Копнеж за човечни книги

Човешката расте, Копнеейки
Post Reply
Кал
Първопроходец
Has thanked: 3103 times
Been thanked: 2531 times

Копнеж за човечни книги

Post by Кал »

Условия за участие

Анонс до медиите:

Фондация „Човешката библиотека“ обявява Копнеж за човечни книги:

http://choveshkata.net/blog/?p=4447

В Копнежа могат да участват книги с художествена проза, издадени на български през 2013 година; хартиени или електронни, родни или преводни. Номинациите са отворени за автори, издатели, читатели и всеки, който се вълнува от бъдещето на книгите.

Номинираните книги трябва да покриват първите 4 критерия за включване в поредица „Човешката библиотека“. Темите и жанровете са свободни.

Крайният срок за участие е 30 април 2014.

Отличените издания ще бъдат обявени през декември и Човешката библиотека активно ще помага с разгласата и разпространението им.

При оценяването предимство ще имат по-малките издателства и независимите издания.

Смисълът на Копнежа е да помогне на:

а) авторите и издателите – с най-слабите звена в пътя на книгата до читателите: разгласата и разпространението;

б) читателите – с пресяване на пре-огромния брой заглавия, които излизат всяка година.

Пълните условия и най-актуалната информация за Копнежа открийте тук:

Очакваме ви!
Кал
Първопроходец

Re: Копнеж за човечни книги

Post by Кал »

Разгласих и във форумите на chitanka.info, teenproblem.net, Shadowdance, cheteneto.subtle-bg.com; G+ общностите „Аз обичам книгите“ и „Читателски клуб“; Goodreads групите Bulgaria reads и Bulgaria.

Ползвам малка вариация на горното:

Приятели (:

Човешката библиотека обявява Копнеж за човечни книги:

В Копнежа могат да участват книги с художествена проза, издадени на български през 2013 година; хартиени или електронни, родни или преводни. Номинациите са отворени за автори, издатели, читатели и всеки, който се вълнува от бъдещето на книгите.

Книгите, за които копнеем, покриват първите 4 критерия за включване в поредица „Човешката библиотека“. Темите и жанровете са свободни.

Крайният срок за участие е 30 април 2014.

Отличените издания ще бъдат обявени през декември и Човешката библиотека активно ще помага с разгласата и разпространението им.

При оценяването предимство ще имат по-малките издателства и независимите издания.

а) авторите и издателите – с най-слабите звена в пътя на книгата до читателите: разгласата и разпространението;

б) читателите – с пресяване на пре-огромния брой заглавия, които излизат всяка година.

Очакваме ви!

Сега сте вие – лични блогове, форуми и сайтове, в които ви знаят, шуробаджанашки връзки с медии... :D

Слагайте линкове тук, ако пускате някъде – да не се дублираме.
negesta
Has thanked: 811 times
Been thanked: 388 times

Post by negesta »

Hulite.net
BG-Mamma
Проблясъци

[spoiler]Линкът към 4-те критерия поне при мен не стана с копи-пейст, налага се да се добави ръчно... Това - за останалите разгласяващи. :)[/spoiler]
Кал
Първопроходец

Post by Кал »

[spoiler]Бърз трик, за да става всичко автоматично:

Избираш quote на цялото ми горно съобщение. После изрязваш излишните неща – например етикетите quote и /quote. И хоп! Готово за копи-паста в други подобни форуми. (Като Хулите и Бг-Мама.)[/spoiler]
Кал
Първопроходец

Post by Кал »

Обхванало ме е закачливото настроение - минавам по някои форуми и оставям следи...

Хихи... два дни преди крайния срок сме получили 1, словом: една, номинация за този Копнеж. Времето ли ни е такова? Или книгоиздаването? ;)
Mokidi
Global Moderator
Has thanked: 129 times
Been thanked: 173 times

Post by Mokidi »

Може би не му е тук мястото, но ще си задам вълнуващите ме въпроси... Понеже съм (както нееднократно подчертавам) дете-буквалистче и малко не вдявам.
1. What is the meaning of Life?
В смисъл, защо се организира този Копнеж и какво цели? Да помага за реклама и разпространяване на някаква книга-победител две години след излизането й? :shock: (издадена 2013 - приключил Копнеж декември 2014... значи 2015 ще се рекламира)
Смисълът на копнежа, както е описан, е хубав, но реалността... така де.
2. Ъъъъ... ми не, то 1 изчерпва въпросите.
Понеже... за която и да е книга ще е късно, принципно. Ако е хубава и направила впечатление, може да е постигнала и успех; ако не е направила впечатление, две години по-късно... еми да, ще има тираж за продаване, да.
Освен това и условията са... така де, ориентирани предимно към издатели, които явно нямат желание да представят пред ЧоБи нещата си.
Мен лично малко (да не кажа много) ме спряха да предлагам каквото и да е.
Пример (ето предложения):
- "Момчешки живот" на МакКамън - беше първият ми порив като прочетох за копнежа. Отговаря на условията. Харесвана книга е, а и подозирам, че ако я бях чела в ранна възраст, щеше да ми завърти главата. Дори така ме изкефи доста, макар че за последните 20 години е загубила страшно много от очарованието си и се е превърнала в историческа книга за близкото минало. Не съм я предложила по няколко причини, включително и защото "И-З" сами могат да решат трябва ли им реклама от ЧоБи или не.
- "Морелси" на Миевил - вторият ми порив. Отговаря на условията. Разкошна книга е, а ако я бях чела в ранна възраст (ако съществуваше в ранната ми възраст), щях да съм... поразена. Смазана. Месеци наред да бълнувам само за нея. Не съм я предложила по няколко причини, включително по-горната.
- "Голямото приключение на малкото таласъмче" от Н.Райков. Ами... малко за доста млада публика е, но някой ще спори ли, че е разкошна? Че е оставила следа... и т.н.? Само дето дали й трябва рекламата на ЧоБи, мм? Или ще е по-ценна за нещо друго?
- "Призвание Герой" - сборникът с "нови" книги-игри. Логично очаквах да я предложи... ми някой. Така де.
От ход мога да изброя още няколко кандидатури, с чието оформление нито ми се занимава, нито имам време и намерение да се занимавам. Силно вероятно е да не съм единствена.
Та... май все пак 1. не изчерпва всичко и стигаме до:
2. Към кого е насочен Копнежът и защо изисква там странички-мранички и прочие подробности? Защо се обявява по форуми в този вид и тази форма?
И т.н.
Сори, дете-буквалистче. Та си питам.
Кал
Първопроходец

Post by Кал »

Уморено-лаконичен отговор:

Насочен е към онези книги (и авторите/издателите им), които си заслужават; но не им е било обърнато достатъчно внимание.

Заради второто условие повечето ти предложения няма смисъл да участват. Те са си получили вниманието. Но и сама знаеш/предполагаш колко други минават под радара, да?

А това, че ще са излезли преди цели 2 години, аз го чета като „преди само 2 години“. Стига с тия книги, дето след 2 години вече не стават за четене... ;)

Освен това и условията са... така де, ориентирани предимно към издатели

Не разбрах защо мислиш така.

(Единственото предложение, което получихме, е тъкмо от автор.)

Защо се обявява по форуми в този вид и тази форма?

И това питане не разбирам. Къде другаде да се появява и в каква форма?

(Не се заяждам – наистина не мога да те проследя.)
Mokidi
Global Moderator
Has thanked: 129 times
Been thanked: 173 times

Post by Mokidi »

И аз уморено, и може би разпиляно.
Аз затова и не съм предлагала де, щото за което се сещам е вече получило внимание.
Браво на автора, който се е окопнежил.
Няма значение какво съм имала предвид, явно няма да го обясня добре тази вечер.
Кал
Първопроходец

Post by Кал »

Току-що получихме и второ предложение – пак от автор. :)
Кал
Първопроходец

Post by Кал »

... А за предложенията на Mokidi горе ми хрумна следното: ще въведем категория „Почетни споменавания“. За книги, които отговарят на критериите ни, но вече са си получили нужното внимание.

Ще добавям и тях в таблицата на журито - но са с по-нисък приоритет за оценяване.

Ако ги харесаме, можем да ги Посестримяваме (ако има кой да напише представянето), но няма да участваме активно в разгласата и разпространението им.
Люба
Has thanked: 540 times
Been thanked: 704 times

Post by Люба »

Може би не тук е мястото, но покрай разни мъки мои лични в края на тази седмица, да разгадая кои книги са Посестрими и кои - не - на ЧоБи, мисля, че е редно тук, например, да се впише едно точно определение/правило какво включва "Посестримяването" - съ/издаване на хартиената и/или електронната им версия; списване на представяне и популяризирането им с цел достигане до много хора (но не задължително включващи нещо от първата посочена дейност със съ/издаването), др.?

И това да се изпише много ясно тук и в блога
В момента мисля, че не е. И това създава пречки и при "позиционирането" на хората от ЧоБи спрямо външни хора - ако се налага да ги представят и обяснят що е то "Посестрима".
Кал
Първопроходец

Post by Кал »

Обясненията за Посестримяване до момента са събрани тук:

viewtopic.php?p=5803#p5803

Ако не стигат – питай конкретни въпроси.

(После ще мислим в коя тема да пренесем обсъждането.)
Люба

Post by Люба »

Дано евентуална неадекватност и неразбиране проявено с отговора ми да не е функция на пълен и хем зареждащ, хем взимащ ми ден, но ... не, тези линкове никъде не съдържат в ясен и прав текст отговор на долните въпроси

Какво означава да "посестримим" някоя книга - да я издадем с някого, след като е издадена веднъж? Да сме основен двигател тя да види бял свят за първи път? Да напишем представяне и го достигнем до потенциални четящи, които биха я оценили?

Пример - 'Книга за магьосници, физици и дракон" - правено й е представяне от ЧоБи с Геновева, предлага се на по-ниска от корична цена от ЧоБи, обаче ... не е посестрима
Още по- просто - каква е точното определение на "посестрима" - необходими и достатъчни условия.
И как/къде книга се предлага за посестримяване?

И си мисля, че - като се уточни какво е то точно, би било добре да се допълни в блога при списъка на "Посестримите".
Нов човек като влезе там, няма как да се досети.
Лъч
Лъч
Has thanked: 1234 times
Been thanked: 254 times

Post by Лъч »

Като посестрима възприемам книга, която бихме издали, но някой го е направил вместо нас, заради което правим втората стъпка след издаването - разпространяваме я.

Не знам защо "Приказка за магьосници, физици и дракон" не е в посестримите, но се сещам за нея, че беше аха-аха да чобиева, преди да се появи възможността за :?: по-добро :?: разпространяване и финансиране от издателство. Понеже ние, нали, сме не само издателство... :P

Подкрепям идеята, че е добре да има разяснение на въпроса "Що е то посестрима?" в раздел "Посестримите". Макар че... (от гледната точка на посетител на блога) щом нещо е в раздел "Книги", значи може да се поръча чрез Човешката и :arrow: :arrow: :arrow: е нейно.
Люба

Post by Люба »

Ако тепърва ще уточняваме що е то "посестрима", тогава мнение, което хем обхваща всички варианти неясни по-горе, хем дава достатъчно свобода за бъдещ нов смисъл да се изчепка от това определение

"Посестрима" е книга, която ценим и харесваме. В жанр - човешки и/или фантастични книги, които първоначално - досега поне - не ни се е случвало да сме издали първи. Затова - включваме се в разпространението им по-късно. Като научим за тях или като можем да направим нещо практически. Затова и ги препоръчваме на нашите читатели и им ги предлагаме като наши.
Което означава, че имате възможност да си я поръчате от нас, често на по-ниска от коричната цена.
Посестрима е и книга, в чието издаване съучастваме - било с други приятели, било - самостоятелно, с второ или друго поред нейно издаване, или - с издаване на електронната й версия.
Кал
Първопроходец

Post by Кал »

За проявеното трудолюбие получавате награда ;) – добавка-пояснение:

Всяка книга, която сме издали – сами или съвместно с някой друг – е наше издание, част от поредица „Човешката библиотека“. И се вписва в този списък. Няма значение дали изданието е хартиено, електронно, аудио или някакъв нов формат по-натам.

Възможно е най-актуалното хартиено издание на една книга да е на някой друг, а електронното да си е наше (пример: „Царска заръка“, „Пълноземие“ и „За змейовете...“). Книгата обаче пак се води официално в поредицата ни.

(Обратния случай още го нямаме – но отново ще е в поредицата ни.)

„Приказката“ на Геновева е специален случай – тя е издадена на хартия само от MBG Books (което формално я прави Посестрима), но тъй като ще работим за съвместно е-издание с тях, отсега я водим наша.

Така или иначе, както отбеляза Лъч, читателят, който ни търси, не би трябвало да се вълнува особено дали една книга е на ЧоБи или Посестрима – а само как да стигне до него. Затова и не съм се напрягал да обяснявам разликата изрично. ;)

А това обяснение на Люба (с мои модификации) може да го ползвате директно, ако решите да добавяте към страницата „Посестрими“:

„Посестрима“ е книга, която ценим и харесваме, но не сме я издали ние. Затова се включваме в разпространението ѝ, препоръчваме я на нашите читатели и им я предлагаме като наша. Това означава, че имате възможност да си я поръчате от нас, често на по-ниска от коричната цена.

(Последното не е универсално вярно - на дъното на всяка страница на Посестрима книга пишем откъде може да се поръча. Но е обичайното.)
Кал
Първопроходец

Post by Кал »

Резултати

И анонс:

Фондация „Човешката библиотека“ обяви резултатите от първия Копнеж за човечни книги:

http://choveshkata.net/blog/?p=5171

Копнежът бе отворен за художествена проза, издадена на български език през 2013 година; в хартиен или електронен вид, родна или преводна. Номинираните книги трябваше да покриват критериите за включване в поредица „Човешката библиотека“. При оценяването предимство имаха по-малките издателства и независимите издания.

В категория „На косъм“ поощрение получи поредицата от свързани истории „Пет приключения на Витек Диман“ от Димитър Цолов.

Като „Носители на всенародната любов“ бяха излъчени „Жената, която търсеше любовта“ от Ивинела Самуилова и „Голямото приключение на малкото таласъмче“ от Никола Райков.

През следващите седмици на сайта на Човешката библиотека ще бъдат публикувани подробни представяния на отличените издания.

Пълни подробности открийте тук:

http://choveshkata.net/blog/?p=5171
Кал
Първопроходец

Post by Кал »

Обявявам и по местата, на които бях разгласял Копнежа:

Излязоха резултатите от Копнежа. Честито на отличените... и лично благодаря от мен!

Догодина – още повече и още по-хубави, да? :)

~

Отражения:
- radiradev.blogspot.com
- dobrini.bg
- komentator.bg
- lira.bg
- uchi.bg
Кал
Първопроходец

Post by Кал »

Издание 2015: условия за участие

Някой иска ли да помогне, като напише чернова на медиен анонс в пощата ни?

А с разгласа онлайн?
SAlexandrov
Has thanked: 1 time
Been thanked: 2 times

Post by SAlexandrov »

Книгата на Пивайло Винев нали няма да участва :) :) :) Щото в такъв случай и аз няма да участвам.

Тъй де, не смятам да ЦЕНЗУРА: нещо, което ще остане извън официалната ни тема.
Last edited by Кал on Sun Mar 29, 2015 7:05 pm, edited 1 time in total.
Reason: цензура, обяснена в долния пост
I lead the army of Angmar
http://www.space-bg.org
Кал
Първопроходец

Post by Кал »

Под „художествена проза“ разбираме романи и сборници със сюжетни творби.

Светльо, тъй като тази тема се води „официална“, нека се въздържаме от епитети. Моля почисти горния си пост.
Кал
Първопроходец

Post by Кал »

Медиен анонс:

Фондация „Човешката библиотека“ обявява втория Копнеж за човечни книги:

http://choveshkata.net/blog/?p=5418

В Копнежа могат да участват книги с художествена проза, издадени на български през 2014 година; хартиени или електронни, родни или преводни. Номинациите са отворени за автори, издатели, читатели и всеки, който се вълнува от бъдещето на литературата.

Номинираните книги трябва да покриват първите 4 критерия за включване в поредица „Човешката библиотека“. Темите и жанровете са свободни.

Крайният срок за участие е 30 април 2015.

http://choveshkata.net/blog/?p=5418

Очакваме ви!

Ако имате близки контакти с медии – моля разгласяйте и вие!

Отражения:
- lira.bg
- uchi.bg
- perspektivi.info
- iccd.unwe.bg
- books.actualno.com -> e-novinar.com, www.novinitednes.net
Last edited by Кал on Thu Apr 09, 2015 12:42 pm, edited 4 times in total.
Reason: +отражения
Кал
Първопроходец

Post by Кал »

Резултати 2015

И анонс:
Фондация „Човешката библиотека“ обяви резултатите от втория Копнеж за човечни книги:

http://choveshkata.net/blog/?p=5644

Копнежът бе отворен за художествена проза, издадена на български език през 2014 година; в хартиен или електронен вид, родна или преводна. Номинираните книги трябваше да покриват критериите за включване в поредица „Човешката библиотека“. При оценяването предимство имаха по-малките издателства и независимите издания.

В категория „Човечни книги“ бяха отличени сборникът с разкази „Светлоглед“ от Миа Сердарева и сборникът с приказки „Приключенията на Златноелечко“ от Маргарита Павлова.

„Носители на всенародната любов“ станаха приказката-игра „Още по-голямото приключение на малкото таласъмче“ от Никола Райков, сборникът със статии и есета „Кривата на щастието“ от Иво Иванов, романът „Наследникът“, част първа от трилогията „Сивият път“ на Любомир Николов – Нарви, и сборникът „Забравени сказания“, отново от Любомир Николов – Нарви.

През януари и февруари на сайта на Човешката библиотека ще бъдат публикувани подробни представяния на отличените издания.

http://choveshkata.net/blog/?p=5644
Кал
Първопроходец

Post by Кал »

Обявявам и по местата, на които бях разгласял миналогодишния Копнеж:
Излязоха и резултатите от втория Копнеж за човечни книги.

Честито! Все повече! И все по-хубави! :D
~

Отражения:
- uchi.bg
- komentator.bg
- podmosta.bg
- kulturni-novini.info
- www.bulgaria21.net
- www.fakel.bg (с благодарности към Сашо Карапанчев)
- radiradev.blogspot.bg
Last edited by Кал on Wed Jan 06, 2016 2:13 am, edited 6 times in total.
Кал
Първопроходец

Post by Кал »

Копнеж за човечни книги 2016

Тъкмо го обявих пред Приятелите ни:
До 30 април приемаме номинации в третото издание на Копнежа ни за човечни книги:

http://choveshkata.net/blog/?p=5838

Споделете ни вдъхновенията си. Един от най-сериозните проблеми на българското книгосъздаване и -издаване от години е фрагментацията – всеки се е съсредоточил върху личните си усилия да сътвори нещо и почти изцяло пренебрегва усилията на другите. Една от целите на нашия Копнеж е да внесем баланс. Градим нови мостове. :)
Кал
Първопроходец

Post by Кал »

Медиен анонс:
Фондация „Човешката библиотека“ обявява третия Копнеж за човечни книги:

В Копнежа могат да участват книги с художествена проза, издадени на български през 2015 година; хартиени или електронни, родни или преводни. Номинациите са отворени за автори, издатели, читатели и всеки, който се вълнува от бъдещето на литературата.

Крайният срок за участие е 30 април 2016.

Изданията, отличени в предишните Копнежи, включват „Светлоглед“ от Миа Сердарева, „Голямото приключение на малкото таласъмче“ и „Още по-голямото приключение на малкото таласъмче“ от Никола Райков, „Наследникът“ (първа част от трилогията „Сивият път“) от Любомир Николов – Нарви, „Кривата на щастието“ от Иво Иванов и други.

Очакваме ви!

Отражения:
- bgvestnik.net
- komentator.bg
- e-bookbg.com
- scifi.bg
- uchi.bg
- bulgaria21.net
- skif.bg
- urban-mag.com
- kulturni-novini.info
- spisanie8.bg
- bgregioni.com
- shadowdance.info/magazine/
- iccd.unwe.bg
- obekti.bg
- bulgaria-italia.com
Last edited by Кал on Mon Apr 25, 2016 1:16 pm, edited 11 times in total.
Кал
Първопроходец

Post by Кал »

Разгласих и във форума на teenproblem.net:
Кал wrote:Копнежа го копнеем и тая година, пак до 30 април. Вижте условията:

И препоръчвайте. Ушите ни на елфски са заприличали от наостряне. :D
И във форума на chitanka.info:
Кал wrote:Третият ни пореден Копнеж отново тече до 30 април:

И разчита на вашите препоръки. Слушаме ви. :)
+ в G+ общностите „Аз обичам книгите“ и „Читателски клуб“; и в Goodreads групите Bulgaria reads и Bulgaria.
Кал
Първопроходец

Post by Кал »

Резултати 2016

Обявявам ги и по местата, на които бях разгласял Копнежа:
Резултати от третия Копнеж за човечни книги

Честито на отличените и вдъхновение на всички участвали! :)
Кал
Първопроходец

Post by Кал »

Медиен анонс:
Фондация „Човешката библиотека“ обяви резултатите от третия Копнеж за човечни книги:

http://choveshkata.net/blog/?p=6128

Копнежът бе отворен за художествена проза, издадена на български език през 2015 година; в хартиен или електронен вид, родна или преводна. Номинираните книги трябваше да покриват критериите за включване в поредица „Човешката библиотека“. При оценяването предимство имаха по-малките издателства и независимите издания.

Тази година бяха връчени две отличия – на романите „Зъбатите демони“ от Петър Бобев и „Смъртта е оправдание за всичко“ от Красимира Стоева.

През януари в сайта на Човешката библиотека ще бъдат публикувани подробни представяния на отличените издания.

http://choveshkata.net/blog/?p=6128
Post Reply

Return to “Копнежите”