Особености на чобитския настрой за забавление чрез работа

Човеците, които правят библиотеката
morrion
Has thanked: 3 times
Been thanked: 8 times

Re: Особености на чобитския настрой за забавление чрез работ

Post by morrion »

Пускам и тук мейла-отговор на Кал(ения) :D :

Хора,
За всеобща изненада може би, като виден фейсмок, аз искам да подкрепя Кал, с лека корекция в мУтивите. :)))
Както призовах на Първия ВЧС, ако искаме да стигнем до всички хора, трябва да използваме всичките места, където са хората. Да, това включва и нечистоплътни книгоразпространители, сциалки съмнителни и т.н.

Но не означава да се свързваме завинаги или опираме/разчитаме на тях, като на някой от нас.

Конкретно за Фейсбук, мотивът ми далеч не е толкова идеалистичен (че то ако разширим тоя мотив, май няма да остане читава голяма мрежа или форум, (бъз, Кале :mrgreen: ).
Мотивът е практичен.

Каквото и да се прави във Фейсбук остава в несигурност и мъгла. Пример:
Преди време мой колега имаше случай със затворена страница на търговец, от самия Фб, заради няколко сигнала за различни нарушения - спам, нарушения на права, и други. Страницата е била с над 100 000 последователи, основна патерица за бизнеса на тези хора.
Впоследствие в реалността търговецът успя да докаже, че обвиненията са клевета. Във Фиртуалността обаче познайте дали ФБ му пуснаха страницата. Нищо не е помогнало, поне до този момент.
Бъчвата се оказва без дъно.

Съветът ми е - да гледаме на подобни платформи - ФБ, Инстаграм, Туитър, Туич, някои услуги на Гугъл, като на Огледалния свят на Алиса. Те са уж там, уж имаме реален контакт с хората, даже може физически да ви свържат... и в един определен момент да се окажат мъгла, илюзорен мост над бездна.

Важното е да знаем и пазим онова, което сме
показали на огледалото.

(оМм):)))
"A principal rule for writers, and especially those who want to describe their own sensations, is not to believe that their doing so indicates they possess a special disposition of nature in this respect. Others can perhaps do it just as well as you can. Only they do not make a business of it, because it seems to them silly to publicize such things." Georg Christoph Lichtenberg (thanks to China Mieville). :)
Dess
трън в гащите
Has thanked: 204 times
Been thanked: 309 times

Post by Dess »

Аз подкрепям напълно и двама ви. Моята идея за ФБ още от самото начало беше да се възползваме от възможностите, които предоставя – а именно, набиране на фен-база. За съжаление, това става бавно и трудно, и резултатите все още са... ако не нулеви, то близки. Но се надявам постепенно трудът, който се влага, да се отплати. Тъй или иначе ново съдържание за ФБ генерирам в малки количества – предимно по няколко въвеждащи изречения към блог-постовете ни, та и да се затрие в някакъв момент, няма да ме е яд. Всичко по-мащабно се копира своевременно във форума (Мерси, Ани!).

Да не говорим ние колко сме далеч от 100 000 последователи... (още близо 99 000, ако трябва да сме точни. ;) ) Но приемам практическите измерения на вашите съображения – а именно, да няма линкове към ФБ в блога/е-книгите ни. Пък някой ден, като съберем тия 100 000, пак ще си говорим :D
Reachin' for the stars... Why wait for one to fall?
Кал
Първопроходец
Has thanked: 3103 times
Been thanked: 2531 times

Post by Кал »

Кал wrote:Малко тъжна равносметка:

До днес, 10 дни след първата покана да разпратим долния медиен анонс, само аз (Кал) и Ани го направихме. (А ако го е правил и друг някой: 1) не се е отразил във форумната тема; 2) търсачката на Гугъл не го отразява.)

Сега (!) вече няма смисъл да го пращате никъде. Утре ще имаме нов медиен анонс, за алманасите – фокусирайте се върху него.

Но ако и там ни спъне оглушително мълчание... не знам дали ще имам сили да се вдигам на крака и да помагам с писането на по-следващия анонс, и на другите след него. Защо, в крайна сметка, да го правя, ако само двама души го намираме за смислено? (Това ми е ключовият въпрос във всяко доброволческо, в което влагам време-сили.)

Сега отивам да редактирам анонса за алманасите. И благодаря на Ради, която поне се опита да помогне.

Тътрейки крака,
Чубачко

П.П. Ако сте имали желанието да разпратите анонса, но ви затруднява нещо в самия процес, слушаме ви. Винаги. :)

А ако искате да говорим по-подробно за ефекта на мълчанието върху доброволческата ни мотивация, заповядайте във форума: viewtopic.php?p=29166#p29166. Тия мейлинг листи все така ни трябват най-вече за работа. ;)
Кал
Първопроходец

Post by Кал »

В отговор на [url=https://choveshkata.net/forum/viewtopic.php?p=29166#p29166]горното[/url] Dess wrote:Кал, в защита на хората без лични блогове или връзки с медии: първоаприлският ми пост за е-книгите във ФБ беше споделен 9 пъти от страницата на ЧоБи и още 4 пъти от личния ми профил. Това е абсолютен рекорд за наша новина. :) Не мога да проследя кои са всички хора зад това, но част от тях са Хрис, Жоро, Валя, Вяра и Калина, а Деси П. сподели линка от блога на Ани. Не знам доколко това влиза в представата ти за адекватна разгласа... но все пак има хора, които са положили мъничко старание.
Кал wrote:Грррррр... Точно сега ли трябваше да влизаме в темата „Фейсбук“? Който
– и сама отлично знаеш – ни е спечелил... колко читатели?

А тия медийни анонси, дори да не ги отразят много медии, пак са ни
довели нови хора. Нали видя този път със „За спасяването“?

Грррррр...
Как точно ме грее, че „има хора, положили мъничко старание“, като никой от тях не е ползвал „мъничкото мое старание“? Дали следващия път ще се постарая пак? Айде познайте.

Грррррр...

(И да, от тоя тъй масирано споделен пост във ФБ някакви поръчки дойдоха ли?)

:( :( :(
Last edited by Кал on Sun Apr 05, 2020 4:50 pm, edited 1 time in total.
Reason: премествам + преименувам
Dess
трън в гащите

Post by Dess »

Кал, а като им кажеш – от тва вашто полза няма – те дали следващия път ще се постараят и толкова?

Това, което ме притесни в мейла ти, беше фактът, че той не толкова обвинява открито, колкото вменява вина – "не ви ли е срам, вижте аз колко правя, пък на вас готов анонс ви дадох, пък да не си мръднете пръста да го разпространите".

Иначе много добре те разбирам – и знам колко боли. Достатъчно дълго бях сама на организаторското място.

Но пак казвам – в конкретния случай новината няма давност. Дай шанс на хората да се поправят. И нека измислим как да ги амбицираме следващия път да са по-усърдни – вместо съвсем да ги накараме да вдигнат ръце.

И последно: знам колко е обезкуражително, но не се поддавай. Защото ако личният ти ентусиазъм замре, ако те угасят теб, вместо ти да разпалиш тях – това е двойна загуба. И да, знам, че целта е да се разпалваме взаимно, и не може един човек да изнесе всичко на гърба си. Но и ти знаеш, че АЗ винаги ти пазя гърба, нали? И ще бъда до теб, и ще ти давам рамо, ръце, гръб, сърце – за да дърпаме и бутаме заедно. И когато другите изостават, заедно ще преглъщаме и ще търсим начини да ги придърпаме напред.

Няма да позволим те нас да дръпнат назад, и да ни съборят, и да ни откажат.

И постепенно тия, дърпащите, ще ставаме все повече. Нали?
Last edited by Люба on Wed Apr 15, 2020 12:47 am, edited 1 time in total.
Reason: преименувам
Кал
Първопроходец

Post by Кал »

За втората част на поста ти:

Което е така, така е. :) :) :)

По първата част: Чакай, чакай... :( :( :(

1. Коя част в моето писмо „вменява вина“? Може ли точен цитат?

Понеже аз СТРАХОТНО се старая да не работя с идиотщината, наречена „вина“...

Преди малко в poslednorog-а ти написах:
И няма нужда да защитаваш никого. Аз не нападам другите – аз обяснявам
себе си: защо следващия път няма да се раздам по същия начин.
2. Коя част обезсърчава всички ви да ползвате Фейсбук? Къде казах „от тва вашто полза няма“?

Понеже аз СТРАХОТНО се старая да не съм прът в колелата. Все едно какви са вътрешните ми усещания и предпочитания.

... Да не би да е станал някакъв bypassing?

3. Кой (идиот) би „вдигнал ръце“, след като прочете писмото ми? Защо?

И една молба: друг път не „омекотявай“ ситуацията, когато имаме проблем. (Понеже имаме проблем – за това поне сме съгласни и двамата, да?) Дай възможност на всеки сам да помисли и да реши какво ще бъде мястото му в този проблем.

Понеже аз си изтълкувах писмото ти като „Ама какво толкова страшно е станало?“... и побеснях два пъти повече. Възпроизвеждам мисли: „Значи не е станало нищо, така ли? А аз за какво се хабих да го пиша тоя мейл? За да махнат другите с ръка – „а, той Кал сигурно е в мензис, ше му мине“... и пак да си карат по старому?“

Мисълта ми е: Опитът за „омекотяване“ понякога дава обратни резултати. А в случая проваляш и „възпитателния“ ефект.

(Тоя разговор после ще замине към viewtopic.php?f=24&t=644.)
Dess
трън в гащите

Post by Dess »

Моля, изчети докрай, преди да се палиш. Умишлено има противоречиви места.
Кал wrote: 1. Коя част в моето писмо „вменява вина“? Може ли точен цитат?

Понеже аз СТРАХОТНО се старая да не работя с идиотщината, наречена „вина“...
За мен - лично - ето това прозвуча (непряко) обвинително:
Сега (!) вече няма смисъл да го пращате никъде. Утре ще имаме нов медиен анонс, за алманасите – фокусирайте се върху него.

Но ако и там ни спъне оглушително мълчание...
Сега си давам сметка, че с удебеляването и удивителната просто си искал да подчертаеш, че разпратен точно сега, анонсът би "спънал" по-актуалния за алманасите. Но при първия прочит ми се стори по... окончателно, един вид - вече изобщо няма смисъл да се разгласява това, край. Затова предложих който не е "сколасал", да го направи по-късно. Целта ми не е била да омаловажавам сегашното бездействие и се извинявам, ако е прозвучало така.
2. Коя част обезсърчава всички ви да ползвате Фейсбук? Къде казах „от тва вашто полза няма“?

Понеже аз СТРАХОТНО се старая да не съм прът в колелата. Все едно какви са вътрешните ми усещания и предпочитания.
Пак лично за мен, категоричният ти отказ да обсъждаш стореното във Фейсбук, е индикатор, че то е маловажно. В един от последващите мейли каза, че:
Само че, когато НИКОЙ освен мен (инициаторът) + още един човек не „поеме щафетата“, имаме ситуация.
Това никой, с главните си букви, за мен приравнява ФБ споделянията на "нищо", т. е. с тях или без тях, поръчки няма да дойдат. И колкото и личният ми опит досега да подкрепя този извод, продължавам да вярвам, че причината в случая е мащабът. За да има отзвук във ФБ, трябва много хора да виждат, и много хора да споделят. По някаква причина, която си знае само ФБ, въпреки множеството споделяния този път, броячът твърди, че постът е стигнал до екраните на едва 324 души, от които 20 са кликнали на линка. Че никой от тях не е поръчал засега - факт. Но поне са видели книгите ни. :)

Да удебеля - ясно, че в случая имаш предвид, че НИКОЙ не е разпратил твоя анонс - но това не означава, че не сме "поели щафетата" по друг начин, бил той и по-неефективен. А на анонса, както казах, пак ще му дойде времето - така че той не е "труд залудо". Това се опитвах да ти обясня по-рано. Усилията, които си вложил в него, не са напразни - и може спокойно да напомняш на хората за него при всеки книжен повод, докато не им писне и не го разпратят, само и само да се отърват от теб :))
3. Кой (идиот) би „вдигнал ръце“, след като прочете писмото ми? Защо?
Надявам се, никой. Но те съветвам най-сериозно - недей така рязко да разграничаваш ФБ от "официалните" канали. Защото може да бъде изтълкувано като подценяване. А той може да бъде голяма сила - нека го впрегнем да работи за нас.
Понеже аз си изтълкувах писмото ти като „Ама какво толкова страшно е станало?“... и побеснях два пъти повече. Възпроизвеждам мисли: „Значи не е станало нищо, така ли? А аз за какво се хабих да го пиша тоя мейл? За да махнат другите с ръка – „а, той Кал сигурно е в мензис, ше му мине“... и пак да си карат по старому?“
Съжалявам. :( Както казах, втората част целеше ТЕБ да успокои, че не си се бъхтал напразно, а не да подкокороса другите да си развяват байрака. ПРЕКРАСНОТО на този анонс е, че винаги ще е валиден - затова не исках да се вторачваме в неразпространението му сега, а да си помислим кога отново ще ни е от полза. Доста по-полезно за цялостната картинка, да?
Мисълта ми е: Опитът за „омекотяване“ понякога дава обратни резултати. А в случая проваляш и „възпитателния“ ефект.
Аз май никога не съм вярвала във възпитателния ефект от хокането (за каквото възприех горното, дори ти да не си имал такава цел). Това, което не цитирах по-горе, а реално най-много насажда вина, се чете между редовете - и за мен то се свежда до "Щом не оценявате това, което правя, ще спра да го правя." = "Вие (ще) сте виновни, че нищо не става." + "Вие ме карате да се чувствам зле."

Разбирам, че това, което ВСЪЩНОСТ си искал да кажеш е "Болно ми е, че положих труд, а вие не положихте ответен. Къде сбърках?", т.е. ако обвиняваш някого, то е себе си, задето апелът ти е останал без отзвук - значи вината е в апела. (А тя не е. И в хората не е.)

Това което АЗ се опитвам да кажа с целия тоя ферман е - хайде да търсим конструктивни решения. Да не задълбаваме в кой какво не направил и защо. Да приемем, че обстоятелствата, натоварването, стресът - или просто разсеяността - са изиграли своята роля. И да кажем на хората: "Жалко, че не намерихте време и възможност да споделите медийния анонс сега. Предлагам да го направите еди-си-кога, за да има максимален смисъл от него. А сега ви моля да преминем на това и това." И преди да ми заявиш, че твоят мейл ТОЧНО това казва - може и така да е. Но тонът е друг, и оставя на човек горчив вкус в устата. Поне на мен ми остави - може и да съм станала свръхчувствителна в последните дни. Защото знам, че внимаваш. Но точно затова те моля - нека опитаме да сме една идея по-шеговити в тия мейли до всички, да избягваме удебелявания и главни букви и удивителни *в този смисъл*. Защото шансът да ни разберат погрешно е голям. :)
Люба
Has thanked: 540 times
Been thanked: 704 times

Post by Люба »

1-2-не-знам-колко включвания от мен:

1. влязох да отговоря на пост по-по-горе, с идеята да кажа как думите са мегахипер важни като избор. Има ли конотация, има ли минимален шанс за оценка към някого (била тя и "обективна" и ненатоварена от категоризации в нашето разбиране), отключват неща. Какви - няма да бистря сега.

2. видях на Дес поста, който доказва част от намеренията ми.

3. канех се да напиша един пост (и почти го бях написала през умния ми телефон, който даде "глич" и премигна екрана, та съобщението замина и се изгуби назапазено), което ме ядоса и викам - да си гледа работата, няма да споделям. Но сега горното пак ме връща на предложения 2.

Те се основават на 2 проблема, които и на мен са ми проблем (ако и за едното да не съм активно участваща и "морално" - без да знам по чий морал и как се определя той - не би трябвало да имам много право на предложение).

Проблем 1: имаме issue с non-violent communication. Много думи, формулировки тук са силно violent. Без значение дали изказани по адрес на човек от форума/ЧоБи или четвърти незнайни нам лица. Които и да са лицата, ми се струва, че разнообразието ни води до това някому нещо да отеква. И да води натрупвания. Дали те са със степен да откажат някой да чете някого или и целия форум - можем само да гадаем докато не се проверим някак :) Но - ако силните неща не се казват с изричност за хумор, който ги разсейва впоследствие (и то такъв, че всички да го усетят при все различните ни идиотски събрани чувства за хумор тук ;))), трупа се малко по малко. Затова - предложение за живо обсъждане с модериране на това. И записки, и илюстрации, каквото трябва.
След което всички не само да си обещаем, но да положим усилие да се справим с проблема, включително с помощта на другите, които всеки път при клик на violent communication, да ни сигнализират и обясняват и ако установим, че да, е violent (дори и ние нищо насилствено да не сме възнамерили), да имаме ангажимент да го премахмем от изказа си. Колкото и това да ни ощетява като личен мерак, езикова уникалност, т.н. Поне в рамките на общуването тук. Към трети и четвърти лица - кой както си ще.

2. Проблем 2 - ценностите, които се предполага, че дори и да са изрично написани, коментирани, т.н. за общността на ЧоБи (както по отношение на работа с читатели, приятели, външен свят, идеи за развитието на света и хората, т.н.) и да се приемат като основополагащи и подразбиращи се и неподлежащи на дискусия - да се оказват с размит/плуващ/неинтегрируем характер за всички. За тях лично бих предложила дискусия, в която с радост ще се включа също - на която да се изговорят, обсъдят, и при преценка, че са споделени и остават - да си имат и някакъв "превод" какво значат в живия живот и практика - бил той свързан с това кое по какви канали се разпространява, какви медии се посочват или не във форума, както и кой съблюдава това на практика, т.н.
Също така - преди да се говори подобен разговор, да си направим извадка на конкретните примери от всички по-горни постове (а и други тук), за да не пропуснем нещо - както за "вътрешните" дела и документи, така и за "външните" с онзи голям лош свят навън, в който бродят мечки и вълци ;)

P.S. И да, ако някой ме пита - част от тези разговори май са за "Основоположни на ЧоБи", ако правилно си спомням името на темата, за да не ходя и търся сега
Но не, поради личните ми разбирания за рационалност и оптималност на ефективен резултат - не мисля, че биха могли да се решат само писмено в този форум
Включително, ако щете и защото вярвам в силата на отпушващите емоции, глас, хумор, гняв дори, които ги изчистват и решават глас-ом или с физическо присъствие - очи, тяло, изражение
Last edited by Люба on Wed Apr 15, 2020 12:49 am, edited 3 times in total.
Reason: Кал: сливам два поредни поста + Люба: преуменувам
Кал
Първопроходец

Re: Житейските нерадости

Post by Кал »

Дес (:

Аз противоречиви места не видях. Само такива, по които имаме да си разказваме още. :)

Да, удебеляването беше именно за да не хукне някой да разпраща отсега нататък - и така да ни убие медийните шансове за утрешния анонс (който все пак е по-актуалният сега; иначе съм напълно съгласен, че този можем да си го преизползваме колкото и когато ни душа сака).
Spoiler
Въпреки това, имайки предвид, че всеки може да ме прочете както си иска, няма да се учудя, ако някой се е стреснал и е пратил анонса... ЧоБи може всичко. :D
Питането ми „Коя част обезсърчава всички ви да ползвате Фейсбук? Къде казах „от тва вашто полза няма“?“ се отнасяше само и единствено за първото писмо.

Но все пак нека разчепкаме и тая тема.

В следващо писмо ви написах:
Фейсбук е СЪВСЕМ друг канал за разгласа (с други изисквания и нужди),
който моля да не се дискутира в тази нишка.
Тъй като конкретната ни нишка беше „медийна разгласа“. За разгласата във ФБ просто исках да говорим в друга нишка. Причината е, че писането на медийни анонси и разпращането им изисква съвсем различни умения от установяването на видимо присъствие в социална мрежа.

Само толкоз. :)

За „поемането на щафетата“ и „НИКОЙ“ имах предвид отново конкретния канал: медийните ни контакти. (Може би ще ви е по-лесно да ме разбирате в такива ситуации, ако помните, че за да боря хаоса и удавянето в информация, поставям отчетливи разделения между дейностите ни. Затова и ви тормозя да сменяте „Темите“ на писмата си, като сменяте темата на съдържанието им. ;) )

За напомнянето: не мисля повече да напомням за този анонс на когото и да е. Когато вече съм го направил три пъти (че и най-накрая съм се „тръшнал“ :D ), всяко следващо напомняне от мен по-вероятно ще има отрицателен ефект. (Или просто ще „удебели филтрите“ на четящите към писмата, подписани с „Чбк“.) Ако други хора намират анонса за ценен, нека напомнят те. По-разнообразни изпращачи увеличават шансовете да „пробием филтрите“. ;)

За ФБ и медийните (не „официалните“) канали разбра ли се защо ги разграничавам? :) (Впрочем разграничавам и още канали: примерно форумите също си имат специфики, които не позволяват да ползваме едно към едно нито медийните, нито социалните анонси, затова и няма смисъл да ги смесваме в такива случаи.)

А „Щом не оценявате това, което правя, ще спра да го правя“ в моя случай = „Не правя нищо, в което само аз намирам смисъл. Понеже то се превръща в (сори за думичката, Хрис) самозадоволяване. А има толкова други неща, които бих могъл да правя – и да не са само за мен си.“

Толкоз. :)

И пак: никого не „обвинявам“, включително себе си. Аз не работя с понятието „вина“. :)

А това кой как ни чете и разбира ми е мисъл и мисия от поне 15 години. И всъщност страшно се радвам, че стигнахме до тоя разговор. Сигурен съм, че след него никой от участниците (активни или пасивни) няма да е баш същият...

И накрая: много те прегръщам! Ама МНОГО!
Spoiler
Ти си знаеш, де... аз заради другите. Възпитателно. :P
~ ~ ~

Любе, сори, ама отивам да си взема почивка след толкова тракане по клавишите... Засега само ще ти се усмихвам. :)
Dess
трън в гащите

Post by Dess »

„Не правя нищо, в което само аз намирам смисъл. Понеже то се превръща в (сори, Хрис) самозадоволяване. А има толкова други неща, които бих могъл да правя – и да не са само за мен си.“
Ха. Това определено ме замисли. Според мен не бива да изпадаш в крайности. ;) Особено ако вярваш, че смисъл има по принцип И за другите. Вместо да се отдръпваш, помогни им да го видят!

Иначе, ако следвах твоя принцип, сега ЧоБи нямаше изобщо да има действаща ФБ страница – никой друг освен мен не виждаше достатъчно смисъл в нея, за да я поддържа. Аз видях – и съвсем скоро ще си проличи категорично дали съм грешала. Ако четенето във Фокс бук кафе, което е изцяло през ФБ, не ни спечели нито един нов читател... ще е сериозен удар за мен. И знак, че може би е редно да пренасоча част от усилията си към по-ползотворни канали. Но да видим...

Идеята ми е, че невинаги околните успяват да видят потенциала в нещо. Ако само ти го виждаш, това не значи, че го няма – а че трябва по-ясно да го покажеш на другите.

Кой освен мен и Ани знае колко поръчки на "За спасявянето" получихме след онзи медиен анонс? Кой друг е видял потенциалния ефект от това, за да се впрегне сега с този?

И още: сред купищата задачи, с които обсипваме всички напоследък, как да отсеят кои са по-важни? Не всеки си дава сметка, че чисто вътрешните, като По-желаването на Геновева или преноса на инфо от ФБ към форума, или търсенето на Мъдреци, са едно, а писането и разпространението на медийни анонси е на друга плоскост. Не омаловажавам първите – но според мен в седмици, когато имаме много от другите, трябва да ограничим разсейващия фактор.

Та, обща препоръка: нека обясняваме на хората не само какво, а и защо. С примери. Дори да мислим, че си го знаят.

Което ме кара да се върна към една моя чернова, която всички предстои да получат утре, и да я изредактирам малко според собствените си съвети ;)
Last edited by Люба on Wed Apr 15, 2020 12:47 am, edited 1 time in total.
Reason: преуменувам
Кал
Първопроходец

Post by Кал »

Spoiler
Dess wrote:Особено ако вярваш, че смисъл има по принцип И за другите. Вместо да се отдръпваш, помогни им да го видят!
Слушам те, Дес, и виждам себе си в началото на ЧоБи. Или през първите ни десет години...

Не мога, Слънце. Наистина не мога вече. Понякога с годините изтръгваш толкова много късчета от дроба си, че ни една магия няма как да ти ги върне.

Май го наричат „остаряване“...

Но то не ми пречи да се радвам на всеки, който може. Понякога е толкова силно и подсилващо, че дробът се възстановява. :)

... Знаеш ли защо постоянно ръчкам Чобитството да пренася постовете от ФБ към форума ни? Включително сега преди малко. (Това ръчкане впрочем го бях написал още оня ден, но го бях заредил за отложено пращане (schedule send). Забавно как съвпадна, м?) Защото твоите хубавини там са едно от нещата, което ми лекува дроба. С всичко, което влагаш в тях. И ме обхваща дива жал, като помисля, че с времето ще се зарият... че само ние тук, сегашните и настоящите, ще сме ги видели... А искам да ги видят повече.

И аз го искам, Слънце...
А за купищата мейли и задачи – всъщност точно това исках да чуя от някого, като написах най-накрая:
Ако сте имали желанието да разпратите анонса, но ви затруднява нещо в самия процес, слушаме ви. Винаги. :)
И ако е наистина проблемЪТ (както предполагам), ще вземем мерки. Най-малкото като сложим горна граница на броя, които пращаме в рамките на една седмица.
Spoiler
(Е, двете с Ради ще трябва да си направите един бой с кал – или с Кал - първо... „Накрая трябва да остане само един!“ :D)
Но още чакам да го чуя и от другите.
negesta
Has thanked: 811 times
Been thanked: 388 times

Post by negesta »

Кал wrote: А за купищата мейли и задачи – всъщност точно това исках да чуя от някого, като написах най-накрая:
Ако сте имали желанието да разпратите анонса, но ви затруднява нещо в самия процес, слушаме ви. Винаги. :)
И ако е наистина проблемЪТ (както предполагам), ще вземем мерки. Най-малкото като сложим горна граница на броя, които пращаме в рамките на една седмица.
Но още чакам да го чуя и от другите.
Подозирам, че през последния месец пощите са още по-натоварени отколкото в мирно време.
И ако досега сме се губели в гора от имейли, сега при някои е информационна джунгла. Напомням за една идея, формулирана на ниво поща - да се прави месечен бюлетин със задачи. Или седмичен. Разбирам напълно, че това е свързано с повече усилия от страна на хора като Дес и Кал; и бих се включила в изготването му, в случай че се спрем на подобен вариант. Същият бюлетин може да се публикува и тук, във форума; и дори да се изнася най-горе.

.... Иначе като страничен наблюдател, и то човек мнителен, подозрителен, който много "хваща скрити смисли" и му се привиждат намеци и негласни обвинения, не виждам в думите на Кал никакво вменяване на вина. Съвсем по ръба на думите му прозират емоции, но не агресивни. И умора може би.

И да, това го пиша скрито, защото подозирам, че на този етап дискусията трябва да се премести някъде другаде.
Last edited by Люба on Wed Apr 15, 2020 12:46 am, edited 3 times in total.
Reason: Кал: разкривам същественото ;) + Люба: преименувам
Кал
Първопроходец

Post by Кал »

Преместих ни. :)

Единственото важно нещо, което сякаш остава невидимо дотук, е, че когато ви написах:
Но ако и там ни спъне оглушително мълчание... не знам дали ще имам сили да се вдигам на крака и да помагам с писането на по-следващия анонс, и на другите след него. Защо, в крайна сметка, да го правя, ако само двама души го намираме за смислено? (Това ми е ключовият въпрос във всяко доброволческо, в което влагам време-сили.)
исках да дам пример как разсъждава един доброволец. Какво мотивира и какво демотивира доброволците.

За да го имаме предвид, когато оставяме труда на когото и да е без отглас и употреба. За да не си изгоним, в крайна сметка, другарчетата доброволци.

(Сега например пред мен стои задачата как да не оставям приносите на Ради да „висят в празното“. Дори когато ми отнемат повече време, отколкото ми спестяват... то отначало неминуемо е така, с всеки нов помощник. :) )
Spoiler
А мен конкретно не ме мислете толкова. :D Свикнал съм на мълчанието, няма да избягам...

И да, като се сбъдне Миро-мечтата да ги правим тия работи с пари, такива недоволства ще са неудачни. ;)
Кал
Първопроходец

Post by Кал »

И понеже ми се чини, че конкретния случай го поизяснихме, прехвърлям се към по-принципните предложения на Любава:
Люба wrote:(...)
Проблем 1: имаме issue с non-violent communication. Много думи, формулировки тук са силно violent. Без значение дали изказани по адрес на човек от форума/ЧоБи или четвърти незнайни нам лица. Които и да са лицата, ми се струва, че разнообразието ни води до това някому нещо да отеква. И да води натрупвания. Дали те са със степен да откажат някой да чете някого или и целия форум - можем само да гадаем докато не се проверим някак :) Но - ако силните неща не се казват с изричност за хумор, който ги разсейва впоследствие (и то такъв, че всички да го усетят при все различните ни идиотски събрани чувства за хумор тук ;))), трупа се малко по малко. Затова - предложение за живо обсъждане с модериране на това. И записки, и илюстрации, каквото трябва.
След което всички не само да си обещаем, но да положим усилие да се справим с проблема, включително с помощта на другите, които всеки път при клик на violent communication, да ни сигнализират и обясняват и ако установим, че да, е violent (дори и ние нищо насилствено да не сме възнамерили), да имаме ангажимент да го премахмем от изказа си. Колкото и това да ни ощетява като личен мерак, езикова уникалност, т.н. Поне в рамките на общуването тук. Към трети и четвърти лица - кой както си ще.

2. Проблем 2 - ценностите, които се предполага, че дори и да са изрично написани, коментирани, т.н. за общността на ЧоБи (както по отношение на работа с читатели, приятели, външен свят, идеи за развитието на света и хората, т.н.) и да се приемат като основополагащи и подразбиращи се и неподлежащи на дискусия - да се оказват с размит/плуващ/неинтегрируем характер за всички. За тях лично бих предложила дискусия, в която с радост ще се включа също - на която да се изговорят, обсъдят, и при преценка, че са споделени и остават - да си имат и някакъв "превод" какво значат в живия живот и практика - бил той свързан с това кое по какви канали се разпространява, какви медии се посочват или не във форума, както и кой съблюдава това на практика, т.н.
Също така - преди да се говори подобен разговор, да си направим извадка на конкретните примери от всички по-горни постове (а и други тук), за да не пропуснем нещо - както за "вътрешните" дела и документи, така и за "външните" с онзи голям лош свят навън, в който бродят мечки и вълци ;)
За 1 съм силно „за“ да направим такава дискусия, стига да се съберем поне петима души, за които е важна. (Ако сме по-малко, по-скоро да си решим нерешеното с индивидуални разговори.)

И се замислих: дали да ви насърча да ползвате бутончето с удивителната (Report this post), което стои горе вдясно над всеки пост, за сигнализиране на violent communication? Това поне би автоматизирало събирането на постове-„спусъци“ - и може би ще ни помогне да съзрем някакви тенденции.

За 2 не съм сигурен дали разбирам/съзирам проблема. Ако обаче се натрупат други хора, които го споделят, също ще участвам.
Last edited by Люба on Wed Apr 15, 2020 12:45 am, edited 1 time in total.
Reason: преименувам
frog
добромет
Has thanked: 28 times
Been thanked: 856 times

Post by frog »

Не сме само ние ненормални да пишем по нощите в ЧоБи. И от любимия ми филмов фестивал пишат сега. Е, при тях е 22 ч., не 23, но пак е късно като за такива чужденци.
Също така не оставям писма нарочно за СЛЕД събота и неделя освен ако не са някакви официални на ЧоБи, разбира се.
Бесовете ви чувам“ ~ Jane Eyre Grisel. I refuse to be there for you when you need me.
Кал
Първопроходец

Post by Кал »

И пак по темата за доброволческото – по един съвсем друг повод:
След поредната касапница между Сашо и Вальо покрай новия алманах, Кал wrote:Момчета... поне олеква ли ви, като си кажете всичко?

Понеже на нас с Дес определено ни става все по-тежко. :((( (Особено на Дес – аз все пак следя тия процеси само с периферно зрение.)

Ако искате да продължим да работим като екип, имайте предвид, че основно условие на доброволческата работа е да ни носи удоволствие. Радост. За какво бихме продължавали да я вършим, ако ще бъде поредното скапано бреме? (И скапващо. :((( )

Това сме си го говорили и преди. Сигурен съм, че и пак ще си го говорим. Важно е. По-важно е от това кой е направил грешките и кой ще му ги поправи. То е, което изгражда екипа, колектива и задругата. А соченето с пръсти и търсенето на виновни е... но това го знаете и вие.

Спирам и отивам да си действам по задачите, които ме зареждат. На вас препоръчвам ден-два почивка и спокойствие. Бездруго вече не го бързаме, пустия му брой...

Чубачко

П.П. И не забравяйте да си пуснете „Христо Ботев“ от 13:30. :) Ще се опитам да кажа някои работи за алманасите, които да ни припомнят откъде сме тръгнали, накъде вървим, защо е важно да не спираме.

П.П.П. И другото: направете си една видеоконферентна среща. Всички съвременни смартфони го позволяват – достатъчно е да си инсталирате Google Hangouts: https://play.google.com/store/apps/deta ... droid.talk (на повечето смартфони той е зареден по подразбиране)

Вижте се очи в очи, чуйте се... и пак си кажете тия неща. Или може би... ще ви дойдат други? :)
Кал
Първопроходец

Post by Кал »

Позволявам си да цитирам тук вчерашното писмо на Наско – като продължение на горното:
Nasko wrote:Последни признания на съставителя!

Неслучайно обявих, че напускам функцията си на съставител на алманаха. За това има не една сериозна причина:

Когато през 2007 година започвахме да правим алманаха, си мислех, че е достатъчно пълноценно познаване на фантастиката (което имах), способност за оформление и форматиране на изданието (които се научих) и ентусиазъм (който не липсваше). Наясно бях, че нямам качества на мениджър и разпространител, но си представях, че тези неща ще се получат постепенно от само себе си.

С времето обаче, докато работехме над 10-те алманаха, се разкриха ред проблеми, които следваха от типа личности, които сме ние, неколцината правещи изданието. Като млади ние със Сашо Карапанчев много спорехме кое във фантастиката е по-важно, дали идеите и съдържанието или литературната форма. После тези спорове затихнаха, защото разбирахме, че и двете са еднакво важни.

За съжаление обаче, това различие се прояви в работата над аламанаха, защото аз егоистично смятах, че доброто съставяне на съдържание и ценности е по-важно от редактирането и коректурата на крайния продукт. Особено това си пролича при алм. 2012 г., където допуснах недобре редактирани и коригирани материали и грешки, между които името на нашия ценен автор и съратник Пламен Младенов, който „прекръстих“ на Петър Младенов.

Сашо се бореше с мен, но без особен резултат. Още повече, че във всеки алманах поне 30% (а и повече) от текстовете бяха по негови предложения или авторски, а аз не се сетих да му предложа дори съ-съставителска роля. Много късно започнах да забелязвам, че той възприема тази моя несъобразителност и несправяне като нещо насочено лично към него.

С Кал също имахме различия. Не проявявах достатъчно уважение към екологичните му възгледи да се компенсира хартиеното производство на алманаха, накърнявах неговата подреденост и принципност, както например с авторските права. Не се учудвам, че и той се оттегли от редакторската работа, с което и без друго голямата натовареност, падаща върху Сашо, се увеличи.

В работата по последния алманах, която още не е завършила, недостатъците се проявиха с пълна сила. До последния момент не признавах дори пред себе си, че някои от текстовете нямат определен редактор, а и болестите в последно време ми изядоха парите, предназначени за коректорката.

Всички тези мои провали като ръководител и разпределител доведоха да изостряне на вътрешните отношения в групата. Нашият безкористен и всеотдаен Вальо, който въпреки отдалечеността си не преставаше да работи за алманаха, се втурна да запушва дупките в редактирането, които аз допуснах. Като резултат, Сашо реагира като професионалист с 33 г. стаж в големи редакции...

Най-чистосърдечно признавам, че вината за тези напрежения в последно време е изцяло моя!

Надявам се ще ми простите! Винаги ме е движило само едно желание - да съществува такъв алманах и той да бъде територия на нашите ценности!

Ще бъда щастлив да помагам на новия екип на алманаха като оформител и като автор (ако приемате материалите ми).

Атанас П. Славов
Кал wrote:Наско (:

Топло благодаря за това лично споделяне. То разкрива важни части от историята на алманасите.

За себе си само искам да поясня, че основните причини да се отдръпна от подготовката бяха:

1) в по-ранния случай, липса на сили и ресурс. Тогава практически аз бях останал (оставен :( ) като единствения човек, който движи изданията в поредица „Човешката библиотека“. Ако не се бях оттеглил от подготовката на алманасите, поредицата щеше да спре;

2) в настоящия период, принципното ми пренасочване от правене на нови книги към популяризиране на вече съществуващите (и търсене на излаз извън Бг).

Така че поне от моя страна няма усещане ти да си ме отблъснал. Моментните търкания не се броят – те са неминуеми във всеки екип. (Ако знаете какво се случва сега в „Щастливеца“, с които правим гражданския проект „Място за бъдеще“ от 2007-а...)

Но наистина зова бъдещия съставителски и редакторски екип да помни най-важното: че работата по такива издания се движи от радостта, която ни носят – и самите издания като краен продукт, но и работният процес по сбъдването им.

Пожелавам ви повече радост,
ЧоБи: Кал)
Кал
Първопроходец

Post by Кал »

И още по доброволческата тема + една моя специфика:
В пощата на ЧоБи Кал и frog wrote:Първо да кажа за Дес, като отсъствала от срещата днес:

Няма да ми тормозите Ради, нито никой от „свежата кръв“, която тепърва ще се старая да привлечем. Като не можете да четете писмата на Ради, сложете им филтър. (Знаете ли как се слага Гмейл филтър?) Иначе наистина ще почна да си проявявам „свръхотвратителния характер“ – щото ще пречите на моята работа. А моята работа не е да се върши работа; моята работа е да подготвям хората, които ще вършат работата, когато ни няма нас.

(Ради на срещата днес изрази как се чувства до момента в ЧоБи: като някой, който все прави грешки и не се вписва. Стана ми силно криво. :( )

И пак в тая връзка, Дес – оттук насетне ти предлагам да се разпределим по следния начин:

Ти отговаряш предимно за конкретните ни задачи. „Това и това да се случи до тогава и тогава.“ (Знам, че със сроковете ти е трудно. Ама чакай да видиш на мен какво съм заложил. ;)

Аз отговарям предимно за привличането и обучаването на нови кадри.

И двамата се стараем да не пречим на другия в дейността му (и да не се месим, ако смятаме, че самите ние нещо бихме го правили по-добре; това му се вика „микромениджмънт“ и изключително вреди на мотивацията на микроменажирания и на способността му да става самостоятелен).

Хрис пък, на която ѝ тежи да обяснява, нека просто се старае да прескача обяснителните писма и т.н. Без коментари и жалвания – искрено моля.
(Мен питате ли ме колко тъпо ми става, като съм отделил време-сили нещо да обяснявам, а ответната реакция е „що само ни пълниш пощите пак, човек?“? <- Ето, Хрис, вече изпълнявам долната ти молба. ;)

On Sat, Apr 11, 2020 at 3:20 PM Hristina Dimitrova wrote:
>
> ...
>
> Моля да говориш за себе си, а не да правиш генерализации и да ползваш намеци, упс, литературност, защото на тях нищо не им се разбира. Аз съм доста буквален човек.

Ще се постарая. Но не обещавам винаги да успявам – това противоречи на самата ми същност. (Мразя правия текст и го отхвърлям автоматично, като почнат да ми го наливат (...). Не е случайно, че поредицата ни търси най-вече художествената литература, не публицистичната – която разчита именно на правия текст.)

(Е, не мога и да не те ръчна... Като казваш „на тях нищо не им се разбира“, всъщност си искала да кажеш „на тях аз нищо не им разбирам“. Като ще говорим в прав текст, нека да е и правилен. :P)

По безкрайния път към разбирането,
Чобик)
После Дес ми написа един много мил личен отговор... но понеже е личен, не смея да го цитирам тук.
Кал
Първопроходец

Post by Кал »

Допълнение към:
Кал wrote:Защо държа да избягваме линкове към ФБ в книгите и блога ни
Изключително много държа всичкото ни съдържателно съдържание първо да се появява на собствения ни сайт (в блога или форума) – и едва след това по външните ни канали (Youtube, ФБ, GR и пр.). Това е още един начин да насочваме потока на хора към нас.

Още малко контекст:
На 02.04. в пощата на ЧоБи Кал wrote:(...) Аз не спирам никого да създава нови наши последователи във ФБ. (То е все едно да кажа „Всичките ти усилия там не струват“. Бих ли направил такова нещо – не само с теб, а с когото и да е?)

Единственото, което искам да спра, е изтичането на хора от НАШЕТО място КЪМ ФБ. Даваш ли си сметка какво означава някой, който досега е следил блога или бюлетина ни, в един момент да почне да следи само ФБ страницата ни – с идеята „ми те така или иначе качват всичко тук, какво да се хабя да им гледам и сайта“? Аз тоя процес го наблюдавам вече над 5 години, не само при нас, а у всички граждански организации, в които имам пръст. Ако не ме беше стреснал (с всичките последствия, които носи, за КОРПОРАЦИЯТА ФБ – и за мисленето на отделните активисти), щях ли да се хабя да ви пиша?
AllyVRK
Global Moderator
Has thanked: 22 times
Been thanked: 47 times

Post by AllyVRK »

Само в интерес на обективността, ФБ имат благотворителна фондация чрез Марк Зукерберг и жена му, която инвестира в социални проекти, и напоследък доста в отговор на пандемията - с осигуряване на тестове, начини за комуникация, т.н. Дали дефакто постигат нещо и за кого точно ползата е най-голяма - не знам, но този въпрос е същия за абсолютно всички големи корпорации.
The hardest thing you'll ever learn to say is how to say 'goodbye'.
Кал
Първопроходец

Post by Кал »

През изтеклия април аз бях единственият Чобит, който разпрати някъде медийния анонс за електронните алманаси.

Припомням:
Кал wrote:Малко тъжна равносметка:

До днес, 10 дни след първата покана да разпратим долния медиен анонс, само аз (Кал) и Ани го направихме. (А ако го е правил и друг някой: 1) не се е отразил във форумната тема; 2) търсачката на Гугъл не го отразява.)

Сега отивам да редактирам анонса за алманасите. И благодаря на Ради, която поне се опита да помогне.

Тътрейки крака,
Чубачко

П.П. Ако сте имали желанието да разпратите анонса, но ви затруднява нещо в самия процес, слушаме ви. Винаги. :)

А ако искате да говорим по-подробно за ефекта на мълчанието върху доброволческата ни мотивация, заповядайте във форума: viewtopic.php?p=29166#p29166. Тия мейлинг листи все така ни трябват най-вече за работа. ;)
Занапред моля да не ме търсите за писане на медийни анонси. Ако някое наше събитие ми е настина важно, все ще ми дойде ищах да го доведа до медии.
frog
добромет
Has thanked: 28 times
Been thanked: 856 times

Post by frog »

Така. Не искам да е повлечен крак и не съм се учила от друг как да се врътвам, но е БЕЗкрайно време за крути мерки! ЧоБи изгуби ценен кадър по гонене и лепване на важни свързващи пъзела линкове под тематични клипчета и постове. В мое лице.
Ако не се сещате за какъв тип пипкава и изнервяща работа става дума, it's ok, няма да пояснявам.
Повече пръстО си нема да мръдна. Ще си споделям чобитски неща само на моята страница понякога рядко и там ще ги има всички линкове, които преценя, навреме.

За пропуснатите възможности в полза на ЧоБи ще си пусна същото перде, което ми дава възможност да не страдам по храната, изхвърлянa от Kring всеки ден. Мислех, че е невъзможно да се примиря с тази крайно непоносима мисъл, но ето - жива съм.

Защо не е emotionally intelligent да се палим в 4 ч. сутринта? Ами не е. But I got all the edge.

Everythin' started with a link. A missing one. A few weeks ago. Then 1-2 more. And more. Вчера - 18. Да, аз прецених, че трябва да сложа толкова според информацията в клиповете. It's called taggin'. And yes, that f*cking fb divides us. It's a war and I declare it. Може да ви е смешно, може да ви е супер смешно и детинско. I don't care. Чашата преля и не виждам нищо детинско в това. Тука ше ви спестя малко сарказъм, макар че хич не ми се ще.

Някой ако посмее да ми развива дискусии по въпроса, не се хабете да създавате екранни дециметри за scroll. There's no going back with me after constant mistakes.

Съжалявам, че развалихме рождения ден на Лч с всичката негативна енергия. Поне и мойте глупости са влезли в поздравителното клипче макар и за миг. Не вярвах.

From now on I'm going to live my short happy life hopefully much longer.

Предварително честитя Гюргев дан. Ламята трябва да се бори. Моля всеки да си преразгледа ежедневието последните няколко дена (или повече) и да се замисли какви ги върши, какво му липсва и как да си го набави. I let! my reflux stomach flip twice now. Literally. Надявам се да няма последствия за него от тази моя извънмерна глупост. Възнамерявам да не се повтори. Не ми се беше случвало от близо 5 години. Явно съм много проста.

Моля, няма нужда никой да взема моя страна, да ме защитава, да ме пази или други подобни подкрепящи дейности. Да се бехте сетили по-рано. Имаше много сигнали и препоръки как да се действа и с линкове, и с поведение. Вредата си остава за вас. Вредността (value)... Who, the f*ck, is Alice?! = Kdo je, k*rva, Denis?!
SAKRA. Krucifix.

Кой каза самоrefl...uxion? И "благодарностите" под поста може да си спестите. И без това скоро може да не ви трябват.
Искрено не-ваша,
Grisel
Бесовете ви чувам“ ~ Jane Eyre Grisel. I refuse to be there for you when you need me.
Кал
Първопроходец

Post by Кал »

(За благодарностите не знам, но на мен ми трябват такива обратни връзки. Дори да са безнадеждно закъснели.)

Нещичко от мен покрай ескалацията на разговора ми с Дес вчера. Изкристализира след неколкократни мои молби тя да не ползва телефона си за вършене на работа в ЧоБи, понеже това влече мои допълнителни усилия.
В пощата на ЧоБи Кал wrote:Тържествено обещавам, че оттук нататък ще ти влизам с бутоните всеки път, когато заради „телефона като начин на живот“ създадеш излишна работа на мен или на друг наш съекипник.
Слагам го тук, пред всички, за да сме наясно – всички.

И:
Кал wrote:Още нещо принципно полезно: Никога не се опитвай да гадаеш какво е в главата ми. Резултатите винаги са били плачевни – и за мен, и за гадаещия...
Както за казали хората (за човешкия мозък :P): „Ако беше толкоз прост, че да успеем да го разберем, щяхме да сме толкоз прости, че да не успяваме“.

(Хмък. На английски е къде по-елегантно: If it were so simple we could understand it, we would be so simple we couldn't.)

И още едно:
Кал wrote:Тъй като разговорите ми с Дес ме преумориха, оттук нататък въвеждам „предпазна мярка“: Ако искате да правите промени по настоящата версия на блога, а аз преценя, че те са прекалено трудоемки – или искат твърде много мое време да ви обяснявам кое как и защо (не) – ще ви „слагам вето“. Това значи, че оставяте тези промени за новия облик, който го готви Криси.

(Там пък не просто няма да ви се бъркам, ами няма и да отговарям на никакви въпроси. Крайно време беше да си разпределим компетенциите и юрисдикциите. ;) )
Last edited by Кал on Tue May 05, 2020 10:44 am, edited 1 time in total.
Reason: +
Dess
трън в гащите

Post by Dess »

Spoiler
А знаеш ли колко мои усилия влече фактът, че си решил да използваш текстообработваща програма, която не само няма мобилна версия, но и е несъвместима (поне относно Track Changes), с всички останали, които ползвам? Но аз си направих труда да я разуча и инсталирам на всичките си (споделени) устройства, които го позволяват, и да имам някое
от тях под ръка във всеки един момент, когато редактирах активно. Нито за минута не ми е хрумнало да те помоля да работиш в Word, само защото на мен така ще ми е неизмеримо по-удобно, и ще ми спести време и усилия. Не, зачетох принципната ти позиция, и се съобразих с нея.

Относно „работата през телефона“ – вече се извиних в мейла, че мързелът ми те е затруднил, и обещах да не се повтаря. Но ако искаш да обнародваш още нещо от кореспонденцията ни, което те е подразнило – давай. Дано пък поне някой се научи как НЕ СЕ прави.
Всички съекипници може да са спокойни – повече няма да спомена думите „работа“ и „телефон“ в едно изречение. Не бойте се. (Обаче ще продължа да си работя така, както аз намирам за най-лесно, удобно и целесъобразно, и да ползвам каквито устройства намеря за добре, без да ангажирам никого с това. Благодаря.)
Люба

Post by Люба »

Шапки долу! За който разпознае, че ги заслужава.
И ще напиша нещо - който мине школа тук, вече не е човек, щото е друг човек :)
Но от онзи ден трупам едни наблюдения и размисли за енергията, концентрацията й, недоброто й насочване и съответно - напрежения по разните канали.
И колко леко и пак успешно е когато тя тече без градус, с един дзен елемент - който чувството за съпротива нивга не е помисляло да доближи, позволяващ други прозрения и уроци. И всъщност - може би по-добри и по-хванали полза и дългосрочие уроци. За отношения - да не говорим.
Дес, шапки дълбоки и долу! Голяма си! :)
Dess
трън в гащите

Post by Dess »

Любче, честно, не знам с какво заслужих това ти възхищение. Подозирам, че ми приписваш качества, които не съм си и мечтала да притежавам. Аз – дзен?! Я питай Миро или Лъч какви змии и гущери им набълвах в чата тия дни, като ми беше баш прикипяло... Да не говорим Кал колко инат отнесе, маскиран като „аргументи“. Нищо чудно, че е останал без сили, милият. Ама си го беше заслужил, пък! :P Та, задръж си шапките за някой по-достоен. Тука всички сме простосмъртни. И даже повече прости, отколкото смъртни, ако е възможно изобщо. ;)
Люба

Post by Люба »

Spoiler
Крия, да не стане чат. Но голямото ще си го осъзнаеш, Дес, когато децата влязат в университет, живот и здраве и се върнеш и с още по-забавено темпо да се самопрочетеш как всъщност - правилно си постъпила. И енергията ти не се е поддала на друго ... което не е било нейната жица ;) И това сега ще ти е изградило това после ... айде, спирам, че много енигматично взе да става
Кал
Първопроходец

Post by Кал »

Dess wrote:А знаеш ли колко мои усилия влече фактът, че си решил да използваш текстообработваща програма, която не само няма мобилна версия, но и е несъвместима (поне относно Track Changes), с всички останали, които ползвам?
Дес,

В работата си използвам LibreOffice, тъй като той е: 1) безплатен – т.е. не ни налага да влизаме в разходи (или да пиратстваме – което е принципен проблем за някои хора); 2) наличен за всички немобилни операционни системи – т.е. не ни налага да работим само с Уиндоус, само с Мак или само с Линукс (а „немобилни“ го подчертавам, понеже ти си първият ми познат, който се опитва да върши сериозна работа от мобилния си телефон... аз продължавам да съм в шок, Слънце :shock: ); 3) почти 100% съвместим с по-новите версии на въпросния Word (включително по отношение на Track Changes) – т.е. не ни налага да го инсталираме; достатъчно е да сме в крачка с Word-а си.

Съжалявам, че съм причинил затруднения в онова, с което си свикнала да работиш. Но напомням: „онова, с което си свикнала“ е онова, което аз нарекох „зоната ти на комфорт“ (а ти – „начина ти на живот“) в писмата, които си разменихме с теб.

~

@ Несистемните и ирационални благодарници: ако ви е нужен още контекст, за да разберете как стигнах до горните решения (и състояния), черновата, от която взех първите два цитата, още си седи в poslednorog-а. Ще я познаете по крещенето в началото ѝ.

Ако нямате достъп до poslednorog-а, а искате да ме разберете, дайте знак. Тогава ще цитирам и останалите съществени части от разговорите ни с Дес. Те са работни, затова нямам грам колебания дали е редно да ги изкарвам тук.
Dess
трън в гащите

Post by Dess »

3) почти 100% съвместим с по-новите версии на въпросния Word (включително по отношение на Track Changes) – т.е. не ни налага да го инсталираме; достатъчно е да сме в крачка с Word-а си.
Това НЕ важеше по времето, когато бях част от редактилницата. Прегледай постовете във форума по този въпрос, ако не вярваш.

И умишлено горното беше в скрит текст, защото не то беше същественото в поста ми. Може ли вече да приключим темата?
Spoiler
И по дяволите, остави хората да си благодарят, на каквото намерят за добре. Нали това е смисълът на бутона?! Ако на по-късен етап преценят, че са оценили поста грешно, винаги могат да си оттеглят благодарността. С един клик става.
Кал
Първопроходец

Post by Кал »

Не мога да „приключа темата“, Дес. Причината да не мога просто така я загатнах в друго писмо, което ти писах:
В poslednorog Кал wrote:И понеже тотално влязох в обсесивно-компулсивния си режим (не мога да спра да мисля по проблема, който имаме в момента) (...)
Аз съм компулсивно-обсесивен, когато опре до нуждата ми да разбера кой какво е имал предвид (или изясняване на отношения). Ако не искаш изяснявания - не ми подавай „кукички“.
Post Reply

Return to “Екипът”