Каним ви на: Премиера на първите три „Приказки за Юнаци и злодеи“, 30.03.

Приятели (:

На 30 март, събота, от 11 до 13 часа заповядайте в сектор „Детска литература“ на Столична библиотека (на втория етаж във входа към площад „Славейков“, който се намира най-близо до „Раковска“), за да отпразнуваме първите три книги в поредицата „Приказки за Юнаци и злодеи“.

Приказки за Юнаци и злодеи: първи

корица на „Приказки за Юнаци и злодеи: първи“

Приказки за Юнаци и злодеи: втори

корица на „Приказки за Юнаци и злодеи: втори“

Приказки за Юнаци и злодеи: Промяна

корица на „Приказки за Юнаци и злодеи: Промяна“

Преди 13 години Юнакиня Юна пое сред света, за да разбере какво се крие зад тероризма и зад делението „нас“ и „онези“. „Триптих за Юнаци и злодеи“ взе награда от международния конкурс „Златен кан“ – но, по-важното, нарои още: Юнаци, Приказници, въпроси, въпроси, въпроси…

Например:

  • Защо сме склонни да повярваме на най-лесното, което чуем? Наистина ли сме?
  • Ако един човек убие седемдесет и седем, кого си заслужава да си спомняме?
  • Кога е подходящ момент да си кажем кривиците?
  • Какво им става на приятелите ни понякога?
  • Как можем да се разберем без думи? А със?
  • Кой носи задаващата се промяна?
  • Може ли Юна да ти обърше д…?
  • А злодеите? Де злодеите?

Какъв е смисълът?
Когато си зададеш важен въпрос, когато държиш да получиш отговори – създай си време и място за тях. Остави глъчта на света настрана. Нека светът си приказва; ти помълчи. Стани онази част от света, която ще чуе каквото няма да чуе никоя друга част.
Важен е всеки въпрос, на който не виждаш веднага, в същия този момент, отговор. Който усещаш, че има силата да те промени. Да промени как виждаш, как свързваш света, как усещаш.
За да стигнеш до истински отговор, създай такова време и място, които ти позволяват да бъдеш смела. Да имаш достатъчно смелост, за да мълчиш, когато пред теб се оформи първият отговор. Той е най-лесният; а ти си смела и знаеш, че нещо не му достига. Да мълчиш, когато те подминава; после вторият, третият… седемнайсетият. Да мълчиш в пролуките между тях, в празнините и пропастите, тогава, когато имаш най-голямата нужда да закрещиш, да ги изпълниш с вик, с песен, с каквото и да е – само да минат по-бързо, само по-бързо да те оставят на мира; само по-скоро пак да бъдеш сред свои, по-скоро пак да не бъдеш сама.
Истински отговор е онзи, който те оставя да мълчиш срещу цялата глъч на света и просто да се усмихваш. Да знаеш, че цялата глъч на света няма нужда от отговора ти, и това е добро, и има свой смисъл.
Замълчи, Юне. Послушай.

Глъчта на света няма нужда от отговора ти, Юне. Тя има нужда да бъде изслушана, да почувства, че някой я е разбрал, че не е сама.
Помълчи. Слушай.
Не си сама.

На 30 март Юна няма да бъде сама. Каним ви всички:

~ Юнаците, които са вдъхновили нашите приказки;
 
(злодеите също… макар че за 13 години не сме открили нито един 😉 )
 
~ авторите, с които сме ги разказвали – знаете ли, че станахме над 20? – и художничките на кориците им: Катерина Данаилова и Надежда Коцева;

~ читателите, с които успяхме да се докоснем… или тепърва ще;

~ и понеже тези приказки, също като Човешката библиотека, значат „заедно“ и имат смисъл само тогава – каним и всички български автори, които някога сме издавали: Николай Теллалов, Светлини сред сенките, Григор Гачев, Величка Настрадинова, Геновева Детелинова, Атанас П. Славов, Калоян Захариев, Мария Гюзелева, Християн Трифонов, Мел, Мирослав Моравски, Георги Атанасов, … … …

Като част от празника откъси от „Приказките“ ще четат вживяно (оживяващо!) МелМирослав Моравски, Ана Йорданова и Калин М. Ненов.

Вход свободен… но ако ще идвате, молим да ни пишете до 28 март (четвъртък), за да преброим столовете.

Следете тази вест за промени и допълнения. А в програмата обещаваме поне една изненада, която ще видите на място. 😉

Чакаме ви,
Юнакините и Юнаците, Приказниците и Приказничките, всички наши автори и цялата Човешка библиотека

5 коментара за “Каним ви на: Премиера на първите три „Приказки за Юнаци и злодеи“, 30.03.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Към началото