Arayna Wolf wrote:Финалът на „Марта-та“ ми прилича на финала на „Нарния“ – като край на симфония – гръмък и тържествен – или като края на кабаре – всички са застанали, възторжени, с разперени ръце и удължават последната нота от изпълнението, докато завесата бавно се спуска.
Толкова приятна книга, че чак малко префърцунена ми идва. Да, да, точно префърцунена. Елегантна до степен на снобизъм, многослойна поради опита, а не поради покъртителен талант, абсурдно естетска, и въпреки всичко – толкова хаотично завършена… Не можах да се влюбя от завист. Завист към нейния вече завършен вътрешен свят от моя все не успяваш да се изгради.
Интересна е структурата на романа – мозаечна, както е преведен на български английският термин „fix-up novel”. Отделни разкази, свързани помежду си по определен начин. Всяка част от мозайката на Величка Настрадинова започва с конкретен цитат и той е водещ в самата история. Това, което свързва отделните истории не са само героите, но и техният стремеж към общочовешки ценности като любовта и свободата – и като право, и като отговорност. Отговорността може да дойде и като обвинение от бъдещето с думи като: „Вие ни създадохте такива. Ние сме вашите потомци. Защо се възмущавате от плодовете на собствените си усилия?” или ще ни се напомни за това как „изнасилваме природата” и как трябва да носим последствията си от това безразсъдство. Нещо повече, имаме и роман в романа (или разказ в разказа) – все пак един от героите в него е писател, а неговата отговорност е да помогне в трудни ситуации. Загатнат, оставен на читателите за доразвиване, фрагмент, напомнящ отново за отговорността, този път за отговорността за произнесените думи.
Величка Настрадинова е мъдрец – от Далечния Изток; или магьосница – от друг свят (от бъдещето на нашия?). Историите ѝ ме упойват – тъй мелодични са. И ме пробуждат – тъй размислящи са.
Наистина не е честно да съществуват подобни книги. Хубави, естествени, с невъзможна лекота на изказ и впримчващо очарование. Иска ми се да завидя, но не мога, прекалено очарована съм.
Със своята спокойна, домашна магия, "За змейовете и вампирите..." ми създаде чувство на лекота. Съвсем плавно и естествено Марта и Матьо, малката Матева и Борис, както и всички останали герои, ме впримчиха в своя обикновено необикновен свят. Там фантастичното се случва в забързания делник, между един концерт, едно пътуване и претенциите на домашната котка /говореща!/. Там важни послания се предават с историите на писателя Матьо и с преживелиците на великолепната Марта. Също като Шехерезада, Величка вплита една история в друга, свързва я в трета, която пък ще доведе до четвърта, в която ще се спомене пета... И докато се усетиш, вече си вътре в света на възможните чудеса, гониш чортелеци и търсиш тралалато...
А през август продължаваме летния маратон на четенето в ЧоБи със „За змейовете и вампирите“, поемайки щафетата от „Пентаграм“. Тук ще се включите ли? :)
„Погледнете отстрани: някой немислещ и неотговорен дори пред собствената си съвест нарежда да бъде пресушено някое блато. И подчинените му – слепи и глухи – се втурват да изпълняват. И през ум не им минава подозрението, че началникът им е взел неправилно решение, а когато настъпи екологична катастрофа, всички много зачудени се питат как тъй е станала. И след като съборят паметници на културата, се питат, и след като разболеят цяла детска градина, и след като построят завод, който бълва отрови съвсем безсмислено, от него няма никаква печалба, ни полза… И ако някои добросъвестни писатели се опитат чрез силата на словото да освестят публиката, в крайна сметка те сами осъзнават, че говорят на глухи, и се обръщат към децата, като хранят крехката надежда, че младите сетива още не са загрубели, че свежата памет ще съхрани воплите им и най-най-най-после ще израсне поколение, което няма да повтаря грешките на по-възрастните.“
В писмо до Приятелите на ЧоБи Дес и Кал wrote:Бонус за всички, изпуснали Споделеното ни четене на 12.04. – вече е
налично и в YouTube:
https://youtu.be/bJ47KyVUSP8
Насладете се на откъсите от „Последният еднорог“, „Да пробудиш
драконче“ и „За змейовете и вампирите, за Марта, за потомството“ с
гласа и китарата на Миро Моравски; и очаквайте следващото издание в
поредицата!
А междувременно, защо не се абонирате за YouTube канала ни? Съвсем
скоро готвим още една изненада там...
Users browsing this forum: CCBot and 0 guests