Импулс ни даде един разговор във форума на Голямото четене, който цитирам отчасти:
Идеята на общественото крило на Човешката библиотека е идеята зад всяка обществена библиотека: свободният, безплатен (или почти безплатен) достъп на читатели до книги.marriela wrote:„С тези книги полагаме началото на първата обществена Човешка библиотека.kalein wrote:Най-сетне смогвам да ви покажа част от плячката ни от завръщането на Пътуващата библиотека.
Има и още.
К)))
Та - ако искате да четете някоя от тях, пишете ни.
P.P. Малко по-натам ще добавим и писаните от млади българчета антологии и алманаси, до които успяхме да се докопаме.”
Калине, това прочетох на страницата на Човешката библиотека, която си link-вал, точно под фотосите с „част от плячката”, както се изрази ти, а твърдиш, че има и още. Значи взели сте толкова книги при пристигането на ПБ, колкото сте и занесли в началото при изпращането й.
Идеята за тази Първа обществена Човешка библиотека е интересна, признавам. Но не ми става ясно как точно ще функционира. Да разбирам ли, че тези книги ще се съхраняват при вас, а който иска да прочете някоя от тях, трябва да ви пише. ОК, един пример - да речем, че аз съм от провинцията /аз съм си от там де/, влизам в този форум и попадам на тази информация. Разглеждам снимките с книгите и си избирам да речем „Дневник на писателя” от Достоевски. И какво правим от тук нататък? Аз ви пиша в сайта, точно под снимките, и какво – вие как ще ми я изпратите, за колко време, как ще стане връщането на книгата от мен? По пощата, по куриер? За чия сметка ще са пътните разходи? А при положение, че аз съм във форума, се предполага, че имам интернет, това пък означава, че аз мога да си позволя да си купя някоя от книгите на тази ПОЧБ, направо от някоя онлайн книжарница. Или да я потърся в Регионалната библиотека. Как по друг начин ще стане достояние тази ПОЧБ на хората, които не могат да си позволят да си купят някоя от книгите, които вие предлагате и искат да си я вземат от вас, за да я прочетат?
Добре де, но нали идеята е тези книги да се дадат на читатели за които достъпът до нови или по-стари книги е по-труден. В такъв случай най-добрият вариант е държавната обществена или училищна библиотека – вие сте посочили няколко такива в някои от нашите градове. Мила Зорина посочи и библиотеката в Цариброд - Западните покрайнини. Не е ли по-добре тези книги, които вие сте взели от ПБ да ги присъедините към останалите такива, и всички те да се дарят на тези библиотеки, които са посочени в тази тема, а и не само тук - може организаторите да имат идеята и за други такива библиотеки? Може и да не съм права. Аз само питам!
Разликите със съществуващите обществени библиотеки са:
- Книгите в ОЧБ се избират и събират по качеството си - и като съдържание, и като литературно изпълнение, - така че максимално да удовлетворяват критериите ни при подбор на заглавия за самата поредица "Човешката библиотека".
- Те няма да са събрани на едно (физическо) място, а ще са пръснати у различни хора от Човешката, в различни части на България - за сравнение, вижте мрежата от пазители на еднорочета .
НБ! Ако идеята ви харесва, вие също може да сте сред тези хора. Само трябва да го поискате.
- Пълният списък със заемни книги ще е качен на сайта на Човешката. За всяка книга ще е отбелязано дали е свободна или заета и в коя част на България (а защо не и света?) се намира в момента. Ще има възможност да си я поръчате и да уточните с човека, у когото е, най-удобния начин да стигне до вас. (Голяма част от нас се движим доста активно из България - като нищо покрай книгата ще дойдем да ви видим и ние. Пощите също са хубав вариант.)
НБ! А какво ще правим с читателите, които нямат достъп до интернет?
Тепърва ще мислим. Не го казвам като измъкване, а като обещание, пред самите себе си.
Важно е обаче да имате предвид, че ОЧБ е предназначена най-вече за младите читатели - тези, които (обикновено) имат най-малко средства, а най-голяма нужда за четене. Колко млади читатели познавате, които нямат достъп до интернет?
НБ! А защо не дадем книгите на някоя общинска или училищна библиотека? Няма ли така да стигнат до повече читатели - включително млади?
Най-простият отговор, който ми хрумва, е: Защото така губим потенциални приятели - и съратници.
Както си личи от подписа ми (Човешка библиотека е всяко място, на което книгите събират човеци) - ние в Човешката библиотека държим на личната връзка с читателите. С читателите, които са наши сестри и братя по дух - защото срещата със сродна душа е могъщ двигател; с читателите, които обичат не просто да четат, ами и да приложат прочетеното в живота си - защото човешко е да се мисли (и чувства), да се говори И да се действа... как ще сме цели, ако се лишим от едно от трите?
А когато книгата потъне в хранилището на коя да е библиотеката и излиза оттам, за да общува само и единствено с читателя си - без връзка "читател - читател"... за нас тя не е изпълнила ролята си на мост, на тухличка в нашия общ дом, дома на Човечеството. Тъй че, мили читатели в библиотеки - за Бога, излезте оттам! Огледайте се! Открийте се!
(Ако вилнеене в подобен стил ви допада *смея се* - тук има още 15 страници...)
Горното са само най-общи основи. Истинския градеж ще почнем, като приключим с издателската си работа за тази пролет - към средата на месец май, предполагам. Моля ви да задържите каквито въпроси ви хрумнат за тогава - или поне бъдете търпеливи за отговорите.
...молбата за търпението е особено важна.