MUUMO wrote:Има Велики книги които са неизвестни за голяма част от читателите и не са качени
за гласуване във форума ,поради факта че са издадени в малки тиражи с лошо оформление, или пък
са отдавна забравени.Нека тези които са чели такива книги,да ги извадят от праха на
забравата и да ги споделят с търсещите..
Това са моите препоръчани книги,които много обичам и споделям с Вас.
ФЕРДИДУРКЕ-ВИТОЛД ГОМБРОВИЧ
ЛЕГЕНДА ЗА САН МИКЕЛЕ-АКСЕЛ МУНТЕ
АНГЕЛЪТ ИЗВИКА-ФЪНУШ НЯГУ
СМЪРТТА НА ЕДИН ПЧЕЛАР-ЛАРШГУСТАВСОН
ДОН К-ХОСЕ ЛОПЕС ПОРТИЛЬО
КУЛАТА НА КРАЯ НА СВЕТА- ВИЛЯМ ХАЙНЕСЕН
ПИЛГРИМ-ТИМЪТИ ФИНДЛИ
НИЛС ЛЮНЕ-ЙЕНС ПЕТЕР ЯКОБСЕ
БОГЪТ НА ДРЕБНИТЕ НЕЩА-АРУНДХАТИ РОЙ
АЗ,ГРЕШНИЯ ИВАН-НИКОЛАЙ СВЕТЛЕВ
ХАЙНРИХ ФОН ОФТЕРДИНГЕН-НОВАЛИС
КАТЕРИЦАТА-АНАТОЛИЙ КИМ
КАНЕЛЕНИТЕ МАГАЗИНИ-БРУНО ШУЛЦ
КЪША ОТ ЗОРА-Н.СКОТ МОМАДЕЙ
ГОЛЕМ-ГУСТАВ МАЙРИНГ
ОГЪРЛИЦА-АХМЕДАНАБУ-БАКАР
МЕЧТИ ОТ БАНКЪР ХИЛ- ДЖОН ФАНТИ
analog1 wrote:"Зелената кобила" - Марсел Еме
"За щастието на людоедите" - Даниел Пенак
"Голямата тетрадка" - Агота Кристоф
"Картини от скитания" - Ани Майкълс
"Блаженство" - Питър Кари
"Отражения в златисто око", "Сърцето е самотен ловец" - Карсън Маккълърс
"Улица Тъмните магазинчета" , "Дора Брюгер"...и т.н. - Патрик Модиано
"Бразилия", "Версията на Роджър", "С"...и т.н. - Джон Ъпдайк
"Любовникът", "Модерато Кантабиле", "Английската любовница" ...и т.н. - Маргьорит Дюрас
" Убийци", "Споразумението" - Елия Казан
"1280 жители" - Джим Томпсън
"Небесните господари" - Джон Броснан
"Хрониките на Дао" - Ден Миндао
"Златният храм" - Юкио Мишима
"Жената от пясъците", "Лица без маски" - Кобо Абе
Запазвам си правото да допълвам списъка:).
Много хубава тема.
kalein wrote:Уау! Видях "Аз, грешният Иван"!
"Падналите богове" - Дейвид Зиндел
Всички сборници на Величка Настрадинова, начело със "За змейовете и вампирите, за Марта, за потомството"
"Мигновечност" - Атанас П. Славов
Тия поне са ме разтърсили из основи - а сред познатите ми не са особено известни.
Borisov wrote:"Ключът"-Джуничиро Танидзаки
"Гласът на планината"- Ясунара Кавабата"
"Татарската пустиня"- Дино Будзати
svetka wrote:Не знам дали са "велики", но не са широкоизвестни, а четенето на тези книги е поне според мен интересно и дори много вълнуващо:
Морис Дрюон - поредицата "Прокълнатите крале" - някои заглавия са преведени, някои ще трябва да се четат в оригинал.
Борис Виан - струва ми се че българските преводи са сполучливи "версии" - всъщност най-добре е да се чете в оригтинал - както прозата, така и поетичмните творби и песните. Аз много често слушам песните в изпълнение на самия Виан...
Марио Варгас Льоса - също има добри преводи на български език, но "Зелената къща" е много добро четиво и в някои случаи не знам дали предпочитам да чета маркес или Льоса.
Мигел Анхел Астуриас - "Господин президентът" - поне според мен е по-силно произведение от "Есента на патриарха" на Гарсия Маркес
Михаил Булгаков - освен "Майсторът и Маргарита" препоръчвам "Собачье сердце" - не знам дали има превод на български, но има и невероятна екранизация струва ми се от средата на 80-те години. Може да се изтегли от Интернет.
И накрая може да ви се види странно, но... "Какво да се прави" на Чернишевски - и в превод и в оригинал на руски е много интересно произведение и образът на Вера Павловна дълго време ми беше любим женски образ...
Тъй като продължавам да чета, сигурно ще срещна много нови и интересни книги, но ако имате под ръка брой 3 на "Съвременник" струва си да се прочете Алън Бенет - "Необикновеният читател" - в чудесен превод на Аглика Маркова. В същия брой "Непубликувани страници" на Хайтов. Всъщност за мен Хайтов е велик българин и писател.
Mata Hari wrote:А още и по-неизвестните "Истории от живота на град Колоколамск" от Илф и Петров, "Всяка нощ Джоузефин" от Джаклин Сюзан. Ако обичате да се смеете... И нещо стряскащо - "Голата пионерка" от Михаил Кононов.
Принцеса Атех wrote:"Момичето, което играеше го" на Шан Са.
"Заекът на Ватанен" на Арто Паасилина.
always wrote:"Едноетажна Америка" на Илф и Петров
EmilyDickinson wrote:Цветан Стоянов "Геният и неговият наставник" - недовършена. Това е уж историята около написването на "Братя Карамазови" и отношенията м/у Достоевски и Главния цензор на Руската империя Победоносцев, а всъщност е един прекрасен текст за разни други интересни и сложни неща.
Пол Клемент "Експедиция "Тяготение" - не е превеждан на български, само англо- и руско-четящите могат да го намерят.
Сюзън Хил "Господарят на замъка"
Josefine wrote:Това с известността ка нигите и тяхното величие, е малко относително- аз поне нямам точен критерий за двете. Но явно "Споразумението" на Е.Казан - един от романите, за които гласувах- се оказва малко позната и непопулярна книга. Бих прибавила "Дневник на прелъстителя" на С. Киркегор, "Пролетно тайнство" на Алехо Карпентиер, "Хомо Фабер" на Макс Фриш,"Нечакана повест" на Ниджо ( книга от т.нар. "женски поток" в японската литература из пореида Хейан), "Мадрапур" на Робер Мерл, "Една щастлива любов" на Давид Морау- Ферейра и... вероятно има и други, които бих могла да причисля към тази малко особена категория четива, но сега не се сещам.
ansho wrote:Една доста често подминавана приказка: "Приказка за Стоедин" от Никола Русев
VITO wrote:"Съкращения" - Даниил Хармс - В абсурден свят живеем и Хармс го рисува прекрасно - поетично...
"Книга на безпокойството" - Фернанду Песоа - Великия многолик човек от Португалия...
glishev wrote:Споменах ли "Наричахме го "Обесникът"" на Ханс Кирст? Велика е. И е практически неизвестна.
amateur wrote:"За любовта и други демони" на Габриел Гарсия Маркес. Нито я има в списъка, нито пък някой я е коментирал /доколкото забелязах/, въпреки че автора е цитиран като любим на много участници. На мен ми харесва.
Mata Hari wrote:Искам да препоръчам на по-младите от мен читатели едно бижу. Това е ПАНЧАТАНТРА (древноиндийското Петокнижие), която, вярвам, не е неизвестна, но е може би позабравена книга. Не знам дали е издавана скоро (моето издание е от 1981 г.). Тя е Библията на древноиндийската литература. Неслучайно е веднага след нея по разпространение в света.
Преливат се приказки, притчи, стихове, афоризми, басни, сентенции, диалози, монолози, авторски текст - и всичко в една свободна композиция, достигнала до нас благодарение на блестящия превод на поета Йордан Милев. Според него, "няма друга книга в света, която да е оказала толкова силно влияние върху художественото творчество на хората, започвайки от анонимните народни майстори до отделни автори...(като) Бокачо с "Декамерон", баснописците Лафонтен и Крилов, (дори) Л.Н.Толстой включва отделни басни в своята "Азбука за деца". Следи от Панчатантра има и в нашето народно творчество, предимно в приказките".
Или, както започва Встъплението:
...От всички книги по света
взел Вишнушарман най-полезното
и в Петокнижие създал
наука, радост за сърцата...
Обогатете се с тази прекрасна книга!
Rinswind wrote:Думи като "велики" малко трудно се вместват в речника ми, но мога да препоръчам "Хазарски речник" на Милорад Павич, "Иншаллах" на Ориана Фалачи, "Литератрон" на Робер Ескапри.
Teodora wrote:"Повест за истинския човек" на Борис Полевой - не я видях никъде из форума.
Имам и един списък от Янчо Чолаков... но него ще го оставя като пост номер 11 в тази тема.