Основи на Човешката библиотека

Поредицата: Как се избират книгите? Как да предложа нова? Как да се включа с превод/популяризиране/принципна помощ?
Кал
Първопроходец
Has thanked: 3103 times
Been thanked: 2531 times

Re: Основи на Човешката библиотека

Post by Кал »

Знам, Жоро. Току-що те добавих и в списъка „Домове“ в подфорум „Екипът“. :)

Интересно ми е какво още се е променило в главата ти през тази половин година... ;)
отсъстващ
Has thanked: 44 times
Been thanked: 110 times

Post by отсъстващ »

Това от записа в блога ми е дребно нещо. Ето нещата, които се промениха в главата ми:

Не знаех какво е мрежа от хора. Тук практически разбрах и иначе с четене се заинтересувах.

Мислех, че нещата по лесно вървят тук, поне "отвън" така ми изглеждаше.

Не съм имал очаквания за хората тук, но бях приятно изненадан.

Кал, сега се сетих, че не ти харесва интервюто с теб. Дали ще го публикувам или не то все е достъпно в youtube. Това беше единственото видео на някой от ЧБ, което намерих тогава.
Кал
Първопроходец

Post by Кал »

[spoiler]Не ми обръщай внимание за интервюто. Понякога си приказвам сам. ;) А специално това интервю – освен че е единственото, на което ме има – наистина не е толкова лошо, колкото си мислех навремето. In time, we learn to be more forgiving to ourselves, too, it seems. :)[/spoiler]
Кал
Първопроходец

Post by Кал »

Човешката библиотека: представяне на Оупънфест 2013

Представя: Димитър Стефанов

Включва се: Атанас П. Славов

[spoiler]Слушат: Илка Чечова, Христина Кръстева

Подхилква се (умерено): Калин Ненов[/spoiler]

+ Самата презентацията като PDF: https://drive.google.com/file/d/0B2swzC ... sp=sharing
Last edited by Кал on Fri Nov 15, 2013 6:58 pm, edited 1 time in total.
Reason: +
Кал
Първопроходец

Post by Кал »

The Human Library: a brief presentation in English, at the Traveling university and Summer school for sustainable regional development 'Place for Future: Chiprovtsi 2013' 3-9 June 2013 Chiprovtsi
Cliff_Burton
Дзен-лунатик
Has thanked: 72 times
Been thanked: 76 times

Post by Cliff_Burton »

Ето я и презентацията от OpenFest: https://drive.google.com/file/d/0B2swzCMc81z7NDdreExIaGRidFE/edit?usp=sharing
PEACE & LOVE
отсъстващ
Has thanked: 44 times
Been thanked: 110 times

Post by отсъстващ »

Ето го същото представяне на опънфест и в youtube http://youtu.be/mMlFiAmG4f4
Кал
Първопроходец

Post by Кал »

И продължение:

На 14.12.2013 Кал wrote:Това е част от едно проучване, което правим: сравняваме обратната
връзка от читателите – и като отзиви за книгите, и като доброволно
заплащане – при различна достъпност на е-книгите: само с имейл vs.
директно сваляне от нашия сайт vs. директно сваляне от Читанка.

Част от резултатите и замисъла са обяснени тук:

http://choveshkata.net/blog/?p=3203

Усмивки,
ЧоБи: Калин

2013/12/14 Vilian Petkov:

> Привет,
>
> Четейки книгата се замислих и изникна един въпрос. Защо в читанката липсва
> тази книга (само тя от поредицата) - лично решение на автора ли е? А
> въпросът ми е породен от факта, че другите му творби ги има и в epub вариант
> (в читанката), който след форматиране за kindle изглежда според мен
> по-добре.
>
> Поздрави,
> Вилиан
Кал
Първопроходец

Post by Кал »

Въпросът „Пука ли ви [за българската литература]?“ в Under the Smoke Shadow ме вдъхнови за следното:

Кал wrote:Аз съм Калин от Човешката библиотека. (По съвместителство – и литературен агент на български автори. Темата „Може ли да вирее литературен агент в малък пазар“ заслужава отделен разговор – ако има интерес, ще ѝ посветя един запис в блога ми.)

На въпроса „Пука ли ми за българската литература?“ мога да отговоря лесно: Да.

(Всъщност през последните години изпитвам все по-малко удоволствие, респ. желание да чета чужда литература в превод на български. Качеството на превода е функция на условията, в които работят колегите преводачи. При малък пазар те са на същия хал като всички нас.)

Въпросът „И като ми пука, какво правя за нея?“ ми е постоянно на дневен ред. (И постоянно мъчен. :D) Тази година с Човешката библиотека замисляме две инициативи, които са пряко по темата:

– Копнеж за растящо творчество, с който ще насърчим пишещите ученици и студенти в България, а ако ни стигнат силите, наградите им ще включват писателски работилници;

– Копнеж за човечни книги, в който за първи път ще отличим изданията от изминалата година, удовлетворяващи критериите, които прилагаме в нашия собствен подбор. Идеята е да помогнем с разгласата и разпространението на отличените книги (както вече правим с така наречените ни Посестрими.)

Предложенията на Светльо Желев също ми харесват и бих се подписал под тях на драго сърце. За съжаление, не вярвам на настоящите ни „управници“ – но вярвам в силата на повторението ;). Ако ги повтаряме достатъчно често, пред достатъчно много хора, имат шанс да се случат.

Какво друго предлагате?

(Божо, писали сме си и преди – докато чакаме някой друг да мисли и прави рекламата, ще е зле, няма начин. Най-ефективната реклама при книгите е препоръката от читател, комуто вярваме. Проверили сме го емпирично през тези 7 години. Ти препоръчваш ли достатъчно активно книгите, които са ти харесали? А готов ли си да се включиш в Човешката библиотека – отворена общност от доброволци – за да помогнеш нещата да тръгнат по-добре?)
Кал
Първопроходец

Post by Кал »

Звукозапис: Представяне на Зимна Таласъмия: предстоящите Копнежи през 2014-а, как действа ЧоБи, предстоящи обучения – за редактори на художествена литература и преводачи към английски/чужди езици(от 28:50 до края)
Кал
Първопроходец

Post by Кал »

Кал
Първопроходец

Post by Кал »

Звукозапис от представяне в УниБИТ на 28.10.2014, при студентите на Петър Канев от „Място за бъдеще“. Говорят Кал и Хрис.

ВНИМАНИЕ! Първата минута и половина има доста шумове в записа – пазете си ушите. ;)
Кал
Първопроходец

Post by Кал »

01.11.2014: Интервю по Радио Благоевград (с акцент върху сборника „Пентаграм“)
Кал
Първопроходец

Post by Кал »

04.12.2014: Звукозапис от осми рожден ден на ЧоБи (и премиера на „Песента на ханджията“)

Съдържа няколко различни отговора на въпроса „Защо правим ЧоБи“.

Текстовете, които четох аз, може да разгледате на спокойствие:

- от „Песента на ханджията“: предговор + откъс
- от „За спасяването на света“: в предговора, след „Започвам с най-фината, най-трудно уловима промяна“
- от „Приказки за Юнаци и злодеи: Промяна“: откъс
Кал
Първопроходец

Post by Кал »

Покрай съставителството на „Зелени разкази (ама наистина)“ и дискусиите в журито ми изкристализира следното:

Аз не искам сборници с МНОГО текстове. Искам сборници, в които ВСЕКИ
текст е чук и земетресение. Така че когато читателите ги затворят, да
се чудят дълго, предълго какво ги е прегазило.

Затова и ви призовавам да не завишавате оценки, никак и никога. Една
от задачите ни в ЧоБи е да правим книги, които НАИСТИНА заслужават
времето на читателите. Все по-намаляващото.
frog
добромет
Has thanked: 28 times
Been thanked: 856 times

Post by frog »

Spoiler
Тука се мъча с любимия полско-чешки фестивал - трябва да се пратят едни пари не от българска банкова сметка, та първо трябва да се регистрирам с небългарски пощенски код, не ми отговарят на воплите и взех нещата в свои ръце - копирах кода на една неслучайна пражка улица, в петък ще дам пари на приятели от Чехия, които случайно ще са тук. Е, за тази цел ще си презаверявам един билет, но както и да е. Искам да ги видя ;)
Няма да позволя никой читател на ЧоБи да ходи по такива логистични мъки. Писала съм го и друг път. Сигурно по различен повод.
Няма да позволя, ако някой ден автоматизираме нещо, то да тормози желаещите да стигат до книгите.
Adi
Global Moderator
Has thanked: 101 times
Been thanked: 290 times

Post by Adi »

Представяне на Човешката библиотека за ShadowDance във връзка с инициативата им за статии, посветени на Фантастичния фендъм:
http://www.shadowdance.info/magazine/ar ... iblioteka/
Човешката библиотека е доброволческа мрежа от читатели, писатели, преводачи, редактори и коректори, чиято мисия е да насърчават и популяризират книги, развиващи човешки качества.

(...)

Стараем се да се грижим за нашия общ дом, Земята. Повечето ни издания са отпечатани на изцяло рециклирана хартия или са електронни. Имаме обаче и издания на обикновена хартия. За да се отблагодарим на горите за тях, отделяме десет процента от приходите и участваме в залесявания.

Една от мисиите ни е книгите да са достъпни за читателите. Затова почти всичките ни електронни издания се разпространяват на принципа „Плащате ако и колкото прецените“. По-важното е да ги прочетете.

Друга от мисиите ни е да осигурим достойно заплащане на творците: хората, които създават книгите. Затова всички приходи от е-изданията ни и възможно най-голяма част от хартиените стигат директно до авторите, преводачите, редакторите, коректорите, съставителите, илюстраторите и оформителите.

През 2012 г. Човешката библиотека обедини сили със Сборище на трубадури и издателство MBG Books в организирането на Конкурс за български фентъзи роман. А през 2014 г. и 2015 г. двама от финалистите, Калоян Захариев с Ех, магесническа му работа и Мария Гюзелева с Нощта на скорпиона, получиха своята награда – публикувахме произведенията им като част от нашата поредица.

От 2012 г. съвместно с фентъзи клуб Светлини сред сенките, електронно списание SciFi.bg и Фентъзи ЛАРП център организираме Копнежи за ученическо/растящо творчество. Тази година издадохме електронната антология Как спасяваме света, съдържаща отличените текстове от миналогодишния Копнеж.

През последните три години провеждаме Копнеж за човечни книги, чиято основна цел е да помогнем на авторите и издателите с разгласата и разпространението, а и на читателите – с пресяването на огромния брой заглавия, излизащи всяка година.

И понеже връзката ни със света отвъд нас самите ни е скъпа, през 2014 г. организирахме и Копнеж за зелени разкази (ама наистина). Отличените текстове бяха включени в първата едноименна антология. Издадохме я в електронен и хартиен вариант (на 100% рециклирана хартия). Антологията е международна и освен български автори съдържа текстове на Дейвид Брин, Теодор Стърджън, Адам Ракунас и Сергей Другал.

Human_lib-BGОт 2011 г. съвместно със сдружение Професионален форум за образованието провеждаме писателски работилници за всички, които искат да усъвършенстват уменията си в създаването на художествени (и не само) текстове. Засега сме организирали осем. И продължаваме. Преводаческото ни крило пък (известно като Фантазийска преводаческа школа – заради Фантазия на Михаел Енде ;) ) от 2005 г. подбира, превежда и търси реализация на българска проза в англоезичния свят. Понякога дори намира.

Отворени сме за нови приятели и съ-участници винаги. Заповядайте!
Last edited by Кал on Fri Apr 03, 2020 2:52 pm, edited 1 time in total.
Reason: добавям важния текст
Vessey
Global Moderator
Has thanked: 74 times
Been thanked: 40 times

Post by Vessey »

Интервю на Мария Иванова с Хриси (frog)
Ако някога сте търсили място, на което книгите събират хора, които активно си сътрудничат за тяхната поява на бял свят, то това е Човешката библиотека (ЧоБи). Фондацията обединява български писатели, преводачи и запалени читатели с мисията да промотира фантастичната литература у нас и по света. Кратка равносметка за изминалата година прави един от членовете ù - Христина Димитрова. Тя ще разкрие още кои книги ще видят бял свят през предстоящата 2019 година, както и как е преминал тазгодишнияj конкурс "Копнеж за растящо творчество".

Avtora.com: Споделете скорошен вълнуващ момент от ежедневието на Човешката библиотека?

Христина Димитрова: За мен това беше премиерата на "Невидена река" (https://choveshkata.net/blog/?page_id=6747) на Мирослав Моравски-Моро, която ни огря на 31 май 2018 г. Имаше много хора за посещаемостта на събитията на ЧоБи. Продадохме куп книги и музикални албуми към историята! А аз подарявах млади растения авокадо, които бяха връстници на осъществяването на изданието.

Това го отбелязвам не от меркантилна гледна точка, а защото обичам да има текучество на наличностите – да не се застояват, желаещите да четат, да се радват на албума… Просто обожавам книгите да стигат до хората. Иначе си стоят по домовете ни, поради което заемат от личното ни пространство, понякога се налага да ги пренасяме, а това невинаги ги оставя незасегнати, някои от най-старите ни или партньорски (посестри[ме]ни) издания, за жалост, са на пожълтяваща хартия (а не рециклирана) и трябва да ги пазим от светлина и въздух…

Avtora.com: Повече хартиени или повече електронни книги се четат днес?

Христина Димитрова: Хубаво е, когато книгите поемат по своя път! Затова са създадени! Винаги се вълнуваме изключително, когато видим, че някой се интересува от тях и си ги взема за вкъщи или за подаръци! А понякога получаваме и израз/прилив на емоции, породени от досега с нашите творения – възторжени, вдъхновени отзиви, възклицания, блясък в очите :D, приятелства! "Това как съм го пропуснал?!", "Как съм живял без книгите на ЧоБи досега" :D

Най-общо, радвам се при всяка поръчка на хартиена книга. Мечтая си някой да си поиска по куриер (или по пощата) голям брой или палитра от издания, които се събират в кутиите, които имам! :D Материалът е дебел и чудно ще ги предпази при транспортирането ^_^

Такива са примерно всички книги на Светлини сред сенките без "Играта" (която е почти изчерпана), "Зелени разкази (ама наистина)" (https://choveshkata.net/blog/?page_id=5447), "Фантастивал в Европолис" (https://choveshkata.net/blog/?p=6805), трилогията "Мина…" (https://choveshkata.net/blog/?p=133), "Разкажи ми приказка" (https://choveshkata.net/blog/?page_id=6267), "Черният куфар" (https://choveshkata.net/blog/?page_id=6016), чисто новият "Ортодокс" (https://choveshkata.net/blog/?page_id=6854).

Друг вълнуващ момент беше да наблюдавам как покриваме големите производствени разходи на "Разкажи ми приказка", а тиражът не е приключил! Има още към 130 книжки за жадни ръчички и душички! (Тук тиражът не беше малък).

Avtora.com: Как премина "Копнежът за растящо творчество" тази година? Развълнуваха ли ви участниците?

Христина Димитрова: Най-скорошният вълнуващ момент започна, когато заприиждаха текстове за "Копнежа за растящо творчество". Още първият беше особено емоционален и завладяващ. Тази година темата не беше свободна. Не пристигаха конкретно разкази, миниатюри, универсални есета или лични стихотворения, а размишления, отприщени от любими на участниците книги. Противно на очакванията ми четенето на такива текстове се оказа изключително заразително и трогателно, независимо дали и какво отношение имаме към разглежданото произведение! Журито се разтопи от удоволствие.

Има още нещо истински затрогващо и предизвикващо искрена благодарност: когато повече хора помагат в ЧоБи и всеки си върши работата, за да е по-леко за действащите лица, и нещата да се случват приятно и безпроблемно.

Avtora.com: Разкажете малко повече за екипа и начина ви на работа.

Христина Димитрова: Издаваме хартиени и електронни книги. Събираме предварителни поръчки, за да можем да осъществим намечтаното според конкретното търсене от страна на читателите. Пускаме малки тиражи, за да се изчерпват по-лесно и да борим екологичния отпечатък. Държим книгите да са на рециклирана хартия; ако спецификите на творбата го позволяват – по-малко или не твърде омастилени илюстрации например.

Avtora.com: Какви проекти развивате в момента и какви дейности планирате през 2019-а?

Христина Димитрова: Крайно необходимо е да се сдобием с нови тиражи на изчерпаните заглавия от тетралогията на Теллалов (https://choveshkata.net/blog/?p=6789)! В момента е само половин тетралогия и това е доста смущаващо :D

Мечтаем за хартиеното сбъдване на "Ех, магесническа му работа" (https://choveshkata.net/blog/?page_id=5087).

Авторката на "Нощта на скорпиона" (https://choveshkata.net/blog/?page_id=5569) отдавна копнее и нейната книга да се появи на хартия… Но сме малко и не насмогваме на задачите, които изникват.
Кал
Първопроходец

Post by Кал »

Медиен анонс:
Човешката библиотека е общност от читатели и творци, в която книгите градят мостове между хората. В периоди като този се нуждаем от дори повече свързаност и съпричастност, затова Човешката библиотека припомня, че електронните ѝ издания се споделят безплатно.

Едноименната поредица „Човешката библиотека“ до момента включва 33 книги. Тридесет от тях са от български автори, сред които участват Величка Настрадинова, Атанас П. Славов, Николай Теллалов, Калоян Захариев и творчески клуб „Светлини сред сенките“. Всички издания са подбирани според мечтата, дала тласък на поредицата:

„… да събере между кориците си топли текстове, без да се бои от различия в жанрове и теми. Всяка от избраните книги таи силата да ни направи по-чувстващи, по-копнеещи и способни да видим света през очите на другия. Всяка ненатрапчиво ни насърчава да откриваме и сбъдваме онова, за което мечтаем, да бъдем по-волни и безстрашни в самото мечтаене. И, когато затворим последната страница, да сме станали по-топли – вътре в нас, към околните хора, към целия свят: да сме станали по-човечни.“

В следващите седмици предстои да излязат и електронни версии на алманасите „ФантАstika“: общо над 3000 страници с обнадеждаващи и зареждащи погледи към бъдещето. „ФантАstika“ излиза от 2008 г. и е носител на европейската награда Еврокон за фантастична периодика.

Електронните издания на Човешката библиотека се разпространяват без дигитални (DRM) защити и следват принципа „читателите плащат колкото и ако преценят“. Всички приходи се разпределят между творческите участници: автори, преводачи, редактори, коректори, художници и оформители. Така онези от вас, които изберат да платят прочетената книга, директно подкрепят българските творци.

За повече:
https://choveshkata.net/blog/?p=7598
Отражения:
- kaldata.com
- e-bookbg.com
- skif.bg -> - presstv.bg
- kulturni-novini.info
- scifi.bg
- citadelata.com
- avtora.com
- standartnews.com
Spoiler
Открийте измишльотината в тоя анонс. :D Но поне са съобразили да маскират мейла ни.
(ще добавям още - давайте и вие)
Last edited by Кал on Tue Apr 14, 2020 8:32 pm, edited 7 times in total.
Reason: +
Кал
Първопроходец

Post by Кал »

Spoiler
При максимален брой дневни посещения на блога ни <40 през последния месец, днес имаме почти 400... и продължават да растат. :shock:

Ако не е заради публикацията в kaldata (която в момента има 1100+ прегледа), не виждам от какво друго ще е.
Last edited by frog on Tue Mar 24, 2020 1:43 am, edited 1 time in total.
Reason: 1224. Прочухми съ, ши текнът пъритииииииииииии }:)))))
Кал
Първопроходец

Post by Кал »

Качих вестта в ngobg.info.

За първи път се самопубликуваме там. Много ми е интересно ще привлече ли посетители.
Dess
трън в гащите
Has thanked: 204 times
Been thanked: 309 times

Post by Dess »

Презентация на всичките ни заглавия (до края на 2019 г.) – за да научат читателите как и защо книгите сбират Човеци. Не тръгва под Internet Explorer; препоръчваме други браузъри.

И под формата на видеоклип с озвучаване.
Reachin' for the stars... Why wait for one to fall?
frog
добромет

Post by frog »

За 1 април Деси wrote:Насам, народе! ЧоБи пуска всичките си издания без пари!

Ама защо се смеете? Да не помислихте, че е първоаприлска шега? Ни най-малко! 8-)

От самото си създаване Човешката библиотека разпространява електронните си издания безплатно. Читателите могат да подкрепят парично творческите участници, ако и когато пожелаят – след като са прочели и харесали книгата, след като най-накрая им платят заплатите, след като спечелят от тотото... То в тия времена последното май е по-вероятно.

Важното е, дори и безпарични, да не оставаме безкнижни ;) Така че поръчвайте и четете на воля!

Даже най-накрая спретнахме една красива галерийка с всичките ни книги: разгледайте, пък дано нещо ви хване окото. Ако случааайно попаднете баш на трите заглавия, които сме издавали само на хартия – стискайте зъби, скоро и те ще се сдобият с е-издание. В краен случай пращаме по куриер ;)

https://choveshkata.net/blog/?page_id=13
Галерията е много симпатична ^_^
Бесовете ви чувам“ ~ Jane Eyre Grisel. I refuse to be there for you when you need me.
frog
добромет

Post by frog »

След като преди една година тук е бил огласен каналът на ЧоБи в YouTube, значи тук е мястото да се обяви видеорубриката :lol: Не може да не остане трайна следа от моето изречение :lol: :D :lol: :D :lol: :D
moi жаба и предимно Деси wrote:За ха-хо-хи-хи и други все_странни откровения откриваме секция „Видеорубрики“ на сайта на ЧоБи:

https://choveshkata.net/blog/?page_id=7952

Там ще намерите архивни и съвсем пресни представяния на дейността ни, кориците ни, някой и друг Чобит, а също и любими откъси от наши книги – включително приказки за лека нощ за най-малките, в автентична домашна атмосфера.
Погледайте, послушайте... и за да сте в крак с видеоновините, абонирайте се за YouTube канала ни. ;)
Бесовете ви чувам“ ~ Jane Eyre Grisel. I refuse to be there for you when you need me.
Кал
Първопроходец

Post by Кал »

Какво не знае(х)те за ЧоБи – част първа
Разговор свободен стил между Ki-Ent, Dess и Кал
Spoiler
(A.k.a. инкубатор на национални скандали – тип „широкоизвестни в тесен кръг“ :D)
радина666
Global Moderator
Been thanked: 139 times

Post by радина666 »

Интервю за "Книжен кът"
ЗАПОЗНАЙ СЕ С...
ЧоБи – Човешката библиотека – място за отмора и книжни удоволствия
24.05.2020

Привет, книжни читатели. С огромно удоволствие днес ще ви представя новата рубрика в блога. Тя ще се казва "Запознай се с…".

Първият гост в рубриката ще бъдат прекрасните хора, отговорни за създаването на невероятната „Човешката библиотека“. Това са хора с хъс, желание и огромен интерес към четенето. Създават прекрасни книжни шедьоври, на които може да се насладите на следния линк. По-долу може да прочетете и интервюто, което направих с прекрасните хора от ЧоБи. Приятно четене.

1. Как решихте да създадете ЧоБи?

Хрис: Когато беше (без)крайно време книгата „Последният еднорог“ на Питър Бийгъл да види бял свят на български език.

Дес: Аз не съм участвала в първото създаване през далечната 2006 г… Но прекрасното на ЧоБи е, че тя се разпуска и пре-създава всеки път, когато почувства нужда от това. С нови хора и/или нови сили, но с все същата цел: да свързва хубавите хора един с друг, и с хубавите книги.

2. Какво представлява ЧоБи?

Дес: Както обясняваме надълго и нашироко в блога, Човешката библиотека е от една страна книжна поредица, наброяваща вече 33 заглавия, а от друга – екипът от хора, който подбира, подготвя, издава и разпространява тези книги и алманаха „ФантАstika“.

3. Какво ви мотивира да създавате, издавате и популяризирате български книги?

Хрис: Вдъхновяват много хора, за които някои от нашите книги са не просто литература, не просто приятели, а олицетворение на най-свидното им, на техните въжделения. Бърз пример е творчеството на Николай Теллалов, на казанлъшкия младежки клуб „Светлини сред сенките“, на Величка Настрадинова и всички останали.
Също така издаваме подбраните книги по начин, по който смятаме, че е разумно + морално + етично = културно това да се случва – текстовете задължително преминават коректура и редакция; стараем се да ползваме дълговечна рециклирана хартия за хартиените издания; подкрепяме своите автори не само в трудни времена. Човешката библиотека е преди всичко читателска общност от хора, които си помагат.
Популяризирането е неизменно важно, за да има смисъл вложеният творчески труд.
Книгите сбират човеци. Създадени са, за да стигат до хората и да ги свързват.

Дес: Не бих могла да го кажа по-добре!

4. Коя беше първата книга, която фондацията издаде и защо?

Дес: Както споменахме по-горе: „Последният еднорог“ на Питър С. Бийгъл.

Кал (в статията от алманах „ФантАstika 2007“): Специално трябва да отбележа отсъствието на изрично назовани Добро и Зло. Бийгъл ни представя всеки от героите заедно с причините да стане такъв, какъвто е, и тъй ни подтиква да не прибързваме да слагаме етикети, а да се вглеждаме отново, и по-навътре. Книгата е приказка, и същевременно е сгушила под пъстрата си, разсмиваща и припяваща мантия цял букет от мъдрости, поднесени като ненатрапчиви въпроси, а не като назидаващи отговори. Магията на „Еднорога“ е във всяка дума, не просто в случващото се. Вижте я – чуйте я… да?

5. Към каква възраст са насочени книгите, които правите?

Дес: Един от критериите ни за подбор е книгите да са подходящи и за по-млада аудитория; в същото време се стремим дори детските да са достатъчно интригуващи, за да не отегчат вече порасналите читатели. Може да разгледате ориентировъчното разпределение по възрастови групи.

6. Какво послание искате да изпратите към хората, четящи вашите книги?

Дес: Не спирайте да четете, да вярвате и да мечтаете! Нашите книги са тук, за да ви помогнат!

Хрис: Сърдечни читатели, разгласяйте сред приятели, роднини, близки, познати и ги запалвайте по идеята! Разказвайте им колко много обичате тези книги, колко са важни за вас и за световния мир ^_^. Колко много може да се научи от тях и как завихрят въображението. Прочетете им избран от вас откъс, използвайте чара си, за да ги омаете и привлечете за каузата :D. Ще се впечатлят колко сте начетени и ще ви поникнат помощни летателни средства или направо ще се изстреляте в някой космос ;). Ще почувствате целебната и облагородяваща сила на знанието, че сте направили добро дело. Ще зарадвате някого. Ще постигнете нещо в живота. ^_^
Споделяйте и препоръчвайте! За доброто трябва да се разказва, за да се умножава.

7. Смятате ли, че има смисъл от издаване на книги в това трудно за издателите време, и ако да, каква е мотивацията ви да го правите?

Кал: Мечтата ни е да създаваме и разпространяваме книги, които свързват човеци и градят мостове. А в периоди като този са ни нужни дори повече мостове, свързване и съпричастност.

Хрис: Литературата и заниманията в Човешката библиотека са ориентирани към позитивното бъдеще, така че дейностите ни не бива да секват. Не гоним количествени резултати в издателски петилетки. За нас издателският процес никога не е бил лесен и винаги сме разчитали на предварителни поръчки преди излизане на новите ни книги, така че в момента не вършим нещо много по-различно от преди. А когато някоя хартиена книга се изчерпи, готови сме да изготвим електронното ѝ близначе. Това също изисква подготовка, но по-голямата част от работата вече е свършена.
Стараем се да (се) зареждаме с позитивна енергия, а в нашата поредица тя присъства в (прекомерно) изобилие! Все пак това е важно за настроението, имунитета и справяне с каквото и да е в ежедневието.
Освен това тази доброволческа дейност е животоспасяващо хоби за всеки от нас, макар че е съпътствана с множество препирни, скубане на коси и виртуални шамари.

8. Как подбирате книгите, които искате хората да четат, какви са критериите?

Кал: Критериите ни за подбор на текст са едновременно широки и взискателни. Ето ги и тях, накратко:

1. Развива чувствителността ни, разбирането ни за околните и света, желанието да гледаме с широко отворени очи и да търсим~мечтаем в себе си и навън. Прави ни топли – докато четем и след като затворим книгата.
2. Не ни отвращава или отблъсква с никоя своя идея.
3. (Силно желателен) Подходящ и за по-млади читатели.
4. Добре написан – не ни разсейва с желание да го пренапишем.
5. Неиздаван на български, изчерпан като тираж или труден за намиране.

По-подробно сме обяснили в блога.

9. Смятате ли, че днес хората четат достатъчно българска литература и че биха искали да се запознаят и с вашите книги?

Дес: Който иска – чете. Ние се стремим да докажем, че българската литература по нищо не отстъпва на чуждестранната; нито пък я превъзхожда, всъщност. За нас ценното е преди всичко посланието на книгите (виж критериите по-горе); именно затова вярваме, че изданията ни има какво да дадат на читателя, с какво да го докоснат и развълнуват, и на какво да го научат.

Хрис: Има океан от съвременна и най-нова литература, включително българска. Хората си намират неща за четене, които да ги вълнуват. Обикновено се впечатляват при досега с наши книги, след като веднъж успеят да се запознаят с тях. Препоръчваме това да се случва по-скоро, за да не се тормозят с екзистенциални въпроси от рода на: „Това как съм го пропуснал?!“, „Как съм живял без книгите на ЧоБи досега?!?!?!“ ;).

Благодаря за отделеното време. Надявам се въпросите ми да не са много странни и да ви е интересно да отговорите. Ще се радвам.

Моля. Много ни беше приятно.

На въпросите отговаряха Калин М. Ненов – Кал, един от основателите и двигателите на ЧоБи; Христина Димитрова – Хрис, дългогодишен ЧоБи деец и отговорник за хартиените книги; и Десислава Сивилова – Дес, скорошен ентусиаст и основен популяризатор в социалните мрежи.

Изключително много благодаря на ЧоБи,че отделиха от времето си да отговорят на въпросите. А вие не забравяйте да дадете по едно рамо на тези прекрасни хора. Да, няма да се уморя да казвам,че са прекрасни, защото са такива.

Подкрепете ги (...) и вижте книжните им красоти на техния сайт.

Приятни мигове с ЧоБи и благодаря за вниманието на всеки, който е прочел и подкрепил тези прекрасни хора.

До скоро четене и прекрасни книжни моменти.
Ради
Last edited by Кал on Tue May 26, 2020 9:36 am, edited 1 time in total.
Reason: оглаждам
Кал
Първопроходец

Post by Кал »

Какво не знае(х)те за ЧоБи – част втора
Разговор свободен стил между Ki-Ent, Dess и Кал, с пробягване на Лъч
В пощата на ЧоБи Кал wrote:1 + 2 = ...?
Кал
Първопроходец

Post by Кал »

В бюлетина ни за Приятели Кал wrote:Случва ли се да се въртите цяла нощ с въпроси а ла „Но какво все пак е таз Човешка библиотека? Защо кориците им две с две не си ходят? (Освен ония на Теллалов.) Коя е публиката им? Какво правя аз в тоя мейл бюлетин?“?

По най-последния въпрос не можем да ви кажем. По всички други:

„Какво не знае(х)те за ЧоБи“:
– част първа: https://choveshkata.net/blog/?p=8122
– и част втора: https://choveshkata.net/blog/?p=8263

Като ги изчетете, имаме сал една молба: да ни уведомите с колко ви се е вдигнало IQ-то. Ей тъй, на око. Плюс/минус 50.
Кал
Първопроходец

Post by Кал »

Мое интервю с Росинка Проданова по радио „Благоевград“

И малко задкулисно инфо ;):
В пощата си Кал wrote:Аз си се надразних, че изтървах да кажа за начина, по който
разпределяме приходите от е-изданията... ама нямах грам идея, че ще е
само 10 минути. А цялото нещо беше „импровизация на педали“ –
предварително се бях надрусал с един час Avengers (първия филм... мноу
яки лафове :D) и я карах абсолютно през просото... :D
Last edited by Кал on Tue Jun 30, 2020 9:09 am, edited 1 time in total.
Reason: нов линк
Кал
Първопроходец

Post by Кал »

Звукозапис от срещата с читателски клуб „Орбита“ във Варна на 21.08.2020

(Пренебрегнете шума в началото; после наоколо става по-тихо и се чуваме добре.)
Post Reply

Return to “Библиотеката”