by kalina » Sat Aug 31, 2019 8:53 am
Прочетох на един дъх и трите книги. В началото започнах приказка. Много ми хареса юнакинята Юна. После Дей – от Злодей или идва името му, или от Чародей или е съкратено от Деян (действам)? Появи се Пей, но така и не разбрах много за него. Очаквах развитието на приказката. Е, тя се превърна в аналог на нашия свят. И нашия свят се появи. И други герои – еднорог, принцеса, юнаци. И всичко ми се оплете – редуваха се без ред сцени от приказки и събития с авторите им. И разбрах, че приказните герои са героите, които живеят във вътрешния свят на авторите, които им помагат, допълват ги, а истинския сюжет се развива в света, в който живея, с хора, които познавам. Тогава започнах истински да се вълнувам. Защото всичко беше истинско. Питах се за какво отиват да протестират? В главата ми все още е героят на Тери Гудкайн – Търсачът (бях изчела всичките книги с него непосредствено преди “Приказки за юнаци и злодеи”), който все повтаря: “Не гледай проблема, търси решението”. Какво разрешава протестът? Ако искаш да събориш старата къща, трябва да имаш план, средства и възможност да построиш новата. Иначе оставаш сред руините. Питах се: “А ако бях на тяхно място?” Но аз не бях на тяхно място. Те идваха от друга реалност и живееха в друга реалност. И тогава се появи историята със Сипи. Това ме приобщи. Живеехме в една реалност, в един свят, бяхме едно. И накрая, едва накрая видях, че искаме едно и също – да сме сред приятели, да споделяме, да начертаем заедно плана на новата къща и заедно да я построим. Протестът? Той е сигнал, че не харесваш това, което е около теб – първата стъпка. Втората е да видиш какво искаш. Третата е да си буден, за да видиш възможностите за реализация. И когато повече хора искат едно и също, едни ще имат едни възможности, други – други, но накрая цялото нещо ще стане възможно. Затова е споделянето, приятелството. И на мен ми се иска да прочета следващата книга – оная, в която възможностите се разгръщат.