва само за бързо поглеждане как го правим ние в клуба. Аз бих се включила във всеки предложен от вас модел. Работата ми ме е затрупала до гуша, но с каквото мога се старая и ще се старая да съм полезна на Чоби, защото искам да я има.
Това е просто моето мнение, което не ангажира никого с нищо... макар, точно в ситуацията в която сме в момента ужасно да ми се иска да вляза в ролята на жената с меча от аватара ми :mrgreen: Да ви видя тогава къде ще бягате! :mrgreen:
Dante Lee
шпионин прия(еда)тел

Post by Dante Lee »

Сподвижниците са :
Удачен избор, ако искате да помагате в някои дейности на ЧоБи, но не искате да се ангажирате с всекидневната кореспонденция и взимането на решения.

Аз имам чувството че правим една грешка от рода на : започваме допитване за пожелали. Минава някакъв срок, започва някаква комуникация и сподвижницте продължава да са в тази комуникация. На това трябва да му обърнем внимание. Както и да ги занимавам с вземания на решения от рода на дизайна (моя грешка, следващото писмо ще бъдат безскруполно изключени от мен). Но ще гледам да се придържам към горната дефиниция.

за вмъкване в ядрото на сила - прав си. Пак избързах.

Кал wrote:(Але, няма да е лошо да откриеш време за опознаване на новите Чобити. Има какво да се научи от тях. )

скъпи нови Чобитчета... на какво ще научите един дърт вълк единак, който предпочита сам да си свърши работата от колкото в дружинка и който счита че знае всичко на света... само дето е разбрал само 0.0000002% от това всичко : ) (да ли ги изплаших? :)

иначе... за възлагане на задачи и делегиране на отговорности ще кажа какво съм разбрал за ... от както съществува Чоби и аз съм вътре (а това мисля че е едно и също време). Процеса протича така:
някой има идея/задача ( в повечето случай Калин)
пуска я до всички (проверява се на кой ще му е по сърце)
ако никой не я вземе идейника си я изпълнява или...
идейника се отказва от нея или...
Калински зарязва част от належащите си дела за да опази Чобитските

принципа е прост - на който му е по сърце ще го направи от сърце.
divna3
Светлинка

Post by divna3 »

принципа е прост - на който му е по сърце ще го направи от сърце.

Хех, че лесен бил отговора, сега се търсят само сърца! :mrgreen:
Кал
Първопроходец

Post by Кал »

Този отговор е основно към въпроса на Валя, но е обърнат към всички ни.

Все повече си давам сметка, че:

1. Човешката библиотека е не толкова организация, колкото инструмент. Средство всеки един от участниците в нея да сбъдне онова, което наистина иска да види сбъднато.

Моя основна задача е да откривам и предлагам по-ефективни и лесни начини за сбъдването на желанията ни. (Затова и съм „Творчески директор“, м?)

Но както загатна Ал по-горе – ако се хвърли някаква идея, а после няма кой да я сбъдва: ами значи не я искаме наистина. Никой от нас. Значи: тя ще почака, докато узреем за нея. (Или просто не съдържа достатъчно смисъл.)

2. Лично аз държа повече на израстването на участниците, отколкото на конкретните ни резултати.

О, резултатите са страхотно важни – без тях нямаме никаква разпознаваемост пред света, оставаме си просто поредната приятелска група - и съответно няма как да привличаме нови участници. Затова и отделям толкова време и усилия да ги „редактирам“, така де, изпипвам. ;)

Но ако съсредоточа усилията си главно върху резултатите (почна да ви разпределям задачи, да ви следя кой докъде е стигнал, да отделям по-малко време за другарско общуване и тъй):

2.1. ще развия поредната „фирмена“ среда, с шеф, подчинени и задължения. Които аз в професионалния си живот не ги понасям, камо ли ще ги пренеса в призванието си. ;)

2.2. ще си развивам уменията (организационни, човешки, ...) – а вие какво ще си развивате? Умението „слушам и изпълнявам!“?

Възможността всеки от вас да бъде „шефът“ (както са замислени мини-ядърцата) и да опитва различни модели на работа е възможност за израстване. И то не само лично: развивайки тия нови модели на работа, по-дълбоките и смислени отношения помежду си, ние всъщност развиваме целия свят наоколо. И се готвим да влезем в следващия.

[spoiler]Така де... по-следващия. В следващия нали влязохме през декември... :D[/spoiler]

П.П. Първата ми идея по-горе – за зачитане на гласове само от активните Чобити – все още стои неразколебана... :D
divna3
Светлинка

Post by divna3 »

Кал, уважавам и разбирам твоя модел на работа. Просто се боя, че не сме достатъчно готови за него, но аз, пак повтарям, се опитвам и ще се опитвам да бъда полезна и да се вместя в този начин на работа. Лошото е, че през идущине месец, два и моята работа ще е много... Но като се търсят сърца :mrgreen: ще се опитам да бъда сърце, инак няма да стане. Желанието да бъда част от нещата, които се случват в Чоби в момента е голямо, сега трябва да откривам и веремето. Ето това се прави с желание отвътре... и с по-малко приказки тук, а повече работа в самота, което е най-трудното :mrgreen: Не обичам да работя сама, макар писането и редактирането да е дело самотно. :roll:
Post Reply

Return to “Екипът”