Search found 392 matches
- Thu Nov 03, 2011 1:21 pm
- Jump to forum
- Jump to topic
Re: Преводачески питания
Аз имам едно питане, за което бях пренасочен тук. Как да преведа английската полу-митична дума templar? Дори сега, "речника" ми я подчертава - дотолкова нейното значение е свързан ...
- Fri Jul 19, 2019 7:33 pm
- Jump to forum
- Jump to topic
Re: Писане на английски език? / Let's write English ;)
Thanks for the links. This cleared things for me, and now I totally know that the pro-American propaganda I was constantly blasted with as a kid is still lurking deep into my subconscious. :D Because there was a second sub-link in the first one, discussing punctuation in the English language, I read ...
- Fri Jan 11, 2019 10:43 pm
- Jump to forum
- Jump to topic
Re: Кой къде кога защо (не)
GigaNotoSaurus Горният сайт търси и публикува произведения, които са "по-дълги от разказ, но по-къси от роман". Интересуват се най-вече от истории, където авторът има ясно изразен собствен стил и повествование. ( #ownvoices , както го пишат на сайта) Ако одобрят submission, заплащането е по 100$ на ...
- Thu Jul 18, 2019 8:02 pm
- Jump to forum
- Jump to topic
Dan Simmons used similar (albeit vastly more simplistic) reversed structures in the Hyperion Cantos. Instead of - "Take the next shuttle to the skyport," she said - he'd write sometimes "Take the next shuttle to the skyport," said she. It was mildly baffling for me, because one of the first things ...
- Tue Jul 23, 2019 8:28 pm
- Jump to forum
- Jump to topic
Re: Let's talk English
През годините бях чувал бая лафове-евфемизми на тема "еди-кой-си е тъп ръб", като: - wasn't the sharpest tool in the shed - not the brightest bulb in the chandelier - a few cards short of a full deck - the light was on but nobody was home и тн., обаче ето тази фраза ме разби: "somewhere, a village wa ...
- Fri Jul 29, 2022 3:59 am
- Jump to forum
- Jump to topic
Вик, на теб разчитам! :) Ако можеш да изчакаш до неделя/понеделник, дотогава вероятно ще са ми се заредили творческите сокове. (Изтискани в последният ми - и последен в обозримо бъдеще - писателски проект.) Ако не, предложението на Мару може да се използва като отправна семантична точка. Microburst ...
- Fri Dec 20, 2019 2:28 am
- Jump to forum
- Jump to topic
Re: Общополезности
Иииии все пак ето пост, който може и да ме запрати доста по-твърдо към турбулентните океани на самиздата. My best advice to authors has completely changed Особено ако този факт е истина: All big-five publishing contracts are for life-of-copyright (which is 70 years after your death for those who aren ...
- Fri Dec 20, 2019 2:03 am
- Jump to forum
- Jump to topic
Re: Общополезности
Уж се канех да приключвам с изследователската дейност на тема книгоиздаване и да минавам към Фаза 2 (същинско издаване, по един или друг начин), обаче Космоса често си знае как да тика полезнотии в ръцете ми. My experience on having my debut edited by the Big Five Текста е достатъчно ценен (и пресен! ...
- Fri Jun 17, 2022 5:51 pm
- Jump to forum
- Jump to topic
Re: Share the Joy
Spoiler
Wow indeed.Кал wrote:(That first impression ... wow.)
Чета, чета, като си мърморя "Пука ми че си голям професор!" и изведнъж последните две изречения.
Ах, колко лесно правя морални лупинги тия дни...
- Sat May 28, 2022 2:41 am
- Jump to forum
- Jump to topic
Предложение от задните редове: Шайло Пламтяща Диря (или Пламтяща Следа) Нося си кошница, ако случайно започнат да хвърчат зеленчуци и други продоволствия към мен. В случая моят подход е "fuck semantic accuracy" за сметка на поетичната образност. Толкоз за без пари в два през нощта. Иначе щях да го въ ...
- Sat Jun 06, 2020 4:08 am
- Jump to forum
- Jump to topic
По повод крилатото FUBAR (fucked-up beyond all recognition), дето Saving Private Ryan популяризира преди години, ето още малко фрази от военния жаргон, за които бях осветлен днес: SNAFU — situation normal: all fucked up (<---това го бях чувал преди, не знаех, че е акроним) TARFU — things are really f ...
- Mon Jun 15, 2020 4:32 pm
- Jump to forum
- Jump to topic
Моля за малко помощ. Как ще се преведе на български "threefold" като понятие? В смисъл, като словосъчетание контекстуално участва в термини от типа на: threefold model, threefold society, threefold paradigm, threefold principle, etc. Превеждам една книга на Рудолф Щайнер в момента, така че ако термин ...
- Tue Sep 05, 2017 10:18 pm
- Jump to forum
- Jump to topic
Re: Зиндел
~ Reductionism : one of my pet peeves. ;) Допреди година бих се съгласил напълно с отношението ти спрямо редукционизма, но сега само ме напушва един такъв смях... заради новата ми мисловна възприятелна парадигма. Да не говорим, че в този откъс, който си поместил, Arjuna* несъзнателно дава на опонент ...
- Wed Aug 08, 2018 10:21 pm
- Jump to forum
- Jump to topic
Re: Цитатите, които ни създадоха
На пръв поглед, двама директори на мегакорпорации обсъждат проблемите на клиничното безсмъртие: Observing the naked, full-length holographic image of Duane Alden that appeared to hover in the air between him and the encased brain, the one phrase that came to Simon’s mind was Golden Youth . Duane was ...
- Fri Aug 10, 2018 3:20 pm
- Jump to forum
- Jump to topic
Re: Цитатите, които ни промиха
The statement is really one-sided when taken out of context; but in the book, the author actually has put a decent effort at presenting multiple points of view, each with their pro's and con's - and then has gone the extra mile to present them through non-archetypical characters. For example, the ...
- Fri Aug 10, 2018 8:39 pm
- Jump to forum
- Jump to topic
Re: Цитатите, които ни промиха
Planet of the furries :D : Roseport might have been built by humans originally, but the new-natives who occupied it now were no longer thoroughbreds. Bipeds, tripeds, quadrupeds, even serpentine organisms, were ranged on the open ground between the buildings and the lake; they were mammalian ...
- Tue Dec 13, 2022 5:25 pm
- Jump to forum
- Jump to topic
EUROCON / LuxCon 2022
Понеже този материал така и не излезе в сп. Шадоуданс, а са едни 4хил. думи труд, реших да го публикувам с огромно закъснение тук verbatim. Годината още не е свършила, така че на хартия все още е "актуален" обзор на събитието. Всякакви пол ...
- Sun Jul 06, 2014 10:16 pm
- Jump to forum
- Jump to topic
- Mon Jul 07, 2014 11:15 pm
- Jump to forum
- Jump to topic
Re: Гласуване на номинации за Еврокон 2014
Единствената причина да ме вбесиш би била, че пишеш content-free пост в content-intensive тема. За това поне ме познаваш достатъчно... мисля. Тук нали се сещаш, че боравиш с твой разграничения? За мен тая тема например ИЗОБЩО не е "content-intensive". И честно казано, ако ще следваме общоприетите пр ...
- Mon Jul 07, 2014 11:26 pm
- Jump to forum
- Jump to topic
- Tue Mar 15, 2022 6:07 pm
- Jump to forum
- Jump to topic
- Mon Aug 03, 2020 9:16 pm
- Jump to forum
- Jump to topic
Re: НФН
Изводи? :) 'Ми изводите са, че Hugo-тата не струват - както винаги е било с всяка "mainstream" награда, защото летвата тогава винаги пада до нивото на lowest common denominator-а. Което ще рече, че масата гласуващи са с (по-)ниска обща култура/мислене с (по-)тесен хоризонт и т ...
- Wed Jul 21, 2021 3:16 am
- Jump to forum
- Jump to topic
Re: Български номинации за Еврокон 2021
Въх, да бях погледнал тази тема по-рано. Толкова много щях да изпиша по нея (вместо да им пиша на Жоро, Криси и сие :D). Проблемът е (както разбрах след приключването на номинациите), че има "гласуване" пре ...
- Thu Feb 09, 2012 12:59 am
- Jump to forum
- Jump to topic
- Fri Dec 07, 2012 1:24 pm
- Jump to forum
- Jump to topic
Re: За Филмите и Хората...
Хм, я и аз да се включа. Постът ми ще си го градя в движение, така че BEWARE! Edit abound ahead. Филми, които аз лично харесвам: (с коментар в ск ...
- Tue Jan 08, 2013 11:55 pm
- Jump to forum
- Jump to topic
Re: Любимите компютърни игри
УФ, най-сетне взех, че изписах първоначалния си списък от игри. Като гледам как ми отне 3+ часа само да напиша имената, направо се плаша. От утре започвам да ...