Не-културни събития

Here be unicorns. И музика и филми, вдъхновени от човешките ни книги. И всичко, дето ви е на сърце, ама не може да се побере в ^такива^ тесни теми...
Post Reply
frog
добромет
Has thanked: 28 times
Been thanked: 856 times

Re: Не-културни събития :)

Post by frog »

Да ви видя аз! Ами не е ли култура дето отидох на събитието за Хранкооп, с което Лч отключи спора за двете теми? Образовах се, мислих, сравнявах...
Бесовете ви чувам“ ~ Jane Eyre Grisel. I refuse to be there for you when you need me.
Кал
Първопроходец
Has thanked: 3103 times
Been thanked: 2531 times

Post by Кал »

Който не е гласувал за „Дърво с корен“ – остава само утре:

Репортаж в БТВ

Пък едни Чобити тука се гласим да навестим Гранитския дъб другата седмица... ;)
Люба
Has thanked: 540 times
Been thanked: 704 times

Post by Люба »

Не остава утре - остават още по-малко от 4 часа :)
Гласовете ще важат само, ако са подадени тази вечер до 23:59 ч.
frog
добромет

Post by frog »

frog wrote:Парти на Animal Rescue тази събота. Ще се събират работи за летния им благотворителен базар. Ще са постарая да има и авокади.

За бога! Не мога да реша колко малко растения да занеса утре да продавам за Богров!!! Всеки път пада супер умуване!!! Трябва да се стегна и да го измъдря.

Отново ме приеха да продавам за Богров растения! :D
Питам ги всеки път, за да е сигурно, че не им се натрисам. Досега съм била така на 4 техни благотворителни разпродажби и партита.
Идното събитие е концерт на 21. ноември, четвъртък, след 18:30 в клуб Mixtape някъде между НДК и Моста. Мисля, че този път там няма да попаднат лелки патки, които да се разубеждават една-друга относно авокадите ми с думите: "Ами ти не можеш ли да си купиш едно авокадо и сама да си направиш?!" при положение, че са отишли на събитие да благотворят и при положение, че не слагам върли цени изобщо - не целя да се върна вкъщи с всичките си изнесени растения ;) Най-най-хубавите авокади ги слагам на 2,50. Ама те наистина са били много хубави.
Не съм отчитала колко време минава до представително разлистване, но процесът трае няколко месеца.
Бесовете ви чувам“ ~ Jane Eyre Grisel. I refuse to be there for you when you need me.
Люба

Post by Люба »

За любителите на природата - силно препоръчвам тази екскурзия по-долу. Обикновено е много приятен сбор от хубави хора - хем разбиращи от птици, хем - не.
Ако някой се накани да ходи и иска да му дам бинокъл, да ми даде знак.

На вашето внимание представяме нова екскурзия с орнитологичен акцент, с богата двудневна програма: две езера, три държави и красиви пейзажи, пълни с много пернати изненади. За първия ден сме предвидили Дойранското езеро в Македония – премиерата в нашата туристическа програма. То завинаги ще остане в българската памет с легендарните геройства, извършени там от нашите деди преди век. Целта на пътуването ни обаче е да се запознаем с птичето му население. Вечерта се връщаме за нощувка в България и събираме сили за предстоящото незабравимо приключение на неповторимото езеро Керкини в Гърция. Фламингите са вече там и с "нетърпение" очакват да се намъкнат в кадрите ни от района. Сигурни сме, че ни очаква несравнимо преживяване. Идвате ли?

23.11.2013 г. (събота)
7:00 ч. Отпътуване от стадион "Васил Левски" за езерото Дойран. Този водоем е все още слабо познат от орнитологична гледна точка. Дойранското езеро е по-дълбоководно от ез. Керкини и разхождайки се няколко километра по крайбрежието (по удобна паркова алея със стари чинари) ще наблюдаваме основно водолюбиви птици, които са майстори на плуването и гмуркането – гмурци, корморани, лиски и потапници, както и редица пойни птици сред дърветата. Нощувка в хижа Беласица над Петрич.

24.11.2013 г. (неделя)

8:00 ч. Отпътуване от хижа Беласица за езерото Керкини. В зависимост от разположението на концентрациите от водолюбиви птици във водоема, ще го огледаме от няколко подходящи пункта по брега. Ще има и опция за разходка с лодка, за тези, които желаят (билетът за лодката не е включен в цената на екскурзията). Краят на ноември е сред най-подходящите периоди за посещение на водоема, предвид наличието както на видове, спиращи в него по време на есенната миграция, така и на първите зимни гости – множество видове патици и потапници, пеликани, гъски, фламинго, редица дъждосвирцови птици, корморани, чапли, хищни птици и др.
Връщане в София в 20:30 ч.
Цена: 75 лв на човек

ВАЖНО: Всички пътували поне веднъж с Травентурия получават 10% отстъпка от цената като лоялни клиенти.

Цената включва лицензиран транспорт по маршрут София – Петрич – езерото Дойран - х. Беласица – обиколка на езерото Керкини – София; настаняване за една нощувка в х. Беласица, медицинска застраховка с лимит 2000 лв; представител на фирма Травентурия и орнитолог-екскурзовод в лицето на доц. д-р Борис Николов.

Екскурзията ще се осъществи при минимум 35 пълноплащащи участника.
Хижа Беласица (http://www.hija-belasica.eu/) разполага с 9 двойни стаи, 5 четворни, 2 стаи за 6-ма и един апартамент. Първите записали ще бъдат настанени в двойни стаи. От предишната ни екскурзия имаме добри отзиви от приготвяната там храна.

Не е необходим задграничен паспорт, може да пътувате само с лична карта. За повече информация ни пишете на info (at) traventuria.com.
Записванията се приемат по майл (info (at) traventuria.com), телефон 02/4890883 или в офиса на фирмата намиращ се на ул. „Веслец“ номер 45. Заплащането за екскурзията може да се осъществи по банков път, в брой или с дебитна/кредитна карта в офиса на Травентурия. Крайният срок за записване е 20.11.2013 г.
frog
добромет

Post by frog »

frog wrote:
frog wrote:Парти на Animal Rescue тази събота. Ще се събират работи за летния им благотворителен базар. Ще са постарая да има и авокади.

За бога! Не мога да реша колко малко растения да занеса утре да продавам за Богров!!! Всеки път пада супер умуване!!! Трябва да се стегна и да го измъдря.

Отново ме приеха да продавам за Богров растения! :D
Питам ги всеки път, за да е сигурно, че не им се натрисам. Досега съм била така на 4 техни благотворителни разпродажби и партита.
Идното събитие е концерт на 21. ноември, четвъртък, след 18:30 в клуб Mixtape някъде между НДК и Моста. Мисля, че този път там няма да попаднат лелки патки, които да се разубеждават една-друга относно авокадите ми с думите: "Ами ти не можеш ли да си купиш едно авокадо и сама да си направиш?!" при положение, че са отишли на събитие да благотворят и при положение, че не слагам върли цени изобщо - не целя да се върна вкъщи с всичките си изнесени растения ;) Най-най-хубавите авокади ги слагам на 2,50. Ама те наистина са били много хубави.
Не съм отчитала колко време минава до представително разлистване, но процесът трае няколко месеца.

Насам, народе!
Приготвих още две цъфнали теменужки - от Бургас, отгледани от листенца. Едната е тъмно розова, а другата ~ индигова. За нея снимка е безсмислено да качвам, защото цветът не излиза същият. Излиза синя... Освен от Бургас има тъмнорозова от магазин. Всъщност нейни са снимките.
Има и светлорозова нецъфнала.
Агавето е от Германия (от мама). От там имам и такова младичко.
Иначе повечето растения са от Добрич. Пръстта частично е от Добрич.

Харесвайте си нещо да вадя ценоразписа за Богров. Ако не искате или не можете да давате скромни левчета и стотинки в полза на Богров, след четвъртък ще мога да кажа какво е останало, за да вземете нещо в своя полза. Големите работи няма да ги нося към събитието така или иначе. От растенията в албума мога да давам цялост или изрезка. А цъфналите са приоритетно за Богров. Ако някое остане, ваше е.

Който не се е запознавал с авокадите...

Забравих да обявя:[spoiler]"САМО СЕГА!"
Авокадото с бонус теменужка в саксията, но с незнайно какъв цвят ;)[/spoiler]
И предполагам, че на самото събитие като се заплащат растенията, за съжаление няма как парите да минат през онази банкова сметка от ключовата инициатива с удвояването на средствата!
Днес (събота, 16.11) ще бъде един много шантав ден в София - голям мач, два враждуващи митинга и много, много полицаи и ограждения... В цялата тарапана обаче ще се случат и две супер позитивни събития, посветени на АРС!
От 12 до 20 часа на ъгъла на Цар Асен и Кърниградска има бутикова разпродажба на прелести от най-свежите български дезайнери - http://goo.gl/cr6EC8
А пък в 16:30 в подлеза на СУ мажоретките, акробатите и брейкърите на Първа Английска ще направят страхотно шоу - http://goo.gl/0h5wQx
ЩЕ СЕ ВИДИМ ТАМ!!!
Last edited by frog on Sat Nov 16, 2013 4:05 pm, edited 2 times in total.
Reason: Галерия през "Насам, народе"!
frog
добромет

Post by frog »

В 2:20 (след 7 часа рекорден кибик) се върнах вкъщи; само с 3 авокади. Само с цветя съм допринесла за 44 лв. без дуото на Лч.
От предните пъти се опитах да обобщя за колко съм допринесла. С неизвестно колебание мога да кажа, че е било общо 87,50...
Люба

Post by Люба »

То си е чисто културно, щото ще гради гражданска култура, ама нейсе ;)
Моя преподавателка от университета препоръча така това

ТАКА:
Здравейте колеги,
Изпращам ви покана за лекция в Червената къща, на която един много готин и известен турски професор ще разказва за турските протести и, разбира се, ще направи анализ на протестните движения на средната класа не само там. Според мен си струва да го чуете, ако проявявате интерес към протестни движения, спецификата и перспективите им.

ТОВА:
Център за либерални стратегии Ви кани на Мемориална лекция ДЖУ 2013 на 9 декември 2013 (понеделник) от 18:30 часа в Червената къща.
Тази година лектор ще бъде Соли Озел, един от водещите външно-политически анализатори на Турция, журналист и преподавател
в катедра „Международни отношения“ на университета Кадир Хас, Истанбул.
Темата на лекцията е: „От протест към политики: неясните пътеки на движенията на средната класа“.
В приложената покана ще намерите повече информация.
Надяваме се да се видим на 9 декември.
ЦЛС
frog
добромет

Post by frog »

Старите GSM-и за Animal Recue Sofia!

Благотворителна изложба на снимки.

Ще се поболея вече... Да идва 8. декември, че давам фира...
Ор.кът и приютът много ми се събират...
Кал
Първопроходец

Post by Кал »

Тия пичове от Reusum ме заинтригуваха.

Едно, че звучат все едно Ал им е писал FAQ-а.

Две, че ме зачовърка любопитство какво се случва с телефоните после:

Не, ние не рециклираме устройствата, които събираме.
Почти 100% от устройствата могат да бъдат повторно използвани в други държави след обновяване. Ние продаваме стоката на други пазари, а клиентите ни там я оползотворяват отговорно.

Ако някой знае повече по две (кои са тия пазари и докъде се простира социалната и природопазещата отговорност на партньорите им там) – моля да споделя.

Аз ще имам грижата да отцепя постовете, като видим накъде ще поеме темата.

А изровя ли си старата бракма, заминава за приютската кауза, да. :)
Лъч
Лъч
Has thanked: 1234 times
Been thanked: 254 times

Post by Лъч »

(-:

Све wrote:Ако имате път към Търново. ;)

Децата и младежите от Дома за деца „Пеню и Мария Велкови” В.Търново, Дома за деца „Христо Смирненски”, Балван Центъра за настаняване от семеен тип за деца в риск, В. Търново и студенти от ВТУ „Св. Кирил и Методий” ви канят на благотворителен Коледен базар на 10 и 11 декември 2013г във фоайето на Пети корпус на ВТУ и фоайето на Ректората от 10.00 до 16.00 часа.

На базара ще бъдат представени продукти, ръчно изработени от децата и младежите от трите институции.
Цялата организация на работния и творчески процес се реализира от самите деца с помощта на студенти от ВТУ, Сдружение ЗОВ и специалисти, работещи в институциите.

Да им дадем шанс и нека ги научим сами да поемат отговорност за живота си и сами да се преборят за това, което искат. Целта на коледния базар е не само събиране на средства за децата, но и развиване на социални умения, умения за самостоятелност, отговорност, креативност. Сумата, която бъде събрана, ще им бъде предоставена лично, за да се научат да боравят с парични средства.

Благотворителният Коледен базар се провежда със съдействието и домакинството на ВТУ „Св. Св. Кирил и Методий”.
Last edited by Кал on Fri Dec 06, 2013 1:07 am, edited 1 time in total.
Reason: ееее... за всичко ли трябва аз да ви уча? (хихихихи :D)
frog
добромет

Post by frog »

FAQ-ът - мивки, мивки... Прочетох 4,5 въпроса и си оставих останалото за друг път да вдигам градуса в моменти като този.

Нищо не знам. И телефоните си до дупка използвам. Дори за стария ми трябва батерия, а е на точно 10 години (това е по-стресираща истина от факта, че си стои с предпазната лепенка на екранчето...). Човек просто не може да зареже нещо с името Motorolla C200.

Баща ми "събира" GSM-и. Краен малък брой са, но са в Германия. По принцип са добри, но не по моя вкус. Моят вкус е Motorolla C200 с малко повече памет за SMS-и...

Не знам... Да видим какво ще стане на осми, че наистина се побърквам от нерви. Сигурно информацията ще излезе чак на девети... От 1-2 дни ме гложди, че не съм дала повече пари.
Пък ако трябва, между Коледа и Нова година лично ще уговарям баща ми да даде най-дървената, но железна Nokia, дето има. Никой не я ще. Ползвах я няколко месеца, но не се издържаше заради спама от Глобул. C200 такъв проблем няма.
Кал
Първопроходец

Post by Кал »

„За Земята“ wrote:Скъпи приятели на Зеленото кино,

И тази година Международен фестивал „Зелена вълна – 21 век“ Ви кани на поредното издание на Зелено кино: Седмица на екологичните филми в София от 9 до 12 декември на ул. "Раковски" 124.
По време на превърналата се в традиция инициатива ще бъдат показани наградените филми на 8-мия фестивал от 2013 г. Пълната програма на събитието с всички филми можете да видите в прикачения файл.

Не пропускайте най-добрите екологични филми на водещите европейски и световни филмови и телевизионни компании, независими продуценти и природозащитни организации.

Акцентът на фестивала през 2013 са продукции за природни бедствия и аварии.

Силните послания на филмите, които ще видим показват съществуващите екологични проблеми и техните непредвидими последици за живота и здравето на хората, биологичните видове и околната среда.

Отличените продукции търсят и дават решения за преодоляването на екологичните заплахи в света, показват ни решителните действия на екологичните и правозащитни организации и още веднъж ни напомнят, че са необходими решителни съвместни действия на всички правителства и активната гражданска позиция на всеки един от нас.

Очакваме Ви!

Организаторите

Ако искате програмата, сигнализрайте.
frog
добромет

Post by frog »

Давай сичку. Може да го сгънеш в spoiler.

Pro boha! 6.XII. Animal Rescue имат 152 621 евро от 210 000 евро! Преди 4 дни бяха ~ 100 000! Май-май работата ще стане!!! :shock:
Кал
Първопроходец

Post by Кал »

Давам:

П Р О Г Р А М А
9 декември, понеделник, 17.00 – 19.00 ч.
Откриване на Зелено кино: Седмица на екологичните филми в София 2013
Прожекция на филмите:
Брикети от съдби / Briquettes From Fates, Цветан Симеонов, България, БНТ, 30’

Голяма награда „Щъркелово гнездо”за Най-добър балкански екологичен филм 2013
Драматичен разказ за тежките последствия от човешка дейност, която вреди на хората като същевременно филмът подсказва необходимостта от ориентиране към възобновяеми енергийни източници

Относителната енергийна стабилност на България е градена повече от шест десетилетия. Милиони тонове въглища попадат в тецовете. Страната свети, отоплява се и процъфтява в икономическо отношение. Източният Маришки басейн е лицето на българската минна индустрия. Данните изглеждат достойни за гордост и престижни. Зад тях стоят обикновени човешки съдби. Или, за да сме по-точни - отдолу. Има къщи, хиляди декари плодородни земи, реки. В името на енергетиката тези мини са погълнали няколко села. Други ще бъдат изядени.

Боготворенето на рибите / Fish Worship, Вей Гуохай, Министерство на културата на Китайската народна република, Китай, 26’

Голяма награда „Щъркелово гнездо” за Филми за опазване на природното и
културно наследство 2013
Филмът митологизира връзката на човека с природата като път към духовното равновесие и физическото дълголетие
Село Пуюан се намира в полите на планината в провинция Фуцзянв Югоизточната част на Китай. Древни мостове, реки и къщи са пръснати из долините. Тук расте 13000-годишно дърво и осем вековен храм на предците. Родословните дървета на селянитесе съхраняват в храма повече от 200 години а тези, които са над 100 години все още имат глас за големите проблеми на малката общност. В това облагодетелствано място, което разполага с богати водни ресурси, жителите и шаранът живеят в хармония. Когато рибата умре, селяните домакинстват традиционното тържествено погребение за душата на починалия.
Изхвърлени и забравени / Dumped and Forgotten, Манфред Ладвиг и Томас Ройтер, SWR, Германия, 52’

Голяма награда „Щъркелово гнездо“ за Документални филми 2013
Филмът третира огромния проблем за радиоактивните отпадъци и показва, че необмислените действия се връщат като бумеранг срещу извършителите
Повече от 50 години европейските страни изхвърлят своите ядрени отпадъци в морето. Твърди се, че това е безопасен метод за складирането им. Стотици хиляди тонове радиоактивен отпадък са изхвърлени по крайбрежието на Европа. Какво се е случило с ядрените отпадъци, които са струпани под Ла Манша, например? Наистина ли радиоактивността се е разтворила и разпръснала през годините, или застрашава рибата? И какво значение има това за купувачите? Немски филмов екип от обществената телевизия ARD тръгва по следите на радиоактивните варели. Намират ядрени отпадъци на няколко километра северно от Алдерни. Тези радиоактивни отпадъци са изхвърлени между 1950 и 1953 от Великобритания и Белгия. С малка подводница екипът заснема на няколко мили от френското крайбрежие варели с ядрени отпадъци на дълбочина 124 метра. Официално тези варели би трябвало да са изгнили,но кадрите показват един непокътнат контейнер. Това е доказателството - възможно е да се извадят ядрени отпадъци от Ла Манша. Журналистите откриват също тръби, по които и до днес в морето се изхвърлят ядрени отпадъци, въпреки че това вече е забранено.
Среща с автори на филмите и дискусия по темите, засегнати в продукциите, с
участието на експерти и еколози, представители на НПО и граждани.
10 декември, вторник, 17.00 – 19.00 ч.
Прожекция на филмите:
Червената риба тон / The Bluefin Tuna, Кристофър Гериш, Германия, ZDF/ARTE, 52’

Голяма награда „Щъркелово гнездо” за ТВ предавания, посветени на екологията и
опазването на околната среда 2013
Филмът е пример за задълбочен научен подход и конкретни действия за увеличаване на запасите от риба тон като пример за възстановяване на природното богатство и разнообразие
Червената риба тон е една от най-интелигентните хищни риби в света. Въпреки това, този подводен ловец сам се оказва плячка. Тойе жертванариболовната промишленост за милиарди долариие идеален символ набезмилостнатасвръхексплоатацията нанашите морета.Учените посочват доказателства, че количествата червена риба тон са намалели с 80% за последните няколко десетилетия. Въпреки това, всяка година през май по крайбрежието на Сардиния, рибарските кораби потеглят за улов за тези високо ценени същества зарибните пазарив Токио. 80% от средиземноморскатариба тон се сервира в суши ресторантите в Япония. Активистът на ГрийнпийсУакаоХанаока си поставя за цел да промени това. На пазара на едро, той обяснява на търговците съдбата на тези величествени създания и заплахата, под която се намират. И все пак повечето японци не искат да чуят истината за този деликатес. Един немец е изградил огромна риболовна империя в Порт Линкълн, Австралия и през последните 40 години се опитва невъзможното – развъждане нариба тон. Заедно с риболовни експерти и учени от университета в Аделаида, той е пред пробив. В Испания, изследователи извършват пионерска работа в областта на размножаването на риба тон. Чрез генетичен анализ на хайвера те се опитват да разберат тайните на репродуктивния процес при рибата. Учени и риболовни експерти от WWF закачат малки предаватели на рибите тон по италианския бряг. Знанията, които придобиват ще позволят да бъдат предприети нови мерки за защита на видовете и ще помогнат за създаването на устойчиви риболовни дейности, за да може червеният тон да бъде спасен от изчезване.

Орфеева приказка / The Tale of Orpheus, Яна Милева и Добрин Керестелиев, България, 32’

Награда на кмета на община Кърджали за филм, посветен на опазването на природното и културно наследство 2013
Описанието на Родопите не може да бъде пълно, без да се спомене значението им в античната митология. Това е родното място и дом на най-известния древен музикант Орфей. Ако се вслушате в ромона на реката, можете да чуете кристалните звуци на неговата лира. А в шумоленето на листата щедоловите тихия шепот на дриадите и красивата Евридика. Кой е Орфей? Митична фигура или реална личност? Тези два аспекта на неговия персонаж са преплетени.
Хоризонт / Horizon, IBIS FILM AS, Норвегия, 22’

Специална награда за Документални филми 2013
Екоимпресия за първозданното изящество на природата, която трябва да бъде съхранена

Филм за вълните: вълнение в открития крайбрежен пейзаж, когато птичите ята се плъзгат над каменни огради и поля, за вечните морски вълни. Това е поетичен, подобен почти на сън филм, вдъхновен от живописта и музиката. По своя тих начин, той е знак на почит към крайбрежния пейзаж и напомняне за това колко е важно да опазваме тези ландшафти по начин, който ще ни позволи да ги преживеем като диви, свободни и изпълнени с културно разнообразие пейзажи. Филмът е заснет в Югозападна Норвегия.
11 декември, сряда, 17.00 – 19.00 ч.
Прожекция на филмите:
Войната на мравките / AntWars, ЩефанГайер, ARTE, Германия & Франция, 52’

Голяма награда „Щъркелово гнездо” заНаучно-популярни и учебни филми
Филмът онагледява с научна достоверност опасностите от нарушаването на екосистемите вследствие на привнесени инвазивни видове и същевременно загатва метафори за човешкото общество

Филмът проследява историята на мъничък, eдва двумилиметров нашественик по пътя му към надмощие – аржентинската мравка в Южна Европа. Неоткрит от повечето очи този инвазивен вид е създал най-голямата супер колония на планетата. Според учените това есвръхагресивно семейство с потенциал да промени цяла екосистема. В един свят подобен на война, под краката ни, те отнемат животите на нашите местни мравки. Колонизират храната. Проникват в домовете на враговете си и убиват кралиците. Появяват се в огромна численост, за да достигнат невероятно силна военна мощ. Учените се опитват да разкрият стратегиите на аржентинските мравки, за да намерят начини да опазят екосистемата от повече щети. „Войната на мравките“ е история за една мравешка колония с размер 6000 кв. км., която се е превърнала в най-големия хищник на планетата.

Екопия: Храмове на модерната култура / Ecopia: ModernCultureTemples, Ева Рихтер, DeutscheWelle, Германия, 26’

Специална награда за ТВ предавания, посветени на екологията и опазването на
околната среда 2013
Филм за триединството на архитектура, екология и хармония като модел за бъдещото строителство

Почти всяка страна придава голямо значение на галериите и пространствата за културни събития. Те са важни конкурентни фактори на международния туристически пазар. Очаква се архитектурата им да бъде атрактивна и с въображение, а и устойчивостта става все по-важна. Тази продукция представяиновативни строителни проекти от три държави. Саудитска Арабия обновява стара сграда на националната библиотека, за да я направи по-екологична. Китай ще използва морска вода за охлаждане на нова опера, а новият музей и културен център в испанския град Севиля е най-голямата дървена конструкция.

Кучешко сърце / A Dog's Heart, Иво Тодоров и Диана Костова, България, 15’

Селектиран филм в раздел Документални филми в Конкурсната програма 2013
Филмът показват съдбата на уличните кучета в София през погледа на самите животни. Сниман е в най-големия приют за бездомни кучета - в Долни Богров. Авторите проследяват няколко истории на животни, озовали се в клетките там, и на техни събратя, осиновени от стопани. По време на снимките те научават, че сред бездомните четириноги, определяни често като “пръв приятел на човека”, има жестоко малтретирани: бити с лопати и чукове, с рязани уши и опашки, блъснати умишлено от автомобили. И единственото спасение за тези кучета е или в приют, или в дома на състрадателни хора. В “Кучешко сърце” стопани разказват защо са осиновили бездомни кучета, какво им дава общуването с тях и как можеш да ги обикнеш. Другаважна тема е кастрацията - като единствено решение на неконтролируемата популация, от една страна, и от друга - като превенция на опасни заболявания, особено при женските животни.

12 декември, четвъртък, 17.00 – 19.00 ч.
Прожекция на филмите:
Кървящ петрол / Bleeding Oil, Генади Кондарев, Екологично сдружение „За земята” & CEE Bankwatch Network, България, 40'
Голяма награда „Щъркелово гнездо” за Документални филми 2013
Филмът е посветен на хищническата експлоатация на природните богатства в развиващите се страни и цинизма на петролни компании
Това е история за откритията на международна мисия от септември 2011 г., която разследва петролните компании, опериращи в делтата на река Нигер. Резултатите от разследването – петролни разливи в една от най-ценните екосистеми на планетата, хиляди квадратни километри мъртва джунгла, горящ природен газ край петролните кладенци и милиони онеправдани. “Кървящ петрол” е провокация към всички европейци. Филмът ни показва колко силна е глобалната връзка между хората и какво се крие зад мантрата на европейската енергийна сигурност. Ние сме потребителите, други стоят на пътя на производителите, но всички ние сме роби на една корпоративна реалност, която се възползва, както от хората, така и от природата.
Вопълът на Юмен / Lament of Yumen, Хуакинг Джин, Huaqing Jin Training Camp, Китай, 27'
Специална награда за Документални филми 2013
Трагедията на една общност, породена от прекаленото й обвързване с добива от неизчерпаеми енергийни източници
Юмен, където е открито първото китайско нефтено находище, някога е бил градът на славата и мечтите. Половин век по-късно петролните му резерви са изчерпани. Правителството и нефтените компании се изнасят, а 90 хиляди души напускат града и го оставят почти празен.
Прерията / Cerrado Beyond the Mist, Крисчън Спенсър, Марк Егер, Gulo Film Productions, Бразилия, 25'
Специална награда за Научно-популярни и учебни филми
Майсторски изваяна картина на цветовете и светлината във великолепието на природата

Филмът въвежда зрителя в една от най-малко известните и красиви екосистеми в света, намираща се в центъра на Бразилия. Импресионистичен танц на цветовете и светлината, който се разплита като мит за сътворението чрез основните елементи вода, огън, мълния и дъжд, като същевременно почита изумителните и странни животни, които населяват този пейзаж. Филмът представя нов жанр на документалното кино, който се доверява на мощната красота и мистерията да диктуват настроенията чрез уникална артистична визия с пулсираща и емоционално наситена оригинална музика. Националният парк „Емас” е дом на някои от най-удивителните животни като гигантския броненосец, гигантския мравояд и гривестия вълк, и на няколко изумителни явления, които се случват тук, като биолуминисцентните термитници и масивните паяжини с многохилядни общности от паяци. Филмът е огромна експлозия на живот, цвят и мистерия, пресъздаваща първичното преклонение пред природата като вечно произведение на изкуството.

Среща с автори на филмите и дискусия по темите, засегнати в продукциите, с участието на експерти и еколози, представители на НПО и граждани
Закриване на Зелено кино: Седмица на екологичните филми в София 2013
Некомерсиални презентационни прожекции в съответствие с регламента на Европейския екологичен фестивал „Зелена вълна – 21 век”.
Фондация „Европейски екологичен фестивал” си запазва правото да прави промени в програмата.
Люба

Re: Културни събития

Post by Люба »

За гражданската култура иде реч - утрешно събитие
9 декември (понеделник) 2013, 18.30 ч.
Червена зала
Център за либерални стратегии представя:

От протест към политики: неясните пътеки на движенията на средната класа
публична лекция на Соли Йозел (политически анализатор, журналист, преподавател в университета Кадир Хас - Истанбул)

Соли Озел е един от водещите външно-политически анализатори в Турция. В момента е преподавател по международни отношения и политически науки в университета Кадир Хас в Истанбул и колумнист на турския ежедневник Habertürk. Анализите му се публикуват в издания като Sabah, Newsweek Türkiye, Washington Post. Бил е главен редактор на турското издание на списание Foreign Policy. Соли Озел защитава докторат по политически науки в Калифорнийския университет в Бъркли. Преподава в много престижни университети в САЩ, Европа и Турция.
Лекцията е от поредицата „Мемориални лекции Джу”, организирани от Център за либерални стратегии в памет на Юлия Гурковска (1945-2001).
На английски език, с превод на български език.
Вход свободен

През 2002 г. Център за либерални стратегии постави началото на ежегодните мемориални лекции Джу в памет на Юлия Гурковска (1945-2001 г.). Джу е била член на управителния съвет и програмен директор в Центъра за либерални стратегии от 1996 до 2001 г. Тя се присъединява към ЦЛС, след като обикаля света по море, занимава се с кино и музика и навлиза в политиката като началник на кабинета на първия демократично избран президент на България.
Биографична справка за Юлия Гурковска (1945 - 2001):
За 56 години й се случиха изумителни неща и най-важното - осъществи мечтите си.
Преброди Индия, Непал, качи се на базовия лагер на Ама Даблан - Хималаите, участва в експедиция на Антарктида. Прекоси, заедно с Дончо Папазов, на спасителна лодка Черно море (1972), Атлантика (1974) и Тихия океан (1976). За 777 дни (1979-1981) обиколиха света с яхта, заедно с дъщеря си Яна. Eкспедициите по море са част от научно-изследователската програма „Планктон” – повече информация на http://www.donchopapazov.bg.

Юлия завършва Kонсерваторията (1968) и 22 години е звукорежисьор в СНПФ "Време". Участва в комитета за защита на Русе, в Клуба за гласност и преустройство. Тя е началник на кабинета на президента д-р Жельо Желев (1992-1996), подава оставка след загубата на предварителните избори и оттогава е програмен директор в Центъра за либерални стратегии (1996-2001). Съавтор е на три книги "С "Джу" през Атлантика" (1975), "С"Джу" през Тихия океан" (1977), "С Яна около света" (1983).
Кал
Първопроходец

Post by Кал »

[spoiler]Като я развият, тая гражданска култура – ще я върнем в другата тема. :D[/spoiler]
Люба

Post by Люба »

http://forum.hrankoop.com/viewtopic.php?f=23&t=824

В края на всяка година идва момент, който не случайно наричаме “голямото коледно пазаруване”. Това е времето, когато купуваме прекомерни количества подаръци, вещи за дома и домакинството, храни и какво ли още не.

Сдружение “Устойчиво Общество”, съвместно с Хранкооп, предлага алтернативен базар под името “Моята Еко Коледа”, която включва работилници, изложение и фермерски пазар. Инициативата ще се проведе за трета поредна година, този път последователно в София и Пловдив, и ще даде възможност за среща между потребители, производители и създатели на екологични продукти и творения, като по този начин стимулира по-отговорно потребление, по-малък екологичен отпечатък и не на последно място – стимул за тези, които работят в тази насока, да продължат напред.

И тази година събитието ще предложи богат избор от ръчно изработени украси и подаръци от естествени и рециклирани материали, екологични детски дрехи и аксесоари, както и пазар с дегустации на еко и био храни от местни производители.
Няма да липсват и работилници за изработка на сладкиши, изящни бижута или оригинални предмети за бита и за празника.

“Моята Еко Коледа” е събитие за всички, които харесват различното и индивидуалното; за тези, които предпочитат да не купуват масови индустриално произведени подаръци. Това е базар за тези, които на Коледа искат да поднесат не просто подарък, а лично послание към близките хора, както и да имат на трапезата си храна, отгледана с отговорност към хората и към природата.

Програмата на базара в София ще включва:
– Базар на ръчно изработени украси и подаръци от естествени и рециклирани материали;
– Еко и био пазар на храни и напитки, с демонстрации и дегустации - фермерският пазар Римска стена ще се пренесе на “Моята Еко Коледа” за тези три дни;
– Разнообразни работилници за изработка на бижута, сувенири, подаръци и вкусни изкушения;
– Изяви на артисти в областта на танцовото и музикалното изкуство.

Къде и кога:
– София - 13, 14 и 15 декември в City Center Sofia, бул. “Арсеналски” 2, от 10:00 до 20:00 ч.
– Пловдив - 20, 21 и 22 декември в залата на Народна библиотека “Иван Вазов”, от 10:00 до 20:00 ч.
Люба

Post by Люба »

А това си е баш културно, че и за "Образованието" :)

Бета Хаус
CREATIVE DRINK vol.3
12 декември, 19:00-21:30, ул. Крум Попов 56-58

CAFE: В третото издание на Creative drink, темата е "PLAY>> ОБРАЗОВАНИЕ" или как да преосмислим и променяме образователната система, така че тя да започне да създава креативни хора с еманципирано, съзнание, които смело да играят и пресъздават света наоколо? 5 лв. фонд добра идея - парите ви ще бъдат вложени в идея, произлязла от вечерта.

[spoiler]А ето и английската версия директно от Фабриката за идеи:

Ideas Factory has identified you as an Creative Ideas Change agent!

That`s why you are very welcome to the third
CREATIVE DRINK for the changemakers community!

This is where CREATIVES meet FACT FREAKS as researchers, scientists, activists TO COCREATE SOCIAL INNOVATIONS, CAMPAIGNS or just get to know each other over a drink!

This time the topic is PLAY>> EDUCATION: how we do create an educational system which aims at making individuals emancipated, daring, free, entrepreneurial and willing to play and innovate in/for their environment?

5 BGN fund - creative drink idea![/spoiler]
frog
добромет

Post by frog »

frog wrote:Pro boha! 6.XII. Animal Rescue имат 152 621 евро от 210 000 евро! Преди 4 дни бяха ~ 100 000! Май-май работата ще стане!!! :shock:

:( Отчет и събития. 172 935 евро от 210 000 евро.

I'm tired....................
На 14 и 15 от 14:00 нататък в залата на учебен център Master Class, ул. „Славянска” 24 ет. 2 – разпродажба на всякакви интересни неща – дрехи, чанти, книги, предмети от различен вид, форма, размери и приложение. Винтидж лачени чанти и тенджери на цветенца, чаши и чинии, велурени палта и стари дървени шейни, романи и лампи, кутийки и бижута. От по-специални артикули до много евтини, но здрави и полезни неща – диапазонът е широк. Тук можете да намерите любопитен коледен подарък, или много полезна, топла жилетка за вкъщи.

На 13ти декември 14:00 и 20:00 можете да донесете неща, които бихте искали да дарите за разпродажбата. Неща могат да се носят и в самите дни на разпродажбата. Приемаме всичко, което не ви трябва, но е в добро състояние и може да послужи на някой друг – дрехи, обувки, домашни потреби, книги и пр.. Моля, носете само прани и здрави дрехи!

Всички средства събрани от базара отиват във фонда за собствена сграда на приюта за животни в Богров, който в края на годината губи мястото си.
frog
добромет

Post by frog »

Кхм.
- Здравейте!
На 5 партита на ARS продавам свои цветя. Ако имам ресурс откъм време и сили, да дойда ли направо в дните на разпродажбата?
- Да, чудесно, благодарим!

Кхм.
Снощи бях на гости и една приятелка се оплака, че не обича червеноцъфтящото си (не пембено) коледниче. Площ двете ми разперени длани. И че ще го хвърля.

... Разходих го на връщане към къщи... То в момента има 16+ пъпки. Ще се надявам да оцелеят. Защото се носят мистериозни слухове, че при дори милиметрово местене опадват. Какво друго бих заделила................. we............'..............ll............. see............
frog
добромет

Post by frog »

Специално изтъквам, за да не си помислите друго като Илчето: пускам информации, не за да си бъркате по джобовете, а за да сме информирани и човек ако реши, да прави нещо.

Аз ще видя кои цветя, милите, да мобилизирам... Някои, дето да издържат на студени разходки :( На първо място коледничето, че с тези пъпки е грехота да го гледам само аз.
Отделих и няколко неща, които са хубави, но се разминавам с тях вкъщи и мога да ги жертвам. Дрехи сигурно мога да отделя 1-2, но не съм подготвена и не ми се прави това.
- различни ароматни чаени свещи - доста изкусителни. Особено ако човек по списък се опитва да свърже свещта с ословесен аромат.
- голяма златиста шестоъгълна свещ
- червено свещниче за чаена свещ, което хвърля отблясък снежинка... не, не е отблясък, а формичка на стената - от...сенък
- изнамерих поредните 2 чаени свещи, обикновени, но с безцветна стъклена поставка
- метална кутия звезда
- метална кутия топка - и двете са коледни
- руло декоративна хартия за изрязване на покривчици и каренца за маса - тъмносиня със звезди. По принцип смятах да пробвам да обвивам книги, но може някой на събитието да се вдъхнови.

- декоративна чинийка кокошка
- поставка за яйце с крачка
- чаша Не.с.квик :D

- 1-2 зелени рапанчета с леко змийска окраска

- 2 по-големи щипки за коса, неизползвани
- 2 ~ бели (кремави) обемни ластички, неизползвани

- магнитен тефтер за хладилник, с химикалка
- друг по-романтичен :lol: тефтер, без химикалка :D

- "Народна топка" от Михал Вивег, в превод от моя преподавателка, чиито качества ценя високо.
Имам 2-3 коледни детски книжки. Ще видя дали да се разделя с тях, ако ми остане време да ги снимам хубаво.

- сега това последното... не искам да я обиждам светещата елхичка, но третият ѝ непроменим режим на мигане е отвратителен и не можем да се спогодим!

- оп! Язовчето щеше да стане зян - плюшено язовче ключодржтл

- реших и за един бял пухест шал

- на място ще реша дали да конкурирам разни примерно ръчно изработени или други особено специални картички с моите за "Хари Потър" и "Аватар". Имам и симпатични котешки книгоразредители.
И ще реша дали да дам 2 плоски дървени украшения от типа на това:
Image

Също и някоя от черните 8-ъгълни стъклени купички.

И, естествено, в някакъв момент предстои нелюбимата ми част с измисляне на цени...
Last edited by frog on Fri Dec 13, 2013 8:28 am, edited 2 times in total.
Reason: Добавки
frog
добромет

Post by frog »

Как можах да забравя не-барбароните... От дясно наляво да се чете:

[spoiler]kick scooter, VW Isetta, Smart, Polski Fiat, Mini Cooper, van.[/spoiler]
Люба

Post by Люба »

Кога? 12 декември, 2013 г., 16:15 ч.
Къде? Лесотехнически университет, София, в залата до Ректората
Какво? Лекция на Нед Николов по тема, свързана с изменението на климата, нов физичен закон и ... неясно какво още :)

Копирам поканата, която ме стигна от Рашид Рашид:

Бих искал да ви поканя на лекция в ЛТУ в четвъртък от 16:15 в залата до ректората. Лектор ще бъде възпитаник на ЛТУ д-р Нед Николов от USFS Rocky Mountain Research Station Fort Collins CO, USA.
Темата му е алтернативна и лично за мен първият път когато бях през миналата година лекцията ми беше много неясна и сложна. Всъщност става дума за претенции за откритие на нов физичен закон. Ще се радвам да има повече хора на лекцията в четвъртък. Ще се опитаме да направим запис през скайп за тези от вас, които се интересуват, но не могат да дойдат.

Само трябва да се има предвид, че лекцията наистина е алтернативна. Отрича се парниковият ефект като механизъм за запазване на температурата на Земята около 17 градуса. Оттам се появява чисто нова теория за климатичните промени. Ако е прав Нед, то той ще спечели Нобелова награда.

=================================================================
За заинтересованите мога да пусна миналогодишната му презентация
frog
добромет

Post by frog »

Във вторник вечерта не издържах и "направих" една шишарка. Може би миналата година или по-преди направих по-активно и подарих. Далеч не е най-хубавата възможна, защото чак след това видях едно пликче зелени мъниста със "станиолена" вътрешност - точно такива, каквито трябват за ефект светещи лампички. А също и формата на самата шишарка не е най-добрата, но такива останаха.
И докато разнасям шишарката и разсъждавам каква цена да ѝ измисля, щото по куриерските критерии на ЧоБи трябва да бъде 4,50 - изморена бях, тъмно беше и се забавих. Сигурно мога да се впиша в 1 ч., т.е. 3 лв.
:shock: Все едно съм куриерствала с шишарката... Не - просто я носех да я показвам и да питам кой колко би дал за нея.
Е, питах само Емил и ме изненада с отговора - 3-4 лв. Та... ще ми помогнете, ако се изкажете. Ако ви е неудобно, не се :>
С хубавите мъниста ще направя сигурно днес посред нощите и ще сложа снимка, но до събота следобяд едва ли ще мога да видя изказване за dazzling new one.
Шишарката е малка. Повече от 3 лв. ми се струва много.

Коледничето си стои с всичките си пъпки ;) и най-голямата се готви да се отваря. До утре да издържи, че да му се зарадва някой, та и след това да си ги задържи :>

С една приятелка ще си разделим снимка от изложбата. От малките - А4. После ще си остане за нея. Пък не знам, може да предложа всеки месец да се редуваме кой ще я гледа :>
Тя искаше календар, но и двете го намираме за странен с тези ярки цветове. Предният не беше така, но пък отново бяха снимали животните прекалено умишлено жаловити. И хората охкат и ахкат колко бил невероятен и прелестен.

[spoiler]Винаги се подготвям с хартиени пликове за всяко цвете. Тия дни разрових шкафа с торбичките и хартиите и намерих толкова много пликчета, подходящи за чаени свещи и други дреболии, че мога да ви опаковам ушите![/spoiler]
Кал
Първопроходец

Post by Кал »

3 лв. ми стои добре.
Люба

Post by Люба »

3 и от мен като отговор :)
frog
добромет

Post by frog »

Благодаря ви за единодушието ;) След мнението на Калин привечер отидох да занеса част от нещата и заварих милите хора в отчаяно оценяване на гривни, гердани, джвъчки, та съвсем хубаво съм била решила сама да мисля цените. И поклечах там, и си ги измислих. Дори собствени етикетчета имах. Тиквичките също имат лепнат надпис всяка и се надявам да не изпадат, щото съм сложила и имената...
Лч вече видя мънистеното ДНК, дето го забелязах, докато надписвах с хората. От професионална гледна точка тоз "гердан" не можах да не го взема. Едва ли ще го нося, но да ми стои за пример и подражание. И гадното беше, че сама трябваше да реша колко да се жертвам за него :> :\ Естествено, далеч не дадох толкова, колкото обикновено струват - по 15-20 лв. По куриерския времеви ценоразпис на ЧоБи не знам колко часа би отнело.
Сега съм в леко приповдигнато настроение заради разпродажбата. Обичам да приготвям и опаковам по такива поводи.

На изложбата има коледни картички по 2 лв. Т.е. куче с шапчица или с червено шалче, изпъстрено с Ho, Ho, Ho. И като питам, веднага ми казват как се казва кучето :}

Утре ще ида за разпродажбата преди 14 ч. - да си донаглася работите, цветята. И не знам колко ще стоя. Хубавото е, че там е учебно място и сигурно мога да кисна цял ден, редувайки "четене" и висене.

frog wrote:
frog wrote:Pro boha! 6.XII. Animal Rescue имат 152 621 евро от 210 000 евро! Преди 4 дни бяха ~ 100 000! Май-май работата ще стане!!! :shock:

Отчет и събития. 172 935 евро от 210 000 евро.

Аз проверявам сумата на тая страница. 13.ХІІ. - 178 595 евро.
frog
добромет

Post by frog »

Специално заради Лч цитирам особено почернения от мен факт, който преди малко they wrote:При нас има: коледни украси, техника, бижута, дрехи, чанти, обувки, стъкло, кристал и порецелан, антикварни работи и винтидж неща, джунджурии от всякакъв вид, картини, картички, книги, списания, учебници, прибори, чаши, чинии, играчки, детски дрехи, кучешки пособия и какво ли още не. Нови неща в опаковки и работи, изровени от раклите. Открития за разбирачи и луксозни артикули за хора, които ги мързи да ровят. Семена от туя даже имаме.
И, важно - календари, чаши, картички и магнити на АРС
Остава само да заповядате :)
frog
добромет

Post by frog »

Отново Methe Or wrote:За утре вече намалихме рязко цената на книгите, драскахме и разни други цени (каквото ни попадна пред очите) - като за финал да е добре.
Аз лично днес забогатях с велики кубинки, три книги (също велики), формички за коледни сладки, щипчици (да си защипвам пликчетата с подправки с тях), две много красиви стъклени кани. Майка ми се сдоби с 5 филигранени пръстена (за сватбата на братовчедка ми), две ръчно правени мускалчета за розова есенция и две кожени чанти. Като действаме, действаме на едро.
Аз засега няма да си изброявам съкровищата. По-нататък.
Само да кажа, че семената (с нещо като картичка с наивните инструкции, че просто засяваш, поливаш и расте) бяха по 2 лв. и това леко ме отблъсна :D
Шишарката немА успех.[spoiler]
Обяснявам за шишарката, защото явно хората не разбират какво съм имала предвид - мислят си, че примерно има гривничка върху нея.
Мънистата образуват все едно светещ гирлянд. Избирала съм ги да са блестящи. Т.е. шишарката е елха...
[/spoiler]
Спонтанно организирах на една колежка e-mail каталог какво ми е останало, щото съм убедена, че от учене няма да се занесе на базара.
На стр. на събитието frog wrote:И аз съкровища намерих :D Сред които архивна картичка с котка - баба ми има такъв плакат на стената, откакто се помня :shock:
Моля, драги посетители, обърнете внимание на червеното коледниче, което се е напънало да цъфти с 15-ина пъпки! Грехота е да го върна вкъщи. Цели 10 дни няма да ме има и кой ще му се радва на цветовете :>

А, да - и познайте от кого са щипчиците ;)

Забравих и да цитирам:
Фретката Индиана и спасената от улицата котка Костенурка много държат да дойдете на благотворителния базар! Много искат да помогнете на техните приятели от Animal Rescue Sofia! Костенурка много добре знае какво и да имаш нужда от помощта на човек, а Индиана редовно помага като си поделя храната с поредното улично животинче вкъщи ;)

Това като кучето на майката на Methe Or - казвало се Тротинетка - информация след като показах имената на кратунките.
Post Reply

Return to “... и Вселената”