Играта

корица на _Играта_

Издател: Фондация „Човешката библиотека“, 2008, 2011
Корична цена: 9 лв. (хартиена книга) / 0+ лв. (електронна книга)
Приятелска цена*: 7 лв. (х-нига)

* Ако поръчате книгата направо от нас.

~ ~ ~

Как „Играта“ видя бял свят (приключенска история, планета Земя, страна България, година 2008):

Четящи приятели 🙂

От четири години насам група момчета и момичета от Казанлък, ученици от най-малките до най-големите класове, се събира всеки ден, за да пише и илюстрира заедно книги. Нарекли са се клуб „Светлини сред сенките“ и вече са завършили и издали три истории: приказката „Въже от светлина“, фентъзи притчата „Шахтата“ и първия български колективен роман „Монетата“. Разказали сме за тях повече тук.

Сега ви пиша, за да предложа да станете съ-участници 😉 в издаването на следващата им книга: романа „Играта“.

„Играта“ е 300-странична фантастична история, която сбира на едно място елфи, юди, мефили (които, с леко присвиване на очите, може да ви напомнят за древните българи) и десетина девойки и младежи, тъй де, тийнейджъри от различни страни по света – нашия свят. Поводът е едно съмнително реалити шоу; причините – човешки, такива, каквито ни водят, когато растем; последствията… ще видите. Все още съм твърде погълнат от книгата (в която участвам като един от редакторите), за да мога да я разказвам без дъжд от слюнки и възклицания. 😀 Затова ви предлагам направо да прочетете първите трийсетина страници.

И да разгледате корицата и илюстрации от „Играта“ – отново дело на художниците от „Светлини сред сенките“.

Ако сте ги харесали – ето как може да съучаствате:

Понеже този път клуб „Светлини сред сенките“ не може да разчита на финансиране от читалището, което го помещава, той трябва сам да събере средствата, нужни за отпечатването. При тираж 400-500 бройки ще са нужни 1700-2000 лева при гарантирано добро качество на готовата книга (офертата е от същия печатар, с когото правихме „Последният еднорог“).

Стремим се да издадем „Играта“ до средата на юни, преди авторите да се разпилеят по летни ваканции – така че да могат да я представят накуп. 🙂 Това значи да я вкараме в печатницата най-късно в края на май.

Вие може да се включите, като предварително заявите и платите бройки от „Играта“. Цената на една бройка е 10 лева; няма ограничение колко да си поръчате. (Ако се съберат мнооооого желаещи, ще увеличим съответно тиража.)

В такъв случай:

– Пишете ни на poslednorog {@} gmail-точка-com:

1. колко бройки поръчвате;
2. кои градове в България обитавате/посещавате често (за да се засечем за парите и, по-нататък, самите книги).

– И препратете тази покана към вашите приятели, които биха се поинтересували.

За да знаем дали да разчитаме на такъв подход, ще събираме желаещи до 15 май. Ако се окаже, че няма достатъчно – ще търсим друг вариант. Но пък… би било чудно да съ-участваме в колективното издаване на колективен роман, да? (Даже да не е първото… :D)

Ще отбелязваме поръчаните бройки/събраните пари тук.

Всички пари, които останат – от вашето съ-участничество и от продажбите после, – ще се вложат в издаването на следващите книги на Светлинките. Една от тях вече се пише. 🙂

Накрая, като сравнение (и вдъхновение 😉 мога да ви посоча инициативата „Оставката на министъра“ – конкурс за разказ.

Там, с общи усилия, беше събран награден фонд от 1300+ лева, за по-малко от три седмици. И министърът си подаде оставката. Незадължително във връзка с конкурса. 😀

Предложения или питания? Пишете!

Калин, Човешката библиотека и целия отбор Светлинки

~ ~ ~

Всеки има свой си вкус. Свои си критерии към четивото, което да определи като хубаво.

Но не гледайте на „Играта“ само като на книга, която не знаете дали ще ви хареса.

Тя (освен като книга) е ценна за всеки от нас по (поне) две причини.

Първата е, че тя е създадена от група „деца“.

Огледайте се, ослушайте се: колко хора харесват образованието, което получават децата ни? Колко хора са доволни от знанията, възпитанието и заниманията им? Колко хора виждат надежда в тях? Честно: колко?

Авторите на „Играта“ са точно това – НАДЕЖДА.

Това са прекрасни млади хора. Те са едно различно поколение (различават се от своите родители много повече, отколкото ние от нашите).

Чрез тях, чрез „Светлинките“, може да видите, че това ново лудо-младо е ценно, хубаво, търсещо и питащо. Както сме били ние. Както са били и нашите родители.

Втората причина е, че те, авторите, са нашият шанс да надзърнем в света на младата България.

Те живеят толкова различно от нас, заливащата ги информация е толкова разнообразна и най-вече свободна, развлеченията им са тъй различни от нашите, социално са… познайте какви (различни? : )

Всичко това е ТОЛКОВА непознато и непонятно за нас, нали? Че и неприемливо даже. Родителите вече едва имат представа как точно живеят децата им.

Е, книгите на „Светлини сред сенките“ са уникална и безценна възможност ДА ВИДИМ това КАК ТОЧНО.

Те са указващ пътеводен справочник за силно изостаналите, но нищо не подозиращи, възрастни : )

Обществено самоубийство би било да не използваме такъв шанс!

Затова нека ги подкрепим.

Защото доказват, че различното, което идва след нас, също е хубаво!

И защото ни изграждат мост, та да не изгубим съвсем връзка с тях.

На мен тези причини ми стигат. А на вас?

(Вяра)

Към началото