Предговор

На всички, които ме учат да бъда човек

Съдържанието

Тук са събрани истории и случки, каквито съм ги видял. Понякога съм украсил изказа, но не и фактите. Животът е по-красив от лъжите.
Питат ме истински ли са. И как успявам да ги видя и срещна. Не зная как някои не успяват. И се чудя колко ли други съм пропуснал – угрижен, разсеян или неспособен да осъзная какво виждам. Сигурно много повече.
Записвани най-често нощем в полупросъница в блога ми, там са небръснати и дрипави като клошари. Тук се опитах да ги поизмия и облека в чисти дрешки. Голяма разлика няма – уви, толкова мога… Но не само великото майсторство си струва. Понякога обикновената добра дума, дори неумела и несръчна, също ни топли.
Ние често въздишаме по героизма и вълшебството. Копнежът по тях, по доброто и красотата, е част от нас. Но сме свикнали да виждаме света наоколо сив и скучен, лишен от чудеса и благородство. И ги търсим в изкуството, загубили вяра, че ги има наистина. И го наричаме „красива лъжа“, понеже ни ги дава.
Но те са навсякъде. Маскирани под ежедневни дрехи и външност, скрити в обикновени неща и постъпки. Принцеси и принцове, преоблечени като просяци, за да изпитат мъдростта ни. Достойни ли сме да ги видим каквито са наистина. Да осъзнаем, че свят на героизма и вълшебството, на доброто и красотата има – този около нас. И да получим наградата, която заслужаваме.
А тя е голяма. Телата ни живеят в материалния свят, но умовете ни – в света на представите ни. Затова едни живеят в пъстър и вълшебен свят, а други – в сив и скучен, въпреки че е уж същият. Осъзнаем ли колко красива и магическа е всъщност реалността, получаваме избора да живеем не сред скуката и сивотата й, а сред красотата и магията й.
И да си отключим тази врата зависи единствено от нас.

Разпространението

Днес много книги са „Всички права запазени! Копирането най-строго забранено!“. Под страх от глоби, съд, затвор. Сякаш читателите са престъпници… Да, авторите трябва да ядат. Но няма да изгубят нищо, ако дадат радост и на безпаричните. Нито ще спечелят, ако някой не хареса книгата им, но вече я е купил – това не са честни пари. Който ги приема, плаща за тях с достойнството си.
Чети и копирай тази книга спокойно, скъпи читателю. Вместо да те съдя, ще ти благодаря за честта. Ако си финансово притеснен, я чети безплатно и раздавай на скъпите ти хора със спокойна съвест. Или дори я продавай, ако има на кого. Ще съм щастлив, ако съм ти помогнал да оцелееш, дори ако никога не го разбера. Ако мислиш, че го правя в търсене на слава, махни името ми от нея, няма да ти се сърдя. Ако не ти харесва как са разказани нещата в нея, преразкажи ги и ги издай от свое име, ще съм щастлив да ги прочета.
За нещо ще съм ти истински благодарен. Сблъсквал ли си се с подобни истории и случки, които докосват душата? Прати ми ги. Ще подбера най-хубавите – дано успея да ги видя, разбера, осъзная. Ще ги редактирам или преразкажа, ако ми разрешиш. И ще има нови книги като тази. Като огнище сред студа ще топлят и теб, и мен, и другите хора на книгата, духа и красотата. И ще знаеш, че и ти си помогнал да бъде разпален огънят им.

Лицензът

Съдържанието на тази книга е обществено достояние.
Привърженик съм на copyleft лицензите. Те дават на всеки правото да чете и разпространява, но и го задължават, ако добави или преработи нещо, резултатът също да е свободен. Така се подсигурява освободеното от благодетели да расте, да не бъде присвоявано и заключвано от използвачи… Книга като тази обаче надали ще бъде допълнена от използвач. Нито ми се вярва такъв да я оцени и да поиска да я присвои и заключи. Затова нека свободата й няма ограничения.
За други мои разкази бих приел пари. За тези тук – не: те са за това, което не се купува, парите биха ги оцапали. Нямам нищо против всеки свестен човек да я издава и да печели от нея. Да разкажеш тези истории обаче те задължава да се опиташ да бъдеш достоен за тях.

Григор Гачев, „Докосвания

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Към началото