… време за сътворение

ВНИМАНИЕ: Долната покана вече не е актуална.

Актуалната се намира тук. Заповядайте!

Приятели 🙂

Днес, 1 ноември, Ден на будителите, отваря врати новата Човешка библиотека.

И всеки от нас – размислял една седмица или тепърва пристъпващ през прага – има възможността да реши какъв иска да бъде.

Първо обаче внимание! Заради възголемия брой имейли покрай дейностите на ЧоБи, ако изберете варианти А (Ядро) или Б (Сподвижници), силно ви препоръчваме да ползвате Gmail поща. (Gmail подрежда всички писма с една тема на едно място, което много помага да се ориентирате коя дискусия за какво се отнася.)

Ако държите да ползвате друга поща – предупредете ни, ще се съобразим. Но има сериозен риск да я затлачим. 😉

~

А. Участник в Ядрото на Човешката библиотека:

– Удачен избор, ако искате да участвате във всекидневните обсъждания и във взимането на решения, свързани с дейностите на ЧоБи.

– Общуването се води в Гугългрупа, до която имат достъп само записалите се в Ядрото. Фокусът е върху конкретните дейности на ЧоБи, но тъй като сме неформална организация – и държим на човешкото споделяне помежду си, – възможно е да се явяват и лични/странични теми. С включването си в Ядрото приемате, че понякога ще получавате съобщения, които не засягат пряко дейностите на ЧоБи (или вие не виждате как ги засягат ;)), и че ще ги прескачате с усмивка (нежели мърморене :D).

NB! За по-лично общуване, независимо дали сте част от Човешката библиотека или просто търсите хубави хора ;), горещо ви препоръчваме форумите на ЧоБи. Особено Фантазия (която е видима само ако се регистрирате).

>>> За да се кандидатирате за участник в Ядрото на Човешката библиотека, отговорете на следните въпроси – като отклик (коментар) отдолу под тази вест:

1. Защо искате да бъдете част от Ядрото на ЧоБи?

2. В кои дейности на ЧоБи искате да участвате?

(Може да си помагате със списъка тук – паролата е pomo6t.)

3. По колко часа на седмица средно ще отделяте за дела на ЧоБи?

(Ако отговорът е по-малко от 5 – горещо ви каним вместо това да се присъедините като Сподвижник: вижте Б. по-долу. А когато ви се съберат поне 5 часа за дейности на Човешката библиотека – кандидатствайте отново. Чакаме ви с нетърпение. 🙂)

4. По колко страници художествена литература (свързана с популяризаторските/издателските дейности на ЧоБи) сте готови да четете месечно?

(Ако отговорът е по-малко от 200 стандартни страници – грубо 50 хиляди думи, или 100 А4 страници на компютърен екран, – молим вместо това да изберете вариант „Сподвижник“. Вижте Б. по-долу.)

5. На какви езици (освен български) умеете да четете художествена литература?

~

Б. Сподвижник на Човешката библиотека:

– Удачен избор, ако искате да помагате в някои дейности на ЧоБи, но не искате да се ангажирате с всекидневната кореспонденция и взимането на решения.

– Общуването се води в Гугългрупа, до която имат достъп само записалите се в Ядрото и записалите се за Сподвижници. Фокусът е само върху конкретни дейности на ЧоБи. Нови теми/идеи може да се подхващат както от участници в Ядрото, така и от самите Сподвижници.

>>> За да се запишете като Сподвижник на Човешката библиотека, просто ни пишете имейл в пощата на ЧоБи (poslednorog -@- gmail.com). Текстът на имейла е напълно свободен. 😉

~

В. Приятел на Човешката библиотека:

– Удачен избор, ако просто искате да получавате новини за по-важните дейности на ЧоБи директно в имейла си.

– Новините ще получавате по Гугългрупа, до която имат достъп всички (включително и хора, които не са регистрирани в нея). Самите вие няма да може да пращате съобщения до групата (само участниците в Ядрото могат) – но винаги може да ни пишете на poslednorog -@- gmail.com или някъде наоколо. 🙂

– Както и досега, ще се стараем да не пращаме вести повече от два пъти седмично. (Обикновено честотата им е две на месец.) Ценим и вашето, и нашето време. 😉

>>> За да се запишете като Приятел на Човешката библиотека, впишете електронния адрес, на който искате да получавате новини, в следващото поле:

Запишете се в „Приятели на Човешката библиотека“
Ел. адрес: Разгледайте групата

~

Разбира се, може просто да следите вестите от нас в този блог (и да общувате свободно във форумите ни), без да се записвате в нито една от групите. Най-важно за нас е да се чувствате на място – вашето място.

Будете! Бдете! И Бъдете!

🙂

Latest posts by Библиотекаря (see all)

90 коментара за “… време за сътворение

 1. Според ситуацията, мога да отделям около 20 часа седмично и доста над 1000 страници на месец.

 2. Здравейте,извинете ме.

  Ето отговорите:

  1. Желая да участвам в Ядрото, защото искам да следя обсъжданията и да общувам с човеци:).
  2.Доглаждач.
  3.Не по-малко от 10 часа седмично.
  4.Около 1000 страници месечно.
  5.Само на български

 3. Здравей и тук, Диана!

  А може ли да отговориш и на останалите въпроси от петте за Ядрото? 🙂 (Сега си отговорила на номер 2.)

 4. Здравейте, желая да се включа в Ядрото, като догаждач и малко по-късно като пазител.

 5. Здравейте на всички, за които литературата и толкова важна част от живота, че не биха могли да си го представят (поне не щастлив) без нея :~). Преди ден-два открих за съществуването на Човешката Библиотека чрез Goodreads, където Калин преди доста време ме беше „сприятелил”, но тъй като съм крайно завеяна, така и не съм разглеждала подробно що за човек е и с какво се занимава. Та след като се натъкнах на Човешката изчетох всичко из сайта, което можах и не съм спала от вълнение близо 2 дни. Разбира се, има още твърде много да се запознавам с нещата, които вече градят голяма част от вашия живот и които, както бързо след като ги открих разбрах, искам да бъдат част и от моя. Идеята да участвам в (мога ли да го нарека) инициатива, свързана с книги, претворяването им, възможността да достигнат до възможно повече хора, е нещо, на което искрено бих отдала време и енергия. С надеждата повече души (с ударение на „и”) да намерят себе си, а и да преоткрият другите – не станаха ли хората твърде зли и насочени само към себе си, без да искат да дават, а само да взимат и да карат на някакъв безцелен дрейф през живота, без устрем, без желание за нещо по-…възвишено? Винаги съм виждала в книгите възможността да се отключи по-красивото у хората – вярвам, че то е там, но става все по-закърняло и дълбоко заспало. Искам да помогна да го събудим :~).
  И така, след това леко словоблудно вiтъпление с плеонастични елементи, да премина към конкретика. Бих искала да бъда част от ЧоБи-тата, в ядрената част (малко страшно звучи даже :~) :
  1. Дето се вика: прочети по-горе, там несъзнавано вместих 1.
  2. Искам да съм превеждач (дори проводник на художествени творби – да ги провождам от „там” – другия език, до „тук” – този, на който още повече хора да могат да се докоснат) – от и на английски (само него успях да науча за 25-те си години) – искам да превеждам за сайта, за Човешката Библиотека, искам да се пробвам и за Фантазийската преводаческа школа – имам известен опит с преводите и ако има кой да ми подпре едно рамо в началото надявам се да мога да се справя по-нататък и самичка. Абе изобщо всичко, свързано с преводи – много обичам да се занимавам с това и бих дала всичко от себе си, правейки го с кауза. По-нататък може да опитам да бъда Оглаждач и Доглаждач, но засега – само Превеждач.
  3. По час-два на ден ще ми бъде възможно, събота и неделя – повече. Колкото е нужно и колкото работа има за вършене. Може и повече от час-два.
  4. Също по колкото е нужно – по принцип чета бързо и по доста, 200+ страници няма да са проблем.
  5. Ох, ами само на английски (уви). Но затова пък съм попрочела това-онова (не твърде простичко).
  Това бяха моите мотиви и обосновки. Ще чакам с (огромно) нетърпение вест и надявам се – работа, с която да съм полезна. А сега отивам да чета някой от романите на Николай Теллалов или „Последният еднорог” – още не съм решила, но ще го измисля :~)

 6. Оги – видя ли поканата за записване в Гугългрупата ни „Ядро“?

 7. Отговори:
  1. Защото се събират човеци.
  2. Оглаждач(полировач),въобще, както Ви се харасва или, казано по друг начин, всичко в името на изящното слово.
  3. Най-малко 25-30 часа седмично.
  4. Средно по 3000 страници на месец(и повече).
  5. Опитвам се да превеждам от руски на български език.

 8. Здравей!

  Първата стъпка е да си избереш дали искаш да се включиш в Ядрото или в Сподвижници. Следвай указанията горе. 🙂

 9. Здравейте, получих поканата за участие в обучението за редактори. Мисля, че идеята е много добра и с удоволствие бих се включил.
  Пишете за подробности.

  Поздрави
  Найден

 10. Здравейте, ЧоБити, размахвам и аз една кандидатурка за ядреник. 🙂 ето ги и моите причини:

  1. Защото не помня как точно научих за Човешката – дали от домашно в университета, или от конкурс, в който съм участвала – но явно не е било случайно. А има една будистка сентенция: „Когато ученикът е готов, учителят ще се появи“, така че teach me your ways, masters and I will follow the path of a book warrior for peace. (Ахъм, така де, ще се постарая да съм от полза за каузата. 🙂 Татко все ми казваше, че тая фантастика ще ми изяде главата, но мисля да му докажа, че греши! :D)

  2. Виждам се първо като Доглаждач, понеже имам една идейка стаж в тази област и много желание да стана по-добра (и да изуча най-накрая всичките пусти правописни правила!). По-нататък ще заявя желание и за Книговаятел, но в момента правя първите крачки в тази насока и по-добре да мине още малко време.

  3. Засега заявявам минимумът от 7 часа на седмица, а след като се разбере ще сменя ли работните места в близките месец-два (стискайте по някой палец, моля!) може и да станат повече.

  4. И тук отбелязвам минимумът от 200, понеже идва време да си напиша най-накрая дипломната работа, а и другата ми работа ще е свързана с много четене… но като нищо може и да се окажат повече, ако не друго, поне чета бързо.

  5. Само английски засега, с тенденция това да се промени след известно време.

 11. Здравейте,бих искала да се включа към ядрото като дооглаждач,мога да отделям по 3 – 4 часа на ден,а може и повече,за страниците не мога да преценя,но да започнем с минимума,бих искала да правя това,защото много обичам книгите,ще се чувствам полезна,ще ми бъде полезно и на самата мен,колко съм изчерпателна,хахах,благодаря ви.

 12. Здравейте! 🙂

  Желая да кандидатствам за участие в ядрото. По отделните точки:

  1 – както всички други участници тук, обичам литература в различните ѝ видове, особено когато е добре написана; липсва ми работата в екип и мисля, че съвместните ни занимания ще ме научат на доста неща, а и се надявам да има с какво да допринеса;

  2 – най-вече в четенето и оценяването на литература, вероятно и в редакцията, макар че граматически българският ми не е твърде добър и има още какво да се желае;

  3 – минимум 8, вероятно и повече, зависи с какво друго съм зает;

  4 – от 200 до 500 хиляди думи месечно;

  5 – английският ми е посредствен и успявам да се преборя с повечето книги, които захващам, но е далече от преводаческите нужди.

 13. Изтекоха 48 часа от кандидатурата на Моника за Ядрото.

  Добре дошла в Човешката библиотека. 🙂

 14. Уважаема Човешка Библиотека ,

  1.Причината , поради която смятам ,че съм подходяща е : аз обожавам книгите !
  Те са за мен и хоби и мечтана професия , но най-вече – начин на живот .
  Тъй като моята мечта и цел е да стана публикуван автор не само в България, но и в чужбина (поради което пиша оригиналите на книгите си направо на английски ) за мен е важно да работя с хора, имащи повече опит, които могат да дадат ценни съвети за света на книгите и в частност – градивна критика за моите собствени писания.

  2.Като млад автор се вълнувам от абсолютно всеки аспект, свързан с довеждането на една книга на бял свят – и творчески и комерсиално.
  Особено се интересувам от книгоразпространение и реклама, защото според мен това са двете сфери, в които младите български автори срещат най-големи затруднения.
  Нямам претенции конкретно към Ядрото-стига да мога да свърша работата,ще действам там,където ЧоБи има нужда от мен.
  Нямам много опит – ако не броим ЛЮБИТЕЛСКАТА ми авторска , редакторска и преводна дейност по вече завършен ръкопис на роман (а в момента и по втори проект :),плюс оформяне на корици и изготвяне на т.нар.book proposal – представяне на книга пред издател.
  Това, което мога да предложа е свежия външен поглед на читател : какво търси и от какво се нуждае човекът , който за първи път се докосва до Човешката Библиотека , а и някой друг правен съвет при нужда :)/завършвам право /

  3 и 4.В момента не бих могла да посветя на ЧоБи толкова време и усилия, колкото би ми се искало:)- тъй като ми предстоят държавни изпити – но изчитането на 200-250 стр. на месец,плюс анализ на структурата на творба и последователността в изграждането на образите,не е никакъв проблем за мен извън тези „извънредни обстоятелства“.

  5.Владея английски , немски , руски .
  След няколко месеца се надявам да заслужа и сертификат за владеене на корейски език.

 15. Изтекоха 48 часа от кандидатурата на Limbonic за Ядрото.

  Добре дошла в Човешката библиотека. 🙂

 16. 1. Защото обичам да помагам, и идеята на ЧоБи ми изглежда като нещо смислено с което мога да се занимавам

  2.Мога да се хвана Превеждач, от Английски на Български и обратно, също мога да съм Пазител, ако има нещо за Пловдив.
  Работата ми е такава, че на дневна смяна имам много време за четене, а на нощна – за всичко останало (преводи).

  3. 12-36+ (зависи от работния график)

  4. 300-400+ (отново зависи от работния график)

  5. Английски

  ~

 17. Тони, имаш покана за група Сподвижници – провери си новата Гмейл поща.

  (Пращам ти я за втори път. :D)

 18. 1. Мога да чета повече от 400 страници на месец.
  2. Искам да помагам при оглаждането на текстове.
  3. Много пъти съм участвал в съвместно писане. Имам скромен опит и в този тип писане.

 19. Изтекоха 48 часа от кандидатурата на Ана Хелс за Ядрото.

  Добре дошла. 🙂

 20. Искам ядреник
  1. Защото искам да имам място в концепция, която ми допада чудовищно много и ми импонира на всичко, което искам и харесвам
  2. Каквото дадете и каквото мога да върша от разстояние – не съм за дейности изискващи контакт очи в очи – разхубавител, огласяващ, сладкодумец, проектант, оглаждач, мъдрец, превеждач, съгледвач
  3. Всеки ден мога поне по 2, понякога и повече – паралелно на нормалната си работа мога да мисля и за други теми , което на седмица предполагам 15 часа ще дойде
  4. Хм, да кажем по 1000 ? На месец чета около 4000 страници общо
  5. Английския ми е най-силен

 21. Изтекоха 48 часа от кандидатурата на Краси за Ядрото.

  Добре дошъл!

 22. Много ти се радвам. Ама ти си знаеш, де. 🙂

  Сега изчакваме 48 часа другите Чобити в Ядрото да си кажат възраженията (ако има такива ;)). Па ако няма – уха! И буха! 😀

 23. 1. „…чиято основна мисия е популяризирането на качествената литература…“ Все ми се струва, че под чуждицата популяризиране се крие нещо позитивно, а качествена литература звучи правилно, щом го чуя. „Ако човек стане Бог, книгата ще бъде неговият престол.“

  Някои от вас ме знаят, други са ме чували и виждали, може дори някой да ме е чел. Няма значение. Накратко казано: (сега следва пространното житие на Краската в скромните 68 страници). А ако трябва да съм точен: занимава ми се, интересно ми е да видя, да бръкна (пък да усетя – ще ми изгори ли ръката, меко ли е, лепкаво ли е). Пък и хей, ще взема да срещна още чудни хора, най-различни, а това е много полезно за всеки, който търси истината. (Философски казано.)

  2. В кои дейности – а пък отговорът е списък от длъжности. Аз ще бъда Носител, може и Превеждач (ако случайно се опре до мен, но по-скоро за нехудожествени текстове, с другите ще ми е несигурно). Разбира се, с главни букви, защото ранговете в рицарските ордени са си така, важни. И, разбира се, не само тези двете, ами всичко, което се случи. 🙂

  3. Мога и по 10, особено ако си втълпя, че е интересно 🙂

  4. 400 (гадание, защото макар да съм математик от класа, хич ме няма в броенето)

  5. На английски език вероятно умея – ако не друго, ще пробвам. А ако е много спешно и е в условията на ядрена зима след третата световна, вероятно ще се справя и с немски, но само ако никой друг не се наема.

 24. Изтекоха 48 часа от кандидатурата на Вяра за Ядрото.

  Добре дошла. 🙂

 25. По 3. – само изчитането и реагирането на тазсутрешния имейл ти гарантира 1 час въвлеченост… 😀

  По 5. – 😀 😀 😀

 26. Ядрото, мдам.

  Въпреки отлагането, не ми се появи друго желание.

  1. Защото обичам Човешката. Вдъхновява ме, припомня ми. И, дори да е рядко, когато мога да спомогна с нещо, това ми носи удоволствие.

  2. Невграфени, естествено : ) + онова с разхубавителите (но не кандидатствам за там – само помощник : )

  3. Невъзможен за отговор въпрос. Колкото е нужно за да се прочете пощата + мисленето по нея + времето да направя онова, което бих могла (дискутиране, събиране на инфо и т.н.)

  4. Намерение за 200 е добре. Но не мога да поема ангажимент със сигурност. Зависи от много неща – другите задачи на Човешката, моите текущи натоварвания. А и самите текстове.

  5. Русский для чайников и english for dummies : ))))

 27. Изминаха ~48 часа от кандидатирането на Александър (Матео) за Ядрото на ЧоБи.

  Добре дошъл. 🙂

 28. 1. Защо искате да бъдете част от Ядрото на ЧоБи?

  – Хммм, честно казано, поради липса на муза и надежда, да я открия.

  2. В кои дейности на ЧоБи искате да участвате?

  – Пазител, Превеждач, Проектант.

  3. По колко часа на седмица средно ще отделяте за дела на ЧоБи?

  – Преспокойно мога по 7-8.

  4. По колко страници художествена литература (свързана с популяризаторските/издателските дейности на ЧоБи) сте готови да четете месечно?

  – До към 1000.

  5. На какви езици (освен български) умеете да четете художествена литература?

  – Английски, донякъде на Немски, Френски и Японски, но на ниско ниво като цяло.

 29. Аз бих искала да помагам с предпечат, графичен дизайн, огласяване и с каквото друго мога.

 30. Изминаха ~48 часа от кандидатирането на Наско и Григор за Ядрото на ЧоБи.

  Добре дошли. 🙂

 31. Неслучайно имаме и длъжност „Те са с нас (макар и невграфени)“. 😀

  Аз, на тоя етап, те виждам като Пазител (съвсем естествено, с кашоните в офиса ти ;)) и като Огласящ („да ни свързват с ония медии, институции, обществени хора, които биха (по тяхна преценка) откликнали положително на Човешката библиотека и нейните идеи“). Второто ти също го правиш напълно естествено и без допълнителни усилия. Достатъчно е например, че публикуваш записи в блога си за важните ни случвания – книгите, алманасите, фестивалите…

  Лесно е, Чобити мили. Трикът е да не го гледате като „трудно“. 🙂

 32. @Кал: В такъв случай се кандидатирам за… някакъв. По преценка на който сметне за нужно да преценява.

  И да участвам в за което смогна. Знам, че звучи абсурдно, безумно и безотговорно. Просто искам да предложа повече и по-конкретно, но не смея, защото не зная дали ще мога да го дам.

 33. Наско, моля избери максимум 3 – или ако държиш на свръхпрограма, 4 😉 – от дейностите, чийто номер е 3) или повече.

  (Пазителството и Носителството не се броят за допълнителен „товар“. Или трябва и те да се броят?)

  Ако поемеш повече, ще пострадете – и ти, и дейностите. Казвам го от личен опит. :/

  Аз моля една от дейностите ти да е Продуцент – за рускоезичните ни преводи.

 34. Някой ден и ние „със другите светлинки, имам предвид“, ще дойдем на някоя такава среща /нека да звучи, като заплаха!/, щото и ние обичаме биричка. Разбира се, някой ден… Може би, чак когато се затопли времето, но все пак, да си кажа… Сега, ако знае някой, как купонясвахме в читалището, вече трябва да го е страх, от тази закана!:P

 35. Член на ядрото.
  Да участвувам в:

  2) Пазители – да държат запаси (или запасченца) от книги по домовете си или на други уютни места

  3) Съгледвачи – да следят всички теми из Мрежата, свързани с книгите ни или другите дейности на Човешката библиотека, да ни пращат линкове към тях, да пренасочват питащите насам

  4) Мъдреци – да отговарят на въпросите, свързани с Човешката: тук; във форума ни; по другите форуми; и на общата поща.

  5) Превеждачи – за сайта; за книгите от поредица “Човешката библиотека” и алманаха ФантАstika; за Фантазийската преводаческа школа

  6) Проектанти – да търсят подходящи проекти и други извори на пари за дейностите ни

  7) Сладкодумци – да разказват на идните поколения (или просто отсъствалите) за нашите живи срещи, прояви, изстъпления всякакви

  8) Огласящи – да ни свързват с ония медии, институции, обществени хора, които биха (по тяхна преценка) откликнали положително на Човешката библиотека и нейните идеи

  8А) Продуценти – търсят разпространение и публикуване (желателно – с хонорар) на преводите, подготвени от Фантазийската преводаческа школа

  Отделям за ЧоБи по 2 часа всеки ден, освен в случаите когато са повече 🙂

  Чета колкото мога.

 36. … Което ме подсеща какво хубаво място открихме вчера за първата широка среща на ЧоБи и Приятели… но там нека мине 20-и, че Приятелите много се туткат със записването.

 37. Al(ly) също го задава тоя въпорс… за срещата с бирички и картофки.

 38. Като цяло надушвам засилване на фронта на Чоби в областта на електронните книги така, че моите бегли познания ще ви доведат до някъде криво ляво. Пък и мисля че имам разни други скрити карти, които могат да бъдат в наша полза, така че „Ха здравейте“.

  ПП: да питам сега като се посъбрахме, кога ще се посъберем на живичко на по биричка, картофки, скаричка, или зелева салата с моркови?

 39. Гри: Добавката към горната ми препоръка е „А когато не можеш да прецениш какво се случва – хич да не те е грижа“. Ти нека си записан, пък да се случва каквото е необходимо. 😉

  Светле: Добре дошла, радвам ти се от сърце! 🙂

 40. Много харесвам Човешката библиотека и много се зарадвах на поканата, благодаря, Калине 🙂
  Мисля, че (засега?) мястото ми е при Сподвижниците. Мисля също така, че мога да бъда по-полезен Сподвижник, отколкото досега, и предлагам следните си умения:
  – мога да търся и да пиша проекти
  – имам известна практика в предпечатната подготовка и графичния дизайн
  – единият ми роден език е руски
  – …
  Четенето на кореспонденцията не е заплаха за мен 🙂

 41. @Калин: Уви, почти няма как да знам кога ще зачезна и за колко. При мен тези неща стават внезапно, много често без възможност даже да драсна „Зачезвам!“ по пощата. И свършват също така внезапно и без никакво предупреждение. (Като свършването може да е завинаги, или за няколко секунди, или за всеки друг период.) Затова и не знам какво да направя: желание за работа имам, но надеждността ми е нулева.

 42. Изминаха 48 часа от кандидатирането на Валя и Митко (Cliff) за Ядрото на ЧоБи.

  Добре дошли. 🙂

 43. @ Гри: Тогава препоръката ми е да се кандидатираш за Ядрото (като на двата количествени въпроса заявиш минималните „квоти“). А когато прецениш, че ще зачезваш за наистина дълъг период – да се прехвърляш само при Сподвижниците. После обратно.

  (Пиша „само при Сподвижниците“, понеже всички в групата Ядро ще бъдат И в групата Сподвижници.)

  @ Вик: Коронка на Бъргър Кинг? Това трябва да се види…

 44. Благодаря за одобрената кандидатура.
  Дано се окажа достоен за нея.
  ^Сериозната част
  (Слага мелодраматично коронка на Бъргър Кинг и мантия от стар китеник)
  ^Шега за понижаване на напрежението 🙂

 45. Наистина не мога да преценя къде ми е мястото, Калине. Интересно ми е да се занимавам с Ядрото, но вероятно ще има периоди, когато буквално ще изчезвам от хоризонта. 🙁

 46. Изминаха 48 часа от кандидатирането на Виктор за Ядрото на ЧоБи.

  Добре дошъл. 🙂

 47. Заявката на Сподвижник за достъп до съобщенията в Ядрото не е кандидатстване (в смисъл че някой ще я обсъжда или има вероятност да бъде отхвърлена). Тя действително е техническа подробност – и гаранция, че Сподвижникът знае какво си навлича. Иначе казано: ако някой ден пропищи „Счупихте ми пощата от писма“, да му напомним, че сам си го е пожелал.

  („Сам го желая“ ще става все по-ярък принцип в новата Човешка. :))

  И все по линия на „Сам го желая“:

  Гри – и всички, които се колебаете, – ние останалите Чобити можем да ви препоръчаме къде да се запишете. Но ако вашето желание е друго, колко ще струва препоръката ни?

  Иначе напълно те разбирам за времето. И ето в каква дилема се оказвам, ако трябва аз да ти препоръчам по-подхождащата група:

  За да не се чувстваш ангажиран да отделяш време, удачният избор би бил Сподвижник. Като Сподвижник също можеш да участваш много активно; важното е, че в периодите, в които не успяваш, няма да имаш допълнителния стрес, че „не си изпълняваш обещанията“.

  (Искам да подчертая заради всички четящи тук: Горният въпросник не е обет, който поемате към ЧоБи. Той е ориентир, за самите вас – доколко ще си паснете с ЧоБи. Никой няма да ви следи дали сте си покрили „месечния норматив“… освен самите вие.)

  От друга страна, твоето участие до момента показва, че успяваш да изчиташ както кореспонденцията на Ядрото, така и художествените неща за По-желаване. Даже си чел повечето книги на Светлинките. 🙂 Тоест – Ядрото също е удачен избор. И ти предлага допълнителния плюс да участваш пряко във взимането на решения ден за ден.

  (Големите, дългосрочните решения ще ги взимаме с максимално широко участие – като минимум всички в Ядрото и Сподвижниците.)

  Важно е да помним и че във всеки един момент може да се прехвърлим от едната група в другата (или да ги напуснем). Не го мислете чак пък толкова. Пробвайте онова, което ви звучи по’ на сърце. После, както казва Енея в „Ендимион“, изберете пак. 😉

 48. Процедурата Сподвижниците да кандидатстват за достъп за четене до Ядрото ми се струва непривлекателна като за свободен проект (а ЧоБи е точно такава). Става ли да решим, че те имат безусловно право да четат тези области, а кандидатстването е просто техническа подробност?

  За виждането на своето място: много ми се иска да помагам колкото се може повече (дали ще е достатъчно за Ядрото или само за Сподвижник е без значение), но ме е страх дали ще смогвам физически да отделям времето да върша работата. Понякога вероятно ще смогвам. Понякога вероятно не. Засега по-честият случай вероятно ще е да не смогвам. Работя да променя това за в бъдеще, но не зная дали ще успея – много ми е на главата. 🙁

  Реално към момента съхранявам няколко кашона с книги и държа сайтовете на Човешката на мой сървър. Не зная дали това изобщо се брои за вършене на нещо, при положение че не ми коства труд… Ще оставя преценката къде да ме класифицирате по таксономията на вас.

 49. Изминаха 48 часа от кандидатирането на Емо и Светльо Александров за Ядрото на ЧоБи.

  Добре дошли. 🙂

 50. П.П. Ако проблемът на незаписващите се е в принципите ни на работа – тях принципи ще ги доизфиняваме, като се съберем. След 13 ноември, да? 🙂

 51. Към казаното от Валя бих добавил новата-стара идея за ядърцата:

  Ако Григор (или някой друг тук) счита минимумите за непосилни, какво пречи на някой участник в Ядрото да го привлече като помощник в собствения си мини-екип? И да го държи в течение за всичко важно, както и да препраща неговите идеи към Ядрото?

  Сподвижниците пък нямат минимуми и „ангажименти“, тоест и пречки да се впишат по всяко време.

 52. Във връзка с притеснението на Клиф, аз мисля, че ако човек държи да е част от нещо, ще намери начин и време. Ако не иска, ще намири причини. Сигурна съм, че Григор, вече е открил своето място в Чоби, ако иска да е част от нея. Аз самата доста умувах за себе си… Никой и нищо не може да бъде изпуснато!

 53. Вече съм писал:

  Ако прецените, че (о)ставам за ядрото – добре, ако не, бройте ме за сподвижник.

  Т.е. желанието за първо класиране е ядро, а за второ сподвижник.

  Обаче ме притеснява и друго – с тези разделения на ядро и сподвижници и съответно минимум изисквания изпускаме човек като Григор…

 54. Чудесно. 🙂

  Веднага щом пристигне официалното потвърждение *оглеждам се за добрия чичко admin*, ще ти пратя линка към оня бюлетин с проектите.

 55. Светльо:

  Честно казано, с Пазители не ми се занимава вече. Сигурно си виждал таблиците-чудовища, в които описваме (така де, аз описвам) коя наша книга къде се намира, платена ли е и т.н. Това ме умаря, умарят ме и мейлите през няколко месеца „Абе другарчета, какво стана с еди-кои си наши книги?“… изобщо, имам все по-малко мотивация да го правя. Ако на някой друг му се занимава – ще му помогна да се ориентира, поне отначало.

  (Което ме подсеща, че трябва да въведем и длъжност Баш-разпространител или нещо такова – за хората, които ще следят движението на х-нигите ни. Идеи как да я кръстим точно и какво да съдържа описанието ѝ?)

 56. Валя:

  Ключето за заключената стая е pomo6t (това си го пише горе, още в самата вест).

  Cliff:

  Препоръката ми е да не пред-виждаш, а да огледаш отвътре – и после да решиш какво е.

  (Пък за да се „покрива нужен минимум“, се предполага, че някой ще ви следи всеки месец? Е, аз такава длъжност никъде не виждам. ;))

  Коментар 2 по-нагоре пред-отговаря на твоите колебания във въпроси 3 и 4. Отделял си достатъчно. Изчитал си достатъчно.

  Достатъчно ли ти е, за да прецениш сам?

 57. Да, съгласен съм да съм съгледвач! Ясно е, че ми нямаш доверие за Пазител – и с основание. Книгите не се запазват в нас дълго в добро състояние 🙂

 58. За мен лично нещата по този начин ми се виждат леко бюрократизирани – имам предвид разделението. Ето защо преди три дена писах, че предпочитам да съм сподвижник, защото не мога да гарантирам, че ще мога да покривам нужният минимум, за да съм в ядрото.

  До сега никога не съм засичал нито колко време отделям на Човешката, нито колко страници чета месечно… Но пък когато има какво да се прави и имам възможност да ударя едно рамо го правя.

  Ето защо и на горните пет въпроса ще отговоря по следния начин:

  1. При допълнителните условия не държа (и не съм сигурен, че ще мога) да бъда в ядрото, но поне като сподвижник мога да се включа.

  2. В тези, в които съм участвал и досега – транспортиране на хора и книги, съхранение на книги,

  3. Не знам. Не съм засичал до този момент какво време отделям…

  4. Не знам. Мисля, че съм участвал съм като жури във всички наши конкурси, но отново не съм засичал колко страници прочитам месечно.

  5. Никакви. Нито един от чуждите ми езици не е достатъчно добър за четене и наслаждаване на художествена литература. Виж ако е за техническа се оправям с английски, немски и руски.

  Ако прецените, че (о)ставам за ядрото – добре, ако не, бройте ме за сподвижник.

 59. Оглаждач – може, да! Другото, не ме пуска там и не мога да го видя.

 60. 🙂

  По повод на „ВСИЧКО, за което прецените, че ще бъда полезна“ – искаш ли да си Проектант?(Припомни си какво значи тук: http://choveshkata.net/blog/?page_id=30) Имаме огромна нужда от такива.

  Иначе аз лично те виждам като Оглаждач – най-малкото с активни мнения „Ето тази част от този разказ/роман може да се доразпише в такава посока“.

  Но по-важното е ТИ като каква се виждаш. 🙂

  Светльо:

  Ти искаш ли да си Съгледвач?

  (Четенето на литература не сме го писали като отделна дейност никъде, понеже то ни е основната дейност. :D)

 61. 1. Мисля, че имам място в Чоби, защото в нея се правят неща в които вярвам. Апостолски и почти невъзможни. А и харесвам хората.:)

  2. ВСИЧКО, за което прецените, че ще бъда полезна.

  3. 10 – 12 часа.

  4. Около 200-300.

  Ами, това е! Кандидатствам за ядрото и с каквото мога да съм полезна, ще го свърша с голямо удоволствие, наистина!

 62. Тъй като общуваме най-вече онлайн – „далече“ не е проблем.

  А това с езиците е само информативно – няма никакви изисквания да ги знаете.

  Тъй че – кандидатствай за Ядрото. Моля. 🙂

 63. Кал, докато обмислям, кажи ми по твоя преценка, аз ставам ли за ядрото? Първо съм далече, второ – не съм добре с инглиша?! Ако мислиш, че мога да бъда част от ядрото и ще съм полезна, бихи била, ако не – може би, Сподвижник?! Но искам и за да чета цялата поща! Хихи, само питам де, просто не мога да си намеря мястото…

 64. Изминаха 48+ часа от кандидатирането на Кал, Еви и Лъчо за Ядрото на ЧоБи.

  На тримата – добре дошли. 🙂

 65. Отговарям само по техническата част:

  Няма никакви проблеми всеки от Сподвижниците да има достъп (за четене) до кореспонденцията в Ядрото. Освен един (но той не е технически :)): дали иска да чете по 10, 20, някога и 30 страници имейли дневно.

  Нека засега решим казуса така: Всеки Сподвижник, който желае достъп до съобщенията в Ядрото, нека да пише до poslednorog -в- gmail. (И да си подготви по-едричка поща. :D)

  Решението дали външни хора могат да четат работната (и, твърде вероятно, личната) кореспонденция на Човешката библиотека (Ядро и Сподвижници) ще вземете всички заедно, когато се посъберете повече. Да речем: от 13 ноември нататък.

  За записване в Гугългрупите (независимо коя) не ви е необходим Гугъл акаунт. Всеки валиден ел. адрес ви гарантира, че ще получавате съобщенията от тях; и ще може да пращате съобщения до цялата група (ако сте в Ядрото или Сподвижниците).

  Гугъл акаунт ви трябва, ако искате да променяте по-фините настройки (например дали да получавате съобщенията едно по едно или в общ дневен дайджест) или да ползвате други инструменти на Гугъл, като Гугълдокс.

  Решението дали искате да се прехвърлите към друга система за групово общуване ще вземете заедно, след 13 ноември.

 66. Сериозно ме безпокои идеята за гугългрупа за Ядрото, до която имат достъп само тези от Ядрото. Опитът ми от около 30 доброволчески проекта сочи едно и също. Създаде ли се такава група, моментално Ядрото проявява тенденция да решава важните неща в нея, зад гърба на Сподвижниците. С което се превръща в Политбюро.

  Резултатът? Никой не желае да бъде добитък, а при такова положение Сподвижниците се оказват в това положение. Малка част от тях може би ще се напънат да влязат в Ядрото. Друга малка може би ще се примирят. Огромната ще се махнат и повече няма да се вяснат; за себе си го твърдя с пълна сигурност. Нови Сподвижници също вероятно ще са изключителна рядкост.

  Затова бих предложил идеята Сподвижниците да имат като минимум достъп за четене на групата на Ядрото. От моя опит, това предотвратява политбюроизирането – и е единственото, което го предотвратява. Респективно, бих предложил като минимум групата на Сподвижниците (а много препоръчително и групата на Ядрото) да са отворени за четене от всеки желаещ.

  Има и друг момент. Аз нямам Гугъл акаунт, и си имам причини да не искам да имам – тоест, реално няма да мога да участвам. (И иначе не мога да участвам много активно заради недостиг на време, но това е друга тема и е възможно да се промени.) Имам също подозрения, че хората без Гугъл акаунт ще започнат да стават все повече. Затова бих предложил да помислим за вариант да си съградим тази стая от дома ни на наша си почва.

 67. Кандидатстване за член на ЯДРО(ТО):

  1. Защото… смятам, че това е един от онези шансове, където човек може да „граби с пълни шепи от живота“, както казваше един познат. Смятам, че присъединявайки се към ЧоБи аз мога да помогна на себе си и на другите. Смятам, че мога да бъда достатъчно полезен, за да дам своя принос. И смятам, че Мечо Пух е прав. 🙂 (Колкото повече, толкова повече, нъл тъй? :P)
  А и все пак получих нещо като неформална покана.

  2. Дейности, дейности… Я да видим какъв деятел ще съм…
  Засега отговорно мога да поема ПАЗИТЕЛ и СЛАДКОДУМЕЦ. Живот и здраве, щом бурята утихне в моето пристанище, ще се опитам да разширя възможностите си.

  3. Твърдо ще отделям 7часа/на седмица – по един на ден. При добро здраве, свободен график и по-слънчево време (виж горе),
  по повече.

  4. Засега ще се впиша в минимума – 200 страници/месец. За повече отговорът е същия като въпрос номер 3.

  5. Английски. Засега привършвам поредицата „Досиетата на Дрезден“, после малко пауза и след това смятам да поправя злокобна грешка
  като чета Пратчет в оригинал. Целта ми е да си обогатя литературния английски, за да мога да пиша проза на него.
  А един ден (ех, мечти) може да започна да чета и на немски. И други езици да го последват. Но… (пляс) отвеях се. 🙂 АЕ. Точка.

  (Предава изпитния лист и излиза)

 68. Истинският отговор едно е – че наистина обичам да чета, колкото и да не ми остава време. Наистина. И ми се ще да не съм просто един пасивен човек – тъй да се каже, просто един консуматор на книги – а по някакъв начин да се чувствам част от общност на човеци, които четат книги 🙂 Още повече, че с тези еднорози, с тези слънцета недосегаеми каузата ми допада…

  Сега да кажа нещо, ама да не почнеш да лобираш пак срещу мен 🙂 Аз не просто се радвам на фентъзи световете 🙂 аз живея в тях

 69. @Димитър: Митко, получихме потвърждението и на мейла ни. Ти получи ли покана за вписване в Гугългрупата, още вчера?

  @Светльо: По достоверна вътрешна информация, има риск Кал да лобира против влизането ти в новата ЧоБи, при такъв отговор номер едно. Нещо не му работело чувството за хумор, ако правилно си тълкуваме мърморенето му.

  Та: какъв е истинският отговор едно?

 70. Прокашлям се дрезгаво…

  1. Защо искате да бъдете част от Ядрото на ЧоБи?

  … защото съм съпричастен към Калин 🙂 Калин обаче не харесва този отговор и трябва да си намисля по-истински, обаче какъв по-истински, като ЧоБи е Калин… и компания… но първо Калин 🙂

  2. В кои дейности на ЧоБи искате да участвате?

  Ох………………… каквито и да са, стига да са свързани с четене на художествена литература 🙂

  3. По колко часа на седмица средно ще отделяте за дела на ЧоБи?

  Ох, това е много сложен въпрос, честно… Ангажиран съм с тоя БАН, обаче в същото време думата „сподвижник“ ми боцка на езика и не ми харесва като такава 🙂 На пълен работен ден обаче… се надявам да мога да отделя по един час на вечер..

  4. По колко страници художествена литература (свързана с популяризаторските/издателските дейности на ЧоБи) сте готови да четете месечно?

  Шегу’aте ли се? Аз чета Достоевски 🙂

  5. На какви езици (освен български) умеете да четете художествена литература?

  Само на английски, за съжаление… и често си служа с Google translate

 71. 1. Мисля, че имам място тук 🙂

  2. Превеждач, Оглаждач. Дето се вика, за това съм учил 🙂

  3. 10 +/- 2-3 часа.

  4. Около 500.

  5. Английски.

 72. За нуждата от обучение: Всички тук сме така. Ще учим и ще се учим взаимно. 🙂

  Не се тревожете за уменията си. В момента важното е желанието.

 73. 1. Искам да бъда част от Ядрото, защото няма да се чувствам на място ако се движа „покрай“ ЧоБи, а и съм на възраст, в която изпитвам нужда да съм си на мястото – сред приятни хора.
  Колебая се дали да се включа, защото не искам да се чувствам като инертен израстък, което бих чувствал, ако нямам идеи с какво да участвам или нямам сили да отделя достатъчно време на ЧоБи.

  2. – превеждач – искам да се „метна“ в дълбокото, включвайки се във Фантазийската школа, тъй английският ми е на ниво, от което би могъл да стигне до художествено ниво. За по-нехудожествени (и кратички) преводи съм на линия още сега, стига след мен да минава някой по-по.., докато се обучавам.
  – е-ваятел – в момента се занимавам с цифровизирането на „Стенография“ от Найден Димитров – това е първата книга (тя си е учебник), по която работя под вещото ръководство на брат ми Петър (за повече инфо вижте „стенография“ в ателието на читанка.инфо (: ). Имам желание и за тази длъжност, защото ще се радвам, ако помагам за съхраняването и споделянето на повече книги в електронен формат.
  – носител – това бих го правил по-скоро между другото и само при положение, че имам възможност – време, транспортно средство…
  __________________________________________
  След проста сметка излиза, че за да се включа с нещо първо трябва да бъда обучен да го правя, а за това трябва време :\

  3. Не мога да бъда категоричен, но 7-те часа седмично ще ги покривам, пък ако се захвана с нещо по-голямо ще отделям повече! И все пак – 7 часа _средно_, нали? 😛

  4. Като поукротил се от няколко години маниак на фентъзи/фантастика нямам проблем с четенето на 200 (и повече) страници на месец, стига да съм в добро настроение и да ми се чете – обикновено двете условия са изпълнени. 🙂

  5. Засега английски – за в бъдеще – по-нататък ще казвам.

  Надявам се да има място за мен сред вас и ако има, за „наместването“ ми да не са необходими прекалено много усилия от страна на ЧоБи! А за да зазвучи съвсем като реч ще кажа следното – наистина се радвам, че се докоснах до ЧоБи!

 74. 1. Отговор „твърде дълбоко емоционално, за да отговоря“ брои ли се? Ако ли не, ще измисля нещо. 😛

  2. В момента мога да върша ефективно само Оглаждач, но като Мъдрец и Преводач включвания също може да има, ако са необходими.

  3. Хм… Не знам, да кажем седем, ако броим час на ден.

  4. Ще ги изчетеме тези 200 страници, ако заради тях няма да ни приемат в Ядрото… 😉

  5. На английски. 🙂

 75. Към всички, които се колебаят постижими ли са двеста страници на месец:

  Ако сте участвали в четенето на „Докосванията“ от Григор Гачев, ВЕЧЕ сте ги достигнали. (А там срокът беше по-малко от месец, да? Озорихте ли се?)

  Иначе се падат по 10 страници на работен ден. Тоест – по 15-30 минути четене. Много ли е?

  И за петте часа: Ако си сложите по 30 минути четене на поща дневно (за писмата в Гугългрупата „Ядро на Човешката библиотека“), плюс горните 15-30 минути четене на литература… май стават повече от пет часа на седмица.

  Преценете, и изберете. 🙂

 76. 1. Защото всичко, което правя в, за и чрез Човешката библиотека, заедно с другите Чобити в нея, си остава най-смисленото и наситено преживяване, за което някога съм си мечтал. Искам още; искам повече!

  2. Искам да бъда:
  – Мъдрец (вкл. и в администрирането на този сайт)
  – Превеждач и Оглаждач (особено за бг художествени текстове към английски – по принцип отговарям за превода на “Слънце недосегаемо”, “Да пробудиш драконче” и книгите на Светлини сред сенките, и водя заниманията с начинаещите преводачи във Фантазийската школа)
  – Продуцент

  3. 22 часа.

  4. 900.

  5. Английски.

  Будим! 😉

Коментарите са затворени.

Към началото