Налични книги, библиотеки, книжарници

Обобщаваме кои хартиени книги са налични за директна поръчка:
Алманах „ФантАstika“ 2008, 2010-11, 2014-15
„Зелени разкази (ама наистина)“

„Бленуващите кристали“

„Да пробудиш драконче“
„Пълноземие“
„Слънце недосегаемо“

The Celestial Way

Те, които говорят с мълнии
„Дивна“
„Непоискано добро“ сборно с „Непоискано добро II“
„Монетата“ (първа част от „Аурелион – вечният баланс“, препоръчваме целия комплект)
„Храмът“ (втора част от „Аурелион – вечният баланс“)
„Демони“ (трета част от „Аурелион – вечният баланс“)
„Играта“
Въже от светлина
„Шахтата“
Дупка в небето
„iПокалипсис“
„Момичето от квартала“
„Хроники на глухарчетата“
Тайната на старата върба
, трейлър

„Мина, магиите и бялата стъкленица“ (I) заедно с
„Мина и тайната на магиите“ (III)

„Ортодокс“

„Ех, магесническа му работа“

„Черният куфар“

„Разкажи ми приказка“

„Невидена река“
Да опазиш Сребра невяста

„По пътя към…“

„Харт: Космическа мисия Вирон“

„Пухкава приказка“

„Аз, грешният Иван“

„Искрици Божии“

„Малки ръчички

„Ной
Продължете четенето на „Налични книги, библиотеки, книжарници“

Тибетски купи, съвет от бреза: Sound terrapy*

Скъпи обожатели на звука,
Всеки вторник, четвъртък и събота се събираме за гласа и вибрациите на пеещи купи ^_^ Добре сте дошли в йога студио „Тимшел“ на ул. Бреза 6 в София. Асортиментът от музикални инструменти и похвати варира и с времето може полекичка да нараства: седемструнна руска китара, пеещи купи, камбанки Koshi, tingsha и др.
вторник, 12:30 13:30 ч.
четвъртък, 12:30 13:30 ч.
събота, 19 20:30 ч.

Заповядайте десетина минути по-рано за настаняване. За събота е небходимо предварително записване на poslednorog-въ-gmail-точка-com. Понякога, макар и рядко, графикът претърпява промени заради неотложни планирани ангажименти.
Обмен: 15 лв. или с карти MultiSport, CoolFit.
Носете си вода, топли чорапи, ~ шал; лична постелка и завивка за допълнителен комфорт.
В събота ще има елемент и на активна водена медитация (свързване с растение), но ако ви е омръзнало да вършите работа в медитативна атмосфера, може просто да се отпуснете и оставите на звука.

Продължете четенето на „Тибетски купи, съвет от бреза: Sound terrapy*“

< 10 причини, > 7 въпроса, ∞ с.по-менИ?

Миналото лято покрай фермерските фестивали уловихме формулировката на Хранкооп на три от

10 ПРИЧИНИ ДА ПАЗАРУВАМЕ НА ФЕРМЕРСКИ ПАЗАРИ

Причина 1: Получаваме чиста и здравословна храна

Чиста е, защото настояваме и подкрепяме нашите производители да отглеждат своята продукция по най-близкия до природата начинбез да използват химически торове и като прилагат естествени методи за борба с вредителите. По-малките площи и по-малкият брой растения и животни, за които се грижат, също ги предпазват от повечето проблеми на индустриалното отглеждане.
Здравословна е и защото е сезонна! Малките производители зависят много от времето и сезоните и предлагат само такава продукция. Сезонните плодове и зеленчуци са с по-добри хранителни качества, което ни носи повече здраве по всяко време на годината. Продължете четенето на „< 10 причини, > 7 въпроса, ∞ с.по-менИ?“

Факс от Долната земя

Срещу 1 юли, свиден български символ на копнежа по свобода:
По кооперативни причини сънувах, че Боби, който заедно със семейство и приятели се занимава с устойчиво земеделие и по възможност – без мотика, с лекота прекопава с лопата триъгълно междублоково пространство на едри благодатни късове. Влажната пръст на едно място помръдна и нещо се показа като от дупка, която Боби със сигурност не беше правил. Той просто прекопаваше земята, не дълбаеше тунел. Оказа се, че приближава не огромно червейоподобно, а грамаден делфин. Беше изключително! Пак се показа и без съмнение разпознах приветливата муцуна на делфин! Бледичък, ама делфин. Ококорих се с осенението Село Делфиново!!! от филма на Вал Тодоров, в който се изказват Наско, Генерала, Теллалов, вкл. самият автор.
На фермерския пазар на 30 юни колежката с украшенията с лично избродираните български шевици се наложи да обяснява на чужденка за Дървото на живота, Горната, Средната и Долната земя. За Долната земя посетителката веднага си помисли, че е Пъклото. Пък то просто Делфиново било! ^_^

България, тази вечна ерес (2013), trailer
1:38:18 Избата: изказвания
1:43:12 Говорите за толкова различни неща, а същевременно всички [те] са верни“ – това изумява главния герой. Същата година о_О при съвсем различни обстоятелства с такива думи възкликвам и аз! СУпоменът още е жив.
За филма – https://podmosta.bg/balgaria-tazi-vechna-eres-revyu.

Трябва да си припомня какво още имаше в Долната земя.
Малко е сложно на фермерски пазар в Балчик да обясняваш на посетителка, че в Двореца има училище за даровити деца, вкл. набелязани от магията.

Песен за делфините. Лунният път [на Теллалов] не е кратък.

Възкресяващо лято

Отминаха фермерски пазари в Добрич, Балчик, София с участие на книгите на Чоби. В добруджанския край беше бая слабичко (в София – тотал щета), но поне си купихме лешници и сочни сушени сини сливи. Общуването с колегите също беше приятно.
На 19 май импровизирано се появи клипче, заснето в режим time-lapse. Финалът не е подобаващо статичен, но иначе е забавна демонстрацията как прибирам книгите след фермерско събитие на Хранкооп. Вълнуващо би било да видим и подреждане на щанда.
Евентуално следващо включване 27 септември пред НДК, макар че по-вероятно е 27 октомври. Но всяка неделя от 10 до 16 ч. може да подкрепяте колегите, които избират да прекарат голяма част от деня с творенията си пред университетската ботаническа градина на пл. Гина Кунчева.

На 3 юли от 21 ч. предстои особено приятен концерт на мексиканските музиканти Sonido Gallo Negro! Клуб Singles, НДК. Мостра на емблематичния и заразителен музикален стил cumbia* има и на страницата с билетите – подкрепят дейността на организатора Alarma Punk Jazz, за да може да продължи да ни радва с музикални съкровища от цял свят и да изплати натрупани дългове.
Продължете четенето на „Възкресяващо лято“

Mузикални срещи с автор и книги в чест на Ели Вълканова

Миро продължава усърдно да подкрепя и увлича в дарителската кампания за Елена Вълканова, върло заразявайки съмишленици :). Присъединете се на воля! ^_^ Срокът за събиране на 6000 лв. за спортното състезание е 15 юни 2024 г., а до 17 май била събрана 1/6 от сумата. 4146 лв. :))) до 17 ч. на 3 юни.
IBAN: BG23UBBS81551008517352
получател: Елена Христова Вълканова
В момента всички приходи от „Сребра“ и „Невидена река“ заедно с наистина последните бройки от албума отиват за състезанието. Процедираме по подобен начин с „Ех, магесническа му работа“ – разликата между „производствената“/борсовата и коричната цена предаваме за Ели.
Благотворителните концертни инициативи на Моро и приятели:
29 май, сряда, 19 ч. в клуб „Ренесанс“ на ул. Граф Игнатиев 24
1 юни, събота, 19 ч. – отново участие в бар 19 на ул. Средна гора 32.
 
(Предложих на Шизофоний в надпревара с набирането на средствата да скочи с бънджи от Аспаруховия мост като стимул за дарителите.
Тръгна от шега, но все по-живо си го представям. Бързолетите пре/опускат, не спират.)
 
За другата седмица още една Мирова покана предстои, но дъх да си поема малко…
 
В печатница е нов тираж на „Невидена река“ заради шестгодишнината на повестта. На 31 май от 19 ч. във FOX book café Миро гласи рожден ден на книжното тяло на историята. Тези акустични версии винаги са много вълнуващи и трогателни.
 
По същото време от 18 ч. на ул. Раковски 191Б в „НБУ в ЦЕНТЪРа“ ще се състои събитие с главно действащо лице д-р Петър Канев – „разговор за инициативите на издателство „Парадокс“ да осветли „недопрочетеното“ наследство на необикновения творец Димитър Воев“.
Водещи: Доротея Монова (изд. „Парадокс“) и доц. д-р Йордан Ефтимов (департамент Нова българистика в НБУ).
Монографията „Явлението Димитър Воев. Преображение на края на света“ предстои да види бял свят по-късно тази година. Който е в София, има как да комбинира и двете събития.

Fun fact: понеже долу-горе нищо в Човешката библиотека не е като хората, вероятно и никога няма да бъде… и „новата“ „Невидена река“ ще носи грешките на „старата“ – явно нищо на този свят, или поне в тоя живот, не се прави без бързане и в нормален ред. Та по волята на автора книгата нахлу в печатницата с дъртия си финализиран файл, а корицата отказваше да влезе, но я принудиха. Нещо там я залъгаха, че не е дефектна ;). Е, резултата пак ще си го обичаме с картината на Иво Константинов, но… перфекционизмът (по-точно притежателите му) страда за пореден път. Само дето в случая дори не става дума за перфекционизъм, а за качество, поне на тялото. Някак в изпълнението на книгите си не можем да догоним класата, която изискваме от книжната индустрия, за да се чувстваме добре като читатели. Кофти тръпка. Това, че поне при нас е от сърце, не знам дали помага. Но пък можете да си поръчате електронната книга :). Електронните версии са по-актуални, макар че в книгоиздаването все брашнени чували потупваме.

В някакъв момент вече няма да има от старите предпечатани файлове на Наско, но смешното е, че и от гроба дистанционно и непряко върши мизерии, когато имаме неблагоразумието да влачим старите файлове. Ако не сте работили с Наско като предпечатар, животът ви е бил твърде лежерен. Не знам една книга да е предпечатал, без да сме потрошили камара нерви до фобия и от двете страни. (Няма отърване и след смъртта.) Затова щях да минавам предпечатарски курс, дори перо в касата на Чоби бяхме заделили, но животът ми така и не потече в някакво по-спокойно русло, за да открия капацитет за тази дейност. Не съм се отказала напълно, де :). Някой ден ще довърша „Война и мир“, „Приключенията на добрия войник Швейк“ ще бъдат прочетени, пък за Библията… нищо не се споменава.
 
Сега сериозно: от години пледирам книги през април, май, ноември и декември да не се печат заради панаира на книгата. Повечето хора идея си нямат какво извънредно и бедствено положение настава в печатниците и рекламните агенции за изработка на печатни материали в тези периоди, а също и преди избори – извънредни смени, работа до дупка без почивни дни и прочее красоти. Все още не мога да преценя дали септемврийската Алея на книгата в София създава същия катаклизъм. Нека бъдем хора и да мислим и за тези служители, печатарите. Поръчвайте си календарите по в края на циганското лято, не зимата. Важно е да мислим и за другите. Не ограничавайки себе си, но с грижа за останалите.
В същия дух ми е жал и за работещите в куриерските фирми, макар че потрошават някои пратки. Така че… ползвайте куриерски услуги само в краен случай. И без това имат предостатъчно работа. Черен п…

„Щури букви“ Светлини сред сенките все още не са я предпечатали, но след като не е спешно, всичко е наред. За сметка на това Георги Атанасов работи над новия си сборник разкази. Стилът на писане си е неговият, макар че сега изреченията масово са съвсем кратки особено в някои текстове. Тематиката е семейство, природа, социум, ценности, етика, морал; фантастика, фолклор. Има допирни точки със (и развитие спрямо) „По пътя към…“, но и с „Да опазиш Сребра невяста“. На вашето внимание предлагаме един по-различен разказ. Искаше ми се на 6 май да бъде публикуван в блога на Чоби, но пътувах и въпреки че се бях подготвила, не смогнах да организирам процеса. На тази дата Жоро има рожден и имен ден :), а пък някои хора си заминаха.

Продължете четенето на „Mузикални срещи с автор и книги в чест на Ели Вълканова“

Каним ви на: Фермерски пазар, 19.V.2024 + благотворителност

На 19 май (неделя) от 10 до 16 ч. ще участваме на хранкоопския фермерски пазар „Оборище“ на пл. „Гина Кунчева“ до паметника „Левски“ и университетската ботаническа градина. Първо нямаше да вали, после прогнозата обеща яко дъждец, та… ще видим какъв ще им е късметът на книгите :). Заповядайте да ги подкрепите в борбата с атмосферните условия!

На 18 май от 19 ч. отново сме с тибетските купи – насред суматохата на Нощта на музеите :).

На 15 май от 18:30 ч. в галерия „Лампион“ на Николай Табаков (Дом на културата „Средец“, ул. Кракра 2А; в него се събира клуб „Ефремов“) ще се състои благотворителен концерт-изложба с цел обезпечаване на участието на Елена Вълканова в международно състезание по спортна стрелба в Сърбия. Съорганизатор е Моро и споделя:

Освен мен ще участват и Алекс Кирев и Борис Колев, както и различни поети и хора на изкуството.
Събитието ще е във връзка със старта на кампания за подкрепа на моята близка приятелка Елена Вълканова – изключително талантлива спортистка, изящен художник и неуморен защитник на човешките права. Елена е на път да представи нашата страна на международно състезание по спортна стрелба в Сърбия, но има нужда от помощ, за да [се превърне] този мечтан шанс в реалност.
Човек с двигателно увреждане, настанена и отраснала в дом, Ели винаги е била изключително силна и смела личност, голям пример за мен, особено в моменти, когато се превръщам в пълно мрънкало.
Заповядайте на концерта-изложба, за да чуете нас, но най-вече Ели и нейната история.
Всеки дарител играе важна роля в тази история на успех, а ние вярваме, че заедно можем да помогнем на Ели да се изкачи на върха и да представи България с гордост.
Покажете своята подкрепа, заповядайте на концерта-изложба и разпространете събитието. Всеки дар, независимо от размера му, е крачка към победата.

Всяка капка в реката променя нейния бяг“… 😉

Ако не можете да присъствате на концерта, а желаете да подпомогнете каузата, свържете се с Моро да измисли нещо.

~~~

На 17 май същият Мoро и гъдуларката Анна Анова ще свирят и пеят от 19 ч. в бар 19 на ул. Средна гора 32 в София. Тръпнат в очакване ;}.

~~~

Продължава осведомителният бюлетин с елементи на… разсъждение, а накрая – още един призив за благотворителност.

В разградения чертог на Човешката библиотека се материализира Ех, магесническа му работа“ на Калоян Захариев на хартия. Можете да я поръчате от нас за 24 лв.

Продължете четенето на „Каним ви на: Фермерски пазар, 19.V.2024 + благотворителност“

Волна молитва воля

Във време на изпитания дойде ред да си припомним съзидателната и лечебна сила на словото. Нека отворим защитено пространство, в което човек да пристъпи в сърцето си и да открие своята лична молитва/утвърждение за подкрепа в предизвикателни моменти и напомняне, че силата, вярата, светлината извират от нас самите дори когато Слънцето не е в прякото ни полезрение.
Церемониално какао ще ни помогне да се разкрием пред себе си и интуитивно да назовем думите на молитвата през сърцето, не толкова по аналитичния път на ума. По желание може да се работи над азбучна молитва или акростих, който да подсили конкретна дума ^_^

Време: 25 февруари, неделя, 13 – 16 ч. Извънредно ще повторим и на 2 март, събота, по същото време 🙂 Има нужда от какао!
Място: йога студио „Тимшел“, ул. Бреза 6, София
Необходимо е предварително записване на poslednorog-въ-gmail-точка-com Продължете четенето на „Волна молитва воля“

Към началото