Нов български университет

Here be unicorns. И музика и филми, вдъхновени от човешките ни книги. И всичко, дето ви е на сърце, ама не може да се побере в ^такива^ тесни теми...
Post Reply
Кал
Първопроходец
Has thanked: 3103 times
Been thanked: 2531 times

Нов български университет

Post by Кал »

Да направим малко реклама на родната алма матер. Че нещо твърде много я хранят чул-недочулите, преживял-непреживелите... ;)

Как се учи в Нов български университет, без пари (или почти)

1. В последния си клас се записвате (и се явявате – впрочем това е последният път, в който ви третирам като идиамериканци ;)) на всеки от 4-те приемни изпита през годината (вижте кога - наближават!); или поне на достатъчно много.

* Ако сте супертъсебеотрицателни - записвате се и на 4-те приемни изпита, докато още сте в предпоследния си клас. Резултатите важат две години. Това може да е добра идея по принцип – изпитът-тест е по 10 учебни предмета, пък те се забравят...

2. „Достатъчно много“ означава да изкарате поне 75 (или, от мен да мине, 70) от 100-те възможни точки на теста. Колкото повече, толкова по-... ясно.

3. Лятото проверявате на кое място сте класирани в желаната от вас специалност. Сравнявате с резултатите на другите кандидати в същия департамент. (Това е по-сложничко: аз например записах англицистика, еквивалента на английска филология, затова си сравнявах резултата с всички останали филологии. Ползвайте сивите си клетки, за да прецените кои са. Ако не можете – ще помагам и аз. Ама... ) Ако сте първи, втори или трети по резултат в целия департамент – записвате се. Ще ви трябват 1200 лева семестриална такса, или колкото е в момента.

4. По някое време наесен/назима (според кога преведат парите добрите чичковци от HESP и другите финансиращи програми) ще получите академична стипендия в размер на:

4а. цялата ви семестриална такса, ако сте първи по резултат в департамента си.

* Тук, ако сте по HESP, има разни тънкости според настоящия курс на долара – като падне много спрямо изминалото лято, ми се е случвало да ми дават с до сто лева по-малко от таксата. Повече от таксата, уви, не са ми давали – но те се пренасят за следващите семестри.

4б. До 80% от семестриалната такса, ако сте втори или трети в департамента си.

* За третия не съм сигурен + предполагам, че си зависи от отпусканите средства в конкретната година.

И в двата случая вероятно ви излиза по-евтино от произволен държавен университет в Бг (освен ако не хванете академична стипендия там).

5. За втория си семестър не плащате нищо (при 4а) – стипендията директно ви покрива таксата. Или плащате каквото не достига (при 4б).

* При 4a по HESP: Тук курсът на долара няма значение, мисля.

6. За да продължите да получавате стипендията си (до края на бакалавърската програма), трябва да поддържате определен успех през изминалата година: 5,50, за вътрешните на НБУ; а HESP (по която бях аз) искат 5,00. Не е непосилно. ;) Като записвате есенния семестър, пак ще трябва да се бъркате с колкото е била началната ви семестриална такса (тя остава една и съща, ако не прекъсвате обучението си за повече от... не знам колко семестъра); същото е като в точки 4 и 5, всяка година.

* Не помня дали трябваше всяко лято да се подава молба за продължаване на стипендията - май да.

За магистърската програма е... друго. ;)

И за докторската също. (Там и аз още не знам съвсем.)

Въпроси?

Аз имам един:

Какво още чакате?
:)
Лъч
Лъч
Has thanked: 1234 times
Been thanked: 254 times

Re: Нов български университет

Post by Лъч »

Важна вметка за регистриращите се он-лайн за ТОП Човеци!

Когато попълвате данните си и стигнете до ЕГН-то, след като го въведете не маркирайте празното квадратче вдясно, до което пише ЛЧН, защото има немалка вероятност то да е причината някаква част от сайта да дава грешка, при което формата за регистрация не иска да генерира в коя ОБЛАСТ се намирате, а при натискане на РЕГИСТРАЦИЯ дава някаква грешка и (поне мен) ме препраща към страница с няк'ви кодове...

Просто... въведете ЕГН-то си, след което по-добре натиснете календарчето вдясно от ДАТА НА РАЖДАНЕ и автоматично ще я генерира.

И тъй, това беше важната вметка ;)
Кал
Първопроходец

Post by Кал »

Всички примерни варианти на ТОП, с които разполагам.

Има още един, от 2008-а - но той е достъпен на сайта на самия НБУ.
Attachments
TOP 3.pdf
От 2007-а
(436.16 KiB) Downloaded 1826 times
TOP 2.pdf
От 2007-а
(430.68 KiB) Downloaded 1750 times
TOP 1.pdf
От 2007-а
(407.06 KiB) Downloaded 1645 times
Люба
Has thanked: 540 times
Been thanked: 704 times

Post by Люба »

И от мен един линк от готин преподавател и човек оттам

Десислава Бошнакова

Със специално пожелание за един мой приятел оттук - да чете между редовете и да търси общото послание и истина за красотата от висшето образование ;) (т.е. не се ограничавайте само до НБУ)
Лъч
Лъч

Post by Лъч »

Имам въпрос~чудене относно начина, мястото и срока за плащане на ТОП в НБУ:

След като се регистрирах през интернет, се питам какъв е смисъла от тази възможност за регистрация, при положение, че не можеш да платиш таксата по електронен път и така или иначе плащането става на място... Донакъде си отговорих с това, че там където се регистрирах на по-късен етап мога да си видя резултатите и личната ми "кандидатстудентска кампания" в НБУ, но все пак...

По̀ ме чуди въпросЪТ докога мога да внеса тия 15 лв. за изпита, щото едно напразно разкарване дотам няма да ме зарадва много.

Кале, сподели ако можеш ти колко предварително си плати таксата - това ще ме улесни.
Кал
Първопроходец

Post by Кал »

Не помня. :(

Направо им звънни на телефоните за информация – нали може да ги откриеш на сайта?
Лъч
Лъч

Post by Лъч »

А сега де... Тия направо ме изумиха!

На сравнително достъпно място има връзка за изтегляне на телефон указател, но прибегнах до търсене в гугъл, за да изкарам ето това: http://www.nbu.bg/index.php?l=271

...не че го няма и в указателя, но откъде да знам точно на кой от петдесетте отдела и подразделения да звъня?!?

Та, слагам тук да я има следната информация за бъдещи кандидатстващи (-:

Google's Search engine led me to NBU's desired page which wrote:Отдел Студенти

корпус 1, стая 212, 212А
приемно време: 10,00 – 12,30; 13,30 - 16,00
тел. (02) 8110 212, 8110 255, e-mail: [email protected]

корпус 1, стая 213
приемно време: 10,00 – 12,30; 13,30 - 16,00
тел. (02) 8110 213, e-mail: [email protected]
Лъч
Лъч

Post by Лъч »

Нека споделя малко дразнещ опит.

От миналия ден опитвах три пъти да се свържа с някой от НБУ, който може да ми отговори на въпросите. Звънях на трите телефона, упоменати по-горе, като или ми даваше сигнал "свободно" - тоест никой не вдига телефона, или беше "заето" ('баси претоварената линия, честно...), или, след като позвъни няколко секунди, започне да се чува дразнещо-пищящ шум, след който (след като затворя) ми изпише, че сме "говорили" 10-на секунди... - това последното стана ей сега.

Защо ли не се сетих по-рано да им пиша на пощата?! Къде ми е бил акъла. Добре че почнах да пиша тук, та да видя че имат и е-поща! Както казваш, Кале - *Челоплес*!

Ще споделя резултата пак тук.
Кал
Първопроходец

Post by Кал »

Съмнявам се да има резултат, с пощата. Като всяко друго учреждение, и НБУ са understaffed.

С телефоните става, но се иска упорство.

(А това, че ти „пищи“, вероятно значи, че си попаднал на факс линия. Не звъни на тоя номер повече.)
zWarMob
Been thanked: 2 times

Post by zWarMob »

Здравейте ! Може би не се включвам където трябва.. не съм следял форума и не съм напълно запознат с правилата му..Исках само да попитам за виртуалното обучение
Тъй като си нямам и грам на идея какво искам да кандидатствам исках да разгледам по-подробно какво ще се прави през годините.. нали си има програма.
Оказа се ,че има и отделни уроци (Примерно : ARTB973 ) и мога да го гледам в този сайт .По-хубаво няма накъде..Да ,ама иска регистрация! Като трябва да си студент/преподавател в НБУ за да имаш потребителско име..

Има ли някакъв начин да разгледам лекциите ? Ще ми е от полза..
Кал
Първопроходец

Post by Кал »

Доколкото помня, достъп до лекциите получават само регистрираните студенти.

Ако искаш sneak preview ;) - опитвал ли си да пишеш до съответните преподаватели? Все пак хората си пазят материала и може да не го дадат.
zWarMob
Been thanked: 2 times

Post by zWarMob »

Идея е, мога да пробвам ..
А сега е време за кратка анти-реклама ;D Не умея да комуникирам като хората.. нито всеки път успявам да го кажа така ,че другите да ме разберат ,че да съм учтив ,
с две думи игнорират ме ..не получавам отговор
И сега да вземе да ме намрази някой преподавател още преди да съм влезнал..
Ей сега ще пробвам да скалъпя един и-мейл .. не ме притеснява провала XD
Лъч
Лъч

Post by Лъч »

От

Лъч wrote:Нека споделя малко дразнещ опит.

От миналия ден опитвах три пъти да се свържа с някой от НБУ, който може да ми отговори на въпросите. Звънях на трите телефона, упоменати по-горе, като или ми даваше сигнал "свободно" - тоест никой не вдига телефона, или беше "заето" ('баси претоварената линия, честно...), или, след като позвъни няколко секунди, започне да се чува дразнещо-пищящ шум, след който (след като затворя) ми изпише, че сме "говорили" 10-на секунди... - това последното стана ей сега.

Защо ли не се сетих по-рано да им пиша на пощата?! Къде ми е бил акъла. Добре че почнах да пиша тук, та да видя че имат и е-поща! Както казваш, Кале - *Челоплес*!

Ще споделя резултата пак тук.

и

Кал wrote:Съмнявам се да има резултат, с пощата. Като всяко друго учреждение, и НБУ са understaffed.

С телефоните става, но се иска упорство.

(А това, че ти „пищи“, вероятно значи, че си попаднал на факс линия. Не звъни на тоя номер повече.)

:arrow: :arrow: :arrow:

Споделям, че всичко си стана на място миналата година :) Всичко се разви естествено.
Post Reply

Return to “... и Вселената”