Еврокон 2013: дискусии
- Кал
- Първопроходец
- Has thanked: 3103 times
- Been thanked: 2531 times
Еврокон 2013: дискусии
Тема за дискусии около номинациите и гласуването за наградите „Еврокон 2013“.
Включително за:
– линкове към потребителски профили в други сайтове, доказващи, че сте реално съществуващи хора;
– изясняващи въпроси и отговори;
- идеята да съберем дружно парите за участие на български представител(и) на Еврокона в Киев.
Включително за:
– линкове към потребителски профили в други сайтове, доказващи, че сте реално съществуващи хора;
– изясняващи въпроси и отговори;
- идеята да съберем дружно парите за участие на български представител(и) на Еврокона в Киев.
- Кал
- Първопроходец
Re: Еврокон 2013: дискусии
Възникна ми първото чудене:
За категория „Списание (Best Magazine)“ можем ли да предлагаме издания като Shadowdance, Starlighter, Сивостен, SciFi.bg, Сборище на трубадури?
Аз по-скоро бих ги причислил в категория „Фензин“ – тъй като при тях няма продажби и заплащане за авторите (т.е. не представляват „професионално издание“ в смисъла, който се ползва на Запад).
За категория „Списание (Best Magazine)“ можем ли да предлагаме издания като Shadowdance, Starlighter, Сивостен, SciFi.bg, Сборище на трубадури?
Аз по-скоро бих ги причислил в категория „Фензин“ – тъй като при тях няма продажби и заплащане за авторите (т.е. не представляват „професионално издание“ в смисъла, който се ползва на Запад).
- Кал
- Първопроходец
Goa wrote:10. Фензин (A fanzine): (...) електронните не знам дали влизат в категорията
Твърдо влизат.
- Кал
- Първопроходец
vihra wrote:И искам да добавя един глас от Весела Люцканова
Никакъв проблем.
Имате право да гласувате и от името на ваши близки хора, ако не им се занимава да си правят регистрация.
(Ако ние имаме някакви съмнения - ще ви помолим за имейл за пряка връзка с тях, за да потвърдят гласа си. В случая, Вихре, нямаме грам съмнение. )
- Кал
- Първопроходец
Въпрос: Защо толкова кратко гласуване?
Отговор: Защото поканата от ESFS да пратим номинациите стигна до нас (през представители на румънския фендъм) преди 2-3 дни – а срокът до самия Еврокон е по-малко от месец.
По правилник номинациите за всяка страна се пращат до ESFS един месец преди съответния Еврокон. На нас са ни свикнали, че се мотаем, така че ще ни дадат малко отсрочка. Все пак НЯМАШЕ да е такова припиране, ако имахме (действащ) официален представител за България... но да не влизам в болни теми.
П.П. Това не е камък в ничия градина. Това е... положението в България. От няколко години. Ако някой има желание да участва в оправянето му (и владее английски език на отлично писмено ниво, и е доказано сериозен и честен организатор) – да вдигне ръка. Ще имам грижата да го свържа със съответните хора.
Отговор: Защото поканата от ESFS да пратим номинациите стигна до нас (през представители на румънския фендъм) преди 2-3 дни – а срокът до самия Еврокон е по-малко от месец.
По правилник номинациите за всяка страна се пращат до ESFS един месец преди съответния Еврокон. На нас са ни свикнали, че се мотаем, така че ще ни дадат малко отсрочка. Все пак НЯМАШЕ да е такова припиране, ако имахме (действащ) официален представител за България... но да не влизам в болни теми.
П.П. Това не е камък в ничия градина. Това е... положението в България. От няколко години. Ако някой има желание да участва в оправянето му (и владее английски език на отлично писмено ниво, и е доказано сериозен и честен организатор) – да вдигне ръка. Ще имам грижата да го свържа със съответните хора.
- Кал
- Първопроходец
Личен размисъл:
Защо няма да номинирам издателство „Бард“ – нито сега, нито по-натам
Заради:
– Унизителното им отношение към преводаческия труд: изразено в хонорари, които по експлоататорство си съперничат само с хонорарите на „Вузев“ за преводите на Пратчет. Моля всички читатели да разберат: когато трябва да преведеш 300+ страници за един месец (или да умреш от глад), няма как резултатът да не пострада. Вие доволни ли сте от резултатите?
– Неясния им подбор на заглавия: Ако едно на всеки две техни издания е читаво – браво! Навремето колекционирах „червената“ им серия. После, като пораснах, започнах да я „разчиствам“ – запазвайки само заглавията, които бих препрочел/препоръчал на други да препрочетат. Резултатът: от първите 90 книги запазих по-малко от 30. (И то главно защото харесвам как пише Бюджолд.)
... В тези две отношения „Бард“ до голяма степен са навредили на развитието на фантастиката в България. Редно ли е да номинирам някой, чийто принос е отрицателен?
П.П. Всъщност по-натам може и да ги номинирам – ако си променят политиките.
Защо няма да номинирам издателство „Бард“ – нито сега, нито по-натам
Заради:
– Унизителното им отношение към преводаческия труд: изразено в хонорари, които по експлоататорство си съперничат само с хонорарите на „Вузев“ за преводите на Пратчет. Моля всички читатели да разберат: когато трябва да преведеш 300+ страници за един месец (или да умреш от глад), няма как резултатът да не пострада. Вие доволни ли сте от резултатите?
– Неясния им подбор на заглавия: Ако едно на всеки две техни издания е читаво – браво! Навремето колекционирах „червената“ им серия. После, като пораснах, започнах да я „разчиствам“ – запазвайки само заглавията, които бих препрочел/препоръчал на други да препрочетат. Резултатът: от първите 90 книги запазих по-малко от 30. (И то главно защото харесвам как пише Бюджолд.)
... В тези две отношения „Бард“ до голяма степен са навредили на развитието на фантастиката в България. Редно ли е да номинирам някой, чийто принос е отрицателен?
П.П. Всъщност по-натам може и да ги номинирам – ако си променят политиките.
- Кал
- Първопроходец
От серията ядове:
(ХХХ, към момента, даже не е гласувал.)
Всеки от гласуващите – или просто пишещите – може да предлага когото пожелае, за каквото пожелае, по каквито причини реши да изтъкне.
[spoiler]Казано другояче: Калин не е вашата тоалетна хартия. Покажете, че сте мислещи, действащи, самостоятелни хора.[/spoiler]
В пощата ми ХХХ wrote:Калине,
За Популяризатор може да предложиш XXX
(ХХХ, към момента, даже не е гласувал.)
Всеки от гласуващите – или просто пишещите – може да предлага когото пожелае, за каквото пожелае, по каквито причини реши да изтъкне.
[spoiler]Казано другояче: Калин не е вашата тоалетна хартия. Покажете, че сте мислещи, действащи, самостоятелни хора.[/spoiler]
Shadowdance, Starlighter, Сивостен, SciFi.bg, Сборище на трубадури - според мен са фензини или най-много някой от тях да е семипрозин - полупрофесионално издание, каквато категория няма в Еврокона. Макар че евроконските награди са доста свободни откъм дефиниции.
- Кал
- Първопроходец
И все по повод серията ядове:
Тая година ще се дозанимавам. За-Кал-яващо е...
А догодина вече имаме двамина желаещи да направят организацията по друг начин:
Григор Гачев и Валентин Иванов.
След преглед на кореспонденцията ми с ХХХ Юрий Илков - Генерала wrote:Ей заради такива работи не ми се занимава вече...
Тая година ще се дозанимавам. За-Кал-яващо е...
А догодина вече имаме двамина желаещи да направят организацията по друг начин:
Григор Гачев и Валентин Иванов.
- Кал
- Първопроходец
От серията смехове:
...
...
...
Ако знаех, че „не четеш българска фантастика“, друже – със съвсем друг аршин щях да те меря...
Понякога, като се сблъскам с такъв тип мислене, ми иде да троша, руша, вилнея – и накрая да зарежа всичкото. Горе Генерала го каза.
Друг път просто седя, с виснала джука и оцъклен поглед. Ето така:
Сега обаче ще се насмея. Смехът е най-верният лек на организатора...
В отговор на ХХХ Кал wrote:И по-важният въпрос – от един популяризатор към друг:
Колко човека ще убедиш да гласуват на тези номинации?
ХХХ wrote:Няколко хиляди. Аз съм създател на най-посещаваните групи и блогове за фантастика.
Кал wrote:Чудесно!
Значи поне един от тях ще те номинира – да?
ХХХ wrote:Много пъти съм ти писал, че не чета българска фантастика.
...
...
...
Ако знаех, че „не четеш българска фантастика“, друже – със съвсем друг аршин щях да те меря...
Понякога, като се сблъскам с такъв тип мислене, ми иде да троша, руша, вилнея – и накрая да зарежа всичкото. Горе Генерала го каза.
Друг път просто седя, с виснала джука и оцъклен поглед. Ето така:
Сега обаче ще се насмея. Смехът е най-верният лек на организатора...
- Кал
- Първопроходец
Въпрос: Защо правим гласуването тук, а не във форум Х, сайт У, Фейсбук?
Отговор: Защото:
– тук разполагаме с механизми, които ни позволяват да пресеем фиктивните гласове – най-сериозният проблем на няколко от досегашните гласувания;
– тук действат модератори, които сравнително бързо пренасят всички „разсейващи“ дискусии в отделна тема, така че темата за гласуването да е максимално изчистена и информативна (още един проблем, който провали последното подобно гласуване);
– тази година с организацията се ангажирах аз, Калин Ненов – а Атанас Славов, Валентин Иванов, Дилян Благов и Юрий Илков ме подкрепиха. Заради безумно краткия срок предпочитам да работя със среда, чиито технически особености вече познавам. При такива къси срокове техническите експерименти са рисковани.
(Догодина, както писах по-нагоре, има други желаещи да организират процеса – ще стискаме палци резултатите да са по-добри.)
Отговор: Защото:
– тук разполагаме с механизми, които ни позволяват да пресеем фиктивните гласове – най-сериозният проблем на няколко от досегашните гласувания;
– тук действат модератори, които сравнително бързо пренасят всички „разсейващи“ дискусии в отделна тема, така че темата за гласуването да е максимално изчистена и информативна (още един проблем, който провали последното подобно гласуване);
– тази година с организацията се ангажирах аз, Калин Ненов – а Атанас Славов, Валентин Иванов, Дилян Благов и Юрий Илков ме подкрепиха. Заради безумно краткия срок предпочитам да работя със среда, чиито технически особености вече познавам. При такива къси срокове техническите експерименти са рисковани.
(Догодина, както писах по-нагоре, има други желаещи да организират процеса – ще стискаме палци резултатите да са по-добри.)
- Кал
- Първопроходец
Докато финализираме резултатите, публикувам една дискусия с другите организатори:
Крайното решение оставям за утре, по-мъдрото. Ако искате да предложите варианти – сега е моментът.
Калин Ненов wrote:Имам следното процедурно предложение:
Ако не се съберат поне 30 гласа – да НЕ пращаме никакви номинации към
Бриджит Уилкинсън. Знам, че минали години сме предавали номинации и с
по-малко участници – но според мен е срамота да твърдим „тая шепа хора
е гласът на бг фендъм“...
Атанас Славов wrote:Това е състоянието на "фендъма".
Дилян Благов wrote:Според мен няма никаква причина да не изпратим номинации във всички категории освен дебют (понеже там нещата са малко по-различни - има определен брой книги, които са поставени на състезателно начало, докато в другите категории и 1 глас е достатъчен за подаване на номинация - де факто самият глас е номинация; ако има повече от 1 различни гласа, тогава се преброяват и който има най-много гласове, се номинира).
Крайното решение оставям за утре, по-мъдрото. Ако искате да предложите варианти – сега е моментът.
Единствената награда, която е сигурно, че България ще получи, е тази за дебют. А малкото хора, които все още четат български книги, отказват дори да предложат заглавие в тази категория и не желаят да поощрят младите и смели автори.
- Кал
- Първопроходец
От дебютните романи успях да зачета:
Десислава Дюлгерян – „Преобразена“
Анатоли Кръстев и Тодор Касабов – „Ернам“
Силвия Петрова – „Зеницата на смъртта“
Станд, Неа [Елица Стоянова] – „Забравената песен“
Андрей Велков - „Български психар“
От тях нито един не ми хареса достатъчно, за да го номинирам с чисто сърце.
Възможно е сред другите два да има по-добър кандидат. Единственото решение, което ми хрумва, е да научаваме за тези номинации по-рано, за да има повече време за четене на дебютите.
(И, разбира се, да помагаме – всички – на прохождащите ни автори да пишат по-добре. В това отношение се старая от поне три години.)
П.П. И още – отсега каня всички ви да сравните дебютните романи от 2012-а с дебютните романи, които очакваме през 2013-а. Особено тези, които бяха отличени покрай конкурса за фентъзи роман на Сборище на трубадури, MBG Books и Човешката библиотека.
Моля българските издатели да се замислят за подбора си, сериозно. Дотука ми е да се обяснявам с читатели, че „правено в България“ не е автоматично равносилно на „аджамийско“ или „правено с връзки“... В тая борба всички сме заедно.
Десислава Дюлгерян – „Преобразена“
Анатоли Кръстев и Тодор Касабов – „Ернам“
Силвия Петрова – „Зеницата на смъртта“
Станд, Неа [Елица Стоянова] – „Забравената песен“
Андрей Велков - „Български психар“
От тях нито един не ми хареса достатъчно, за да го номинирам с чисто сърце.
Възможно е сред другите два да има по-добър кандидат. Единственото решение, което ми хрумва, е да научаваме за тези номинации по-рано, за да има повече време за четене на дебютите.
(И, разбира се, да помагаме – всички – на прохождащите ни автори да пишат по-добре. В това отношение се старая от поне три години.)
П.П. И още – отсега каня всички ви да сравните дебютните романи от 2012-а с дебютните романи, които очакваме през 2013-а. Особено тези, които бяха отличени покрай конкурса за фентъзи роман на Сборище на трубадури, MBG Books и Човешката библиотека.
Моля българските издатели да се замислят за подбора си, сериозно. Дотука ми е да се обяснявам с читатели, че „правено в България“ не е автоматично равносилно на „аджамийско“ или „правено с връзки“... В тая борба всички сме заедно.
Малко офф - този горе със смеха, дето си го кръстил ХХХ, да не е Ради Радев.
- Кал
- Първопроходец
Той си знае кой е.
Молбата ми тук е към всички: Не правете така. Скъсявате ни къде живота, къде желанието да се занимаваме с подобни организации...
(Или просто почваме да се смеем – да не ви взимаме насериозно, значи... )
Молбата ми тук е към всички: Не правете така. Скъсявате ни къде живота, къде желанието да се занимаваме с подобни организации...
(Или просто почваме да се смеем – да не ви взимаме насериозно, значи... )