Search found 392 matches

Return

by Radiant Dragon
Thu Nov 03, 2011 1:21 pm
Jump to forum
Jump to topic

Re: Преводачески питания

Аз имам едно питане, за което бях пренасочен тук. Как да преведа английската полу-митична дума templar? Дори сега, "речника" ми я подчертава - дотолкова нейното значение е свързан ...
by Radiant Dragon
Fri Jul 19, 2019 7:33 pm
Jump to forum
Jump to topic

Re: Писане на английски език? / Let's write English ;)

Thanks for the links. This cleared things for me, and now I totally know that the pro-American propaganda I was constantly blasted with as a kid is still lurking deep into my subconscious. :D Because there was a second sub-link in the first one, discussing punctuation in the English language, I read ...
by Radiant Dragon
Fri Jan 11, 2019 10:43 pm
Jump to forum
Jump to topic

Re: Кой къде кога защо (не)

GigaNotoSaurus Горният сайт търси и публикува произведения, които са "по-дълги от разказ, но по-къси от роман". Интересуват се най-вече от истории, където авторът има ясно изразен собствен стил и повествование. ( #ownvoices , както го пишат на сайта) Ако одобрят submission, заплащането е по 100$ на ...
by Radiant Dragon
Thu Jul 18, 2019 8:02 pm
Jump to forum
Jump to topic

Dan Simmons used similar (albeit vastly more simplistic) reversed structures in the Hyperion Cantos. Instead of - "Take the next shuttle to the skyport," she said - he'd write sometimes "Take the next shuttle to the skyport," said she. It was mildly baffling for me, because one of the first things ...
by Radiant Dragon
Tue Jul 23, 2019 8:28 pm
Jump to forum
Jump to topic

Re: Let's talk English

През годините бях чувал бая лафове-евфемизми на тема "еди-кой-си е тъп ръб", като: - wasn't the sharpest tool in the shed - not the brightest bulb in the chandelier - a few cards short of a full deck - the light was on but nobody was home и тн., обаче ето тази фраза ме разби: "somewhere, a village wa ...
by Radiant Dragon
Fri Jul 29, 2022 3:59 am
Jump to forum
Jump to topic

Вик, на теб разчитам! :) Ако можеш да изчакаш до неделя/понеделник, дотогава вероятно ще са ми се заредили творческите сокове. (Изтискани в последният ми - и последен в обозримо бъдеще - писателски проект.) Ако не, предложението на Мару може да се използва като отправна семантична точка. Microburst ...
by Radiant Dragon
Fri Dec 20, 2019 2:28 am
Jump to forum
Jump to topic

Re: Общополезности

Иииии все пак ето пост, който може и да ме запрати доста по-твърдо към турбулентните океани на самиздата. My best advice to authors has completely changed Особено ако този факт е истина: All big-five publishing contracts are for life-of-copyright (which is 70 years after your death for those who aren ...
by Radiant Dragon
Fri Dec 20, 2019 2:03 am
Jump to forum
Jump to topic

Re: Общополезности

Уж се канех да приключвам с изследователската дейност на тема книгоиздаване и да минавам към Фаза 2 (същинско издаване, по един или друг начин), обаче Космоса често си знае как да тика полезнотии в ръцете ми. My experience on having my debut edited by the Big Five Текста е достатъчно ценен (и пресен! ...
by Radiant Dragon
Fri Jun 17, 2022 5:51 pm
Jump to forum
Jump to topic

Re: Share the Joy

Spoiler
Кал wrote:(That first impression ... wow.)
Wow indeed.

Чета, чета, като си мърморя "Пука ми че си голям професор!" и изведнъж последните две изречения. :D

Ах, колко лесно правя морални лупинги тия дни...
by Radiant Dragon
Sat May 28, 2022 2:41 am
Jump to forum
Jump to topic

Предложение от задните редове: Шайло Пламтяща Диря (или Пламтяща Следа) Нося си кошница, ако случайно започнат да хвърчат зеленчуци и други продоволствия към мен. В случая моят подход е "fuck semantic accuracy" за сметка на поетичната образност. Толкоз за без пари в два през нощта. Иначе щях да го въ ...
by Radiant Dragon
Sat Jun 06, 2020 4:08 am
Jump to forum
Jump to topic

По повод крилатото FUBAR (fucked-up beyond all recognition), дето Saving Private Ryan популяризира преди години, ето още малко фрази от военния жаргон, за които бях осветлен днес: SNAFU — situation normal: all fucked up (<---това го бях чувал преди, не знаех, че е акроним) TARFU — things are really f ...
by Radiant Dragon
Mon Jun 15, 2020 4:32 pm
Jump to forum
Jump to topic

Моля за малко помощ. Как ще се преведе на български "threefold" като понятие? В смисъл, като словосъчетание контекстуално участва в термини от типа на: threefold model, threefold society, threefold paradigm, threefold principle, etc. Превеждам една книга на Рудолф Щайнер в момента, така че ако термин ...
by Radiant Dragon
Tue Sep 05, 2017 10:18 pm
Jump to forum
Jump to topic

Re: Зиндел

~ Reductionism : one of my pet peeves. ;) Допреди година бих се съгласил напълно с отношението ти спрямо редукционизма, но сега само ме напушва един такъв смях... заради новата ми мисловна възприятелна парадигма. Да не говорим, че в този откъс, който си поместил, Arjuna* несъзнателно дава на опонент ...
by Radiant Dragon
Wed Aug 08, 2018 10:21 pm
Jump to forum
Jump to topic

Re: Цитатите, които ни създадоха

На пръв поглед, двама директори на мегакорпорации обсъждат проблемите на клиничното безсмъртие: Observing the naked, full-length holographic image of Duane Alden that appeared to hover in the air between him and the encased brain, the one phrase that came to Simon’s mind was Golden Youth . Duane was ...
by Radiant Dragon
Fri Aug 10, 2018 3:20 pm
Jump to forum
Jump to topic

Re: Цитатите, които ни промиха

The statement is really one-sided when taken out of context; but in the book, the author actually has put a decent effort at presenting multiple points of view, each with their pro's and con's - and then has gone the extra mile to present them through non-archetypical characters. For example, the ...
by Radiant Dragon
Fri Aug 10, 2018 8:39 pm
Jump to forum
Jump to topic

Re: Цитатите, които ни промиха

Planet of the furries :D : Roseport might have been built by humans originally, but the new-natives who occupied it now were no longer thoroughbreds. Bipeds, tripeds, quadrupeds, even serpentine organisms, were ranged on the open ground between the buildings and the lake; they were mammalian ...
by Radiant Dragon
Tue Dec 13, 2022 5:25 pm
Jump to forum
Jump to topic

EUROCON / LuxCon 2022

Понеже този материал така и не излезе в сп. Шадоуданс, а са едни 4хил. думи труд, реших да го публикувам с огромно закъснение тук verbatim. Годината още не е свършила, така че на хартия все още е "актуален" обзор на събитието. Всякакви пол ...
by Radiant Dragon
Mon Jul 07, 2014 11:15 pm
Jump to forum
Jump to topic

Re: Гласуване на номинации за Еврокон 2014

Единствената причина да ме вбесиш би била, че пишеш content-free пост в content-intensive тема. За това поне ме познаваш достатъчно... мисля. Тук нали се сещаш, че боравиш с твой разграничения? За мен тая тема например ИЗОБЩО не е "content-intensive". И честно казано, ако ще следваме общоприетите пр ...
by Radiant Dragon
Mon Aug 03, 2020 9:16 pm
Jump to forum
Jump to topic

Re: НФН

Изводи? :) 'Ми изводите са, че Hugo-тата не струват - както винаги е било с всяка "mainstream" награда, защото летвата тогава винаги пада до нивото на lowest common denominator-а. Което ще рече, че масата гласуващи са с (по-)ниска обща култура/мислене с (по-)тесен хоризонт и т ...
by Radiant Dragon
Wed Jul 21, 2021 3:16 am
Jump to forum
Jump to topic

Re: Български номинации за Еврокон 2021

Въх, да бях погледнал тази тема по-рано. Толкова много щях да изпиша по нея (вместо да им пиша на Жоро, Криси и сие :D). Проблемът е (както разбрах след приключването на номинациите), че има "гласуване" пре ...
by Radiant Dragon
Fri Dec 07, 2012 1:24 pm
Jump to forum
Jump to topic

Re: За Филмите и Хората...

Хм, я и аз да се включа. Постът ми ще си го градя в движение, така че BEWARE! Edit abound ahead. Филми, които аз лично харесвам: (с коментар в ск ...
by Radiant Dragon
Tue Jan 08, 2013 11:55 pm
Jump to forum
Jump to topic

Re: Любимите компютърни игри

УФ, най-сетне взех, че изписах първоначалния си списък от игри. Като гледам как ми отне 3+ часа само да напиша имената, направо се плаша. От утре започвам да ...