by Топчо » Wed Jan 12, 2022 9:56 pm
Фюх, ето ги и моите пет стотинки по упражнение шест :
4. От „озеленените“ редакции в т. 2 изберете до 3 на брой, с които не сте съгласни, и коментирайте тук в темата защо.За да не се объркваме, първо пишете името на файла, в който се намира съответното предложение, цитирайте абзаца, за който се отнася, и копирайте коментара на редактора.
1) От 05 za red San
"-Иване, това е нечувано!...." , Коментар: - -> . За мен този преход не е рязък и е достатъчно разбираем. Празният ред обособява достатъчно новата сцена, а нататък тя се разгръща достатъчно, за да се ориентираме.
2) От 05 za red Titi
"И "импровизира"! Откъде ли го е чула?" Коментар :--> "И аз бих се радвала да разбера ХD Та, да, тук не става ясно детето с кое точно импровизира. Ще е хубаво да има “предистория” малко" .
Разбирам логиката да се означи това като нужда от редакция тип "преход", но не я намирам за нужна. Напротив, прескачането от тема на тема в речта и мисълта на майката (първо отново обвинения към бабата, после чудене върху избора на думи на дъщеря ѝ) индиректно ни показва, че тя е под стрес, и почва сериозно да се притеснява. Детето не импровизира, то просто използва думата, за да опише действията на музикантите. А този неестествен за толкова малко дете изказ също е речева характеристика на героинята, която подклажда любопитството на читателя. С тези извънземни ли е свързано, въпреки че получаваме банално обяснение (научила е думата от телевизията) ? Има ли други промени, настъпили у нея? В този ред на мисли, този елемент на текста няма нужда от предистория - а от развитие, каквото предполагам, че получава в остатъка от този разказ / роман.
3) От 05 za red Mirela
"Заведе я...." Коментар : -->
Всъщност много ми харесва лаконичността на този абзац, и не бих го редактирала.
5. Изберете до 3 редакции, за които сте сигурни, че НЕ са структурни, и пишете тук в темата какви са според вас: смислови, стилови, нещо друго.Цитирайте ги както в т. 4.
1) и 2) От 05 za red San
"Мъжът зад нея стана от спалнята" и "Ирина погледна в огледалото....", и двете означени като ПНК.
Не виждам как повече може да "покажем, а да не кажем" директно действие. В случая разбирам идеята да се означат съответните места за редакция, с цел постигане на по-силно въздействие (въпреки че не бих го направила), но тогава това ще е ЕКО.
3) от 05 za red Titi :
"... я хвана за ръката", означено като --> Също като горе, ако речем да редактираме, ще е ЕКО, а не проблем в преходите.
6. Обсъдете тук в темата какъв тип биха могли са „пожълтените“ редакции в т. 3 – смислови, стилови, нещо друго?Цитирайте ги както в т. 4.
от 05 za red Titi
"Мъжът зад нея стана от спалнята...", коментар: "--> За мен лично доста бързо се “развиха” нещата. Може да се спомене как/защо точно е “седнал” в спалнята. Също така ми се струва, че разговорът прекалено бързо “прескочи” от една тема на друга – в случая как родителите говорят за детето си, а изведнъж, че бащата е “най-добрият в бранша от няколко години” и че майката иска развод."
Хриси е означила редакцията като преходна. Ако следваме нейното тълкуване, според мен това ще е или "?!" - противоречие в историята и поведението на героите, или ще е "?", логическа неяснота, във всеки случей повече смислова, а не структурна редакция. Макар че за мен неяснота няма. Ходът на разговора е достатъчно логичен, следва напълно разбираема нишка: "въображаемият" приятел на детето - спомените на бащата за неговия и детската игра на търсене на съкровище - настоящите им финанси - хвалбата на бащата за кариерния му и финансов успех, който провокира майката да повдигне темата за собствената си работа. Майката не иска развод, подала е документи по всяка вероятност за започване на работа, или в НАП или нещо подобно. За това ни подсказват фактите, че детето е достатъчно голямо да ходи на детска градина и че има кой да го гледа. Дори ми харесва как авторът е успял да представи така цялостната картина в семейството, барабар със свекървата и тъщата, само чрез диалога и поведението на героите.