Прекрасна компилация от творби, чиято привидна разнородност всъщност стои под общия покров на една-единствена идея – пътят на човешките същества към по-добрата им същност. Някои от разказите бях чела и преди на други места, от тези, които срещнах за първи път, най-близки „водачи“ ми станаха:
„Разговор с никого“- с разкриването на възможността да се преселваме в ново, по-висше съзнание след смъртта си.
„Алена капка кръв“- с откровението за многопластовото съзнание. Оказва се, че разумът е навсякъде, просто ни трябват сетива, за да го долавяме.
„Основание за смърт“ – с поставянето на смъртта на пиедестал, като единствения път към живота.
„Напред, човечество“ – с влагането на надежда в тези, които привидно са изгубили разума си.
„Фабрика за кукли“ – с осъзнаването на животворящата сила на любовта.
„Крепостта на безсмъртните“ – още веднъж, с поставянето на смъртта на пиедестал, като единствен път към живота.
„Госпожа вещицата“ - с увековечаването на будните умове, които водят човечеството към развитие.
„Братята от Левса“ – с напомнянето колко ценна е всяка една форма на живот.
„Заклинание“ – с разкриването на безкрайната сила на мисълта.
И
„Начинаещ магьосник“ – С ХУМОРА СИ – наистина с главни букви, много главни. Много се смях на този разказ.
Радвам се, че от време на време попадам на четива, които да ми донесат истински оптимизъм. :)
Кал wrote:Ехааа! Това е един от най-точните синтези на замисъла ни с тази антология:
творби, чиято привидна разнородност всъщност стои под общия покров на една-единствена идея – пътят на човешките същества към по-добрата им същност
Кал wrote:(...) аз имам същата чуденка като вас: „има ли в България място под слънцето, пазар и нужда от подобни издания?“.
Дано успеем да си отговорим на тоя въпрос; и дано отговорът ни хареса…
П.П. Ако това ще ви е някакво утешение – в Гудрийдс вече сте събрали повече оценки, отколкото антологията „За спасяването на света“ от излизането ѝ през 2013-а. А само аз съм вложил в подготовката и разгласата на „За спасяването“ над 1000 (буквално) часа…
Ето защо е важен горният въпрос. Ще седнем ли да направим някога: а) второ „За спасяване“; б) ShadowDance #2?
„За спасяването“ е следващата книга в летния четатон на Човешката библиотека. От съвсем скоро ЧоБи има и Goodreads група, та ако някой се подлъже да се присъедини – в групата или дори в *gasp* четенето...
В ГР Julia #BlackLivesMatter wrote:(...) Давам [на „Мамник“] положителни точки за липсата на сексизъм, изнасилвания за развитието на героините и расизъм/ксенофобия. Жалкото е че липсата на тези неща в бг книга ме впечатлява , но какво да се прави, стандартът е дотолкова занижен...
Кал wrote:Ммм... ако родната литература така те е потресла, мога ли да ти предложа нещо от изданията на Човешката? (Всите – електронни, тоест могат да те стигнат където и да си.)
Само ми подскажи какви теми или жанрове те вълнуват в момента.
Ако си цялостно отворена, препоръчвам „За спасяването на света“. Тя е като вход към всичко останало.