НФН
- Кал
- Първопроходец
- Has thanked: 3103 times
- Been thanked: 2531 times
Re: Национални фантастични награди
Национални фантастични награди 2015: резултати
И три нови издания-бонуси.
П.П. Ето и поглед от Петър Атанасов в SciFi.bg. И от Кристиана Тошева във Фентъзи ЛАРП център.
И три нови издания-бонуси.
П.П. Ето и поглед от Петър Атанасов в SciFi.bg. И от Кристиана Тошева във Фентъзи ЛАРП център.
- Кал
- Първопроходец
Довечера с Криси Тошева и Пешо Атанасов ще говорим за Националните фантастични награди в предаването „Аларма“ по „Христо Ботев“:
http://bnr.bg/hristobotev/alarma/broadcast
„Аларма“ започва в 21:30 и свършва в 23:00.
Ще съм благодарен, ако някой ни запише.
- Кал
- Първопроходец
Събирам на едно място някои важни коментари от други сайтове.
От коментарите към „Кои избрахте за най-добри фантасти на България?“ в SciFi.bg:
От коментарите към „Кои избрахте за най-добри фантасти на България?“ в SciFi.bg:
Sargos wrote:На мен ли така ми се струва или номинираните са повече от гласувалите ? А иначе и малко по- сеиозно: чудесно е да се правят подобни инициативи и стискам палци да се популяризират достатъчно!
Бранимир Събев wrote:До Саргос – не ти се струва:
„Получени са над 260 номинации“
Гласували 212 души, от които зачетени гласове 144
Иван Петков wrote:Ми нормално е да се получи така – аз мога да номинирам 10 човека за най-добър писател, но после мога да гласувам само за един. Ако останалите 9 са неизвестни, то няма кой друг да гласува за тях. Затова и се получава куриоза повече номинирани отколкото гласували.
Кал wrote:Към казаното от Иван Петков: тези 260+ номинации са предложени от около 100 номиниращи.
Още математика: viewtopic.php?p=20272#p20272
А аз тъкмо сглобявам едно проучване, за да проверя какво щеше да се случи, ако можехме да гласуваме за произволен брой номинации (а не само за една) в категория.
Светослав wrote:Този конкурс е абсолютен провал и единственото, което може да се каже за него, е че обслужи определени издателски кръгове, тоест определени … човеци, докато ощети куп други автори на фантастичното в България. Явно организирането на фантастични конкурси у нас вече е абсолютна, тотална чалга и ще трябва да свикваме с това. Язък.
Кал wrote:Ако нашата система е „провал“, може ли да ни дадеш пример за „успешна“?
Би ли нарекъл тази успешна?
А тази?
Мога да дам още десетки варианти, през които сме минали, за да стигнем дотук.
(И нещо лично: дано си даваш сметка, че с изказването си за чалгата обиждаш страшно много хора и страшно много усилия – не само нашите в случая…)
Светослав wrote:Калине, не, не си давам сметка. Пък и да си давам, какво от това? Ти си този, който обсъждаш във форума на Човешката моите e-mail-и към теб и ги наричаш „crap“. Видях го. Но няма значение, че по този начин си ме обидил мен. Остави ме мен, аз съм никой. Важното е аз, който съм никой, да се старае да не обижда страшно много хора, нали?!
Давам си сметка, обаче, че известна съществена част от авторите и някои от съ-организаторите (ако изобщо четеш Фейсбук) са недоволни от цялата тази пародия, която се заформи. Аз съм пуснал във фейсбук молба за подкрепа за гласуване точно два пъти… Но да, въпреки това вероятно съм нямал право да го правя, нали? Защото да имаш профил във Фейсбук не се зачита. За сметка на това ти пускаше имейли тук-таме с насоки (да ги нарече препоръки) кой как да гласува, това никой не може да отрече.
Какъв е изводът? Че повечето от вас осигуриха служебни победи на победителите, а други бяха ощетени. Да не говорим колко пъти се променяха правилата, като те бяха отразявани в еди-кой-си-тъп коментар.
Това е. Спирам дотук – каквото имах да го кажа, го казах.
Който се чувства обиден – нищо не мога да направя по въпроса.
Кал wrote:Светославе,
За този crap ли става дума? Моля за извинение, че съм ползвал тази дума, и съм готов да я махна. Писал съм онзи пост в момент на афект и в контекста на тогавашната ситуация (тоталното ми изнервяне покрай изтеглянето на Сашо Драганов и Цитаделата от организацията на НФН без никакво предупреждение). Затова и речникът ми е по-цветист.
Ти готов ли си, аналогично, да махнеш „чалгата“?
(И разбра ли останалото, което ти бях написал тогава? В частност: „който е искал да прави награди, се е включил в правенето им през ноември. И сме участвали в тримесечни обсъждания, и имаме ТОНОВЕ причини да сме направили нещата както са в момента.“?)
Не чета Фейсбук. Но чета много внимателно организационната ни Гугългрупа. И от няколко месеца сме създали общ файл „Какво ще направим по-добре догодина“, в който всеки от организаторите вписва идеите и препоръките си. Така че – оттам със сигурност ще стигнат и до мене.
Защо подозираш, че си нямал право да пускаш молба за подкрепа във ФБ?
Защо лъжеш, че „да имаш профил във Фейсбук не се зачита“? За това готов ли си да ни се извиниш, тук пред всички?
По повод моите имейли – в какво се състои дейността на популяризатора?
Колко пъти са се променяли правилата? Можеш ли да цитираш „еди-кой-си-тъп коментар“? А можеш ли да се досетиш каква е логиката зад съответната промяна? А да покажеш кого ощетява тя?
За „служебните победи“ и всякакви други гнусотии няма да коментирам изобщо. Слагам си „филтър“ за такива неща – ще обръщам внимание само на сериозните включвания.
И даже да не прочетеш/помислиш по нищо от написаното горе, моля поне това виж: всъщност ВСИЧКИ искаме догодина наградите да станат още по-добре. Но нападките и грозното държание няма да ни заредят с нужните сили за това…
Светослав wrote:Калине, не, не мога да се извиня и да отстъпя от нищо, по ред причини. Имаме просто различни възгледи за това как трябва и кое е нормално и кое не… А и за съжаление тия дни съм твърде емоционален. А и не съм чак толкова благороден, колкото на мен лично би ми се искало.
Може би след месеци и години ще съм в състояние да поведа нормален разговор с теб, може би не, просто сега нещата са такива, че съм се променил, че имам друг светоглед, че пътищата ни се разминават, че моите интереси се разминават с това, което ти целиш… и така…
Съжалявам за което.
Кал wrote:Но след казаното в тези коментари, четенето ѝ ще почака. За да не му влияе афектът на момента.
(И аз съм твърде емоционален, Светльо, особено когато няколко човека наведнъж ми влязат остро. Та гледам да си слагам сам юзди...)
Светослав wrote:Четенето, Кал, трябваше да бъде извършено като акт още преди провеждането на който и да е конкурс... още преди...
Именно това някои автори се опитвахме да кажем - това, че някой трябва да докаже принадлежност към фантастичната общност не е гаранция, че има реален поглед към всичко, което се е случило в рамките на 2014 година...
Ако смяташ, че тези дни съм наскърбен и афектиран заради всичко, вслушай се в това, което казва не само Сашо, но и други автори... Не знам дали се замисляш, но твоето твърдение, че няма нито един разумен довод е по-обидно от всичко останало. Едва ли не всички, които мислим иначе, сме неразумни...
Кал wrote:Не знам какво е казал Сашо (Драганов?) – не е стигнало до мен. Същото важи и за тези „други автори“.
Така че до момента аз, по моите канали, все още не съм чул смислена критика (тоест истински премислена – от човек, който е организирал подобни гласувания и знае какви подводни камъни крият те). Самият ти не ми отговори на въпроса как излежда една „успешна“ система за гласуване – нали не ми?
А защо не бях прочел/разгледал/проучил повече номинации, преди да гласувам, е част от разговора, който ще водя, след като разгледам резултатите от това проучване. (Интересен аргумент впрочем – ти имаш ли „реален поглед“ по собствената си дефиниция? А сещаш ли се за човек – поне един – който има? Аз имам поглед върху поне една трета от 260-те номинации – нали видя това? Интересно ми е от другите гласували кой колко номинации познава.) Повечето ми 1-ци в експерименталното гласуване (вкл. за „Саркания“) са точно за кандидатури, на които щях да отделя повече време – ако гласувахме за произволен брой номинации, а не само за една. Аз държах на плурализма, но при организаторското ни гласуване надделя групата на "there can be only one."
Другото ще го кажа след края на проучването.
Last edited by Кал on Fri Mar 20, 2015 1:19 am, edited 3 times in total.
Reason: +
- Кал
- Първопроходец
От коментарите към „Резултати От Националните Фантастични Награди НФН 2015“ във Фентъзи ЛАРП център:
Давид wrote:Поздравления за всички отличени!...
Но не ми стана ясно, защо сред тях не е и Фентъзи ЛАРП Център!?...
Предлагам другата година да промените малко условията, за да могат повече хора да гласуват- не само писатели, а и читатели. Лично за мен е по-важно желанието да се включиш с вота си, а не колко и какви творби имаш, къде точно те са публикувани, на коя общност си член или в кой форум коментираш, от кокло време и т.н. Тези изисквания не мотивират читателите, а напротив- отказват ги от гласуване, уви. Говоря от личен опит и се извинявам, за което. Просто много държа да ви споделя моето мнение сега... А за предоставената възможност, искрено благодаря!
Кал wrote:Давид, специално твоя глас щяхме да го признаем с
http://fantasylarpcenter.com/index.php/ ... ns/k-k/324
http://www.spisanie8.bg/%D0%BD%D0%BE%D0 ... D0%B3.html
http://www.perootpelikan.net/wordpress/ ... %B5%D0%B2/
и още 2 подобни линка. Намират се лесно. :)
Бележка към мене си: да пишем условията по такъв начин, че по-малко участници да се плашат. ;)
Давид wrote:Благодаря за отговора, Кал! :-) Съжалявам, че не съм разбрал, че е щял да бъде приет и моя глас. Обещавам, другата година да се реванширам аз! :-D
И честито, за Вашата награда! ;-) Но много ме изненада чудната вест, че се отказвате от първото място- това е голям жест!... И Ви прави чест!
Кал wrote::)
Най-доброто реванширане – и подкрепа към родната фантастика – е да подпалиш интереса на приятелите си към нея. Ама ти това си го знаеш, де.
За наградата (нека на „ти“, моля): Любимир Николов е един от хората, от които аз – а и останалите колеги преводачи – сме се учили през годините и продължаваме да се учим. Изборът ми беше съвсем естествен. :)
Давид wrote:Много съжалявам, че страницата на ФЛЦ не е също избрана (другият ми фаворит е успял да се класира и затова недоумявам защо и ФЛЦ сред отличените не се намира)!... Но мисля, че не само условията са причина, апатията към класацията да я има.
1. Забелязал съм, че българинът не обича със "ЗА" да гласува (предпочита да хейтва, псува и пасува).
2. Ако е във Фейсбук публикувана една творба, то тя може на повече хора да се понрави и те да дадат своите положителни коментари, с повече споделяния и харесвания. Но ако гласуването изисква специална регистрация, то много малка част от цялата нация се включва. Българинът го мързи да проучва, как точно да се регистрира и затова по-лесния начин избира- да гласува само във ФБ, защото там информацията готова се намира и не изисква време и някакви усилия от негова страна.
Да, аз в това откривам проблемността и то не от сега. Затова изискванията за вота не трябва да са сложни, формите за регистрация да не са много трудни, а кратки и точни, за да бъдат повече гласуванията възможни.
По този начин мисля, че отговарям и на Кал, който също по въпроса коментар е дал. Как иначе за родната фантастика приятелите ми да дадат своята подкрепа, след като гласуването е задача никак нелека? Те нямат публикувани произведения, нито качени в официалните форуми мнения. Как тогава се очаква представителите на новото поколение да покажат към фентъзито своето добро отношение?... Те и сега интереса го имат, но условията да гласуват ги възпират... Поради тази причина се радвам, че другата година ще е по-облекчен на вота режима! :-D
Кал wrote:Че ще е по-облекчен режимът, не сме казали. От много „зомби“ гласувания вече сме страдали. :D
Но веднага да дам пример-решение, та да се възцари облекчение:
Твоите приятели нали четат книги? В Goodreads (или друг читателски сайт) покани ги!
Ето например как изглежда моето рафтче:
https://www.goodreads.com/review/list/741149
Отбележите ли 50-100 заглавия – одобряваме ви без гафче! :)
(Тая година само 30 ви искахме. Но догодина може да ви притискаме... Нали е хубаво да растем. И четем ли четем...)
Last edited by Кал on Sat Mar 21, 2015 12:31 pm, edited 1 time in total.
- Кал
- Първопроходец
От постовете в темата в „До 3 март гласуваме за Национални фантастични награди“ във forum.chitanka.info:
... по-нататъшният ни разговор има някои полезни моменти, но са малко. :/
Мисля да го приключа със следното съждение:
Защо твърдението
е несправедливо?
Общностите, организирали заедно НФН, обхващат поне две трети от доказуемите фенове на фантастичното в България. От самото начало се постарахме да сме колкото се може повече. Това е, което прави НФН представителни. Това е и причината мнозинството (но далеч не всички) челни места в категориите да са на хора или проекти, свързани с поне една от тези общности.
Наистина не знам защо ми се наложи изрично да го пиша. Имаше ли някой да не се е сетил сам?
П.П. Току-що преброих: от 144 зачетени гласували ок. 40 не членуват в нито една от 16-те организаторски общности – или поне аз не мога да отгатна, че са в някоя. Т.е. над две трети от гласувалите са хора от общностите. Точно както писах по-горе.
*
Още полезности:
Mandor wrote:Мда-а, ако е за вдигане на шум около гласуването – и пет поста ще се напишат, но виж, за обявяването на резултатите – гробна тишина.
А като се вземе предвид, че корелацията между препоръчаните (в препратката на първия пост от темата) и наградените е 89%, може спокойно да се направи извода, че организаторите са се събрали, раздали са си наградите и за пореден път са отчели дейност, с която после да се фукат… Както се изрази един от коментиращите резултатите в scifi.bg – явно и тази инициатива се превръща в абсолютна чалга.
Жалко, но… напълно очаквано.
Mandor wrote:Че защо да не ги коментираме? Ето още малко факти. Потвърдени гласове – 140, от тях 32 са от „Светлини сред сенките“, 18 от „Човешката библиотека“, 10 от „knigi-igri“, 5 от scifi.bg, тоест повече от 1/3 от гласовете са от самите организатори (тук не се включват индивидуалните участници като Атанас П. Славов, Александър Карапанчев и пр., които допълнително ще увеличат бройката – може би до 1/2?). Освен това – доста от участниците са потвърдили „съпричастието“ си към българската фантастика чрез фейсбук-страници, в които липсва дори намек за подобно съпричастие, а имената им са ми абсолютно непознати.
Кал wrote:Мандор, държиш се откровено несправедливо в момента. А изводите ти са зле обосновани.
Първо: защо реши, че това е „гробна тишина“?
Или че ще мина и ще „наспамя“ този форум в рамките на 48 часа от официалната обява? Особено след като ти по-горе ми обясни какво мнение имам за интелигентността на четящите тук?
(Не обичам да ме възприемат като навлек. И гледам да не се бутам, като го усетя в отношението насреща ми.)
Да продължим линията за интелигентността: един интелигентен човек – поне по моята логика – би допуснал, че всеки, който се е заинтересувал да гласува, ще знае къде да потърси резултатите. Докато за всички други – примерно теб – разгласата му тук би дошла като допълнителен спам/натрапничество.
Пропуска ли някъде логиката ми?
(Виж: наистина съм ти ядосан за първото включване. И наистина нямах намерение да минавам и да пиша повече по тази тема. Ако не можеш да разбереш защо се е получило така – и сто страници да изпиша тук, съмнявавам се, че ще се разберем. Особено след неуспехите ни в имейл кореспонденцията. По-скоро бих се пробвал някой път на живо.)
Второ: цитирал си Светослав Александров за „чалгата“. Ще бъдеш ли така добър да цитираш и какво му отговорих аз?
Трето: можеш ли да изброиш поименно кои общности участваха в организацията на НФН? След това: можеш ли да сметнеш – горе-долу – колко доказуеми почитатели на фантастичното НЕ членуват в поне една от тези общности? Като те оставям сам да избереш критериите за „доказуемост“.
Оттам вероятно ще се размислиш каква част от гласовете биха могли да НЕ са от организаторите.
Четвърто: Кои са тия „доста“ Фейсбук страници, които сме признали, а „нямат съпричастие“ към фантастиката? (Обърна ли внимание, че признаваме и връзка с изкуствата въобще? Понеже вече ни омръзва да сме „в гетото“.)
И най-важното от всичко: ти самият гласува ли? Покани ли приятели да гласуват? Въобще, с какво допринесе ти, Мандор, за да станат тия награди по-малко „чалга“?
Надявам се на сериозни отговори.
... по-нататъшният ни разговор има някои полезни моменти, но са малко. :/
Мисля да го приключа със следното съждение:
Защо твърдението
Мандор wrote:може спокойно да се направи извода, че организаторите са се събрали, раздали са си наградите и за пореден път са отчели дейност, с която после да се фукат
е несправедливо?
Общностите, организирали заедно НФН, обхващат поне две трети от доказуемите фенове на фантастичното в България. От самото начало се постарахме да сме колкото се може повече. Това е, което прави НФН представителни. Това е и причината мнозинството (но далеч не всички) челни места в категориите да са на хора или проекти, свързани с поне една от тези общности.
Наистина не знам защо ми се наложи изрично да го пиша. Имаше ли някой да не се е сетил сам?
П.П. Току-що преброих: от 144 зачетени гласували ок. 40 не членуват в нито една от 16-те организаторски общности – или поне аз не мога да отгатна, че са в някоя. Т.е. над две трети от гласувалите са хора от общностите. Точно както писах по-горе.
*
Още полезности:
Trip wrote:Предвид колко много са организаторите, припокриването е неизбежно. Българската фантастична общност е малка. Гласуването тази година е масово на кликов принцип, включително от страна на Дракус, които са гласували твърдо за себе си за всичко. Единствената разлика между тях, например, и ЧБ, е че ЧБ по-добре умее да ангажира кръга си от сподвижници с дадена инициатива, вкл. тази, понеже Калин се старае да е информативен за всичко и да поддържа близка връзка с общността си.
Проблемът не е в това, съществува навсякъде, включително на Запад, където кликите са повече и по-мощни. Проблемът е, че технологично гласуването за един-единствен кандидат е неиздържано и не се практикува в никои - примерно, - западни награди, чиито правила съм разглеждал. Липсва и принципно добро покритие на проявленията на българската фантастика вътре в полето ни: нови публикации, резултати от конкурси и т.н. С което имам предвид по-скоро - всичко се обявява някъде си, някак си, но не достига до почти никого.
Mandor wrote:Просто си нямаш представа колко приятно ме изненада с това изказване; поне се успокоих, че не само аз мисля така. От няколко години досаждам по същата тема на всички по-централни фигури от фендъма, които съм срещал лично, но всеки вдига рамене и демонстрира пълна незаинтересованост. Клубните сайтове отдавна не се обновяват (или направо са изчезнали), различни инициатори си заграждат една „градинка“ и копаят само в нея (включително и аз), но винаги е липсвало централно място, където всеки заинтересован може да види посочените от теб неща.Trip wrote:Липсва и принципно добро покритие на проявленията на българската фантастика вътре в полето ни: нови публикации, резултати от конкурси и т.н. С което имам предвид по-скоро - всичко се обявява някъде си, някак си, но не достига до почти никого.
Кал wrote:Mandor wrote:... но винаги е липсвало централно място, където всеки заинтересован може да види посочените от теб неща.
Навремето Димитър Панов (Arvenier) няколко години поддържа сайт с вести за всичко от и за фендъма + календар на събитията. Сайтът погина, по липса на активни помагачи. Липсват ни „генератори на материали“ + желание (а често – и време) да допринасяме за общото, не само за своето.
(Самият аз съм нископродуктивен, като е за „официални“ вести. Това, че моите се появяват на повече места, отколкото тези на другите популяризатори – освен Efix от knigi-igri.bg – е само защото 1) се старая да следя какво става в различните общности; 2) рециклирам няколко различни „шаблона“; и 3) все пак с годините се поочупих дори в тоя тип писане. Но ето, водя се „автор“ при Трубадурите, а така и не развих навик да помагам с пускането на материалите...)
В момента си играйкам с идеята да трансформираме НФН орг-листата ни в листа за обявяване на събития, интересни за фендъма. Така че участниците в нея с една проста копи-паста да информират собствените си общности. Поне толкова да правим.
За правене на общ сайт на тоя етап не смея да си мечтая...
Mandor wrote:С риск отново да бъда разбран погрешно, ето какво мисля:Кал wrote:За правене на общ сайт на тоя етап не смея да си мечтая...
Проблемът на такъв сайт би бил парадоксът на кокошката и яйцето — никой не го посещава, защото няма редовни свежи новини, а няма новини, защото никой не изпраща такива — защо да си дава труд, след като никой не го посещава. Този парадокс може да бъде разбит само с едновременна атака по двете направления:
1. Няколко по-запознати с фендъма да попълват редовно информация, събирана от всевъзможни източници.
2. (По-важното) Да се ангажират основните генератори на подобна информация, за да изпращат и до този сайт, независимо от посещаемостта. А популяризаторите да пренасочват по-голяма част от информацията към него; вторичните съобщения (по форуми и др.подобни) да предоставят само анонс с препратка към основния сайт.
Разбира се, основните агрегатори се грижат за собствената си „градинка“, а популяризаторите предпочитат да спамят по всевъзможни сайтове и форуми (защото имат гарантирани посещения), за да достигне информацията поне до част от заинтересованите. И този сайт не може да се направи от който и да е, защото просто ще се превърне в поредната лична „градинка“; за да има успех, трябва да е под по-„централна“ шапка (ДБФ?).
Кал wrote:Мандор, подкрепям идеята за такъв общ сайт и съм съгласен с почти всичките ти разсъждения за него. Не смея да си го мечтая просто защото съм се напарил от липсата на „организаторски ресурс“. (В момента например съм в ужасен burnout и едвам събирам сили да завържа последните нишки от тия теми.) Но ми хрумна да питам: възможно ли е да се направи нещо подобно на „Планета Читанка“? Което няма да изисква допълнителни усилия от (бездруго претоварените) двигатели на общностите, а пак ще събира на едно място важни за фендъма вести?
(Чисто технически, за да се пресяват „важните“ от „неважните“ вести, ние двигателите можем да се уговорим помежду си да обозначаваме „важното“ с някакъв унифициран етикет в личните си сайтове, който да указва на агрегатора „вземи ме!“. Сигурно може да се измисли и по-умно.)
Last edited by Кал on Sun Mar 29, 2015 7:41 pm, edited 3 times in total.
- frog
- добромет
- Has thanked: 28 times
- Been thanked: 856 times
Колко много... на тоя свят
Ъх... Ама как може толкоз много hate и толкоз малко друго... При първо подобно събитие естествено, че няма да е блестящо
Update: Имам предвид именно настоящия вариант. Явно не стига, че се прави от добра воля.
Update: Имам предвид именно настоящия вариант. Явно не стига, че се прави от добра воля.
„Бесовете ви чувам“ ~ Jane Eyre Grisel. I refuse to be there for you when you need me.
- Кал
- Първопроходец
Хрс, събитието нито е първо – даже десето не е („Мога да дам още десетки варианти, през които сме минали, за да стигнем дотук“), нито съм чул смислена критика към него до момента. А цитирам и се старая да отговарям само на хора, които са показвали сериозност през годините.
И точно от такива хора горните коментари болят повече.
(Добре, че имаме и Давид, де. И онова по-раншно писъмце в „Житейските радости“. И разни други, дето не съм ги цититал, но накрая ще взема да цитирам и тях, за баланс...)
И точно от такива хора горните коментари болят повече.
(Добре, че имаме и Давид, де. И онова по-раншно писъмце в „Житейските радости“. И разни други, дето не съм ги цититал, но накрая ще взема да цитирам и тях, за баланс...)
- Кал
- Първопроходец
(до 28.03.) Ами ако: можехме да гласуваме другояче?
Вижте проучването, което тече докъм 28 март: как биха изглеждали резултатите от НФН, ако във всяка категория можехме да подкрепим произволен брой номинации (а не само една).
Вижте проучването, което тече докъм 28 март: как биха изглеждали резултатите от НФН, ако във всяка категория можехме да подкрепим произволен брой номинации (а не само една).
- Cliff_Burton
- Дзен-лунатик
- Has thanked: 72 times
- Been thanked: 76 times
Кал wrote:Довечера с Криси Тошева и Пешо Атанасов ще говорим за Националните фантастични награди в предаването „Аларма“ по „Христо Ботев“:
Файлът е качен и споделен: http://www.mediafire.com/listen/gwqodh2 ... _BOTEV.mp3 Не е обработван и започва около 2 минути преди началото на предаването.
PEACE & LOVE
- Кал
- Първопроходец
Разгласих резултатите от НФН във:
- forum.chitanka.info (пост фактум )
- www.teenproblem.net/forum
- cheteneto.subtle-bg.com
- sf-sofia.com/forum
- clubs.dir.bg: форумите „Фантастика“, „Тери Пратчет“ и „Дж.Р.Р. Толкин“
- в Goodreads групите Bulgaria reads и Bulgaria
- G+ общностите „Аз обичам книгите“ и „Читателски клуб“
- www.shadowdance.info/forum
Каня и вас да, ако сте ги обявявали някъде.
- forum.chitanka.info (пост фактум )
- www.teenproblem.net/forum
- cheteneto.subtle-bg.com
- sf-sofia.com/forum
- clubs.dir.bg: форумите „Фантастика“, „Тери Пратчет“ и „Дж.Р.Р. Толкин“
- в Goodreads групите Bulgaria reads и Bulgaria
- G+ общностите „Аз обичам книгите“ и „Читателски клуб“
- www.shadowdance.info/forum
Каня и вас да, ако сте ги обявявали някъде.
Last edited by Кал on Sat Mar 21, 2015 5:24 pm, edited 1 time in total.
- Darth_Sparhawk
- Has thanked: 22 times
- Been thanked: 34 times
Може би не е много редно да давам препоръки сега, защото когато трябваше мълчах, но ще дам един съвет - преди да обмисляте предложения как да се проведе организацията и кой да гласува в нея, препоръчвам да си оставите два-три месеца да се охладят страстите, след което спокойно да прегледате целия процес, на взимане на решения за процедура, на броене на гласове, когато няма никакъв натиск, просто разглеждате нещата. Тогава най-често идват добрите идеи.
- Кал
- Първопроходец
Размисли за догодина:
Схемата There Can Be Only One, дори без още да знам резултатите от проучването, догодина няма да мине. Практически поне половината от пререканията тая година са резултат от нея. (А се прие с огромно мнозинство в организаторското ни гласуване – реално против нея бяхме само Криси Тошева, Жоро Пенчев и аз... Ако има нещо, за което наистина да ми е криво в организацията тая година, то е, че не успях да обясня защо е лоша тази схема – особено ако една от целите на НФН е да популяризираме повече и различни приноси, не просто „своето“ и познатото.)
Да видим как ще стане следващия път.
(В контекста на препоръката на Darth_Sparhawk: горната мисъл ме гложди от няколко месеца. Бях я отбелязал във файла „Какво ще направим по-добре догодина“ веднага след приемането на правилото „само една номинация в категория“ в средата на декември. Липсваха ми само реалните примери. Е, сега хич не липсват. )
Схемата There Can Be Only One, дори без още да знам резултатите от проучването, догодина няма да мине. Практически поне половината от пререканията тая година са резултат от нея. (А се прие с огромно мнозинство в организаторското ни гласуване – реално против нея бяхме само Криси Тошева, Жоро Пенчев и аз... Ако има нещо, за което наистина да ми е криво в организацията тая година, то е, че не успях да обясня защо е лоша тази схема – особено ако една от целите на НФН е да популяризираме повече и различни приноси, не просто „своето“ и познатото.)
Да видим как ще стане следващия път.
(В контекста на препоръката на Darth_Sparhawk: горната мисъл ме гложди от няколко месеца. Бях я отбелязал във файла „Какво ще направим по-добре догодина“ веднага след приемането на правилото „само една номинация в категория“ в средата на декември. Липсваха ми само реалните примери. Е, сега хич не липсват. )
- Кал
- Първопроходец
Една от най-големите ми организаторски радости е, че тази година в двете класации за непризнати гласове, които скоро ще сглобя, имената от миналата година почти не се срещат. Т.е. съответните хора са проявили самоконтрол в самопопуляризирането си. Или по-добре са обяснили на поддръжниците си как работят идентификациите. (Или са ни теглили по една майна и въобще не са участвали. ) И като цяло вървим към по-честно и грамотно отношение към гласуванията.
(За сметка на това в класациите ще видите нови имена. )
(За сметка на това в класациите ще видите нови имена. )
- Кал
- Първопроходец
В 11:11 изпратих евроконските номинации.
А междувременно, от темата „Национални фантастични награди (гласуваме до 3 март)“ във форума на Shadowdance:
А междувременно, от темата „Национални фантастични награди (гласуваме до 3 март)“ във форума на Shadowdance:
Dante wrote:Организираме награди и накрая сами си се награждаме. 90% от гласовете са от хора, които са номинирани. Останалите 10% - от хора, които тези, които са номинирани, са помолили да гласуват за тях. Легитимно. Малко като наградите на "Цитаделата" преди години. Какъв е смисълът в такива награди въобще?
kalein wrote:Митко, вие с „Под моста“ бяхте сред номинираните. Даже се класирахте в едната челна тройка. Какъв е смисълът от номинацията ви?Spoiler
90% от 200+ = 180+.
Интересна математика...
(Е, да де. 260+ номинации. Българският фендъм има огромно сърце. И широк поглед. )
Ето и малко повече размисъл. В дъното на поста.
Сериозно питам. (Към риторични въпроси се старая да не прибягвам.)
И още един въпрос: Защо според теб 6-7 човека отделихме 30-40 човекочаса, за да съставим описанията в този списък? Какъв беше смисълът?
(За ония 1000+ човекочаса, които отидоха в самата организация на НФН, няма да питам.)
stealth wrote:Първо, браво за старанието при систематизирането на този списък. Трудът съвсем не е малко и го оценявам.kalein wrote:И още един въпрос: Защо според теб 6-7 човека отделихме 30-40 човекочаса, за да съставим описанията в този списък? Какъв беше смисълът?
От друга страна... какъв е смисълът?
Аз съм читател, неучастващ в нито една общност активно (пиша тук-там по някой коментар), но нямам изградено мнение за всички от списъка. Някое по-ярко име се откроява (в повечето случаи за минали заслуги), но не бих дал глас за някой без да познавам конкуренцията. В крайна сметка не гласувах.
Прекалено много номинации, с които не съм запознат. И този списък не ми помага с нищо. За да мога да избера, за кого да гласувам, ми е нужен не лист със заслуги, а лично да съм видял/изчел въпросните произведения. Ако не съм - просто бих бил подведен, уповаващ се на рекламен текст от списък (да, наясно съм, че не сте имали лоши намерения, но...).
Критиката ми е не толкова съм организаторите (които напрактика са и болшинството гласували), колкото че самите номинирани не са успели да достигнат до повече читатели, които пък от своя страна да могат да вземат информирано решение на база собствен допир с носителите на номинации, а не чрез готови списъци предлагащи готови решения.
kalein wrote:Т.е. ти смяташ, че смисълът на списъка е да ти (подс)каже за кого да гласуваш?stealth wrote:Ако не съм - просто бих бил подведен, уповаващ се на рекламен текст от списък (да, наясно съм, че не сте имали лоши намерения, но...).
Нека да уточним: „организаторите“ (т.е. хората, които би имало смисъл да критикуваш) са 31 души, сред които по-активно „организиращите“ (напр. хората, сглобявали горния списък) са 7-8. От тези 31 гласуваха (според последното ми преброяване) 15.Критиката ми е не толкова съм организаторите (които напрактика са и болшинството гласували)
Общо гласувалите са 200 и нещо.
Не се подвеждай от непроверена информация.
kalein wrote:Един от основните смисъли на Националните фантастични награди е да популяризират. Колкото се може повече събития, личности и приноси.
Това – според мен – беше и смисълът от номинацията на „Под моста“. Да отчете приноса на „Под моста“ към родната фантастична сцена. Такъв вие имате, да? Нищо че не сте специализирани във фантастиката: 10 души са ви предпочели пред всички останали предложения.
(Впрочем защо „Под моста“ не популяризира НФН? Тогава можеше да се включат повече, по-разнообразни гласуващи – и резултатите да са други. Иска ми се повече хора да си задават тоя въпрос – „Какво направих аз, за да стигнат НФН до повече фенове?“ – преди да питат нас, които сме направили колкото можем, защо резултатите са такива.)
Това беше и смисълът на онези 30-40, респективно 1000 часа, вложени в начинанието. За мен най-големият успех на НФН изобщо не е свързан с броя гласували или кой къде се е наредил. Той е 260-те фантастични неща, които можете да потърсите, прегледате, проверите. И най-голямото ми удоволствие в тия 5 месеца беше оня половин ден, в който четох/разглеждах/играех непознатите ми номинации.
(А най-големият ми яд – че заради правилото „само 1 глас в категория“ нямаше смисъл да отделям повече време и да опозная още от номинираните. Това правило вероятно ще се промени догодина.)
Надявам се, че сега се разбираме по-добре.
П.П. И по въпроса за „градивната критика“: Нея аз я разбирам като „Направете го не както е сега, а еди-как си“. Много малко такава видях до момента. Още по-добрият ѝ вариант е „Хайде да го направИМ еди-как си“. Тоест – направо да участвате в организацията на НФН 2016. (Специално за „Под моста“ отчитам като моя грешка, че миналата есен забравих да ви поканя да се включите още в първото организаторстване. Мислех, че съм, ама не намирам такова писмо в пощата ни...)
Dante wrote:Да, така като ми го обясни съм съгласен, най-вече частта със списъка и удоволствието от създаването му. Иначе за това, че не съобщихме съм виновен аз. Бях си го записал, но тогава имах много тежък период в личен план и тотално изключих, и далеч не само за тези награди, за което се извинявам.
stealth wrote:Не, не смятам. Уточнил съм го в скоби и съм го почернил тук, в цитата, за да е ясна позицията ми. Смятам, че смисъла, замисъла и намеренията са добри, но не работят в полза на по-качествено гласуване.kalein wrote:Т.е. ти смяташ, че смисълът на списъка е да ти (подс)каже за кого да гласувашstealth wrote:Ако не съм - просто бих бил подведен, уповаващ се на рекламен текст от списък (да, наясно съм, че не сте имали лоши намерения, но...).
Нека не навлизаме в броене, не е това главното.Ето това е проблемът и за мен. Но аз, дори и да имам „фаворит“ не мога да го избера, ако не познавам и останалите. Не мога да отхвърля някой, просто защото не съм го чел. А при така поставените множество номинации, с които не съм се сблъсквал до сега, не мога да направя информиран избор.kalein wrote:А най-големият ми яд – че заради правилото „само 1 глас в категория“ нямаше смисъл да отделям повече време и да опозная още от номинираните. Това правило вероятно ще се промени догодина.
kalein wrote:Dante, stealth – радвам се, че се разбрахме.
(Аз в предния си пост бездруго се издадох за списъка. )
stealth, ти си вторият човек, от когото чувам:
Дълбоко уважавам такъв подход. И сам се мъча да го прилагам.Не мога да отхвърля някой, просто защото не съм го чел. А при така поставените множество номинации, с които не съм се сблъсквал до сега, не мога да направя информиран избор.
(Обаче с толкова роящи се избори... ще смогнем ли някога? :/// )
passer-by wrote:Значи, хората, които са организирали мероприятието и тези, които са им помагали с времето и/или с парите си, за мен са ентусиасти, които искат да привлекат вниманието на повечко хора върху неща, които са им интересни. Смятам, че са направили немалко, при това без да са длъжни никому за нищо.
Това колко души в крайна сметка са решили да гласуват и кой за кого и защо е гласувал си е въпрос на личен избор.
Сравнения с Цитаделата ми се струват неподходящи в човешки и фактологически план и бих ги приел само като не особено нужна хипербола.
Да напомня, че тези награди са частни и се организират доброволно от фенове. Малко като конкурсите за разкази на ШД навремето, в които имаше критики и претенции като че ли организаторите им са длъжни на когото и да било за каквото и да било. Опитах се да попрочета линковете, които пусна Калин, но бързо ми се отщя. Получих наченки на дежа вю с една друга тема тук по линията на "едни правят, други критикуват":
http://www.shadowdance.info/forum/viewtopic.php?t=4684
Trip wrote:И според мен под някаква форма трябва да се прокара гласуване за поне двама-трима кандидати. Не всеки може да чете всичко, но хората поне биха могли да четат по повече от едно (това на даден негов приятел, например). А и така ми се струва, че така би се получила по-смислена крива.
kalein wrote:Абсолютно.
И аз, и Моридин поддържаме принципа „всеки може да гласува за произволен брой номинации в категория“. Но тази година бяхме незначително малцинство сред организаторите.
Да видим как ще е следващата.
Trip wrote:С произволен брой няма ли да е трудно оценяването после обаче?
kalein wrote:Никак. Системата си го смята автоматично и в двата случая. (Или имаш предвид друго?)
Миналата година наградите ни със SciFi.bg бяха точно така направени, ако помниш.
Trip wrote:В смисъл, точкуването няма ли да е въз основа на подредбата в списъка на всеки гласуващ потенциално? (Впрочем, нещо друго, може би трябва да се помисли за още по-обтекаем начин за удостоверяване на гласа, защото някои бая смислени хора това им е било препятствие тая година.)
kalein wrote:Досега подредби не сме правили – всичко, което номинираш, е с еднаква тежест. (Аз и не бих искал да си правя мои лични класации. Не ми е приятно, нито ползотворно.) Но сигурно би могла да се измисли система, в която за всяка номинация даваш различен брой точки.
(И тогава тотално ще откажем хората да гласуват. На мен пък ми се оплакаха неколцина, че 24 категории били плашещо много... )
За нови начини да се удостоверява гласът тече обсъждане м/у организаторите от около месец. Впрочем ако самият ти искаш да се ангажираш сериозно, направо те каня да се включиш в орг-групата за догодина. Но си е времеемко – питай Жоро.
Trip wrote:Това може би е по-добра идея, да, така че ще се избегне преимущественото гласуване за "наште си" - ако задължително трябва да гласуваш поне за три неща примерно. А иначе и на мен ми се сториха множко категориите, честно казано...
И малко от пощата ми, поантово:kalein wrote:Видях ти вота.
Категориите са колкото са по същите причини, за които писах на Dante горе. Стана ми тъпо, когато никой в примерно форума на knigi-igri.bg не се сети защо има смисъл да съществуват. Явно масово продължаваме да мислим тясно...
Покрай разни споделяния кой с кого враждува в бг фендъма Кал wrote:(...) И с него сме водили
студени войни. Не знам в какви отношения сме сега.
Весел е нашият пейзаж. Обаче знаеш ли? И природозащитните организации
са били на същия хал в края на 90-те. А виж „За да остане природа“
сега.
Ей това ми е мечтата на мен.
Last edited by Кал on Mon Mar 23, 2015 11:42 am, edited 2 times in total.
- Кал
- Първопроходец
Размисли за догодина:
Най-важният въпрос на следващото обсъждане на НФН вероятно ще е: как да ги правим, без да изцедим напълно ония двама-трима души, които поемат основната тежест. Аз в момента я карам на остатъчен адреналин и инерция, а Криси и Пешо са откровено изтощени.
Което ме подсети за:
Най-важният въпрос на следващото обсъждане на НФН вероятно ще е: как да ги правим, без да изцедим напълно ония двама-трима души, които поемат основната тежест. Аз в момента я карам на остатъчен адреналин и инерция, а Криси и Пешо са откровено изтощени.
Което ме подсети за:
На 03.02.2015, покрай организацията на НФН, apocalexxnow wrote:(...) мен ме няма до събота, така че ти си шефа, аз само ти предавам полученото :) ако искаш пиши на тиана
Кал wrote:Пиша ѝ за всичко – ползвай Reply to all и ти, ако ти позволява техниката. :)
П.П. И не искам да съм шефът, искам да съм участник в екип с трима+
действащи хора... Толкова ли много ламтя, Господи?
*подсмрък*
- Кал
- Първопроходец
В подкрепа на статистическото мислене:
В гласуването тази година от клуб „Светлини сред сенките“ се включиха ок. 30 участници, от 59-те, изброени тук. (Броя само зачетените гласове – тези, за които участниците са положили усилия да се съобразят с правилата.)
Съотношение: ~ 0,5
От Човешката библиотека се включиха ок. 25 участници, от 64-та, които отговаряха на условията за признаване. (В случая: всички с поне 10 поста до началото на март.)
Съотношение: ~ 0,4
От knigi-igri.bg се включиха ок. 20 участници, от 250+, които отговаряха на условията за признаване.
Съотношение: ~ 0,08
От Shadowdance се включиха ок. 25 участници, от 400+, които отговаряха на условията за признаване.
Съотношение: ~ 0,06
От клуб „Иван Ефремов“ се включиха ок. 10 участници, от 75+, които отговаряха на условията за признаване.
Съотношение: ~ 0,1
От chitanka.info се включиха ок. 5 участници, от 150+, които отговаряха на условията за признаване.
Съотношение: ~ 0,03
(Бройките участници в гласуването включват „дублажи“ – хора, които имат активна регистрация в два или повече от изброените форуми. Аз например имам във всичките –> включен съм в бройката на всичките. Тоест дадените съотношения са горна граница.)
... Да продължавам ли, или се досещате какво искам да ви кажа?
В гласуването тази година от клуб „Светлини сред сенките“ се включиха ок. 30 участници, от 59-те, изброени тук. (Броя само зачетените гласове – тези, за които участниците са положили усилия да се съобразят с правилата.)
Съотношение: ~ 0,5
От Човешката библиотека се включиха ок. 25 участници, от 64-та, които отговаряха на условията за признаване. (В случая: всички с поне 10 поста до началото на март.)
Съотношение: ~ 0,4
От knigi-igri.bg се включиха ок. 20 участници, от 250+, които отговаряха на условията за признаване.
Съотношение: ~ 0,08
От Shadowdance се включиха ок. 25 участници, от 400+, които отговаряха на условията за признаване.
Съотношение: ~ 0,06
От клуб „Иван Ефремов“ се включиха ок. 10 участници, от 75+, които отговаряха на условията за признаване.
Съотношение: ~ 0,1
От chitanka.info се включиха ок. 5 участници, от 150+, които отговаряха на условията за признаване.
Съотношение: ~ 0,03
(Бройките участници в гласуването включват „дублажи“ – хора, които имат активна регистрация в два или повече от изброените форуми. Аз например имам във всичките –> включен съм в бройката на всичките. Тоест дадените съотношения са горна граница.)
... Да продължавам ли, или се досещате какво искам да ви кажа?
Last edited by Кал on Thu May 12, 2016 1:15 pm, edited 1 time in total.
Reason: оправям линкове; уви, сайтът на Светлини сред сенките вече го няма
Reason: оправям линкове; уви, сайтът на Светлини сред сенките вече го няма
- Mokidi
- Global Moderator
- Has thanked: 129 times
- Been thanked: 173 times
Кал, а какво според теб означава това?
Ама наистина?
Щото "наистина", ама really, по моите наблюдения, означава даже не толкова липса на разгласа или интерес, колкото предварителна нагласа на масовия... фендъм ми е трудно да нарека тая плюнка народ... че гласуването не само е ултра-сложно, но и безмислено. Че ще се гласува под строй.
Което и се получава, ако гледаш отстрани и с криви очила.
Факт е, че догодина ще си гласуваме само ЧоБити за ЧоБити. Пардон, ЧоБити и Ко за ЧоБити и Ко.
Ама наистина?
Щото "наистина", ама really, по моите наблюдения, означава даже не толкова липса на разгласа или интерес, колкото предварителна нагласа на масовия... фендъм ми е трудно да нарека тая плюнка народ... че гласуването не само е ултра-сложно, но и безмислено. Че ще се гласува под строй.
Което и се получава, ако гледаш отстрани и с криви очила.
Факт е, че догодина ще си гласуваме само ЧоБити за ЧоБити. Пардон, ЧоБити и Ко за ЧоБити и Ко.
- Кал
- Първопроходец
Ще кажа какво означава за мен в предстоящия ми анализ на тазгодишното НФН класиране – след като видим резултатите от проучването.
(„Ултра-сложно“ е особено измъчващата ме част тук. Линковете, които дадох по-горе, показват колко просто е било всъщност – като гласуваш, да дадеш линк към кой да е от тия профили. Проблеми с комуникацията/„ограмотяването на избирателите“ – по същество, проблеми на организаторите. Но са напълно решими, така че догодина определено няма да сме само Чобити и Ко.)
П.П. Но хайде веднъж завинаги да си избием „плюнката народ“ от главите.
Тия 144-ма признати участници (144-ма реално съществуващи фенове) са по-масови от всяко гласуване на фендъма, което сме правили през последните 15 години. (Освен миналогодишните отличия и може би „Любима фантастична книга на десетилетието“ около 2000-ната – не съм сигурен колко души са се включили тогава.)
(„Ултра-сложно“ е особено измъчващата ме част тук. Линковете, които дадох по-горе, показват колко просто е било всъщност – като гласуваш, да дадеш линк към кой да е от тия профили. Проблеми с комуникацията/„ограмотяването на избирателите“ – по същество, проблеми на организаторите. Но са напълно решими, така че догодина определено няма да сме само Чобити и Ко.)
П.П. Но хайде веднъж завинаги да си избием „плюнката народ“ от главите.
Тия 144-ма признати участници (144-ма реално съществуващи фенове) са по-масови от всяко гласуване на фендъма, което сме правили през последните 15 години. (Освен миналогодишните отличия и може би „Любима фантастична книга на десетилетието“ около 2000-ната – не съм сигурен колко души са се включили тогава.)
- Mokidi
- Global Moderator
Всеки с мнението си. (Наистина много ще старая да не се пречкам и обаждам, а и аз виждам само пръските от лайняното цунами, не като Трип, Ели... ама ми стига да съм наясно, че а) и теб те е отнесло цунамито и б) няма нужда от мен там; поради което се извинявам за черностанцийстването, но 1 от 10 мнения не успявам до окастря до несъществуване)
За мен от 144 "реални" гласа един бърз поглед показва, че реално реални са не повече от стотина (мога да ги преброя съвсем точно) - хората, които са гласували, не "гласували да подкрепят някого в 1 категория и толкоз". Колко са реално количество няма да седна да обсъждам, но е над 500 и не е въпроса дали досега са гласували толкова хора или не: по-малко от 1000 даже е смехория, все едно каква е статистиката спрямо Хюго. Но за "сложността" - глас народен: глас божи. Факт е, че хората МАСОВО бягаха като дявол от тамян и това съм го видяла с очите си (виж по-горе за пръските...), каква е реалната масовост на явлението не знам в действителност, но негласувалите заради "сложност" определено са повече от тия стотина гласували. Да, знам, че не е трудно и реално всеки може да участва, стига да има доказуем профил някъде. Където и да е.
На практика, от БГ-мама някоя мама имаше ли да се е доказала с профила си и да е гласувала? Аз не видях такава в резултатите, но може да пропускам някой в тарапаната. Възмутени от сложността имаше и там (да, знам, че примерът не е ироничен). Обаче и там четат и пишат няколко интелигентни човека. И бяха поканени в съответните теми.
Та... Пак ще рискувам да попитам: доколко си сигурен, че твоята представа за резултатите е меродавна? Знам, че моята не е, но е частична, до голяма степен черногледа и устройва моите лични интереси; мога да я калибрирам, просто съм избрала да не пожелая - разполагам с този лукс.
За мен от 144 "реални" гласа един бърз поглед показва, че реално реални са не повече от стотина (мога да ги преброя съвсем точно) - хората, които са гласували, не "гласували да подкрепят някого в 1 категория и толкоз". Колко са реално количество няма да седна да обсъждам, но е над 500 и не е въпроса дали досега са гласували толкова хора или не: по-малко от 1000 даже е смехория, все едно каква е статистиката спрямо Хюго. Но за "сложността" - глас народен: глас божи. Факт е, че хората МАСОВО бягаха като дявол от тамян и това съм го видяла с очите си (виж по-горе за пръските...), каква е реалната масовост на явлението не знам в действителност, но негласувалите заради "сложност" определено са повече от тия стотина гласували. Да, знам, че не е трудно и реално всеки може да участва, стига да има доказуем профил някъде. Където и да е.
На практика, от БГ-мама някоя мама имаше ли да се е доказала с профила си и да е гласувала? Аз не видях такава в резултатите, но може да пропускам някой в тарапаната. Възмутени от сложността имаше и там (да, знам, че примерът не е ироничен). Обаче и там четат и пишат няколко интелигентни човека. И бяха поканени в съответните теми.
Та... Пак ще рискувам да попитам: доколко си сигурен, че твоята представа за резултатите е меродавна? Знам, че моята не е, но е частична, до голяма степен черногледа и устройва моите лични интереси; мога да я калибрирам, просто съм избрала да не пожелая - разполагам с този лукс.
- Кал
- Първопроходец
Тук не става дума за „мнение“. Самата ти ползва думата „факт“ малко по-нагоре (а имаше предвид онова, което в Communication Studies се нарича inference или, в случая с „догодина ще си гласуваме само ЧоБити за ЧоБити“, wild guess). Аз ти дадох един факт – за масовостта на гласуването спрямо огромното мнозинство предходни гласувания. По-натам ще изкарам и още. А за мен меродавността на едно мнение произтича от фактите, на които то се гради. (Затова и ми е толкова неприятно да наблюдавам „цунамитата“ в момента – те изразяват моментен афект, без да разполагат с достатъчно от фактите или дори да се опитват да си ги набавят. Сравни, откъм количествен подход, моите постове в тази тема с всичко друго, което се вихри в пространството. За да сглобя този пост, ми трябваше около час за проверки. Иска ми се да си говорим на такова ниво, а не на „каквото ни е в червата, такова ливваме и по клавиатурата“.)
Какво значи „все едно каква е статистиката за Хюго“? Всяка публика първо трябва да е наясно с мащабите си; всяка жаба – с гьола си. Ти би ли отишла да кажеш на англоезичния свят: „Хюго“-то ви не струва, понеже по-малко от 100 000 гласували е смехория“?
Бг-мама е интересен казус. Никой не се е идентифицирал с профил там, а и не съм сигурен дали щяхме да признаем Бг-мама като форум, обвързан с фантастичното или изкуствата. (Вероятно щяхме да направим вътрешно гласуване между организаторите – случаят си иска специално мислене и обсъждане.)
Какво значи „все едно каква е статистиката за Хюго“? Всяка публика първо трябва да е наясно с мащабите си; всяка жаба – с гьола си. Ти би ли отишла да кажеш на англоезичния свят: „Хюго“-то ви не струва, понеже по-малко от 100 000 гласували е смехория“?
Бг-мама е интересен казус. Никой не се е идентифицирал с профил там, а и не съм сигурен дали щяхме да признаем Бг-мама като форум, обвързан с фантастичното или изкуствата. (Вероятно щяхме да направим вътрешно гласуване между организаторите – случаят си иска специално мислене и обсъждане.)
- Кал
- Първопроходец
Медиен анонс за резултатите:
- komentator.bg
- kulturni-novini.info
- glasove.bg
- www.grama.bg
- teenews.eu
- dvatabuka.eu
Отражения:Кого отличихте в Националните фантастични награди
Първенците ще представят България на Еврокон 2015
Излязоха резултатите от новите Национални фантастични награди – гласуване, отворено към всички ценители на фантастичното.
Инициативата е резултат от четиримесечните усилия на над 15 общности, клубове и организации – обединение, което няма аналог в историята ни след 1989 г. В първия ѝ етап българските почитатели на фантастиката предложиха над 260 номинации в 24 категории. Пълният списък включва кратки представяния за всяка номинация и показва колко жива и разнолика е фантастичната сцена в България.
Тази година гласовете на публиката определиха следните първи места:
Част от първенците ще представят България на Еврокон 2015: фестивал, който отличава най-обичаните фантасти от Европа и се провежда ежегодно в различен европейски град. Тази година негов домакин ще бъде Санкт Петербург от 23 до 26 април.
- Най-добър писател: клуб „Светлини сред сенките“
- Най-добро издателство: „Човешката библиотека“
- Най-добър преводач: Любомир Николов – Нарви
- Най-добър превод за 2014 г.: Песента на ханджията“ – Питър С. Бийгъл (превод: Анна Антонова)
- Най-добра книга за 2014 г.: „За спасяването на света“ – антология
- Най-добра книга-игра за 2014 г.: „Ледената цитадела“ – Колин Уолъмбъри
- Най-добър художник: Катерина Данаилова
- Най-добър художник за 2014 г.: Катерина Данаилова
- Най-добър комикс: „Дъга“
- Най-добър комикс за 2014 г.: „Сезон за бягство“ – Дияна Нанева (илюстрации и текст)
- Най-добър детски фантаст за 2014 г.: Весела Фламбурари
- Най-добър дебют за 2014 г.: „Ех, магесническа му работа“ – Калоян Захариев
- Най-добра компютърна игра за 2014 г.: Seasons of War – водещ гейм дизайнер: Александър Торофиев
- Най-добро визуално представление за 2014 г.: „Аурелион: Вечният баланс“ (епизод 2) – клуб „Светлини сред сенките“
- Най-добро ролево/ЛАРП събитие за 2014 г.: „Stalker LARP VI: Път към дома“
- Най-добро списание: Алманах „ФантАstika“
- Най-добро списание за 2014 г.: „Сборище на трубадури“
- Най-добър фензин: „Тера фантастика“
- Най-добър фензин за 2014 г.: ShadowDance
- Най-добър сайт: SciFi.bg
- Най-добър сайт за 2014 г.: SciFi.bg
- Най-добър популяризатор: Калин Ненов, Валентин Д. Иванов и екипът на Човешката библиотека
- Най-добър популяризатор за 2014 г.: Калин Ненов, Валентин Д. Иванов и екипът на Човешката библиотека
- Гранд-майстор: Атанас П. Славов
Организатори на Националните фантастични награди са SciFi.bg, Човешката библиотека, Фентъзи ЛАРП център, Дружество на българските фантасти „Тера фантазия“, knigi-igri.bg, Сборище на трубадури, Shadowdance, организаторите на Зимните Таласъмии и фестивала „Златен Кан“, клуб „Терра Фантазия“, клуб „Иван Ефремов“, клуб „Аркадий и Борис Стругацки“, Клуб по фентъзи и фантастика към ФМИ, клуб „Светлини сред сенките“, клуб „Уибробия“, списание „Дракус“ и др.
Пълния списък с отличията за първо, второ и трето място във всяка категория потърсете на:
http://choveshkata.net/blog/?p=5400
http://scifi.bg/statii/koi-izbrahte-za- ... balgariya/
http://fantasylarpcenter.com/index.php/ ... -nfn2015-2
- komentator.bg
- kulturni-novini.info
- glasove.bg
- www.grama.bg
- teenews.eu
- dvatabuka.eu
Last edited by Кал on Fri Mar 27, 2015 1:39 pm, edited 3 times in total.
Reason: +отражения
Reason: +отражения
- frog
- добромет
- Has thanked: 28 times
- Been thanked: 856 times
В тоя ред на мисли лятото да обявим наляво-надясно хората да си направят регистрация в goodreads? Честно казано, продължавам да ритам срещу тази мрежа и ако си направя, просто няма да участвам, защото Калин (ай не ми се обиждай!) като ни тормози да цъкаме из нея, и аз ще съм в кюпа, а не искам! Просто не искам. И G+ не искам. По същата и други причини.
Само ме притеснява, че ще се намерят умници параноици, дето да съзрат чуждестранно съзаклятие в такава регистрационна кампания...
Реших, че няма лошо в това някъде да се вижда кой какво обича да чете. Дори да не прави нищо. Бръмбарът например - Азимов, Бредбъри, Лем, Беа, Никола Русев и т.н. Но просто не беше реално да се изисква от хората отдавна да имат регистрация и да са се описали. Има хора темерутести, дето не обичат никъде да стои нищо по-лично за тях - като например Мо, който сигурно няма да е див и щастлив, че тук има screenshot от профила си, макар и безобиден, но не и по темерутските му критерии. Няма да му казвам.
Някога, преди много-много години, някой ме покани в едно с книги и си сложих Dead Poets Society, защото я четях. Може и goodreads да е било. Но безвъзвратно не го помня.
Само ме притеснява, че ще се намерят умници параноици, дето да съзрат чуждестранно съзаклятие в такава регистрационна кампания...
Реших, че няма лошо в това някъде да се вижда кой какво обича да чете. Дори да не прави нищо. Бръмбарът например - Азимов, Бредбъри, Лем, Беа, Никола Русев и т.н. Но просто не беше реално да се изисква от хората отдавна да имат регистрация и да са се описали. Има хора темерутести, дето не обичат никъде да стои нищо по-лично за тях - като например Мо, който сигурно няма да е див и щастлив, че тук има screenshot от профила си, макар и безобиден, но не и по темерутските му критерии. Няма да му казвам.
Spoiler
Не дава една снимка да му кача във fb, да не говорим за коментиране... Но виж, колегите ми могат да качват снимки, на които го има... Защо изобщо съм свързана с него по fb не знам... Може би само за да се каним на събития... И да ми показва какви жаби и авокади е намерил.
Някога, преди много-много години, някой ме покани в едно с книги и си сложих Dead Poets Society, защото я четях. Може и goodreads да е било. Но безвъзвратно не го помня.
„Бесовете ви чувам“ ~ Jane Eyre Grisel. I refuse to be there for you when you need me.
- Mokidi
- Global Moderator
Кал, турвайки си юздите, само ще отбележа, че проста сметка показва, че нашия мащаб е от рамките на 1000 гласа може би. 1500, ако сме оптимистично настроени (малко еквилибристика с регистрации по форуми, реално продадени тиражи на книги и т.н.) 10% от това си е "плюнка". Иначе ок, нека е факт, че това са най-много като бройка гласували досега.
Това за ЧоБитите също е факт, догодина Драганов няма да е единственият, чиято номинация няма да радва организаторите, щото ще си я оттегли доброволно, доста присъствали в списъка ще го последват. Да, някои ще го направят просто защото са овце (ехо, шпЕонките, може да бъда цитирана, разрешавам), а за повечето надали някой ще съжалява, но от значение ще бъде явлението като такова. Жестът.
Колкото и да е странно, в БГ-мама има няколко свързани с фантастиката теми, със скрийншотове от които хората би трябвало да могат да се идентифицират всъщност. Или поне да докажат, че пишат в тия теми...
Но мисълта ми беше друга де - че оттам не са си направили опити потребителките да гласуват, въпреки че ратуват за фантастиката уж. Пример, че биха гласували, но ги мързи да се идентифицират, ако бг-мамата им е единственото гнездо)
Това за ЧоБитите също е факт, догодина Драганов няма да е единственият, чиято номинация няма да радва организаторите, щото ще си я оттегли доброволно, доста присъствали в списъка ще го последват. Да, някои ще го направят просто защото са овце (ехо, шпЕонките, може да бъда цитирана, разрешавам), а за повечето надали някой ще съжалява, но от значение ще бъде явлението като такова. Жестът.
Колкото и да е странно, в БГ-мама има няколко свързани с фантастиката теми, със скрийншотове от които хората би трябвало да могат да се идентифицират всъщност. Или поне да докажат, че пишат в тия теми...
Но мисълта ми беше друга де - че оттам не са си направили опити потребителките да гласуват, въпреки че ратуват за фантастиката уж. Пример, че биха гласували, но ги мързи да се идентифицират, ако бг-мамата им е единственото гнездо)
- Кал
- Първопроходец
Еле, не ми отговаряш на същинския „статистически“ въпрос – този за „Хюго“. („Проста сметка“ показва, че англоезичният мащаб е от рамките на 100 000 гласа. 3500 от тях са доста по-малка „плюнка“.)
По-важният въпрос е: какво конкретно предлагаш да подобрим догодина?
По-важният въпрос е: какво конкретно предлагаш да подобрим догодина?
- Mokidi
- Global Moderator
Конкретно преди всичко реклама трябва, и не "внезапно", а цяла година, като предварително се определят сроковете - т.е. казваме, че февруари ще се номинира, примерно, ориентировъчно, и от лятото се почва с досадното натякване: що е то НФН, кой може да гласува и КАК, ЗАЩО се гласува.
Хубаво би било (мечти?) да се публикуват банери в онлайн книжарниците, може би срещу реклама на сайтовете, които участват - вярвам, сайтовете ще се навият (това си е кликаж и за тях...); досаждане на издателства със СФ-и-Ф насоченост да участват/промотират - било с награди за томбола, било с публикация на реклами, било с нещо друго. Сто тъпи наградки са това, белким десет издателства по десет наградки не могат ги осигури?!? (могат...) Някаква щуротия може да ми носи, примерно еднократна отстъпка, ако гласувам или ако съм се регистрилала на по-долното предложение - допълнителна отстъпка 5% за някакъв период при онлайн покупки. Нещо, дето даже няма да го усетят издателствата всъщност, а ще им направи оборот.
Някаква обща платформа за ПРЕДВАРИТЕЛНА регистрация, където да си тече кротко процесът още преди гласуването. Искам да гласувам и съм сериозна? Мога да се легитимирам. И без напън да ме проверят. И после да си гласувам, вече легитимирана. Вярно, ще има негласували регистрирани, ДОРИ ако им се напомни по пощата после. Но олекотяването дали няма да е голямо?
Ето ти конкретно, примерно.
Хубаво би било (мечти?) да се публикуват банери в онлайн книжарниците, може би срещу реклама на сайтовете, които участват - вярвам, сайтовете ще се навият (това си е кликаж и за тях...); досаждане на издателства със СФ-и-Ф насоченост да участват/промотират - било с награди за томбола, било с публикация на реклами, било с нещо друго. Сто тъпи наградки са това, белким десет издателства по десет наградки не могат ги осигури?!? (могат...) Някаква щуротия може да ми носи, примерно еднократна отстъпка, ако гласувам или ако съм се регистрилала на по-долното предложение - допълнителна отстъпка 5% за някакъв период при онлайн покупки. Нещо, дето даже няма да го усетят издателствата всъщност, а ще им направи оборот.
Някаква обща платформа за ПРЕДВАРИТЕЛНА регистрация, където да си тече кротко процесът още преди гласуването. Искам да гласувам и съм сериозна? Мога да се легитимирам. И без напън да ме проверят. И после да си гласувам, вече легитимирана. Вярно, ще има негласували регистрирани, ДОРИ ако им се напомни по пощата после. Но олекотяването дали няма да е голямо?
Ето ти конкретно, примерно.
- Кал
- Първопроходец
А имаш ли желание самата ти да задвижиш тези идеи – всичките или само част от тях? (Питам по причини прости – последното писъмце.)
Ако смяташ, че ще можеш да отделяш поне 2 часа седмично за организацията на следващите НФН (като минимум от септември нататък), веднага ще ти пратя покана да влезеш в орг-групата.
Ако смяташ, че ще можеш да отделяш поне 2 часа седмично за организацията на следващите НФН (като минимум от септември нататък), веднага ще ти пратя покана да влезеш в орг-групата.
- Mokidi
- Global Moderator
Откровен отговор мога да ти дам не по-рано от началото на август, по комбинация от причини, която не смятам да правя публична работа. Вероятно ще мога, друг е въпросът дали искаш/те да се главоболиш/те с моя милост доброволец за нещо такова, но това е тема на трети разговор. Може би, евентуално. Не ми пращай писмо засега, over всичкото ще ми дойде.
- Кал
- Първопроходец
Само ми напомни, като наближи.
А с горното искам да намекна и че в момента ни липсват не толкова генератори на идеи, колкото осъществители. И ни липсват много. И, за мен, това е ключовият въпрос, който трябва да си изясним, преди да седнем да организираме следващите НФН: редно ли е трима-четирима души да изнасят върху плещите си кампания с претенции за „национална“?
Добавка: А „мозъците“ да кибичат отстрани, да наливат акъл и да си упражняват свободата на словото?
А с горното искам да намекна и че в момента ни липсват не толкова генератори на идеи, колкото осъществители. И ни липсват много. И, за мен, това е ключовият въпрос, който трябва да си изясним, преди да седнем да организираме следващите НФН: редно ли е трима-четирима души да изнасят върху плещите си кампания с претенции за „национална“?
Добавка: А „мозъците“ да кибичат отстрани, да наливат акъл и да си упражняват свободата на словото?
Last edited by Кал on Thu Mar 26, 2015 2:25 pm, edited 2 times in total.
Reason: ... с томахавка :D
Reason: ... с томахавка :D
-
- Global Moderator
- Has thanked: 3 times
- Been thanked: 25 times
Ами, недейте я изнася, моля ви. С такива резултати, по-добре да я няма. И липсата на хора не е оправдание - като сте се наели или я вършете както трябва, или ни я правете. Щото НИЩО не може да промени ФАКТА, че тези резултати не са представителни. А вие гордо ще отидете с тях и на Еврокона.
- Кал
- Първопроходец
В подготовка за организацията на догодишните НФН:
Кандидатури с най-ниско съотношение зачетени : незачетени гласове ( <= 2 : 1)
В незачетените гласове влизат и:
– непотвърдените по имейл (с Криси, Вальо и Пешо Атанасов пратихме специална покана на всички непотвърдили; онези, които ѝ отговориха в срок, ги отбелязахме като потвърдени);
– дублиращите се.
0 : 20 – Георги Връбчев
0 : 4 – Светослав Александров
0 : 2 – Росен Дуков; Светослав Николов
0 : 1 – Адриан Лазаровски (писател); Ибис; Ангел Ангелов; Симеон Цанев; „Императорът на тръните“ – Марк Лорънс (превод: Милена Илиева); Александър Денков; Георги Марков; Никифор Русков; QTEH; Кънчо Кожухаров; Елена Павлова (гранд-майстор); Калин Николов (гранд-майстор)
1 : 3 – „Момиченцето с всички дарби“ – М. Р. Кери (превод: Златка Миронова); Светлин Велинов
3 : 6 – Otium – Евел Инара
1 : 2 – Богдан Русев; „Квазар“
2 : 3 – Светлана Комогорова - Комата; Христо Чуков
4 : 5 – „Нощта срещу ноември“ – Валентин Попов; „Чуден сън“ – Виктория Георгиева – Mouse (илюстрации и текст); Явор Цанев и Gaiana Book & Art Studio
4 : 4 – „Изток-Запад“; Павел Вежинов (гранд-майстор); Петър Бобев (гранд-майстор)
2 : 2 – Валентин Попов; Елена Павлова (писател); Павел Вежинов (писател); „В лоното на страха“ – Владимир Василев; „Вестители“ – Цветелина Владимирова; king-bg.info; sfbg.us (2014); Екипът на knigi-igri.bg
1 : 1 – Алек Попов; Беа Нади; Калоян Захариев; Николай Райнов; Виолета Чушкова; Светомир и Ясен Иванчеви; „Марсианецът“ – Анди Уеър (превод: Милена Илиева); „Демон, юда и магьосник“ – Венета Въжарова; „Мечове в морето“ – антология; Ели Апостолова
5 : 4 – Любен Дилов; Явор Цанев
6 : 4 – „Рейнско злато“ – Елена Павлова и Петър Станимиров
3 : 2 – Петър Бобев (писател); Егмонт България; Фентернет; Starlighter
7 : 4 – „Фестивал на есенното равноденствие“
13 : 7 – „Вещици в чужбина“ – Драматичен театър, гр. Видин
14 : 7 – Бард
12 : 6 – knigi-igri.bg (сайт)
4 : 2 – Дружество на българските фантасти „Тера Фантазия“; Елена Павлова; sfbg.us
2 : 1 – Иван Атанасов (писател); Янчо Чолаков; „Вълшебният кораб“ – Робин Хоб (превод: Радин Григоров); „Луната, която убива“ – Н. К. Джеймисин (превод: Павел Главусанов); „Змейова орис – краят на печалта“ – Стефан Кръстев; Мая Бочева - wicky; Румен Чаушев; „Лапи“ – Т. Яна Якова; „ФЕП – Фантастика, евристика, прогностика”
Кандидатури с най-много незачетени гласове ( > 5)
20: Георги Връбчев
17: „Дъга“
12: „Ледената цитадела“ – Колин Уолъмбъри; Seasons of War – водещ гейм дизайнер: Александър Торофиев
10: Весела Фламбурари
9: Алманах „ФантАstika“; Тера Фантастика; SciFi.bg; SciFi.bg (2014)
8: Сборище на трубадури (списание 2014)
7: „Бард“; Петър Станимиров (художник 2014); „Вещици в чужбина“ – Драматичен театър, гр. Видин; „Stalker LARP VI: Път към дома“; Калин Ненов, Валентин Д. Иванов и екипът на Човешката библиотека (и за 2014)
6: „Песента на ханджията“ – Питър С. Бийгъл (превод: Анна Антонова); „Сезон за бягство“ – Дияна Нанева (илюстрации и текст); Никола Райков; Otium – Евел Инара; „Аурелион: Вечният баланс“ (епизод 2) – клуб „Светлини сред сенките“; knigi-igri.bg; Любен Дилов (гранд-майстор)
Статистическа разбивка на гласувалите по брой подкрепени номинации
(без значение в колко различни категории; включвам 206-мата гласували, без дублиращите се 6 гласа, но със незачетените)
0 номинации: 1
1 номинация: 29
2 номинации: 10
3: 5
4: 5
5: 6
6: 7
7: 5
8: 5
9: 8
10: 4
11: 9
12: 2
13: 11
14: 7
15: 5
16: 12
17: 4
18: 10
19: 10
20: 7
21: 10
22: 6
23: 9
24: 19
Припомням.
Кандидатури с най-ниско съотношение зачетени : незачетени гласове ( <= 2 : 1)
В незачетените гласове влизат и:
– непотвърдените по имейл (с Криси, Вальо и Пешо Атанасов пратихме специална покана на всички непотвърдили; онези, които ѝ отговориха в срок, ги отбелязахме като потвърдени);
– дублиращите се.
0 : 20 – Георги Връбчев
0 : 4 – Светослав Александров
0 : 2 – Росен Дуков; Светослав Николов
0 : 1 – Адриан Лазаровски (писател); Ибис; Ангел Ангелов; Симеон Цанев; „Императорът на тръните“ – Марк Лорънс (превод: Милена Илиева); Александър Денков; Георги Марков; Никифор Русков; QTEH; Кънчо Кожухаров; Елена Павлова (гранд-майстор); Калин Николов (гранд-майстор)
1 : 3 – „Момиченцето с всички дарби“ – М. Р. Кери (превод: Златка Миронова); Светлин Велинов
3 : 6 – Otium – Евел Инара
1 : 2 – Богдан Русев; „Квазар“
2 : 3 – Светлана Комогорова - Комата; Христо Чуков
4 : 5 – „Нощта срещу ноември“ – Валентин Попов; „Чуден сън“ – Виктория Георгиева – Mouse (илюстрации и текст); Явор Цанев и Gaiana Book & Art Studio
4 : 4 – „Изток-Запад“; Павел Вежинов (гранд-майстор); Петър Бобев (гранд-майстор)
2 : 2 – Валентин Попов; Елена Павлова (писател); Павел Вежинов (писател); „В лоното на страха“ – Владимир Василев; „Вестители“ – Цветелина Владимирова; king-bg.info; sfbg.us (2014); Екипът на knigi-igri.bg
1 : 1 – Алек Попов; Беа Нади; Калоян Захариев; Николай Райнов; Виолета Чушкова; Светомир и Ясен Иванчеви; „Марсианецът“ – Анди Уеър (превод: Милена Илиева); „Демон, юда и магьосник“ – Венета Въжарова; „Мечове в морето“ – антология; Ели Апостолова
5 : 4 – Любен Дилов; Явор Цанев
6 : 4 – „Рейнско злато“ – Елена Павлова и Петър Станимиров
3 : 2 – Петър Бобев (писател); Егмонт България; Фентернет; Starlighter
7 : 4 – „Фестивал на есенното равноденствие“
13 : 7 – „Вещици в чужбина“ – Драматичен театър, гр. Видин
14 : 7 – Бард
12 : 6 – knigi-igri.bg (сайт)
4 : 2 – Дружество на българските фантасти „Тера Фантазия“; Елена Павлова; sfbg.us
2 : 1 – Иван Атанасов (писател); Янчо Чолаков; „Вълшебният кораб“ – Робин Хоб (превод: Радин Григоров); „Луната, която убива“ – Н. К. Джеймисин (превод: Павел Главусанов); „Змейова орис – краят на печалта“ – Стефан Кръстев; Мая Бочева - wicky; Румен Чаушев; „Лапи“ – Т. Яна Якова; „ФЕП – Фантастика, евристика, прогностика”
Кандидатури с най-много незачетени гласове ( > 5)
20: Георги Връбчев
17: „Дъга“
12: „Ледената цитадела“ – Колин Уолъмбъри; Seasons of War – водещ гейм дизайнер: Александър Торофиев
10: Весела Фламбурари
9: Алманах „ФантАstika“; Тера Фантастика; SciFi.bg; SciFi.bg (2014)
8: Сборище на трубадури (списание 2014)
7: „Бард“; Петър Станимиров (художник 2014); „Вещици в чужбина“ – Драматичен театър, гр. Видин; „Stalker LARP VI: Път към дома“; Калин Ненов, Валентин Д. Иванов и екипът на Човешката библиотека (и за 2014)
6: „Песента на ханджията“ – Питър С. Бийгъл (превод: Анна Антонова); „Сезон за бягство“ – Дияна Нанева (илюстрации и текст); Никола Райков; Otium – Евел Инара; „Аурелион: Вечният баланс“ (епизод 2) – клуб „Светлини сред сенките“; knigi-igri.bg; Любен Дилов (гранд-майстор)
Статистическа разбивка на гласувалите по брой подкрепени номинации
(без значение в колко различни категории; включвам 206-мата гласували, без дублиращите се 6 гласа, но със незачетените)
0 номинации: 1
1 номинация: 29
Spoiler
- за peterbobev.eu: 1
- за Otium – Евел Инара: 1
- за Беа Нади: 1
- за Seasons of War – водещ гейм дизайнер: Александър Торофиев: 2
- за Георги Връбчев: 15
- за Никола Райков: 1
- за Светослав Александров: 2
- за „Stalker LARP VI: Път към дома“: 1
- за Весела Фламбурари: 2