Обширна тема
Много хора се оплакват, че децата в днешно време все по-малко четат. Първо ми се струва, че е добре някъде да определим за кои точно деца говорим. Има деца на 6-10 години, има и деца на 13-15... Аз лично не гледам чак толкова песимистично на въпроса с нечетенето. Имам наблюдения, че и малките и по-големите си четат. Макар и възрастните вече да не четат чак толкова много.
Преди няколко години се огледах сред колегите си и осъзнах каква малка част от тях четат редовно книги, с колко малко от тях си обсъждаме литературните вкусове и кой какво е прочел наскоро. Тъжно е, визирайки уж високоинтелектуалната ни професия. Отделно се ужасявам как има много домове, където няма една книга. Никаква. Хората дават по 5 бона за пердета, но не си купуват библиотека. Не я и пълнят. И то не говоря за някакви мутри или други прослойки, от които не очаквам да са запалени читатели. Говоря за млади, интелигентни, образовани и високоплатени хора. И не търся кой знае какво в библиотеките им. Не очаквам да четат руски класици. Но хайде поне един Паулу Коелю поне да има, а?
Та децата, израстнали в подобна обстановка няма как да развият любов към книгите. Добре де, има изключения, но те са повече в творчеството на Роалд Дал (дано се сещате за какво говоря), отколкото в истинския живот. А за да започне едно дете да чете, за да посяга към книгите, първо трябва да вижда книги. После да знае какво има в тях, да са му чели такива, да е харесало някои, да има свои книжки. Още от ранна бебешка възраст децата могат да получат първите си "книжки", макар и гумени, за да се приучат. Освен това децата попиват най-вече от родителите си. Поне докато са малки. Ако вижда родителите да четат, то почти винаги би им подражавало, дори и да не може да чете. По-късно вече, започват да се учат и от филми, приятели и т.н. Но ако детето вече е попило родителския пример, дори обществото да го моделира, не може да обърне съвсем съзнанието му.
Отделно задължително ми се иска да коментирам и какво прави обществото и държавните институции по въпроса с четенето на децата и подрастващите. Аз страшно се ентусиазирах с Малкото Голямо четене... Докато не се сблъсках с него от първа ръка. За сблъсъците ми с него писах надълго и широко в
блога си. Дори ме цитираха някакви хора. Но проблемът е, че нищо не се промени. Съжалявам, но да използваш детски конкурси, които трябва да стимулират четенето при децата, да подчертая
ДЕЦАТА, като безплатна платформа да си рекламираш новоиздадените книги, част от които крайно неподходящи за аудиторията... Грозно, нагло и мен ако питате - леко незаконно. Как може да бяха забранили книги-игри да участват, а да оставят книги с еротично съдържание?!
За съжаление, последиците от подобни издателски решения са налице. Никой не слага 16+ или 18+ на книгите си. После идват подрастващите 13-14 годишни и си ги купуват. И ги четат. И се червят и продължават настървено да четат. И започват да четат и други подобни книги, ако няма издадени - като фен-преводи. И няма как да бъдат спрени да ги четат. Първо, защото вече са опитали от забранения плод. Второ, защото издателите не им предлагат алтернатива. Много малко хубави книги за тийнейджъри издават в днешно време. Може "Здрач" да е надолюбван, но в сравнение с "Братството на Черния кинжал" е за предпочитане.
Да дам пример за хубава тийн поредица на пазара, която наистина се харесва на читателите (при това от всяка възраст) - "Игрите на глада". За съжаление тези книги бяха изключително слабо рекламирани у нас. Но въпреки това стигат всеки ден до нов читател, който после ги препоръчва на нови и нови свои познати и приятели.
Отделно да спомена за ужасяващото отношение на издателите към тази подрастваща аудитория. В горепосочената поредица, се бях ужасила от липсата на бележки под линия. Жестоко се очудих, когато преводачката сподели, че бележките й са били махнати от издателите под предтекст "Читателите не са толкова глупави"... ?!! За съжаление все по-малко издатели са радетели за култура и просвещение. Повечето май търсят печалба на гърба на младежите, зарибявайки ги с поредици със съмнително съдържание, рекламирайки неправилно книгите си. Още един пример по темата за мен беше "Подборът" и
рекламната му кампания.
Е, не знам какво искаме при подобна ситуация да четат подрастващите. Да спомена от личен опит - много тийнейджъри четат
това. Че и по-зле.
Не съм сигурна дали съм се включила правилно по темата. Може би трябваше да посоча какво давам на моето дете да чете?
Ами доста книги изчетохме с хлапето, сега вече и тя сама си чете. Много харесва Роалд Дал (може би защото аз много го харесвам?!). Неговите книги, освен комиксите, са единствените, които тя забелязва в книжарницата и ми посочва, когато има нови и кои от тях имаме и т.н. Едуард Успенски също се котира добре. Валери Петров, Ран Босилек. Много са и подозирам, че ще изпусна някоя книжка. Самия факт, че си има отделна библиотека в стаята, говори че има интерес към книгите. В момента аз й чета "Приказки за злояди деца" на Красимир Дамянов (много добра книга!!!), а тя сама си чете новите издания на книжките на Беатрис Потър.
П.П. Ще ме извинявате за саморекламата горе... Ако някой каже, ще махна линковете.