Как се учи в Нов български университет, без пари (или почти)
1. В последния си клас се записвате (и се явявате – впрочем това е последният път, в който ви третирам като
* Ако сте супер
2. „Достатъчно много“ означава да изкарате поне 75 (или, от мен да мине, 70) от 100-те възможни точки на теста. Колкото повече, толкова по-... ясно.
3. Лятото проверявате на кое място сте класирани в желаната от вас специалност. Сравнявате с резултатите на другите кандидати в същия департамент. (Това е по-сложничко: аз например записах англицистика, еквивалента на английска филология, затова си сравнявах резултата с всички останали филологии. Ползвайте сивите си клетки, за да прецените кои са. Ако не можете – ще помагам и аз. Ама... ) Ако сте първи, втори или трети по резултат в целия департамент – записвате се. Ще ви трябват 1200 лева семестриална такса, или колкото е в момента.
4. По някое време наесен/назима (според кога преведат парите добрите чичковци от HESP и другите финансиращи програми) ще получите академична стипендия в размер на:
4а. цялата ви семестриална такса, ако сте първи по резултат в департамента си.
* Тук, ако сте по HESP, има разни тънкости според настоящия курс на долара – като падне много спрямо изминалото лято, ми се е случвало да ми дават с до сто лева по-малко от таксата. Повече от таксата, уви, не са ми давали – но те се пренасят за следващите семестри.
4б. До 80% от семестриалната такса, ако сте втори или трети в департамента си.
* За третия не съм сигурен + предполагам, че си зависи от отпусканите средства в конкретната година.
И в двата случая вероятно ви излиза по-евтино от произволен държавен университет в Бг (освен ако не хванете академична стипендия там).
5. За втория си семестър не плащате нищо (при 4а) – стипендията директно ви покрива таксата. Или плащате каквото не достига (при 4б).
* При 4a по HESP: Тук курсът на долара няма значение, мисля.
6. За да продължите да получавате стипендията си (до края на бакалавърската програма), трябва да поддържате определен успех през изминалата година: 5,50, за вътрешните на НБУ; а HESP (по която бях аз) искат 5,00. Не е непосилно. Като записвате есенния семестър, пак ще трябва да се бъркате с колкото е била началната ви семестриална такса (тя остава една и съща, ако не прекъсвате обучението си за повече от... не знам колко семестъра); същото е като в точки 4 и 5, всяка година.
* Не помня дали трябваше всяко лято да се подава молба за продължаване на стипендията - май да.
За магистърската програма е... друго.
И за докторската също. (Там и аз още не знам съвсем.)
Въпроси?
Аз имам един:
Какво още чакате?