Кои книги четат децата?

... и другите книги, за които някой вече ни е изпреварил - иначе щяха да са в библиотеката :)
Post Reply
Кал
Първопроходец
Has thanked: 3103 times
Been thanked: 2531 times

Кои книги четат децата?

Post by Кал »

Тая тема ми е важна-важна-важна. За подгрявка ще цитирам откъси от същата дискусия във форума към Голямото четене. А вие се включвайте с личен опит и (пре)поръки. :)

Geo_graf wrote:
amalgama wrote:Geo_graf, припомни си и някой български автор, моля те. Освен Ангел Каралийчев.

Шведите си имат Астрид Линдгрен, немците - братя Грим и Ерих Кестнер, французите - Шарл Перо, Жул Верн и Екзюпери, шотландците - Робърт Луис Стивънсън, американците - Марк Твен, датчаните - Андерсен, италианците Джани Родари, само англичаните са разточителни - лорд Байрон, Ръдиард Киплинг, Алън Милн, Луис Карол, Доналд Бисет, Тери Пратчет, Толкин, Роулинг ... Ние си имаме Ангел Каралийчев и Елин Пелин и не мисля, че е малко ...

glishev wrote:И Ран Босилек си имаме. И Николай Райнов - нали е събирал томове с приказки. И Николай Хайтов има една много сладка детска повест: "Ламята". Сигурно ще се намерят още добри български автори за деца.

ArTisT wrote:А Емилиан Станев и Валери Петров защо ги забравяте?

kalein wrote:И Никола Русев. И Весела Николова-Фламбурари. И Валентина Димова. И Екатерина Минкова. И Васил Цонев. И Мая Дългъчева...

Но тях надали ги знаете вие, камо ли децата... :/

П.П. Впрочем - децата не само четат, децата - новите деца - пишат. И пишат все по-хубаво. :)

kalein wrote:Никола Русев - "Приказка за Стоедин".

Весела Фламбурари - поредицата за Мина; "Приказчици".

Валентина Димова - "Внимание, някой играе", "Макс, момчето от реалния свят", "Марти" (+ съавторствата й с клуб "Светлини сред сенките" - "Въже от светлина", "Шахтата", "Аурелион: Монетата", "Играта".)

Екатерина Минкова - "Завръщане във Фифлия".

Васил Цонев - сборници с приказки по библиотеки. Писани още 1970-те и 80-те.

Мая Дългъчева

И - затъпявам и все я забравям :/ - разказоприказките на Величка Настрадинова.

kalein wrote:
machiavelli89 wrote:Децата не четат ;) . Поне тези около мен.
Трябва много силен родителски контрол, иначе мишката ще изяде книжката.

А няма ли да е по-добре повече съвременни писатели да започнат да пишат като за съвременните деца - тия с мишката? :roll:

machiavelli89 wrote:Според мен не идва от там проблема, книги колкото искаш, интересите на децата винаги са били едни и същи.
Друг е въпроса, че четенето изисква повече мислене отколкото компютърните игри, а на тях не им се мисли, за това аз съм за силен родителски контрол.
От личен опит го казвам :oops: и аз съм играел на компютърни и тв игри вместо да чета и си ме е яд сега, но не може само едното или само другото. Трябва контрол поне първите 10 години, после лека полека отпускане, но не чак толко де :D.
Най се дразня пък когато кажат, че съвременните деца са по ръзвити :lol: , а бе то в нещо могат да са по развити,но в други неща са направо бавноразвиващи. ;)

kalein wrote:Аз пък се побърквам, като видя вината за малкото четене да се хвърля върху монитора (бил той компютърен или телевизионен), без самите пишещи да си дадат сметка доколко са адекватни на публиката, за която пишат.

Като жури в конкурси, чета доста разкази - и е удивително колко малко от тях се възползват от съкровищата, дето епохата ни ги дава наготово. Хубав пример: Валентина Димова, която споменах в темата за добрите ни автори за деца, наскоро пусна разказ, който си е чисто фентъзи наглед... докато не издърпат щепсела от контакта и не видим колко грозен и неприветлив може да бъде светът извън любимия World of Warcraft. Обаче не: що да се мъчим да разберем геймърството, причините и последствията му, като вместо това можем да продължим да се учим от непреходните класици като Джейн Остин и дядо Вазов? Мигар има нещо по-близко до душата на младия човек от родолюбивия устрем на Бойчо Огнянов и семейните грижи на дребната английска буржоазия от 18. век?

(Извинете сарказма. Както казах по-горе, на тема "защо децата четат по-малко" се побърквам от едностранчиви анализи.)

Най-хубавият пример, до който съм имал досег, е колективният ученически роман "Играта" на клуб "Светлини сред сенките" в Казанлък. Група тийнейджъри от цял свят идват в Бг да участват в реалити шоу. Момчетиите - до един запалени геймъри. (Точно като авторите на романа.) Вместо в реалитито обаче, те попадат в алтернативна реалност - с вампири, елфи, магия, че даже и някакви стари българи... Какво им се случва на геймърите? Някои пострадват - понеже си мислят, че "Рестарт" има навсякъде. Други обаче се възползват точно от уменията, които ти дава един умно измислен игрови свят - събиране и сглобяване на информация, любопитство, търсене на учител или по-опитен човек, който да те напътства... - и лека-полека се окопитват, почват да изпълняват "куестове", само че наистина, учейки се от грешките си, израствайки като хора...

Никак не съм убеден и, че четенето иска повече мислене от компютърните игри - най-малкото трябва да уточним кое четене и кои игри... но това е за друга тема.

Peyton wrote:Може ли като дете да си кажа кои книги чета? :roll:
Първо,смятам,че доста от децата(които четат,естествено) не четат Братя Грим...
Аз лично чета Хари Потър, Здрач(която четох на английски,но се брои,нали?) и отделно от тях чета други фантастики.
Например,Тери Пратчет е приятен.Дори Нора Робъртс се е пробвала във фантастика и не е толкова лош опит.
Да намеся и една моя любима книга - Осъдени души - безкрайно се радвам,че попада в 12тицата.Димитър Димов е велик!
Надявам се и Тютюн да ми хареса също толкова,но ще го започна след няколко месеца,сега имам цял списък за четене.
Единственото момиче(освен мен),което чете в класа ми има подобен на моя вкус за книги.Честно казано,Голямото четене ме запали да подновя с пълна сила активността си в литературата... :D
Това е от мен засега.Благодаря на всички,които с търпение ми изчетоха поста. :)

Peyton wrote:
kalein wrote:
Peyton wrote:...
Здрач(която четох на английски,но се брои,нали?)...

*зяпам две-три секунди, после си захлопвам четенето и заръкоплясквам*

А на колко си години? Щото аз успях да се справя с първите си книги в оригинал едва след като влязох в Английската...

(И добре дошла!)

Благодаря ти! :)
В четвъртък станах на 14 :) Но книгите ги четох,когато бях все още на 13 :D
Кал
Първопроходец
Has thanked: 3103 times
Been thanked: 2531 times

Re: Кои книги четат децата?

Post by Кал »

Вижте и темата „10 книги, които бихте дали на децата си“.

kalein wrote:Старая се да изхвълям от библиотеката си всяка книга, която не бих искал децата ми да докопат - вече съм я разчиствал генерално три пъти. А тези книги, които си искат по-пораснали деца - тях ги държа на високите рафтове. :D

Книгите, които ми стоят най-долу:

"Приказка без край", "Приказка за Стоедин", "Пипи", "Карлсон"-ите, "Сто и един далматинци", приказките на Джани Родари, "Алиса в огледалния свят", "Мина, магиите и бялата стъкленица", приказките на Едуард Успенски (който май ще идва в България съвсем скоро... йехааа!), приказкоразказите на Величка Настрадинова...
Zornica
Has thanked: 7 times
Been thanked: 33 times

Re: Кои книги четат децата?

Post by Zornica »

Обширна тема :)

Много хора се оплакват, че децата в днешно време все по-малко четат. Първо ми се струва, че е добре някъде да определим за кои точно деца говорим. Има деца на 6-10 години, има и деца на 13-15... Аз лично не гледам чак толкова песимистично на въпроса с нечетенето. Имам наблюдения, че и малките и по-големите си четат. Макар и възрастните вече да не четат чак толкова много.

Преди няколко години се огледах сред колегите си и осъзнах каква малка част от тях четат редовно книги, с колко малко от тях си обсъждаме литературните вкусове и кой какво е прочел наскоро. Тъжно е, визирайки уж високоинтелектуалната ни професия. Отделно се ужасявам как има много домове, където няма една книга. Никаква. Хората дават по 5 бона за пердета, но не си купуват библиотека. Не я и пълнят. И то не говоря за някакви мутри или други прослойки, от които не очаквам да са запалени читатели. Говоря за млади, интелигентни, образовани и високоплатени хора. И не търся кой знае какво в библиотеките им. Не очаквам да четат руски класици. Но хайде поне един Паулу Коелю поне да има, а?

Та децата, израстнали в подобна обстановка няма как да развият любов към книгите. Добре де, има изключения, но те са повече в творчеството на Роалд Дал (дано се сещате за какво говоря), отколкото в истинския живот. А за да започне едно дете да чете, за да посяга към книгите, първо трябва да вижда книги. После да знае какво има в тях, да са му чели такива, да е харесало някои, да има свои книжки. Още от ранна бебешка възраст децата могат да получат първите си "книжки", макар и гумени, за да се приучат. Освен това децата попиват най-вече от родителите си. Поне докато са малки. Ако вижда родителите да четат, то почти винаги би им подражавало, дори и да не може да чете. По-късно вече, започват да се учат и от филми, приятели и т.н. Но ако детето вече е попило родителския пример, дори обществото да го моделира, не може да обърне съвсем съзнанието му.

Отделно задължително ми се иска да коментирам и какво прави обществото и държавните институции по въпроса с четенето на децата и подрастващите. Аз страшно се ентусиазирах с Малкото Голямо четене... Докато не се сблъсках с него от първа ръка. За сблъсъците ми с него писах надълго и широко в блога си. Дори ме цитираха някакви хора. Но проблемът е, че нищо не се промени. Съжалявам, но да използваш детски конкурси, които трябва да стимулират четенето при децата, да подчертая ДЕЦАТА, като безплатна платформа да си рекламираш новоиздадените книги, част от които крайно неподходящи за аудиторията... Грозно, нагло и мен ако питате - леко незаконно. Как може да бяха забранили книги-игри да участват, а да оставят книги с еротично съдържание?!

За съжаление, последиците от подобни издателски решения са налице. Никой не слага 16+ или 18+ на книгите си. После идват подрастващите 13-14 годишни и си ги купуват. И ги четат. И се червят и продължават настървено да четат. И започват да четат и други подобни книги, ако няма издадени - като фен-преводи. И няма как да бъдат спрени да ги четат. Първо, защото вече са опитали от забранения плод. Второ, защото издателите не им предлагат алтернатива. Много малко хубави книги за тийнейджъри издават в днешно време. Може "Здрач" да е надолюбван, но в сравнение с "Братството на Черния кинжал" е за предпочитане.

Да дам пример за хубава тийн поредица на пазара, която наистина се харесва на читателите (при това от всяка възраст) - "Игрите на глада". За съжаление тези книги бяха изключително слабо рекламирани у нас. Но въпреки това стигат всеки ден до нов читател, който после ги препоръчва на нови и нови свои познати и приятели.

Отделно да спомена за ужасяващото отношение на издателите към тази подрастваща аудитория. В горепосочената поредица, се бях ужасила от липсата на бележки под линия. Жестоко се очудих, когато преводачката сподели, че бележките й са били махнати от издателите под предтекст "Читателите не са толкова глупави"... ?!! За съжаление все по-малко издатели са радетели за култура и просвещение. Повечето май търсят печалба на гърба на младежите, зарибявайки ги с поредици със съмнително съдържание, рекламирайки неправилно книгите си. Още един пример по темата за мен беше "Подборът" и рекламната му кампания.

Е, не знам какво искаме при подобна ситуация да четат подрастващите. Да спомена от личен опит - много тийнейджъри четат това. Че и по-зле.

Не съм сигурна дали съм се включила правилно по темата. Може би трябваше да посоча какво давам на моето дете да чете?

Ами доста книги изчетохме с хлапето, сега вече и тя сама си чете. Много харесва Роалд Дал (може би защото аз много го харесвам?!). Неговите книги, освен комиксите, са единствените, които тя забелязва в книжарницата и ми посочва, когато има нови и кои от тях имаме и т.н. Едуард Успенски също се котира добре. Валери Петров, Ран Босилек. Много са и подозирам, че ще изпусна някоя книжка. Самия факт, че си има отделна библиотека в стаята, говори че има интерес към книгите. В момента аз й чета "Приказки за злояди деца" на Красимир Дамянов (много добра книга!!!), а тя сама си чете новите издания на книжките на Беатрис Потър.

П.П. Ще ме извинявате за саморекламата горе... Ако някой каже, ще махна линковете.
Post Reply

Return to “Посестримите”