Мирослав Моравски – Моро

Мирослав Моравски – Моро е човекът оркестър автор на разкази, пиеси, песни, пет почти завършени романа, също китарист, вокалист, барабанист, разказвач, маратонец… и между другото работи и като адвокат – в сферата на защитата на човешките права и вещното право.

Моро цял живот краде време, сили и творчески плам и ги влага в разнообразни музикални проекти и формации. В момента може да го засечете из клубовете и по фестивалите (и на неговия арт таван-склад-репетиционна-офис-студио) в компания на групите „Жилмор Секстет“ и „Невидено“, заедно и поотделно.

Секстетът свири гайдапънк, като гайда елементът (няколкото гайди, всъщност), както и солиден дял от композиторското бреме падат на плещите на Светльо Жилев. Групата съчетава в песните си български фолклорни мотиви и рок звучене, при което се получава чуден музикален миш-маш „гайдата среща рока“.

От 2014 г. Моро (се навива и) развива свой самостоятелен замисъл – спектакъла „Коренуване“ /Rootin’roll/. Това е крос-арт проект, или по нашенски – смесващ различни изкуства, който представлява сплав между пеене и разказване /singer-songwriting & storytelling, ако ще се фукаме с английски термини/. В спектакъла той въвлича публиката във фантастична история, като вплита песни, случки и диалози в цяла пиеса от музика и разкази.

Първата от историите в Коренуване – „Невидена река“, вижда бял свят като книга с музикален албум през 2018 г.

За участие в този спектакъл Моро привлича и още музиканти, актьори и разказвачи (и една самодива!). Така се ражда група „Невидено“.
По този начин представлението се разгръща и достига нови висоти – в разказа вече дава тон не само един участник, а музиката подема цял оркестър.

За пръв път Миро и „Невидено“ се качват на голяма сцена през 2022 г., когато поставят спектакъла „Да опазиш Сребра невяста“ в Античния театър в Пловдив. Историята, послужила за основа на постановката, намира място в едноименния сборник заедно с още две истории от „Коренуване“.

Като писател Моро краси с разказите си различни антологии, а пиесата му „Да изиграеш февруари“ (2009) се кипри в сборника с отличени произведения на Драматичен театър „Иван Радоев“ – гр. Плевен.

Тази и още започнати и завършени творби, раз(ни)мисли и преживелици може да намерите в артистичния му сайт/блог.

С професионалното му юридическо Аз пък може да се запознаете в неговия блог като адвокат.

За видеоклипове на песни, покани и записи от събития и всевъзможни влогърски вдъхновения, посетете и се абонирайте за канала му в YouTube.

Там може да се намери и музикалният видеоклип към пилотния сингъл от албума: „Щастието“.

А за да сте в крак с настоящите и бъдещите му творчески проекти и да им ударите едно финансово рамо, последвайте Моро в Patreon.

И накрая: за права и обратна връзка, призиви и отзиви, пишете му на имейл.

(Подсказваме: същият важи и за финансова подкрепа през PayPal.)

Към началото